T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 18 d’octubre del 2012

LA PRINCIPAL DE PALAFRUGELL

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1890 (aproximadament)
La Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell va debutar amb aquest nom l'any 1890 tot i que ja consta com a constituĂŻda l'any 1875*; va ser coneguda com La Vella, ja que a l'Ășltim quart del segle XIX es formĂ  una altra orquestra a la vila, rebatejada com La Nova. Al tombant del segle XX La Vella ja era coneguda amb el nom de La Principal de Palafrugell, Ă©s a dir, "la mĂ©s important" de la vila, i La Nova, amb el nom de L'Empordanesa. No obstant, van ser coneguts com La Vella pels palafrugellencs fins la seva dissoluciĂł l'any 1977.
L'any 1883 en formava part NarcĂ­s MartĂ­ i Casademont ("SisĂł de CornellĂ "), que a la Festa Major de L'Escala toca les variacions del Carnaval de VenĂšcia amb el fiscorn, deixant el pĂșblic estorat.
L'any 1897 el representant era Miquel Grassot i Montserrat, que seria alcalde de Palafrugell en dues etapes (1907-1909 i 1918-1920).
L'any 1899 trobo una actuaciĂł a Amer, on consta que el director Ă©s Frederic Gich i Fontanet ("MasarĂł"), al que ja trobo com a cornetĂ­ i director l'any 1883. Escriuen el cognom Guich, perĂČ crec que ha de ser Gich, i probablement aquest cognom provingui de la paraula guix (yeso, en castellĂ ).
En aquesta foto, segurament la mĂ©s antiga que existeix de l'agrupaciĂł, es fa difĂ­cil reconĂšixer els mĂșsics, excepte dos, de la mateixa famĂ­lia:
Darrere: Desconegut [
Miquel Grassot i Montserrat?] (cornetĂ­), Frederic Gich i Fontanet ["MasarĂł"] (cornetĂ­), Desconegut (fiscorn) i Desconegut (fiscorn)
Davant: Desconegut (contrabaix), Desconegut (2n tible), Desconegut (1er tible), Desconegut (1er tenor) i Miquel Gich i Coll (2n tenor, pare d'en Frederic).
Presento la foto en dues versions. Totes dues procedeixen de l'arxiu de Lluís Gich i Viñas.
* A la foto Any 1931 hi posen Fundada l'any 1810.



Any 1902 (aproximadament)
Una foto molt antiga, tambĂ©, tocant en una ballada a principis de segle XX. Si cliques damunt la foto pots veure amb major detall dues mirades a cĂ mera ben diferents: la del flabiolaire, ja veterĂ  ["a veure que fa aquest ara ...! " ] i la del 2n trombĂł, una mica mĂ©s jove  ["ostres, a veure si surto bĂ© a la foto ... "]; interessant tambĂ© la mitja rialla del 1er tenor ...
Darrere: Desconegut (Frederic Gich?), Miquel Grassot, Desconegut (i tapat), JuliĂ  Soler i Puigsech*, Nemesi FĂ brega i Albert ("el Gravat"), Joaquim Torrent i Llosent i Frederic Torrent i Carreras
Davant: Trifó Bonany i Granés**Josep Pibernus i Mascort, Desconegut, Pere Mont i Palou i Ildefons Ferriol i Colomer.
*
Veure biografia a la pàgina 37 d'aquest enllaç.
**
En alguns llocs he vist escrit aquest cognom com Bonay, no sé quina és la forma correcta.
Foto: Fons Vigas-Bonany.


Any 1913 (1)
Primera pĂ gina del dĂ­ptic, molt modern per l'Ăšpoca, editat l'any 1913, amb un dibuix de Palafrugell en la part inferior.
Foto: Col·lecciĂł Josep Ramon Prats. Arxiu Municipal de Palafrugell.



Any 1913 (2)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, de la que tambĂ© en faig un detall per apreciar millor les cares dels mĂșsics.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix (s'esmenta primer l'instrument que toca a la Cobla i després el que toca a l'Orquestra):
LluĂ­s Hereu i SallĂ©s (2n cornetĂ­ - cornetĂ­, que havia estat un dels fundadors de la Cobla-orquestra Montgrins), Josep Pibernus i Mascort* (2n tible - clarinet solista) i MartĂ­ SalĂł i Parals ["MartĂ­ del CornetĂ­"] (1er cornetĂ­ - cornetĂ­ solista, que, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal hi retornaria la temporada 1917-1918)
Frederic Torrent (contrabaix), Ildefons Ferriol (2n tenor - violĂ­ i director) i JuliĂ  Soler (1er fiscorn - fiscorn solista)
Nemesi FĂ brega
 ["el Gravat"] (2n fiscorn - viola) i Josep Gravalosa i GeronĂšs (trombĂł - violĂ­ solista i que la temporada segĂŒent passaria a ser el director)
Rafel Roig i VentĂłs (1er tible - flauta i flautĂ­ solista), Joaquim Torrent (flabiol - violĂ­ solista) i Pere Mont (1er tenor i clarinet).
Josep Pibernus Mascort, fill de Miquel Pibernus i GamirĂ  (1842-1894), palafrugellenc afincat a Girona. Clarinetista de gran prestigi, dirigia, conjuntament amb Joaquim Vidal i MunĂ­ ("Vila") l'Orquestrina Pibernus i Vidal. Va ser professor de clarinet, oboĂš i saxĂČfon a l'Escola de MĂșsica de Girona creada l'any 1892.
F
oto: Col·lecciĂł Josep Ramon Prats. Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1913 (3)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic, on a mĂ©s del text de presentaciĂł s'indica la incorporaciĂł de tres valuosos elements: JuliĂ  Soler (etiquetat errĂČniament a la foto com JuliĂ  SolĂ©), fiscorn concertista, MartĂ­ SalĂł, cornetĂ­ concertista, i Josep Gravalosa, violĂ­ solista. TambĂ© s'expressa que el representant Ă©s Ildefons Ferriol.
F
oto: Col·lecciĂł Josep Ramon Prats. Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1913 (4)
Quarta pĂ gina del dĂ­ptic, amb expressiĂł del personal artĂ­stic ja indicat en la segona pĂ gina. Consta que el dĂ­ptic es va fer a la Impremta P. Ribas.
F
oto: Col·lecciĂł Josep Ramon Prats. Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1913 (6)
Plaça de Calonge, plena de gom a gom.
Foto: Arxiu de l'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni.


