T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

jueves, 6 de septiembre de 2012

MARAVELLA
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1951 (1)
La Cobla-orquestra Maravella, neix a Caldes de Malavella, la primavera de l'any 1951. El seu fundador fou en Lluís Ferrer i Puigdemont, que venia de ser director de la Cobla-orquestra Montgrins des de l'any 1945. S'acordà el nom de MARAVELLA, tenint en compte un dels noms primitius de la vila, en l'època de la dominació romana a Espanya.
En aquest primer cartell de ressonàncies dalinianes, els components fundacionals són, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar cap a la dreta:
Joaquim Costa i Horts, Miquel Tudela i Benavent, Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell, Felicià Juanola i Siqués, Narcís Vendrell i Ferrer*, Emili Juanals i Roqué, Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra")**, Joaquim Coma i Parcet, Josep Ferrer i Puigdemont***, Pere Magret i Alsina, Lluís Ferrer i Puigdemont, Lluís Brugada i Roca i Miquel Felip i Carreras.
La major part de la informació d'aquesta entrada me l'ha proporcionat l'actual representant -2019-, en Miquel Comadevall i Prat.
* A en Narcís Vendrell el vaig conèixer personalment una vegada que, essent jo de la Comissió de Festes d'Amer, vaig haver d'anar a casa seva a pagar-li l'actuació que havien fent el dia anterior; també el vaig reconèixer i saludar, ja molt vellet, un dia que, acompanyat de la seva esposa, prenia el sol al Parc Central de Girona.
** Petita però interessant ressenya biogràfica en aquest enllaç de la Revista de Serra de Daró (pàgines 14 i 15)
*** I a en Josep Ferrer l'he anat tractant molt al llarg dels anys, doncs, a més de la seva feina principal de procurador, va fer molts d'anys de representant artístic. Fins i tot, abans de pensar jo ni tan sols en estudiar música, i donat que ens coneixíem pel fet de ser jo membre de la Comissió de Festes d'Amer, em va recomanar per una feina de disc-jockey a la discoteca "L'Envelat del Follet", d'Olot.
Foto: Barber. Disseny: Gubau
1) Fons Emili Juanals. Museu de la Mediterrània.
2) Edició meva.


Any 1951 (2)
Escut identificatiu de la Cobla-orquestra Maravella.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).
Any 1951 (3)
A Arenys de Munt, el 2 d'Abril de 1951. Uns quants músics de la Maravella fent-se una de les primeres fotos, llàstima que no hi siguin tots !
A dalt: Lluís Brugada i Felicià Juanola
A baix: Josep Ferrer, Narcís Vendrell, Joaquim Coma, Miquel Tudela, Lluís Ferrer i Emili Juanals.Any 1951 (4)
Participant en el segon Aplec de Caldes de Malavella, on van cobrar 3.000 Ptes. Aquesta podria ser la primera fotografia de la Cobla-orquestra Maravella tocant sardanes. Van alternar amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal i la Cobla-orquestra Selvatana.
Darrere: Joaquim Costa, Emili Juanals, Felicià Juanola, Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela i Joaquim Coma
Davant: Narcís Vendrell, Miquel Felip, Pere Magret, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas i Lluís Grau i Capdeferro (bolo)*.
* El contrabaix titular, Lluís Brugada, havia tingut un accident laboral poc temps abans, al caure de l'escenari a Arenys de Mar i fer-se mal en un canell.


Any 1951 (5)
En plena sessió de Ball a Banyuls sur Mer, el 15 d'Agost de 1951.
A davant: Lluís Ferrer (acordió) i Josep Ferrer (cantant)
Just darrere seu: Joaquim Coma, Joaquim Costa i Narcís Vendrell, i en segon terme, entre aquests dos últims, Pere Magret; a la bateria, Felicià Juanola.
El músic que està mirant cap a darrere, podría ser en Josep ("Pitu") Faixedas (clarinet), i els dos violinistes restants: Emili Juanals i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").


Any 1952 (1)
La formació és, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar cap a la dreta:
Narcís Vendrell, Felicià Juanola, Miquel Tudela, Josep ("Pitu")  Faixedas, Joan Porta i Fusté ("Mosquit"), Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep Marfany, Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Josep Mª Bofill i Lluís Brugada.


Any 1952 (2)
En pose "gran violinada", que a la època feia sensació !
Quan sortia a l'extranger, sobretot en els seus inicis, la Maravella agafava algun augment, que detallo en l'alineació:
A dalt de tot, Felicià Juanola s'encarregava de la percussió, i a sota d'ell, en Jaume Esteve ("Met refilaire") tocava el contrabaix. I d'esquerra a dreta, els violins són:
Joan Porta ("Mosquit"), Lluís Brugada, Miquel Tudela, Ferran Jofre [augment], Emili Juanals, Manel Ferrer ("Manelic") [augment], Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill, Josep Marfany, Josep Ferrer, Narcís Vendrell i Joaquim Poll i Beyres [augment]. El director, Lluís Ferrer, no surt a la foto !


Any 1952 (3)
Tocant al Nuovo Lido d’Albaro (Gènova); 28, 29 i 30 de Juny, i de l’1 al 6 de Juliol de 1952. En Felicià Juanola va tenir problemes amb el passaport, i el supleix en Salvi Callís.
Lluís Ferrer (piano), Josep Ferrer (bateria) i Lluís Brugada (contrabaix)
Trompetes: Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals, i Salvi Callís (bolo, tal com explico abans)
Trombons: Miquel Tudela i Josep Marfany
Saxos: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1952 (4)
Cartell promocional de la seva estada a Narbonne del 25 al 28 de Setembre de 1952. S'hi destaca que aquests tretze professors virtuosos, amb el trompeta més jove d'Europa (Joan Porta ["Mosquit"]), provinents d'una gira per la Riviera italiana i francesa, sota la direcció del mestre Lluís Ferrer, i amb els Cantants de Jazz Josep Marfany i Josep Ferrer, són una atracció internacional, de la que se'n podrà gaudir al Kursaal (Concert, pels amants de bells espectacles) i al Palais du Travail (Ball, pels feliços dansaires).


Any 1952 (5)
Retratats a peu d'autocar, acabats d'arribar al poble de Sucarrats.
Darrere: Josep ("Pitu")  Faixedas, Lluís Ferrer, Lluís Brugada, Joan Porta ("Mosquit") i Josep Marfany
Al mig: Emili Juanals, Desconegut (segurament era el bateria, de bolo, doncs a la foto no hi surt en Josep ferrer), Narcís Vendrell, Josep Mª Bofill i Miquel Tudela
Davant: Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Jaume Esteve ("Met refilaire") i Felicià Juanola.
Foto: Arxiu Família de Juli Esteve.


Any 1953 (1)
Cartell publicitari, remarcant el fet internacional de la formació amb vistes de llocs on han estat tocant.
A la fila superior hi tenim: Desconegut, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Emili Juanals, Joan Porta ("Mosquit"), Felicià Juanola, Narcís Vendrell, Josep Ferrer, Josep Marfany i Joaquim Poll [augment].
A la fila inferior: Lluís Ferrer, Ferran Jofre [augment], Pere Clapés i Jané, Miquel Tudela, Josep ("Pitu")  Faixedas, Josep Mª Bofill i Jaume Esteve ("Met refilaire").


Any 1953 (2)
En formació de Ball.
Podem veure una imitació buscada d'aquesta foto i de la següent en la que hi ha més avall, corresponent a l'Any 2001 (2)
A dalt: Josep Ferrer (bateria), i Joaquim Costa, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola (trompetes)
Al mig: Lluís Brugada (contrabaix), i Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Coma (trombons)
El pianista és en Joaquim Poll (avui dia seria inconcebible retratar-se d'esquenes!)
Els saxos són: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu")  Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.
Dirigint: Lluís Ferrer.


Any 1953 (3)
La mateixa formació, segurament el mateix dia, i per tant, els mateixos components; la gràcia està en què ara podem veure la cara del director i del pianista !


Any 1953 (4)
Són poques les fotos de la Maravella en formació de Cobla.
Darrere: Emili Juanals, Felicià Juanola, Joan Porta ("Mosquit"), Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela, Josep Marfany i Pere Clapés
Davant: Narcís Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Josep Mª Bofill.


Any 1953 (5)
Gener de 1953, al Casino Municipal de Pau (França).
A l‘esquerra: Lluís Ferrer (director) i Joaquim Poll (piano, solia ser un augment quan anaven a l'extranger)
Darrere: Josep Ferrer (bateria) i els quatre trompetes: Ferran Jofre (solia ser un augment quan anaven a l'extranger), Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola
Al mig: Lluís Brugada (contrabaix) i els tres trombons: Josep Marfany, Miquel Tudela i Manel Ferrer ("Manelic" , solia ser un augment quan anaven a l'extranger)
Davant, els cinc saxos: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (6)
La veritat: m'agradaria moltíssim poder escoltar aquest unplugged !
Pau, Gener de 1953.
D’esquerra a dreta : acordions : Lluís Ferrer, Ferran Jofre, Emili Juanals, Josep Marfany i Joaquim Poll; violins: Josep Ferrer, Narcís Vendrell, Josep Mª Bofill, Manel Ferrer ("Manelic"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Miquel Tudela, Lluís Brugada i Joan Porta ("Mosquit").


Any 1953 (7)
Gran violinada a Pau, el Gener de 1953.
Darrere: Felicià Juanola (bateria), Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Ferrer i Joaquim Poll
Al mig: Jaume Esteve ("Met refilaire", contrabaix), Lluís Brugada, Miquel Tudela i Manel Ferrer ("Manelic")
Davant: Lluís Ferrer (piano), Josep Marfany, Joan Porta ("Mosquit"), Ferran Jofre, Josep Mª Bofill i Narcís Vendrell.Any 1953 (8)
A Vernet-les-Bains, el 9 d'Agost de 1953.
Ajupits, en primer terme: Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Pere Clapés
En segon terme, també ajupits: Josep Mª Bofill, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep ("Pitu") Faixedas, Narcís Vendrell, Josep Ferrer, Miquel Tudela, Joan Porta ("Mosquit" , només se li veu una mica les ulleres) i Lluís Ferrer
Situats entre els balladors, drets: Josep Marfany (entre els dos nens de l'esquerra), Felicià Juanola i Joaquim Poll (els dos darrers, a la dreta de la imatge).


