T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 20 de juliol del 2012

BARCELONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1922 (1)
Primera foto d'aquesta Cobla-orquestra, fundada l'any 1921, a instàncies de Joan Lamote de Grignon, per un grup de músics empordanesos, els noms dels quals són:
Josep Gravalosa i Geronès, Narcís Cla i Vilar, Benvingut Tapis i Bassets, Albert Martí i Galceran, Robert Renart i Mercader, Antoni Frigola i Vives, Joan Tost, Alfred Sagols, Ramon Mayans i Roca, Antoni Martori i Josep Juncà i Juscafresa.
Drets: Narcís Cla i Vilar (2n tible, de Girona), Benvingut Tapis i Bassets (1er tible, de Llagostera), Antoni Martori i Alom* (2n fiscorn, de Breda), Josep Juncà i Juscafresa (contrabaix, de Banyoles), Joan Tost i Pavia (1er cornetí, d'Olesa de Montserrat), Antoni Frigola i Vives (2n cornetí, de La Bisbal d'Empordà) i Robert Renart i Mercader (2n tenor, de La Bisbal d'Empordà)
Asseguts: Alfred Sagols i Rubau (trombó, de Calonge), Albert Martí i Galceran (1er tenor, de L'Escala), Josep Gravalosa i Geronès (flabiol i director, de Santa Coloma de Farners) i Ramon Mayans i Roca (1er fiscorn, d'Olesa de Montserrat).
* En un principi escrivia el seu nom com a Anton Martori, i més endavant ell mateix va començar a escriure'l com a Antoni.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.

 
Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior. El text, florit, fa referència al públic inteligent. Interessant la fòrmula d'acomiadament: Amb vostre honor aparellat.


Any 1922 (3)
Segell emprat en l'encapçalament de les cartes que enviaven.
Foto: Arxiu Albert Fontelles.


Any 1922 (4)
Van debutar en una representació de la sarsuela Marina, al Teatre Tívoli de Barcelona, el 30 de Març de 1922, tal com es relata al número 10 de la Revista Catalunya Gràfica, d'Abril de 1922. Aquella versió catalana comptava amb la direcció escènica de Josep Llimona i Puigsubirà, i la direcció de l'orquestra anava a càrrec de Francisco Palos i Soto.


Any 1922 (5)
El dia 5 de Juny d'aquell any també van participar en la representació de la sarsuela Marina, en aquest cas en el Teatre de l'Orfeó Gracienc, tocant sardanes per a ballar durant els entreactes.
La sarsuela la dirigia en aquesta ocasió Amadeu Cristià i Rotches.
Foto: Arxiu Carles Cristià.


Any 1922 (6)

Aquesta fotografia (un mar de barrets, la podriem subtitular) es va publicar a la pàgina 15 de la Revista Catalunya Gràfica, la primera quinzena de Juny de 1922, i reprodueixo a continuació -literalment- el peu de foto que l'acompanyava:
Homenatge a n'En Pep Ventura, 11 juny 1922.— Les quatre cobles tocant la sardana «Empordà» del mestre Morera a la plaça de S. Jaume; aquesta festa, organitzada per l'Ateneu Empurdanés, assolí un èxit remarcable.
Els dies 10 i 11 de Juny de 1922 es va celebrar a Barcelona un homenatge a Josep Mª Ventura i Casas ("Pep Ventura"), amb la participació de les Cobles La Principal de PeraladaLa Principal de La Bisbal, els Montgrins i la Barcelona
A continuació faig un resum del programa d'aquella Festa que va durar dos dies:
> A les 10 de la nit del dissabte dia 10 Joan Llongueras i Badia va donar una conferència, Pep Ventura i la seva obra, il·lustrada musicalment per la Cobla Barcelona. L'Albert Martí va tocar-hi amb la tenora d'en Pep Ventura.
> El diumenge dia 11, a les 11 del matí, les quatre cobles van oferir una audició a la Plaça de Sant Jaume, amb el següent repertori: Toc d'oració (Josep Mª Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de La Bisbal], La bola de neu (Pere Rigau i Poch, Barretó) [Montgrins], La rosada (Juli Garreta i Arboix) [Barcelona], La pubilla empordanesa (Josep Serra i Bonal) [La Principal de Peralada], i L'Empordà (Enric Morera i Viura) [de Conjunt, moment que recull la fotografia]
> A les quatre de la tarda hi va haver una segona audició al Palau de la Fira de Mostres, amb el següent programa: A en Pep Ventura (Enric Morera i Viura) [Barcelona], Parlant amb ella (Joan Llongueras i Badia) [Montgrins], Juny (Juli Garreta i Arboix) [La Principal de La Bisbal], Per tu ploro (Josep Mª Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de Peralada] i La Santa Espina (Enric Morera i Viura) [Conjunt].
> A les deu de la nit La Principal de La Bisbal va interpretar al local de l'Ateneu Empordanès (al carrer del Pi nº 11, de Barcelona) el següent programa: Jugant a monades (Ramon Rosell i Mestres), Primavera (Josep Baró i Güell), Sempre gentil (Josep Blanch i Reynalt), Dalt de la muntanya (Lluís Camós i Cabruja), La cirera (Enric Morera i Viura) i Flors de primavera (Francesc Vilaró i Carbonell).
> Més o menys a la mateixa hora d'aquell diumenge, les Cobles La Principal de Peralada i els Montgrins feien una doble audició al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria.
Durant aquests dos dies, la tenora d'en Pep Ventura, propietat del notari figuerenc Salvador Dalí i Cusí, pare de l'artista Salvador Dalí i Domènech, va estar exposada a l'Ateneu Empordanès, així com els manuscrits de les sardanes d'en Pep Ventura, cedits per l'escriptor i polític figuerenc Josep Puig i Pujades.
Foto: Catalunya Gràfica. 


Any 1923 (1)
Postal de la temporada 1923-1924.
La Cobla Barcelona representà la consolidació de la sardana fora de les seves terres natals de l'Empordà i el Gironès (Veure aquest article, sisplau).
Drets: Narcís Cla, Antoni Martori, Joan Tost, Antoni Frigola, Robert Renart, Josep Juncà i Benvingut Tapis
Asseguts: Alfred Sagols, Josep Gravalosa, Albert Martí i Ramon Mayans.
Foto: Arxiu Josep Mª Puig.


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior. Observem que Josep Gravalosa era el Mestre director i Albert Martí el representant. Josep Gravalosa, que també era el flabiolaire, va plegar a mitja temporada per fortes desavinences amb Albert Martí, essent substituït fins a l'inici de la següent temporada per Narcís Paulís i Vila.
Foto: Arxiu Josep Mª Puig.


Any 1924 (1)
Aquí entrava en Pere Moner com a flabiolaire, i assumia la direcció en Josep Serra i Bonal.
Darrere: Antoni Frigola, Joan Tost, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori i Josep Juncà
Davant: Pere Moner i Parella, Narcís Cla, Benvingut Tapis, Albert Martí i Robert Renart.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1924 (2)
La fotografia sembla feta en el mateix lloc que l'anterior, podria ser un jardí o un bosc.
Drets: Antoni Frigola, Josep Juncà, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori i Joan Tost
Asseguts (en un banc): Pere Moner, Benvingut Tapis, Albert Martí, Robert Renart i Narcís Cla
Assegut a terra: Desconegut, probablement el fill d'algun dels músics.
Foto: Extreta del llibre LA SARDANA A CATALUNYA, d'Aureli Capmany i Farrés.