Any 1913 (7)
Detall de la imatge anterior. Prenent com a referĂšncia el cartell de 1913, intento les identificacions.
Darrere: LluĂ­s Hereu (2n cornetĂ­), MartĂ­ SalĂł ["MartĂ­ del CornetĂ­"] (1er cornetĂ­), JuliĂ  Soler (1er fiscorn), Nemesi FĂ brega ["el Gravat"] (2n fiscorn), Josep Gravalosa (trombĂł) i Frederic Torrent (contrabaix)
Davant:
Joaquim Torrent (flabiol), Josep Pibernus (2n tible), Rafel Roig (1er tible), Pere Mont (1er tenor) i Ildefons Ferriol (2n tenor).
Foto: Arxiu de l'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni.


Any 1913 (8)
Tocant a Begur.
Darrere: LluĂ­s Hereu (2n cornetĂ­), MartĂ­ SalĂł ["MartĂ­ del CornetĂ­"] (1er cornetĂ­), JuliĂ  Soler (1er fiscorn), Nemesi FĂ brega ["el Gravat"] (2n fiscorn), Desconegut (trombĂł) i Frederic Torrent (contrabaix)
Davant: Joaquim Torrent [?] (flabiol), Josep Pibernus (2n tible), Rafel Roig (1er tible), Pere Mont (1er tenor) i Ildefons Ferriol (2n tenor).
Foto: Arxiu Quim Tor i Prunell.


Any 1914 (1)
Portada del quadern de la temporada 1914-1915.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).



Any 1914 (2)
PĂ gina 1 del quadern, amb els mĂșsics retratats.
Darrere:
LluĂ­s Hereu, MartĂ­ SalĂł ("MartĂ­ del CornetĂ­"), TomĂ s Garcia, Nemesi FĂ brega ("el Gravat"), Josep Gravalosa i Frederic Torrent
Davant: Joaquim Torrent (amb un puro a la boca), Josep Pibernus, Rafel Roig, Pere Mont i Ildefons Ferriol.

Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).



Any 1914 (3)
PĂ gina 2 del quadern. Es destaca la incorporaciĂł del fiscornaire TomĂ s Garcia i Bril·li*, i que la direcciĂł la porta en Josep Gravalosa. Aquesta i d'altres pĂ gines d'aquest quadern estaven fetes amb lĂ mines molt primes de suro.
*
Veure bio a la pàgina 10 d'aquest enllaç.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).



Any 1914 (4)
Pàgina 3 del quadern, amb la relació del personal artístic. Poso primer l'instrument de Cobla i després el d'Orquestra:
J
oaquim Torrent (flabiol i violí solista), Rafel Roig (1er tible i flauta solista), Josep Pibernus (2n tible i clarinet solista), Pere Mont (1er tenor i 2n clarinet), Ildefons Ferriol (2n tenor i 1er violí), Martí Saló ["Martí del Cornetí"] (1er cornetí i cornetí solista), Lluís Hereu (2n cornetí i 2n cornetí), Tomàs Garcia (1er fiscorn i fiscorn solista), Nemesi Fàbrega ["el Gravat"] (2n fiscorn i viola), Josep Gravalosa (trombó i violí solista, a més de director) i Frederic Torrent (contrabaix)
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (5)
PĂ gina 4 del quadern, amb el retrat d'una ballada de sardanes.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (6)
Darrera pĂ gina del quadern, imprĂšs per Impremta P. Ribas, de Palafrugell.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (7)

Anunci que sortia al programa de la Festa Major d'aquell any. Amb el cognom equivocat del director, Josep Gravalosa i GeronĂšs.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1914 (8)
Ballada de sardanes a la Plaça de Sant Pere, de Calella. 
La cobla que estĂ  a l'esquerra Ă©s L'Empordanesa, i la de la dreta La Principal de Palafrugell.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell. Col·lecciĂł Raquel Gifre.


Any 1915 (1)
Igual que en el de 1913, aquest cartell el tinc en una resolució força defectuosa. Intento les identificacions, amb totes les reserves del món !
A dalt:
MartĂ­ SalĂł i Parals ("MartĂ­ del CornetĂ­"), Pere Grau i Casadevall i Miquel Bravo i Moncanut
Segona fila:
Pau Blanchart i Prat, Ildefons Ferriol i Emili SalĂł i Parals
Tercera fila: TomĂ s Garcia
, Josep Gravalosa (destacat, doncs ara Ă©s el director) i Jaume BarĂł i Coll
A baix: Emili SalĂł i Parals i Rafel Roig.



Any 1915 (2)
Si ens fixem bé en la fotografia anterior, a baix hi ha aquest segell que reprodueixo aquí amb més detall. Com podem veure, és una Marca Registrada, és a dir, un nom comercial que està reconegut per la Llei i que només pot emprar qui l'ha registrat.
Segons m'informa l'historiador Jaume Nonell, el van sol·licitar el 17 d'Abril de 1914, i els hi van concedir el 18 de Març de 1915; el gestor va ser Arseni Girbau i Vall, de Sant Feliu de GuĂ­xols.
Foto: Oficina Española de Patentes y Marcas.


Any 1917 (1)
Portada del quadern que van editar l'any 1917.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1917 (2)
Segona pĂ gina del quadern, amb el text de presentaciĂł, signat per Josep Gravalosa (director) i Joaquim Torrent (representant). Es fa esment de les noves incorporacions: Francesc ("Paco") Banchs, cornetĂ­ de fama a l'Ăšpoca, procedent de la Cobla-orquestra Nova Iluro, de MatarĂł i del contrabaixista Josep Planells.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1917 (3)
A la part central del dĂ­ptic hi ha, a mĂ©s de les fotos i els noms dels mĂșsics, el repertori pels instruments solistes.
A dalt: Rafel Roig, Joaquim Torrent, Jaume BarĂł i Coll i TomĂ s Garcia
Al mig: Josep Gravalosa
A baix: Pau Blanchart, Pere Grau, Alfons (Ildefons)* Ferriol i Colomer, Josep Planells i Blanch, Francesc ("Paco") Banchs i Antoni Godo.
* Alfons Ă©s una variant Ă rab del nom d'origen germĂ nic Ildefons. MĂ©s endavant el tornen a anomenar coma a Ildefons.

Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1917 (4)
I a la quarta pĂ gina, el repertori concertĂ­sitc "a tutti".
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Any 1918
Anunci que sortia al programa de la Festa Major d'aquell any. Josep Gravalosa havia deixat la formaciĂł, i Joaquim Torrent passava a ser el director.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1919 (1)
Ballada de sardanes a la Plaça Major de Calonge, amb dues cobles: a l'esquerra, La Principal de Palafrugell, i al fons de la imatge, la Cobla-orquestra Montgrins.
En MartĂ­ CamĂłs, que va ser component d'ambdues formacions, va fer un excel·lent treball d'ediciĂł amb un original de la seva propietat que estava molt malmĂšs. Val molt la pena obrir la foto i delectar-se amb els detalls, d'esquerra a dreta i de dalt a baix.
Foto: Arxiu MartĂ­ CamĂłs i Segura.



