T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF√ą, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG√úENT BOT√ď. GR√ÄCIES !

  

dijous, 6 de setembre del 2012

MARAVELLA

ūüĎČ  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1951 (1)
La Cobla-orquestra Maravella, neix a Caldes de Malavella, la primavera de l'any 1951. El seu fundador fou en Llu√≠s Ferrer i Puigdemont, que venia de ser director de la Cobla-orquestra Montgrins des de l'any 1945. S'acord√† el nom de MARAVELLA, tenint en compte un dels noms primitius de la vila, en l'√®poca de la dominaci√≥ romana a Espanya.
En aquest primer cartell de ressonàncies dalinianes, els components fundacionals són, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar cap a la dreta:
Joaquim Costa i Horts, Miquel Tudela i Benavent, Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell, Felici√† Juanola i Siqu√©s, Narc√≠s Vendrell i Ferrer*, Emili Juanals i Roqu√©, Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra")**, Joaquim Coma i Parcet, Josep Ferrer i Puigdemont***, Pere Magret i Alsina, Llu√≠s Ferrer i Puigdemont, Llu√≠s Brugada i Roca i Miquel Felip i Carreras.
La major part de la informació d'aquesta entrada me l'ha proporcionat l'actual representant -2019-, en Miquel Comadevall i Prat.
* A en Narcís Vendrell el vaig conèixer personalment una vegada que, essent jo de la Comissió de Festes d'Amer, vaig haver d'anar a casa seva a pagar-li l'actuació que havien fent el dia anterior; també el vaig reconèixer i saludar, ja molt vellet, un dia que, acompanyat de la seva esposa, prenia el sol al Parc Central de Girona.
** Petita per√≤ interessant ressenya biogr√†fica en aquest enlla√ß de la Revista de Serra de Dar√≥ (p√†gines 14 i 15)
*** I a en Josep Ferrer l'he anat tractant molt al llarg dels anys, doncs, a m√©s de la seva feina principal de procurador, va fer molts d'anys de representant art√≠stic. Fins i tot, abans de pensar jo ni tan sols en estudiar m√ļsica, i donat que ens coneix√≠em pel fet de ser jo membre de la Comissi√≥ de Festes d'Amer, em va recomanar per una feina de disc-jockey a la discoteca "L'Envelat del Follet", d'Olot.
Foto: Barber. Disseny: Gubau
1) Fons Emili Juanals. Museu de la Mediterrània.
2) Edició meva.


Any 1951 (2)

Escut identificatiu de la Cobla-orquestra Maravella, en dues versions.
Fotos: 1) Biblioteca P√ļblica Carles Rahola (Girona). 2) Arxiu Xavier Prat.
Any 1951 (3)
A Arenys de Munt, el 2 d'Abril de 1951. Uns quants m√ļsics de la Maravella fent-se una de les primeres fotos, ll√†stima que no hi siguin tots !
A dalt: Lluís Brugada i Felicià Juanola
A baix: Josep Ferrer, Narcís Vendrell, Joaquim Coma, Miquel Tudela, Lluís Ferrer i Emili Juanals.Any 1951 (4)
Participant en el segon Aplec de Caldes de Malavella, on van cobrar 3.000 Ptes. Aquesta podria ser la primera fotografia de la Cobla-orquestra Maravella tocant sardanes. Van alternar amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal i la Cobla-orquestra Selvatana.
Darrere: Joaquim Costa, Emili Juanals, Felicià Juanola, Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela i Joaquim Coma
Davant: Narc√≠s Vendrell, Miquel Felip, Pere Magret, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas i Llu√≠s Grau i Capdeferro (bolo)*.
* El contrabaix titular, Llu√≠s Brugada, havia tingut un accident laboral poc temps abans, al caure de l'escenari a Arenys de Mar i fer-se mal en un canell.


Any 1951 (5)
En plena sessió de Ball a Banyuls sur Mer, el 15 d'Agost de 1951.
A davant: Lluís Ferrer (acordió) i Josep Ferrer (cantant)
Just darrere seu: Joaquim Coma, Joaquim Costa i Narc√≠s Vendrell, i en segon terme, entre aquests dos √ļltims, Pere Magret; a la bateria, Felici√† Juanola.
El m√ļsic que est√† mirant cap a darrere, podr√≠a ser en Josep ("Pitu") Faixedas (clarinet), i els dos violinistes restants: Emili Juanals i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").


Any 1952 (1)
La formació és, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar cap a la dreta:
Narc√≠s Vendrell, Felici√† Juanola, Miquel Tudela, Josep ("Pitu")  Faixedas, Joan Porta i Fust√© ("Mosquit"), Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep Marfany i Bonastre, Llu√≠s Ferrer, Josep Ferrer, Josep M¬™ Bofill i Casas i Llu√≠s Brugada.


Any 1952 (2)
En pose "gran violinada", que a la època feia sensació !
Quan sortia a l'extranger, sobretot en els seus inicis, la Maravella agafava algun augment, que detallo en l'alineació:
A dalt de tot, Felicià Juanola s'encarregava de la percussió, i a sota d'ell, en Jaume Esteve ("Met refilaire") tocava el contrabaix. I d'esquerra a dreta, els violins són:
Joan Porta ("Mosquit"), Llu√≠s Brugada, Miquel Tudela, Ferran Jofre i Sol√©s [augment], Emili Juanals, Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [augment], Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep M¬™ Bofill, Josep Marfany, Josep Ferrer, Narc√≠s Vendrell i Joaquim Poll i Beyres [augment]. El director, Llu√≠s Ferrer, no surt a la foto !


Any 1952 (3)
Tocant al Nuovo Lido d’Albaro (G√®nova); 28, 29 i 30 de Juny, i de l’1 al 6 de Juliol de 1952. En Felici√† Juanola va tenir problemes amb el passaport, i el supleix en Salvador Call√≠s.
Lluís Ferrer (piano), Josep Ferrer (bateria) i Lluís Brugada (contrabaix)
Trompetes: Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals, i Salvador Call√≠s i Tusell (bolo, tal com explico abans)
Trombons: Miquel Tudela i Josep Marfany
Saxos: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1952 (4)
Cartell promocional de la seva estada a Narbonne del 25 al 28 de Setembre de 1952. S'hi destaca que aquests tretze professors virtuosos, amb el trompeta més jove d'Europa (Joan Porta ["Mosquit"]), provinents d'una gira per la Riviera italiana i francesa, sota la direcció del mestre Lluís Ferrer, i amb els Cantants de Jazz Josep Marfany i Josep Ferrer, són una atracció internacional, de la que se'n podrà gaudir al Kursaal (Concert, pels amants de bells espectacles) i al Palais du Travail (Ball, pels feliços dansaires).


Any 1952 (5)
Retratats a peu d'autocar, acabats d'arribar al poble de Sucarrats.
Darrere: Josep ("Pitu") Faixedas, Llu√≠s Ferrer, Llu√≠s Brugada, Joan Porta ("Mosquit") i Josep Marfany
Al mig: Emili Juanals, Francesc ("Franciscu") Mestres [xofer], Narcís Vendrell, Josep Mª Bofill i Miquel Tudela
Davant: Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Jaume Esteve ("Met refilaire") i Felicià Juanola.
Foto: Arxiu Família de Juli Esteve.


Any 1952 (6)

Curiosa foto -que presento amb dues resolucions- en que gaireb√© tots els m√ļsic fan percussi√≥, excepte Joaquim Poll (piano), Llu√≠s Brugada (contrabaix) i el protagonista: Joan Porta ["Mosquit"] (trompeta). 
Darrere, enlairats: Josep Ferrer, Emili Juanals i Felicià Juanola
En segon terme: Lluís Brugada, Narcís Vendrell, Miquel Tudela i Josep Marfany
A davant: Josep M¬™ Bofill, Joaquim Poll (d'esquenes), Manel Ferrer ["Manelic"], Joaquim Ribas ["Quim de Serra"], Francesc ("Paco") Curt i Castell√† (?), Llu√≠s Ferrer, Jaume Esteve ["Met refilaire"], Josep ["Pitu"] Faixedas i solejant amb la trompeta, Joan Porta ["Mosquit"].


Any 1952 (7)

Portada d'un llibret publicitari (que no tinc) de la temporada 1952-1953.


Any 1953 (1)
Cartell publicitari, remarcant el fet internacional de la formació amb vistes de llocs on han estat tocant.
A la fila superior hi tenim: Desconegut, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Emili Juanals, Joan Porta ("Mosquit"), Felicià Juanola, Narcís Vendrell, Josep Ferrer, Josep Marfany i Joaquim Poll [augment].
A la fila inferior: Llu√≠s Ferrer, Ferran Jofre [augment], Pere Clap√©s i Jan√©, Miquel Tudela, Josep ("Pitu")  Faixedas, Josep M¬™ Bofill i Jaume Esteve ("Met refilaire").


Any 1953 (2)
En formació de Ball.
Podem veure una imitaci√≥ buscada d'aquesta foto i de la seg√ľent en la que hi ha m√©s avall, corresponent a l'Any 2001 (2)
A dalt: Josep Ferrer (bateria), i Joaquim Costa, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola (trompetes)
Al mig: Lluís Brugada (contrabaix), i Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Coma (trombons)
El pianista és en Joaquim Poll (avui dia seria inconcebible retratar-se d'esquenes!)
Els saxos s√≥n: Josep M¬™ Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu")  Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narc√≠s Vendrell.
Dirigint: Lluís Ferrer.


Any 1953 (3)
La mateixa formació, segurament el mateix dia, i per tant, els mateixos components; la gràcia està en què ara podem veure la cara del director i del pianista !


Any 1953 (4)
En aquesta època hi ha poques fotos de la Maravella en formació de Cobla.
Darrere: Emili Juanals, Felicià Juanola, Joan Porta ("Mosquit"), Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela, Josep Marfany i Pere Clapés
Davant: Narcís Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Josep Mª Bofill.


Any 1953 (5)
Gener de 1953, al Casino Municipal de Pau (França).
A l‘esquerra: Llu√≠s Ferrer (director) i Joaquim Poll (piano, solia ser un augment quan anaven a l'extranger)
Darrere: Josep Ferrer (bateria) i els quatre trompetes: Ferran Jofre (solia ser un augment quan anaven a l'extranger), Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola
Al mig: Lluís Brugada (contrabaix) i els tres trombons: Josep Marfany, Miquel Tudela i Manel Ferrer ("Manelic" , solia ser un augment quan anaven a l'extranger)
Davant, els cinc saxos: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (6)
La veritat: m'agradaria moltíssim poder escoltar aquest unplugged !
Pau, Gener de 1953.
D’esquerra a dreta : acordions : Llu√≠s Ferrer, Ferran Jofre, Emili Juanals, Josep Marfany i Joaquim Poll; violins: Josep Ferrer, Narc√≠s Vendrell, Josep M¬™ Bofill, Manel Ferrer ("Manelic"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Miquel Tudela, Llu√≠s Brugada i Joan Porta ("Mosquit").


Any 1953 (7)
Gran violinada a Pau, el Gener de 1953.
Darrere: Felici√† Juanola (bateria), Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Ferrer i Joaquim Poll
Al mig: Jaume Esteve ("Met refilaire", contrabaix), Lluís Brugada, Miquel Tudela i Manel Ferrer ("Manelic")
Davant: Lluís Ferrer (piano), Josep Marfany, Joan Porta ("Mosquit"), Ferran Jofre, Josep Mª Bofill i Narcís Vendrell.


Any 1953 (8)
A Vernet-les-Bains, el 9 d'Agost de 1953.
Ajupits, en primer terme: Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Pere Clap√©s
En segon terme, tamb√© ajupits: Josep M¬™ Bofill, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep ("Pitu") Faixedas, Narc√≠s Vendrell, Josep Ferrer, Miquel Tudela, Joan Porta ("Mosquit" , nom√©s se li veu una mica les ulleres) i Llu√≠s Ferrer
Situats entre els balladors, drets: Josep Marfany (entre els dos nens de l'esquerra), Felicià Juanola i Joaquim Poll (els dos darrers, a la dreta de la imatge).


Any 1953 (9)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953.
A l'esquerra: Lluís Ferrer (director) i Pere Clapés (contrabaix)
Darrere: Josep Ferrer (bateria) i els quatre trompetes: Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola
Al mig: Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Poll
Davant: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (10)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953.
Darrere: Felici√† Juanola [bateria], Narc√≠s Vendrell, Josep M¬™ Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Joan Porta ("Mosquit"), Miquel Tudela, Josep Ferrer i Pere Clap√©s
Davant: Jaume Esteve ("Met refilaire", piano), Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix], i els cinc acordions: Emili Juanals, Ferran Jofre, Lluís Ferrer, Josep Marfany i Joaquim Poll.


