T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 25 de julio de 2018

ICONOGRAFIA DE LA COBLA: DIBUIXOS I GRAVATS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


ICONOGRAFIA: Estudi descriptiu de monuments figurats, estàtues, pintures, medalles, etc., en allò que concerneix l'objecte representat i la manera de representar-lo.

Aquest és l'objecte de la present entrada, on exposo una sèrie de DIBUIXOS I GRAVATS que tenen com a subjecte principal la Cobla. En alguns hi veurem aquesta com a protagonista, en d'altres només hi veurem algun músic, i en d'altres la Cobla quedarà en un segon o tercer pla, però sempre present. N'excloc, òbviament, les fotografies pròpiament dites, que ja es poden veure en l'apartat corresponent a cada formació en aquest mateix blog.
Representar una Cobla sencera és difícil, fins i tot diria que a l'artista li pot arribar a fer una mica de mandra dibuixar, pintar, esculpir onze músics amb els seus dotze instruments. Potser és per això que a dins del món de la Sardana hi ha molta més representació artística dels balladors que no pas dels músics. I quan es plasma la Cobla en alguna obra, moltes vegades és incompleta.
En aquesta entrada em prenc una llicència: hi incloc les postals, tan si són dibuixades com pintades.
Hi ha tres entrades més de ICONOGRAFIA, a les quals s'hi pot accedir clicant els següents enllaços:
Ho agrupo per autors, intentant ordenar-ho cronològicament; si sé l'autor i l'any, ho posaré, i si sé la procedència també. Unifico el criteri de mides, si les tinc, posant sempre alçada x amplada.
Si algun lector sap més coses de les obres aquí exposades i m'ho vol comunicar ( jlm_54@hotmail.com ), estaré encantat d'afegir-ho.
Donats els meus pocs coneixements tècnics en les arts figuratives, és possible que algun dels dibuixos exposats en aquesta entrada haurien d'estar en l'entrada corresponent a PINTURES. Si algú m'ho suggereix raonadament, no em costarà res canviar una imatge de lloc.
Nota important: Els drets de les il·lustracions són dels respectius autors, reservats tots els drets. No fer-ne ús sense consentiment previ.


DIBUIXOS i GRAVATS
(428 obres)

  

Autor: DESCONEGUT
Segle XVIII
Gravat que representa la Cobla de tres quartans, precursora de la Cobla actual, que trobarem en diverses obres d'aquesta secció; estava composta de Sac de gemecs, Tarota i Flabiol i Tabal. Per això es deia de tres quartans, tres músics que toquen quatre instruments. Curiosament trobo aquesta imatge girada en algunes pàgines de la Xarxa, però aquesta és la posició correcta.
Es pot veure en el primer volum del Costumari Català, del gran etnòleg i folklorista català Joan Amades.
Per fer una lectura completa d'aquesta entrada, i en general del blog sencer, és realment just i necessari obrir els enllaços. Si no ho fas, cap problema, però moltes vegades en lloc de menjar-te un plàtan només en rosegaràs la pell.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER*
Títol: SARDANA A TORROELLA DE MONTGRÍ

Any 1870
* El seu nom complet és Josep Lluís Pellicer i Fenyé, dibuixant i pintor de Barcelona, entre moltres altres activitats que podem veure clicant l'enllaç. Per cert, per signar alguns dels seus treballs, potser compromesos políticament, feia servir el pseudònim "Nyapus".
Aquest dibuix es va fer servir per a la portada del llibret que veiem a la imatge, LES MILLORS SARDANES, recull antològic amb dos apartats principals: Resum històric de la Sardana i Com s'ha de ballar la Sardana, publicat en primera instància l'any 1930, i reeditat l'any 1958 per Editorial Millà, de Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: SARDANA A TORROELLA DE MONTGRÍ

Any 1870
Aquesta versió sense acolorir del dibuix, potser més fidel a l'original, es va publicar al llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993).


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: LA SARDANA (CATALUÑA)
Any 1903 (1898)
Postal nº 570 d'una sèrie que entre 1898 i 1904 va publicar l'editorial Hauser y Menet, de Madrid. Sortia encartada en la revista Blanco y Negro, i totes les postals van tenir molt èxit. Aquesta postal reprodueix un dibuix aparegut a la pàgina 25 de la mateixa revista Blanco y Negro, en la seva edició del dia 1 de Gener de 1898, per tant la postal es va publicar més tard, després de la mort de l'autor (1901), i és per això que la dato d'aquesta manera: 1903 (1898).
La presento en dues versions: en gris i acolorida. A la pàgina 15 del nº 2225 del periòdic humorístic L'Esquella de la Torratxa, de 26 de Maig de 1922, surt aquest dibuix, i el titulen Sardana de Festa Major a Camprodon. I jo dic: Ni quito ni pongo rey ... ves a saber si és Camprodon o no.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: LA SARDANA (CATALUÑA)

Any 1903 (1898)
Al fer una nova impressió es van equivocar, girant la imatge.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: TOMÀS PADRÓ*
Títol: LA SARDANA

Any 1875
Dibuix que il·lustrava el poema LA SARDANA, de Frederic Soler i Hubert ("Serafí Pitarra"), premiat amb menció honorífica en els Jocs Florals de Barcelona, l'any 1875.
* El seu nom complet és Tomàs Padró i Pedret, il·lustrador, autor de còmics, caricaturista, pintor i metge de Barcelona.
Foto: Blog El sac de gemecs.


Autor: JAUME PAHISSA*
Títol: LA SARDANA

Any 1883
Gravat que encapçala el capítol dedicat a la Sardana de la Historia del Ampurdán, de Josep Pella i Forgas (pàgina 45).
* El seu nom complet és Jaume Pahissa i Laporta, dibuixant i paisatgista de Barcelona, que també signava amb els pseudònims Thomas Pijoliu i J. P. Laporta.


Autor: SUBIETAS LLEOPART*
Títol: LO CONTRAPÀS [sic]
Any 1886
Aquí podem veure la Cobla de tres quartans.
La informació que trobo a la pàgina 393 de la revista LA ILUSTRACIÓ CATALANA, nº150, publicada el 15 d'Octubre de 1886, diu el següent:
LO CONTRAPÀS, QUADRO D'ANTONI DE FERRER, DIBUIX DE SUBIETAS LLEOPART
* He pogut averiguar la inicial del seu nom de pila, doncs només trobo referències a J. Subietas Lleopart. Antoni de Ferrer i de Corriol podria ser el propietari del quadre.


Autor: LLUÍS URGELLÉS*
Títol: SARDANA EN LA PLAZA DE SANTA COLOMA DE FARNÉS [sic]
Any 1891
Gravat fet a partir d'una fotografia de Rodrigo Carrillo de Albornoz amb una gran quantitat de gent ballant el Contrapàs [?]** (malgrat que en el títol posi Sardana) a la Plaça de la Constitució (actual Plaça de Farners) de la capital selvatana; trobo que per l'època era tot un récord de participació.
He trobat aquest gravat a la revista LA ILUSTRACIÓ CATALANA, nº 275, de 31 de Desembre de 1891. La làmina publicada portava un altre títol: LA SARDANA, sense fer referència al lloc.
Llegeixo en un article de Miquel Borrell i Sabater en el programa de la Festa Major de Santa Coloma de Farners de 2001 el següent:

El ball del contrapàs el coneixem a través d’un dibuix que féu Urgellés l’any 1891 per il·lustrar el llibre Las Guillerias [sic]. El dibuix representa el mestre de cerimònies amb la vara, ben bé al començament del carrer del Prat: els balladors, en rotllana oberta, estan units per les mans oscil·lant cap a la dreta i cap a l’esquerra.

Referent al llibre, LAS GUILLERIAS, el trobo exposat en un portal de col·leccionisme, on, a més de reproduir unes quantes pàgines amb gravats, hi ha aquesta informació, molt interessant:

LAS GUILLERIAS
por D. Julio Serra
Grabados sacados de fotografías directas de D. Rodrigo Carrillo de Albornoz
BARCELONA
Tipografía de Luis Tasso
Arco del Teatro, números 21 y 23
1891

Els gravats venen signats tots per Lluís Urgellés.
L'editor era Luis Tasso Serra, no sé si seria familiar de l'autor, Julio Serra.
Poso també un detall de la Cobla, que possiblement era La Farnense, amb deu músics (en aquells moments era bastant habitual no portar trombó) disposats en ordre contrari a l'actual, és a dir, d'esquerra a dreta formaven així:
Darrere: 2n fiscorn, 1er fiscorn, 1er cornetí, 2n cornetí i contrabaix
Davant: 2n tenor, 1er tenor, 1er tible, 2n tible i flabiol i tamborí.
* El seu nom complet és Lluís Urgellés i Trias. Hi ha un llibre titulat Hostalrich: Memorias de la guerra de la independencia (1888), de Manuel Urgellés i Trias, amb il·lustracions de Lluís Urgellés, el seu germà, doncs.
** Tinc els meus dubtes de si és un Contrapàs o una Sardana. La sensació que dóna el dibuix és d'una rotllana, i el Contrapàs crec que mai era tan multitudinari; a més, no era massa corrent que hi hagués dones dansant el Contrapàs.


Autor: SANTIAGO RUSIÑOL*
Títol: LA COBLA DEL PENSIL
Any 1894
Sèrie de dibuixos publicats en el nº 80 de la revista Pèl i Ploma, el dia 1 de Setembre de 1901. No és estrictament una Cobla, però donat el títol que li va posar el seu autor, m'ha semblat adient incloure-la en aquesta entrada.
* El seu nom complet és Santiago Rusiñol i Prats.


Autor: DESCONEGUT
Títol: BALLADA NOUCENTISTA (el títol és meu)
Finals de segle XIX
Un bonic gravat que podria estar inspirat en alguna ballada feta al Santuari de la Mare de Déu de la Salut, de Terrades (només és una probabilitat). A remarcar que la Cobla ja porta contrabaix, i no hi ha el sac de gemecs.


Autor: E. VILARDELL*
Títol: LE BALL [sic] EN ROUSSILLON
Any 1898
Gravat que representa el moment de L'Aixecada d'una dansa. Aquest moment de la dansa el tinc vist a Gombrèn, Campdevànol i Alpens; però el que em sembla curiós és el ballador de la dreta que aixeca tot sol a una balladora.
La Cobla sembla força nombrosa, per l'època; igual que els dos següents, aquest gravat apareix en el llibre LES DANSES POPULAIRES - Archives Internationales de la Danse (1934).
* No he pogut averiguar gaire res d'aquest retratista i gravador. L'any 1886 veig un dibuix seu de l'il·lustre prohom panameny Justo Arosemena Quesada, i l'any 1888 un retrat de Simón Bolívar (mort l'any 1830). La majoria de retrats que he vist de Vilardell son recreacions d'obres més antigues, i era considerta un referent en el món del fotogravat durant el darrer quart del segle XIX.


Autor: E. VILARDELL
Títol: BAILLET [sic] DE CERDAGNE
Any 1898
Dato aquest gravat el mateix any que l'anterior, per aproximació.


Autor: G. SCHEUL*
Títol: LU CONTRAPAS [sic]
Any 1898
Gravat amb el mateix format que l'anterior, que trobo també en el llibre LES DANSES POPULAIRES - Archives Internationales de la Danse.
* Poca cosa trobo d'aquest artista, excepte altres obres seves; de la seva biografia, res de res.


Autor: MANUEL MOLINÉ*
Títol: LA COBLA D'EN SADURNÍ
Any 1900
Dibuix satíric d'una colla de músics. Tal com passa amb alguna de les imatges anteriors no és estrictament una Cobla, però donat el títol que li va posar el seu autor, m'ha semblat adient incloure-la en aquesta entrada.
El dibuix es va publicar a la pàgina 11 del nº 1118 de La Esquella de la Torratxa, del 15 de Juny de 1900. Trobo publicat per primera vegada el nom de La Cobla d'en Sadurní al setmanari La Tomasa, nº 453, pàgina 3, de 6 de Maig de 1897. Els músics porten gorra de plat, cosa que em fa pensar que la denominació del grup podria fer referència a la Banda Muncipal de Barcelona, fundada l'any 1886: el sotsdirector de la Banda a partir de 1887, i director a partir de 1897 va ser Celestí Sadurní i Gurguí, i per tant crec que la referència a la Banda Municipal és molt probable.
* El seu nom complet és Manuel Moliné i Muns. Moltes vegades signava amb una "M" o amb tres "M".


Autor: CHARLES BÉTOUT*
Títol: MUSICIENS DE LA "SARDANA"
Any 1907
Aquarel·la amb dos músics de Cobla que l'autor, especialitzat en el disseny de vestuari per a representacions operístiques, va fer per a l'obra La Catalane, de Ferdinand (Fernand) Le Borne, estrenada a Paris. Aquest drama líric està basat en l'obra teatral Terra baixa, d'Àngel Guimerà.
* Charles Bétout va ser un dissenyador de vestuari francès que va treballar a l'Òpera de Paris i a la Comédie-Française (Théâtre Français).


Autor: JOAN BAIXAS*
Títol: UNA COBLA

Any 1907
Dibuix d'una Cobla primitiva publicat a la pàgina 55 del Calendari de 1908 del setmanari satíric ¡Cu-cut!. L'instrument posterior podria ser un sac de gemecs; a l'esquerra hi tenim un buccén, i a la dreta el flabiol amb tabal. A la firma hi posa 1907.
* El seu nom complet és Joan Baixas i Carraté, pintor i dibuixant de Barcelona.


Autor: F. MOTA*
Títol: LA SARDANA
Anys 10
Postal nº 35/6 de la sèrie Bailes Regionales de Editorial Blass y Cia, de Madrid. La presento també sense marques d'aigua.
* El seu nom complet és Fernando Fernández Mota, pintor i dibuixant de Ceuta, afincat a Madrid.
Fotos:
1) Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.
2) El Blog de Father Gorgonzola.