Any 1919 (2)
Detall de la Cobla. 
Darrere: LluĂ­s Hereu, Miquel Bravo*, TomĂ s Garcia, Desconegut, Desconegut i Frederic Torrent
Davant: Joaquim Torrent, Desconegut, Desconegut, Josep PadrĂłs i Vidal i Pau Blanchart.
* La temporada segĂŒent va anar als Montgrins.
Foto: Arxiu MartĂ­ CamĂłs i Segura.



Any 1922 (1)
Presento la postal amb dues il·luminacions diferents.
Darrere: LluĂ­s Hereu, Pere Carbonell, Fortunat EscarrĂ  i Negrell, Teodor ("Doro") Plaja i Pigem i Lliberat Juanals* i Homs
Davant: TrifĂł Bonany, ValentĂ­ Ametller i Sureda, LluĂ­s Felip i Carreras, Josep PadrĂłs, Ildefons Ferriol i Pere Ferriol i Colomer.
* Ă‰s curiĂłs que aquĂ­ escriuen el cognom en catalĂ  "normatiu"; perĂČ jo sempre l'he vist escrit Juanals (conec el fill, el nĂ©t i el besnĂ©t de Lliberat Juanals; per cert, un dia els hi haurĂ© de preguntar com volia que li diguessin, si Lliberat, Llibert o Liberato). Abundant encara en aquest tema, a la postal de 1923 tambĂ© estĂ  escrit Joanals.


Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca "una gran millora en la cobla", com Ă©s la incorporaciĂł de LluĂ­s Felip al tible i Pere Ferriol al contrabaix.


Any 1923 (1)
Original postal de la temporada 1923-1924, amb els mĂșsics enquibits a les notes d'un pentagrama,
D'esquerra a dreta: Pere Ferriol, Lliberat Juanals, LluĂ­s Felip, Teodor ("Doro") Plaja, ValentĂ­ Ametller*, TrifĂł Bonany*, Fortunat EscarrĂ , LluĂ­s Hereu, Francesc ClapĂ©s i Ametller**, Josep PadrĂłs i Ildefons Ferriol
A la retolaciĂł de les fotografies, aquests dos noms estan intercanviats.
** Substitut de Pere Carbonell.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1923 (2)
A la Plaça Major de Vic, el dia 8 de Juny de 1923, en un acte multitudinari que sembla que té a veure amb els ocupants del cotxe ... polítics? sindicalistes?
Darrere: Amadeu Jofra i Carreras (2n cornetĂ­), Francesc ClapĂ©s (1er cornetĂ­), Fortunat EscarrĂ  (1er fiscorn), Teodor ["Doro"] Plaja (2n fiscorn), Josep GumĂ  (trombĂł) i Pere Ferriol (contrabaix)
Davant: TrifĂł Bonany (flabiol), no hi ha 2n tible, ValentĂ­ Ametller (1er -i Ășnic- tible), Josep PadrĂłs (1er tenor) i Ildefons Ferriol (2n tenor).
Foto: Arxiu Francisco Arauz.


Any 1924
Darrere: Josep PadrĂłs, Pere Ferriol i Ildefons Ferriol
Al mig: Fortunat EscarrĂ , ValentĂ­ Ametller, LluĂ­s Hereu i Josep GumĂ 
Davant: TrifĂł Bonany, LluĂ­s Felip, Francesc ClapĂ©s i Ametller i Teodor ("Doro") Plaja.


Any 1924 (2)
En formaciĂł de Cobla, retratats en un moment de repĂłs. Presento la foto en tres versions:
1)
Tal com m'arriba
2) EdiciĂł, eliminant taques
3) Edició, adreçant i aclarint la imatge
Aquesta operació la faig en més de la meitat de les fotos que m'arriben.

Darrere: Lluís Hereu, Francesc Clapés,
Fortunat EscarrĂ , Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: Josep GumĂ ,
TrifĂł Bonany, ValentĂ­ Ametller, LluĂ­s Felip, Josep PadrĂłs i Ildefons Ferriol.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).



Any 1925 (Cartell i detall)
Darrere: Joan Ribas, Pere Ferriol i Emili Alemany
Al mig: TrifĂł Bonany, LluĂ­s Rovira, Amadeu Jofra i Josep GumĂ 
Davant: Francesc ClapĂ©s, Josep PadrĂłs, Ildefons Ferriol i Teodor ("Doro") Plaja.


Any 1926 (1)
L'any 1925 havia mort Juli Garreta, i en aquest cartell promocional la formaciĂł ret homenatge al mĂșsic fent emergir les seves cares a travĂ©s de la particel·la de 1er tenor de la sardana Juny.
Aquest any 1926 van comprar un complet instrumental de "Jazz-Band"
A dalt: TrifĂł Bonany, Joan Ribas i Pere Ferriol
Al mig, tot sol: Emili Alemany
A sota d'ell: Josep PadrĂłs, Lliberat Juanals, Ildefons Ferriol i Josep GumĂ 
A baix: Francesc Clapés, Amadeu Jofra i Teodor
 ("Doro") Plaja.


Any 1926 (2)
Cinc membres de la Cobla-orquestra, a la Font del CubilĂ , de Sant Joan de les Abadesses, s'intercanvien els instruments i fan una mica de conya (osti, la cara del contrabaix no tĂ© preu !)
D'esquerra a dreta:
Josep PadrĂłsTeodor ("Doro") Plaja, Francesc ClapĂ©s, Joan Ribas i  Emili Alemany.


Any 1927 (1)
Postal de la temporada 1927-1928.
Darrere: Ildefons Ferriol, Joan Ribas, Lliberat Juanals, Pere Ferriol i Emili Alemany
Davant: Teodor ("Doro") Plaja, TrifĂł Bonany, Josep PadrĂłs, Francesc ClapĂ©s, Josep GumĂ  i Francesc Ametller.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (3)
Interpretant sardanes a Vic.



Any 1928
Amb la platja de Llafranc al fons, escollida per presidir el cartell perquĂš era la viva representaciĂł de la modernitat dels anys vint.
El de dalt de tot, a la dreta, Ă©s en Josep PadrĂłs, i seguint en el sentit horari: Josep GumĂ , Francesc ClapĂ©s, Pere Ferriol, Lliberat Juanals, Joan Ribas, Emili Alemany, Ildefons Ferriol, Francesc Ametller, Teodor ("Doro") Plaja i TrifĂł Bonany. 
Foto: Arxiu Maria Rosa Juanals.