Any 1924 (3)
Darrere: Antoni Frigola, Joan Tost, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori i Josep Juncà
Davant: Pere Moner i Parella, Josep Llorà i Casademont, Benvingut Tapis, Albert Martí i Francesc Civit i Pons.
La foto té en el marge esquerra una inscripció amb el nom i adreça del representant, Albert Martí.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1924 (4)
Actuant a la Plaça de Catalunya, de Llagostera.
Darrere: Antoni Frigola (2n cornetí, no es veu), Joan Tost (1er cornetí, no es veu), Ramon Mayans (1er fiscorn), Josep Serra (2n fiscorn), Antoni Martori (trombó, no es veu) i Josep Juncà (contrabaix).
Davant: Pere Moner (flabiol), Josep Llorà (2n tible), Benvingut Tapis (1er tible) Albert Martí (1er tenor) i Francesc Civit (2n tenor).


Any 1925
Aquesta foto és extreta de l'Almanac de la Sardana de 1926. Benvingut Tapis va morir l'any 1926.
Darrere: Antoni Frigola, Joan Tost, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Enric Pey i Bustins, Benvingut Tapis, Albert Martí i Francesc Vilaró i Carbonell.


Any 1926
Retratats a Sant Salvador (El Vendrell).
Drets: Antoni Frigola, Joan Tost, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori, Enric Casals i Defilló (espectador d'excepció) i Josep Juncà
Asseguts: Pere Moner, Josep Llorà, Antoni Cassí i Bassach, Albert Martí i Francesc Civit.
A peu d'escenari: Desconegut, Pau Casals i Defilló, Desconegut i Desconegut.
Foto: Arxiu Nacional de Catalunya. Fons Pau Casals.


Any 1927
Darrere: Antoni Frigola, Desconegut, Ramon Mayans, Josep Serra, Antoni Martori i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Josep Llorà, Antoni Cassí, Albert Martí i Francesc Civit.


Any 1928 (1)
Seqüència de dues fotografies en una actuació a Vilafranca del Penedès el dijous dia 3 de Maig de 1928.
Darrere: Antoni Frigola i Desconegut
Davant: Pere Moner i Josep Llorà.


Any 1928 (2)
En la mateixa actuació de les dues fotos anteriors, un primer pla d'Albert Martí, que no tardaria a marxar per formar la seva pròpia Cobla-orquestra. A l'esquerra veiem Antoni Cassí, i darrere, somrient, el fiscornaire Ramon Mayans.


Any 1929 (1)
La primera temporada després de l'escissió protagonitzada per l'Albert Martí*. Per diferenciar-la de la Cobla Barcelona-Albert Martí, algunes Comissions de Festes, quan la anunciaven en el seu programa l'anomenaven Cobla Barcelona-Coll (veure Revista Marinada, de 1929, pàgina 2).
Darrere: Josep Buscarons i Turró, Desconegut, Antoni Martori, Pere Garriga i Oliver, Josep Serra i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch i Arché ("Nando"), Josep Coll i Ligora i Francesc Civit.
* Va formar la Cobla Barcelona-Albert Martí, tema de l'article de "La Veu de Catalunya", de 31 de Desembre de 1928, que reprodueixo parcialment a continuació:

COBLA-ORQUESTRA
BARCELONA-ALBERT MARTÍ
Amb el fí de millorar aquesta antiga cobla barcelonina i fer-ne una veritable cobla de primera categoria [només de començar l'article: garrotada !] el seu principal i més representatiu fundador que és el conegut i notable tenor solista senyor Albert Martí, ha portat a cap una total reforma de la dita cobla.
Els elements que d'ara endavant integraran aquesta cobla, tots triadíssims i de primer ordre, són els següents:
Narcís Clà, flaviol [sic]; Joan Puig, tible solista; Jacint Hereu, tible solista; Albert Martí, tenor solista; Pere Forment, tenor solista; E[nric]. Martí Llata, trompeta solista; Antoni Frigola, trompeta solista; Ramon Mayans, fiscorn solista; Josep Torres, fiscorn solista; Josep Boldú, trombó solista, i Antoni Rosell, contrabaix concertista.


Any 1929 (2)

La mateixa foto anterior, retolada.
Darrere: Josep Buscarons, Desconegut, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit.
Foto: Arxiu Emili Mañosas.


Any 1929 (3)

Actuant en un lloc indeterminat, amb una espardenyeria al darrere.
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès i Ramió, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà.
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit.
Foto: Arxiu Sixto Viñas.


Any 1929 (4)

Actuant a Tossa de Mar l'estiu de 1929.
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà.
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit.
Foto: Arxiu Sixto Viñas.


Any 1929 (5)

La foto no té massa qualitat, donada la procedència, però tot és Història ...
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà.
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit.
Foto: Revista Destino, 7 de Desembre de 1957, pàgina 23.


Any 1930 (1)

Postal editada l'any 1930, amb una foto feta al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En faig un detall.
Darrere: Pere Moner, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Antoni Cassí
Davant: Josep Buscarons, Josep Juncà, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit.
Foto detall: Arxiu Albert Fontelles.


Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1930 (3)
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll i Francesc Civit. 


Any 1930 (4)
Actuant el dia 7 de Maig de 1930 al Vestíbul del Teatro de la Exposición, a Sevilla. La Cobla va acompanyar l' Orfeó Català en la Excursió Artística d'aquesta entitat que va fer a València i Sevilla del 3 a l'11 de Maig de 1930.
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga i Josep Serra
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll, Francesc Civit i Josep Juncà.
Foto: CEDOC, Biblioteca de l'Orfeó Català.


Any 1930 (5)
El mateix dia 7 de Maig de 1930, a la Plaza de San Fernando, de Sevilla.
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga i Josep Serra
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll, Francesc Civit i Josep Juncà (no es veu clarament a tots els músics, però l'alineació era aquesta).
Foto: Dubois. Centre de Documentació de l'Orfeó Català.


Any 1930 (6)
Un altre moment del mateix esdeveniment que s'explica en la foto anterior.
Darrere: Josep Buscarons, Pere Aragonès, Antoni Martori, Pere Garriga i Josep Serra
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Ferran Blanch ("Nando"), Josep Coll, Francesc Civit i Josep Juncà.
Foto: Centre de Documentació de l'Orfeó Català.


Any 1931
I aquí en una foto d'estudi.
1.- Pere Garriga; 2.- Pere Moner; 3.- Josep Gracia*; 4.- Josep Juncà; 5.- Antoni Cassí; 6.- Pere Magret i Alsina; 7.- Josep Coll; 8.- Josep Buscarons; 9.- Antoni Martori; 10.- Francesc Civit; 11.- Josep Serra.
* Crec que era de la província d'Osca i es deia José, tot i que el seu nom apareix catalanitzat en algun llistat de la pròpia Cobla.
Foto: Massana.


