T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 8 d’octubre del 2012

LA CADAQUESENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Anys 40 (abans de 1943)
Cobla-orquestra de CadaquĂ©s, fundada entre 1860 i 1870 per SebastiĂ  Cabrisas i Deulovol, i que es mantinguĂ© activa fins a principis dels anys 60. Havia estat coneguda tambĂ© amb un altre nom: Es Cucurucuc. El seu representant era PaciĂ  BarĂł.
Drets: Melcior Blanch i JordĂ  ("en Melcior de l'estanc"), Evarist CaminadaRafel Cabrisas i Palau ("Falet"), Joaquim ("Quimet") Pujol i CullellPere Fortuny i Torrent i MelitĂł Escofet i ParĂ­s 
Asseguts: SebastiĂ  Cabrisas i GironĂšs, Francesc ("Cari") PomĂ©s i SisĂł, FaustĂ­ Pujol i Cullell, GaietĂ  Nadal i Sala ("Tano") i DelfĂ­ Constançao ("DelfĂ­ de la Mera").
Agraeixo a Joan Puig i Fornis, mĂșsic de CadaquĂ©s, que m'ha identificat tots els mĂșsics !
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1943
Cartell de la temporada 1943-1944.
D'esquerra a dreta: Josep Manel Rahola i QuirchEnric ("Enriquet") Riera i Bolasell, Àngel Nadal i Sala*, Francesc ("Cari") PomĂ©s i SisĂł, Melcior Blanch i JordĂ  ("en Melcior de l'estanc"), Rafel Cabrisas i Palau ("Falet")SebastiĂ  Cabrisas i GironĂšs, PaciĂ  BarĂł i JordĂ , Pere Fortuny i Torrent, DelfĂ­ Constançao ("DelfĂ­ de la Mera") i Salvador Planells i Cervera.
Durant uns quants anys, va acaparar les actuacions que es feien al poble, degut bĂ sicament a l'aĂŻllament del mateix. Depenent de la temporada, de vegades tocaven balls i sardanes fins i tot amb una periodicitat setmanal, i possiblement actuessin tambĂ© amb el nom d'Orquestra Art i Joia, per la seva vinculaciĂł a la Societat recreativa del mateix nom. Naturalment els mĂșsics eren tots locals i assajaven sota la direcciĂł d’en "Falet", que era el diminutiu de Rafel Cabrisas, el qual a mĂ©s de mĂșsic era pastisser, i que mĂ©s tard esdevindria doblement popular: com a mĂșsic, grĂ cies a la composiciĂł de la sardana Cap de Creus, i com a artesĂ , per la creaciĂł dels deliciosos dolços coneguts com a Taps de CadaquĂ©s.
Aquesta informaciĂł Ă©s extreta parcialment de l' article publicat a la revista Som per Antoni Mas Bou.
* No s'ha de confondre amb el reconegut dibuixant d'historietes Ă€ngel Nadal i Quirch.
Foto: Arxiu DionĂ­s BarĂł i Nofre.


Any 1947 (o 1948)
Darrere: Melcior Blanch ["en Melcior de l'estanc"] (trompeta), Evarist Caminada (trompeta), Àngel Nadal i Sala (fiscorn) i Miquel Ballesta i Quirch (fiscorn)
Davant: Salvador Planells (flabiol),
Marcel Rahola i Quirch (tible), Francesc ["Cari"] Pomés (tible), Sebastià Cabrisas (tenora), Delfí Constançao ["Delfí de la Mera"] (tenora) i Rafel Cabrisas ["Falet"] (contrabaix).
Foto: Arxiu Miquel Ballesta i Quirch.



Any 1951
L'any 1951 es va rodar a CadaquĂ©s una pel·lĂ­cula, Rostro al mar, en la qual hi tenia una  intervenciĂł la Cobla-orquestra La Cadaquesenca. Els mĂșsics que surten en primer pla en aquest fotograma sĂłn: SebastiĂ  Cabrisas (1er tenor), Marcel Rahola (2n tenor) i PaciĂ  BarĂł (contrabaix).


Any 1954
L'any 1954 tambĂ© es va rodar a CadaquĂ©s La hija del mar, on hi sortia la Cobla-orquestra La Cadaquesenca. En aquests tres fotogrames s'hi pot veure en SebastiĂ  Cabrisas, en Marc Bassols, en Joan Puig i Fornis, en Melcior Blanch ["en Melcior de l'estanc"]),  entre d'altres.


Anys 50 (1)

Quatre saxos a punt de fer alguna Cercavila o ProcessĂł.
D'esquerra a dreta: Sebastià Cabrisas i GironÚs, Francesc ("Cari") Pomés i Sisó, Marcel Rahola i Quirch i Marc Bassols i Cabrisas (nebot d'en Sebastià Cabrisas).
Foto: Arxiu Margarita PallĂ s i Arenales.


Anys 50 (2)
Ballada a Portlligat, possiblement davant de la casa de Salvador DalĂ­; cada vegada que venia algun famĂłs a visitar-lo contractava la Cobla Cadaquesenca perquĂš fes una audiciĂł per a ell. En aquest cas, la fila de davant era incompleta.
Darrere:
Melcior Blanch ["en Melcior de l'estanc"] (2n trompeta, no es veu), Àngel Nadal (1er trompeta), Abel Ballesta (trombó), Pere Fortuny (1er fiscorn), Ramon Planells (2n fiscorn) i Pacià Baró (contrabaix)
Davant: Salvador Planells (flabiol)
, Marc Bassols
(tible) i SebastiĂ  Cabrisas (tenora).
Foto: Arxiu Joan Pere Escura.



Anys 50 (3)
Tres mĂșsics de La Cadaquesenca, tocant una mica esventats (si ens fixem en el cabells, es veu que fa vent). El lloc podria ser els jardins de Roques Noues, nom d'una casa de CadaquĂ©s.
D'esquerra a dreta: Llorenç Giró (violí), Evarist Caminada (trompeta) i Pacià Baró (contrabaix).
Foto: Arxiu Joan Pere Escura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!