Any 1929 (1)
Darrere: Joan Ribas, Jaume SalĂł i Mercader, Lliberat Juanals, Pere Ferriol, Emili Alemany i Josep PadrĂłs
Davant: Ildefons Ferriol, TrifĂł Bonany, Teodor ("Doro") Plaja, Josep GumĂ  i Francesc Ametller.


Any 1929 (2)
MĂ©s o menys els mateixos de la foto anterior.


Any 1930
Drets: Jaume SalĂł, Emili Alemany, Pere Ferriol, Francesc Ametller i Josep PadrĂłs
Asseguts: NarcĂ­s ParĂ© i Ros, Lliberat Juanals, Ildefons Ferriol, Josep GumĂ , Joan Ribas i Teodor ("Doro") Plaja.


Any 1931
Cartell i detall de la temporada 1931-1932. A remarcar que posa Fundada l'any 1810.
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix:

Narcís Paré, Francesc Clapés i Lliberat Juanals
Francesc Ametller, Ildefons Ferriol, Joan Ribas i Josep CamĂłs
Pere Ferriol i Teodor
 ("Doro") Plaja
AlbĂ­ Colom i Font i Emili Alemany.

Interessant la barreja d'instruments de Ball o Concert i de Cobla, transmetent la idea de que tot i estar al dia en el jazz ballable no deixaven de banda la sardana, tal com fa notar l' Oriol Oller* en el seu treball "Dolça estridÚncia" (L'arribada del jazz a Palafrugell, 1925-1932).
* L'Oriol Oller va publicar el Juliol de 2010 el llibre "MĂșsica i festa a Palafrugell", 19Ăš volum de la Col·lecciĂł Quaderns de Palafrugell, del qual extrec molta informaciĂł per aquesta i d'altres entrades del blog.
Foto: L. Casanovas. AMP. Col·lecciĂł Carmelita Alemany.



Any 1932
Fotografia promocional feta al Centre Fraternal de Palafrugell, en formaciĂł d'orquestrina.
Darrere: AlbĂ­ Colom (saxo), Lliberat Juanals (trombĂł), Pere Ferriol (contrabaix), Francesc ClapĂ©s i Arnald Sagols ["Pilot"] (trompetes)
Davant: NarcĂ­s ParĂ© (jazzband = bateria), Josep CamĂłs (violinĂČfon), Joan Ribas (saxo), Emili Alemany (banjo), Frederic SirĂ©s i Puig (piano) i Teodor ["Doro"] Plaja (banjo).
Foto: Col·lecciĂł Emili Juanals.


Any 1933
Drets: Arnald Sagols ("Pilot"), Francesc ClapĂ©s, Josep MÂȘ Duixans i Saguer, Teodor ("Doro") Plaja, Josep CamĂłs i Pere Ferriol.
Asseguts: AlbĂ­ Colom, Joan Ribas, LluĂ­s Felip,
Emili Alemany i Frederic Sirés.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.



Any 1934
A punt de tocar un tango !
En segon terme: Josep CamĂłs, Joaquim Sais i Fabrellas,
Teodor ("Doro") Plaja, Josep MÂȘ Duixans, LluĂ­s Felip, Pere Ferriol i Emili Alemany
En primer terme: Albí Colom, Francesc Clapés, Joan Ribas i Frederic Sirés.
F
oto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1935 (1)
Cartell de la temporada 1935-1936. La foto semblaria acolorida manualment.
Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1935 (2)
Dos detalls diferents de la foto del cartell.
Darrere: LluĂ­s Felip, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: Josep MÂȘ Duixans, Francesc ClapĂ©s, Joaquim Sais, Josep CamĂłs, Joan Ribas, Emili Alemany, AlbĂ­ Colom i Frederic SirĂ©s.


Any 1935 (3)
Pàgina del cançoner de 1935, amb la mateixa foto del cartell.
Segons explica Elvira Alemany, la margarita que portaven a la solapa feia referĂšncia a una cançó que estava de moda, la lletra de la qual deia "Blancas margaritas ..." ; els mĂșsics la cantaven amb embuts. Si algĂș estĂ  interessat, aquĂ­ hi ha la lletra, doncs.
Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1935 (4)
Detall de la foto, amb tons sÚpia, que surt al cançoner.
Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1936
Darrere: Josep MÂȘ Duixans, Teodor ("Doro") Plaja, Josep CamĂłs i Pere Ferriol
Davant: Joaquim Sais, Francesc Clapés, Joan Ribas, Albí Colom, Lluís Felip i Emili Alemany.


Any 1940 (Cartell)
Si cliques damunt la foto, podrĂ s llegir a dalt, a la dreta:
SALUDO  A  FRANCO  :
¡ ARRIBA ESPAÑA !
per quĂš vegis quin pa hi donaven, l'any 40 !


Any 1940 (Detall)
Darrere: Teodor ("Doro") Plaja, Desconegut i Pere Ferriol
Davant: Josep MÂȘ Duixans, Francesc Ametller, Francesc ClapĂ©s, Joan Ribas, Ricard Viladesau i Caner, AlbĂ­ Colom, Miquel Faig i LluĂ­s Felip.


Any 1941 (Cartell)


Any 1941 (Detall)
Darrere: Francesc Ametller, Pere Ferriol, Josep MÂȘ Duixans, Miquel Faig, AlbĂ­ Colom i AgustĂ­ Faig i Pericay
Davant: Joan Ribas, LluĂ­s Felip, Desconegut [pianista], Teodor ("Doro") Plaja i Francesc ClapĂ©s.
Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1942 (1)
Darrere: Pere Ferriol, AlbĂ­ Colom i Miquel Faig
Al mig: Joan Ribas, AgustĂ­ Faig, Francesc Ametller i Desconegut
Davant: Francesc ClapĂ©s, Teodor ("Doro") Plaja, Desconegut [pianista] i Josep MÂȘ Duixans.


Any 1943
Observo la gran importĂ ncia que es dĂłna al terme Jazz en els cartells fins a finals dels 40. Remarcable tambĂ© la frase publicitĂ ria: MICRÓFONO DE GRAN POTENCIA Y CLARIDAD , detall en el qual ara ni hi pensem, perĂČ que en aquell temps tenia molta rellevĂ ncia.
A dalt: Desconegut, Pere Ferriol, Jaume Puig i Lleonart ("Met dels ocells") i AlbĂ­ Colom
Al mig: Josep MÂȘ Duixans, Teodor ("Doro") Plaja i Francesc ClapĂ©s
A baix: Francesc Ametller, AgustĂ­ Faig, Miquel Faig i Joan Ribas.