Any 1953 (9)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953.
A l'esquerra: Lluís Ferrer (director) i Pere Clapés (contrabaix)
Darrere: Josep Ferrer (bateria) i els quatre trompetes: Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola
Al mig: Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Poll
Davant: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (10)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953.
Darrere: Felicià Juanola [bateria], Narcís Vendrell, Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Joan Porta ("Mosquit"), Miquel Tudela, Josep Ferrer i Pere Clapés
Davant: Jaume Esteve ("Met refilaire", piano), Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix], i els cinc acordions: Emili Juanals, Ferran Jofre, Lluís Ferrer, Josep Marfany i Joaquim Poll.


Any 1953 (11)
Narbonne, 24 al 27 de Setembre de 1953. Ritme tropical !
Darrere: Josep Mª Bofill, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Josep ("Pitu") Faixedas
Al mig: Pere Clapés, Emili Juanals, Narcís Vendrell i Felicià Juanola
Davant: Joaquim Poll, Joan Porta ("Mosquit"), Josep Marfany, Josep Ferrer, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Miquel Tudela, Ferran Jofre i Lluís Ferrer.


Any 1953 (12)
Palais d'Hiver, de Lyon, Desembre de 1953.
A l'esquerra: Lluís Ferrer (director), Pere Clapés (contrabaix) i Josep Ferrer (bateria)
Darrere: Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals i Felicià Juanola
Al mig: Josep Marfany, Miquel Tudela i Joaquim Poll
Davant: Josep Mª Bofill, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire") i Narcís Vendrell.


Any 1953 (13)
Palais d'Hiver, de Lyon, Desembre de 1953.
Els mateixos que en la foto anterior, no surt a la foto el trompeta Felicià Juanola.


Any 1953 (14)
En una actuació fora d'Espanya, doncs hi ha augments, elements de molta solvència musical que reforçaven la formació i que només es portaven si s'anava a l'extranger (els poso en negreta).
Darrere: Felicià Juanola [bateria], Joaquim Poll , Josep Ferrer, Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Emili Juanals
Al mig: Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix], Miquel Tudela, Manel Ferrer ("Manelic") i Josep Marfany
Davant: Jaume Esteve ("Met refilaire") [piano], Pere Clapés, Josep Mª Bofill, Ferran Jofre , Joan Porta ("Mosquit"), Narcís Vendrell i Lluís Ferrer [director].


Any 1953 (15)
Darrere: Felicià Juanola, Josep ("Pitu") Faixedas i Jaume Esteve ("Met refilaire")
Davant: Lluís Ferrer, Joan Porta ("Mosquit"), Miquel Tudela, Ferran Jofre, Emili Juanals, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill, Josep Marfany, Josep Ferrer, Narcís Vendrell, Pere Clapés i Joaquim Poll.
Aquesta pose era "marca de la casa" !


Any 1954 (1)
En formació de Cobla, al Nuovo Lido d’Albaro, de Gènova (Itàlia)
Darrere: Emili Juanals, Joan Porta ("Mosquit"), Felicià Juanola, Lluís Ferrer, Josep Ferrer, Miquel Tudela i Josep Marfany
Davant: Narcís Vendrell, Josep ("Pitu") Faixedas, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Lluís Brugada.Any 1954 (2)
Cartell de la temporada 1954-1955, on la majoria dels músics hi surten dues vegades, amb el violí i amb l'instrument de ball, donant una sensació de formació més nombrosa del què ja eren. Faig la identificació a partir dels músics que es veuen de tamany més gran:
A l'esquerra: Felicià Juanola
Diagonal primera (sis músics, de dalt a baix): Ferran Jofre i Solés, Joan Porta ("Mosquit"), Emili Juanals, Miquel Tudela, Lluís Palet i Pou i Joaquim Poll
Diagonal segona (cinc músics, de dalt a baix): Narcís Vendrell, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill, Pere Clapés i Francesc Curt
A la dreta, de dalt a baix: Lluís Ferrer, Josep ("Pitu") Faixedas i Jaume Esteve ("Met refilaire").
Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1954 (3)
Una foto amb un mite del ciclisme dels anys 60:
Darrere: Jaume Esteve ("Met refilaire"), Miquel Tudela, Jacques Anquetil, Lluís Ferrer, Desconegut, Desconegut, Ferran Jofre i Joaquim Poll
Davant: Felicià Juanola, Josep Mª Bofill, Josep Bastons i Fàbrega, Josep Ferrer i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1955 (1)
A dalt: Miquel Tudela, Lluís Morales i Tena (amb el seu fill Marcel hi vaig coincidir a l'Orquestra Atlàntida -només feiem Ball, aquells anys-  i a l'Orquestra Catalana de Ball), Ferran Jofre, Josep Casanovas i Comerma, Felicià Juanola, Joan Recarens i Fonoyet, Lluís Ferrer i Santiago Rovira
A baix: Pere Magret, Joan Porta ("Mosquit"), Josep Recarens i Fonoyet, Narcís Vendrell, Pere Clapés, Mateu Oliveras*  i Josep ("Pitu") Faixedas.
* En una ocasió vaig estar a casa seva per comprar-li canyes de tenora, ja jubilat de músic, però crec que encara regentava un negoci de fotografia a Caldes de Malavella. Hi ha força informació de l'interessant nissaga dels Oliveras en aquest enllaç, on hi tinc entrades les formacions musicals de Tortellà..


Any 1955 (2)
Camí de Suissa, el mes de Febrer de 1955.
A dins de l'autocar de la companyia Pujol i Pujol, de Lloret de Mar: Francesc ["Franciscu"] Mestres (xofer), Domingo ["Dodó"] Escolà (bolo = tot un personatge, mira aquest vídeo) i Mateu Oliveras.
Drets: Ferran Jofre, Lluís Morales, Joan Recarens i Josep Ferrer
Ajupits: Pere Clapés i Pere Magret.


Any 1955 (3)
Camí de Suissa, el mes de Febrer de 1955.
Tres músics en segon terme: Miquel Tudela (amb un grapat de neu a la mà), Narcís Vendrell i Mateu Oliveras.
Davant: Josep Miralda i Puig (bolo), Domingo ["Dodó"] Escolà (bolo), Josep ["Pitu"] Faixedas, Joan Recarens (amb la bufanda al cap), Pere Magret, Ferran Jofre, Pere Clapés, Josep Ferrer i Lluís Morales.


Any 1955 (3)
Foto extreta d'un programa de les Festes del Tura, d'Olot, l'any 1955. Curiosament, ignoro el motiu, només hi surten nou músics dels catorze components d'aquell any. D'esquerra a dreta:
Joan Porta ("Mosquit"), Pere Magret, Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Lluís Morales, Miquel Tudela, Joan Recarens, Narcís Vendrell i Pere Clapés.


Any 1956 (1)
Cartell publicitari, acolorit a mà, on, a l'igual que l'any anterior segueix el vermell com a color destacat.


Any 1956 (2)
Al Teatre Ronacher, de Viena, on van estar actuant tot el mes de Novembre de 1956.
Darrere de tot: Joan Recarens, Eveli Campsolinas i Juanola ("Vèliu")*, Miquel Tudela, Mateu Oliveras, Lluís Morales i Josep ("Pitu")  Faixedas
A l'esquerra, en primer terme: Joan Porta ("Mosquit") i Joan Ramos i Nonó ("Jeannot")**
Al mig: Josep Casanovas, Ferran Jofre, Alfons Sabaté i Reixach, Pere Clapés, Francesc ("Paco") Curt, Felicià Juanola i Narcís Vendrell
Al piano: Lluís Ferrer
* Tenia els meus dubtes sobre el nom d'aquest músic (l'he vist escrit Evel·lí o Avel·lí), però recentment vaig parlar amb ell mateix, a Tortellà, i em va dir que els seu nom era Eveli, pronunciat com Aureli, i que tothom sempre li havia dit "Vèliu" . Em sembla que és el primer any que anava amb la Maravella.
** Provinent dels primers components del Conjunt Setson, substituint en Josep Ferrer i Puigdemont.
Any 1956 (3)
Amb la mateixa vestimenta, posant a l'escenari, al Teatre Ronacher


Any 1956 (4)
En plena actuació: en segon terme, a la percussió, Narcís Vendrell i Miquel Tudela.
En primer terme, Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt i Joan Ramos i Nonó ("Jeannot")


Any 1956 (5)
Un altre dels trenta dies d'actuació al Teatre Ronacher, de Viena.


Any 1956 (6)
Casino La Unió, de Caldes de Malavella.
D'esquerra a dreta: Joan Porta ("Mosquit"), Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"), Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Lluís Morales, Miquel Tudela, Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt (?), Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Narcís Vendrell, Pere Clapés i Alfons Sabaté. Darrere, a la bateria (no es veu): Felicià Juanola.


Any 1956 (7)
Casino Palm Beach, de Cannes. El cantant és en Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"), i el pianista en Lluís Ferrer; la resta de components serien els mateixos de la foto anterior, i semblaria que no surten a la foto ni l' Eveli Campsolinas ("Vèliu") ni en Felicià Juanola.


Any 1958 (1)
En formació de Cobla i habillats com uns fadrins, a l'escenari del Tanzsbrunnen Rheinpark de Colònia (Alemanya), fent païs !
Darrere: Adolf Gassol i Pérez [substituia Joan Porta ("Mosquit"), que havia anat a fer la mili], Joan Bofill i Grau ("el Nano"), Alfons Sabaté i Jaume Burjachs i Gispert (trompetes); Francesc ("Paco") Curt (trombó); Martí Font Triadú (amb qui vaig coincidir a la Big Band de Girona) i Joan Recarens (fiscorns), i Pere Clapés (contrabaix)
Davant: Narcís Vendrell (flabiol); Josep ("Pitu") Faixedas i Eveli Campsolinas ["Vèliu"] (tibles) i Mateu Oliveras i Lluís Morales (tenors).
Fotos:
1) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).
2) Arxiu Lluís Font.


Any 1958 (2)
Uns quant membres de la Maravella passejant per Berlin durant la gira per Alemanya de l'any 1958. En la primera foto són davant de la Casa de les Cultures del Món (Haus der Kulturen der Welt), i en la segona, al pas fronterer entre Berlin Est i Belin Oest, abans de la construcció del Mur de la Vergonya . En aquesta segona foto els músics s'ordenen així, d'esquerra a dreta:
Joan Bofill ("el Nano"), Mateu Oliveras, Alfons Sabaté, Martí Font, Josep ("Pitu") Faixedas, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Josep Casanovas, Francesc ("Paco") Curt, Narcís Vendrell i Pere Clapés.