Autor: ANTONI ROCA*
Títol: LA COBLA

Any 1912
En aquesta caricatura d'una Cobla destaca la comicitat que es produeix en la mirada astorada del contrabaixista envers el flabiolaire, que ha deixat el flabiol a terra i s'està fumant un puro tranquil·lament.
* El seu nom complet és Antoni Roca i Maristany, dibuixant humorístic i esportiu, pintor i ceramista de Barcelona. Més info en aquest enllaç.
Foto: Biblioteca de Catalunya. UG-B-164.


Autor: JUNCEDA*
Títol: EL SARDANISTA IMPENITENT

Any 1915
Dibuix publicat el 10 de Juliol de 1915 il·lustrant un relat de Manuel Folch i Torres que formava part d'una sèrie de contes anomenada La Casa del Patufet, de petit format, que s'entregaven encartats en la revista En Patufet. Aquest era el nº 171. Aquests contes es van publicar entre 1912 i 1934, i els primers 500 els va il·lustrar Junceda, essent substituït per Ricard Opisso i Sala i més tard per Lluís Mallol i Suazo.
Com podrem veure més avall, va dibuixar vàries vegades una Cobla formada per angelets.
* El seu nom complet és Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia. Si vas a l'enllaç hi trobaràs una biografia força completa d'aquest dibuixant. El seu pare, José Junceda, asturià, era militar, concretament Capità de la Banda d'un Regiment, i tocava la flauta; un seu company de carrera, va ser el padrí de Joan Junceda: Calixto Granados Armenteros, pare del famós músic Enric Granados i Campiña. I els primers contactes que va tenir Enric Granados amb la música van ser precisament amb José Junceda.
Per cert, en aquesta mateixa entrada hi podem veure a Joan Granados i Llimona, nét d'Enric Granados.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez. En Jaume és dibuixant i un verdader expert en la vida i obra de Junceda, i m'ha assessorat amablement per aquesta entrada.


Autor: JUNCEDA
Títol: EN TOTHOSABFER

Any 1917
Dibuix publicat en el nº 280 de la revista En Patufet l'any 1917. Il·lustrava la portada del conte En Tothosabfer, de Manel Folch i Torres. El posat del tenorista em recorda moltíssim a Albert Martí i Galceran, coetani de Junceda, que és probable que l'hagués vist actuar, en aquella època estava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal. Com veurem en les imatges següents, en Junceda coneixia bé la Cobla.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1917
Portada d'un llibret de partitures de sardanes per a piano de la Col·lecció La Sardana Popular, editada per Josep Mª Canals i Panedas. En la imatge següent, una petita sorpresa que fa referència a aquesta.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1917
Sempre hi ha "vivillos" ... Si ens fixem en la imatge anterior veurem que una de les sardanes és Jorn de festa, de Normand Solé i Balbina*. Doncs algú, no sé quan, va fer una mena de collage amb el nom d'aquesta sardana i el dibuix de Junceda, però va tenir la santa barra de signar-ho amb el seu nom: E. Serrallonga. He vist que aquest dibuix es va subhastar no fa pas massa, i no em consta que E. Serrallonga fos un dels pseudònims de Junceda.
* Per cert, si la publicació original està ben datada, aquesta sardana la va compondre Normand Solé amb 18 anys. No és extrany, però, doncs amb 21 anys ja dirigia l'Orfeó de Sants.


Autor: JUNCEDA
Any 1918
Portada del nº 8 de la revista D'ACÍ D'ALLÀ, publicada el 10 d'Agost de 1918. Qualsevol músic hi pot apreciar, deixant de banda l'exageració pròpia de la caricatura, l'autenticitat que es desprèn d'aquest dibuix.
Per cert, l'any 2017 la Cobla Sant Jordi va gravar un Cd de sardanes obligades, anomenat precisament així, Obligats, i a la portada es van retratar reproduint -diria que molt fidelment- aquesta imatge. També podem veure més avall, a l'Any 2011, la portada d'un llibre inspirada clarament en el dibuix de Junceda.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1918
He fet un detall d'aquest dibuix, que es va fer servir moltes vegades, com veiem més avall.


Autor: JUNCEDA
Any 1920
Aquí tornem a veure el dibuix de la Cobla, però ara en un escenari més ample, amb un paller, l'església, un xiprer i les muntanyes de fons, i amb una rotllana de balladors en primer terme. Aquest dibuix era la portada genèrica de totes les partitures de sardanes per a piano que publicava (al menys aquell any 1920) l'editorial Iberia Musical, de Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1924
Gairebé es pot escoltar el cornetí tocant una sardana obligada, a davant de tot de la Cobla ... per cert, sembla que és esquerrà. Aquest fantàstic dibuix apareixia al nº 7 de la revista Bella Terra.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
En aquest Calendari d'en Patufet de 1927 Junceda va il·lustrar un poema de Pere Puig i Llensa, en el que en la tercera pàgina parla de la Sardana.
Fotos: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
Detall 1 de la tercera pàgina, amb una Cobla d'Angelets.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
Detall 2 de la tercera pàgina. Un dels músics, amb la tenora, sembla que ja s'ha cansat de tocar ...
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1928
Portada del nº 1 d'Emporion (Recull de velles danses populars de Catalunya).
El dibuix podria representar Torroella de Montgrí, concretament al costat de la Capella de Sant Antoni. Al fons de la imatge es veu el conjunt de muntanyes conegut com El Bisbe mort, format per la muntanya d'Ullà i el Montplà, que flanquegen el Montgrí, amb el Castell al capdemunt.
Els músics integren una formació coneguda com a Cobla de tres quartans, precursora de la Cobla actual, i composta en aquest cas, de davant cap a darrere per: cornamusa (sac de gemecs), oboè rústic (tarota) i flabiol i tamborí.
Foto: Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1928
Aquest dibuix el trobo en un article de Pere Castells de 1972 anomenat UNA DANSA DE L'ANTIGOR: EL CONTRAPÀS. És el dibuix que es va emprar per fer la portada que veiem en la imatge anterior, i donat que la darrera ballada del Contrapàs a Torroella de Montgrí es va fer l'any 1923 (no especifica la data exacta), podria ser que aquest dibuix fos d'aquell any.


Autor: JUNCEDA
Any 1929
Tal com comentava abans, algunes imatges es van fer servir moltes vegades. Per exemple en aquest Almanac de la Sardana de 1929 hi surt el dibuix que ja vèiem l'any 1917.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1931
Aquest anunci apareixia al programa de la Festa Major de Montblanc de 1931. Veiem que fan servir (sense citar, ai las!, l'autor) el dibuix de Junceda publicat per primera vegada l'any 1918. La Cobla-orquestra Els Montblanquins va ser la primera en adoptar el model de Cobla empordanesa a la Conca de Barberà.
Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Col·lecció Antoni Roselló.


Autor: JUNCEDA
Any 1933
Aquesta vegada la Cobla se'ns mostra en una actuació nocturna, i potser degut a aquest fet els músics, al no haver-hi prou llum, tocaven sense partitures, de memòria ...
Es pot veure en el nº 264 de la revista Barcelona Atracción, publicada entre Desembre de 1910 i Agost de 1936 per la Societat d'Atracció de Forasters.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Vista parcial i posterior de la Cobla, que il·lustrava la pàgina corresponent al mes de Juny del Calendari del Bon Mot d'aquell any 1934, editat per la Lliga del Bon Mot (que els renegaires de l'època anomenaven La Lliga del Bon Rot). Tots els textos del calendari eren de Joan Maragall i Gorina, i els dibuixos de Junceda.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Full del calendari esmentat en la imatge anterior. Per cert, el dia de Sant Pere era festiu !
Foto: Arxiu del blog Piscolabis Librorum.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Detall de la Cobla, on, per una vegada, Junceda comet un error, concretament en la posició de les mans del 1er tenor (l'esquerra ha d'anar a dalt i la dreta a baix).
Foto: Arxiu Jaume Bosch i Martínez.


Autor: ROBERT*
Títol: EL LLIBRE DE LES SARDANES
, Biblioteca Bonavia, Volum VII
Any 1919
Portada i detall de la primera edició d'aquest llibre de la Biblioteca Bonavia (creada per Salvador Bonavia i Flores i continuada pel seu fill Salvador Bonavia i Panyella ["Jordi Canigó"]), on veiem una Cobla de tres quartans. Aquest dibuix està clarament inspirat en el de Tomàs Padró, que podem veure més amunt (Any 1875)
* El seu nom complet és Josep Robert i Picarín, dibuixant barceloní conegut també pels pseudònims de Arras, Gypsi o Chip.


Autor: ROBERT
Títol: EL LLIBRE DE LES SARDANES
, Biblioteca Bonavia, Volum VII
Any 1920
Portada i detall de la segona edició, que mantenia el mateix preu de 60 cts. (de pesseta).


Autor: ROBERT
Títol: SEGON LLIBRE DE SARDANES, Biblioteca Bonavia, Volum XX

Any 1925
Portada i detall d'un altre llibre amb la temàtica de l'anterior, amb el mateix preu de 1919 !


Autor: ROBERT
Títol: ALMANAC

Any 1981
Portada del disc LP editat l'any 1981 del Grup La Murga, i detall de la mateixa. Van fer servir la portada del llibre de 1925 que veiem en la imatge anterior, amb un bon treball d'acoloriment, encara que el dissenyador de la portada no cita l'autor del dibuix, tot i que ve signat.
Petita venjança: jo tampoc el cito a ell !


Autor: JOSEP VINYALS*
Títol: ZAIRA

Any 1920
Portada de l'edició per a piano de la sardana Zaira, de Juli Garreta i Arboix, que s'havia estrenat l'any 1902. L'editorial La Sardana Popular havia estat creada l'any 1919 per Josep Mª Canals i Panedas, tal com podem llegir a la pàgina 589 del nº 37 de la revista Ressorgiment, d'Agost de 1919. Per tant aquesta edició és de 1920. No obstant la primera edició que es va fer per a piano d'aquesta sardana data de 1906 (veure segona columna d'aquest enllaç de la Revista musical catalana, de l'Orfeó Català).
* He trobat poques dades d'aquest dibuixant. Aquesta seria una de les seves primeres obres publicades. L'any 1913 Josep Vinyals era un alumne de Dibuix Natural de l'Ateneu Obrer de Barcelona. Més endavant va destacar com a il·lustrador de llibres per a infants i revistes juvenils com Patufet, i un dels llibres destacats on va col·laborar com a il·lustrador és Història de Catalunya, primeres lectures, de Ferran Soldevila i Zubiburu, editat l'any 1935 per l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Fons Josep Gravalosa i Geronès.


Autor: RICARD OPISSO*
Títol:
A L'APLEC DE LA SARDANA (Subtítol: Puntejant-ne una de les clàssiques d'En Pep Ventura)
Any 1920
En aquest dibuix que sortia a l'Almanac de La Esquella de la Torratxa de 1920 la Cobla queda una mica llunyana, però es veu a dalt a la dreta, entre el xiprer i la senyera. Ricard Opisso va dibuixar moltes pàgines com aquesta, amb temàtiques diferents (de caire polític, social, municipal, costumista). Oferien una panoràmica completa i vital de la Barcelona que va des de la Primera Guerra Mundial a la Guerra Civil Española., i mostraven una gran quantitat de personatges, una multiplicitat d'escenes en un sol ambient, diversos grups de gent, en reunió, en accions diferents, gent en conversa, tot un món de relacions. Els dibuixos d'aquest estil són coneguts a la seva obra com Les multituds.
* El seu nom complet és Ricard Cecili Opisso i Sala, i va créixer en un entorn familiar il·lustrat, literari i periodístic per part paterna i artístic per la materna.


Autor: RICARD OPISSO
Títol:
CALENDARI CATALÀ MANELIC
Any 1920
Portada del dietari publicat per Bloc Bonavia, creat per Salvador Bonavia i Flores, comediògraf i editor. En el requadre podem veure un dibuix del mateix Opisso de l'actor Enric Borràs caracteritzat de Manelic, personatge de l'obra Terra baixa, d'Àngel Guimerà.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: RICARD OPISSO
Títol:
CALENDARI CATALÀ MANELIC
Any 1920
Com que la imatge té bona resolució, faig un detall de la Cobla, on es veu que només consta de 9 músics.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: RICARD OPISSO
Títol: GALOP DE CORTESIA - CONCA DE TREMP

Any 1926
Aquesta postal i la següent formen part d'una sèrie anomenada Balls Regionals. Té el nº 33.


Autor: RICARD OPISSO
Títol: BALL DE GITANES DEL PENEDÈS

Any 1926
Postal nº 37 de la sèrie Balls Regionals.


Autor: RICARD OPISSO
Títol: SARDANES AL PARC

Any 1926
Un altre dibuix de la sèrie Les Multituds, amb la Cobla ben visible a la part esquerra de la imatge, tocant en una glorieta. Si no vaig errat crec que és la del Parc de la Ciutadella, de Barcelona.


Autor: RICARD OPISSO
Títol: UNA COBLA

Any 1946
Dibuix al carbó de 46,7 x 60 cm. Un estil ben diferent als dibuixos que vèiem anteriorment. Molt realista, gairebé sembla una fotografia.
Foto: Centre de Documentació de l’Orfeó Català. Número de registre: CAT CEDOC 1.09.37


Autor: DESCONEGUT
Títol: ACUDIT

Any 1922
Acudit que apareixia a la pàgina 4 del nº 2225 del setmanari humorístic L'Esquella de la Torratxa, del 26 de Maig de 1922. El text fa referència a la renovació de la Cobla-orquestra Barcino i al tenor líric Hipòlit Lázaro i Higueras.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AL SO DE LA COBLA

Any 1922
Dibuix publicat a la pàgina 17 del nº 2225 del setmanari humorístic L'Esquella de la Torratxa, del 26 de Maig de 1922. Podria ser que aquest dibuix fos una mica més antic, 1900-1910.