Any 1944
Al bell mig, envoltant el micro, d'esquerra a dreta: Carles PonsatĂ­, AlbĂ­ Colom i AgustĂ­ Faig
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Teodor ("Doro") Plaja, Francesc Ametller, Miquel Faig, Ernest LlaviĂ  i Trilles, Josep MÂȘ Duixans, Pere Ferriol, Joan Ribas i Francesc ClapĂ©s.


Any 1945
TransparĂšncia damunt de Palafrugell: original !
A dalt: Carles PonsatĂ­, Ernest LlaviĂ , Joan Ribas, Pere Ferriol i Josep MÂȘ Duixans
Al mig: AlbĂ­ Colom
A baix: Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra")*, Francesc Ametller, Teodor ("Doro") Plaja, Francesc ClapĂ©s i AgustĂ­ Faig.
* Petita perĂČ interessant ressenya biogrĂ fica en aquest enllaç de la Revista de Serra de DarĂł (pĂ gines 14 i 15)


Any 1947
A dalt de tot, en Carles PonsatĂ­, crec que era el el cantant i/o director, i sembla que pensi: Us vigilo !
Fila posterior: PaciĂ  Rigau i Rovira (trompeta, fill del mĂșsic Ferran Rigau i MoratĂł), Pere Ferriol, Teodor ("Doro") Plaja, Josep MÂȘ Duixans, Francesc ClapĂ©s i Joaquim BorrĂ s i Bonsoms
A davant: AlbĂ­ Colom, Ernest LlaviĂ , Joan Ribas i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").


Any 1948 (1)
Cartell i detall de la temporada 1948-1949.
A dalt: Francesc ClapĂ©s (trompeta), PaciĂ  Rigau i Rovira (trompeta) i Josep MÂȘ Duixans (trombĂł)
Al mig: Pere Ferriol (contrabaix), Carles PonsatĂ­ (acordiĂł i piano) i Teodor ["Doro"] Plaja (trombĂł i bateria)
A baix: Vicenç Ferrer i LlausĂ s ["Granota"] (saxo), Ernest LlaviĂ  (saxo), Joan Ribas (saxo), AlbĂ­ Colom (saxo) i LluĂ­s Felip (saxo)
A la dreta: J. Condom (cantant).
Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1948 (2)
Darrere: PaciĂ  Rigau, Francesc ClapĂ©s, Carles PonsatĂ­, Desconegut, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: AlbĂ­ Colom, Joan Ribas, LluĂ­s Felip,
Vicenç Ferrer ("Granota") i Ernest Llavià.


Anys 40 (1)
Aplec campestre. Podria molt bé ser La Font del Cubilà, de Sant Joan de les Abadesses.
Darrere: Joaquim BorrĂ s, Francesc ClapĂ©s, Desconegut, Josep MÂȘ Duixans, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: AlbĂ­ Colom, Joan Ribas, AgustĂ­ Faig, Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Ernest LlaviĂ .


Anys 40 (2)
Aquesta foto podria molt bé ser del mateix lloc que l'anterior, tot i que la informació que tinc diu que és Campdevànol ...
En segon terme s'albira en Joan Ribas.
En primer terme, d'esquerra a dreta: Joaquim BorrĂ s, Teodor ("Doro") Plaja, AlbĂ­ Colom i AgustĂ­ Faig.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Anys 40 (3)
Darrere: Joaquim BorrĂ s, Francesc ClapĂ©s, Desconegut, Josep MÂȘ Duixans, Teodor ("Doro") Plaja i Pere Ferriol
Davant: AlbĂ­ Colom, Joan Ribas, AgustĂ­ Faig, Joaquim Ribas ("Quim de Serra") i Ernest LlaviĂ .
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1952
Cartell de la temporada 1952-1953.
D'esquerra a dreta, sobre fons blanc: Enric Alemany i CanĂ©, AgustĂ­ Faig, Vicenç Ferrer ("Granota"), Carles PonsatĂ­, Teodor ("Doro") Plaja, AlbĂ­ Colom, Joaquim Torrent, Francesc ClapĂ©s, LluĂ­s Felip, Joan Busquets i Colomer ("Pela"), Jaume Vivolas i Viñals ("Met Cuca") i Josep Gri i ViussĂ 
A la part inferior, sobre fons negre: Manel Iglesias i Galceran.


Any 1954 (1)
GrĂ cies als bons oficis del personal de l'Arxiu Muncipal de Palafrugell, m'arriba aquest cartell, de la col·lecciĂł Neus Peya i Calvet, les fotos del qual es van fer servir pel cartell en francĂšs de la foto segĂŒent.
Diagonal esquerra, de dalt a baix: AlbĂ­ Colom, Juli Esteve i Homs, LluĂ­s Esteve i Passarrius i Manel Iglesias 
Fila inferior, d'esquerra a dreta: Martí Bofill de la Iglesia, Josep Gri, Lluís Felip, Vicenç Ferrer ("Granota") i Francesc Clapés,
Columna dreta, de dalt a baix: Joaquim Torrent, Climent Anglada i Garcia ("Trampeli"), Joan Busquets ("Pela") i Baldomer Bou i Piferrer ("Mero").
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell.


Any 1954 (2)
Cartell en francĂšs de l'any 1954.
Fila superior: Juli Esteve, LluĂ­s Esteve, Josep Gri, AlbĂ­ Colom, MartĂ­ Bofill, Joan Busquets ("Pela") i Joaquim Torrent
Fila inferior: LluĂ­s Felip, Francesc ClapĂ©s, Manel Iglesias, Vicenç Ferrer ("Granota"), Baldomer Bou ("Mero") i  Climent Anglada ("Trampeli").
Foto: Arxiu Josep Bofill i Blanc.


Any 1956
Imatge promocional al Centre Fraternal, l'any 1956.
Piano: Xicu
Contrabaix: Francesc Clapés
Bateria: Joan Busquets ("Pela")
Trompetes: Joan Jaume, LluĂ­s Esteve i Josep Vilahur
Cantant: Jordi Tormo i Gasulla
Trombons: Jaume Ferrer i Desconegut
Saxos: Albí Colom, Juli Esteve, Vicenç Ferrer ("Granota") i Lluís Felip.
Foto: AMP, col·lecciĂł Jaume Ferrer.


Any 1959
Darrere: Vicenç Ferrer ("Granota") [clarinet], Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") [bateria], Joaquim BorrĂ s [trompeta], Frederic Coll [acordiĂł], Francesc ClapĂ©s [contrabaix] i AlbĂ­ Colom [clarinet]
Al mig, la "violinada": Joan SalinĂ© i Duran, Teodor ("Doro") Plaja, LluĂ­s Esteve, LluĂ­s Felip i Josep Vilahur
Davant, ajupits: Manel Iglesias [bongos] i Joan Busquets ("Pela") [guitarra].