Any 1953 (11)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953. Ritme tropical !
Darrere: Josep Mª Bofill, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Josep ("Pitu") Faixedas
Al mig: Pere Clapés, Emili Juanals, Narcís Vendrell i Felicià Juanola
Davant: Joaquim Poll, Joan Porta ("Mosquit"), Josep Marfany, Josep Ferrer, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Miquel Tudela, Ferran Jofre i Llu√≠s Ferrer.


Any 1953 (12)
Palais d'Hiver, de Lyon, Desembre de 1953.
A l'esquerra: Lluís Ferrer (director), Pere Clapés (contrabaix) i Josep Ferrer (bateria)
Darrere: Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felici√† Juanola
Al mig: Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Poll
Davant: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (13)
Palais d'Hiver, de Lyon, Desembre de 1953.
Els mateixos que en la foto anterior, no surt a la foto el trompeta Felicià Juanola.


Any 1953 (14)
En una actuació fora d'Espanya, doncs hi ha augments, elements de molta solvència musical que reforçaven la formació i que només es portaven si s'anava a l'extranger (els poso en negreta).
Darrere: Felici√† Juanola [bateria], Joaquim Poll , Josep Ferrer, Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Emili Juanals
Al mig: Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix], Miquel Tudela, Manel Ferrer ("Manelic") i Josep Marfany
Davant: Jaume Esteve ("Met refilaire") [piano], Pere Clapés, Josep Mª Bofill, Ferran Jofre , Joan Porta ("Mosquit"), Narcís Vendrell i Lluís Ferrer [director].


Any 1953 (15)
Darrere: Felicià Juanola, Josep ("Pitu") Faixedas i Jaume Esteve ("Met refilaire")
Davant: Llu√≠s Ferrer, Joan Porta ("Mosquit"), Miquel Tudela, Ferran Jofre, Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep M¬™ Bofill, Josep Marfany, Josep Ferrer, Narc√≠s Vendrell, Pere Clap√©s i Joaquim Poll.
Aquesta pose era "marca de la casa" !


Any 1954 (1)
En formaci√≥ de Cobla, al Nuovo Lido d’Albaro, de G√®nova (It√†lia)
Darrere: Emili Juanals, Joan Porta ("Mosquit"), Felici√† Juanola, Llu√≠s Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela i Josep Marfany
Davant: Narc√≠s Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep M¬™ Bofill i Llu√≠s Brugada.Any 1954 (2)
Cartell de la temporada 1954-1955, on la majoria dels m√ļsics hi surten dues vegades, amb el viol√≠ i amb l'instrument de ball, donant una sensaci√≥ de formaci√≥ m√©s nombrosa del qu√® ja eren. Faig la identificaci√≥ a partir dels m√ļsics que es veuen de tamany m√©s gran:
A l'esquerra: Felicià Juanola
Diagonal primera (sis m√ļsics, de dalt a baix): Ferran Jofre i Sol√©s, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals, Miquel Tudela, Llu√≠s Palet i Pou i Joaquim Poll
Diagonal segona (cinc m√ļsics, de dalt a baix): Narc√≠s Vendrell, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep M¬™ Bofill, Pere Clap√©s i Francesc ("Paco") Curt i Castell√†
A la dreta, de dalt a baix: Lluís Ferrer, Josep ("Pitu") Faixedas i Jaume Esteve ("Met refilaire").
Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1954 (3)

El representant a Fran√ßa de la Maravella va ser durant uns anys l'escriptor i historiador Eduard Pons i Prades, que hi estava exiliat (recomano, si no el coneixeu, clicar l'enlla√ß i veure la seva interessant biografia).
Ell i en Lluís Ferrer es van retratar a París amb la torre Eiffel de fons el 8 de Novembre de 1954.
Foto: Arxiu Eddie Pons.


Any 1954 (4)

Aquell any 1954, en alguna de les seves gires va fer una aturada i es va reunir al voltant de ... què?
En aquesta curiosa fotografia gairebé tots estan mirant cap avall no se sap què ... alguns amb posat seriós, fins i tot trist.
Hi ha un detall que pot ser significatiu: a l'arbre sembla que hi ha penjada una gorra, i als peus dels primers m√ļsics per l'esquerra hi ha un pil√≥ de pedres: potser una tomba?
També sembla que a l'esquerra de la imatge hi ha una paret de pedra i ... una placa?
D'esquerra a dreta: Pere Clapés, Josep Mª Bofill, Lluís Ferrer, Francesc Mestres (el xofer), Narcís Vendrell, Miquel Tudela, Francesc ("Paco") Curt [?], Felicià Juanola, Lluís Palet, Ferran Jofre, Joaquim Poll, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals, Josep Ferrer i Josep ("Pitu") Faixedas.
No hi surten dos m√ļsics que tamb√© eren a la plantilla aquell any: Jaume Esteve ("Met refilaire") i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").
Foto: Arxiu Esteve Palet.


Any 1954 (5)

Donada la foscor de la fotografia es fa dif√≠cil identificar els m√ļsics. Sembla que estan al voltant d'una taula, probablement despr√©s de dinar.
1.- Francesc ("Paco") Curt
2.- Eduard Pons
3.- Pere Clapés
4.- Josep ("Pitu") Faixedas
5.- Desconegut
6.- Desconegut
7.- Desconegut
8 .- Lluís Ferrer
9.- Desconegut
10.- Emili Juanals
11.- Jaume Esteve ("Met refilaire")
12.- Desconegut
13.- Felicià Juanola
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1954 (6)
El dia 26 de Desembre de 1954 van participar en un festival celebrat al Palau d'Esports de Marsella en el que hi havia diferents artistes, i on hi participaven tamb√© dos extraordinaris ciclistes francesos, que es van retratar amb els m√ļsics, juntament amb Eduard Pons.
Darrere: Jaume Esteve ("Met refilaire"), Miquel Tudela, Jacques Anquetil, Llu√≠s Ferrer, Roger Hassenforder, Eduard Pons, Ferran Jofre i Joaquim Poll
Davant: Felicià Juanola, Josep Mª Bofill, Josep Bastons i Fàbrega, Josep Ferrer i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1955 (1)
A dalt: Miquel Tudela, Lluís Morales i Tena (amb el seu fill Marcel hi vaig coincidir a l'Orquestra Atlàntida -només feiem Ball, aquells anys- i a l'Orquestra Catalana de Ball), Ferran Jofre, Josep Casanovas i Comerma, Felicià Juanola, Joan Recarens i Fonoyet, Lluís Ferrer i Santiago Rovira i Vidal
A baix: Pere Magret, Joan Porta ("Mosquit"), Josep Recarens i Fonoyet, Narc√≠s Vendrell, Pere Clap√©s, Mateu Oliveras i Blanch*  i Josep ("Pitu") Faixedas.
* En una ocasi√≥ vaig estar a casa seva per comprar-li canyes de tenora, ja jubilat de m√ļsic, per√≤ crec que encara regentava un negoci de fotografia a Caldes de Malavella. Hi ha for√ßa informaci√≥ de l'interessant nissaga dels Oliveras en aquest enlla√ß, on hi tinc entrades les formacions musicals de Tortell√†..


Any 1955 (2)
Camí de Suissa, el mes de Febrer de 1955.
A dins de l'autocar de la companyia Pujol i Pujol, de Lloret de Mar: Francesc ["Franciscu"] Mestres (xofer), Domingo ["Dod√≥"] Escol√† (bolo = tot un personatge, mira aquest v√≠deo) i Mateu Oliveras.
Drets: Joan Recarens, Llu√≠s Morales, Joan Porta ["Mosquit"] i Josep Ferrer
Ajupits: Pere Clapés i Pere Magret.


Any 1955 (3)
Camí de Suissa, el mes de Febrer de 1955.
Tres m√ļsics en segon terme: Miquel Tudela (amb un grapat de neu a la m√†), Narc√≠s Vendrell i Mateu Oliveras.
Davant: Josep Miralda i Puig (bolo), Domingo ["Dod√≥"] Escol√† (bolo), Josep ["Pitu"] Faixedas, Joan Porta ["Mosquit"] (amb la bufanda al cap), Pere Magret, Ferran Jofre, Pere Clap√©s, Josep Ferrer i Llu√≠s Morales.


Any 1955 (4)
Foto extreta d'un programa de les Festes del Tura, d'Olot, l'any 1955. Curiosament, ignoro el motiu, nom√©s hi surten nou m√ļsics dels catorze components d'aquell any. D'esquerra a dreta:
Joan Porta ("Mosquit"), Pere Magret, Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Lluís Morales, Miquel Tudela, Joan Recarens, Narcís Vendrell i Pere Clapés.


Any 1956 (1)
Cartell publicitari, acolorit a m√†, on, a l'igual que l'any anterior segueix el vermell com a color destacat. En les properes imatges identifico els m√ļsics.


Any 1956 (2)

Portada d'un llibret de 24 pàgines editat l'any 1956, amb una sèrie de reportatges i articles de la premsa on la Maravella era la protagonista. No escanejo tot el llibret, però sí les primeres pàgines que considero més rellevants per aquest blog.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (3)

Contraportada del llibret, amb la informació de contacte.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (4)

Text de presentació, on es fa un repàs de les actuacions fetes des de la seva fundació.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (5)

El director Lluís Ferrer i Puigdemont, assegut a un piano de cua.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (6)

Els tres vocalistes.
A l'esquerra: Joan Ramos i Nonó ("Jeannot")*, que també tocava la guitarra
A dalt: Josep Casanovas i Comerma, que també tocava la bateria
A baix: Francesc ("Paco") Curt i Castellà, que també tocava la percussió.
* Provinent dels primers components del Conjunt Setson, substituint en Josep Ferrer i Puigdemont.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (7)

A dalt: Ferran Jofre i Solés, Joan Porta i Fusté ("Mosquit") i Alfons Sabaté i Reixach
A baix: Narcís Vendrell i Ferrer, Eveli Campsolinas i Juanola ("Vèliu")* i Lluís Morales i Tena.
* Tenia els meus dubtes sobre el nom d'aquest m√ļsic (l'he vist escrit Evel·l√≠ o Avel·l√≠), per√≤ recentment vaig parlar amb ell mateix, a Tortell√†, i em va dir que els seu nom era Eveli, pronunciat com Aureli, i que tothom sempre li havia dit "V√®liu" . Debutava a la Maravella, juntament amb l'altre tortellanenc que veiem en aquesta foto, Alfons Sabat√©.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (8)

A dalt: Felicià Juanola i Siqués, Miquel Tudela i Benavent i Joan Recarens i Fonoyet
A baix: Mateu Oliveras i Blanch, Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell i Pere Clap√©s i Jan√©.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (9)

Una parada tècnica a La Jonquera, en una de les moltes anades i vingudes cap a teatres i sales de ball d'arreu d'Europa. A l'esquerra, Alfons Sabaté i Reixach, acabat de sortir de la mili.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1956 (10)

Passejant pels carrers d'Stuttgart el dia 10 d'Octubre de 1956. Identifico els m√ļsics en la tercera foto.
En segon terme: Lluís Ferrer, Miquel Tudela, Narcís Vendrell, Pere Clapés, Alfons Sabaté i Lluís Morales
En primer terme: Joan Recarens, Joan Porta ("Mosquit"), Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Ramos ("Jeannot"), Josep ("Pitu")  Faixedas, Mateu Oliveras i Josep Casanovas.
No surt en cap de les tres fotos en Francesc ("Paco") Curt.
Fotos: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1956 (11)
Al Teatre Ronacher, de Viena, on van estar actuant tot el mes de Novembre de 1956.
Darrere de tot: Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Miquel Tudela, Mateu Oliveras, Llu√≠s Morales i Josep ("Pitu")  Faixedas
A l'esquerra, en primer terme: Joan Porta ("Mosquit") i Joan Ramos ("Jeannot")
Al mig: Josep Casanovas, Ferran Jofre, Alfons Sabaté, Pere Clapés, Francesc ("Paco") Curt, Felicià Juanola i Narcís Vendrell
Al piano: Lluís Ferrer.
Totes les fotografies fetes al Teatre Ronacher consten com a realitzades per Ernst Hausknost.


Any 1956 (12)
Amb la mateixa vestimenta, posant a l'escenari, al Teatre Ronacher


Any 1956 (13)
En plena actuació: en segon terme, a la percussió, Narcís Vendrell i Miquel Tudela.
En primer terme, Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt i Joan Ramos ("Jeannot").


Any 1956 (14)

Un quartet vocal de luxe.
D'esquerra a dreta: Alfons Sabaté, Francesc ("Paco") Curt, Josep Casanovas i Joan Ramos ("Jeannot").
Foto: Arxiu Eddie Pons.