Autor: J. IBÁÑEZ*
Títol: SARDANA - Nº 690

Any 1922
Postal que forma part d'una llarga sèrie de temàtiques diferents de l'Editorial Victoria [sense accent, el nom era en castellà], de Barcelona, dirigida per Narcís Coll i Salieti. Les tres postals d'aquesta sèrie ofereixen una visió peculiar de la Cobla, amb instruments que no són ben bé els preceptius; ignoro si pintava de memòria.
* No he pogut averiguar res d'aquest artista; hi ha d'altres pintors i dibuixants de cognom Ibáñez i amb el nom que comença per "J", però no coincideixen amb l'època d'aquest dibuixant i pintor.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: J. IBÁÑEZ
Títol: SARDANA - Nº 692

Any 1922
Tal com deia en la postal anterior: instruments peculiars. Impagable el contrabaixista amb ulleres de sol !
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: J. IBÁÑEZ
Títol: SARDANA - Nº 693.
No em resisteixo a subtitular-la: MÚSICS I VERRA, TOTS PER TERRA !

Any 1922
Situació caòtica que puc assegurar que s'ha produït alguna vegada en la realitat.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: DESCONEGUT
Any 1923
Lligant amb el tema angelical de les fotos de 1927 de Junceda, aquí tenim la portada del díptic que va publicar la Cobla-orquestra L'Art Gironí l'any 1923.
Foto: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.


Autor: DESCONEGUT
Any 1923
Detall de la portada anterior, on s'aprecia bé l'església de Sant Feliu i la Catedral, que en aquell temps formaven l'skyline de Girona.
Foto: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.


Autor: JOAN SANDALINAS*
Títol: SARDANES

Anys 20
Dibuix fet probablement entre 1924 i 1927.
* El seu nom complet és Joan Sandalinas i Fornàs, dibuixant i pintor de Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA SARDANE

Anys 20
Poso la data d'aquest dibuix per comparació amb altres, però no hi posaria les mans al foc ...
Publicat al llibre La Sardane, d'Henry Pépratx-Saisset, Perpinyà, 1956.


Autor: JOSÉ Mª MASCORT*
Títol: ASPECTE DE LA PLAÇA DE TORROELLA EN UN DIA DE SARDANES

Any 1928
Dibuix inèdit publicat en el Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí de 1928, en l'article** Torroella i la Sardana, de Josep Castells i Hostench.
* El seu nom complet és José Mª Mascort i Galibern, pintor plenairista i dibuixant de Barcelona establert a Torroella de Montgrí. Més info, en aquest enllaç.
** Castells, Josep. «Torroella i la sardana (I)». Llibre De La Festa Major De Torroella De Montgrí, https://www.raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/211031.


Autor: C. LLOBET*
Títol: CATALUNYA - LA SARDANA

Any 1929
Full informatiu i detall del mateix, editat per l'Abadia de Montserrat, explicant en català, francès, anglès i alemany (no en castellà ...) què és la Sardana.
Benvolgut lector, si obres el dibuix del detall amb el botó esquerra del mouse i te'l descarregues (botó dret i "guardar imatge com") podràs comprovar que un dels balladors està "content"; no sé si és degut a una broma de l'autor, a un efecte òptic o simplement que tinc una visió deforme. Si no et descarregues la imatge no ho veuràs.
* El seu nom complet és Carles Llobet i Raurich, pintor i dibuixant de Barcelona, fill del també pintor Carles Llobet i Busquets, lleidatà.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: A. JUNYENT*
Títol: Vè APLEC DE LA SARDANA D'IGUALADA

Any 1929
Portada (i detall) del programa del Vè Aplec de la Sardana d'Igualada, celebrat el dia 1 d'Abril de 1929, Dilluns de Pasqua Florida, a l'Ermita de la Mare de Déu de la Sala (Jorba).
* El dibuix general de la portada, en el que hi podem veure una sardana quadrada envoltant el dibuix de la Cobla i el text, ve signat per A. Junyent. Podria ser el pintor Albert Junyent i Quinquer (1903-1976), fill de Sebastià Junyent i Sans i nebot d'Oleguer Junyent i Sans, del qual en va ser deixeble. No obstant, tot i que Albert Junyent també signava A. Junyent, la caligrafia és molt diferent, de manera que ho deixo sense confirmar.
Fotos: Biblioteca Central d'Igualada.


Autor: ANTONI ROCA
Títol: VICENÇ BOU

Any 1929
Caricatura de Vicenç Bou i Geli, publicada a l'Almanac de la Sardana de 1929, encara que aquesta imatge es correspon més a les fotos de l'artista que podem veure l'any 1915 en aquest blog a l'entrada de la Cobla-orquestra Montgrins.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FOLKLORE POPULAR: SARDANA

Anys 30
Gravat que té una certa similitud amb el de Joan Castells, que podem veure més avall, als anys 50.


Autor: VALENTÍ CASTANYS*
Títol: AUCA DEL PAPER CARLETS

Any 1933
Auca publicada a la pàgina 32 de La Veu de Catalunya del diumenge 28 de Maig de 1933. El paper de fumar Carlets va ser una empresa que va apostar fort per la publicitat. Aquesta auca va sortir per primera vegada l'any 1931.
* El seu nom complet és Valentí Castanys i Borràs, dibuixant, humorista i comediògraf de Barcelona, molt popular a la premsa generalista, esportiva, infantil ... També va destacar per les seves intervencions a la ràdio i al teatre.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: VALENTÍ CASTANYS
Títol: AUCA DEL PAPER CARLETS

Any 1933
Detall de la vinyeta nº 5, on surt, parcialment, una Cobla.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA PRINCIPAL OLOTINA

Any 1933
Excel·lent cartell que va publicar la Cobla La Principal Olotina per la temporada 1933-1934.
Dins la meva ignorància en aquest camp, diria que és d'un estil proper al cubisme. En el detall podem veure, a l'esquerra, uns camps de conreu, una masia, un bosc i els núvols al cel, i a la part dreta tres músics amb els seus instruments: flabiol, tenora i contrabaix. Llàstima no conèixer l'autor, per retre-li homenatge.
Foto: Arxiu Emili Pallàs.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1933
Dibuix que apareix al programa del 1er Aplec de la Sardana de Sant Joan de les Abadesses, celebrat el 30 de Juliol de 1933 al Pla de la Batllia, prop de la Font del Canal.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 3er APLEC DE LA SARDANA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1935
Dibuix que apareix al programa del 3er Aplec de la Sardana de Sant Joan de les Abadesses, celebrat el dia 11 d'Agost de 1935.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1935
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1935.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.


Autor: ANTONI OLLÉ*
Títol: BALL DE SARDANES AMB COBLA A LA PLAÇA DEL POBLE

Any 1935
Gravat amb una Cobla i balladors que sembla representar al fons l'Església de Santa Maria de Bell-lloc, a Santa Coloma de Queralt, que il·lustrava una edició tardana de l'obra Lena (novela catalana montanyesa), de Carles Bosch de la Trinxeria. La primera edició és de 1899.
* El seu nom complet és Antoni Ollé i Pinell.


Autor: JOSEP ARAGAY*
Títol: FESTA MAJOR

Any 1937
Gravat amb aiguafort que representa una ballada de sardanes a la plaça de la Vila de Breda. Els músics de la cobla, els balladors i els personatges que omplen la plaça, recorden els ninots que Aragay dibuixava a les revistes satíriques on havia col·laborat. L'escena reprodueix amb fidelitat la façana de l'Ajuntament i l'absis gòtic de l'església. Els paisatges de Breda eren un tema recurrent de l'artista. Aquesta obra es troba exposada al Museu Municipal Josep Aragay, de Breda.
* El seu nom complet és Josep Aragay i Blanchart, pintor, ceramista i teòric de l'art català, de Barcelona, que es va establir a Breda.


Autor: JOAN COMMELERAN*
Títol: MARINADA

Any 1937
Dibuix a tinta i aquarel·la sobre paper de fil de 25 x 32 cm. Testimoni visual de l’actuació de l’Orfeó Català  del mestre Lluís Millet i Pagès, que va executar la sardana Marinada del músic valencià Antoni Pérez i Moya, juntament amb la Cobla Barcelona-Albert Martí. La direcció va anar a càrrec del mateix Antoni Pérez i Moya. La van ballar les colles sardanistes “Florida” de Foment de la Sardana i  “Roses i clavells” de l’Agrupació Sardanista. El testimoni gràfic de la celebració que ens ha llegat Commeleran és un document de primera magnitud, no solament per la representació animada de la cobla, el públic i els sardanistes, sinó pel paisatge urbà amb els arbres, les cases i l’edifici que ens recorda l’ermita de Santa Madrona al fons de l’escena. I sobretot pels diversos personatges representants. Crida l’atenció, en una escena d’alegria,  on  tots  contemplen  el  ball  i  escolten  els  músics,  la  figura  fosca  d’una  dona  trista i mentalment absent del panorama festiu. Està en primer terme a la dreta de l’escena. Va vestida de cap a peus amb roba negra, amb un davantal i un mocador que li cobreix els cabells.
Informació i fotografia extretes de l'article El compromís artístic de Joan Commeleran amb Catalunya durant la guerra civil (1936-1939), de José Miguel Santacreu Soler, del Departament d'Humanitats Contemporànies de l'Universitat d’Alacant.
* El seu nom complet és Joan Commeleran i Carrera,  dibuixant, il·lustrador i pintor de Barcelona, membre d’una família de gran tradició artística, un dels nombrosos artistes plàstics catalans oblidats per la tradició acadèmica. El seu compromís artístic amb Catalunya durant la guerra civil encara no ha rebut el reconeixement que mereix.


Autor: JOAN COMMELERAN
Títol: AL MESTRE MILLET

Any 1941
Dibuix a tinta i aquarel·la que es troba a la pàgina 288 d'un llibre amb més de 500 dedicatòries de personalitats del món de la música, arts plàstiques, literatura, història i política i institucions eclesiàstiques, adreçades a Lluís Millet i Pagès amb motiu del 50è aniversari de la fundació de l'Orfeó Català.
Foto: Centre de Documentació de l'Orfeó Català. Memòria digital de Catalunya.


Autor: RICARD FÀBREGAS*
Títol: COBLA BARCELONA

Any 1938
En plena guerra civil espanyola la Cobla-orquestra Barcelona es va significar molt políticament, col·laborant amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, fent dues sortides per donar concerts a Europa, amb la finalitat de recollir fons pel Socors Roig Internacional, i pal·liar així els estralls de la guerra civil. Aquest fet va comportar que, un cop acabada la guerra, no els donessin permís per actuar fins l'any 1945.
Aquest cartell de 56 x 38 cm. comparteix l'estètica del moment, en podem veure molts del mateix estil durant la guerra civil.
* El seu nom complet és Ricard Fàbregas i Fàbregas, dibuixant i pintor de Barcelona.
Fotos: Arxiu Helena Fàbregas.


Autor: ANTONI CLAVÉ*
Títol: COBLA CATALUNYA

Any 1938
A mitjans de 1938 el Govern de la Generalitat forma una nova cobla, amb el nom de Cobla Catalunya**, que amb la violinista Rosa Mas i Mallén, la pianista Maria Sierra, el guitarrista Pepe Hurtado, la cantant Conchita Morén, la seva filla la ballarina Leonor Morén, i altres artistes van conformar un grup que va fer una gira per França amb la col·laboració del Partit Socialista Francès en una campanya Pro-Ajuda a la República Espanyola.
Aquesta és la portada del llibret que van editar, amb disseny i dibuix signats per Antoni Clavé i Sanmartí. Més info d'Antoni Clavé en aquest altre enllaç.
* El seu nom complet és
Antoni Clavé i Sanmartí, artista multidisciplinari nascut a Barcelona.
** Així com la imatge anterior fa referència a la
Cobla-orquestra Barcelona, la Cobla Catalunya havia estat organitzada al voltant d'Albert Martí i Galceran, capdavanter de l'altra gran formació de Barcelona quan va esclatar la guerra, la Cobla-orquestra Barcelona-Albert Martí.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.
Autor: RAOUL DUFY*
Títol: SARDANE PLACE ARAGO

Any 1942 (1946?)
Dibuix d'una ballada de sardanes a la Plaça Aragó, de Perpinyà, que l'artista veia des del seu taller.
* Raoul Dufy és un pintor, dibuixant i dissenyador francès, del qual en podem trobar molta informació en aquest enllaç.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA SARDANE
Anys 40 (aproximadament)

Foto: Pépratx-Saisset, Henry: La sardane. Perpignan, 1956, p. 88.


Autor: DESCONEGUT*
Títol: APLEC DE LA SARDANA DE FIGUERES - IIIer CONCURS REGIONAL SARDANISTA

Any 1945
Portada del programa de l'Aplec de la Sardana de Figueres, celebrat el 5 de Maig de 1945, i durant el qual també es va celebrar el 3er Concurs Sardanista, presidit per la bandera ESPAÑOLA, només faltaria !
* Tot i que a sota del dibuix hi apareix el nom Montserrat, crec que es refereix a la Papereria i Impremta Montserrat, de Figueres.

Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTES MAJORS DE LLADÓ I CABANES

Any 1946
A les portades dels programes respectius de la Festa Major de Lladó i Cabanes hi apareix aquest dibuix. De fet jo toco la tenora, i malgrat els diferents autors que dibuixen el tenorista amb la cadira tombada cap endarrera, us puc dir que ha de ser una posició una mica incòmoda (jo no ho he provat mai).
Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).
Autor: JOSEP BLAY*
Títol: FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1946
La Cobla, reduïda, acompanyant els Pabordes. Aquesta imatge sortia a dins del programa de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses, celebrada del 7 al 10 de Setembre de 1946.
* El seu nom complet és Josep Blay i Arnal, dibuixant i pintor de Sant Joan de les Abadesses..
Foto: Fons de Música Tradicional. Institució Milà i Fontanals, Barcelona.Autor: JOSEPH TOMANEK*
Títol: NIMFES BALLANT AL SO DE LA FLAUTA DE PAN

Anys 40
Oli sobre tela de 88,9 x 138, 4 cm. Ull ! No és una sardana, ni el músic que hi ha a la part inferior esquerra és un músic de Cobla. Però no he pogut resistir-me a posar en aquesta entrada aquesta imatge que evoca una sardana. I tot i que el seu autor diu que les que ballen són nimfes, he vist aquest quadre en més d'un lloc amb el títol de Ball de les Bruixes. I per reblar el clau de les excepcions, tampoc crec que el músic estigui tocant una Flauta de Pan.
* Joseph Tomanek és un pintor nascut a Txecoslovàquia
i establert al Estats Units d'Amèrica. Una de les seves especialitats eren el nus femenins.
Autor: GEORGES LAVAGNE*
Títol: COMBO-GILI

Any 1946
Caricatura de la Cobla-orquestra Combo-Gili, de Thuir (Catalunya Nord).D'esquerra a dreta: Marcel Coll, Isidore Mas, Camille Gili, Benjamin Cazenoves, Raymond Bastit, Henri Auriach i Jean Coll.
* Georges Lavagne, dissenyador i cartellista d'Amélie-les-Bains.


Autor: ALFONS RUANO*
Títol: CARNET DEL SARDANISTA DE SABADELL

Any 1946
Portada i detall del nº 5 del Carnet del Sardanista de Sabadell, publicat el 21 d'Abril de 1946. Aquest butlletí l'editava en un principi Josep Molins i Fàbregas, impulsor, propietari i director de la Cobla Molins, de Sabadell. A partir de 1947 aquesta publicació la va editar l'entitat Sabadell Sardanista, creada aquell any.
El dibuix el va demanar Ramon Nonell i Calvó a l'Alfons Ruano.
* El seu nom complet és Alfons Ruano i Gil, dibuixant de Sabadell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa, fill de l'esmentat Ramon Nonell.


Autor: ALFONS RUANO
Títol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE SABADELL

Any 1958
El mateix dibuix de la imatge anterior es va fer servir per la portada del programa del 1er Aplec de la Sardana de Sabadell, celebrat el 29 de Juny de 1958.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.
Autor: ALFONS RUANO
Títol: 46è APLEC DE LA SARDANA DE SABADELL

Any 2008
I encara trobem el mateix dibuix en el programa del 46è Aplec de la Sardana de Sabadell, celebrat els dies 28 i 29 de Juny de 2008.Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAQUIM MUNTAÑOLA*
Títol: AUCA DE MONTSERRAT

Any 1947
Auca publicada l'any 1947 amb motiu de la constitució de la Comissió Abat Oliba a instàncies de l'Abat Aureli Maria Escarré i Jané.
* El seu nom complet és Joaquim Muntañola i Puig, que ha fet riure i somriure a vàries generacions, amb les seves caricatures, novel·les, articles, comèdies. Més info aquí.

Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).
Autor: JOAQUIM MUNTAÑOLA
Títol: AUCA DE MONTSERRAT

Any 1947
Detall de la vinyeta nº 37, on surt, parcialment, una Cobla.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: DESCONEGUT
Títol: APLEC DE GERMANOR SARDANISTA

Any 1947
Dibuix que apareixia a la portada d'un díptic, el text del qual era el següent:
En recordança de l´aportació per a la llàntia que el sardanisme ofrenarà a la Mare de Déu de Montserrat en l´Aplec de Germanor Sardanista del dia 8 de juny de 1947 a la Santa Muntanya.
L'any 1945 s'havia fundat l'Obra del Ballet Popular, entitat capdavantera que organitzaria esdeveniments com la Ciutat Pubilla de la Sardana o el Dia Universal de la Sardana,  i també l'ofrena de la Llàntia del sardanisme l'any 1947 amb motiu de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat, el primer gran acte catalanista després de la Guerra Civil.
Autor: DESCONEGUT
Títol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Contrabaix)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentació de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.
Autor: DESCONEGUT
Títol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Flabiol i tamborí)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentació de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.Autor: DESCONEGUT
Títol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Tenora)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentació de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.
Autor: DESCONEGUT
Títol: ESBART VERDAGUER - COBLA SELVATANA

Any 1947
Dibuix que apareixia a la portada del programa del Recital de danses populars catalanes i música per a cobla, a càrrec de l'Esbart Verdaguer i la Cobla Selvatana, celebrat el dia 6 de Juliol de 1947 durant la Festa Major de La Seu d'Ugell. Es pot veure el repertori, molt interessant i ben documentat, anant a aquest enllaç. Una curiositat, tinguent en compte que només feia vuit anys que havia acabat la guerra civil: el programa està editat en català i en castellà.Autor: SANDRE CIRICI*
Títol: COBLA BARCELONA

Any 1948
Dibuix promocional per a la Cobla Barcelona.
* Aquest era el nom amb què signava alguns dels seus treballs el crític d'art, escriptor, polític, pedagog, dibuixant i dissenyador de Barcelona, Alexandre Cirici i Pellicer.
Autor: JOSEP QUERALT*
Títol: LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA

Any 1948
Dibuix que il·lustrava l'article LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA, de Josep Manuel Pérez, aparegut a la pàgina 7 de la Revista Per Catalunya (Agost de 1945), un butlletí d'informació dels catalans a l'exili editat a Niça.
* El seu nom complet és Josep Queralt i Grau, dibuixant, cartellista i dissenyador de Valls, afincat a Barcelona.
Foto: Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. CEDOC.Autor: JOSEP Mª DOU*
Títol: REVETLLA DE SANT PERE - OLOT

Any 1948
Cartell que anunciava la revetlla de Sant Pere en el Barri de l'Eixample Popular, d'Olot. La festa durava tres dies, del 28 al 30 de Juny de 1948.
* El seu nom complet és Josep Mª Dou i Camps, artista multidisciplinari olotí: pintor, dibuixant, cartellista i fotògraf, a més d'historiador.
Foto: Col·lecció de documents efímers de l’ACGAX (Servei d'Imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa).
Autor: Xxx CASAJUANA*
Títol: FESTA MAJOR DEL ROSER DE LA POBLA DE LILLET

Any 1948
Dibuix que apareixia a la portada del programa de la Festa Major de La Pobla de Lillet, celebrada del 2 al 4 d'Octubre de 1948.
* No he trobat el nom complet d'aquest dibuixant, ni sé d'on és, ni res de res ...
Foto: Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.
Autor: DESCONEGUT
Títol: MÚSICS

Any 1949
Gravat d'una estampa de la Sardana, que presento tal com es va publicar i després tal com hauria d'haver-se publicat, amb la posició correcta de les mans dels músics damunt dels seus instruments. Em consta que es va imprimir a Girona l'any 1949.
Foto: Nº 44 de FULLS del Museu Arxiu de Santa Maria (Mataró), 1992.
Autor: JESÚS PORTAS*
Títol: FESTA MAJOR DE CASSÀ DE LA SELVA

Any 1949
Xilografia acolorida que apareixia a la portada del nº 59 de la revista Llum i Guia, de Cassà de la Selva, el Juny de 1949.
* El seu nom  complet és Jesús Portas i Mas, pintor gironí que col·laborava habitualment en aquesta revista, i per a la qual va fer aquest dibuix en exclusiva.


Autor: JOAN VILANOVA*
Títol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1949
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1949.
* El seu nom complet és Joan Vilanova i Roset, dibuixant i il·lustrador de Manresa.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.
Autor: JOAN VILANOVA
Títol: BOLETÍN AGRUPACIÓN MANRESA DE FOLKLORE

Any 1952
Capçalera del butlletí que va editar durant força anys l'Agrupació Manresana de Folclore, amb la Cobla dibuixada des d'un angle poc usual.


Autor: JOAN VILANOVA
Títol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1955
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1955.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.Autora: CONSOL CAPDEVILA*
Títol: AMICS DE LA SARDANA DE PREMIÀ DE MAR

Any 1949
Logotip de l'entitat Amics de la Sardana, de Premià de Mar.
* No he aconseguit cap dada d'aquesta senyora.
Autor: JOSEP BESTIT*
Títol: EL MÚSIC DE LA TENORA

Any 1949
Dibuix que apareix a la pàgina 20 del treball d'Inocencio Salmerón i Vargas titulat Unión Recreativa Alianza (L'Hospitalet de Llobregat), publicat l'any 2012.
* El seu nom complet és Josep Bestit i Carcasona, pintor realista de l,'escola catalana, de Barcelona.
Autor: EDUARD BAIXAULI*
Títol: FESTES DE SANTA TECLA

Any 1949
Dibuix que apareixia al programa de les Festes de Santa Tecla, de Tarragona, celebrades del 22 al 25 de Setembre de 1949.
* El seu nom complet és Edaurd Baixauli i Morales, jutge i musicòleg, nascut a Aranjuez, però afincat a Tarragona.Autor: JAUME CASAS*
Títol: LA SARDANA

Any 1951
Dibuix a la ploma amb tinta xinesa i acolorit. Segons m'explica gent d'Olot el lloc representat és el passeig de les Fonts de Sant Roc, un dels barris de la vila.
* El seu nom complet és Jaume Casas i Sargatal, olotí, que va ser pintor, dibuixant, escultor, modelista, ceramista, gravador, professor de Belles Arts, il·lustrador i operari decorador en la indústria d'estatuària d'Olot.
Autor: PERE PUIG*
Títol: PASQUA DE RESURRECCIÓ

Any 1951
Dibuix que apareix a la portada d'un llibret editat pel Centre Catòlic d'Igualada, en el que s'anuncia que el Dilluns de Pasqua, 14 de Maig de 1951, es celebrarà a l'Ermita de Nostra Senyora de la Sala (Jorba) el XXVIIè Aplec de la Sardana d'Igualada.
No sé
si és casualitat, però les dues mans semblen tenir un missatge de mala llet: la mà dreta aixeca clarament el dit del mig, i la mà esquerra aixeca dos dits, fent un clar signe de banyes o cornut.
* El seu nom complet és Pere Puig i Bosch, dibuixant i impressor d'Igualada, i membre del Grup Ars, d'artistes igualadins.
Autor: PERE PUIG
Títol: FESTA MAJOR D'IGUALADA

Any 1955
Dibuix que apareixia al programa de la Festa Major d'Igualada, inspirat o copiat de la imatge anterior, fent referència a les vuit audicions organitzades per la Secció Folklore de l'O.A.R.*, i programades entre el 23 i el 26 d'Agost de 1955, a càrrec de les Cobles La Principal de Bages (Manresa) i Triunfal** (Igualada).
* Obra Atlètica i Recreativa, pertanyent a l'Acció Catòlica Espanyola.
** Curiosament aquesta Cobla-orquestra sempre es va anomenar a sí mateixa en castellà; en el programa esmentat, però, és anunciada com Triomfal.
Foto: Arxiu Lluís Pont i Torras.


Autor: MANUEL CUYÀS*
Títol: ARRIBADA DELS MÚSICS A LA FESTA MAJOR

Any 1951
Portada del programa de la Festa Major de Sant Andreu de Llavaneres, on es veu l'arribada al poble d'un autobús de línia en el qual hi viatgen també els músics que venen a tocar al poble. Aquesta portada es va reproduir en el programa de la Festa Major de Sant Andreu de Llavaneres l'any 2013.
* El seu nom complet és Manuel Cuyàs i Duran.
Foto: Arxiu Ajuntament Sant Andreu de Llavaneres.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: EL 1903 A MATARÓ, TOT CANTANT NAIXIA L'ORFEÓ

Any 1978
Vinyeta nº 32 de l'Auca publicada l'any 1978, commemorant el 75è aniversari de la fundació de l'Orfeó Mataroní. Els textos són de Mª del Remei Paretilla i Viñals.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: EL 1903 A MATARÓ, TOT CANTANT NAIXIA L'ORFEÓ

Any 1978
Vinyeta nº 33 de l'Auca publicada l'any 1978, commemorant el 75è aniversari de la fundació de l'Orfeó Mataroní. Els textos són de Mª del Remei Paretilla i Viñals.
Foto: Museu Arxiu de Santa Maria (Mataró).


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol (meu): SARDANES QUE VOLEN

Any 1981
Hi ha una sardana anomenada Hores que volen (de Josep Mª Tarridas i Barri). El que no havia vist mai és una sardana arrencant el vol ... Al 1er tenor li salta el barret enlaire, de la sorpresa ...
Aquest dibuix apareixia l'any 1981 al Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol (meu): GRAVANT A LA COBLA

Any 1982
En aquest dibuix aparegut l'any 1982 al Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró hi veiem les peripècies dels que volen gravar una sardana en directe, destorbats per la mainada.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: XIè APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1987
Dibuix que apareixia en un banderí promocional (veure ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS) de l'XIè Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1987.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol (meu): BUTLLETÍ AGRUPACIÓ SARDANISTA SANTA ANNA

Any 1989
A la pàgina 6 del Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró de 1989 hi trobem aquest reguitzell de tenores, suposo que representant una visió parcial d'una sardana de conjunt d'algun aplec.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: SARDANES A PALAMÓS

Any 2019
Dibuix que apareixia en un banderí promocional (veure ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS) de l'XIè Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1987, i que l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós va aprofitar per publicitar les audicions d'estiu de 2019. Naturalment, també veiem aquest dibuix una mica més amunt, precisament l'any 1987.