Any 1958 (3)
Al Palais um funkturm de Berlin.
De baix a dalt: Alfons Sabaté, Pere Clapés, Narcís Vendrell, Ferran Jofre, Martí Font, Francesc ("Paco") Curt, Lluís Morales, Adolf Gassol, Josep Casanovas, Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Burjachs, Mateu Oliveras i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1958 (4)
Un ball ben animat, jo diria que tocant un vals amb tants violins com hi havia, al Palais um funkturm de Berlin.
Darrere: Ferran Jofre, Francesc ("Paco") Curt, Jaume Burjachs i Joan Bofill ("el Nano")
En segon terme: Josep ("Pitu") Faixedas [contrabaix] i Josep Casanovas [bateria]
Davant: Lluís Ferrer [piano], Pere Clapés, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Adolf Gassol, Joan Recarens, Lluís Morales, Martí Font, Mateu Oliveras, Narcís Vendrell i Alfons Sabaté.


Any 1958 (4)
Entre el 2 de Març i el 25 de Maig de 1958 Ràdio Tàrrega va organitzar un Concurs d'Orquestres anomenat Música y Simpatía. Hi van participar tretze formacions que van actuar per diferents indrets de la província de Lleida (Agramunt, Mollerussa, Borges Blanques, etc.), seguits per una unitat mòbil de l'emissora que en radiava l'actuació. La guanyadora d'aquest Concurs va ser l'Orquestra Maravella.
En el nivell superior, darrere: Josep Casanovas (bateria), Ferran Jofre (trompeta), Adolf Gassol (trompeta) i Joan Bofill ["el Nano"] (trompeta)
En segon terme: Lluís Ferrer (piano), Pere Clapés (contrabaix elèctric, queda una mica amagat, davant del bateria) i Martí Font (trombó)
Davant de tot: Francesc ["Paco"] Curt (congues), Alfons Sabaté (bongos), Joan Recarens (maraques), Eveli Campsolinas ["Vèliu"] (saxo tenor), Lluís Morales (saxo tenor), Josep ["Pitu"] Faixedas (saxo alt), Mateu Oliveras (saxo alt), Narcís Vendrell (saxo baríton) i Desconegut* (maraques).
* Aquest seria el cantant, que substituia puntualment a Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"), que estava fent el servei militar. Podria ser en Lluís Heras, que uns anys més tard va entrar a la formació.
Foto: Arxiu Serra i Teixidó.


Any 1959 (1)
Lido, d'Hamburg, fent una estada del dia 1 al 31 de Març de 1959.
Pioners en posar el rètol amb el nom de l'orquestra, a darrere dels músics ...
Darrere: Pere Clapés, Ferran Jofre, Joan Bofill ("el Nano"), Alfons Sabaté, Jaume Burjachs i Agustí Domingo
Davant: Lluís Ferrer, Joan Porta ("Mosquit"), Francesc ("Paco") Curt, Josep Casanovas, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Recarens, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell.


Any 1959 (2)
Lido, d'Hamburg, de l' 1 al 31 de Març de 1959.
A l'esquerra: Lluís Ferrer
Darrere: Pere Clapés, Ferran Jofre, Joan Porta ("Mosquit"), Joan Bofill ("el Nano"), Alfons Sabaté, Jaume Burjachs, Agustí domingo i Joan Recarens
Davant: Francesc ("Paco") Curt, Josep Casanovas, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell.


Any 1960 (1)
Cartell publicitari que es va editar amb dues coloracions diferents.
El segon cartell és extret de la Biblioteca Pública Carles Rahola.


Any 1960 (2)
Detall del cartell anterior. Primera foto on es comença a donar una mica de protagonisme al cantant, que és el que es troba en primer terme, a l'esquerra de tot: Joan Ramos i Nonó ("Jeannot"). La resta de components l'aniré desgranant mica en mica, i fins i tot faré una mica de recordatori d'instruments de percussió, doncs la foto està feta en plan orquestra tropical i salsera:
En darrer terme hi ha sis músics, que són: Santiago Rovira, Ferran Jofre, Pere Clapés (al contrabaix elèctric o de pal), Agustí Domingo, Jaume Burjachs i Josep ("Pitu") Faixedas.
Al mig, amb vestit fosc, Lluís Ferrer.
A l'esquerra de la foto, grassonet i amb bigoti, Mateu Oliveras, amb les maraques, i continuant en direcció cap el cantant, hi tenim a: Narcís Vendrell, amb una conga; Joan Recarens (ajupit, amb les maraques) i Josep Calvet i  Blanch , amb la pandereta.
Al mig, ajupits: Joan Porta ("Mosquit"), amb els bongos, i Francesc ("Paco") Curt, a cavallet de la conga.
El grup de la dreta són: Alfons Sabaté, tocant la conga, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), a la flauta, i Octavi Aguilar a la guitarra.


Any 1960 (2)
Lido, d'Hamburg, fent una estada del dia 1 al 30 de Juny de 1960.
D'esquerra a dreta, amb el pernil sota el braç: Octavi Aguilar, Joan Porta ("Mosquit"), Agustí Domingo, Jaume Burjachs, Mateu Oliveras, Ferran Jofre, Josep Calvet, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Recarens, Francesc ("Paco") Curt, Narcís Vendrell, Pere Clapés i Alfons Sabaté.


Any 1962 (1)
Cartell aparegut al Programa de la Festa Major de Palafrugell l'any 1962, amb els instruments recolzats i penjats a l'arbre.
Identificació dels músics:
1.- Pere Clapés; 2.- Alfons Sabaté; 3.- Santiago Rovira; 4.- Lluís Caballeria*; 5.- Adolf Gassol; 6.- Joan Porta ("Mosquit"); 7.- Joan Recarens; 8.- Narcís Vendrell; 9.- Lluís Heras; 10.- Mateu Oliveras; 11.- Josep Calvet; 12.- Eveli Campsolinas ("Vèliu"); 13.- Lluís Ferrer; 14.- Francesc ("Paco") Curt; 15.- Josep ("Pitu")  Faixedas; i 16.- Martí Puntí.
* En Lluís Caballeria va ser el meu primer mestre de saxo, vaig anar-hi a classe entre 1973 i 1974, i en guardo molt bon record. Amb el seu fill, Lluis Caballeria Barrera, hi vaig coincidir un any a la Cobla-orquestra Màxim's.


Any 1962 (2)
Curiosa foto, realitzada davant del Palau Nacional (situat a Montjuïc, Barcelona), que fa la sensació d'haver estat agafada sense que els músics ho sapiguéssin; no obstant n'hi ha dos o tres que si se'n adonen, i estan mirant a càmera. Com a gairebé totes, en Miquel Comadevall m'ajuda en la identificació dels músics, sempre d'esquerra a dreta:
Enfilats al frontal de l'autocar: Lluís Ferrer, Desconegut i Desconegut (probablement és el xofer)
En primer terme, Lluís Heras (cantant), Josep ["Pitu"]  Faixedas (només se li veu la meitat de la cara), Santiago Rovira (calb i mirant a l'autocar), Josep Calvet (amb una trompeta sota el braç), desconegut (mirant a l'autocar), Joan Recarens, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Adolf Gassol (prenent foc a la cigarreta), Joan Porta ["Mosquit"] (amb l'encenedor), Narcís Vendrell, dos músics desconeguts mirant a l'autocar, Lluís Caballeria (calb, se li veu mitja cara) i Mateu Oliveras.


Any 1962 (3)
Tot i que sembla que siguin dues versions de la mateixa foto, no són ben bé iguals. En la segona, que va servir per a la portada d'un disc (Zafiro, Z-E 269), hi ha diferències posturals en els músics respecte a la primera.
Els veiem en plan concertant:
Trio de ritme: Lluís Heras, acordió, Santiago Rovira, bateria i Josep ("Pitu")  Faixedas, contrabaix elèctric. I ara els violins:
A dalt de tot: Joan Recarens, Mateu Oliveras, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol i Francesc ("Paco") Curt
Al mig, tres de Tortellà: Martí Puntí, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Alfons Sabaté
A davant: Josep Calvet, Lluís Caballeria, Narcís Vendrell i Pere Clapés
A la dreta, Lluís Ferrer.
Foto en color: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1962 (4)
Als estudis de TV d'Hamburg.
Darrere: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Santiago Rovira i Alfons Sabaté
Al mig: Pere Clapés, Martí Puntí, Joan Recarens i Josep Calvet
Davant: Lluís Heras, Francesc ("Paco") Curt, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Caballeria, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras, Narcís Vendrell i Lluís Ferrer.


Any 1962 (5)
Una altra foto als estudis de TV d'Hamburg. Destaquen en primer pla els quatre trompetes: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté i Santiago Rovira.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1963 (1)
Gap (França), Març de 1963.
Darrere: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Alfons Sabaté, Santiago Rovira, Joan Recarens i Martí Puntí
Davant: Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Lluís Caballeria.


Any 1963 (2)
Aquesta postal me l'envia un colega, i em diu que l'extreu d'un programa de les Festes Mediterrànies de Lloret de l'any 1965. De fet, encara que posa que el cantant és en Jack Carmelo, la foto seria de 1963, i els components, d'esquerra a dreta són:
Lluís Heras, Narcís Vendrell, Mateu Oliveras, Josep ("Pitu") Faixedas, Lluís Caballeria, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Santiago Rovira, Alfons Sabaté, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol, Francesc ("Paco") Curt, Lluís Ferrer, Martí Puntí, Joan Recarens, Josep Calvet i Pere Clapés.


Any 1964 (1)
Aquesta foto i les tres següents pertanyen a la contraportada del disc DÍMELO BAILANDO, d'Iberofon.
D'esquerra a dreta: Francesc ("Paco") Curt [bateria], Lluís Heras [cantant], Lluís Ferrer [pianista i director] i Pere Clapés [contrabaix].


Any 1964 (2)
D'esquerra a dreta, els quatre trompetes: Adolf Gassol, Joan Porta ("Mosquit"), Santiago Rovira i Alfons Sabaté.


Any 1964 (3)
D'esquerra a dreta, els tres trombons: Josep Calvet, Joan Recarens i Martí Puntí.