Any 1956 (15)

Aquesta foto i la seg√ľent s√≥n concretament del dia 11 de Novembre de 1956, tamb√© al Teatre Ronacher.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1956 (16)

Darrere: Josep Casanovas, Pere Clapés, Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté i Felicià Juanola
Al mig: Joan Ramos ("Jeannot"), Francesc ("Paco") Curt, Joan Recarens i Miquel Tudela
Davant: Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Josep ("Pitu")  Faixedas, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell
En primer terme: Lluís Ferrer.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1956 (17)

Seq√ľ√®ncia de dues fotografies de Josep Casanovas cantant. Darrere podem distingir Pere Clap√©s (contrabaix), Llu√≠s Morales (saxo alt) i Josep ["Pitu"] Faixedas (saxo alt).
Fotos: Arxiu Eddie Pons.Any 1956 (18)

Josep Casanovas saludant al p√ļblic, amb les baquetes de la bateria a la m√†. En segon terme: Joan Ramos ("Jeannot"), Llu√≠s Morales, Josep ("Pitu")  Faixedas i Llu√≠s Ferrer.
Foto: Arxiu Eddie Pons.


Any 1956 (19)
Un altre dels trenta dies d'actuació al Teatre Ronacher, de Viena.


Any 1956 (20)
Casino La Unió, de Caldes de Malavella.
D'esquerra a dreta: Joan Porta ("Mosquit"), Joan Ramos ("Jeannot"), Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Llu√≠s Morales, Miquel Tudela, Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt, Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Narc√≠s Vendrell, Pere Clap√©s i Alfons Sabat√©. Darrere, a la bateria (no es veu): Felici√† Juanola.


Any 1956 (21)
Casino Palm Beach, de Cannes. El cantant √©s en Joan Ramos ("Jeannot"), i el pianista en Llu√≠s Ferrer; la resta de components serien els mateixos de la foto anterior, i semblaria que no surten a la foto ni l' Eveli Campsolinas ("V√®liu") ni en Felici√† Juanola.


Any 1957

Dues instant√†nies fetes durant la festa major de Castellfollit de la Roca. Identifico els m√ļsics a la segona foto.
Darrere: Josep Casanovas, Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté i Felicià Juanola
Al mig: Francesc ("Paco") Curt, Joan Recarens i Miquel Tudela
Davant: Joan Ramos ("Jeannot"), Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Josep ("Pitu")  Faixedas, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell
A l'esquerra (fora d'imatge) hi ha Lluís Ferrer i Pere Clapés.
Fotos: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1958 (1)

Tocant sardanes a Le Perthus el dia 18 d'Abril de 1958.
Joan Bofill i Grau ("el Nano"), Alfons Sabat√©, Adolf Gassol i P√©rez [substituia Joan Porta ("Mosquit"), que havia anat a fer la mili], Francesc ("Paco") Curt, Jaume Burjachs i Gispert, Mart√≠ Font i Triad√ļ (amb qui vaig coincidir a la Big Band de Girona) i Joan Recarens
Davant: Narc√≠s Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Mateu Oliveras, Llu√≠s Morales i Pere Clap√©s (a qui un amable espectador aguanta la particel·la).
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1958 (2)
En formaci√≥ de Cobla i habillats com uns fadrins, a l'escenari del Tanzsbrunnen Rheinpark de Col√≤nia (Alemanya), fent pa√Įs !
Darrere: Adolf Gassol, Francesc ("Paco") Curt, Alfons Sabat√©, Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Burjachs, Mart√≠ Font i Joan Recarens 
Davant: Narc√≠s Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Mateu Oliveras, Llu√≠s Morales i Pere Clap√©s (contrabaix).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Maun√© - Javier Gironella).


Any 1958 (3)
Aquesta foto semblaria feta en la mateixa sessió que l'anterior, però no hi surt el contrabaix.
Darrere: Adolf Gassol, Francesc ("Paco") Curt, Alfons Sabat√©, Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Burjachs, Mart√≠ Font i Joan Recarens 
Davant: Narc√≠s Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Mateu Oliveras, Llu√≠s Morales i Pere Clap√©s (contrabaix).
Foto: Arxiu Lluís Font.


Any 1958 (4)
Uns quant membres de la Maravella passejant per Berlin durant la gira per Alemanya de l'any 1958. En la primera foto s√≥n davant de la Casa de les Cultures del M√≥n (Haus der Kulturen der Welt), i en la segona, al pas fronterer entre Berlin Est i Belin Oest, abans de la construcci√≥ del Mur de la Vergonya . En aquesta segona foto els m√ļsics s'ordenen aix√≠, d'esquerra a dreta:
Joan Bofill ("el Nano"), Mateu Oliveras, Alfons Sabat√©, Mart√≠ Font, Josep ("Pitu") Faixedas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt, Narc√≠s Vendrell i Pere Clap√©s.


Any 1958 (5)
Al Palais um funkturm de Berlin.
De baix a dalt: Alfons Sabat√©, Pere Clap√©s, Narc√≠s Vendrell, Ferran Jofre, Mart√≠ Font, Francesc ("Paco") Curt, Llu√≠s Morales, Adolf Gassol, Josep Casanovas, Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Burjachs, Mateu Oliveras i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1958 (6)
Un ball ben animat, jo diria que tocant un vals amb tants violins com hi havia, al Palais um funkturm de Berlin.
Darrere: Ferran Jofre, Francesc ("Paco") Curt, Jaume Burjachs i Joan Bofill ("el Nano")
En segon terme: Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix] i Josep Casanovas [bateria]
Davant: Lluís Ferrer [piano], Pere Clapés, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Adolf Gassol, Joan Recarens, Lluís Morales, Martí Font, Mateu Oliveras, Narcís Vendrell i Alfons Sabaté.


Any 1958 (7)
Entre el 2 de Mar√ß i el 25 de Maig de 1958 R√†dio T√†rrega va organitzar un Concurs d'Orquestres anomenat M√ļsica y Simpat√≠a. Hi van participar tretze formacions que van actuar per diferents indrets de la prov√≠ncia de Lleida (Agramunt, Mollerussa, Borges Blanques, etc.), seguits per una unitat m√≤bil de l'emissora que en radiava l'actuaci√≥. La guanyadora d'aquest Concurs va ser l'Orquestra Maravella.
En el nivell superior, darrere: Josep Casanovas (bateria), Ferran Jofre (trompeta), Adolf Gassol (trompeta) i Joan Bofill ["el Nano"] (trompeta)
En segon terme: Lluís Ferrer (piano), Pere Clapés (contrabaix elèctric, queda una mica amagat, davant del bateria) i Martí Font (trombó)
Davant de tot: Francesc ["Paco"] Curt (congues), Alfons Sabaté (bongos), Joan Recarens (maraques), Eveli Campsolinas ["Vèliu"] (saxo tenor), Lluís Morales (saxo tenor), Josep ["Pitu"] Faixedas (saxo alt), Mateu Oliveras (saxo alt), Narcís Vendrell (saxo baríton) i Desconegut* (maraques).
* Aquest seria el cantant, que substituia puntualment a Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"), que estava fent el servei militar. Podria ser en Lluís Heras, que uns anys més tard va entrar a la formació.
Foto: Arxiu Serra i Teixidó.


Any 1959 (1)
Lido, d'Hamburg, fent una estada del dia 1 al 31 de Març de 1959.
Pioners en posar el r√®tol amb el nom de l'orquestra, a darrere dels m√ļsics ...
Darrere: Pere Clapés, Ferran Jofre, Joan Bofill ("el Nano"), Alfons Sabaté, Jaume Burjachs i Agustí Domingo
Davant: Llu√≠s Ferrer, Joan Porta ("Mosquit"), Francesc ("Paco") Curt, Josep Casanovas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Joan Recarens, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell.


Any 1959 (2)
Lido, d'Hamburg, de l' 1 al 31 de Març de 1959.
A l'esquerra: Lluís Ferrer
Darrere: Pere Clap√©s, Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Joan Bofill ("el Nano"), Alfons Sabat√©, Jaume Burjachs, Agust√≠ domingo i Joan Recarens
Davant: Francesc ("Paco") Curt, Josep Casanovas, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell.


Any 1960 (1)
Cartell publicitari que es va editar amb dues coloracions diferents.
El segon cartell √©s extret de la Biblioteca P√ļblica Carles Rahola.


Any 1960 (2)
Detall del cartell anterior. Primera foto on es comença a donar una mica de protagonisme al cantant, que és el que es troba en primer terme, a l'esquerra de tot: Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"). La resta de components l'aniré desgranant mica en mica, i fins i tot faré una mica de recordatori d'instruments de percussió, doncs la foto està feta en plan orquestra tropical i salsera:
En darrer terme hi ha sis m√ļsics, que s√≥n: Santiago Rovira, Ferran Jofre, Pere Clap√©s (al contrabaix el√®ctric o de pal), Agust√≠ Domingo, Jaume Burjachs i Josep ("Pitu") Faixedas.
Al mig, amb vestit fosc, Lluís Ferrer.
A l'esquerra de la foto, grassonet i amb bigoti, Mateu Oliveras, amb les maraques, i continuant en direcci√≥ cap el cantant, hi tenim a: Narc√≠s Vendrell, amb una conga; Joan Recarens (ajupit, amb les maraques) i Josep Calvet i  Blanch , amb la pandereta.
Al mig, ajupits: Joan Porta ("Mosquit"), amb els bongos, i Francesc ("Paco") Curt, a cavallet de la conga.
El grup de la dreta són: Alfons Sabaté, tocant la conga, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), a la flauta, i Octavi Aguilar a la guitarra.


Any 1960 (2)
Lido, d'Hamburg, fent una estada del dia 1 al 30 de Juny de 1960.
D'esquerra a dreta, amb el pernil sota el bra√ß: Octavi Aguilar, Joan Porta ("Mosquit"), Agust√≠ Domingo, Jaume Burjachs, Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Josep Calvet, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Recarens, Francesc ("Paco") Curt, Narc√≠s Vendrell, Pere Clap√©s i Alfons Sabat√©.


Any 1962 (1)
Cartell aparegut al Programa de la Festa Major de Palafrugell l'any 1962, amb els instruments recolzats i penjats a l'arbre.
Identificaci√≥ dels m√ļsics:
1.- Pere Clap√©s; 2.- Alfons Sabat√©; 3.- Santiago Rovira; 4.- Llu√≠s Caballeria*; 5.- Adolf Gassol; 6.- Joan Porta ("Mosquit"); 7.- Joan Recarens; 8.- Narc√≠s Vendrell; 9.- Llu√≠s Heras; 10.- Mateu Oliveras; 11.- Josep Calvet; 12.- Eveli Campsolinas ("V√®liu"); 13.- Llu√≠s Ferrer; 14.- Francesc ("Paco") Curt; 15.- Josep ("Pitu")  Faixedas; i 16.- Mart√≠ Punt√≠.
* En Llu√≠s Caballeria va ser el meu primer mestre de saxo, vaig anar-hi a classe entre 1973 i 1974, i en guardo molt bon record. Amb el seu fill, Lluis Caballeria Barrera, hi vaig coincidir un any a la Cobla-orquestra M√†xim's.


Any 1962 (2)
Curiosa foto, realitzada davant del Palau Nacional (situat a Montju√Įc, Barcelona), que fa la sensaci√≥ d'haver estat agafada sense que els m√ļsics ho sapigu√©ssin; no obstant n'hi ha dos o tres que si se'n adonen, i estan mirant a c√†mera. Com a gaireb√© totes, en Miquel Comadevall m'ajuda en la identificaci√≥ dels m√ļsics, sempre d'esquerra a dreta:
Enfilats al frontal de l'autocar: Lluís Ferrer, Desconegut i Desconegut (probablement és el xofer)
En primer terme, Llu√≠s Heras (cantant), Josep ["Pitu"]  Faixedas (nom√©s se li veu la meitat de la cara), Santiago Rovira (calb i mirant a l'autocar), Josep Calvet (amb una trompeta sota el bra√ß), desconegut (mirant a l'autocar), Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Adolf Gassol (prenent foc a la cigarreta), Joan Porta ["Mosquit"] (amb l'encenedor), Narc√≠s Vendrell, dos m√ļsics desconeguts mirant a l'autocar, Llu√≠s Caballeria (calb, se li veu mitja cara) i Mateu Oliveras.


Any 1962 (3)
Tot i que sembla que siguin dues versions de la mateixa foto, no s√≥n ben b√© iguals. En la segona, que va servir per a la portada d'un disc (Zafiro, Z-E 269), hi ha difer√®ncies posturals en els m√ļsics respecte a la primera.
Els veiem en plan concertant:
Trio de ritme: Llu√≠s Heras, acordi√≥, Santiago Rovira, bateria i Josep ("Pitu")  Faixedas, contrabaix el√®ctric. I ara els violins:
A dalt de tot: Joan Recarens, Mateu Oliveras, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol i Francesc ("Paco") Curt
Al mig, tres de Tortellà: Martí Puntí, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Alfons Sabaté
A davant: Josep Calvet, Lluís Caballeria, Narcís Vendrell i Pere Clapés
A la dreta, Lluís Ferrer.
Foto en color: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1962 (4)
Als estudis de TV d'Hamburg.
Darrere: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Santiago Rovira i Alfons Sabat√©
Al mig: Pere Clapés, Martí Puntí, Joan Recarens i Josep Calvet
Davant: Llu√≠s Heras, Francesc ("Paco") Curt, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Caballeria, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras, Narc√≠s Vendrell i Llu√≠s Ferrer.