Autor: XXX DEL REY*
Títol: SARDANAS EN ALTA MONTAÑA

Any 1952
Dibuix que il·lustra un article publicat l'any 1952 per la Asociación de Caridad San Vicente de Paúl.
* No he aconseguit averiguar el nom de pila del dibuixant.
Foto: Associació Cultural Zoòtrop - La Memòria dels dibuixants.


Autor: PRAT*
VIDA D'EN PEP DE LA TENORA
Any 1953

Entre 1951 i 1958 l'Editorial Barcino va publicar una col·lecció de 17 números anomenada Biblioteca Folklòrica Barcino, i el nº 8 correspon a la VIDA D'EN PEP DE LA TENORA, explicant la vida i miracles de Josep Mª Ventura i Casas (Pep Ventura), a càrrec de Pere Coromines i Montanya. Molta gent, molts estudiosos de l'obra de Pep Ventura, han passat els ulls per aquesta portada, i potser no han sabut veure que aquí hi tenim una caricatura d'en Pep tocant la tenora, amb els seus pantalons a quadres que podem veure en les poques fotografies del músic. El dibuixant el col·loca en el lloc de 2n tenor, per necessitats de perspectiva.
Aquest dibuix pot ser del mateix any 1953 (Pere Prat va morir l'any 1969), o anterior, doncs el seu autor va col·laborar en moltes publicacions (Cinépolis, El Lliri Blau, El Sr. Daixonses i la Sra. Dallonses, Esquitx, En Patufet, L’Esquella de la Torratxa, La Tuies, La Piula, Papitu, Virolet), i podria ser que l'Editorial Barcino hagués manllevat aquest dibuix d'alguna d'aquestes publicacions.
* El seu nom complet és Pere Prat i Ubach, dibuixant i pintor de Terrassa.
Fotos: Arxiu Jaume Nonell.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE SANT FELIU DE CODINES

Any 1952
Dibux que apareixia a la portada del programa de la Festa Major de Sant Feliu de Codines l'any 1952.


Autor: CASTELLS MARTÍ*
Títol: LA SARDANA - CATALUÑA

Anys 50
Gravat (xilografia) d'aquest artista format a l'escola pictòrica de Santa Coloma de Queralt. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, arribant a ser gravador oficial de l'Arxiu Històric de Barcelona i del Poble Espanyol, on, essent un artista reconegut en el treball de la fusta, va formar part del grup d'artesans que s'hi va establir amb tallers cara al públic per a la divulgació de la tècnica xilogràfica.
Aquest gravat pertany a l'època en que va publicar 10 estampas españolas, i podria formar-ne part, no ho he pogut concretar.
* El seu nom complet és Joan Castells i Martí ["Thelis"] (1906-1980), i no n'he trobat cap biografia a Internet.


Autor: CASTELLS MARTÍ
Títol: LA SARDANA - CATALUÑA

Anys 50
Faig un detall emmarcat de la imatge anterior. Tant aquest quadre com el següent podrien ser dels anys 40.


Autor: CASTELLS MARTÍ
Títol: SARDANA

Anys 50
Gravat (xilografia) de 40,5 x 103,5 cm.


Autor: JOAN FUSTER*
Títol: MARTA RIGAU
Anys 50

Dibuix, possiblement fet amb carbonet, de la primera dona que va tocar la tenora en una Cobla, cap a l'any 1884: Marta Rigau i Poch ("Martereta"). Si vas a l'enllaç, hi ha un article de Jaume Bassa i Pasqual on s'explica el recorregut -curt, degut a les circumstàncies- d'aquesta virtuosa de la tenora.
No tinc la data exacta de quan va ser fet aquest dibuix.
* El seu nom complet és Joan Fuster i Gimpera, pintor i dibuixant de Torroella de Montgrí que l'any 1986 va ser el primer torroellenc que va rebre la Medalla del Montgrí. Va ser el pare de l'estrambotisme, un corrent artístic que ell mateix va batejar el 1974.


Autor: DESCONEGUT
Títol: COBLA
Anys 50

Dibuix que apareixia en un programa de la Festa Major de Sant Pere de Ribes, a la dècada dels 50.
Foto: 111 ANYS DANSANT EN CERCLE - Història i context de la sardana a Ribes, d'Andreu M. Miret.


Autora: M. D. SALMONS*
Any 1954
Postal infantil, amb una visió, doncs, infantil d'una Cobla i una Sardana. Editada per JBR, pertany a la Sèrie 40.
* El seu nom real és Maria Dolors Salmons i Llatas, dibuixant catalana a qui trobo fent aquestes postals i il·lustrant contes infantils a partir dels anys 40.


Autora: Mª ROSA BORGUÑÓ*
Títol: AUCA DELS BORGUÑÓ ALS PREMIS DE S'AGARÓ

Any 1954
Vinyeta de l'auca relacionada amb els Premis de la Sardana de S'Agaró que va escriure Mª Rosa Borguñó dedicada al seu pare Agustí Borguñó i Pla el dia del seu sant, l'any 1954, que podem veure en la seva totalitat en aquest enllaç. Agustí Borguñó i Pla era cosí i representant artístic d'Agustí Borguñó i Garriga, músic, director i compositor que vivia als Estats Units d'Amèrica i enviava les seves composicions al seu cosí per què les divulgués i presentés a concurs. Aquell any, doncs, va guanyar el primer i segon premi del Concurs de S'Agaró, que va recollir el seu cosí, i la filla d'aquest va fer aquesta auca.
* El seu nom complet és Mª Rosa Borguñó i Clúa.


Autor: DESCONEGUT
Títol: CULTURA I FOLKLORE

Any 1954
Portada de la Revista Cultura i Folklore. A la part inferior esquerra posa Cardedeu, vetlla (o revetlla) sardanista.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XIIè APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1954
A la portada del programa del XIIè Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 20 de Juny de 1954 hi apareixia aquest dibuix, clarament inspirat en la portada de la revista que veiem a la imatge anterior.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: VIIè APLEC DE LA SARDANA DE MOLLET DEL VALLÈS

Any 1954
Cartell del VIIè Aplec de la Sardana de Mollet del Vallès, celebrat el di 3 d'Octubre de 1954.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ANGUERA*
Títol: DIDÓ I TERESINA AMB ELS TITELLES
Any 1955

Pintura sobre paper, signada l'any 1955 amb aquesta dedicatòria:
A Didó i Didona
amb tot l'afecte
Anguera
1955
Didó i Teresina eren els noms artístics dels titellaires Ezequiel Vigués i Mauri (una vida de pel·lícula, es pot veure clicant l'enllaç) i Teresa Riera i Llisas. Hi ha també una pàgina web que està dedicada a mantenir viva la seva memòria.
La caricatura representa a Didó tocant una sardana que ballen els seus titelles, sota l'atenta mirada de Teresina, i és un regal que li va fer Anguera amb motiu del seu 75è aniversari: a la campana de l'instrument s'hi pot llegir: 75 anys.
* El seu nom és Abel Anguera i Puig, de Vilanova i la Geltrú.
Foto: Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques. Copyright © 2018.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XIVè APLEC  DE LA SARDANA DE CARDEDEU
Any 1956

Portada del programa del XIVè Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1956. Repareu, nens i nenes, que en aquells moments el català brillava per la seva absència: Villa de Cardedeu.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: SERGE KAMKÉ*
Títol: UNA SARDANE SUR LA LOGE
Any 1956 (aproximadament)

El títol del dibuix fa referència a la Llotja de Perpinyà.
* De Serge Kamké només em consta que va néixer l'any 1921, probablement a Perpinyà.
Foto: Pépratx-Saisset, Henry: La sardane. Perpignan, 1956, p. 19.


Autor: SANTI SURÓS*
Títol: TRACTAT D'INSTRUMENTACIÓ PER A COBLA
Any 1957

Dibuix que apareix a la portada del llibre Tractat d'instrumentació per a Cobla, de Joaquim Serra i Corominas, en les edicions de 1957 i 1974.
* El seu nom complet és Santiago Surós i Forns, pintor i dibuixant de Barcelona, fundador entre d'altres de l'Associació d'Artistes Actuals.


Autor: LLUCIÀ NAVARRO*
Títol: MÚSICS
Any 1958

Representació d'una Cobla de tres quartans. Es diu així perquè són tres músics que toquen quatre instruments: Flabiol i tamborí, Tarota i Sac de gemecs.
* El seu nom complet és Llucià Navarro i Rodón.


Autor: DESCONEGUT
Títol: APLEC DE SANT FELIUET DE VILAMILANS
Any 1958

Portada del programa de l'Aplec de Sant Feliuet de Vilamilans* (a prop de Rubí, com especifica el text, tot i que pertany a Sant Quirze del Vallès) que va tenir lloc el dia 7 d'Abril de 1958. No era el primer, perquè des dels anys 20 fins l'any 1936, i deprés des de 1950 fins a l'actualitat s'ha vingut celebrant.
* Abans es coneixia com Vilamilanys.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ALBERT *
Títol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE L'ERMITA DE PARET-DELGADA
Any 1959

Cartell (i detall) del 1er Aplec de l'Ermita de la Mare de Déu de Paret-Delgada (Selva del Camp), celebrat el 31 de Maig de 1959. Hi ha un article d'Agnès Toda i Bonet a la revista Caramella 21 (pàgines 39 a 47) que parla dels aplecs celebrats en aquesta ermita.
* El seu nom complet és Albert Bastardes i Porcel, arquitecte i dissenyador de Barcelona establert a Mataró.


Autor: J. RIU *
Títol: IIIer APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 1959

Portada del programa del IIIer Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el 14 de Juny de 1959.
* Desconec el nom de pila i el segon cognom de l'autor.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: J. GIRALT *
Títol: FESTA MAJOR DE CUBELLES
Any 1959

Portada del programa de la Festa Major de Cubelles de 1959.
* El seu nom complet és Jeroni Giralt i Coma. Era un sastre de Barcelona que estiuejava habitualment a Cubelles, i que tot i ser un dibuixant amateur és autor també de la part gràfica de molts Goigs. Aquell any 1959 també va decorar la Sagristia de l'Església Parroquial de Cubelles, segons podem llegir a la Història de Cubelles, de Mn. Joan Avinyó. L'any anterior també va participar, juntament amb la seva filla Elisa, en la confecció dels vestits dels gegants Abdon i Assumpta, segons podem llegir a la pàgina 25 del llibret L'Abdon i l'Assumpta, 50 anys dels gegants de Cubelles (1958-2008), de Núria Fonoll, Antoni Pineda, Joan Pujol i Joan Vidal.
Foto: Miscel·lània Cubellenca de Festa Major (pàgina 10), publicada pel Grup d'Estudis Cubellencs - Amics del Castell, presidit per Joan Vidal i Urpí.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 4 SARDANES À DANSER

Any 1960
Portada del disc de la Cobla La Principal de Girona anomenat 4 Sardanes à danser. La Cobla dibuixada es veu a la dreta de la imatge.


Autor: JOSEP Mª BAIGES*
Títol: JAUME ALEMANY, TENORA

Any 1960
Caricatura del músic Jaume Alemany i Ferré, a qui podem veure en aquest blog a les fotos de 1932 i 1934 de l'entrada corresponent a la Cobla Catalunya, de Reus. Aquesta cobla, per raons òbvies [és a dir, pel fàstic que els hi feia i els hi ha fet sempre als espaÑols el nom de la nostra terra], passada la guerra incivil va haver de canviar-se el nom, passant a ser la Cobla Reus. Podem trobar més informació d'aquest músic i també del dibuixant a l'entrada corresponent del blog de la Cobla Reus Jove.
* El seu nom complet és Josep Mª Baiges i Jansà, dibuixant, artista i compositor de sardanes nascut a Riudoms i afincat a Reus.


Autor: JOSEP Mª BAIGES
Títol: LA SARDANA

Any 1961
Portada d'un disc de la Cobla-orquestra Maravella editat l'any 1961 per Iberofon.


Autor: JOSEP Mª BAIGES
Títol: SARDANA INFANTIL

Any 1974
Dibuix que apareix a la pàgina 161 del llibre LA SARDANA BALLADA A REUS, de Francesc Salas i Borrell.


Autor: JOSEP Mª BAIGES
Títol: COBLA MIRANTFONT

Any 1988
Dibuix promocional que l'artista va fer per a la Cobla-orquestra Mirantfont, de La Fatarella.
Foto: Arxiu Ramon Rius.


Autor: JOSEP Mª BAIGES
Títol: XIIè APLEC DE LA SARDANA DE MARTORELLES

Any 1990
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XIIè Aplec de la Sardana de Martorelles, celebrat el 2 de Setembre de 1990. Òbviament es tracta d'una reproducció del dibuix promocional de la Cobla Mirantfont que podem veure a la imatge anterior.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: MARIA RIBOT*
Títol: FESTA MAJOR DE PALAFRUGELL

Any 1961
Gravat sobre linòleum amb motius relatius a la Festa Major de Palafrugell que apareix a la portada de la Revista de Palafrugell de Juliol de 1961.
* El seu nom complet és Maria Ribot i Gasull, pintora i gravadora de Palafrugell.


Autora: MARIA RIBOT
Títol: SARDANES A LA PLAÇA

Any 1961
Gravat sobre linòleum d'una ballada de sardanes, amb el campanar de Sant Martí de Palafrugell al fons.


Autora: MARIA RIBOT
Títol: PERSONATGES DE PALAFRUGELL

Any 1962
Gravat sobre linòleum, on surten sintetitzats tots els personatges de la societat palafrugellenca lliurats a la seva activitat a la portada de la Revista de Palafrugell de Gener de 1962: la mestressa de casa fregint el peix, el pagès llaurant el camp, el carrador de taps de suro treballant, el caçador, el pescador, el pescador, el lletraferit i el músic de cobla tocant la tenora, tots plegats englobats al voltant del campanar de Sant Martí de Palafrugell.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTES DE NOSTRA DONA DEL TURA
Any 1962

Portada i detall de la mateixa, del programa de les Festes de Nostra Dona del Tura, d'Olot, el mes de Setembre de 1962. Aquest dibuix es va fer servir durant bastants anys per programes similars.
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Agrupació Sardanista Olot.