Any 1932 (1)
La Cobla-orquestra Barcelona és proclamada Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya en el Concurs de Cobles celebrat el dia 26 de Juliol de 1932 al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.
Aquesta foto la presento en dues versions; la segona porta una dedicatòria d'en Pere Moner a Ràdio Associació de Catalunya.
Darrere: Josep Buscarons, Josep Gracia, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Antoni Cassí, Pere Magret i Alsina, Josep Coll* i Francesc Civit.
* El 24 de Maig de 1931 va estrenar la tenora metàl·lica que ell mateix va dissenyar.


Any 1932 (2)
Retratats en la mateixa sessió que la foto anterior. La composició de la fotografia era força novedosa en aquells moments, no n'he trobat cap de semblant en aquesta època o abans.
D'esquerra a dreta: Pere Moner, Antoni Cassí, Pere Magret, Josep Coll, Francesc Civit, Josep Buscarons, Josep Gracia, Antoni Martori, Pere Garriga, Josep Serra i Josep Juncà.


Any 1934

La Cobla Barcelona i i la Cobla La Principal de Bages als estudis de Ràdio Associació de Catalunya, dins les festes commemoratives del desè aniversari de la radiodifusió catalana. 
Foto: Arxiu Nacional de Catalunya, Fons Brangulí.


Any 1936

Caricatura de cinc dels components de la Cobla Barcelona feta durant un concert celebrat a la Salle de l'ancien Conservatoire de Paris, el mes de Novembre de 1936. Aquest dibuix il·lustra l'article La Cobla de Barcelone à Paris, d'Henry Sauveplane, que es pot trobar a la pàgina 3 del setmanari Radio Liberté, de 20 de Novembre de 1936.


Any 1937 (1)
Postal i detall.
Es van significar força col·laborant amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, fent dues sortides per donar concerts a Europa, amb la finalitat de recollir fons pel Socors Roig Internacional, i pal·liar així els estralls de la guerra civil. Aquest fet va comportar que, un cop acabada la guerra, no els donessin permís per actuar fins l'any 1945, que ho van aconseguir, sobretot amb l'impuls de Josep Juncà, Josep Coll i Pere Moner. Alguns músics de la Cobla, juntament amb d'altres de diversa procedència, van actuar fins aleshores amb el nom de Cobla Moderna.
Foto: Adolf Zerkowitz. Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1937 (2)
Revers de la postal anterior, on hi consta que formen part del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1937 (3)
La mateixa foto anterior es va retolar també amb el nom de Cobla Catalunya en un llibret editat l'any 1938. Veure Cobla Catalunya.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1937 (4)
La Cobla Barcelona, el tenor Emili Vendrell, el ballarí Joan Magriñà, la ballarina Teresina Boronat i el pianista Isidre Marvà i Palau van encapçalar l'any 1937 una expedició artística arreu d'Europa per recollir diners a favor de la causa republicana. Van actuar a França, Bèlgica, Luxemburg i Txecoeslovàquia, amb l'objectiu de crear a Europa un clima de simpatia en vers la República i recaptar fons a favor dels refugiats i també de les víctimes, especialment dones i nens, de la guerra d'Espanya.
Aquella tourneé va durar nou mesos i van fer 220 actuacions. Xavier Garcia i Soler, en la seva  biografia de Joan Magrinyà, diu d'aquella ambaixada:
"Era Catalunya que a través d'ells donava una bella mostra dels seus valors, de la seva manera de ser. Era, realment, una bona ambaixada, de primera categoria... la millor”.
Foto: Fons Emili Vendrell.


Any 1937 (5)
He pogut identificar bona part de l'expedició.
1.- Josep Roca i Carbonell (1er tenor). 2.- Joan Magriñà. 3.- Josep Puig i Castelló ["el Moreno"] (1er fiscorn). 4.- Pere Moner (flabiol). 5.- Vicenç Martínez (2n fiscorn). 6.- Josep Gracia (trompeta). 7.- Teresina Boronat. 8.- Josep Juncà (contrabaix). 9.- Enric Casellas [?] (trompeta). 10.- Emili Vendrell. 11.- Antoni Cassí (1er tible). 12.- Francesc Civit (2n tenor).- 13.- Santiago Meléndez i Gardeñas (delegat de la Generalitat). 14.- Pere Magret (2n tible). 15.- Isidre Marvà.


Any 1937 (6)
Autocar que portava l'expedició. Era el 25 de Maig de 1937, a Luxemburg.
Foto: Biblioteca Víctor Balaguer. Fons Joan Magriñà.


Any 1937 (7)
Retall del diari La Vanguardia, que titula:

LA COBLA BARCELONA EN EL EXTRANJERO
i posa a peu de foto:

La Cobla Barcelona está llevando a cabo en el extranjero una intensa labor de propaganda, con un resultado extraordinario.
La Cobla, desfilando por las calles de Bruselas.


Any 1937 (8)
Una imatge més de propaganda. Espardenyes de beta i barretina !
Foto: Arxiu Nacional de Catalunya, fons de la Generalitat de Catalunya.


Any 1938
Cartell de l'artista Ricard Fàbregas i Fàbregas.
Foto: Arxiu Helena Fàbregas.


Anys 40
En aquesta foto hi reconec el rest de davant:
Pere Moner, Antoni Cassí, Pere Magret, Josep Roca i Carbonell i Francesc Civit; el contrabaix és Josep Juncà; porten vestits diferents, podria ser el periode en què van actuar com a Cobla Moderna, tal com s'explica en el peu de la foto 1937 (1).
Foto: Brangulí. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1945
Fotografia que apareixia al programa de Festa Major de Campdevànol l'any 1945, any en que van poder actuar novament amb el nom de Barcelona.
Darrere: Josep Juncà (contrabaix)
Davant: Baldiri Coll (1er tible), Josep Coll (1er tenor), que es tornava a incorporar a la formació, recentment reconstituïda i Desconegut (2n tenor).


Any 1946
Cartell de la temporada 1946-1947. Era la primera vegada que portaven una vocalista, fet que no es tornaria a produir fins 30 anys després !
A dalt: Josep Juncà i Juscafresa, Tomàs Sanmartín i Ramon i Pere Aragonès i Ramió
Al mig: Jaume Chiribella [al cartell posa Chirivella] i Arbonés, Josep Torres i Font, Josep Coll i Ligora i Enric Martí i Llata
A baix: Pere Moner i Parella, Francesc Civit i Pons, Emili Puig i Viñals*, Baldiri Coll i Ligora i Visita Brosed**.
* En el programa d'un Concert que varen fer el 7 de Desembre de 1945 a Barcelona hi consta Josep Puig com a fiscorn. Era en Josep Puig i Castelló ("el Moreno"), que a la temporada va marxar a l'Orquestra Fatxendes, entrant al seu lloc l'Emili Puig i Viñals, o sigui, Puig per Puig ...
** El seu nom real era Visitación Brosed, i era aragonesa, molt coneguda als anys 30 com a cantadora de jotes.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1947 (1)
Darrere: Francesc Civit (2n tenor), Pere Moner (flabiol), Tomàs Sanmartín (trombó) i Josep Torres (2n fiscorn)
Al mig: Baldiri Coll i Ligora (1er tible), Josep Coll i Ligora (1er tenor), Josep Juncà (contrabaix), Rafel Rovira i Vidal (1er trompeta) i Jaume Chiribella (2n tible)
Davant: Santiago Rovira i Vidal (2n trompeta) i Emili Puig (1er fiscorn).