Any 1962 (5)
Una altra foto als estudis de TV d'Hamburg. Destaquen en primer pla els quatre trompetes: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté i Santiago Rovira.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1963 (1)
Gap (França), Març de 1963.
Darrere: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté, Santiago Rovira, Joan Recarens i Martí Puntí
Davant: Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Lluís Caballeria.


Any 1963 (2)
Aquesta postal me l'envia un colega, i em diu que l'extreu d'un programa de les Festes Mediterrànies de Lloret de l'any 1965. De fet, encara que posa que el cantant és en Jack Carmelo, la foto seria de 1963, i els components, d'esquerra a dreta són:
Llu√≠s Heras, Narc√≠s Vendrell, Mateu Oliveras, Josep ("Pitu") Faixedas, Llu√≠s Caballeria, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Santiago Rovira, Alfons Sabat√©, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol, Francesc ("Paco") Curt, Llu√≠s Ferrer, Mart√≠ Punt√≠, Joan Recarens, Josep Calvet i Pere Clap√©s.


Any 1964 (1)
Aquesta foto i les tres seg√ľents pertanyen a la contraportada del disc D√ćMELO BAILANDO, d'Iberofon.
D'esquerra a dreta: Francesc ("Paco") Curt [bateria], Llu√≠s Heras [cantant], Llu√≠s Ferrer [pianista i director] i Pere Clap√©s [contrabaix].


Any 1964 (2)
D'esquerra a dreta, els quatre trompetes: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Santiago Rovira i Alfons Sabaté.


Any 1964 (3)
D'esquerra a dreta, els tres trombons: Josep Calvet, Joan Recarens i Mart√≠ Punt√≠.


Any 1964 (4)
D'esquerra a dreta, els cinc saxos: Narc√≠s Vendrell, Llu√≠s Caballeria*, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Eveli Campsolinas ("V√®liu").
* Sembla que en Llu√≠s Caballeria va plegar durant el mes d'Agost de 1964, i en el peu de foto de la contraportada del disc no hi van posar el seu nom. El seu lloc el va ocupar en Joan Oll√©, que possiblement tamb√© va participar en la gravaci√≥ del disc.


Any 1964 (5)
El cantant d'aquests primers anys 60, Lluís Heras.


Any 1965 (1)
Cartell de la temporada 1965-1966.
Fila superior: Lluís Ferrer, Joan Ollé i Rodó, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Josep Calvet, Albert Teixidor i Casanovas, Jack Carmelo*, Alfons Sabaté i Narcís Vendrell
Fila inferior: Amador Molins, Joan Recarens, Adolf Gassol, Pere Anton Clapés i Juanhuix (fill de Pere Clapés), Mateu Oliveras, Martí Puntí i Pere Clapés i Jané.
* Els seus cognoms s√≥n Bat-llosera i Tummert, i el nom de pila √©s Jack Carmelo, un nom compost, com si fos Josep Maria o Joan Miquel ...
Foto: Biblioteca P√ļblica Carles Rahola.


Any 1965 (2)
Foto presa entre juliol i octubre de 1965, any de canvis; entre d'altres, en Jack Carmelo marxava a fer la "mili".
Drets: Josep Calvet, Amador Molins, Pere Anton Clapés, Lluís Ferrer, Martí Puntí, Pere Clapés, Albert Teixidor, Alfons Sabaté i Joan Ollé
Asseguts: Narc√≠s Vendrell, Joan Recarens, Llu√≠s Morales, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Jack Carmelo, Mateu Oliveras i Adolf Gassol.


Any 1965 (3)
Festa Major d'Arenys de Mar.
Darrere: Lluís Ferrer, Josep Calvet i Pere Anton Clapés
Al mig: Jack Carmelo, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Mart√≠ Punt√≠, Joan Oll√©, Amador Molins, Mateu Oliveras, Narc√≠s Vendrell, Llu√≠s Morales i Joan Recarens
Davant: Adolf Gassol, Pere Clapés, Albert Teixidor i Alfons Sabaté.


Any 1965 (4)
Una d'aquelles cargolades que solien fer quan tocaven a Lleida, en aquest cas a Sudanell, on en aquella època no hi havia restaurant, de manera que els hi feien el dinar a la fusteria del poble.
Amb camisa blanca, i ben enfeinats: Adolf Gassol i Lluís Ferrer. Amb camisa negra, i d'esquenes, podria ser en Pere Anton Clapés.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1965 (5)

Aranda de Duero, 8 de Maig de 1965. Festival Hispano-Portugu√©s de la Canci√≥n del Duero. Aix√≤ era l'enregistrament, i es va emetre per TVE el dia seg√ľent.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1966 (1)
Part dels m√ļscis de la Cobla-orquestra Maravella en companyia de les seves parelles, en ocasi√≥ d'un casament que podria ser del fill o filla d'algun m√ļsic ...
Identifico els m√ļsics comen√ßant per l'esquerra i seguint en sentit horari: Adolf Gassol, Amador Molins, Mart√≠ Punt√≠, Josep Calvet, Joan Porta ("Mosquit") i Adri√† Anglada i Geli*
* La temporada anterior (1965-1966) va ser la darrera en qu√® van portar tres trombons; va plegar Joan Recarens i va entrar aquest m√ļsic de Pals que tocava la guitarra i el clarinet.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1966 (2)
Primer Aplec de la Sardana a Z√ľrich (Su√Įssa), amb un bon desplegament medi√†tic de les televisions su√Įssa i alemanya, el 5 de Mar√ß de 1966. No es veuen tots els m√ļsics, per√≤ la formaci√≥ era la seg√ľent:
Darrere: Adolf Gassol, Alfons Sabaté i Albert Teixidor [trompetes], Josep Calvet i Pere Anton Clapés [trombons], Martí Puntí i Joan Recarens [fiscorns], i Pere Clapés [contrabaix]
Davant: Narcís Vendrell [flabiol], Lluís Morales i Eveli Campsolinas ("Vèliu") [tibles], Mateu Oliveras i Joan Ollé [tenors].


Any 1966 (3)

Participant en l'enregistrament del disc 1¬™ Vuelta a Catalu√Īa de la Canci√≥n, on acompanyaven a diversos cantants i grups.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1966 (4)
Aquestes dues fotos fetes a les Termes romanes de Caldes de Malavella ens mostren la primera vocalista femenina de la Maravella, Nella Colombo, una cantant italiana triunfadora en molts festivals de la can√ß√≥ a It√†lia (San Remo, Verona), Portugal (Estoril), i aqu√≠ a Catalunya en el "Festival de la Canci√≥n del Mediterr√°neo"; aix√≠ va ser com es van con√®ixer amb en Llu√≠s Ferrer,  la portava primer com a artista convidada en els bolos de l'orquestra, i despr√©s ja com a element estable durant la temporada 1966-1967.
L'ordre dels components en la segona foto* és:
Darrere: Santi Arisa i Pere Anton Clapés
Al mig: Lluís Morales, Lluís Ferrer, Pere Clapés, Martí Puntí, Narcís Vendrell, Albert Teixidor i Alfons Sabaté
Agenollats: Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Joan Ollé
Davant: Nella Colombo, Josep Calvet, Adolf Gassol i Amador Molins.
* Foto cedida per en Ramon Oliveras, germ√† d'en Mateu. Porta una dedicat√≤ria pels seus pares, Narc√≠s Oliveras i Guillamet i Ign√†sia Blanch i Arx√©: "Con todo el cari√Īo, de vuestro hijo, que os quiere: Mateo". La foto va ser revelada a la botiga de fotografia que tenia el mateix Mateu Oliveras a Caldes de Malavella.


Any 1966 (5)

Aquesta fotografia, que es va fer servir com a postal, pertany a la mateixa sessió fotogràfica que l'anterior, havent-se canviat el vestit tots plegats.
Darrere, drets: Lluís Ferrer, Josep Calvet, Lluís Morales i Narcís Vendrell
Al mig: Joan Ollé, Alfons Sabaté, Pere Clapés, Pere Anton Clapés i Santi Arisa
Davant: Amador Molins, Mart√≠ Punt√≠, Adolf Teixidor, Adolf Gassol, Nella Colombo, Eveli Campsolinas ("V√®liu") i Mateu Oliveras. 
Foto: Arxiu Esteve Casanovas i Serra.Any 1966 (6)

Retrat de Nella Colombo, primera cantant femenina de la Maravella.
Foto: Román. Arxiu Imma Sabaté.


Any 1966 (7)
Acompanyant al cantant Raphael .
En la segona foto √©s on es veu m√©s b√© als m√ļsics:
A l'esquerra, Lluís Ferrer [piano]; en Pere Clapés, que queda tapat [contrabaix]; Pere Anton Clapés [bateria]; segueixen els quatre trompetes: Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor; a sota dels trompetes hi veiem: Santi Arisa [cantant], Josep Calvet i Martí Puntí [trombons]; els cinc saxos: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell.
A l'esquerra, d'esquenes, el director que portava "El ni√Īo de Linares", i en el centre de la imatge, amb la seva gestualitat caracter√≠stica, l'artista principal d'aquella vetllada.


Any 1967 (1)
Al mig, el director, Llu√≠s Ferrer. D'esquerra a dreta, la resta de m√ļsics:
Josep Calvet, Joan Recarens, Martí Puntí, Pere Anton Clapés, Pere Clapés, Jack Carmelo (joveníssim, amb la guitarra -novetat a l'orquestra-), Albert Teixidor, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté, Narcís Vendrell, Mateu Oliveras, Lluís Morales, Joan Ollé i Eveli Campsolinas ("Vèliu").


Any 1967 (2)
Primer cartell publicitari en color, al Casino del Kursaal, de Berna.
Voldria destacar un petit detall en la hist√≤ria de la Cobla-orquestra Maravella, i √©s que despr√©s de 16 d'actuacions el primer cantant que vestia diferent de la resta dels m√ļsics va ser en Jack Carmelo, tal com es pot veure a la foto. Llu√≠s Ferrer, com a director, sempre va vestir diferent que la resta de l'orquestra.
D'esquerra a dreta: Alfons Sabaté, Albert Teixidor, Adrià Anglada, Pere Clapés, Martí Puntí, Pere Anton Clapés, Narcís Vendrell, Lluís Ferrer, Joan Ollé, Amador Molins, Lluís Morales, Josep Calvet, Adolf Gassol, Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Jack Carmelo.


Any 1967 (3)
Aquí, al Kursaal, de Berna.
Darrere: Albert Teixidor, Pere Anton Clapés, Narcís Vendrell, Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Martí Puntí, Pere Clapés, Jack Carmelo, Lluís Ferrer i Adolf Gassol
Davant: Joan Ollé, Lluís Morales, Josep Calvet, Amador Molins, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Mateu Oliveras.


Any 1967 (4)
Al Casino del Kursaal, de Berna. Diria que la foto √©s feta el mateix dia que les dues anteriors.
A dalt: Adolf Gassol, Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Josep Calvet, Amador Molins i Joan Ollé
A baix: Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Pere Anton Clapés, Albert Teixidor, Martí Puntí, Narcís Vendrell, Pere Clapés i Jack Carmelo.


Any 1967 (5)

El diumenge 22 d'Octubre de 1967 es van inaugurar les instal·lacions del Club de Tennis Girona a Palau-sacosta. A la tarda van tocar sardanes, i al vespre van amenitzar el Sopar-Ball de Gala pels membres del Club, les autoritats i els convidats.
En aquesta seq√ľ√®ncia de quatre fotos podem veure Nella Colombo. Els m√ļsics s√≥n els mateixos que veiem en el cartell anterior [Any 1967 (3)]. Tot i que el cantant en aquella √®poca era ja en Jack Carmelo, aquell dia va ser ella la vocalista.
Darrere de Nella Colombo es veu bé el quartet de ritme: Lluís Ferrer (piano), Pere Clapés (baix), Adrià Anglada (guitarra) i Pere Anton Clapés (bateria).
Fotos: Narcís Sans. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1967 (6)

Mateix esdeveniment que en la foto anterior, en plan gran violinada espectacular, que era una mica especialitat de la Maravella, en aquells moments poques orquestres més ho feien.
La secció de ritme: Lluís Ferrer (piano), Joan Ollé (baix), Adrià Anglada (guitarra) i Pere Anton Clapés (bateria)
Violins en segon terme: Josep Calvet, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
Violins en primer terme: Adolf Gassol, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Martí Puntí, Narcís Vendrell i Mateu Oliveras.
Com a curiositat o anècdota: no hi surt el baixista titular Pere Clapés.
Fotos: Narc√≠s Sans. CRDI, Ajuntament de Girona. 