Autor: RAMON CREUS*
Títol: AUCA DELS TORRONS ROIG D'AGRAMUNT
Any 1962

* El seu nom complet és Ramon Creus i Boncompte.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: RAMON CREUS
Títol: AUCA DELS TORRONS ROIG D'AGRAMUNT
Any 1962

Detall de la vinyeta nº 11. Els textos són de Jordi Viladot i Puig.
Foto: Arxiu Lluís Giralt i Llordés (Grafòpata).


Autor: AMADOR GARRELL*
Títol: COBLA-ORQUESTRA BARCELONA

Any 1962
Portada del díptic que va fer per a la Cobla-orquestra Barcelona, on amb tres dibuixos explica clarament que la formació toca ball, sardanes i concert clàssic.
* El seu nom complet és Amador Garrell i Soto, dibuixant, pintor i músic de Granollers, que surt en alguna formació d'aquest blog.


Autor: AMADOR GARRELL
Títol: XVè APLEC DE LA SARDANA DE GRANOLLERS

Any 1963
Dibuix que apareix a la portada del programa del XVè Aplec de la Sardana de Granollers.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Anys 60
Dibuix que apareix en un Lp de la Cobla-orquestra Barcelona dels anys 60.Autor: JOSEP MOMPOU*
Títol: SARDANA - 1

Any 1963
Esboç al carbó. L'any que posa la signatura és 1966, però la informació que trobo en una pàgina especialitzada posa 1963. Té més lògica, doncs com podem veure en l'entrada ICONOGRAFIA DE LA COBLA: PINTURES d'aquest blog, Josep Mompou va pintar un oli anomenat La Sardana l'any 1965, i seria normal que els apunts fossin anteriors.
* El seu nom complet és Josep Mompou i Dencausse, pintor de Barcelona, germà gran del músic Frederic Mompou i Dencausse.


Autor: JOSEP MOMPOU
Títol: SARDANA - 2

Any 1963
Esboç a llapis de carbó i gouache, molt similar a l'anterior.


Autor: DESCONEGUT
Títol: EL LLIBRE DE LA SARDANA

Any 1964
Portada de la 2ª edició d'aquest llibre de Josep Miracle i Montserrat publicat originàriament l'any 1953.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE SANTS

Any 1964
Dibuix que apareixia en una de les pàgines del programa de la Festa Major de Sants (Barcelona), celebrada entre el 22 d'Agost i el 5 de Setembre de 1964.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE SANTS

Any 1965
Dibuix que apareixia en una de les pàgines del programa de la Festa Major de Sants (Barcelona), celebrada entre el 21 d'Agost i el 4 de Setembre de 1965. El flabiolaire i el tiblaire, amb les mans canviades (igual que el tenora del dibuix anterior), què hi farem !


Autor: JAUME BACH*
Títol: IIIer APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1965
Cartell que anunciava el IIIer Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el dia 11 de Juliol de 1965.
* El seu nom complet és Jaume Bach i Sastre, humorista gràfic, cartellista i dissenyador gràfic d'Olot. Més info en aquest altre enllaç.
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Agrupació Sardanista Olot.


Autor: JAUME BACH
Títol: XVIIè APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1979
Cartell que anunciava el XVIIè Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el dia 8 de Juliol de 1979.
Foto: Col·lecció de documents efímers de l’ACGAX (Servei d'Imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa).


Autor: VICENTE BLANCO*
Títol: LA SARDANA. BARCELONA

Anys 60
Gravat a l'aiguafort de 27 x 18 cm., que l'autor va copiar i modificar de la postal que podem veure en aquesta mateixa entrada (Any 1903), amb el títol LA SARDANA (CATALUÑA).
* El seu nom complet és Vicente Blanco Pérez, gravador, nascut a Burjassot el 15 d'Abril de 1933, i del qual en podem veure un breu currículum escrit a màquina per ell mateix cap a la meitat d'aquesta pàgina.
Foto: Cortesia d' ARTE.PLUS, botiga de quadres online.


Autor: MANUEL SABATÉ*
Títol: FESTA MAJOR DE LA POBLA DE LILLET

Any 1967
Dibuix que apareixia al programa de la Festa del Roser de La Pobla de Lillet, l'any 1967. També es va emprar en programes de sardanes en anys posteriors.
* El seu nom complet és Ricard Manuel i Sabaté, dibuixant, pintor, il·lustrador i professor de Belles Arts. És de Sant Joan de Vilatorrada, establert a Manresa.
Foto: Blog La Pobla d'abans.


Autor: FRANCESC XAVIER VILA*
Títol: LOGOTIP

Any 1968
Logotip de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, de L'Escala, fundada l'any 1968.
* El seu nom complet és Francesc Xavier Vila i Mitjà, pintor i escultor de L'Escala.


Autor: SENTÍS*
Títol: FESTA MAJOR DE TARRAGONA

Any 1968
Dibuix que apareixia al programa de les Festes de Sant Magí i Santa Tecla, de Tarragona, l'any 1968, il·lustrant un article que parlava de la Sardana.
* El seu nom complet és Hermini Sentís i Estivill, pintor de Tarragona.


Autor: DESCONEGUT
Any 1969
Portada del Butlletí nº 26 de Tranvías de Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE CASSÀ DE LA SELVA

Any 1972
Dibuix que apareixia a la pàgina 45 del nº 64 de la revista Llum i Guia, de Cassà de la Selva, el Maig de 1972. Suposo que per desconeixement del tipògraf aquest dibuix surt girat a la revista, però aquesta és la posició correcta.


Autor: GRANADOS LLIMONA*
Títol: COBLA 72

Any 1972
Dibuix al carbó sobre paper.
* El seu nom complet és Joan Granados i Llimona (1931-2005), dibuixant, il·lustrador i pintor nascut a Barcelona i afincat, siguent encara un nen, a Sant Joan les Fonts. No trobo molta informació de la seva biografia, i curiosament a la Viquipèdia hi ha una entrada que parla d'ell, només en alemany !
Els seus antecedents familiars semblaria que el van encaminar cap a l'Art, doncs era fill del músic Víctor Granados i Gal, a qui podem trobar en aquest blog en l'Orquestrina Granados, nét d'Enric Granados i Campiña (músic) i Joan Llimona i Bruguera (pintor), i per tant nebot-nét de l'escultor Josep Llimona i Bruguera. Era una família d'artistes, ja es veu; per exemple, al seu germà Gabriel Granados i Llimona el podem trobar a l'Orquestra La Nueva, de Tortellà, l'any 1950, a la Cobla-orquestra Marimba, de Tortellà, l'any 1951 i al Conjunt Novel, d'Olot, els anys 60.


Autor: GRANADOS LLIMONA
Títol: HOMENATGE A LA SARDANA

Any 1985
Dibuix a la cera sobre paper, de 65 x 90 cm.


Autor: AGUILAR MORÉ*
Títol: COBLA

Anys 70
Extrec aquest dibuix de la pàgina 4 del nº 276 del Butlletí Salt Sardanista (Febrer de 2015), no sé si el van publicar incomplet, o realment va dibuixar només una part de la Cobla ...
* El seu nom complet és Ramon Aguilar i Moré, pintor i dibuixant de Barcelona. Poso aquí l'enllaç de l'obituari que va publicar La Vanguardia el 30 de Setembre de 2015, signat per Josep Playà i Maset, on explica una mica més la vida i obra de Ramon Aguilar.


Autor: NARMAS*
Títol: RESSÓ DE LA SARDANA

Any 1974
Capçalera d'una pàgina de la Revista Àncora, de Sant Feliu de Guíxols. Era una pàgina fixa d'aquesta revista que des de 1972 fins ben entrats els anys 80 explicava biografies de músics, notícies relacionades amb la Sardana i històries de cobles. Els textos eren de Gerard Fabregat i Ganigué, sardanista ganxó.
El dibuix del tenorista tocant amb desimboltura, assegut en una cadira de balca que s'aguanta amb les dues potes laterals, apareix per primera vegada l'any 1974. Segons llegeixo a la seva biografia, era admirador del dibuixant Junceda (Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia), i aquest tenorista està clarament inspirat en el dibuix que podem veure en aquesta mateixa pàgina, concretament la imatge que té com a peu de foto "Autor: JUNCEDA, Any 1918". També va fer servir els pseudònims El Greco, José Badía Montiflores i Tomás Yunque. A més de ser fill predilecte de Sant Feliu de Guíxols, el Teatre Auditori d'aquesta població porta el seu nom des de 2012.
* El seu nom real és Narcís Masferrer i Buixó, dibuixant, mestre i actor de Sant Feliu de Guíxols.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1976
Fragment de l'Auca dels Aplecs de la Sardana, publicat en el cartell del 24è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el 4 de Juliol de 1976.


Autor: JOSEP PUIGMAL*
Títol: XV APLEC DE LA SARDANA DE FIGUERES

Any 1976
Portada del llibret del XV Aplec de Figueres, celebrat el dia 2 de Maig de 1976, en el qual es va homenatjar el músic figuerenc Jaume Cristau i Brunet, gran intèrpret de contrabaix, de manera que la portada té tot el sentit.
* El seu nom complet és Josep Puigmal i Pairot, dibuixant i fotògraf aficionat de Figueres, que en aquells moments era membre del Foment de la Sardana Pep Ventura, del qual en va ser president, i que va passar a residir a Vilafant, essent-ne membre de l'Ajuntament durant uns anys.
Foto: Foment de la Sardana Pep Ventura.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 3er APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1977
Cartell del 3er Aplec de la Sardana de Cerdanyola del Vallès, celebrat el 13 de Març de 1977.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 23è APLEC DE LA SARDANA DE SANTA COLOMA DE GRAMENET

Any 1977
Cartell del 23è Aplec de la Sardana de Santa Coloma de Gramenet, celebrat el 22 de Maig de 1977, el dia que jo feia 23 anys (dada totalment irrellevant, excepte per a mi, i encara).
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE REIXAC

Any 1977
Cartell del 1er Aplec de la Sardana de Reixac, celebrat el 26 de Juny de 1977. El mateix disseny, canviant òbviament el text i les Cobles, es va fer servir pel VIè Aplec de la Sardana de Reixac, celebrat el 27 de Juny de 1982.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1978
Vinyeta nº 7 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1978, corresponent a l'Aplec de Sant Jaume de Llierca, que es celebrava el dia 23 d'Abril d'aquell any.
Foto: Rodolins.cat.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1978
Vinyeta nº 15 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1978, corresponent a l'Aplec d'Anglès, que es celebrava el dia 18 de Juny d'aquell any.
Foto: Rodolins.cat.


Autor: JOAN DOMINGO*
Títol: FESTES DE SANT MAGÍ

Any 1978
Dibuix que apareix a la pàgina 9 del programa de les Festes de Sant Magí i de Santa Tecla de Tarragona, celebrades els mesos d'Agost i Setembre de 1978.
* El seu nom complet és Joan Domingo i Rúbies, dibuixant, pintor i il·lustrador d'Esplugues de Llobregat, del que no en trobo massa informació.
Foto: Hemeroteca de la Biblioteca Municipal de Tarragona.


Autora: PILARÍN BAYÉS*
Títol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Dibuix que apareix a la capçalera de l'Auca de Tona, Ciutat Pubilla de la Sardana 1978, amb textos de Núria Albó i Corrons i dibuixos de Pilarín Bayés. L'Auca fa 621 x 44 cm. i es va imprimir a Daví-Vic.
* El seu nom complet és Pilar Bayés i de Luna, i en podem trobar més informació a la seva pàgina web.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Vinyeta nº 9 d'aquesta Auca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Vinyeta nº 20 d'aquesta Auca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: INSTRUMENTS DE LA COBLA

Any 1980
El dibuix sembla formar part d'algun projecte didàctic, o bé és una il·lustració d'un dels molts contes infantils que l'autora ha publicat.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: INSTRUMENTS DE LA COBLA

Any 1980
Seqüència de dos dibuixos molt similars en els que es convida a assenyalar els errors que trobem en el primer:
Rest de darrere: el Contrabaix ha d'anar a la dreta, els Fiscorns i les Trompetes estan intercanviats de lloc, i el Trombó hauria de figurar entre les Trompetes i els Fiscorns ben posats
Rest de davant: el Flabiol toca a mans canviades el flabiol i el tamborí.
Personalment crec que dels rètols de cada instrument s'hauria de canviar els dels Cornetins (en desús fa molts anys) i posar-hi Trompetes. I en el rètol del contrabaix, en lloc de "Berra" hauria de posar "Verra".


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: LA PRINCIPAL DEL POBLE MOLL

Any 1981
Doble pàgina (108 i 109) d'un llibre que tinc fa més de 30 anys: La Principal del Poble Moll: any 2590, de Mª Dolors Alibés i Riera, il·lustrat profusament per Pilarín Bayés.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: AUCA DE LES NOCES D'OR DE L'APLEC DE LA ROSA A LURDES I EL CASTELL DE TONA

Any 1992
Bé, el títol ja ho diu tot. Vinyeta nº 20 d'aquesta Auca, que porta textos de Mossèn Genís Padrós, que afegeix a la seva signatura el text: FESTES DE CINQUAGESMA, 7-8 - 1992.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: PETITA HISTÒRIA DE LES SARDANES AL VENDRELL, CIUTAT PUBILLA

Any 2002
Pilarín Bayés il·lustra aquest llibre escrit per Mª Pilar López i Serra, on es fa palès el record dels vendrellencs i vendrellenques que van participar en la consolidació i la recuperació de la Sardana al seu poble. Aquest és un llibre d'Editorial Mediterrània, de la sèrie Petites Històries.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: 62è APLEC  MERCAT DEL RAM

Any 2002
Detall de la portada del programa del 62è Aplec Mercat del ram, celebrat a Vic el 24 de Març de 2002.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: PETITA HISTÒRIA DEL BALL DE CAVALLETS, GEGANTS I MULASSA DE SANT FELIU DE PALLEROLS

Any 2006
Les vegades que he tocat aquests Balls amb la Cobla La Principal d'Olot ! En aquest llibre d'Editorial Mediterrània, de la sèrie Petites Històries, Pilarín Bayés il·lustra els textos de Jordi Llorach parlant de la faràndula santfeliuenca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Any 2007
Crec que la imatge té alguna cosa a veure amb Terrassa, no en sé res més. I no puc demanar la col·laboració de l'autora perquè malauradament té un filtre (secretària, ajudant?) que ho impedeix. Què hi farem!