Any 1947 (2)

Aquell any 1947 van celebrar el 25è aniversari de la seva fundació, i van fer una medalla personalitzada per a cada un dels músics, datada el 25 de Novembre de 1947 i amb el nom de cadascú al revers, com veiem en la imatge següent.
Foto: Jaume Nonell, propietari de la medalla.


Any 1947 (3)

Revers de la medalla corresponent a Jaume Chiribella i Arbonés.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1948 (1)
Part interior d'un díptic publicat l'any 1948, amb fotografia i relació de components.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.



Any 1948 (2)
Detall de la imatge anterior.
Començant per baix, a l'esquerra, i seguint en sentit horari: Jaume Chiribella, Emili Puig, Santiago Rovira, Baldiri Coll, Josep Torres, Pere Moner, Tomàs Sanmartín, Josep Juncà, Josep Coll, Francesc Civit i Rafel Rovira.
Aquest any 1948 actuen a Olot, i el cantant és Francesc Badia.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.



Any 1948 (3)
Van fer servir la fotografia anterior per il·lustrar la portada de l'edició que van fer de dues sardanes: La Mare (Josep Capell i Hernández*) i Enyorança d'amor (Lluís Fíguls i Gran).
* En Josep Capell entraria a formar part de la Barcelona al cap de pocs anys.


Any 1948 (4)
Dibuix promocional per a la Cobla Barcelona fet per Sandre Cirici, nom amb què signava alguns dels seus treballs el crític d'art, escriptor, polític, pedagog, dibuixant i dissenyador de Barcelona, Alexandre Cirici i Pellicer.


Any 1949
27 de Novembre de 1949: tocant al camp del Barça en el 50è aniversari del Club.
Darrere: Santiago Rovira i Vidal, Miquel Prim i Ametller (incorporat el setembre d'aquell any, substituint Rafel Rovira i Vidal), Tomàs Sanmartín, Emili Puig, Josep Torres i Font i Josep Juncà.
Al costat de Josep Juncà hi ha en Francesc ("Paco") Capellas [dret, amb la trompeta a la ma] i l'Emili Poch [assegut, d'esquenes], ambdós de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, amb qui alternaven en aquell esdeveniment.
Davant: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla i Pla.


Any 1950 (1)
Darrere: Miquel Prim, Santiago Rovira, Tomàs Sanmartín, Emili Puig, Josep Torres i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla i Pla.
En primer terme, a l'esquerra, el propietari del tablado, i a la dreta: Aureli Capmany i Farrés.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1950 (2)
Revers de la foto anterior, on en Miquel Prim hi va anotar l'any i els components.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1950 (3)
Cartell que sortia al programa de la Festa Major de Salt de 1950. Interessant el detall: tot i estar retratats en formació de Ball, s'anuncien com a Cobla, que era el que els hi donava més nom i prestigi.


Any 1950 (4)
Detall de l'Orquestra.
Darrere: Josep Juncà (contrabaix), Santiago Rovira (trompeta), Miquel Prim (trompeta), Emili Puig (trombó) i Josep Torres (trombó)
Davant: Tomàs Sanmartín (piano), Pere Moner (bateria), Ramon Pla (saxo tenor i clarinet), Jaume Chiribella (clarinet i saxo alt), Baldiri Coll (saxo alt) i Josep Coll (saxo alt, flauta i clarinet).


Any 1950 (5)
Detall del cantant, Francesc Badia.


Any 1951 (1)
A l'interior de la masia de Can Piteu, a Sant Genís dels Agudells, després d'haver ofert un concert el 14 d'Octubre de 1951.
Darrere: Santiago Rovira, Miquel Prim, Josep Capell i Hernández*, Emili Puig, Josep Torres i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla.
* En Josep Capell acabava d'entrar aquell any com a director musical, arranjador, pianista i trombonista, segons m'explica el seu fill, Josep Capell i Vergé. I segons veig en les dues fotos de 1953, també com a violinista o violista.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1951 (2)
Revers de la foto anterior, amb anotació manuscrita de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1952 (1)

Cartell publicitari adreçat al mercat francès, del qual en faig un detall.
En tercer terme: Fortunat Escolà i Felip (bateria), Pere Moner (trompeta), Agustí Escarrà (trompeta) i Miquel Prim (trompeta)
En segon terme: Josep Capell (piano), Josep Juncà (contrabaix), Emili Puig (trombó) i Josep Torres (trombó)
En primer terme: Ramon Pla (saxo baríton), Josep Coll (saxo alt), Jaume Chiribella (saxo alt), Joan Cerrada i Vivet (saxo tenor), Baldiri Coll (saxo tenor) i Desconegut* (trompeta).
Malgrat que l'arxiu d'on extrec el cartell posa que és de 1950, crec que és de 1952.
* Podria ser en Rafel Rovira i Vidal, que havia deixat la formació l'any 1949.
Foto: Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell. Fons: Agrupació Sardanista de Mollerussa.


Any 1952 (2)
Merchandising de principis dels anys 50: un paipay de cartró per fer passar la calor als envelats ...
El disseny ve signat per Canals.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1952 (3)
Detall del paipay, on es veu millor els músics, estratègicament col·locats a dins de la B de Barcelona.
Fila superior: Baldiri Coll, Fortunat Escolà i Felip, Josep Capell i Miquel Prim
Segona fila: Josep Coll, Pere Moner i Joan Cerrada i Vivet
Tercera fila: Josep Juncà i Josep Torres
A baix: Jaume Chiribella, Agustí Escarrà, Ramon Pla i Emili Puig
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1952 (4)
En el revers del paipay podem observar que no els hi calia àvia ...
La más famosa COBLA
La mejor ORQUESTA CLÁSICA
La más moderna ORQUESTA DE JAZZ.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1953 (1)
Retratats a Artés el 5 d'Abril de 1953.
En segon terme: Miquel Prim, Josep Torres, Pere Moner, Agustí Escarrà, Emili Puig i Ramon Pla
En primer terme: Joan Cerrada i Vivet, Josep Capell, Josep Juncà i Baldiri Coll.
Jaume Chiribella i Josep Coll no van sortir a la foto, ni tampoc en Fortunat Escolà, que només tocava a l'Orquestra ...
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1953 (2)
I com a continuació de la imatge anterior, aquí els veiem en un moment del Concert que van oferir al Cine Barquera, d'Artés.
Darrere: Josep Juncà (contrabaix), Emili Puig (fiscorn), Miquel Prim (trompeta) i Agustí Escarrà (trompeta)
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Joan Cerrada (violí), Pere Moner (violí), Fortunat Escolà (violí), Josep Torres (violí), Josep Capell (violí, fent el paper de viola), Ramon Pla (clarinet), Jaume Chiribella (clarinet) i Josep Coll (flauta).
D'esquenes, dirigint: Baldiri Coll.
Foto: Arxiu Martí Puig i Costa.


Any 1955 (1)
Moment culminant de la Cobla. Si vols escoltar com sonava just un any abans, et convido a clicar en aquest enllaç, on podràs gaudir de la sardana "Enyorança", de Juli Garreta i Arboix.
Darrere: Agustí Escarrà, Miquel Prim (a qui Josep Coll va dedicar la sardana "Al so de la trompeta"), Josep Capell, Emili Puig, Josep Torres i Josep Juncà
Davant: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla.
La segona foto és de l'Arxiu de la família Prim.