Any 1968 (1)
Retratats amb una colla de timbalers.
D'esquerra a dreta: Narc√≠s Vendrell, Adolf Gassol, Alfons Sabat√©, Llu√≠s Morales, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Amador Molins, Albert Teixidor, Mateu Oliveras, Mart√≠ Punt√≠, Joan Oll√©, Josep Calvet i Josep ("Pitu") Moriscot
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1968 (2)

Actuant a Hasselt (Bèlgica), el mes de Desembre de 1968. L'Alfons Sabaté fent un solo de trompeta.
Foto: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1968 (3)

Munich, Desembre de 1968.
Fotos: Arxiu Imma Sabaté.


Any 1968 (4)
27 de Desembre de 1968, enregistrant a TVE la seva intervenció en el programa especial de Cap d'Any.
D'esquerra a dreta: Josep ("Pitu") Moriscot, Adri√† Anglada, Antoni Gadea i Reduan, Ram√≥n D√≠ez (realitzador), Llu√≠s Ferrer, Joan Oll√©, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Narc√≠s Vendrell, Albert Teixidor, Mateu Oliveras, Llu√≠s Morales, Mart√≠ Punt√≠, Adolf Gassol, Josep Calvet, Alfons Sabat√© i Amador Molins
Davant: Jack Carmelo.
Podem veure un tast d'aquest enregistrament en aquest video, interpretant el tema Help Yourself.


Any 1968 (3)
La foto anterior es va fer servir per un díptic, la segona pàgina del qual és la que podem veure aquí.
Foto: Arxiu Jordi Saura.


Any 1969 (1)
Gaireb√© estarien a punt per fer els 100 metres a la piscina !
D'esquerra a dreta: Adri√† Anglada, Alfons Sabat√©, Albert Teixidor, Antoni Gadea i Reduan*, Narc√≠s Vendrell, Mart√≠ Punt√≠, Josep Calvet, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Ferrer, Josep ("Pitu") Moriscot, Mateu Oliveras, Adolf Gassol, Joan Oll√©, Llu√≠s Morales, Amador Molins i Fernando Mendoza (nom real: Fernando Aymerich i C√°ncer, que entra durant el mes de maig de 1969 substituint Jack Carmelo)
* M'explicava en Toni Gadea no fa gaire (estem com a professors a l'Escola de M√ļsica de Palafrugell, ell des de fa anys, jo tot just fa un any) que va anar a la Maravella, procedent del conjunt Maun√© i els seus Din√†mics , i que un dels primers bolos, sino el primer, va ser pujar a l'autocar, encara era fosc, amb 18 anys acabats de fer ... i cap a Alemanya !Any 1969 (2)
En primer terme, el cantant i el bateria: Fernando Mendoza i Antoni Gadea.
A dalt de tot: Mateu Oliveras, Joan Oll√©, Josep ("Pitu") Moriscot, Adolf Gassol, Amador Molins i Eveli Campsolinas ("V√®liu").
A sota: Adrià Anglada, Josep Calvet, Martí Puntí, Albert Teixidor, Narcís Vendrell, Alfons Sabaté, Lluís Ferrer i Lluís Morales.


Any 1969 (3)
A l'Aeroport Girona-Costa Brava.
D'esquerra a dreta: Adri√† Anglada, Alfons Sabat√©, Narc√≠s Vendrell, Albert Teixidor, Antoni Gadea, Mart√≠ Punt√≠, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Ferrer, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Llu√≠s Morales, Mateu Oliveras, Josep ("Pitu") Moriscot, Joan Oll√© i Fernando Mendoza.


Any 1969 (4)

Portada d'un disc single (amb dues cançons) on es dóna molt protagonisme a la figura de Fernando Mendoza.
La fotografia inferior es va fer a l'Aeroport Girona-Costa Brava, tal com podem veure en la imatge anterior.


Any 1969 (5)
Actuant al Pavelló de la Devesa, durant les Fires de Girona, el dia 1 de Novembre de 1969.
A dalt: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
A baix: Llu√≠s Ferrer, Josep Quer i Agust√≠*, Antoni Gadea, Adri√† Anglada, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Oll√©, Llu√≠s Morales, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell.
En primer terme: Fernando Mendoza.
* En Josep ("Pitu") Moriscot va plegar durant el mes d'Agost de 1969, essent substitu√Įt interinament per Pere Clap√©s i definitivament, al mes d'octubre, per Josep Quer, que procedia del Conjunt Cliper's, de Figueres.
Foto: Narcís Sans i Prats. CRDI.


Any 1969 (6 )
A Brussel·les, el mes de desembre de 1969, formant part de l'Ambaixada Art√≠stica de RTVE.
Drets: Narcís Vendrell, Josep Calvet, Alfons Sabaté, Mateu Oliveras, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Jaime Alba Delibes (l'ambaixador espanyol a Bèlgica), Adrià Anglada (mig tapat), Adolf Gassol, Martí Puntí, Lluís Morales i Lluís Ferrer
Asseguts: Desconegut, Albert Teixidor, Josep Quer, Joan Oll√©, Desconegut, Amador Molins i Eveli Campsolinas ("V√®liu"). Els "Desconeguts" deuen ser personal de RTVE.


Any 1970 (1)
A l'escenari de la Sala Yulia, de Madrid, el mes de Febrer de 1970.
Darrere, la secció de metall: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
Davant, la secci√≥ de ritme: Llu√≠s Ferrer, Josep Quer, Antoni Gadea i Adri√† Anglada, i la secci√≥ de saxos: Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Oll√©, Llu√≠s Morales, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell. I el cantant: Fernando Mendoza.
Foto: Arxiu Narcís Vendrell.


Any 1970 (2)

Portada del single publicat l'any 1970.
Darrere: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Alfons Sabaté, Amador Molins i Albert Teixidor
Al mig: Josep Quer, Antoni Gadea, Adri√† Anglada, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Oll√©, Llu√≠s Morales, Mateu Oliveras i Narc√≠s Vendrell
Davant: Lluís Ferrer i Fernando Mendoza


Any 1972 (1)
Seq√ľ√®ncia de dues fotografies fetes durant una actuaci√≥ a Girona el 24 de Gener de 1972. Poso els m√ļsics que hi devia haver, encara que no hi surten tots
Darrere de tot: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
En segon terme: Lluís Ferrer, Antoni Gadea, Josep Quer, Adrià Anglada, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell
En primer terme: Fernando Mendoza.
Fotos: Narcís Sans. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1972 (2)
Quadern promocional de la temporada 1972-1973.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (3)
Quadern 1972-1973.
Fernando Mendoza, Adrià Anglada, Josep Quer i Lluís Ferrer.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (4)
Quadern 1972-1973.
Antoni Gadea, Albert Teixidor i Amador Molins.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (5)
Quadern 1972-1973.
Manel Comadevall i Roca, Adolf Gassol i Josep Calvet.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (6)
Quadern 1972-1973.
Martí Puntí, Agustí Planiol i Lluís Morales.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (7)
Quadern 1972-1973.
Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Oll√© i Narc√≠s Vendrell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (8)
A dalt: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol i Antoni Gadea
A baix: Fernando Mendoza, Llu√≠s Ferrer, Josep Quer i Adri√† Anglada
A darrere: Mart√≠ Punt√≠, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall (clicar aquest enlla√ß, i anar a la p√†gina 97) i Albert Teixidor.
Aquesta fotografia i les dues seg√ľents s√≥n fetes el mateix dia i en el mateix lloc.


Any 1972 (9)
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Antoni Gadea, Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Fernando Mendoza, Llu√≠s Ferrer, Josep Quer i Adri√† Anglada.


Any 1972 (10)
Darrere: Albert Teixidor, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Josep Calvet, Lluís Ferrer, Adrià Anglada i Martí Puntí
Davant: Joan Ollé, Amador Molins, Josep Quer, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Manel Comadevall, Adolf Gassol i Agustí Planiol


Any 1972 (11)
I aquí el revers d'aquesta postal, amb una mica d'informació d'objectius assolits.


Any 1972 (12)
Cartell que coincideix amb el disc que van treure aquell any.
A dalt de tot: Lluís Ferrer
Fila superior: Martí Puntí, Josep Quer, Agustí Planiol, Adolf Gassol i Antoni Gadea
Fila central: Joan Ollé, Lluís Morales, Manel Comadevall, Narcís Vendrell i Eveli Campsolinas ("Vèliu")
A sota: Amador Molins, Josep Calvet, Albert Teixidor, Adri√† Anglada i Fernando Mendoza.


Any 1972 (13)
Tourn√©e per R√ļssia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
Teatre Bagtangoff de Moscou, el 15 d'Octubre.
Darrere: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Lluís Ferrer, Antoni Gadea, Josep Quer, Adrià Anglada, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Narcís Vendrell i Fernando Mendoza.


Any 1972 (14)
Tourn√©e per R√ļssia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
De turisme per la Plaça Roja, d'esquerra a dreta hi tenim:
Antoni Gadea, Narc√≠s Vendrell, Josep Calvet, Albert Teixidor (darrere), Capi Romero (una de les dues cantants que van anar de “bolo”), Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Josep Quer i Amador Molins.


Any 1972 (15)
Tourn√©e per R√ļssia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
Amb la Catedral de Sant Basili de fons:
Darrere: Lluís Ferrer, Josep Calvet, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Adrià Anglada i Martí Puntí
Davant: Joan Oll√©, Llu√≠s Morales, Agust√≠ Planiol, Amador Molins, Manel Comadevall, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Adolf Gassol i Josep Quer.


Any 1972 (16)
Els quatre trompetes d'aquella temporada: Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1972 (17)

Actuació al Palau d'Esports de Barcelona. Veiem alguns components de la Maravella reposant, i en primer terme Pepa Flores (abans Marisol) ballant al ritme de la guitarra de Peret.
Foto: Horacio Seguí.


Any 1973 (1)
Carta promocional, on s'anuncia la incorporació d'un segon cantant (tota una novetat en aquell moment): en Jordi Garanger.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1973 (2)
Aprofitant l'estada en un poble per assajar.
A dalt: Josep Riumalló i Salagran* (substituint Martí Puntí), Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins i Albert Teixidor.
Al mig: Antoni Gadea, Josep Quer, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Narcís Vendrell
Davant: Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Fernando Mendoza, Jordi Garanger i Manel Comadevall.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina Calidæ.
Foto: Arxiu Josep Riumalló.


Any 1973 (3)
Aquesta foto est√† feta al plat√≥ del programa Tarde para todos, de TVE, a Prado del Rey, el 27 de Maig de 1973.
A dalt de tot, a la bateria, Antoni Gadea
Al mig: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Josep Calvet i Josep Riumalló.
En primer terme: Jordi Garanger, Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Josep Quer i Fernando Mendoza.


Any 1973 (4)
Cap Sa Sal (Begur).
Enfilats, d'esquerra a dreta: Adrià Anglada, Agustí Planiol, Fernando Mendoza i Jordi Garanger
Al mig: Josep Quer, Amador Molins, Manel Comadevall, Joan Oll√©, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Josep Calvet, Albert Teixidor i Josep Riumall√≥
Davant: Narcís Vendrell, Adolf Gassol, Lluís Ferrer, Lluís Morales i Antoni Gadea.


Any 1973 (5) (Riga)
A Riga, capital de Let√≤nia, que encara estava a dins de l'Uni√≥ Sovi√®tica. Aquesta gira art√≠stica i personal pels pa√Įsos de l'Est va generar un pil√≥ d'an√®cdotes que he sentit explicar, de primera o segona veu, sobretot donada la durada (algun m√ļsic s'enyorava) i el dia a dia entre actuaci√≥ i actuaci√≥ ...
A darrere hi tenim: Josep Quer, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Josep Calvet i Josep Riumalló
A davant: Lluís Ferrer, Jordi Garanger, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Adrià Anglada, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Narcís Vendrell.


Any 1973 (6)
Dins de la mateixa gira, els tornem a veure com l'any anterior, a Moscou, davant de la famosa Catedral de Sant Basili, amb un fred que hi devia fer ...
Darrere: Adrià Anglada, Lluís Ferrer, Albert Teixidor, Narcís Vendrell, Lluís Morales, Joan Ollé, Josep Riumalló, Jordi Garanger i Fernando Mendoza
Davant: Josep Calvet, Manel Comadevall, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Josep Quer, Antoni Gadea, Amador Molins, Adolf Gassol i Agustí Planiol.


Any 1973 (7)
Una foto més de la gira soviètica.
D'esquerra a dreta: Josep Calvet, Manel Comadevall i Adolf Gassol.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1973 (8)

Foto promocional dels dos cantants d'aquella temporada, Fernando Mendoza i Jordi Garanger.
Foto: Arxiu Jordi Ruscada.