Autor: TÍSNER*
Títol: LA FESTA MAJOR DE VILATREJÚ

Any 1978
Làmina que forma part d'una sèrie publicada al diari La Vanguardia durant 1977 o 1978. Aquestes làmines es van reunir l'any 1978 en un llibre, LES NOSTRES COSES, amb uns deliciosos textos del mateix Tísner.
L'escena, que ell mateix enquadra dins l'estil grans multituds, popularitzada pel seu admirat (que no imitat) Ricard Opisso i Sala (com podem veure més amunt, l'any 1926, en el dibuix titulat SARDANES AL PARC), representa la irrupció d'una banda de majorettes en una ballada de sardanes, provocant l'astorament dels balladors. El lloc està inspirat en la població d'Abrera, i Vilatrejú era el nom d'un poble imaginari inventat per Tísner i el seu germà en la seva infantesa.
* El seu nom real és Avel·lí Artís i Gener, periodista, escriptor, ninotaire, escenògraf, traductor, enigmista, director artístic de publicitat i corrector català, de Barcelona, que a més del pseudònim Tísner, també signava amb els dos cognoms units, Artís-Gener.


Autor: JOAN ORS*
Títol: XXVIIè APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1978
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XXVIIè Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 18 de Juny de 1978. L'autor recrea dibuix antic.
* El seu nom complet és Joan Ors i Casanovas, dibuixant de Cardedeu.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: IIIer APLEC DE LA SARDANA D'ARENYS DE MAR

Any 1984
Es tracta d'un dibuix molt semblant a l'anterior, que apareixia al programa del IIIer Aplec de la Sardana d'Arenys de Mar, celebrat el diumenge dia 1 d'Abril de 1984. No estic ben segur de l'autoria de Joan Ors, però per les dates podria ser ...
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: 33è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1984
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 33è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1984, que proposa l'estil d'un gravat antic.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 36è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1987
Cartell del 36è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el dia 21 de Juny de 1987.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: 39è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1990
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 39è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1990.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 43è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1994
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 43è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 19 de Juny de 1994.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 47è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1998
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 47è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 1998.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 48è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1999
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 48è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 20 de Juny de 1999.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 49è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2000
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 49è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 18 de Juny de 2000.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: SARDANES A CARDEDEU - 6

Any 2001
Portada del Cd editat l'any 2001 Sardanes a Cardedeu - 6, de la Cobla Montgrins, commemorant el 50è Aplec de la Sardana.

Autor: JOAN ORS
Títol: SARDANES A CARDEDEU - 7 

Any 2005
Dibuix que apareixia a la portada del Cd editat l'any 2005 Sardanes a Cardedeu - 7, de la Cobla Montgrins, commemorant els 35 anys de l'Agrupació Sardanista Cardedeu.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 56è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2007
Dibuix que apareixia al cartell del 56è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 2007.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 57è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2008
Portada del progarma del 57è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 15 de Juny de 2008. Tant en aquest dibuix com en el de 2014 hi ha un clarinet en lloc d'una tenora, però la intenció és el què compta.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: 58è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2009
Portada del programa del cartell del 58è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 2009.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: 60è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2011
Portada del programa del cartell del 60è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 19 de Juny de 2011.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
Títol: 61è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2012
Dibuix que apareixia al cartell del 61è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 2012.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 62è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2013
Dibuix que apareixia al cartell del 62è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 16 de Juny de 2013.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 63è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2014
Dibuix que apareixia al cartell del 63è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 15 de Juny de 2014. Tant en aquest dibuix com en el de 2008 hi ha un clarinet en lloc d'una tenora, però la intenció és el què compta.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
Títol: 64è APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2015
Dibuix que apareixia al cartell del 64è Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 2015.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: MARTÍ VIVES*
Títol: LA COBLA A PUIGCERDÀ

Any 1979
Dibuix de 368 x 600 cm que sembla fet a l'aiguada, representant una ballada de sardanes a Puigcerdà. Està datat concretament el 20 de Maig de 1979.
* És més conegut amb la grafia francesa, Martin Vivès, doncs aquest dibuixant i pintor, descendent de catalans, va néixer a Prada de Conflent (1905) i va morir a Sant Cebrià de Rosselló (1991). Es va significar molt en la Resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial, i va ser també conservador del Museu d'Art Jacint Rigau, de Perpinyà.


Autor: DESCONEGUT
Títol: HOMENATGE A LA COBLA LA PRINCIPAL DEL LLOBREGAT

Any 1979
Dibuix que apareix a la portada del disc editat per la Cobla La Principal del Llobregat amb motiu del seu 50è aniversari.


Autor: JOSEP CASAS*
Títol: IVt APLEC DE LA SARDANA DE LLEIDA

Any 1979
Dibuix que apareixia a la portada del programa del IVt Aplec de la Sardana de Lleida, celebrat el 21 d'Octubre de 1979.
* El seu nom complet és Josep Casas i Busquets, nascut a Torroella de Montgrí i establert a Palamós des de ben jove, pintor, escriptor, dinamitzador cultural i moltes coses més que podem veure a l'enllaç.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XVIIIè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1986
Portada del programa del XVIIIè Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 27 de Juliol de 1986.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (1)
Portada del programa del XXè Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 24 de Juliol de 1988. He trobat el llibre d'aquest Aplec, de manera que publico a continuació tots els dibuixos que hi va fer Josep Casas, un veritable mestre a l'hora de plasmar la Cobla en els seus dibuixos.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (2)
Sona la tenora ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (3)
El de la verra sembla emprenyat ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (4)
... I el tenor enjogassat ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (5)
Cobla a tota màquina ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (6)
Siluetes musicals ...
No estic segur al 100% de que aquest dibuix sigui d'en Josep Casas ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (7)
Doncs això: Veniu, veniu ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (8)
Bell poema !


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (9)
Refila que refilaràs ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (10)
Innocència pastoril. És el mateix dibuix que podem veure del mateix autor l'any 1979, i podria ser que no fos d'ell ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (11)
Patim, patam, patum ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (12)
... homes i dones del cap dret ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (13)
... patim, patam, patum ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (14)
... no trepitgeu ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (15)
... en Patufet !


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXIIè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1990
Portada del programa del XXIIè Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 22 de Juliol de 1990.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXIIIè APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1991
Portada del programa del XXIIIè Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 28 de Juliol de 1991, i dedicat al músic Enric Vilà i Armengol.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 25è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1993
Portada del programa del 25è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 25 de Juliol de 1993, i dedicat al músic Ricard Viladesau i Caner.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 26è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1994
Portada del programa del 26è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 24 de Juliol de 1994, i dedicat al músic Lluís Albert i Rivas.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 27è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1995
Portada del programa del 27è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 23 de Juliol de 1995, i dedicat al músic Josep Viader i Moliner, a qui vaig conèixer personalment.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 29è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1997
Portada del programa del 29è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 27 de Juliol de 1997, i dedicat al músic Lluís Cotxo i Güell, a qui vaig conèixer personalment.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1980
Vinyeta nº 7 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1980, corresponent a l'Aplec de Flaçà, que es celebrava el dia 16 de Març d'aquell any.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: DESCONEGUT
Títol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1980
Vinyeta nº 17 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1980, corresponent a l'Aplec de Caldes de Malavella, que es celebrava el dia 11 de Maig d'aquell any.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: JOSEP COLL*
Títol: APLEC DE LA SARDANA DEL MASNOU

Any 1980
Aquest dibuix va ser un encàrrec de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró a Josep Coll. Es va publicar l'any 1980 encartat dins el Butlletí de l'agrupació. El "Butlletí" anual va editar-se des del 1973 fins al 1989, coordinat per Miquel Bruguera i Planas. Es va fer servir per la portada del programa del 27è Aplec de la Sardana del Masnou, celebrat el 28 de Març de 1999. Em sembla realment deliciosa l'escena, amb el gat i el gos ballant i el contrabaixista i gent del públic mirant-ho.
* El seu nom complet és Josep Coll i Coll, un dibuixant que conservo en el meu imaginari particular com un dels millors, que ja em feia riure i somriure quan jo tenia pocs anys i la meva àvia Lluïsa em portava el TBO tots els dimecres quan baixava de pagès per anar al mercat d'Amer.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
Títol (meu): ... AQUEST JOVENT JA NO TOCA AMB LA "TREMPERA" D'ABANS ...

Any 1980
Dibuix que apareixia l'any 1980 al Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
Títol (meu): SARDANES A PLUJA BATENT

Any 1983
Dibuix que apareixia l'any 1983 al Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
Títol: SARDANES A LA PLAÇA MAJOR DE BANYOLES

Any 1984*
Dibuix que reprodueix fidelment la Plaça Major de Banyoles (abans de la seva remodelació) en una ballada de sardanes. Va ser un obsequi de l'Agrupació Sardanista Santa Anna, de Mataró, al músic i compositor Manel Saderra i Puigferrer. Si anem més avall, a l'any 2012, veurem que aquest dibuix es va fer servir en el cartell del 60è Aplec de la Sardana de Banyoles.
* Aquest any 1984 Josep Coll i Coll va morir.
Foto: Arxiu Magdalena Saderra i Bonal.


Autor: JOAN VIDAL*
Títol: XXXVIè APLEC DE LA SARDANA DE BADALONA

Any 1980
Cartell del XXXVIè Aplec de la Sardana de Badalona, celebrat el 21 de Setembre de 1980.
* El seu nom complet és Joan Vidal i Moré, caricaturista, decorador i escenògraf de Badalona.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN*
Títol: 6è APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1980
Dibuix que apareixia al cartell del 6è Aplec de la Sardana de Cerdanyola del Vallès, celebrat el 9 de Març de 1980. Malauradament no puc posar tot el cartell, doncs no l'he trobat sencer.
* El seu nom complet és Àlvar Francisco i Ballarín, de Cerdanyola del Vallès, ballarí, mestre i director coreògraf de la Colla de Gitanes de l’Esbart i President d’Honor en els últims anys de la Colla de Gitanes i Antics Dansaires de Cerdanyola.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN
Títol: 7è APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1981
Portada del programa del 7è Aplec de la Sardana de Cerdanyola del Vallès, celebrat el 8 de Març de 1981. El dibuix és una recreació d'una imatge antiga.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN
Títol: 21è APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1995
Cartell del 21è Aplec de la Sardana de Cerdanyola del Vallès, celebrat el 12 de Març de 1995.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA*
Títol: XIXè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1981
Portada del programa del XIXè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el 14 de Juny de 1981.
* Podem veure informació de Josep Vilà i Clara, de La Bisbal d'Empordà, clicant damunt de l'enllaç.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXIIIè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1985
Portada del programa del XXIIIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 9 de Juny de 1985. El dibuix és molt semblant als de 1981 i 1988, amb lleugeres diferències en el color i en la postura d'algun dels músics.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXVIè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1988
Portada del programa del XXVIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 12 de Juny de 1988.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: 4t APLEC DE LA SARDANA DE MONTGAT
Any 1989
Portada del programa del 4t Aplec de la Sardana de Montgat, celebrat el dia 21 de Maig de 1989.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN FERRERÓS*
Títol: LA BISBAL, PRIMITAVA FONTANETUM

Any 1981
Dibuix que apareixia al llibret del XIXè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, amb l'església, el castell i el riu Daró.
* El seu nom complet és Joan Ferrerós i Pibernat, mestre d'escola, escriptor, dibuixant i ceramista nascut a Llagostera i que després de passar per Caldes de Malavella i Zaragoza es va afincar a La Bisbal d'Empordà.


Autor: MIQUEL PLANA*
Títol: XIXè APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1981
Cartell del XIXè Aplec de la Sardana d'Olot.
* El seu nom complet és Miquel Plana i Corcó, pintor i bibliòfil olotí.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: SANTA COLOMA DE FARNERS, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA

Any 1981
Cartell del pubillatge de Santa Coloma de Farners.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: Xè APLEC DE LA SARDANA DE TERRASSA

Any 1981
Dibuix que apareixia a la portada del programa del Xè Aplec de la Sardana de Terrassa, celebrat el 27 de Setembre de 1981.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 1982
Dibuix aparegut en el llibret del XXè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP Mª MADORELL*
Títol: KOBLA PIN TORESKA

Any 1982
Vinyeta del llibre Aventures encara més extraordinàries d'en Massagran, de Josep Mª Folch i Torres, amb guions adaptats pel seu fill, Ramon Folch i Camarasa. Editorial Casals, 1982.
* El seu nom complet és Josep Mª Madorell i Muntané, dibuixant de Molins de Rei.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXXè APLEC DE LA SARDANA DE RIPOLL

Any 1983
Cartell del XXXè Aplec de la Sardana de Ripoll, celebrat el 17 de Juliol de 1983.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP MINISTRAL*
Títol: APLEC DE LA SARDANA AL PARC DE FIGUERES

Any 1984
Dibuix a carbó inspirat en imatges de l'Aplec de Figueres, publicat per il·lustrar un escrit del periodista Jordi Jordà i Casademont en el llibret Suite Figarias III, dedicat a l'Aplec de Figueres de 1984. Si mires bé el dibuix veuràs que el contrabaixista és en Jaume Cristau i Brunet.
El seu nom complet és Josep Ministral i Agustí, pintor i escultor de Borrassà, establert a Figueres.