Any 1960

Cercavila pel Carrer Cavallers, de Palafrugell.
De davant cap a darrere: Francesc ClapĂ©s [platets], Joan Busquets ("Pela") [fiscorn], Frederic Coll [bombo], LluĂ­s Esteve [trompeta], Joaquim BorrĂ s [trompeta], Teodor ("Doro") Plaja [fiscorn], Josep Vilahur [trompeta], Joan SalinĂ© [violĂ­, porta barret i ulleres fosques], Josep Saguer ("Pep Xeto") [flauta], Josep Vidal i Lloveras [saxo alt] i Vicenç Ferrer ("Granota") [clarinet].


Any 1961 (1)
En Rafel Roig de Llobet, un bon col·laborador d'aquest blog, va comprar aquest cartell de la temporada 1961-1962 en un mercat d'antiguitats, i va tenir la gentilesa de fer-me'l arribar. En la primera imatge veiem en quin estat estava; el vaig posar a terra, aguantat amb uns llibres i el vaig retratar. En la segona imatge veiem el resultat d'unes quantes hores d'ediciĂł.
En el cartell, amb fotos de Barber (Girona), hi consta que el representant Ă©s Teodor ("Doro") Plaja, i es va imprimir a Tipografia G. Ribas, de Palafrugell
A continuaciĂł faig uns detalls dels components.


Any 1961 (2)
El vocalista, Liberto Colomer i Salvador. Mai va traduir el seu nom a Llibert, per tant el deixo aixĂ­.
Foto: Barber.


Any 1961 (3)
Els cinc saxos: Vicenç Ferrer i LlausĂ s ("Granota") [barĂ­ton], Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") [alt], Eduard PomĂ©s i GonzĂĄlez [tenor], Joan SalinĂ© i Duran [alt] i Josep Vidal i Lloveras [alt].
Foto: Barber.


Any 1961 (4)
El trio de ritme: Manel Iglesias (bateria, crec que no tocava a la Cobla),  Ramon RodrĂ­guez i Riera (contrabaix, era mĂ©s conegut com a Ramon Riera) i Josep Bou i Coll (piano).
Foto: Barber.


Any 1961 (5)
El metall: Teodor ("Doro") Plaja i Pigem [trombĂł], LluĂ­s Alemany i CanĂ© (trombĂł), LluĂ­s Subiranas i Malleu ("Subi") [trompeta], Joaquim BorrĂ s i Bonsoms [trompeta] i LluĂ­s Plaja i FarrĂ©s [trompeta].
Foto: Barber.


Any 1961 (6)
Darrere: LluĂ­s Subiranas ("Subi"), Joaquim  BorrĂ s, LluĂ­s Plaja, Josep Bou, Lluis Alemany i Teodor ("Doro") Plaja
Davant: Joan SalinĂ©, Josep Vidal, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Vicenç Ferrer ("Granota"), Eduard PomĂ©s i Ramon RodrĂ­guez.


Any 1961 (7)
Al Night Club La Raqueta, de Tamariu.
Darrere: Joaquim BorrĂ s (bateria), LluĂ­s Plaja (trompeta, LluĂ­s Subiranas ["Subi"] (trompeta), LluĂ­s Alemany (trombĂł) i Teodor ("Doro") Plaja (trombĂł)
Davant: Ramon RodrĂ­guez (contrabaix), Josep Bou (piano), Eduard PomĂ©s (saxo), Josep Vidal (saxo), Joan SalinĂ© (saxo), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo), Vicenç Ferrer ["Granota"] (saxo) i Liberto (cantant).


Any 1962 (1)
Al Centre Fraternal de Palafrugell.
Darrere: Ramon Rodríguez (contrabaix), Joaquim Borràs (bateria), Llorenç Sabaté (trompeta), Lluís Subiranas ["Subi"] (trompeta), Lluís Alemany (trombó) i Teodor Plaja ["Doro"] (trombó)
Davant: Josep Bou (piano), Liberto (cantant), Joan Puig i Fornis (saxo), Eduard PomĂ©s (saxo), Josep Vidal (saxo), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo) i Joan SalinĂ© (saxo).


Any 1962 (2)
Al Centre Fraternal de Palafrugell, en la mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que la imatge anterior.
D’esquerra a dreta: LluĂ­s Subiranas ["Subi"], Joaquim BorrĂ s, Ramon RodrĂ­guez, Llorenç SabatĂ©, Joan Puig, Josep Bou, Liberto, LluĂ­s Alemany, Josep Vidal, Eduard PomĂ©s, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Teodor ("Doro") Plaja i Joan SalinĂ©.


Any 1963 (1)
SessiĂł fotogrĂ fica de 1963 en uns jardins de Calella o Llafranc. Identifico els mĂșsics en la tercera foto:
D'esquerra a dreta: Joaquim BorrĂ s, Josep MÂȘ Roviras i Bofill ("Xivi"), Eduard PomĂ©s, Llorenç SabatĂ©, Josep Bou, Raimon Sabater, Josep Vidal, MartĂ­ GenĂ­s i Noguer, Joan Puig, Josep Saguer ("Pep Xeto"), LluĂ­s Alemany i Ramon RodrĂ­guez.


Any 1963 (2)
A Berlanga de Duero, a principis d'Octubre de 1963.
D'esquerra a dreta, i de darrere cap a davant: Josep Saguer ["Pep Xeto"] (flautĂ­), Raimon Sabater (saxo alt), Eduard PomĂ©s (saxo tenor, no es veu la cara), Josep Vidal (saxo tenor), Llorenç SabatĂ© (trompeta), Joaquim BorrĂ s (trompeta), LluĂ­s Alemany (trombĂł), Ramon RodrĂ­guez (fiscorn), MartĂ­ GenĂ­s (trombĂł), Joan Puig (caixa), Josep MÂȘ Roviras ["Xivi"] (bombo) i Josep Bou (platerets).
Foto: Arxiu MartĂ­ GenĂ­s.


Any 1964 (1)
D'esquerra a dreta: AlbĂ­ Colom, Josep AgustĂ­ i AgustĂ­, Joaquim Caula i Pujol, Baldomer Bou ("Mero"), Joaquim BorrĂ s, Joan Puig, MartĂ­ GenĂ­s, Josep MÂȘ Roviras ("Xivi"), Josep Saguer ("Pep Xeto"), Ramon RodrĂ­guez, Carles PonsatĂ­ i Raimon Sabater.