Any 1964 (4)
D'esquerra a dreta, els cinc saxos: Narcís Vendrell, Lluís Caballeria*, Josep ("Pitu") Faixedas, Mateu Oliveras i Eveli Campsolinas ("Vèliu").
* Sembla que en Lluís Caballeria va plegar durant el mes d'Agost de 1964, i en el peu de foto de la contraportada del disc no hi van posar el seu nom. El seu lloc el va ocupar en Joan Ollé, que possiblement també va participar en la gravació del disc.


Any 1964 (5)
El cantant d'aquests primers anys 60, Lluís Heras.


Any 1965 (1)
Cartell de la temporada 1965-1966.
Fila superior: Lluís Ferrer, Joan Ollé i Rodó, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Josep Calvet, Albert Teixidor i Casanovas, Jack Carmelo*, Alfons Sabaté i Narcís Vendrell
Fila inferior: Amador Molins, Joan Recarens, Adolf Gassol, Pere Anton Clapés i Juanhuix (fill de Pere Clapés), Mateu Oliveras, Martí Puntí i Pere Clapés i Jané.
* Els seus cognoms són Bat-llosera i Tummert, i el nom de pila és Jack Carmelo, un nom compost, com si fos Josep Maria o Joan Miquel ...
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola.


Any 1965 (2)
Foto presa entre juliol i octubre de 1965, any de canvis; entre d'altres, en Jack Carmelo marxava a fer la "mili".
Drets: Josep Calvet, Amador Molins, Pere Anton Clapés, Lluís Ferrer, Martí Puntí, Pere Clapés, Albert Teixidor, Alfons Sabaté i Joan Ollé
Asseguts: Narcís Vendrell, Joan Recarens, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Jack Carmelo, Mateu Oliveras i Adolf Gassol.


Any 1965 (3)
Festa Major d'Arenys de Mar.
Darrere: Lluís Ferrer, Josep Calvet i Pere Anton Clapés
Al mig: Jack Carmelo, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Martí Puntí, Joan Ollé, Amador Molins, Mateu Oliveras, Narcís Vendrell, Lluís Morales i Joan Recarens
Davant: Adolf Gassol, Pere Clapés, Albert Teixidor i Alfons Sabaté.


Any 1965 (4)
Una d'aquelles cargolades que solien fer quan tocaven a Lleida, en aquest cas a Sudanell, on en aquella època no hi havia restaurant, de manera que els hi feien el dinar a la fusteria del poble.
Amb camisa blanca, i ben enfeinats: Adolf Gassol i Lluís Ferrer. Amb camisa negra, i d'esquenes, podria ser en Pere Anton Clapés.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1966 (1)
Part dels múscis de la Cobla-orquestra Maravella en companyia de les seves parelles, en ocasió d'un casament que podria ser del fill o filla d'algun músic ...
Identifico els músics començant per l'esquerra i seguint en sentit horari: Adolf Gassol, Amador Molins, Martí Puntí, Josep Calvet, Joan Porta ("Mosquit") i Adrià Anglada i Geli*
* La temporada anterior (1965-1966) va ser la darrera en què van portar tres trombons; va plegar Joan Recarens i va entrar aquest músic de Pals que tocava la guitarra i el clarinet.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1966 (2)
Primer Aplec de la Sardana a Zürich (Suïssa), amb un bon desplegament mediàtic de les televisions suïssa i alemanya, el 5 de Març de 1966. No es veuen tots els músics, però la formació era la següent:
Darrere: Adolf Gassol, Alfons Sabaté i Albert Teixidor [trompetes], Josep Calvet i Pere Anton Clapés [trombons], Martí Puntí i Joan Recarens [fiscorns], i Pere Clapés [contrabaix]
Davant: Narcís Vendrell [flabiol], Lluís Morales i Eveli Campsolinas ("Vèliu") [tibles], Mateu Oliveras i Joan Ollé [tenors].


Any 1966 (3)
Aquestes dues fotos ens mostren la primera cantant femenina de la Maravella, Nella Colombo, una cantant italiana triunfadora en molts festivals de la cançó a Itàlia (San Remo, Verona) Portugal (Estoril), i aquí a Catalunya en el "Festival de la Canción del Mediterráneo"; així va ser com es van conèixer amb en Lluís Ferrer,  la portava primer com a artista convidada en els bolos de l'orquestra, i després ja com a element estable durant la temporada 1966-1967.
L'ordre dels components en la segona foto* és:
Darrere: Santi Arisa i Pere Anton Clapés
Al mig: Lluís Morales, Lluís Ferrer, Pere Clapés, Martí Puntí, Narcís Vendrell, Albert Teixidor i Alfons Sabaté
Agenollats: Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Joan Ollé
Davant: Nella Colombo, Josep Calvet, Adolf Gassol i Amador Molins.
* Foto cedida per en Ramon Oliveras, germà d'en Mateu. Porta una dedicatòria pels seus pares, Narcís Oliveras i Guillamet i Ignàsia Blanch i Arxé: "Con todo el cariño, de vuestro hijo, que os quiere: Mateo". La foto va ser revelada a la botiga de fotografia que tenia el mateix Mateu Oliveras a Caldes de Malavella.


Any 1966 (4)
Acompanyant al cantant Raphael .
En la segona foto és on es veu més bé als músics:
A l'esquerra, Lluís Ferrer [piano]; en Pere Clapés, que queda tapat [contrabaix]; Pere Anton Clapés [bateria]; segueixen els quatre trompetes: Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor; a sota dels trompetes hi veiem: Santi Arisa [cantant], Josep Calvet i Martí Puntí [trombons]; els cinc saxos: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell.
A l'esquerra, d'esquenes, el director que portava "El niño de Linares", i en el centre de la imatge, amb la seva gestualitat característica, l'artista principal d'aquella vetllada.


Any 1966 (5)
Al mig, el director, Lluís Ferrer. D'esquerra a dreta, la resta de músics:
Josep Calvet, Joan Recarens, Martí Puntí, Pere Anton Clapés, Pere Clapés, Jack Carmelo (joveníssim, amb la guitarra -novetat a l'orquestra-), Albert Teixidor, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté, Narcís Vendrell, Mateu Oliveras, Lluís Morales, Joan Ollé i Eveli Campsolinas ("Vèliu").


Any 1967 (1)
Primer cartell publicitari en color, al Casino del Kursaal, de Berna.
Voldria destacar un petit detall en la història de la Cobla-orquestra Maravella, i és que després de 16 d'actuacions el primer cantant que vestia diferent de la resta dels músics va ser en Jack Carmelo, tal com es pot veure a la foto. Lluís Ferrer, com a director, sempre va vestir diferent que la resta de l'orquestra.
D'esquerra a dreta: Alfons Sabaté, Albert Teixidor, Adrià Anglada, Pere Clapés, Martí Puntí, Pere Anton Clapés, Narcís Vendrell, Lluís Ferrer, Joan Ollé, Amador Molins, Lluís Morales, Josep Calvet, Adolf Gassol, Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Jack Carmelo.


Any 1967 (2)
Aquí, al Kursaal, de Berna.
Darrere: Albert Teixidor, Pere Anton Clapés, Narcís Vendrell, Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Martí Puntí, Pere Clapés, Jack Carmelo, Lluís Ferrer i Adolf Gassol
Davant: Joan Ollé, Lluís Morales, Josep Calvet, Amador Molins, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Mateu Oliveras.


Any 1967 (3)
Al Casino del Kursaal, de Berna. Diria que la foto és feta el mateix dia que les dues anteriors.
A dalt: Adolf Gassol, Mateu Oliveras, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Josep Calvet, Amador Molins i Joan Ollé
A baix: Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Pere Anton Clapés, Albert Teixidor, Martí Puntí, Narcís Vendrell, Pere Clapés i Jack Carmelo.


Any 1968 (1)
Retratats amb una colla de timbalers.
D'esquerra a dreta: Narcís Vendrell, Adolf Gassol, Alfons Sabaté, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Amador Molins, Albert Teixidor, Mateu Oliveras, Martí Puntí, Joan Ollé, Josep Calvet i Josep ("Pitu") Moriscot
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1968 (2)
27 de Desembre de 1968, enregistrant a TVE la seva intervenció en el programa especial de Cap d'Any.
D'esquerra a dreta: Josep ("Pitu") Moriscot, Adrià Anglada, Antoni Gadea i Reduan, Ramón Díez (realitzador), Lluís Ferrer, Joan Ollé, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Mateu Oliveras, Lluís Morales, Martí Puntí, Adolf Gassol, Josep Calvet, Alfons Sabaté i Amador Molins
Davant: Jack Carmelo.
Podem veure un tast d'aquest enregistrament en aquest video, interpretant el tema Help Yourself.


Any 1968 (3)
La foto anterior es va fer servir per un díptic, la segona pàgina del qual és la que podem veure aquí.
Foto: Arxiu Jordi Saura.


Any 1969 (1)
Gairebé estarien a punt per fer els 100 metres a la piscina !
D'esquerra a dreta: Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Albert Teixidor, Antoni Gadea i Reduan*, Narcís Vendrell, Martí Puntí, Josep Calvet, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Ferrer, Josep ("Pitu") Moriscot, Mateu Oliveras, Adolf Gassol, Joan Ollé, Lluís Morales, Amador Molins i Fernando Mendoza (nom real: Fernando Aymerich i Cáncer, que entra durant el mes de maig de 1969 substituint Jack Carmelo)
* M'explicava en Toni Gadea no fa gaire (estem com a professors a l'Escola de Música de Palafrugell, ell des de fa anys, jo tot just fa un any) que va anar a la Maravella, procedent del conjunt Mauné i els seus Dinàmics , i que un dels primers bolos, sino el primer, va ser pujar a l'autocar, encara era fosc, amb 18 anys acabats de fer ... i cap a Alemanya !Any 1969 (2)
En primer terme, el cantant i el bateria: Fernando Mendoza i Antoni Gadea.
A dalt de tot: Mateu Oliveras, Joan Ollé, Josep ("Pitu") Moriscot, Adolf Gassol, Amador Molins i Eveli Campsolinas ("Vèliu").
A sota: Adrià Anglada, Josep Calvet, Martí Puntí, Albert Teixidor, Narcís Vendrell, Alfons Sabaté, Lluís Ferrer i Lluís Morales.