Any 1974
Darrere: Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Joan Ollé, Josep Quer, Albert Teixidor, Adrià Anglada i Jordi Garanger
Davant: Fernando Mendoza, Adolf Gassol, Amador Molins, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Manel Comadevall, Agustí Planiol, Josep Calvet, Josep Riumalló i Lluís Ferrer.


Any 1976
A dalt de tot, a la bateria, Antoni Gadea
Al mig: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit" -segona època a l'orquestra-), Adolf Gassol, Josep Calvet i Pere Cortada i Carbonell
A davant: Josep Quer, Jaume Or√≥ i Barrab√©s, Llu√≠s Ferrer, Jack Carmelo (tamb√© en una segona √®poca a la Maravella) i Adri√† Anglada.


Any 1977 (1)
Aquesta foto és feta a València, durant les "Falles", en un jardí botànic de la capital.
Darrere de tot, de dalt a baix: Jack Carmelo, Antoni Gadea i Manel Comadevall
En segon terme, drets: Josep Calvet, Lluís Ferrer, Narcís Vendrell, Jaume Oró, Joan Porta ("Mosquit"), Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Pere Cortada, Albert Teixidor i Agustí Planiol
A davant, ajupits: Josep Quer, Adrià Anglada, Adolf Gassol i Lluís Morales.


Any 1977 (2)
De la mateixa sessió fotogràfica que l'anterior.
Asseguts a dalt, a la dreta: Antoni Gadea i Jack Carmelo
Drets: Pere Cortada, Joan Ollé, Manel Comadevall, Agustí Planiol, Jaume Oró, Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Lluís Ferrer, Adolf Gassol, Lluís Morales i Adrià Anglada
Asseguts, a davant: Joan Porta ("Mosquit"), Josep Calvet, Josep Quer i Eveli Campsolinas ("V√®liu").
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1977 (3)
Adolf Gassol interpretant un solo a Vilna (Lituània), el 9 de Desembre de 1977, durant una de les gires que feien per la Unió Soviètica.
Darrere: Antoni Gadea (bateria), Josep Calvet (violí) i Joan Porta ["Mosquit"] (violí)
En segon terme: Adrià Anglada (guitarra), Joan Ollé (clarinet) i Albert Teixidor (violí).
Foto: Arxiu Adolf Gassol i Ventura.


Any 1977 (4)
Darrere: Lluís Morales, Josep Calvet, Joan Ollé, Manel Comadevall, Agustí Planiol i Eveli Campsolinas ("Vèliu")
Davant: Adri√† Anglada, Narc√≠s Vendrell, Jack Carmelo, Antoni Gadea, Adolf Gassol, Jaume Or√≥, Joan Porta ("Mosquit"), Pere Cortada, Albert Teixidor, Josep Quer i Llu√≠s Ferrer. (*)
* Segons m'explica en Miquel Comadevall, aquesta foto es va fer servir com a portada d'un disc de la casa Zafiro amb el t√≠tol ORQUESTA MARAVELLA: CATALUNYA CANTA - POEMA CATALANESC; i tamb√© va servir de portada a algunes edicions "pirates" de diversos discos amb m√ļsica de Ball de la mateixa Maravella, com per exemple un del segell Cobra (1978) anomenat DE VIAJE CON LA MARAVELLA, Vol. II.


Any 1980 (1)
A la Sala de Ball de la Societat Coral Erato, de Figueres, amb un visitant il·lustre.
Drets: Joan Oll√©, Josep Calvet, Adolf Gassol, Antoni Gadea, Joan Porta ("Mosquit"), Albert Teixidor, Llu√≠s Morales, Carles Petriz i Cardona, Manel Comadevall, Adri√† Anglada, Pere Cortada i Narc√≠s Vendrell
Asseguts: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Jaume Oró, Jack Carmelo, Xavier Cugat i Mingall, Lluís Ferrer i Agustí Planiol.


Any 1980 (2)
Tocant sardanes durant la festa major d'un un poble de la Catalunya Nord.
Darrere: Adolf Gassol, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit"), Albert Teixidor, Pere Cortada i Josep Calvet
Davant: Narc√≠s Vendrell, Llu√≠s Morales, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Agust√≠ Planiol, Joan Oll√© i Carles Petriz.
Foto: Arxiu Pierre Vizentini.


Any 1982
Seq√ľ√®ncia de dues fotos fetes a la Pla√ßa de la Font, de Tarragona, el dia 22 de Setembre de 1982, durant les Festes de Santa Tecla. Els components s√≥n (en la primera no hi surt el cantant):
Darrere: Narc√≠s Vendrell, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Joan Oll√©, Agust√≠ Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol, Josep Calvet i Pere Cortada
Davant: Joan Franch i Artizà, Carles Petriz, Antoni Gadea, Jack Carmelo i Adrià Anglada.
Fotos: Enfoc. Centre d'Imatges Tarragona / L'Arxiu.


Any 1983 (1)
Postal de la temporada 1983-1984. La foto, per√≤, es va fer a mitja temporada, donat l'accident mortal que patiren la matinada del diumenge 1 de Maig de 1983 el trompeta Joan Porta ("Mosquit"), el tromb√≥ Josep Calvet i el guitarra Adri√† Anglada, quedant molt malferit el trompeta Adolf Gassol; i com sempre, els m√ļsics v√†ren haver de fer "al mal temps, bona cara", i seguir aquella m√†xima del m√≥n de l'espectacle, quan hi ha alguna desgr√†cia: "The Show Must Go On" ....
Darrere: Albert Teixidor, Carles Petriz, Joan Oll√©, Adolf Gassol, Manel Comadevall, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Antoni Gadea, Narc√≠s Vendrell, Juan Zurita  i Manel Ma√Īogil *
Davant: Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Joan Franch, Mart√≠ Gen√≠s i Noguer (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot), Jaume Or√≥, Llu√≠s Morales, Agust√≠ Planiol i Jack Carmelo.
* A finals de 2011 va morir en Manel Ma√Īogil, i durant dos anys vaig ser el seu substitut com a professor de sax√≤fon i clarinet a l'Escola de M√ļsica de Palafrugell, on tamb√© hi havia de professor en Toni Gadea, mencionat abans.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1983 (2)
Els dos cantants: Jaume Oró i Jack Carmelo.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1983 (3)
Enregistrament d'un v√≠deo a la Sala Municipal de Castell√≥ d'Emp√ļries.
Darrere: Narc√≠s Vendrell, Eveli Campsolinas ("V√®liu"),  Llu√≠s Morales, Joan Oll√©, Agust√≠ Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Adolf Gassol, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Mart√≠ Gen√≠s
Davant: Joan Franch, Carles Petriz, Manel Ma√Īogil i Antoni Gadea
En primer terme, els dos cantants: Jaume Oró i Jack Carmelo.


Any 1983 (4)
Al Club de Golf de Santa Cristina d'Aro, el 21 de Maig de 1983. Poso noms segons l'ordre de la tercera foto:
Darrere: Juan Zurita, Antoni Gadea, Jaume Or√≥, Carles Petriz, Manel Comadevall, Joan Franch, Joan Oll√©, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Eveli Campsolinas ("V√®liu") i Agusti Planiol
Davant: Jack Carmelo, Llu√≠s Morales, Mart√≠ Gen√≠s, Adolf Gassol, Albert Teixidor, Manel Ma√Īogil i Narc√≠s Vendrell.


Any 1984
Hotel Vichy Català, de Caldes Malavella.
Drets: Joan Franch, Joan Oll√©, Manel Ma√Īogil, David Jarque, Narc√≠s Vendrell, Mart√≠ Gen√≠s, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Antoni Gadea, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Juan Zurita i Carles Petriz
Ajupits: Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Llu√≠s Morales, Jack Carmelo, Agust√≠ Planiol i Llu√≠s Figuerola.


Any 1985 (1)
Ball infantil ?
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Lluís Figuerola, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Martí Genís
Davant: Joan Franch, Carles Petriz, Manel Ma√Īogil, Antoni Gadea, David Jarque, Montse Mart√≠ i Jack Carmelo.


Any 1985 (2)
Els tres cantants de la temporada 1985-1986: Jack Carmelo, Montse Martí i David Jarque.


Any 1985 (3)
Concert al Teatre Municipal de Girona, el dia 6 de Desembre de 1985.
Darrere: Mart√≠ Gen√≠s, Llu√≠s Morales, Albert Teixidor, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Manel Ma√Īogil, Joan Oll√©, Agust√≠ Planiol, Juan Zurita, Manel Comadevall, Llu√≠s Figuerola i Pere Silvestre ("Pere de Pals")
Davant: Carles Petriz, Narc√≠s Vendrell, Antoni Gadea, Joan Franch, David Jarque, Montse Mart√≠ i Jack Carmelo (adre√ßant-se al p√ļblic, segurament presentant una de les peces del concert).
Foto: Joan Castro.


Any 1985 (4)
Un altre moment del mateix concert que veiem en la foto anterior, sense els tres cantants.
Darrere: Mart√≠ Gen√≠s, Llu√≠s Morales, Albert Teixidor, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Manel Ma√Īogil, Joan Oll√©, Agust√≠ Planiol, Juan Zurita, Manel Comadevall, Llu√≠s Figuerola i Pere Silvestre ("Pere de Pals")
Davant: Carles Petriz, Narcís Vendrell, Antoni Gadea i el director Joan Franch.
Foto: Joan Castro.


Any 1986
Darrere: mirant-se-ho des de la barrera, el director, Joan Franch, i a continuaci√≥: Llu√≠s Figuerola, Manel Comadevall, Juan Zurita, Albert Teixidor, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Mart√≠ Gen√≠s
Davant: Manel Ma√Īogil, Llu√≠s Morales, Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Agust√≠ Planiol, Joan Oll√© i Carles Petriz.


Any 1989
Concert a la plaça, a Lleida.
Darrere: Martí Genís (viola), Albert Font (violí), Juli Monguilod i Porqueras (violí), Albert Teixidor (violí), Lluís Morales (clarinet), Eveli Campsolinas ["Vèliu"] (flauta), Agustí Planiol (clarinet baix), Juan Zurita (trompeta), Manel Comadevall (trompeta) i Francesc Egea (fiscorn)
Davant: Joan Franch (piano), Miquel Comadevall (percussió), Carles Petriz (contrabaix), Joan Ollé (director), i els cantants: David Jarque, Glòria López i Jack Carmelo.


Any 1990
Al centre de la foto hi tenim els tres cantants: David Jarque, Glòria López i Jack Carmelo, i al seu voltant, començant per davant a la dreta i en els sentit de les agulles del rellotge:
Lluís Morales, Manel Comadevall, Miquel Comadevall, Albert Teixidor, Juli Monguilod i Porqueras*, Martí Genís, Josep Antoni Tomàs i Aurin, Agustí Planiol, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Carles Petriz, Francesc Egea, Juan Zurita i Antoni Mas i Bou (director musical), incorporat aquest any procedent de la Cobla-orquestra Marina.
* En  Juli Monguilod havia format part, l'any 1964, del Duo Radiant's, juntament amb -coses de la vida- l'Adri√† Anglada.


Any 1991
Foto agafada als jardins del Balneari Prats, de Caldes de Malavella, un dia d'assaig, a l'hivern, per a un reportatge de la revista gironina Presència, que els va fer sortir en portada.
Drets: Agustí Planiol, Miquel Comadevall, Lluís Morales, Joan Ollé, Carles Petriz, Juan Zurita, Juli Monguilod, Antoni Mas, Josep Antoni Tomàs i Manel Comadevall
Asseguts: Eveli Campsolinas ("V√®liu"), Mart√≠ Gen√≠s, Albert Teixidor, Jack Carmelo, Gl√≤ria L√≥pez, David Jarque i Francesc Egea.


Any 1992 (1)
Fotografia publicitària realitzada als estudis de TV3 durant l'enregistrament d'un dels programes de Tres Pics i Repicó.
A davant, els cantants: Llorenç Fernández, Glòria López i Jack Carmelo
Darrere: Martí Genís, Antoni Mas, Francesc Egea, Juli Monguilod, Manel Comadevall, Juan Zurita, Albert Teixidor, Josep Antoni Tomàs, Miquel Comadevall, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Agustí Planiol, Joan Ollé i Carles Petriz.


Any 1993 (1)
Estudis de TV3, programa Tres Pics i Repic√≥. En la formaci√≥ d'aquest any, encara que no apareixen a la foto, tamb√© hi havia dos cantants m√©s, Gl√≤ria L√≥pez i Lloren√ß Fern√°ndez (veure foto seg√ľent).
Darrere: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Agustí Planiol, Joan Ollé, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs, Francesc Egea i Martí Genís
Davant: Antoni Mas, Miquel Comadevall, Carles Petriz, Juli Monguilod i el cantant Jack Carmelo.