Any 1964 (2)
A punt de començar una audició de sardanes.
Darrere: MartĂ­ GenĂ­s, Joaquim Caula, Josep AgustĂ­ i el xofer aguantant el contrabaix.
Davant: AlbĂ­ Colom, Raimon Sabater, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Joan Puig i Carles PonsatĂ­.


Any 1964 (3)

Tocant sardanes durant les Festes de Primavera de Palafrugell de 1964. Es reconeix perfectament alguns dels mĂșsics de la imatge anterior.
Foto: Extreta de la pel·lĂ­cula Palafrugell, Festes de Primavera, a partir del minut 8:29. Filmada per Jordi Bosch i Mollera. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1965 (1)

Cartell de la temporada 1965-1966, del qual en faig un detall.
A dalt, en segon terme: Josep AgustĂ­ i AlbĂ­ Colom
A dalt, en primer terme: Carles PonsatĂ­, Baldomer Bou ("Mero"), Joaquim BorrĂ s, Ramon [RodrĂ­guez] Riera, Raimon Sabater, Adolf ("Dolfo") Teixidor, MartĂ­ GenĂ­s i Jordi Surroca ("Vall-llobrega")
A baix: Joan Roca i Joaquim Caula.
Fotos: Arxiu Jordi Ruscada.


Any 1965 (3)

Postal amb dues retolacions diferents: en la primera hi consta el representant a França, Julien Company, i en la segona els dos representants per Catalunya, Joaquim Borràs i Ramon (Rodríguez) Riera.
D'esquerra a dreta: Ramon RodrĂ­guez, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Baldomer Bou ("Mero"), Josep AgustĂ­, Joan Roca, Joaquim Caula, MartĂ­ GenĂ­s, Joaquim BorrĂ s, AlbĂ­ Colom, Raimon Sabater, Jordi Surroca ("Vall-llobrega") i Carles PonsatĂ­.
La primera foto Ă©s de l'arxiu de Joaquim Caula.


Any 1965 (3)
En Joaquim Caula, cantant d'aquella temporada 1965-1966.
Foto: Arxiu Joaquim Caula.


Any 1966 (1)
Actuant a Quintana Redonda (Soria). Aquesta informaciĂł tan precisa em ve donada per en MartĂ­ GenĂ­s, al que trobem en vĂ ries formacions en aquest blog, i amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot ; un dia que feiem una audiciĂł a Figueres, en MartĂ­ em va presentar al seu pare, Josep GenĂ­s, el qual em va passar fotos i dades molt interessants, reflectides en aquesta entrada i en les entrades corresponents a la Cobla-orquestra Girona i a la Cobla-orquestra Els Verds .
El pianista no es veu, perĂČ hi era, eh! Era en Carles PonsatĂ­. Tenim a: Joaquim BorrĂ s (bateria), Joan Castañer (cantant), Ramon Joanmiquel i JuliĂ  ("Ramon de Verges") i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), MartĂ­ GenĂ­s i Josep AgustĂ­ (trombons),  i els saxos: AlbĂ­ Colom, Raimon Sabater, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Josep Cals. El contrabaix, que tampoc es veu, era en Francesc ClapĂ©s.


Any 1966 (2)
La mateixa formaciĂł, al Centre Fraternal de Palafrugell.
Darrere: Carles PonsatĂ­ (piano), Francesc ClapĂ©s (contrabaix), Joan Castañer (trompeta i cantant), Ramon Joanmiquel ["Ramon de Verges"] i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), MartĂ­ GenĂ­s i Josep AgustĂ­ (trombons)
Davant: Joaquim BorrĂ s (bateria), AlbĂ­ Colom, Raimon Sabater, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Josep Cals (saxos).


Any 1966 (3)
Darrere: Carles PonsatĂ­ (piano), Francesc ClapĂ©s (contrabaix), Joan Castañer (trompeta i cantant), Ramon Joanmiquel ["Ramon de Verges"] i Baldomer Bou ["Mero"] (trompetes), MartĂ­ GenĂ­s i Josep AgustĂ­ (trombons)
Davant: Joaquim BorrĂ s (bateria), AlbĂ­ Colom, Raimon Sabater, Adolf ["Dolfo"] Teixidor i Josep Cals (saxos).


Anys 60 (2)
Festes de Primavera a Palafrugell.
De dalt a baix, i de dreta a esquerra: Josep Vilahur i Baldomer Bou ("Mero") [trompetes]; Conrad Gou ("Ra") i Josep AgustĂ­ [fiscorns]; Jordi Grau, AlbĂ­ Colom i Ricard ParĂ©s [saxos]; Teodor ("Doro") Plaja i Carles PonsatĂ­ [percussiĂł].


Any 1969
Foto agafada davant de la Sala de Ball Can Gabriel, de Palafrugell, amb l'autĂČgraf del mestre Joaquim BorrĂ s.
En primer pla hi tenim tres mĂșsics: Francesc ClapĂ©s, Josep AgustĂ­ i, una passa endarrere, Ramon Joanmiquel ("Ramon de Verges")
Els vuit mĂșsics del darrere sĂłn: Adolf ("Dolfo") Teixidor, Carles PonsatĂ­, Rafel Figueras i Auladell, Josep Cals, AlbĂ­ Colom, Joaquim BorrĂ s, Baldomer Bou ("Mero") i Pere Silvestre ("Pere de Pals"), que, a mĂ©s de tocar el fiscorn i el trombĂł, era el cantant (veure foto segĂŒent).



Any 1969

Foto d'en Pere Silvestre ("Pere de Pals").


Any 1970
Una foto d'esquenes a mar i les altres dues de cara ... crec que fetes el mateix dia, a la platja del Port Bo
L'ordre dels mĂșsics en les fotos segona i tercera Ă©s:
Darrere: Baldomer Bou ("Mero"), Josep Cals i Carles PonsatĂ­
Davant: Josep Vilahur, Jordi Peña, Joaquim Borràs, Pere Millet i Martínez*, Rafel Figueras, Ramon Codina i Grivé, Albí Colom, Josep Cruañas i Ruart i Francesc Clapés.
* Era el debut professional d'en Pere Millet, amb el qual vaig formar part, juntament amb en Josep MÂȘ BruguĂ© i en Josep Planas, del Quartet de SaxĂČfons de Girona als anys 80, i amb qui estic actualment -2020- a l'Orquestrina CalidĂŠ i en un grup anomenat Another Band, del qual parlarĂ© en el seu moment.