Any 1969 (3)
A l'Aeroport Girona-Costa Brava.
D'esquerra a dreta: Adrià Anglada, Alfons Sabaté, Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Antoni Gadea, Martí Puntí, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Ferrer, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Lluís Morales, Mateu Oliveras, Josep ("Pitu") Moriscot, Joan Ollé i Fernando Mendoza.


Any 1969 (4)
Actuant al Pavelló de la Devesa, durant les Fires de Girona, el dia 1 de Novembre de 1969.
A dalt: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
A baix: Lluís Ferrer, Josep Quer i Agustí*, Antoni Gadea, Adrià Anglada, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell.
En primer terme: Fernando Mendoza.
* En Josep ("Pitu") Moriscot va plegar durant el mes d'Agost de 1969, essent substituït interinament per Pere Clapés i definitivament, al mes d'octubre, per Josep Quer, que procedia del Conjunt Cliper's, de Figueres.
Foto: Narcís Sans i Prats. CRDI.


Any 1969 (5)
A Brussel·les, el mes de desembre de 1969, formant part de l'Ambaixada Artística de RTVE.
Drets: Narcís Vendrell, Josep Calvet, Alfons Sabaté, Mateu Oliveras, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Jaime Alba Delibes (l'ambaixador espanyol a Bèlgica), Adrià Anglada (mig tapat), Adolf Gassol, Martí Puntí, Lluís Morales i Lluís Ferrer
Asseguts: Desconegut, Albert Teixidor, Josep Quer, Joan Ollé, Desconegut, Amador Molins i Eveli Campsolinas ("Vèliu"). Els "Desconeguts" deuen ser personal de RTVE.


Any 1970
A l'escenari de la Sala Yulia, de Madrid, el mes de Febrer de 1970.
Darrere, la secció de metall: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
Davant, la secció de ritme: Lluís Ferrer, Josep Quer, Antoni Gadea i Adrià Anglada, i la secció de saxos: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell. I el cantant: Fernando Mendoza.
Foto: Arxiu Narcís Vendrell.


Any 1972 (1)
Seqüència de dues fotografies fetes durant una actuació a Girona el 24 de Gener de 1972. Poso els músics que hi devia haver, encara que no hi surten tots
Darrere de tot: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Alfons Sabaté i Albert Teixidor
En segon terme: Lluís Ferrer, Antoni Gadea, Josep Quer, Adrià Anglada, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Lluís Morales, Mateu Oliveras i Narcís Vendrell
En primer terme: Fernando Mendoza.
Fotos: Narcís Sans. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1972 (2)
Quadern promocional de la temporada 1972-1973.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (3)
Quadern 1972-1973.
Fernando Mendoza, Adrià Anglada, Josep Quer i Lluís Ferrer.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (4)
Quadern 1972-1973.
Antoni Gadea, Albert Teixidor i Amador Molins.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (5)
Quadern 1972-1973.
Manel Comadevall i Roca, Adolf Gassol i Josep Calvet.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (6)
Quadern 1972-1973.
Martí Puntí, Agustí Planiol i Lluís Morales.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (7)
Quadern 1972-1973.
Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé i Narcís Vendrell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1972 (8)
A dalt: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol i Antoni Gadea
A baix: Fernando Mendoza, Lluís Ferrer, Josep Quer i Adrià Anglada
A darrere: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall (clicar aquest enllaç, i anar a la pàgina 97) i Albert Teixidor.
Aquesta fotografia i les dues següents són fetes el mateix dia i en el mateix lloc.


Any 1972 (9)
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Antoni Gadea, Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Fernando Mendoza, Lluís Ferrer, Josep Quer i Adrià Anglada.


Any 1972 (10)
Darrere: Albert Teixidor, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Josep Calvet, Lluís Ferrer, Adrià Anglada i Martí Puntí
Davant: Joan Ollé, Amador Molins, Josep Quer, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Manel Comadevall, Adolf Gassol i Agustí Planiol


Any 1972 (11)
I aquí el revers d'aquesta postal, amb una mica d'informació d'objectius assolits.


Any 1972 (12)
Cartell que coincideix amb el disc que van treure aquell any.
A dalt de tot: Lluís Ferrer
Fila superior: Martí Puntí, Josep Quer, Agustí Planiol, Adolf Gassol i Antoni Gadea
Fila central: Joan Ollé, Lluís Morales, Manel Comadevall, Narcís Vendrell i Eveli Campsolinas ("Vèliu")
A sota: Amador Molins, Josep Calvet, Albert Teixidor, Adrià Anglada i Fernando Mendoza.


Any 1972 (13)
Tournée per Rússia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
Teatre Bagtangoff de Moscou, el 15 d'Octubre.
Darrere: Martí Puntí, Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Lluís Ferrer, Antoni Gadea, Josep Quer, Adrià Anglada, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Narcís Vendrell i Fernando Mendoza.


Any 1972 (14)
Tournée per Rússia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
De turisme per la Plaça Roja, d'esquerra a dreta hi tenim:
Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Josep Calvet, Albert Teixidor (darrere), Capi Romero (una de les dues cantants que van anar de “bolo”), Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Josep Quer i Amador Molins.


Any 1972 (15)
Tournée per Rússia, del 15 d’Octubre al 30 de Novembre de 1972.
Amb la Catedral de Sant Basili de fons:
Darrere: Lluís Ferrer, Josep Calvet, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Adrià Anglada i Martí Puntí
Davant: Joan Ollé, Lluís Morales, Agustí Planiol, Amador Molins, Manel Comadevall, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Adolf Gassol i Josep Quer.


Any 1972 (16)
Els quatre trompetes d'aquella temporada: Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall i Albert Teixidor.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1973 (1)
Carta promocional, on s'anuncia la incorporació d'un segon cantant (tota una novetat en aquell moment): en Jordi Garanger.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1973 (2)
Aprofitant l'estada en un poble per assajar.
A dalt: Josep Riumalló i Salagran* (substituint Martí Puntí), Josep Calvet, Adolf Gassol, Amador Molins i Albert Teixidor.
Al mig: Antoni Gadea, Josep Quer, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Narcís Vendrell
Davant: Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Fernando Mendoza, Jordi Garanger i Manel Comadevall.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina Calidæ.
Foto: Arxiu Josep Riumalló.


Any 1973 (3)
Aquesta foto està feta al plató del programa Tarde para todos, de TVE, a Prado del Rey, el 27 de Maig de 1973.
A dalt de tot, a la bateria, Antoni Gadea
Al mig: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Josep Calvet i Josep Riumalló.
En primer terme: Jordi Garanger, Lluís Ferrer, Adrià Anglada, Josep Quer i Fernando Mendoza.


Any 1973 (4)
Cap Sa Sal (Begur).
Enfilats, d'esquerra a dreta: Adrià Anglada, Agustí Planiol, Fernando Mendoza i Jordi Garanger
Al mig: Josep Quer, Amador Molins, Manel Comadevall, Joan Ollé, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Josep Calvet, Albert Teixidor i Josep Riumalló
Davant: Narcís Vendrell, Adolf Gassol, Lluís Ferrer, Lluís Morales i Antoni Gadea.


Any 1973 (5) (Riga)
A Riga, capital de Letònia, que encara estava a dins de l'Unió Soviètica. Aquesta gira artística i personal pels països de l'Est va generar un piló d'anècdotes que he sentit explicar, de primera o segona veu, sobretot donada la durada (algun músic s'enyorava) i el dia a dia entre actuació i actuació ...
A darrere hi tenim: Josep Quer, Adolf Gassol, Amador Molins, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Josep Calvet i Josep Riumalló
A davant: Lluís Ferrer, Jordi Garanger, Fernando Mendoza, Antoni Gadea, Adrià Anglada, Agustí Planiol, Joan Ollé, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Narcís Vendrell.


Any 1973 (6)
Dins de la mateixa gira, els tornem a veure com l'any anterior, a Moscou, davant de la famosa Catedral de Sant Basili, amb un fred que hi devia fer ...
Darrere: Adrià Anglada, Lluís Ferrer, Albert Teixidor, Narcís Vendrell, Lluís Morales, Joan Ollé, Josep Riumalló, Jordi Garanger i Fernando Mendoza
Davant: Josep Calvet, Manel Comadevall, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Josep Quer, Antoni Gadea, Amador Molins, Adolf Gassol i Agustí Planiol.


Any 1973 (7)
Una foto més de la gira soviètica.
D'esquerra a dreta: Josep Calvet, Manel Comadevall i Adolf Gassol.
Foto: Arxiu Adolf Gassol.


Any 1974
Darrere: Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Joan Ollé, Josep Quer, Albert Teixidor, Adrià Anglada i Jordi Garanger
Davant: Fernando Mendoza, Adolf Gassol, Amador Molins, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Manel Comadevall, Agustí Planiol, Josep Calvet, Josep Riumalló i Lluís Ferrer.


Any 1976
A dalt de tot, a la bateria, Antoni Gadea
Al mig: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit" -segona època a l'orquestra-), Adolf Gassol, Josep Calvet i Pere Cortada i Carbonell
A davant: Josep Quer, Jaume Oró i Barrabés, Lluís Ferrer, Jack Carmelo (també en una segona època a la Maravella) i Adrià Anglada.


Any 1977 (1)
Aquesta foto és feta a València, durant les "Falles", en un jardí botànic de la capital.
Darrere de tot, de dalt a baix: Jack Carmelo, Antoni Gadea i Manel Comadevall
En segon terme, drets: Josep Calvet, Lluís Ferrer, Narcís Vendrell, Jaume Oró, Joan Porta ("Mosquit"), Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Pere Cortada, Albert Teixidor i Agustí Planiol
A davant, ajupits: Josep Quer, Adrià Anglada, Adolf Gassol i Lluís Morales.


Any 1977 (2)
De la mateixa sessió fotogràfica que l'anterior.
Asseguts a dalt, a la dreta: Antoni Gadea i Jack Carmelo
Drets: Pere Cortada, Joan Ollé, Manel Comadevall, Agustí Planiol, Jaume Oró, Narcís Vendrell, Albert Teixidor, Lluís Ferrer, Adolf Gassol, Lluís Morales i Adrià Anglada
Asseguts, a davant: Joan Porta ("Mosquit"), Josep Calvet, Josep Quer i Eveli Campsolinas ("Vèliu").
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1977 (3)
Adolf Gassol interpretant un solo a Vilna (Lituània), el 9 de Desembre de 1977, durant una de les gires que feien per la Unió Soviètica.
Darrere: Antoni Gadea (bateria), Josep Calvet (violí) i Joan Porta ["Mosquit"] (violí)
En segon terme: Adrià Anglada (guitarra), Joan Ollé (clarinet) i Albert Teixidor (violí).
Foto: Arxiu Adolf Gassol i Ventura.