Any 1955 (2)
Els mateixos components de la foto anterior, en un Concurs de Sardanes celebrat el 12 d'Octubre de 1955 als paratges de la Font Better (Sant Fost de Campsentelles). El trombonista (Josep Capell) ho va tenir clar, i amb el "pet de sol" que queia es va posar una baieta al clatell !


Any 1955 (3)

Tocant a La Selva de Mar.
Darrere: Josep Torres i Josep Juncà
Davant: Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla.
Foto: Esteve Felip. Pàgina 14 de Miranda, Butlletí del Centre Cultural de Llançà, nº 13, de Gener de 1957.


Any 1956 (1)
Seqüència de dues fotos centrades en els tibles i els tenors, d'esquerra a dreta: Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Coll i Ramon Pla.


Any 1956 (2)
Hi ha molt poques fotos de la Cobla-orquestra Barcelona fent Ball. Aquí podem veure com van ser pioners en portar un fons decorat amb el nom de la formació.
Darrere: Josep Juncà (contrabaix), Josep Torres (trombó), Emili Puig (trombó), Fortunat Escolà (bateria), Miquel Prim (trompeta), Agustí Escarrà (trompeta) i Pere Moner (trompeta)
Davant: Josep Coll (saxo alt), Jaume Chiribella (saxo alt), Joan Cerrada (saxo tenor), Baldiri Coll (saxo tenor) i Ramon Pla (saxo baríton). Tots els saxos doblaven amb el clarinet i/o la flauta.
En primer terme: Josep Capell (piano).
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1956 (3)
En formació de Concert. Poso les identificacions seguint l'ordre de la primera foto.
Darrere: Baldiri Coll, Miquel Prim, Josep Capell, Ramon Pla i Dodó Escolà (nom artístic de Domingo Escolà i Balagueró, que era familiar de Josep Capell; cantant, clarinetista i saxofonista que avui està injustament oblidat, pioner de la cançó en català, sempre de caire humorístic, va formar part també de la Cobla-orquestra Maravella; les seves funcions eren: cantant, solista de clarinet i saxo, i xofer de la formació).
Davant: Jaume Chiribella, al piano, i els violins: Joan Cerrada, Josep Coll, Josep Juncà, Emili Puig, Josep Torres, Fortunat Escolà, Agustí Escarrà i Pere Moner.
La segona foto és de l'Arxiu de la família Prim.


Any 1956 (4)
Cercavila del 75é aniversari del Cor Lo Pom de Flors, de Sant Just Desvern.
De davant cap a darrera, i d'esquerra a dreta: Pere Moner, Miquel Prim, Baldiri Coll, Josep Coll (queda amagat), Ramon Pla i Jaume Chiribella.
Foto: Arxiu Lo Pom de Flors.


Any 1956 (5)

Poso la data per aproximació.
Excel·lent primer pla de Josep Coll a la tenora, i a darrere en Josep Juncà al contrabaix.


Any 1957 (1)
En aquesta foto feta a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona el dia 19 de Març de 1957, que m'ha cedit amablament en Ramon Julià, hi podem reconéixer a:
Pere Moner (flabiol), Jaume Chiribella (2n tible), Baldiri Coll (1er tible),  Josep Coll (1er tenor),  Ramon Pla (2n tenor) i Josep Juncà (contrabaix). La resta de components deuen ser si fa o no fa els mateixos de la foto de 1955.


Any 1957 (2)
Seqüència de tres fotos del mateix dia que l'anterior, en la primera de les quals es reconeix el 2n fiscorn, amb barret, Josep Torres. Aquestes serien probablemen les darreres fotos de Josep Coll i Ligora en actiu, doncs al acabar la temporada 1956-1957 es va jubilar.
Fotos: Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1957 (3)
El 24 de Setembre de 1957 es va inaugurar el Camp Nou del F.C. Barcelona, i els músics van intervenir amb diverses sardanes, una de les quals, a la mitja part, va ser de germanor i ballada per 1500 balladors.
En el rest de davant ja s'havia produït el canvi en la cadira del 1er tenor:
D'esquerra a dreta: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Roura i Padrosa ("Sagal") i Ramon Pla.


Any 1957 (4)
En la mateixa actuació.
Darrere: Agustí Escarrà (2n trompeta, que no es veu), Miquel Prim, Joan Cerrada, Desconegut, Desconegut i Josep Juncà (en la seva darrera temporada)
Davant: Pere Moner, Jaume Chiribella, Baldiri Coll, Josep Roura ("Sagal") i Ramon Pla.


Any 1957 (5)
El dia 17 de Novembre de 1957 va morir a Barcelona, només amb 50 anys, el músic i compositor Joaquim Serra i Corominas, un dels més importants en la història de la música per a Cobla. La seva mort va ser molt sentida, i el seu enterrament, l'endemà, multitudinari. Aquí veiem els membres de la Cobla Barcelona tocant en el moment d'entrar o sortir de l'església.
Es pot identificar bé el rengle de davant: En Pere Moner, a qui sostenen la particel·la, gairebé està plorant. A continuació, Jaume Chiribella, Baldiri Coll (tapat), Josep Roura ("Sagal") i Ramon Pla. El director és Rafael Ferrer i Fitó.
Foto: Centre de documentació de l'Orfeó Català.


Any 1958

El diumenge dia 1 de Juny de 1958 varen participar al 31è Aplec de Calella, al Parc Dalmau.
D'esquerra a dreta, els cinc flabiolaires són:
Pere Moner i Parella (BARCELONA)
Emili Poch i Garriga (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Lluís Buscarons i Pastells (MONTGRINS)
Romà Membrado i Bernuz (SELVATANA)
Ricard Parés i Bastons (CARAVANA)
A la dreta es reconeix a dos dels tibles segons: Jaume Chiribella i Arbonés (BARCELONA) i Lluís Turet i Soler (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Darrere es pot reconèixer a dos trompetes segons: Francesc Felip i Saguer ["Paco Xeto"] (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL) i Eudald Duch i Torrent (CARAVANA).
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1960 (1)
En un Concert que fa la Cobla-orquestra Barcelona al Teatre del Casal La Principal, de Vilafranca del Penedès, el 27 de Març de 1960, es troben els compositors Josep Sancho i Marraco* i Joan Dotras i Vila, que possiblement hi fossin homenatjats.
D'esquerra a dreta: Miquel Prim, Josep Sancho, Joan Dotras i Desconegut.
* Josep Sancho va morir el 16 de Setembre d'aquell mateix any, als 81 anys.
Foto: Aragonès (Vilafranca del Penedès). Arxiu família Prim.


Any 1960 (2)
Revers de la foto anterior, amb anotacions manuscrites de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1960 (3)
Dos moments del Concert, sota la direcció de Josep Sancho. Els músics del rest de davant són: Pere Moner, Desconegut, Jaume Chiribella, Ramon Pla, Josep Sanjaume i Antoni Montané.
Fotos: Aragonès (Vilafranca del Penedès). Arxiu Casal La Principal.


Any 1960 (4)
Un altre moment del mateix Concert de les fotos anteriors, ara el que dirigeix és Joan Dotras.
Foto: Aragonès (Vilafranca del Penedès).


