T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 12 de juliol de 2014

ELS MUIXINS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


PRINCIPIS DE SEGLE XX
Cobla-orquestra de Sabadell fundada l'any 1810 pels germans Pere MuixĂ­ i Marcet (Sabadell, 1786-1871) i Joan Baptista MuixĂ­ i Marcet (Sabadell, 1796-1882), terrissers d'ofici. Els Muixins van començar com una petita Cobla (de cinc components), perĂČ aviat es van convertir en una Cobla-orquestra completa, assolint un gran prestigi a moltes poblacions catalanes. En la dĂšcada dels cinquanta del segle passat, i a causa d'un accident de trĂ nsit que ocasionĂ  la mort d'alguns mĂșsics, l'orquestra es va dissoldre. Era famosa la seva rivalitat amb l'Orquestra Els Fatxendes. La informaciĂł Ă©s extreta de l'entrada que tenen Els Muixins a la ViquipĂšdia. MĂ©s info en aquest enllaç.
D'aquest carnet només tinc la certesa de que és d'abans de 1910, i que el representant era Claudi Mas.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1912
En aquesta fotografia, que presento amb el seu passepartout original i en detall, tinc identificats a dos gironins: Josep SalĂł i Bos* (tercer per l'esquerra dels que estan drets), de qui podem trobar una petita ressenya biogrĂ fica cap a la meitat de la pĂ gina d'aquest enllaç, i Francesc Perich i Escosa ["Francisquet"] (segon per la dreta dels que estan asseguts). Identifico, amb alguna reserva:
Darrere: Desconegut, Desconegut, Josep Saló i Bos, Desconegut, Joan Solé i Pere Gabarró
Davant: Desconegut, Cel·lestĂ­ EscolĂ , Josep GabarrĂł, Francesc Perich i Escosa ("Francisquet") i Desconegut.
* De 1907 a 1910 va ser-ne director a mĂ©s de mĂșsic; a partir de 1910 es va integrar a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, encara que continuĂ  dirigint Els Muixins fins l'any 1913.
Foto: Arxiu Jaume SalĂł i Soler.


Any 1923
A punt d'actuar en un carrer de Bellver de Cerdanya.
Darrere: Desconegut (fiscorn), Josep Termens (cornetĂ­ "A"), Josep GabarrĂł (cornetĂ­ "B"), Pere GabarrĂł (viola) i Francesc Codina i Moner* ["Paco Pic"] (contrabaix)
Davant: Josep Matas (clarinet "B"), Jaume Torrella (clarinet "A"), LluĂ­s FernĂĄndez i Cabello (flauta), Josep Costa ["Marata"] (violĂ­ 1er "B", director i representant), MartĂ­ FernĂĄndez i Cabello (violĂ­ 1er "A") i LluĂ­s Ballada i Vila (violĂ­ 2n).
* En la informaciĂł que m'arriba de la foto (gentilesa d'en Jaume Nonell) el contrabaixista consta com a desconegut; no obstant, crec que es tracta d'en Francesc Codina i Moner, d'Amer, el meu poble natal, i a qui tinc identificat l'any 1924 com a contrabaixista i fundador de l'Orquestrina L'As d'AnglĂšs; el vaig conĂšixer personalment, i a l'entrada de l'As d'AnglĂšs explico alguna anĂšcdota del personatge. Un exemple: quan era petit va perdre l'ull esquerre jugant al bĂšlit, i quan sabia que el retrataven sempre es posava de perfil.


Any 1954
Aquell any van tenir un accident quan tornaven de Rubí, després d'haver interpretat una sarsuela. Aquest cartell diu:
A LA SABADELLENCA ORQUESTRA MUIXINS.
LA MÉS ANTIGA I TRADICIONAL DE TOTES LES CONEGUDES A LA NOSTRA TERRA.
EN RECORD DE L'HOMENATGE QUE LI OFRENEN ELS AMANTS DE L'ART DEL
SALÓ RESTAURANT CATALUNYA.
SABADELL 1793-1954
En la foto original que em passa en Jaume Nonell, els set mĂșsics de la part superior de la foto tenen una creu al damunt; perĂČ els que van morir en l'accident eren Pere Figueras, Josep MonnĂ© i Antoni Mata (aquest no surt a la foto), segons explica Jaume BarberĂ  en aquest article. Els components eren:
A dalt de tot: Pere Figueras, Josep Monné i Jaume Casademunt
Segona fila: Joan Solé, Pere Gabarró, Martí Fernåndez i Llorenç Regàs i Saurí
Tercera fila: Josep Termens, Rafel LĂłpez, FructuĂłs Riu i Joan Baptista Molins i Ponsa
A baix de tot: Joaquim Boada, Joan Aguilar, Francesc VanĂł, Josep VanĂł i Rafel Font.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!