Any 1977 (4)
Darrere: Lluís Morales, Josep Calvet, Joan Ollé, Manel Comadevall, Agustí Planiol i Eveli Campsolinas ("Vèliu")
Davant: Adrià Anglada, Narcís Vendrell, Jack Carmelo, Antoni Gadea, Adolf Gassol, Jaume Oró, Joan Porta ("Mosquit"), Pere Cortada, Albert Teixidor, Josep Quer i Lluís Ferrer. (*)
* Segons m'explica en Miquel Comadevall, aquesta foto es va fer servir com a portada d'un disc de la casa Zafiro amb el títol ORQUESTA MARAVELLA: CATALUNYA CANTA - POEMA CATALANESC; i també va servir de portada a algunes edicions "pirates" de diversos discos amb música de Ball de la mateixa Maravella, com per exemple un del segell Cobra (1978) anomenat DE VIAJE CON LA MARAVELLA, Vol. II.


Any 1980 (1)
A la Sala de Ball de la Societat Coral Erato, de Figueres, amb un visitant il·lustre.
Drets: Joan Ollé, Josep Calvet, Adolf Gassol, Antoni Gadea, Joan Porta ("Mosquit"), Albert Teixidor, Lluís Morales, Carles Petriz i Cardona, Manel Comadevall, Adrià Anglada, Pere Cortada i Narcís Vendrell
Asseguts: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Jaume Oró, Jack Carmelo, Xavier Cugat i Mingall, Lluís Ferrer i Agustí Planiol.


Any 1980 (2)
Tocant sardanes durant la festa major d'un un poble de la Catalunya Nord.
Darrere: Adolf Gassol, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit"), Albert Teixidor, Pere Cortada i Josep Calvet
Davant: Narcís Vendrell, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Agustí Planiol, Joan Ollé i Carles Petriz.
Foto: Arxiu Pierre Vizentini.


Any 1982
Seqüència de dues fotos fetes a la Plaça de la Font, de Tarragona, el dia 22 de Setembre de 1982, durant les Festes de Santa Tecla. Els components són (en la primera no hi surt el cantant):
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Joan Porta ("Mosquit"), Adolf Gassol, Josep Calvet i Pere Cortada
Davant: Joan Franch, Carles Petriz, Antoni Gadea, Jack Carmelo i Adrià Anglada.
Fotos: Enfoc. Centre d'Imatges Tarragona / L'Arxiu.


Any 1983 (1)
Postal de la temporada 1983-1984. La foto, però, es va fer a mitja temporada, donat l'accident mortal que patiren la matinada del diumenge 1 de Maig de 1983 el trompeta Joan Porta ("Mosquit"), el trombó Josep Calvet i el guitarra Adrià Anglada, quedant molt malferit el trompeta Adolf Gassol; i com sempre, els músics vàren haver de fer "al mal temps, bona cara", i seguir aquella màxima del món de l'espectacle, quan hi ha alguna desgràcia: "The Show Must Go On" ....
Darrere: Albert Teixidor, Carles Petriz, Joan Ollé, Adolf Gassol, Manel Comadevall, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Antoni Gadea, Narcís Vendrell, Juan Zurita  i Manel Mañogil *
Davant: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Franch, Martí Genís i Noguer (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot), Jaume Oró, Lluís Morales, Agustí Planiol i Jack Carmelo.
* A finals de 2011 va morir en Manel Mañogil, i durant dos anys vaig ser el seu substitut com a professor de saxòfon i clarinet a l'Escola de Música de Palafrugell, on també hi havia de professor en Toni Gadea, mencionat abans.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1983 (2)
Els dos cantants: Jaume Oró i Jack Carmelo.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1983 (3)
Enregistrament d'un vídeo a la Sala Municipal de Castelló d'Empúries.
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"),  Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Adolf Gassol, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Martí Genís
Davant: Joan Franch, Carles Petriz, Manel Mañogil i Antoni Gadea
En primer terme, els dos cantants: Jaume Oró i Jack Carmelo.


Any 1983 (4)
Al Club de Golf de Santa Cristina d'Aro, el 21 de Maig de 1983. Poso noms segons l'ordre de la tercera foto:
Darrere: Juan Zurita, Antoni Gadea, Jaume Oró, Carles Petriz, Manel Comadevall, Joan Franch, Joan Ollé, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Eveli Campsolinas ("Vèliu") i Agusti Planiol
Davant: Jack Carmelo, Lluís Morales, Martí Genís, Adolf Gassol, Albert Teixidor, Manel Mañogil i Narcís Vendrell.


Any 1984
Hotel Vichy Català, de Caldes Malavella.
Drets: Joan Franch, Joan Ollé, Manel Mañogil, David Jarque, Narcís Vendrell, Martí Genís, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Antoni Gadea, Pere Silvestre ("Pere de Pals"), Juan Zurita i Carles Petriz
Ajupits: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Jack Carmelo, Agustí Planiol i Lluís Figuerola.


Any 1985 (1)
Ball infantil ?
Darrere: Narcís Vendrell, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Joan Ollé, Agustí Planiol, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Lluís Figuerola, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Martí Genís
Davant: Joan Franch, Carles Petriz, Manel Mañogil, Antoni Gadea, David Jarque, Montse Martí i Jack Carmelo.


Any 1985 (2)
Els tres cantants de la temporada 1985-1986: Jack Carmelo, Montse Martí i David Jarque.


Any 1985 (3)
Concert al Teatre Municipal de Girona, el dia 6 de Desembre de 1985.
Darrere: Martí Genís, Lluís Morales, Albert Teixidor, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Manel Mañogil, Joan Ollé, Agustí Planiol, Juan Zurita, Manel Comadevall, Lluís Figuerola i Pere Silvestre ("Pere de Pals")
Davant: Carles Petriz, Narcís Vendrell, Antoni Gadea, Joan Franch, David Jarque, Montse Martí i Jack Carmelo (adreçant-se al públic, segurament presentant una de les peces del concert).
Foto: Joan Castro.


Any 1985 (4)
Un altre moment del mateix concert que veiem en la foto anterior, sense els tres cantants.
Darrere: Martí Genís, Lluís Morales, Albert Teixidor, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Manel Mañogil, Joan Ollé, Agustí Planiol, Juan Zurita, Manel Comadevall, Lluís Figuerola i Pere Silvestre ("Pere de Pals")
Davant: Carles Petriz, Narcís Vendrell, Antoni Gadea i el director Joan Franch.
Foto: Joan Castro.


Any 1986
Darrere: mirant-se-ho des de la barrera, el director, Joan Franch, i a continuació: Lluís Figuerola, Manel Comadevall, Juan Zurita, Albert Teixidor, Pere Silvestre ("Pere de Pals") i Martí Genís
Davant: Manel Mañogil, Lluís Morales, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Agustí Planiol, Joan Ollé i Carles Petriz.


Any 1989
Concert a la plaça, a Lleida.
Darrere: Martí Genís (viola), Albert Font (violí), Juli Monguilod (violí), Albert Teixidor (violí), Lluís Morales (clarinet), Eveli Campsolinas ["Vèliu"] (flauta), Agustí Planiol (clarinet baix), Juan Zurita (trompeta), Manel Comadevall (trompeta) i Francesc Egea (fiscorn)
Davant: Joan Franch (piano), Miquel Comadevall (percussió), Carles Petriz (contrabaix), Joan Ollé (director), i els cantants: David Jarque, Glòria López i Jack Carmelo.


Any 1990
Al centre de la foto hi tenim els tres cantants: David Jarque, Glòria López i Jack Carmelo, i al seu voltant, començant per davant a la dreta i en els sentit de les agulles del rellotge:
Lluís Morales, Manel Comadevall, Miquel Comadevall, Albert Teixidor, Juli Monguilod i Porqueras*, Martí Genís, Josep Antoni Tomàs, Agustí Planiol, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Joan Ollé, Carles Petriz, Francesc Egea, Juan Zurita i Antoni Mas i Bou (director musical), incorporat aquest any procedent de la Cobla-orquestra Marina.
* En  Juli Monguilod havia format part, l'any 1964, del Duo Radiant's, juntament amb -coses de la vida- l'Adrià Anglada.


Any 1991
Foto agafada als jardins del Balneari Prats, de Caldes de Malavella, un dia d'assaig, a l'hivern, per un reportatge de la revista gironina Presència, que els va fer sortir en portada.
Drets: Agustí Planiol, Miquel Comadevall, Lluís Morales, Joan Ollé, Carles Petriz, Juan Zurita, Juli Monguilod, Antoni Mas, Josep Antoni Tomàs i Manel Comadevall
Asseguts: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Martí Genís, Albert Teixidor, Jack Carmelo, Glòria López, David Jarque i Francesc Egea.


Any 1992
Fotografia publicitària realitzada als estudis de TV3 durant l'enregistrament d'un dels programes de Tres Pics i Repicó.
A davant, els cantants: Llorenç Fernández, Glòria López i Jack Carmelo
Darrere: Martí Genís, Antoni Mas, Francesc Egea, Juli Monguilod, Manel Comadevall, Juan Zurita, Albert Teixidor, Josep Antoni Tomàs, Miquel Comadevall, Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Agustí Planiol, Joan Ollé i Carles Petriz.


Any 1993
Estudis de TV3, programa Tres Pics i Repicó. En la formació d'aquest any, encara que no apareixen a la foto, també hi havia dos cantants més, Glòria López i Llorenç Fernández.
Darrere: Eveli Campsolinas ("Vèliu"), Lluís Morales, Agustí Planiol, Joan Ollé, Albert Teixidor, Manel Comadevall, Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs, Francesc Egea i Martí Genís
Davant: Antoni Mas, Miquel Comadevall, Carles Petriz, Juli Monguilod i el cantant Jack Carmelo.


Any 1994 (Cobla)
En formació de Cobla.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís i Francesc Egea
Davant: Miquel Comadevall, Lluís Morales, Joan Barrera, Agustí Planiol, Josep Poblet (Pep Poblet; en aquesta època és conegut també com a "Pep Cubata" , i no té res a veure amb el combinat de rom i coca-cola, és un motiu que li van posar els seus amics de joventut) i Carles Petriz.