Any 1961 (1)
Darrere: Agustí Escarrà, Miquel Prim, Joan Cerrada, Àngel Blanch, Emili Puig i Àngel Resa i Rodrigo
Davant: Pere Moner, Héctor Sánchez i Ibáñez, Jaume Chiribella, Ramon Pla, Josep Sanjaume i Antoni Montané.


Any 1961 (2)

Una foto en plan informal també va bé de tant en tant.
1.- Emili Puig; 2.- Josep Sanjaume; 3.- Héctor Sánchez i Ibáñez; 4.- Andreu Castellet i Sánchez*; 5.- Ramon Pla; 6.- Àngel Resa; 7.- Jaume Chiribella; 8.- Josep Soler i Montoliu; 9.- Desconegut (li deien "Topas", tocava la bateria); 10.- Antoni Montané; 11.- Joan Cerrada; 12.- Pere Moner; 13.- Miquel Prim; i 14.- Àngel Blanch.
* Al cap de pocs anys formaria el seu propi grup: Andrés Castel y su Conjunto.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1961 (3)
En formació de Ball.
Darrere: Antoni Montané (contrabaix), Pere Moner (trompeta), Josep Soler (trompeta), Miquel Prim (trompeta), Angel Resa (trombó) i Emili Puig (trombó)
Davant: Desconegut (bateria), Josep Sanjaume (saxo), Héctor Sánchez (saxo), Jaume Chiribella (saxo), Joan Cerrada (saxo), Ramon Pla (saxo) i Andreu Castellet (bongos, i també cantant).


Any 1961 (4)

Retratats a l'escala de l'Ajuntament de Bergerac (França) el 14 de Maig de 1961.
1.- Miquel Prim; 2.- Ramon Pla; 3.- Àngel Blanch i Reynalt; 4.- Rafael Domingo i Pérez; 5.- Pere Moner; 6.- Antoni Montané; 7.- Andreu Castellet i Sánchez*; 8.- Josep Sanjaume; 9.- Lluís Sala i Puigvert; 10.- Emili Puig; 11.- Joan Cerrada; 12.- Jaume Chiribella; 13.- Agustí Escarrà; i 14.- Héctor Sánchez i Ibáñez.
* Al cap de pocs anys formaria el seu propi grup: Andrés Castel y su Conjunto.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1961 (5)
Revers de la foto anterior, amb anotació manuscrita de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1962 (Díptic - 1)
Excel·lent cartell d'Amador Garrell i Soto, músic, dibuixant i dissenyador de Granollers. El dibuix original, però és de 1960; podria ser que aquest díptic també fos d'aquell any.
Arxiu Josep Llorens.


Any 1962 (Díptic - 2)
Arxiu Josep Llorens.


Any 1962 (Díptic - 3)
Arxiu Josep Llorens.


Any 1962  (Díptic - 3, detall)
A dalt a la dreta: Àngel Blanch (piano) i Andreu Castellet (cantant)
En segon terme, drets: Àngel Resa (trombó), Emili Puig (trombó), Desconegut (bateria), Miquel Prim (trompeta), Antoni Montané (contrabaix), Agustí Escarrà (trompeta) i Pere Moner (trompeta)
Davant, asseguts: Ramon Pla (saxo baríton), Héctor Sánchez [?] (saxo tenor), Joan Cerrada (saxo tenor), Jaume Chiribella (saxo alt) i Josep Sanjaume (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1962 (Díptic - 4)
Arxiu Josep Llorens.


Any 1963
Nota només per músics:
Si cliques damunt la foto, i mires a l'esquerra de la imatge, et vindrà al cap la paraula catroi
.
Segons la crònica d'un exemplar del diari Destino de Novembre de 1963, en el qual s'entrevista al flabiolaire i director Pere Moner, els components d'aquell any eren: Pere Moner, Josep Sanjaume, Jaume Chiribella, Ramon Pla, Joan Casademunt, Manel Santos, Arseni Jordà i Puig, Miquel Prim, Àngel Blanch, Emili Puig, Tomàs Gil i Membrado i Antoni Montané.
Intento fer doncs alguna identificació:
Drets: Jaume Chiribella, Joan Casademunt, Pere Moner, Josep Sanjaume, Juli Garreta* (és broma, em refereixo al bust), Miquel Prim, Tomàs Gil, Ramon Pla, Emili Puig i Arseni Jordà
Ajupits: Antoni Montané, Desconegut, Desconegut i Àngel Blanch.
* La foto és agafada davant del monument a Juli Garreta, de Sant Feliu de Guíxols.


Any 1964 (1)
Foto promocional al Parc de Montjuïc, feta després de la jubilació (40 anys tocant amb la Barcelona !) de Pere Moner i Parella, que moriria l'any 1965.
Arc exterior (8): Arseni Jordà, Joan Pons i Joanmiquel, Tomàs Gil, Miquel Prim, Josep Sanjaume, Ramon Pla, Àngel Blanch i Jaume Chiribella
Arc interior (3): Emili Puig, Desconegut i Ascenci Garcia
En primer terme (1): Joan Casademunt.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1964 (2)
De la mateixa sessió fotogràfica que l'anterior.
En segon terme, de baix a dalt: Arseni Jordà, Josep Sanjaume, Jaume Chiribella, Ramon Pla, Àngel Blanch i Tomàs Gil
En primer terme: Joan Pons, Joan Casademunt, Ascenci Garcia, Emili Puig, Desconegut i Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1964 (3)

Primera pàgina del díptic editat la temporada 1964-1965.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1964 (4)

Segona pàgina del díptic, amb una mica d'història, destacant el nom del director, Àngel Blanch, i dels vocalistes, Joan Pons i Joan Casademunt.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1964 (5)

Tercera pàgina del díptic, amb la foto que veiem a la imatge Any 1964 (2).
En segon terme, de baix a dalt: Arseni Jordà, Josep Sanjaume, Jaume Chiribella, Ramon Pla, Àngel Blanch i Tomàs Gil
En primer terme: Joan Pons, Joan Casademunt, Ascenci Garcia, Emili Puig, Desconegut i Miquel Prim.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1964 (6)

Quarta pàgina del díptic editat la temporada 1964-1965.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1967 (1)
Fotografiats al Parc de la Ciutadella, de Barcelona.
D'esquerra a dreta: Felip Vila i Font, Emili Puig, Jaume Niella i Anguera, Jaume Farré i Albareda, Miquel Prim, Ascenci Garcia, Josep Sanjaume, Arseni Jordà, Ramon Pla, Joan Farell, Francesc Puertas i Castell i Tomàs Gil.
Foto: Secundino Cos. Arxiu família Prim.


Any 1967 (2)
Revers de la foto anterior, amb anotació manuscrita de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1967 (3)

Tocant durant l'Aplec de Sabadell el dia 18 de Juny de 1967.
Darrere: Francesc Puertas, Arseni Jordà, Miquel Prim, Jaume Niella, Emili Puig, Tomàs Gil i Josep Sanjaume
Davant: Felip Vila i Font, Jaume Farré, Ascenci Garcia, Ramon Pla i Joan Farell.
Si obrim la primera foto veurem a l'esquerra un parell de músics de la Cobla Sabadell, reposant: d'esquerra a dreta, Lluís Fargas i Gallinat (flabiol) i Josep Auferil i Costa (trompeta).
Fotos: Arxiu Jaume Nonell. Fons Sabadell Sardanista.