Any 1993 (2)

Retratats en la mateixa sessió que la foto anterior.
D'esquerra a dreta: Francesc Egea, Albert Teixidor, Juan Zurita, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Miquel Comadevall, Manel Comadevall, Antoni Mas, Llorenç Fernández, Glòria López, Jack Carmelo, Lluís Morales, Agustí Planiol, Joan Ollé, Josep Antoni Tomàs, Carles Petriz, Martí Genís i Juli Monguilod.
Foto: Arxiu Antoni Mas.


Any 1994 (Cobla)
En formació de Cobla.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís i Francesc Egea
Davant: Miquel Comadevall, Llu√≠s Morales, Joan Barrera, Agust√≠ Planiol, Josep Poblet i Freixa (Pep Poblet; en aquesta √®poca √©s conegut tamb√© com a "Pep Cubata" , i no t√© res a veure amb el combinat de rom i coca-cola, √©s un motiu que li van posar els seus amics de joventut) i Carles Petriz.


Any 1994 (Ball)
Darrere: Josep Antoni Tomàs, Juan Zurita, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Martí Genís, Miquel Comadevall, Francesc Egea, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Joan Barrera, Agustí Planiol i Lluís Morales
Davant: Jes√ļs Santaliestra (director musical), Carles Petriz, Lloren√ß Fern√°ndez, Gl√≤ria L√≥pez, Jack Carmelo i Juli Monguilod.


Any 1994 (Concert)
Darrere: Francesc Egea, Josep Antoni Tomàs, Joan Barrera, Agustí Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Lluís Morales, Albert Teixidor, Juli Monguilod, Martí Genís, Carles Petriz i Llorenç Fernández
Davant: Jack Carmelo, Manel Comadevall, Juan Zurita, Miquel Comadevall, Jes√ļs Santaliestra (director musical), i Gl√≤ria L√≥pez.


Any 1994 (Estudi de gravació)
Darrere: Francesc Egea (mig tapat), Jack Carmelo i Miquel Comadevall
Davant: Josep Antoni tom√†s, Juan Zurita, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Llu√≠s Morales, Agust√≠ Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Lloren√ß Fern√°ndez, Joan Barrera, Gl√≤ria L√≥pez, Juli Monguilod, Jes√ļs Santaliestra i Carles Petriz.


Any 1995 (1)
Darrere, drets: Mart√≠ Gen√≠s, Llu√≠s Morales, Josep Antoni Tom√†s, Miquel Comadevall, Juan Zurita, Jes√ļs Santaliestra, Carles Petriz, Manel Comadevall, Juli Monguilod, Ingrid Morral, Albert Teixidor, Francesc Egea, Lloren√ß Fern√°ndez, Anna Luna i Jack Carmelo
Davant, ajupits: Agustí Planiol, Joan Barrera i Josep Poblet ("Pep Poblet").


Any 1995 (2)
A la terrassa del Casino, de Tortellà.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís i Francesc Egea
Davant: Miquel Comadevall, Lluís Morales, Joan Barrera, Agustí Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet") i Carles Petriz.
Foto: Emili Pallàs


Any 1996 (1)
A dalt de tot, Miquel Comadevall (bateria)
Al mig: Francesc Egea, Juan Zurita, Josep Antoni Tom√†s, Josep Casta√Ī√©, Joan Barrera, Jes√ļs Santaliestra, Jordi Molina i Membrives, Manel Comadevall, Albert Teixidor i Mart√≠ Gen√≠s.
Davant: Carles Petriz, Llorenç Fernández, Ingrid Morral, Anna Luna, Roger Reyes i Juli Monguilod.


Any 1996 (2)
A Les Preses, en formació de Cobla.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís, Francesc Egea i Carles Petriz
Davant: Miquel Comadevall, Juli Monguilod, Joan Barrera, Jordi Molina i Josep Casta√Ī√©.


Any 1997
Lliurament del Premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a la Cobla-orquestra Maravella, per expandir la m√ļsica catalana arreu del m√≥n des dels seus inicis.
Darrere: Martí Genís, Juli Monguilod, Salvador Serra (tècnic de so), Roger Reyes, Carles Petriz, Francesc Egea i Mª Àngels Jiménez
Davant: Lloren√ß Fern√°ndez, Miquel Comadevall, Manel Comadevall, Josep Antoni Tom√†s, el Molt Honorable President Jordi Pujol i Solei, Imma Comadevall, Joan Barrera, Josep Casta√Ī√©, Jes√ļs Santaliestra i Jordi Molina.


Any 1998
A davant: Xavier Benítez, Imma Comadevall, Àngels Giménez i Roger Reyes; darrere seu, el bateria, Miquel Comadevall; i al seu voltant, d'esquerra a dreta:
Jes√ļs Santaliestra (director musical), Josep Casta√Ī√©, Jordi Molina, Joan Barrera, Carles Petriz, Juli Monguilod, Mart√≠ Gen√≠s, Francesc Egea, Manel Comadevall, Josep Antoni Tom√†s, Juan Zurita i Albert Teixidor.


Any 1999
Darrere: Francesc Josep Rodr√≠guez, Manel Comadevall, Joan Barrera, Josep Casta√Ī√©, Albert Teixidor, Jordi Paul√≠ i Safont , Juan Zurita, Josep Antoni Tom√†s i Mart√≠ Gen√≠s
Davant: Jordi Gris√≥ (director musical), Carles Petriz, Llu√≠s Ballester, Imma Comadevall, √Ängels Gim√©nez, Albert Prat, Juli Monguilod i Miquel Comadevall.


Any 2000
Darrere: Joan Barrera, Josep Casta√Ī√©, Jordi Paul√≠, Miquel Comadevall, Josep Antoni Tom√†s. Juan Zurita, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Carles Petriz, Martí Genís, Imma Comadevall, Lluís Ballester, Jordi Grisó, Albert Prat, Àngels Jiménez, Frances Josep ("Paco Pepe") Rodríguez i Juli Monguilod.


Any 2001 (1)
Any del 50√® aniversari de la formaci√≥. Ho v√†ren celebrar com cal, i en l' acte central van rebre el suport de m√©s de 3.000 seguidors. Hi ha un disc commemoratiu d'aquest aniversari.
Els components que pogueren celebrar aquesta fita són:
Al mig: Albert Prat, Imma Comadevall, Jordi Gris√≥ (director musical), M¬™ Jos√© Ib√°√Īez i Llu√≠s Ballester
A l'esquerra, de baix cap a dalt: Albert Teixidor, Carles Petriz, Jordi Gelabert i Cors, Josep Casta√Ī√©, Joan Josep ["Juanjo"] Rocha i Montan√© i Mart√≠ Gen√≠s
A la dreta, de baix cap a dalt: Juli Monguilod, Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs, Jordi Paulí, Miquel Comadevall i Francesc Josep ["Paco Pepe"] Rodríguez.


Any 2001 (2)
Aquí tenim els mateixos components de la foto anterior, posant per la càmera en una imitació de les dues fotos que trobem a l' Any 1953 (2) i (3).


Any 2002 (1)
El dia 17 de Febrer de 2002 en Xavier Pallàs i Mariani feia el seu debut amb la Maravella, substituint com a violí solista a Albert Teixidor.
En primer terme hi tenim: Josep Antoni Tomàs, Juan Zurita, Ramon Mora, Xavier Pallàs, Juli Monguilod i Martí Genís.


Any 2002 (2)
Darrere: Juan Zurita, Ramon Mora, Josep Antoni Tom√†s, Miquel Comadevall, Josep ("Pep") Moliner i Pedr√≥s, Mart√≠ Gen√≠s i Carles Petriz
Davant: Xavier Pall√†s, Juli Monguilod, Juanjo Rocha, Jordi Paul√≠ i Josep Casta√Ī√©.


Any 2003 (Orquestra)
Ordre dels m√ļsics en la 2¬™ foto:
Darrere: Xavier Pall√†s, Josep Antoni Tom√†s, Mart√≠ Gen√≠s, Juanjo Rocha, Jordi Gris√≥, Ramon Mora, Juan Zurita, Josep Casta√Ī√©, Josep Moliner i Jordi Paul√≠
Al mig, Miquel Comadevall
Davant: Carles Petriz, Imma Comadevall, Albert Prat, Josep Guardiola ("Pepo", fill del m√≠tic cantant catal√† Josep Guardiola), Maria Jos√© Ib√°√Īez i Juli Monguilod.


Any 2003 (Cobla)
Actuant a Sant Dalmai, el 8 de Desembre de 2003.
Darrere: Manel Valls (bolo), Gerard Valls (el seu germ√† bess√≥), Josep Antoni Tom√†s, Miquel Comadevall, Josep Moliner, Jordi Estart√ļs i Pujol i Carles Petriz.
Davant: Xavier Pall√†s, Juli Monguilod, Juanjo Rocha, Ricard Morros i Josep Casta√Ī√©.


Any 2004
Darrere: Miquel Comadevall, Jordi Gual, Ricard Morros, Josep Casta√Ī√© i Juanjo Rocha.
Al mig: Joan Bard√©s, Adolf Gassol (fill del m√ļsic amb el mateix nom que va estar a la formaci√≥ cap a 30 anys), Jordi Gris√≥, Gerard Valls, Carles Petriz i Juli Monguilod
Davant: Imma Comadevall, Albert Prat, Josep ("Pepo") Guardiola, Isabel Hernández, David Escobar i Josep Antoni Tomàs.


Any 2009 (1)
D'esquerra a dreta: Joan Bard√©s, David Escobar, Albert Verg√©s, Benjam√≠ Felip ("Benji"), Manel Juste i Novillo, Jordi Casanovas, Carles Petriz, Isabel del Mar, Josep Antoni Tom√†s, David Collado, Jordi Mart√≠nez, Gerard Valls, Carlos de Arriba (director musical), Juanjo Rocha, Miquel Comadevall, Imma Comadevall i Juli Monguilod.


Any 2009 (2)
En formació de Concert.
Darrere: Manel Juste, Miquel Comadevall, Jordi Martínez, Gerard Valls, David Escobar, Josep Antoni Tomàs, Juanjo Rocha, Juli Monguilod i Joan Bardés
Davant: Jordi Casanovas, Carles Petriz, David Collado, Imma Comadevall, Isabel del Mar, Benjamí Felip ("Benji"), Carlos de Arriba (director musical) i Albert Vergés.


Any 2009 (3)
Actuant conjuntament amb la Cobla-orquestra La Principal d La Bisbal a Rubí, el dia 31 de Gener de 2009.


Any 2011
Concert instrumental matinal a Les Preses, el dia 9 d'Octubre de 2011.
D’esquerra a dreta: Juli Monguilod, Josep Antoni Tom√†s (tapat per els altaveus), Joan Bard√©s, Manel Juste, Miquel Comadevall, Gerard Valls, Carlos de Arriba (director, d'esquenes), David Escobar, Jordi Casanovas, Albert Verg√©s, Jordi Mart√≠nez i Juanjo Rocha.


Any 2012 (1)
Foto feta a l' Hotel Hilton, de Malta, el 31 de Maig de 2012.
D'esquerra a dreta: Juanjo Rocha, Joan Floris, Gerard Valls, Jordi Mart√≠nez, David Collado, Joan Bard√©s, Imma Comadevall, David Escobar, Albert Verg√©s, Carlos de Arriba (director musical), Jordi Casanovas, Isabel del Mar, Josep Antoni Tom√†s, Benjam√≠ Felip ("Benji"), Jordi √Ālvarez, Miquel Comadevall i Manel Juste.


Any 2012 (1)
Homenatge que va fer la Cava Farr√© - Garriga a la Maravella, fent unes ampolles de cava amb el nom de la formaci√≥, i m√©s endavant editant les plaques de cava amb les cares i noms dels m√ļsics.


Any 2012 (2)
Detall de les plaques amb els m√ļsics, i a baix amb els instruments de Cobla.


Any 2012 (4)
Felicitació nadalenca.
A davat, ajupit, Gerard Valls
A darrere de tot, Joan Floris i Jordi Martínez
Drets, d'esquerra a dreta: Manel Juste, Jordi Casanovas, Joan Bardés, Albert Vergés, David Collado, Isabel del Mar, Carlos de Arriba, Imma Comadevall i Benjamí Felip ("Benji")
A davant, a la dreta: David Escobar, Josep Antoni Tom√†s, Jordi √Ālvarez, Juanjo Rocha i Miquel Comadevall.


Any 2013 (1)
Primer bloc:
A dalt: Miquel Comadevall, David Escobar, Joan Bard√©s i Jordi √Ālvarez
A baix: Juanjo Rocha, Jordi Casanovas, Carlos de Arriba i Josep Antoni Tomàs
Segon bloc:
Imma Comadevall, David Collado, Isabel del Mar i Benjamí Felip ("Benji")
Tercer bloc:
A dalt, assegut: Manel Juste
A baix: Albert Vergés, Joan Floris (assegut), Gerard Valls i Jordi Martínez.


