T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 28 d’abril del 2024

MOZART

                                                 👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1942 (1)
Cobla-orquestra d'Amer, activa durant les temporades 1942-1943 i 1943-1944*. Com moltes formacions existents en pobles petits abans i després de la guerra civil, no comptava amb els onze músics que haurien conformat una Cobla completa. Concretament ells anaven amb un trompeta, dos fiscorns, contrabaix, flabiol, un tible i dues tenores, sense trombó.
Tot seguit n'explico els antecedents:
L'any 1942, una vegada dissolta la Cobla-orquestra La Catalana, Joan Fontàs i Riera ("Marxant"), Àngel Piñana i Guitart ("Àngel Santantoni"), Pere Buxó i Domènech, Esteve Vila i Padrosa i Joan Fontàs i Casas ("Jan de la Teta") van fundar, amb quatre músics amerencs més i algun de fora, la Cobla-orquestra Moderna.
Aquell mateix any, Pere Parés i Sidera ("Zai"), procedent també de La Catalana, forma la Cobla-orquestra Mozart, amb músics procedents de la Cobla-orquestra Black Blue Jazz, d'Anglès [Jaume Alabau i Roura, Enric Roura i Comas ("Sagal") i Miquel Sanglas i Planagumà] i de la Cobla-orquestra Oriental Jazz, també d'Anglès [Jesús Bosch i Codina], afegint-hi el germà d'en Jesús, Ramon Bosch i Codina i el fill d'en Miquel, Jaume Sanglas i Casas, a més d'en Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs") que no sé si havia tocat abans en alguna orquestra.
En la relació següent poso l'instrument que tocaven a la Cobla i a l'Orquestrina:
Darrere: Pere Parés i Sidera ("Zai") [trompeta], Miquel Sanglas i Planagumà [1er fiscorn i trombó de vares], Jaume Sanglas i Casas [2n fiscorn i bateria] i Ramon Bosch i Codina [contrabaix]
Davant: Jesús Bosch i Codina [flabiol i acordió, i piano, si al lloc on anaven n'hi havia], Jaume Alabau i Roura [tible i saxo], Enric Roura i Comas ("Sagal") [1er tenor i saxo] i Josep Cullell i Serrat ("Pitu Concs") [2n tenor i saxo].
* Tenia notícies d'aquesta formació des de que vaig començar aquest blog, i no hi havia manera d'obtenir-ne una fotografia. I finalment [Abril de 2024] n'he aconseguit dues, amb la inestimable ajuda de l'Antoni Domènech i Domènech, i gràcies a que en Jesús Bosch va ser un home que guardava ordenadament tot el material musical (partitures, fotografies, etc.) que va conformar la seva vida musical.
Foto: Arxiu Família Cicres - Bosch.


Any 1942 (2)
Aquesta foto semblaria feta sota les voltes que hi ha davant de l'Ajuntament d'Amer.
Darrere: Pere Parés ("Zai"), Miquel Sanglas, Jaume Sanglas i Ramon Bosch
Davant: Jesús Bosch, Jaume Alabau, Enric Roura ("Sagal") i Josep Cullell ("Pitu Concs").
Acabada la temporada 1943-1944, hi ha una moguda a la Cobla-orquestra Moderna, amb tota la pinta d'haver-hi motivacions polítiques pel mig, formant-se la Cobla-orquestra La Principal Amerense i la Cobla-orquestra Victòria. Aquell any també es desfà la Mozart.
A Amer hi va haver doncs, a partir de l'any 1944, tres Cobles-orquestra, i si teniu curiositat i cliqueu els enllaços corresponents, veureu on van anar a parar els membres de la Mozart.
Foto: Arxiu Família Cicres - Bosch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!