Any 1968 (1)

Olot, 21 d'Abril de 1968, en la proclamació de Ciutat Pubilla de la Sardana, la Cobla La Principal d'Olot i la Cobla Barcelona en una sardana de conjunt.
Darrere: Miquel Prim, Victorià Vilacoba (P.O.) i Jaume Niella
Davant: Antoni Marco (P.O.), Francesc Elias, Ramon Pla, Emili Pallàs (P.O.) i Joan Farell.
Foto: Arxiu Emili Pallàs,


Any 1968 (2)

Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major de Santa Cristina, el 24 de Juliol de 1968. Els músics estan pujant a l'escenari i es comencen a posar al seu lloc.
Prenent com a referència la segona foto, intento identificar els músics d'esquerra a dreta:
Tomàs Gil (davant), Desconegut (dret, darrere), Arseni Jordà (darrere), Josep Sanjaume (dret, davant), Miquel Prim (dret, darrere), Francesc Elias i Prunera (davant), Jaume Niella (darrere), Jaume Farré (davant), Emili Puig (darrere), Joan Farell (davant), Francesc Puertas (darrere) i Ramon Pla (davant).
Fotos: Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1968 (3)
Festa Major d'Amer, el dia 16 d'Agost de 1968. En un descans, conversen de temes musicals amb el bisbe de Girona, Narcís Jubany i Arnau, que segur els hi va comentar que venia d'una família de músics de Santa Coloma de Farners, concretament la nissaga dels Jubany, que l'any 1876 van impulsar la formació de la Cobla-orquestra La Farnense. En aquest segon dia de la Festa Major es balla la tradicional Sardana de l'Alcalde, interpretant-se "Festa Mil·lenària", de Joan Fontàs i Casas. Aquell any 1968 la presidia Josep Mª de Porcioles i Colomer, nascut a Amer i que aleshores era Alcalde de Barcelona. El capellà que està d'esquenes, al costat del bisbe, crec que és el rector d'Amer d'aquell moment, Mossèn Pere Pla. Es pot veure un reportatge d'aquest dia concret en aquest enllaç.
Darrere: Francesc Puertas, Arseni Jordà, Miquel Prim i Jaume Niella
Davant: Jaume Farré, Francesc Elias (en una de les poques imatges que hi ha d'ell amb barba, i que a més de gran intèrpret és un eminent pedagog), Ramon Pla i Joan Farell (parcialment)
Foto: Pierre Verron. Arxiu família Prim.


Any 1968 (4)
Revers de la foto anterior, amb anotacions manuscrites de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1969 (1)
Fotografia promocional feta al Parc Güell de Barcelona.
Darrere: Tomàs Gil i Membrado (fiscorn i trombó), Felip Vila (flabiol i piano), Rafel Estors, Ramon Viader i Viñas (2n tenor, saxo alt i violí), Emili Puig (fiscorn i trombó) i Arseni Jordà (trompeta)
Davant: Francesc Puertas (trompeta i violí), Jaume Farré (2n tible i saxo tenor), Agustí Xxx (bateria), Joan Villar (cantant), Miquel Prim (trompeta), Josep Sanjaume (2n tenor i saxo tenor), Ramon Pla (1er tenor, saxo baríton i clarinet) i Francesc Elias (1er tible, saxo alt i violí).
Nota: No estic segur de la data d'aquesta postal, ni de les dels anys 1970 i 1971. Les he posat per aproximació, però possiblement hi hagi alguna errada, any amunt, any avall.


Any 1969 (2)
Processó marinera de Santa Cristina, a Lloret de Mar, el 24 de Juliol de 1969.
En primer terme: Miquel Prim (trompeta)
En segon terme: Ramon Pla (clarinet) i Francesc Elias (saxo alt)
Darrere de tot: Jaume Farré (clarinet) i Francesc Prat i Bassols (saxo tenor, potser de bolo en lloc de Ramon Viader).
Foto: Narcís Sans i Prats. Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1969 (3)
Una fotografia del mateix esdeveniment que la anterior.
En primer terme, Emili Puig (fiscorn), darrere seu Miquel Prim (trompeta), i a la dreta Francesc Elias (saxo alt) i Jaume Farré (clarinet.
Foto: Narcís Sans i Prats. Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1969 (4)

Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major de Santa Cristina, el 24 de Juliol de 1969.
Darrere: Tomàs Gil, Francesc Puertas, Rafael Domingo, Jaume Niella i Emili Puig
Davant: Miquel Prim, Arseni Jordà, Francesc Elias, Ramon Pla i Jaume Farré.
Foto: Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1970 (1)
Novament retratats al Parc Güell.
Arc  exterior (7): Ramon Pla, Felip Vila, Francesc Puertas, Ramon Viader, Francesc Elias, Miquel Prim i Josep Sanjaume
Arc interior (3): Rafael Domingo, Joan Xxx i Agustí Xxx
Davant (3): Jaume Farré, Arseni Jordà i Emili Puig.


Any 1970 (2)

Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major de Santa Cristina, el 24 de Juliol de 1970.
Darrere: Arseni Jordà, Miquel Prim, Emili Puig i Ramon Viader
Davant: Jaume Farré, Ramon Pla, Francesc Puertas, Josep Sanjaume, Tomàs Gil i Francesc Elias.
Foto: Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1971 (1)

Tres moments del Concert que van fer al Teatre Alcázar, de Sabadell, el 3 de Gener de 1971, presentat per Josep Mª Bernat i Colomina, tal com veiem a la primera fotografia. Els components eren:
Darrere: Arseni Jordà, Francesc Puertas, Miquel Prim, Desconegut, Emili Puig, Rafael Domingo i Josep Sanjaume
Davant: Felip Vila, Jaume Farré, Francesc Elias, Ramon Pla i Ramon Viader.
Fotos: Arxiu Jaume Nonell. Fons Sabadell Sardanista.


Any 1971 (2)

Dos moments de la gravació -amb un detall de la segona foto- que van fer del disc LA SARDANA, Vol. II per a la casa Polydor.
Darrere: Arseni Jordà, Miquel Prim, Francesc Puertas*, Emili Puig, Rafael Domingo i Josep Sanjaume
Davant: Felip Vila, Jaume Farré, Francesc Elias, Ramon Pla i Ramon Viader.
* Habitualment tocava la trompeta, però aquí toca el trombó.
Fotos: Arxiu Jordi Saura.


Any 1972 (1)
Plaça de braus de Céret, el dia 20 d'Agost de 1972.
Darrere: Francesc Puertas, Josep Ramon Prats i Miró, Miquel Prim*, Rafael Domingo, Miquel Tudela i Benavent, Antonio Fornieles i Isidre Prat i Suñol
Davant: Felip Vila, Jaume Farré, Francesc Elias, Ramon Pla i Ramon Viader.
* Acabada aquesta temporada, en Miquel Prim es va jubilar
Foto: Antonio Mestres. Arxiu família Prim.


Any 1972 (2)
Revers de la foto anterior, amb anotacions manuscrites de Miquel Prim.
Foto: Arxiu família Prim.


