Any 1909
Cobla-orquestra de Granollers, que porta el nom del seu fundador, Esteve Sendra i Soler. De fet Ă©s una evoluciĂł de l'Orquestra Nova Catalana, de Granollers, de la que en tinc notĂcia a l'hemeroteca a partir de 1896, en una actuaciĂł a Mollet [pĂ gina 2 de La Publicidad, del 15 d'Agost de 1896]. A partir de 1904 Esteve Sendra en forma part, i en algunes temporades en va ser director, i tambĂ© hi va entrar el seu fill Joan Sendra i Arnau, de manera que partir de 1908 se'ls anomena a vegades la Nova Catalana dels Sendras.
L'any 1909, en l'Orquestra Nova Catalana no hi ha cap membre de la famĂlia Sendras, i acabada la temporada es desfan.
Per la seva banda, Esteve Sendra constiuteix aquesta formaciĂł, convertint-la en Cobla-orquestra*, tal com podem llegir a la pĂ gina 10 de la revista Llevor, del 30 de Maig de 1909. TambĂ© veiem a la part superior dreta de la imatge que posen ORQUESTA - COPLA. Se'ls anomenava tambĂ© Els Cendres, Los Cendras, Els Cendrers i Els Sendrers ... coses de la falta de normalitzaciĂł lingĂŒĂstica de l'Ăšpoca.
L'original digitalitzat que em passa l'Eduard Boada no té massa resolució, i per tant algun nom dels que posaré a continuació pot ser inexacte:
A dalt de tot, Esteve Sendra i Soler (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Pere Brugués (violà i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart i Prat (clarinet), Miquel Ribalta (cornetĂ) i Joaquim JĂĄuregui (fiscorn)
La fila segĂŒent: Josep TĂ pias i Canal (violĂ), Josep LlorĂ i Casademunt (clarinet) i Francesc
SalvadĂł (cornetĂ)
Els dos de sota: NarcĂs Cla i Vilar (violĂ) i Joan Sendra i Arnau (contrabaix)
A baix de tot Ramon Serrat Fajula (violĂ).
* En un artĂcle de "La Veu de Catalunya" de 24 d'Abril de 1908 hi ha un breu que comenta, en l'apartat de Fires i Festes (transcric tal qual estĂ escrit i redactat): La orquesta "Nova Catalana dels Sendras" que dirigeix don Esteve Sendra y que compta ab tots els professors necessaris pera executar sardanes, ha sigut contractada pera les festes segĂŒents: Dia 26 CorrĂł de Vall; 7, 8 y 9 del mes vinent, CelrĂĄ (Girona); 10, 11 y 13, Ripoll; 15 y 16, Mollerussa; 17 y 18, Vilanova de la Roca.
Foto: Bosch. Arxiu Eduard Boada.
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Miquel Ribalta, Joan Rovira i Quintana, Joaquim JĂĄuregui, Emili Cerezo i Salvat, Esteve Sendra (potser no tocava a la Cobla) i Joan Sendra
Davant: NarcĂs Cla, Pau Blanchart [?], Ramon Serrat (amb la seva imatge caracterĂstica ... NomĂ©s va estar un any en aquesta formaciĂł) i Frederic Mayol [?].
Aquesta foto ve referenciada al Diccionari de Cobles d'en Jordi Puerto com a Els Sendrers.
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona
Postal de 1912, amb el mateix disseny de 1910.
A dalt de tot, Esteve Sendra (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Bonaventura DarĂł i Olivet (violĂ i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart (clarinet), Miquel Ribalta (cornetĂ) i Emili Cerezo (fiscorn)
La fila segĂŒent: J. Caminal (violĂ), Frederic Mayol (clarinet) i Francesc
SalvadĂł (cornetĂ)
Els dos de sota: NarcĂs Cla (violĂ) i Joan Sendra (contrabaix)
A baix de tot Josep Rovira i Santamaria (violĂ).
Foto: Bosch. Col·lecció Eduard Boada.
Revers de la postal anterior, en el qual, i amb data 17 d'Abril de 1913 en Joan Sendra escriu a "Segundo CatalĂĄ", de PalamĂłs, informant de les gestions que esta fent per anar-hi a tocar. Aquest "Segundo CatalĂĄ" Ă©s segurament en Segur CatalĂ i Roger, mĂșsic de la Cobla-orquestra La Principal de PalamĂłs.
Segons puc llegir al setmanari La Comarca, de Granollers, a la pĂ gina 7 de l'ediciĂł del 17 d'Octubre de 1914, es van desfer aquell any:
Se nos ha dicho que ha sido disuelta la orquesta conocida con el nombre «Els Sendras», por trasladarse a Barcelona su director D. Esteban Sendra. Algunos de sus elementos han entrado a formar parte de otras orquestas existentes en esta villa.
Foto: Col·lecció Eduard Boada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
PER RAONS LOGĂSTIQUES NOMĂS PUBLICARĂ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE
GrĂ cies!