T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 8 d’octubre del 2012

SENDRAS



Any 1909
Cobla-orquestra de Granollers, que porta el nom del seu fundador, Esteve Sendra. A la formaciĂł se la va anomenar tambĂ© Nova Catalana dels Sendras (l'anunci que hi ha damunt d'aquesta primera foto Ă©s de 1905)*, Els Cendres, Los Cendras, Els Cendrers i Els Sendrers ... coses de la falta de normalitzaciĂł lingĂŒĂ­stica de l'Ăšpoca, tal com veiem a dalt, a la dreta de la foto: ORQUESTA - COPLA. Va existir entre 1907 i 1914. L'original digitalitzat que em passa l'Eduard Boada no tĂ© massa resoluciĂł, i per tant algun nom dels que posarĂ© a continuaciĂł pot ser inexacta:
A dalt de tot, Esteve Sendra (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Pere Brugués (violí i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart i Prat (clarinet), Miquel Ribalta (cornetĂ­) i Joaquim JĂĄuregui (fiscorn)
La fila segĂŒent: Josep TĂ pias i Canal (violĂ­), Josep LlorĂ  i Casademunt (clarinet) i Francesc Salvador (cornetĂ­)
Els dos de sota: NarcĂ­s Cla i Vilar (violĂ­) i Joan Sendra i Arnau (contrabaix)
A baix de tot Ramon Serrat Fajula (violĂ­).
* En un artĂ­cle de "La Veu de Catalunya" de 24 d'Abril de 1908 hi ha un breu que comenta, en l'apartat de Fires i Festes (transcric tal qual estĂ  escrit i redactat): La orquesta "Nova Catalana dels Sendras" que dirigeix don Esteve Sendra y que compta ab tots els professors necessaris pera executar sardanes, ha sigut contractada pera les festes segĂŒents: Dia 26 CorrĂł de Vall; 7, 8 y 9 del mes vinent, CelrĂĄ (Girona); 10, 11 y 13, Ripoll; 15 y 16, Mollerussa; 17 y 18, Vilanova de la Roca.
De fet, provenia de la Cobla-orquestra La Nova Catalana de Granollers, fundada cap a 1899 (que convivia amb la Cobla-orquestra La Catalana, mĂ©s antiga, i tambĂ© de Granollers), i va començar a prendre el nom dels Sendres o Sendras a partir de l'entrada a la formaciĂł d'aquesta nissaga de mĂșsics l'any 1908. La primera notĂ­cia que he pogut llegir respecte a aquest canvi de nom es troba a la pĂ gina 1 del Setmanari Portaveu del Centre Autonomista RipollĂšs EL PUIGMAL, de data 9 de Maig de 1908, on en un Concert que fan al Casino de Ripoll els anomenen:
La NOVA CATALANA "dels Sendres"
Foto: Bosch. Arxiu Eduard Boada.


Any 1910
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Miquel Ribalta, Joan rovira i Quintana, Joaquim JĂĄuregui, Emili Cerezo i Salvat, Esteve Sendra (potser no tocava a la Cobla) i Joan Sendra
Davant: NarcĂ­s Cla, Pau Blanchart [?], Ramon Serrat (amb la seva imatge caracterĂ­stica ... NomĂ©s va estar un any en aquesta formaciĂł) i Francesc Mayol [?].
Aquesta foto ve referenciada al Diccionari de Cobles d'en Jordi Puerto com a Els Sendrers.
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona


Any 1912 (1)
Postal de 1912, amb el mateix disseny de 1910.
A dalt de tot, Esteve Sendra (flauta, i representant)
A baix, a l'esquerra, Bonaventura DarĂł i Olivet (violĂ­ i director)
Els tres de la fila superior, d'esquerra a dreta: Pau Blanchart (clarinet), Miquel Ribalta (cornetĂ­) i Emili Cerezo (fiscorn)
La fila segĂŒent: J. Caminal (violĂ­), Francesc Mayol (clarinet) i Francesc Salvador (cornetĂ­)
Els dos de sota: NarcĂ­s Cla (violĂ­) i Joan Sendra (contrabaix)
A baix de tot Josep Rovira i Santamaria (violĂ­).
Foto: Bosch. Col·lecciĂł Eduard Boadas.


Any 1912 (2)
Revers de la postal anterior, en el qual, i amb data 17 d'Abril de 1913 en Joan Sendra escriu a "Segundo CatalĂĄ", de PalamĂłs, informant de les gestions que esta fent per anar-hi a tocar. Aquest "Segundo CatalĂĄ" Ă©s segurament en Segur CatalĂ  i Roger, mĂșsic de la Cobla-orquestra La Principal de PalamĂłs.
Segons puc llegir al setmanari La Comarca, de Granollers, a la pĂ gina  de l'ediciĂł del 17 d'Octubre de 1914, es van desfer aquell any:

Se nos ha dicho que ha sido disuelta la orquesta conocida con el nombre «Els Sendras», por trasladarse a Barcelona su director D. Esteban Sendra. Algunos de sus elementos han entrado a formar parte de otras orquestas existentes en esta villa. 

Foto: Col·lecciĂł Eduard Boadas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!