Any 1972 (3)
En aquesta foto feta durant un Concert de Sardanes, hi tenim:
Darrere: Francesc Puertas i Castell, Josep Ramon Prats i Miró, Miquel Prim i Ametller, Rafael Domingo i Pérez, Miquel Tudela i Benavent, Antonio Fornieles i Elias i Isidre Prat i Suñol
Davant: Felip Vila i Font, Jaume Farré i Albareda, Francesc Elias i Prunera, Ramon Pla i Pla i Ramon Viader i Viñas.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1973
Eren els anys 70, no hi ha dubte !
1.- Ramon Pla (1er tenor i saxo baríton); 2.- Felip Vila i Font (flabiol i piano); 3.- Francesc Elias (1er tible, saxo alt i violí); 4.- Sebastià Duran i Vehí (1er fiscorn i 2n trombó, substitut d'en Miquel Tudela); 5.- Francesc Puertas (3er trompeta i violí); 6.- Jaume Niella (contrabaix i guitarra baixa); 7.- Ramon Ponsa i Poble (2n trompeta); 8.- Joan Cuscó (trombó, bateria i percussió); 9.- Josep Mª Luque (cantant); 10.- Rafael Domingo (trombó de pistons i trombó de vares); 11.- Jaume Farré (2n tible i saxo tenor); 12.- Josep Ramon Prats (1er trompeta); 13.- Ramon Viader (2n tenor, saxo alt i violí); i 14.- Eduard Font (2n fiscorn i 1er trombó, substitut d'Antonio Fornieles).


Any 1975

Postal amb una fotografia feta a la Plaça de Catalunya de Barcelona, envoltats de coloms. Hi ha un detall anecdòtic que podem llegir al final d'aquest text.
Drets: Eduard Font, Ramon Ponsa, Sebastià Duran, Ramon Pla, Francesc Elias, Francesc Puertas, Isabel, Desconeguda, Desconegut, Desconegut*, Ramon Viader i Desconegut
Ajupits: Jordi Vila i Gómez, Desconegut i Felip Vila i Font.
En aquesta època el director musical era Aureli Vila i Gómez, germà d'en Jordi i en Felip.
* Segons m'explica en Jordi Vila, en el moment de fer la foto faltava un músic, i li varen oferir 500 pessetes a un desconegut que voltava per allà perquè es posés en el grup ...
Foto: Arxiu Ramon Llaussàs.


Any 1976 (1)

Cartell publicitari, en formació de Ball.
A dalt de tot: Jordi Vila
A la plataforma del mig (drets): Eduard Font, Josep Roca, Rosa i Ramon Viader
A la plataforma del mig (agenollats i asseguda): Ramon Mora, Lídia i Desconegut
A baix: Ramon Ponsa, Carlos Pérez i Ibáñez, Sebastià Duran, Francesc Puertas, Ramon Pla, Francesc Elias, Desconegut i Felip Vila (agenollat).
Foto: Arxiu Ramon Llaussàs.


Any 1976 (2)

Concert a la Sala d'Actes de la biblioteca Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, el dia 30 de Maig de 1976. Organitzat per l'Obra Sardanista Dansaires Vilanovins, es celebrava la 1ª Diada del Sardanista Veterà que, successivament, es ve commemorant tots els anys al voltant del mes de novembre.
Crec que alguns músics hi anaven de bolo.
Darrere: Francesc Puertas, Emili Bello i Joven, Ramon Ponsa, Eduard Font [?], Sebastià Duran, Jaume Niella [?] i Salvador Ventura i Narciso ("l'Avi")
Davant: Felip Vila, Jordi Vila, Francesc Elias, Ramon Pla i Joaquim Bofill i Vidal.
Consideracions estètiques sobre aquesta fotografia: no acostumo a fer-ne gaires, però aquí van:
1) Per què serà que en una Cobla on tothom porta mitjons negres n'hi ha d'haver sempre un que els porti blancs ... ?
2) L'escenari deuria ser estret de fons, doncs als músics de davant els hi sobresurten els peus cap a fora ...
3) Quin sentit té la cadira al costat del 2n tenor?
4) Per què la gent -professionals i aficionats- que fa fotos a les cobles no ho trien el moment de l'introït, de manera que es vegin totes les cares?
Foto: Arxiu Comarcal del Garraf.


Any 1976 (3)

Sequència de dues fotos, amb un detall de la segona, durant una audició de sardanes feta davant del monument a Pep Ventura, de Figueres. Amb l'ajuda d'en Ramon Julià i Josep Ramon Prats poso l'alineació:
Darrere: Francesc Puertas, Ramon Mora, Ramon Ponsa, Jaume Niella, Sebastià Duran i Eduard Font
Davant: Felip Vila i Font, Jordi Vila i Gómez, Francesc Elias, Ramon Pla, Ramon Viader i Liberto Colomer i Salvador (Mai va traduir el seu nom a Llibert, per tant el deixo així).
La temporada següent gairebé van deixar de fer Cobla, actuant només com a Orquestra fins la seva dissolució.


Any 1977 (1)
Retratats durant les Festes del Tura d'Olot el 9 o el 10 de Setembre de 1977 en una ballada feta al Parc Clarà (Parc Vell) juntament amb la Cobla Ciutat de Girona, que en aquest moment estaven reposant; darrere s'hi pot veure en Pere Cortada (trombó) i Josep Puig ["el Moreno"] (1er fiscorn), i davant, d'esquerra a dreta: Lluís Buscarons, Jaume Esteve ["Met refilaire"], Juli Esteve, Jaume Call i Josep Cullell.
A continuació poso un detall de la Cobla Barcelona:


Any 1977 (2)
Aquesta seria una de les darreres fotografies de la Cobla-orquestra Barcelona en formació de Cobla, doncs ja la temporada anterior havien tocat molt poques sardanes, dedicant-se més al Ball, i moltes vegades anaven amb músics de bolo, cosa que també passa en aquesta actuació. Per establir l'alineació he parlat amb algun dels músics, però fa molt temps, i la foto és poc precisa, tinc algun dubte en les identificacions.
Darrere: Francesc Puertas i Castell, Miguel Moliner*, Francisco [?] Oliete**, Rafael Domingo, Antonio Fornieles i Xxx Alcocer [?]
Davant: Felip Vila i Font, Carlos Pérez i Ibáñez, Jordi Vila i Gómez, Jaume Vilà i Figueras, Ramon Pla*** i Agustí Gili i Trill.
* Miguel Moliner era un veterà trompetista cubà afincat a Barcelona.
** Podria ser Ramon Ponsa i Poble?.
*** Podria ser Ramon Viader i Viñas?
La formació va seguir activa com a orquestra de ball fins l'any 1992.

5 comentaris:

  1. Catroi!!
    Ara també diem lleput!!
    Un blog MOLT interessant. Endavant.

    Joan Puertas (cobla Mediterrània i fill de Francesc Puertas de la Barcelona)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan !
      Moltes gràcies !
      Pots contactar amb mí sisplau?
      jlm_54@hotmail.com

      Elimina
  2. Hola Joan! Molt bona recopilació. Ens podríem posar en contacte?

    ResponElimina
  3. Hola, sóc en Josep Loredo, autor del blog. Si et vols posar en contacte amb mi, aquest és el meu correu:
    jlm_54@hotmail.com

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!