Any 1994 (Ball)
Darrere: Josep Antoni Tomàs, Juan Zurita, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Martí Genís, Miquel Comadevall, Francesc Egea, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Joan Barrera, Agustí Planiol i Lluís Morales
Davant: Jesús Santaliestra (director musical), Carles Petriz, Llorenç Fernández, Glòria López, Jack Carmelo i Juli Monguilod.


Any 1994 (Concert)
Darrere: Francesc Egea, Josep Antoni Tomàs, Joan Barrera, Agustí Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Lluís Morales, Albert Teixidor, Juli Monguilod, Martí Genís, Carles Petriz i Llorenç Fernández
Davant: Jack Carmelo, Manel Comadevall, Juan Zurita, Miquel Comadevall, Jesús Santaliestra (director musical), i Glòria López.


Any 1994 (Estudi de gravació)
Darrere: Francesc Egea (mig tapat), Jack Carmelo i Miquel Comadevall
Davant: Josep Antoni tomàs, Juan Zurita, Manel Comadevall, Albert Teixidor, Lluís Morales, Agustí Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet"), Llorenç Fernández, Joan Barrera, Glòria López, Juli Monguilod, Jesús Santaliestra i Carles Petriz.


Any 1995 (1)
Darrere, drets: Martí Genís, Lluís Morales, Josep Antoni Tomàs, Miquel Comadevall, Juan Zurita, Jesús Santaliestra, Carles Petriz, Manel Comadevall, Juli Monguilod, Ingrid Morral, Albert Teixidor, Francesc Egea, Llorenç Fernández, Anna Luna i Jack Carmelo
Davant, ajupits: Agustí Planiol, Joan Barrera i Josep Poblet ("Pep Poblet").


Any 1995 (2)
A la terrassa del Casino, de Tortellà.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís i Francesc Egea
Davant: Miquel Comadevall, Lluís Morales, Joan Barrera, Agustí Planiol, Josep Poblet ("Pep Poblet") i Carles Petriz.
Foto: Emili Pallàs


Any 1996 (1)
A dalt de tot, Miquel Comadevall (bateria)
Al mig: Francesc Egea, Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs, Josep Castañé, Joan Barrera, Jesús Santaliestra, Jordi Molina i Membrives, Manel Comadevall, Albert Teixidor i Martí Genís.
Davant: Carles Petriz, Llorenç Fernández, Ingrid Morral, Anna Luna, Roger Reyes i Juli Monguilod.


Any 1996 (2)
A Les Preses, en formació de Cobla.
Darrere: Juan Zurita, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, Albert Teixidor, Martí Genís, Francesc Egea i Carles Petriz
Davant: Miquel Comadevall, Juli Monguilod, Joan Barrera, Jordi Molina i Josep Castañé.


Any 1997
Lliurament del Premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a la Cobla-orquestra Maravella, per expandir la música catalana arreu del món des dels seus inicis.
Darrere: Martí Genís, Juli Monguilod, Salvador Serra (tècnic de so), Roger Reyes, Carles Petriz, Francesc Egea i Mª Àngels Jiménez
Davant: Llorenç Fernández, Miquel Comadevall, Manel Comadevall, Josep Antoni Tomàs, el Molt Honorable President Jordi Pujol i Solei, Imma Comadevall, Joan Barrera, Josep Castañé, Jesús Santaliestra i Jordi Molina.


Any 1998
A davant: Xavier Benítez, Imma Comadevall, Àngels Giménez i Roger Reyes; darrere seu, el bateria, Miquel Comadevall; i al seu voltant, d'esquerra a dreta:
Jesús Santaliestra (director musical), Josep Castañé, Jordi Molina, Joan Barrera, Carles Petriz, Juli Monguilod, Martí Genís, Francesc Egea, Manel Comadevall, Josep Antoni tomàs, Juan Zurita i Albert Teixidor.


Any 1999
Darrere: Francesc Josep Rodríguez, Manel Comadevall, Joan Barrera, Josep Castañé, Albert Teixidor, Jordi Paulí i Safont , Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs i Martí Genís
Davant: Jordi Grisó (director musical), Carles Petriz, Lluís Ballester, Imma Comadevall, Àngels Giménez, Albert Prat, Juli Monguilod i Miquel Comadevall.


Any 2000
Darrere: Joan Barrera, Josep Castañé, Jordi Paulí, Miquel Comadevall, Josep Antoni Tomàs. Juan Zurita, Manel Comadevall i Albert Teixidor
Davant: Carles Petriz, Martí Genís, Imma Comadevall, Lluís Ballester, Jordi Grisó, Albert Prat, Àngels Jiménez, Frances Josep ("Paco Pepe") Rodríguez i Juli Monguilod.


Any 2001 (1)
Any del 50è aniversari de la formació. Ho vàren celebrar com cal, i en l' acte central van rebre el suport de més de 3.000 seguidors. Hi ha un disc commemoratiu d'aquest aniversari.
Els components que pogueren celebrar aquesta fita són:
Al mig: Albert Prat, Imma Comadevall, Jordi Grisó (director musical), Mª José Ibáñez i Lluís Ballester
A l'esquerra, de baix cap a dalt: Albert Teixidor, Carles Petriz, Jordi Gelabert i Cors, Josep Castañé, Joan Josep ("Juanjo") Rocha i Montané i Martí Genís
A la dreta, de baix cap a dalt: Juli Monguilod, Juan Zurita, Josep Antoni Tomàs, Jordi Paulí, Miquel Comadevall i Francesc Josep ("Paco Pepe") Rodríguez.


Any 2001 (2)
Aquí tenim els mateixos components de la foto anterior, posant per la càmera en una imitació de les dues fotos que trobem a l' Any 1953 (2) i (3).


Any 2002 (1)
El dia 17 de Febrer de 2002 en Xavier Pallàs i Mariani feia el seu debut amb la Maravella, substituint com a violí solista a Albert Teixidor.
En primer terme hi tenim: Josep Antoni Tomàs, Juan Zurita, Ramon Mora, Xavier Pallàs, Juli Monguilod i Martí Genís.


Any 2002 (2)
Darrere: Juan Zurita, Ramon Mora, Josep Antoni Tomàs, Miquel Comadevall, Josep ("Pep") Moliner i Pedrós, Martí Genís i Carles Petriz
Davant: Xavier Pallàs, Juli Monguilod, Juanjo Rocha, Jordi Paulí i Josep Castañé.


Any 2003 (Orquestra)
Ordre dels músics en la 2ª foto:
Darrere: Xavier Pallàs, Josep Antoni Tomàs, Martí Genís, Juanjo Rocha, Jordi Grisó, Ramon Mora, Juan Zurita, Josep Castañé, Josep Moliner i Jordi Paulí
Al mig, Miquel Comadevall
Davant: Carles Petriz, Imma Comadevall, Albert Prat, Josep Guardiola ("Pepo", fill del mític cantant català Josep Guardiola), Maria José Ibáñez i Juli Monguilod.


Any 2003 (Cobla)
Actuant a Sant Dalmai, el 8 de Desembre de 2003.
Darrere: Manel Valls (bolo), Gerard Valls (el seu germà bessó), Josep Antoni Tomàs, Miquel Comadevall, Josep Moliner, Jordi Estartús i Carles Petriz.
Davant: Xavier Pallàs, Juli Monguilod, Juanjo Rocha, Ricard Morros i Josep Castañé.


Any 2004
Darrere: Miquel Comadevall, Jordi Gual, Ricard Morros, Josep Castañé i Juanjo Rocha.
Al mig: Joan Bardés, Adolf Gassol (fill del músic amb el mateix nom que va estar a la formació cap a 30 anys), Jordi Grisó, Gerard Valls, Carles Petriz i Juli Monguilod
Davant: Imma Comadevall, Albert Prat, Josep ("Pepo") Guardiola, Isabel Hernández, David Escobar i Josep Antoni Tomàs.


Any 2009 (1)
D'esquerra a dreta: Joan Bardés, David Escobar, Albert Vergés, Benjamí Felip ("Benji"), Manel Juste i Novillo, Jordi Casanovas, Carles Petriz, Isabel del Mar, Josep Antoni Tomàs, David Collado, Jordi Martínez, Gerard Valls, Carlos de Arriba (director musical), Juanjo Rocha, Miquel Comadevall, Imma Comadevall i Juli Monguilod.


Any 2009 (2)
En formació de Concert.
Darrere: Manel Juste, Miquel Comadevall, Jordi Martínez, Gerard Valls, David Escobar, Josep Antoni Tomàs, Juanjo Rocha, Juli Monguilod i Joan Bardés
Davant: Jordi Casanovas, Carles Petriz, David Collado, Imma Comadevall, Isabel del Mar, Benjamí Felip ("Benji"), Carlos de Arriba (director musical) i Albert Vergés.


Any 2009 (3)
Actuant conjuntament amb la Cobla-orquestra La Principal d La Bisbal a Rubí, el dia 31 de Gener de 2009.


Any 2011
Concert instrumental matinal a Les Preses, el dia 9 d'Octubre de 2011.
D’esquerra a dreta: Juli Monguilod, Josep Antoni Tomàs (tapat per els altaveus), Joan Bardés, Manel Juste, Miquel Comadevall, Gerard Valls, Carlos de Arriba (director, d'esquenes), David Escobar, Jordi Casanovas, Albert Vergés, Jordi Martínez i Juanjo Rocha.


Any 2012 (1)
Foto feta a l' Hotel Hilton, de Malta, el 31 de Maig de 2012.
D'esquerra a dreta: Juanjo Rocha, Joan Floris, Gerard Valls, Jordi Martínez, David Collado, Joan Bardés, Imma Comadevall, David Escobar, Albert Vergés, Carlos de Arriba (director musical), Jordi Casanovas, Isabel del Mar, Josep Antoni Tomàs, Benjamí Felip ("Benji"), Jordi Álvarez, Miquel Comadevall i Manel Juste.


Any 2012 (1)
Homenatge que va fer la Cava Farré - Garriga a la Maravella, fent unes ampolles de cava amb el nom de la formació, i més endavant editant les plaques de cava amb les cares i noms dels músics.


Any 2012 (2)
Detall de les plaques amb els músics, i a baix amb els instruments de Cobla.