Any 2013 (2)
Partit de futbol entre el MARAVELLA C.F. i el SUDANELL C.F. en commemoració del 50è aniversari de les actuacions musicals de la Cobla-orquestra Maravella a Sudanell.
Els components de l'equip MARAVELLA C.F. (blaus):
Drets: Albert Pisa (muntador), Isidre (muntador), Miquel Comadevall (amb camisa), Benjam√≠ Felip ("Benji"), Juanjo Rocha, Jordi √Ālvarez, Joan Bard√©s, Desconegut, David Collado, Joan Arnedo (Agent Art√≠stic), Jordi Mart√≠nez, Desconegut i Jordi Camps (t√®cnic de so)
Ajupits: Gerard Valls, Albert Vergés, Marc (muntador), Manel Juste i Jordi Casanovas
Asseguts a terra: "Pato" Rubén (muntador) i David Escobar.
El resultat va ser : SUDANELL C. F. 4 – MARAVELLA C.F. 3
Els gols del MARAVELLA C.F. els van marcar David Collado, Jordi Martínez i Jordi Camps.


Any 2013 (3)
Felicitació Nadal 2013, en forma de Cor Nadalenc.
Darrere: David Escobar, Joan Floris, Albert Verg√©s, Jordi Casanovas, Juanjo Rocha, Joan Bard√©s, Manel Juste, Jordi √Ālvarez i Jordi Mart√≠nez
Davant: Carlos de Arriba, Gerard Valls, Isabel del Mar, David Collado, Benjamí Felip ("Benji"), Imma Comadevall, Miquel Comadevall i Josep Antoni Tomàs.


Any 2014 (1)
I aquesta √©s la felicitaci√≥ nadalenca de 2014, on continuen predominant els colors blanc i vermell. Identifico els m√ļsics amb expressi√≥ dels instruments que toquen al Ball, al Concert i a la Cobla:
Darrere: Jordi Martínez (saxo tenor-flauta/flautí-tenora), Joan Bardés (trombó-fiscorn/violí-fiscorn), Manel Juste (trombó-fiscorn-fiscorn) i Albert Vergés (saxo alt-teclats-tenora)
En segon terme: Juanjo Rocha (saxo baríton-clarinet/flauta/violí-tible), David Escobar (trompeta-trompeta/violí-trompeta), Josep Antoni Tomàs (trompeta-trompeta/violí-trompeta), Miquel Comadevall (trompeta/teclats-percussió-flabiol), Gerard Valls (trompeta-trompeta/violí-trompeta) i Joan Floris (guitarra-violí/mandolina-tible)
Davant: Jordi √Ālvarez (baix-contrabaix-contrabaix), Benjam√≠ Felip ["Benji"] (cantant), Imma Comadevall (cantant), Carlos de Arriba (piano-director musical), Isabel del Mar (cantant), David Collado (cantant) i Jordi Casanovas (bateria-teclats-tromb√≥).


Any 2014 (2)
En un Concert de Gospel.
Darrere: Miquel Comadevall, David Collado, Josep Antoni Tomàs, Juanjo Rocha i Joan Floris (guitarra, tapat per Jordi Martínez)
En segon terme: Albert Verg√©s, Jordi √Ālvarez (baix, tapat), Gerard Valls, Joan Bard√©s, Imma Comadevall, Isabel Del Mar, David Escobar, Manel Juste i Jordi Mart√≠nez
Davant: Benji Felip.


Any 2016 (1)
Tocant sardanes a Tortellà, el dia 31 de Gener de 2016. Sembla que hi feia fresqueta ...
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tom√†s (1er trompeta), David Escobar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
A l'esquerra de la imatge, un excomponent de la Maravella, en Juli Monguilod.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2016 (2)

Dos moments de la intervenci√≥ de la Maravella a les Gales de Les Preses, el diumenge dia 9 d'Octubre de 2016. En la primera foto, Concert Matinal a la Pla√ßa Major. I en la segona, audici√≥ de sardanes a la tarda. Identifico els m√ļsics en formaci√≥ de Cobla:
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn) i Manel Juste (2n fiscorn)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Mart√≠nez (1er tenor), Albert Verg√©s (2n tenor) i Jordi √Ālvarez (contrabaix).
En la primera foto, el director és Eduard Font.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2017 (1)
El dia 5 de Febrer de 2017, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino.
Aquí els veiem acompanyant l'Ofici.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (2)
I després de l'Ofici, sardanes al Casino.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn) i Manel Juste (2n fiscorn)
Davant: Joan Floris (flabiol, en Miquel Comadevall est√† de baixa temporal), Roc Marco (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Mart√≠nez (1er tenor), Albert Verg√©s (2n tenor) i Jordi √Ālvarez (contrabaix).
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (3)
Porxos de l'Ajuntament de Terrassa, el dia 1 de Juliol de 2017.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tom√†s (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Joan Floris (flabiol), Jordi Casas (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor), Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Jaume Nonell.


Any 2017 (4)
Gala de Les Preses, el dia 12 d'Octubre de 2017. Audició de sardanes.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tom√†s (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Juli Monguilod (excomponent de la Maravella que substitueix Joan Floris, 2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (5)
Gala de Les Preses, el dia 12 d'Octubre de 2017. Serenata matinal.
Darrere: Jordi √Ālvarez (contrabaix), Miquel Comadevall (percussi√≥) i Eduard Font (director)
Davant: Juli Monguilod (violí), Manel Juste (fiscorn), Joan Bardés (fiscorn), Josep Antoni Tomàs (trompeta), Gerard Valls (trompeta), Joan Cozar (trompeta), Jordi Martínez (flauta), Albert Vergés (clarinet) i Juanjo Rocha (clarinet).
Foto: Emili Pallàs


Any 2018 (1)
El diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino.
En plena Cercavila, acompanyant el Penó de la Societat. En primer terme, a la dreta de la segona foto, veiem l'Eveli Campsolinas i Juanola ("Vèliu"), que va ser component de la Maravella entre 1956 i 1994.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (2)
Diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino. Acompanyant l'Ofici.
Comen√ßant pel contrabaix i seguint en sentit horari: Jordi √Ālvarez, Juli Monguilod (bolo), Josep Antoni Tom√†s, Gerard Valls, Jordi Mart√≠nez, Miquel Comadevall, Manel Juste, Joan Cozar, Jordi Casanovas, Albert Verg√©s, Juanjo Rocha i Joan Bard√©s (dirigint). Al centre, Eduard Font a l'orgue.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2018 (3)
Diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino. I per acabar la sessió matinal, res millor que unes sardanes sota un sol gairebé primaveral.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tom√†s (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Juli Monguilod (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (4)
Festa Major de Borrass√†. Identifico els m√ļsics en la foto de la Cobla.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodr√≠guez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (5)
Cartell de la temporada 2018-2019.
Darrere: Albert Vergés, Alfonso Rodríguez ("Ito"), Jordi Casanovas, Joan Bardés i Manel Juste.
Davant: Benji Felip, Miquel Comadevall, Juanjo Rocha, Joan Floris, Meritxell Gal√°n, Gerard Valls, Eduard Font, Jordi √Ālvarez, Imma Comadevall, Joan Cozar, Jordi Mart√≠nez i Andreu Montiel.


Any 2018 (6)
Felicitació nadalenca, un detall que no tenen gaires orquestres.
Darrere: Miquel Comadevall, Joan Floris, Gerard Valls, Alfons (“Ito”) Rodr√≠guez, Joan Bard√©s, Juanjo Rocha, Albert Verg√©s i Jordi Mart√≠nez
Davant: Jordi √Ālvarez, Joan Cozar, Eduard Font, Andreu Montiel, Benji Felip, Jordi Casanovas, Imma Comadevall, Meritxell Gal√°n i Manel Juste.


Any 2019 (1)
Cercavila durant la Festa de la Candelera i de la Societat del Casino, de Tortellà, el diumenge 27 de Gener de 2019.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2019 (2)
L'espectador que és més a prop de la Cobla és el fill del 2n tenor.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodr√≠guez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2019 (3)
Concert matinal a la festa de la Gala de Les Preses, el dia 13 d'Octubre de 2019. L'√ļnic canvi de personal en relaci√≥ a la foto Any 2019 (2) √©s el fiscornaire Aleix Herraiz i Requena (en el centre de la primera imatge), que pren el relleu de Manel Juste i Novillo.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2020
Tocant sardanes durant la Festa de la Candelera i de la Societat del Casino, de Tortellà, el diumenge 2 de Febrer de 2019.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodr√≠guez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (tromb√≥), Joan Bard√©s (1er fiscorn), Aleix Herraiz (2n fiscorn) i Jordi √Ālvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Emili Pallàs.


Any 2021 (1)

Cartell de la temporada 2021-2022.
Darrere: Gerard Valls, Joan Cozar, Albert Vergés, Jordi Casanovas, Miquel Comadevall, Aleix Herraiz, Joan Bardés, Alfons Rodríguez ("Ito"), Jordi Martínez i Juanjo Rocha.
Davant: Jordi √Ālvarez, Andreu Montiel, Imma Comadevall, Meritxell Gal√°n, Benji Felip, Josep M¬™ Borr√†s i Joan Floris (que queda tapat, darrere de Josep M¬™ Borr√†s).


Any 2021 (2)

Actuant al Teatre Kursaal, de Manresa, el 26 o el 27 d'Octubre de 2021.
Darrere: Gerard Valls, Joan Cozar, Albert Vergés, Jordi Casanovas, Miquel Comadevall, Aleix Herraiz, Joan Bardés, Alfons Rodríguez ("Ito"), Jordi Martínez i Juanjo Rocha
Al mig: Jordi √Ālvarez i Joan Floris
Davant: Andreu Montiel, Imma Comadevall, Josep Mª Borràs, Meritxell Galán i Benji Felip.


Any 2022 (1)

Cartell de la temporada 2021-2022.
Darrere: Gerard Valls, Alfons Rodríguez ("Ito"), Joan Cozar, Miquel Comadevall, Adrià Tort i Paredes, Jordi Casanovas, Aleix Herraiz, Albert Vergés, Jordi Martínez i Juanjo Rocha
Davant: Jordi √Ālvarez, Carles Mormeneo i Muela, Imma Comadevall, Meritxell Gal√°n, Benji Felip, Josep M¬™ Borr√†s i Joan Floris.


Any 2022 (2)

Actuació a Sudanell el 2 d'Octubre de 2022. Aquell dia el pianista Josep Mª Borràs no hi era, estava de baixa per malaltia.
Darrere: Miquel Comadevall, Joan Cozar, Gerard Valls, Alfons Rodríguez ("Ito"), Jordi Casanovas, Aleix Herraiz, Adrià Tort, Albert Vergés, Jordi Martínez i Juanjo Rocha
Davant: Jordi √Ālvarez, Imma Comadevall, Carles Mormeneo, Benji Felip, Meritxell Gal√°n i Joan Floris.


Any 2022 (3)

Actuació a Sudanell el 2 d'Octubre de 2022, oferint una Serenata en formació de Concert.
Darrere: Imma Comadevall, Carles Mormeneo, Jordi √Ālvarez, Miquel Comadevall, Jordi Casanovas i Albert Verg√©s
Davant: Joan Floris, Alfons Rodríguez ("Ito"), Adrià Tort, Aleix Herraiz, Gerard Valls, Joan Cozar, Jordi Martínez i Juanjo Rocha.

5 comentaris:

 1. Anónimo15/9/13 0:40

  Bravo for all these comments

  ResponElimina
 2. Anónimo5/7/15 18:22

  Molt interessant!! he vist fotos del meu avui que mai havia vist ( Josep Pitu Faixedas) i del meu tiet Agustí Planiol.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies. Si m'escrius al meu correu t'ensenyaré més fotos del teu avi en altres formacions:
   jlm_54@hotmail.com
   (i potser tens alguna foto que jo no tinc...)

   Elimina
 3. Bones tardes Sr. Loredo. en primer lloc enhorabona per aquesta meravellosa recopilaci√≥. Es meu nom es Silve i me pos en contacte amb vost√® desde Ciutadella de Menorca. Som un m√ļsic aficionat i m´encanta sa m√ļsica d´orquestrina. Aquelles fant√†stiques impresions per conjunts que rebien els m√ļsics d´aquell temps. Estic sercant partitures tipus me lo dijo adela, camarera de mi amor, coraz√≥n de mel√≥n, etc. Vost√® me podria ajudar a trobar un cam√≠ per on partir. He trucat a la llibreria Beethoven de Barcelona, biblioteques, etc, i no tenc gens de sort. Per√≤ crec que alg√ļ a de tenir aquestes partitures que s´editaven per a conjunts. Esper noticies seues i moltes gr√†cies per el seu temps. Atentament Silve Soler.

  ResponElimina

PER RAONS LOG√ćSTIQUES NOM√ČS PUBLICAR√Č COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!