Any 1971
Darrere (drets): Joaquim BorrĂ s, Rogeli VilĂ  ("Eli"), AlbĂ­ Colom, Pere Simon (amb qui vaig coincidir cinc anys a la Cobla-orquestra MĂ xim's), JesĂșs Brasas i Josep Simon
Davant (asseguts): Josep Vilahur, Josep Cruañas, Pere Millet, Jordi Peña, Baldomer Bou ("Mero") i Carles PonsatĂ­.


Any 1973
Darrere (drets): Josep Ros, Pere Simon, Desconegut, LluĂ­s Grau, Joaquim BorrĂ s, i ajupits: Joan Giralt i Carles PonsatĂ­
Davant (asseguts): Joan Riera ("Nin", amb qui vaig coincidir cinc anys a la Cobla-orquestra MĂ xim's), JesĂșs Brasas, Baldomer Bou ("Mero") i Josep Cruañas.


Any 1975
De les poques que tinc en color ! La poso en dues versions, la segona amb un filtre.
Darrere: Pere BuxĂł i DomĂšnech* (piano, no es veu gaire bĂ©), Joaquim BorrĂ s (bateria, que tampoc es veu, perĂČ hi era !) i LluĂ­s Grau (baix)
Davant: Josep Coma ["Josep de PekĂ­n"] (saxo alt), Joan Giralt (saxo tenor), Jaume Bassart i Comas (saxo alt), Josep Cruañas (cantant), Josep Sendra i Teixidor (trompeta), Baldomer Bou ["Mero"] (trompeta) i Joan Riera ["Nin"] (trombĂł). Em comenta en Josep Sendra que en Pere Simon (trompeta) havia baixat de l'escenari en el moment de la foto.
* Les primeres notes en un llibre de Solfeig que vaig cantar, les vaig fer amb ell, vaig anar-hi dos anys i me'n vaig cansar -no tornaria a estudiar Solfeig fins els 19 anys- ; regentava un CafĂš i donava classes de Solfeig i Piano; gran mĂșsic, que hauria anat per concertista de piano, de no haver-se estroncat la seva carrera per la Guerra Incivil Espanyola.


Any 1976 (1)
En MartĂ­ CamĂłs em passa aquesta informaciĂł ben precisa: "la foto es del 21 d'Agost de 1976, a UrĂșs (Cerdanya, al costat de Das). Al matĂ­, ofici i dues sardanes; a la tarda, dues sardanes i ball; i a la nit, dues sardanes i ball. Vam cobrar ... (he he) ... 2.000 pessetes".
Darrere (encara que no es distingeixen gaire): Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra, Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim BorrĂ s i Josep Nierga
Davant: Josep MÂȘ Mascarell (hi vaig tocar tres anys a la Cobla-orquestra Selvamar), Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), MartĂ­ CamĂłs,  MartĂ­ Llosent MolĂ  (" el Sastre") i LluĂ­s Grau.


Any 1976 (2)
El mateix dia que en la foto anterior, segurament acabats d'arribar després d'un llarg viatge en autocar.
Drets: Baldomer Bou ("Mero"), Joaquim BorrĂ s, Joan Giralt, Josep Nierga, MartĂ­ Llosent MolĂ  (" el Sastre"), Francesc Sala ("Panxo"), LluĂ­s Grau i Josep Sendra
Davant: Joaquim Aliaga i Traver (cantant), Josep MÂȘ Mascarell, Joan Roviras ("Joan de Verges"), MartĂ­ CamĂłs i el xofer de l'autocar, al qui anomenaven "El Xafarder de Bellcaire".


Any 1976 (3)
I encara un primer pla de quatre mĂșsics, el mateix dia, amb l'autocar al fons:
Joan Roviras ("Joan de Verges"), MartĂ­ CamĂłs, MartĂ­ Llosent MolĂ  (" el Sastre") i LluĂ­s Grau.


Any 1977 (1)
13 de Febrer de 1977: darrera actuaciĂł de La Principal de Palafrugell.
Darrere: Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra, Joaquim Aliaga, Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim BorrĂ s i Josep Nierga
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), MartĂ­ CamĂłs, Ponç Resplandis (bolo) i LluĂ­s Grau.
Foto: Xavier Amir.


Any 1977 (2)
Aquí s'hi afegeixen també excomponents de la formació i alguns simpatizants.
Darrere de tot, dret: Josep Gri
Darrere, asseguts: Vicenç Ferrer ("Granota"), Baldomer Bou ("Mero"), Josep Sendra (que m'ajuda en les identificacions), Francesc Sala ("Panxo"), Joaquim BorrĂ s, Josep Vilahur, Teodor ("Doro") Plaja, MartĂ­ Bofill de la Iglesia, Josep Nierga i Gabriel CastellĂł Rovira (una mica per sota d'en Josep Nierga, no era mĂșsic de Cobla)
Davant: Josep Cals, Josep MÂȘ Mascarell, Joan Giralt, Joan Roviras ("Joan de Verges"), NarcĂ­s ParĂ©, Joan Ribas, MartĂ­ CamĂłs, Ponç Resplandis, Ernest LlaviĂ , Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), LluĂ­s Grau i Marina Viladesau, esposa d'en Ponç Resplandis i germana de Ricard Viladesau.
Davant: Josep Cuadrado (pare d'Amadeu Cuadrado) i Jaume Puig i Lleonart ("Met dels ocells")
El noi de davant de la Cobla Ă©s en Josep ("Pep") Bofill i Miquel.
La darrera sardana que van interpretar va ser La Santa Espina, d'Enric Morera.
Foto: Xavier Amir.

6 comentaris:

  1. El trompeta que marques com a "Desconegut" Ă©s en Baldomer "Mero" Bou, cosĂ­ germĂ  de la meva mare.

    ResponElimina
  2. GrĂ cies, CapitĂĄn !
    Per cert, coneixes algun Desconegut més d'aquesta o altres fotos ?

    ResponElimina
  3. AnĂłnimo8/7/15 15:34

    Gracies per aquestas fotos, que per mi son molt entrañables, el meu pare era en Joaquim Borras

    ResponElimina
  4. GrĂ cies a tu pel teu comentar, aquesta Ă©s una de les raons per les quals faig aquest blog.
    Si tens alguna foto mĂ©s que jo no tingui, o coneixes algun dels mĂșsics als que jo poso "Desconegut", t'agraĂŻrĂ© la teva col·laboraciĂł.

    ResponElimina
  5. Josep Sala PĂ©rez9/9/15 21:34

    En Francesc mes tard va ser el «Panxo» de Principal de Llagostera i yo mateix soc l,infant estava sentat davant de l,arbre

    ResponElimina
    Respostes
    1. GrĂ cies, millor si comenteu deixeu un correu ...

      Elimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!