Any 2012 (4)
Felicitació nadalenca.
A davat, ajupit, Gerard Valls
A darrere de tot, Joan Floris i Jordi Martínez
Drets, d'esquerra a dreta: Manel Juste, Jordi Casanovas, Joan Bardés, Albert Vergés, David Collado, Isabel del Mar, Carlos de Arriba, Imma Comadevall i Benjamí Felip ("Benji")
A davant, a la dreta: David Escobar, Josep Antoni Tomàs, Jordi Álvarez, Juanjo Rocha i Miquel Comadevall.


Any 2013 (1)
Primer bloc:
A dalt: Miquel Comadevall, David Escobar, Joan Bardés i Jordi Álvarez
A baix: Juanjo Rocha, Jordi Casanovas, Carlos de Arriba i Josep Antoni Tomàs
Segon bloc:
Imma Comadevall, David Collado, Isabel del Mar i Benjamí Felip ("Benji")
Tercer bloc:
A dalt, assegut: Manel Juste
A baix: Albert Vergés, Joan Floris (assegut), Gerard Valls i Jordi Martínez.


Any 2013 (2)
Partit de futbol entre el MARAVELLA C.F. i el SUDANELL C.F. en commemoració del 50è aniversari de les actuacions musicals de la Cobla-orquestra Maravella a Sudanell.
Els components de l'equip MARAVELLA C.F. (blaus):
Drets: Albert Pisa (muntador), Isidre (muntador), Miquel Comadevall (amb camisa), Benjamí Felip ("Benji"), Juanjo Rocha, Jordi Álvarez, Joan Bardés, Desconegut, David Collado, Joan Arnedo (Agent Artístic), Jordi Martínez, Desconegut i Jordi Camps (tècnic de so)
Ajupits: Gerard Valls, Albert Vergés, Marc (muntador), Manel Juste i Jordi Casanovas
Asseguts a terra: "Pato" Rubén (muntador) i David Escobar.
El resultat va ser : SUDANELL C. F. 4 – MARAVELLA C.F. 3
Els gols del MARAVELLA C.F. els van marcar David Collado, Jordi Martínez i Jordi Camps.


Any 2013 (3)
Felicitació Nadal 2013, en forma de Cor Nadalenc.
Darrere: David Escobar, Joan Floris, Albert Vergés, Jordi Casanovas, Juanjo Rocha, Joan Bardés, Manel Juste, Jordi Álvarez i Jordi Martínez
Davant: Carlos de Arriba, Gerard Valls, Isabel del Mar, David Collado, Benjamí Felip ("Benji"), Imma Comadevall, Miquel Comadevall i Josep Antoni Tomàs.


Any 2014 (1)
I aquesta és la felicitació nadalenca de 2014, on continuen predominant els colors blanc i vermell. Identifico els músics amb expressió dels instruments que toquen al Ball, al Concert i a la Cobla:
Darrere: Jordi Martínez (saxo tenor-flauta/flautí-tenora), Joan Bardés (trombó-fiscorn/violí-fiscorn), Manel Juste (trombó-fiscorn-fiscorn) i Albert Vergés (saxo alt-teclats-tenora)
En segon terme: Juanjo Rocha (saxo baríton-clarinet/flauta/violí-tible), David Escobar (trompeta-trompeta/violí-trompeta), Josep Antoni Tomàs (trompeta-trompeta/violí-trompeta), Miquel Comadevall (trompeta/teclats-percussió-flabiol), Gerard Valls (trompeta-trompeta/violí-trompeta) i Joan Floris (guitarra-violí/mandolina-tible)
Davant: Jordi Álvarez (baix-contrabaix-contrabaix), Benjamí Felip ["Benji"] (cantant), Imma Comadevall (cantant), Carlos de Arriba (piano-director musical), Isabel del Mar (cantant), David Collado (cantant) i Jordi Casanovas (bateria-teclats-trombó).


Any 2014 (2)
En un Concert de Gospel.
Darrere: Miquel Comadevall, David Collado, Josep Antoni Tomàs, Juanjo Rocha i Joan Floris (guitarra, tapat per Jordi Martínez)
En segon terme: Albert Vergés, Jordi Álvarez (baix, tapat), Gerard Valls, Joan Bardés, Imma Comadevall, Isabel Del Mar, David Escobar, Manel Juste i Jordi Martínez
Davant: Benji Felip.


Any 2016 (1)
Tocant sardanes a Tortellà, el dia 31 de Gener de 2016. Sembla que hi feia fresqueta ...
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), David Escobar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
A l'esquerra de la imatge, un excomponent de la Maravella, en Juli Monguilod.
Foto: Emili Pallàs.Any 2016 (2)
Dos moments de la intervenció de la Maravella a les Gales de Les Preses, el diumenge dia 9 d'Octubre de 2016. En la primera foto, Concert Matinal a la Plaça Major. I en la segona, audició de sardanes a la tarda. Identifico els músics en formació de Cobla:
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn) i Manel Juste (2n fiscorn)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor), Albert Vergés (2n tenor) i Jordi Álvarez (contrabaix).
En la primera foto, el director és Eduard Font.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2017 (1)
El dia 5 de Febrer de 2017, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino.
Aquí els veiem acompanyant l'Ofici.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (2)
I després de l'Ofici, sardanes al Casino.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn) i Manel Juste (2n fiscorn)
Davant: Joan Floris (flabiol, en Miquel Comadevall està de baixa temporal), Roc Marco (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor), Albert Vergés (2n tenor) i Jordi Álvarez (contrabaix).
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (3)
Porxos de l'Ajuntament de Terrassa, el dia 1 de Juliol de 2017.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Joan Floris (flabiol), Jordi Casas (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor), Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Jaume Nonell.


Any 2017 (4)
Gala de Les Preses, el dia 12 d'Octubre de 2017. Audició de sardanes.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Juli Monguilod (excomponent de la Maravella que substitueix Joan Floris, 2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Emili Pallàs.


Any 2017 (5)
Gala de Les Preses, el dia 12 d'Octubre de 2017. Serenata matinal.
Darrere: Jordi Álvarez (contrabaix), Miquel Comadevall (percussió) i Eduard Font (director)
Davant: Juli Monguilod (violí), Manel Juste (fiscorn), Joan Bardés (fiscorn), Josep Antoni Tomàs (trompeta), Gerard Valls (trompeta), Joan Cozar (trompeta), Jordi Martínez (flauta), Albert Vergés (clarinet) i Juanjo Rocha (clarinet).
Foto: Emili Pallàs


Any 2018 (1)
El diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino.
En plena Cercavila, acompanyant el Penó de la Societat. En primer terme, a la dreta de la segona foto, veiem l'Eveli Campsolinas i Juanola ("Vèliu"), que va ser component de la Maravella entre 1956 i 1994.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (2)
Diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino. Acompanyant l'Ofici.
Començant pel contrabaix i seguint en sentit horari: Jordi Álvarez, Juli Monguilod (bolo), Josep Antoni Tomàs, Gerard Valls, Jordi Martínez, Miquel Comadevall, Manel Juste, Joan Cozar, Jordi Casanovas, Albert Vergés, Juanjo Rocha i Joan Bardés (dirigint). Al centre, Eduard Font a l'orgue.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2018 (3)
Diumenge 28 de Gener de 2018, a Tortellà, Festa de la Candelera i de la Societat del Casino. I per acabar la sessió matinal, res millor que unes sardanes sota un sol gairebé primaveral.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Josep Antoni Tomàs (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Juli Monguilod (2n tible, de bolo), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (4)
Festa Major de Borrassà. Identifico els músics en la foto de la Cobla.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodríguez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2018 (5)
Cartell de la temporada 2018-2019.
Darrere: Albert Vergés, Alfonso Rodríguez ("Ito"), Jordi Casanovas, Joan Bardés i Manel Juste.
Davant: Benji Felip, Miquel Comadevall, Juanjo Rocha, Joan Floris, Meritxell Galán, Gerard Valls, Eduard Font, Jordi Álvarez, Imma Comadevall, Joan Cozar, Jordi Martínez i Andreu Montiel.


Any 2018 (6)
Felicitació nadalenca, un detall que no tenen gaires orquestres.
Darrere: Miquel Comadevall, Joan Floris, Gerard Valls, Alfons (“Ito”) Rodríguez, Joan Bardés, Juanjo Rocha, Albert Vergés i Jordi Martínez
Davant: Jordi Álvarez, Joan Cozar, Eduard Font, Andreu Montiel, Benji Felip, Jordi Casanovas, Imma Comadevall, Meritxell Galán i Manel Juste.


Any 2019 (1)
Cercavila durant la Festa de la Candelera i de la Societat del Casino, de Tortellà, el diumenge 27 de Gener de 2019.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2019 (2)
L'espectador que és més a prop de la Cobla és el fill del 2n tenor.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodríguez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Manel Juste (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2019 (3)
Concert matinal a la festa de la Gala de Les Preses, el dia 13 d'Octubre de 2019. L'únic canvi de personal en relació a la foto Any 2019 (2) és el fiscornaire Aleix Herraiz i Requena (en el centre de la primera imatge), que pren el relleu de Manel Juste i Novillo.
Fotos: Emili Pallàs.


Any 2020
Tocant sardanes durant la Festa de la Candelera i de la Societat del Casino, de Tortellà, el diumenge 2 de Febrer de 2019.
Darrere: Gerard Valls (2n trompeta), Alfons Rodríguez ["Ito"] (1er trompeta), Joan Cozar (3er trompeta), Jordi Casanovas (trombó), Joan Bardés (1er fiscorn), Aleix Herraiz (2n fiscorn) i Jordi Álvarez (contrabaix)
Davant: Miquel Comadevall (flabiol), Joan Floris (2n tible), Juanjo Rocha (1er tible), Jordi Martínez (1er tenor) i Albert Vergés (2n tenor).
Foto: Emili Pallàs.

4 comentarios:

 1. Bravo for all these comments

  ResponderEliminar
 2. Molt interessant!! he vist fotos del meu avui que mai havia vist ( Josep Pitu Faixedas) i del meu tiet Agustí Planiol.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Gràcies. Si m'escrius al meu correu t'ensenyaré més fotos del teu avi en altres formacions:
   jlm_54@hotmail.com
   (i potser tens alguna foto que jo no tinc...)

   Eliminar

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!