Autor: GARCIA LORENTE*
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Segons podem llegir en el títol, aquesta és l'AUCA DELS MONTGRINS, PRIMERA COBLA QUE CELEBRA EL CENTENARI, 1884-1984.
* El seu nom complet és Pere Garcia i Lorente, dibuixant de Barcelona. Els textos són de Josep Mª Guivernau. Si algú hi està interessat, tinc aquesta Auca amb més ressolució, però una mica torta. Al adreçar-la, vaig perdre una mica de qualitat.
A continuació poso un detall de cada músic i les vinyetes on hi surt la Cobla.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 4.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 5: Vicenç Bou i Geli (flabiol i director).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 9: Joaquim, Josep ["Pitu"] i Enric Vallespí i Pòlit (trombó, contrabaix i 2n tenor).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 10.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 17: Ricard Parés i Riembau (flabiol).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 18: Martirià i Eduard Font i Coll (1er i 2n tible).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 19: Jordi Molina i Membrives (1er tenor).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 20: Jaume Tardiu i Saperas (2n tenor).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 21: Amadeu Puntí i Jordà (contrabaix).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 22: Antoni ["Toni"] Giner i Xicoira (1er fiscorn).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 24: Francesc ["Xicu"] Cla i Font (2n fiscorn).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 25: Jordi Figueras i Jordi Roglà (1er i 2n trombó).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 26: Jordi Compta i Prat (1er trompeta).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: GARCIA LORENTE
Títol: AUCA DELS MONTGRINS

Any 1984
Vinyeta nº 27: Florenci Trullàs i Altimira (2n trompeta).
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: JORDI ALSINA*
Títol: XXIIè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 1984
Dibuix que apareixia al Cartell del XXIIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà. El segon dibuix el trobo a la portada del programa de l'Aplec de Martorelles, l'any 1997
* El seu nom complet és Jordi Alsina i Alenyà (Aleñà), i és un dels dibuixants que més vegades ha plasmat la Cobla sencera, sense mandra, fent reconeixibles els instruments, i també els posats i els gestos dels músics.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: XXVIè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 1988
Dibuix que apareixia al llibre del XXVIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: LES SARDANES DELS FOMENTS

Any 1998
Dibuix que apareixia a la portada del Cd de la Cobla La Principal de La Bisbal amb aquest títol, editat l'any 1998. La Cobla, molt "sui generis". M'agrada l'expressió del flabiolaire, tocant amb els ulls tancats i sense partitura.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: 53è APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 2015
Dibuix que apareixia al Cartell del 53è Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 14 de Juny de 2015.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: 55è APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 2017
Dibuix que apareixia al Cartell del 55è Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 11 de Juny de 2017.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: 56è APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 2018
Dibuix que apareixia al Cartell del 56è Aplec de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 10 de Juny de 2018, on es pot copsar l'ambient estiuenc del Passeig Marimon Asprer.
Foto: VERSALETA, SLU.


Autor: JORDI ALSINA
Títol: 57è APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 2019
Dibuix que apareixia al Cartell del 57è Aplec de La Bisbal d'Empordà, celebrat el dia 9 de Juny de 2019.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 43è APLEC DE LA SARDANA DE MOLLET DEL VALLÈS

Any 1985
Dibuix que apareixia al 43è Aplec de la Sardana de Mollet del Vallès, celebrat el dia 1 de Maig de 1985.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: EL MÓN DE LA NOSTRA DANSA

Any 1985
Dibuix que apareixia a la pàgina 15 del nº 412 de la revista de Cassà de la Selva Llum i Guia, de Novembre de 1985, il·lustrant un article titulat "El Món de la nostra dansa".


Autor: JORDI PAGANS*
Títol: SARDANES A SANT JAUME

Any 1985
Gravat a l'aiguatinta, aiguafort i acolorit a mà, de 27 x 19,5 cm. És una P/A (prova d'artista). Els aiguaforts provenen d'estampacions a partir d'una planxa metàl·lica i per tant, a partir de la mateixa planxa se'n fan varies sèries. Per saber el nombre d'estampes fetes s'enumeren. Les P/A són les estampes definitives que estampen perquè se les quedi l’artista abans de començar l’edició.
* El seu nom complet és Jordi Pagans i Montsalvatje, pintor i dibuixant nascut al Masnou i establert a Barcelona, provinent de dues famílies amb llarga tradició artística. Entre els Pagans havia destacat el guitarrista i cantant Llorenç Pagans i Julià, amic del músic Richard Wagner, de l'escriptor Alexandre Dumas (fill) i del pintor Edgar Degas. Per part dels Montsalvatje, hi destaquen el seu avi, l’historiador Francesc Montsalvatje i Fossas, el seu oncle, l’escriptor i pintor Xavier Montsalvatje i Iglesias,  així  com  el  seu  cosí,  l’eminent  músic  Xavier Montsalvatje i Bassols.
En podem veure una breu biografia a la pàgina 5 de la Revista Gent del Masnou nº 350, de Febrer de 2017, i també a la pàgina que té a Viquipèdia.
Foto: Galeria Francesc Mestre Art.


Autor: JORDI PAGANS
Títol: SARDANES A SANT JAUME

Any 1985
Aquí tenim un dibuix amb la mateixa temàtica que la imatge anterior, respecte a la qual em crida l'atenció que està girat horitzontalment, una clara diferència en els colors i que no hi surt el fanal. El dibuix capta perfectament l'ambient festiu d'una ballada a la Plaça de Sant Jaume, de Barcelona.
Per a obtenir la informació d'aquestes dues obres he comptat amb l'amable assessorament d'Estel·la Pagans i Miró, filla de l'artista.
Foto: Arxiu Família Pagans-Miró.


Autor: JOAN PARADÍS*
Títol: PELS NOSTRES AMICS

Any 1985
Portades dels dos discos de la Cobla Miramar que varen treure l'any 1985 amb el títol Pels nostres amics, amb sardanes de Jaume Cristau i Brunet, que apareix a la portada, dibuixat a carbó.
* El seu nom complet és Joan Paradís i Puig, pintor i dibuixant figuerenc, que potser no ha estat reconegut artísticament com es mereixia. Més info aquí.


Autor: JOAN ROCA*
Títol: JOVENÍVOLA DE SABADELL, 10 ANYS (1976-1986)

Any 1986
Portada del llibre de Jaume Nonell i Juncosa i Lluís Subirana i Rebolloso dedicat al desè aniversari de la Cobla Jovenívola de Sabadell.
* El seu nom complet és Joan Roca i Tubau, dissenyador gràfic i artista polifacètic sabadellenc, nascut a Ripoll i establert a Sabadell quan tenia quinze anys.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Autora: FINA RIFÀ*
Títol: ALMANAC SARDANISTA

Any 1986
Dibuix que apareix a la portada del disc de 1986 Antologia musical - Almanac Sardanista, amb sardanes de Tomàs Gil i Membrado interpretades pe la Cobla La Principal de La Bisbal.
* El seu nom complet és Josefina Rifà i Llimona, il·lustradora i mestra nascuda a Palma de Mallorca, establerta a Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 44è APLEC DE LA SARDANA DE MOLLET DEL VALLÈS

Any 1986
Dibuix que apareixia al 44è Aplec de la Sardana de Mollet del Vallès, celebrat el dia 1 de Maig de 1986.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XVIè APLEC DE LA SARDANA DE SANTA COLOMA DE FARNERS

Any 1987
Cartell del XVIè Aplec de la Sardana de Santa Coloma de Farners, celebrat el dia 26 d'Abril de 1987.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: XAVIER CUGAT
Títol: LA SARDANA - 1

Anys 80
Una de les caricatures que l'artista, que també hi surt al costat de la seva signatura, va dedicar al món de la sardana.
* El seu nom complet és Francesc d'Assís Xavier Cugat i Mingall, gironí universal, més reconegut encara per la seva activitat musical.


Autor: XAVIER CUGAT
Títol: LA SARDANA - 2

Anys 80
No estic segur de la data, ni tan sols de la dècada, d'aquest dibuix ni de l'anterior.


Autor: XAVIER CUGAT
Títol: COBLA DE SARDANES

Any 1991
Litografia de 39,8 x 33,4 cm. Una altra visió humorística de la Cobla, des del punt de vista del polifacètic Xavier Cugat.
Foto: Extreta de la pàgina oficial de l'artista, on es pot comprar la litografia.


Autor: XAVIER CUGAT
Títol: COBLA DE SARDANES

Any 1991
Detall de la imatge anterior.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XIè APLEC DE LA SARDANA DE BREDA

Any 1988
Portada del programa de l'XIè Aplec de la Sardana de Breda, celebrat el dia 10 d'Abril de 1988.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: FONTANILLAS*
Títol: 52è APLEC DE LA SARDANA SANTA PERPÈTUA DE MOGODA

Any 1988
Cartell del 52è Aplec de la Sardana de Santa Perpètua de Mogoda, celebrat el dia 1 de Maig de 1988.
* El seu nom complet és Jaume Ventura i Fontanillas, dissenyador de Santa Perpètua de Mogoda.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: SEBASTIÀ TAMARIT*
Títol: II CONCERT DE SARDANES SOBRE TEMES PONENTINS

Any 1988
Dibuix que apareixia al Cartell del II Concert de Sardanes sobre temes ponentins, a càrrec de la Cobla La Principal de Lleida, organitzat pel Cercle de Belles Arts de Lleida en una data que desconec de l'any 1988.
* El seu nom complet és Sebastià Tamarit i Barrull, il·lustrador de Lleida.
Foto: Fons Sol-Torres.


Autor: MIQUEL ROS*
Títol: COBLA BAIX EMPORDÀ

Any 1988
Caricatura feta amb ploma i tinta xinesa de la Cobla Baix Empordà, que sortia en el díptic publicitari de la Cobla editat l'any 1988. És molt realista, i es pot identificar clarament tots els músics:
Drets: Josep Sendra i Teixidor, Enric Dorca i Call ("Quique"), Josep Vilahur i Sastre, Amadeu Cuadrado i Alguacil, Enric Bosch i Quintana i Francesc Codina i Tràfach ("Paco Pic")
Asseguts: Martí Matas i Rovira, Àngel Cutrinas i Valls, Antoni Moré i Anglada, Gabriel ("Biel") Castelló i Regencós i Francesc ("Paco") Cadanet i Matas.
* El seu nom complet és Miquel Ros i Saballs, dibuixant i caricaturista de Palafrugell.


Autor: MIQUEL ROIG*
Títol: III CONCERT DE SARDANES SOBRE TEMES PONENTINS

Any 1989
Dibuix que apareixia al Cartell del III Concert de Sardanes sobre temes ponentins, a càrrec de la Cobla La Principal de Lleida, organitzat pel Cercle de Belles Arts de Lleida en una data que desconec de l'any 1989. El dibuix, però es va fer l'any 1988.
* El seu nom complet és Miquel Roig i Nadal, dibuixant i pintor de Lleida.
Foto: Fons Sol-Torres.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 40è APLEC DE LA SARDANA DE CALDES DE MALAVELLA

Any 1989
Portada del programa del 40è Aplec de la Sardana de Caldes de Malavella, celebrat el 14 de Maig de 1989.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 17è APLEC DE LA SARDANA DE PERALADA

Any 1989
Portada del programa del 17è Aplec de la Sardana de Peralada, celebrat el 27 d'Agost de 1989.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XIVè APLEC DE LA SARDANA DE SANT ANDREU DE LLAVANERES

Any 1990
Portada del programa del XIVè Aplec de la Sardana de Sant Andreu de Llavaneres, celebrat el 20 de Maig de 1990.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: Vè APLEC DE LA SARDANA DE MONTGAT

Any 1990
Dibuix que apareixia a la portada del programa del Vè Aplec de la Sardana de Montgat, celebrat el 17 de Juny de 1990.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Any 1990
Caricatura que he trobat a Internet. Desconec l'any exacte, però estava en un programa de la Festa Major de Gelida (no posava l'any ...)


Autor: DESCONEGUT
Títol: VIè APLEC DE LA SARDANA DE MONTGAT

Any 1991
Portada del programa del VIè Aplec de la Sardana de Montgat, celebrat el 19 de Maig de 1991.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 19è APLEC DE LA SARDANA DE PREMIÀ DE MAR

Any 1992
Portada del programa del 19è Aplec de la Sardana de Premià de Mar, celebrat el 26 d'Abril de 1992.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XIVè APLEC DE LA SARDANA DE MARTORELLES

Any 1992
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XIVè Aplec de la Sardana de Martorelles, celebrat el 5 de Setembre de 1992.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: MANUEL CUSACHS*
Títol: LA COBLA, CADAQUÉS

Any 1992
* El seu nom complet és Manuel Cusachs i Xivillé, dibuixant, pintor i escultor, de Mataró. Més info.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: MANUEL CUSACHS
Títol: LA SARDANA "MOLA" A EN ROBAFAVES

Any 2009
Portada del conte La Sardana "mola" a en Robafaves, del periodista i historiador Manuel Cusachs i Corredor, cosí de l'autor de la portada.
Foto: Editorial Capgrós.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 14è APLEC DE LA SARDANA DE MANRESA

Any 1993
Portada del programa del 14è Aplec de la Sardana de Manresa, celebrat el 21 de Març de 1993.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: Vè APLEC DE PRIMAVERA (DE L'EIXAMPLE A L'ESCORXADOR)

Any 1993
Dibuix que apareixia a la portada del programa del Vè Aplec de Primavera (de l'Eixample a l'Escorxador), celebrat el 4 d'Abril de 1993. Suposo que a la Plaça de la Sagrada Família de Barcelona.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XLè APLEC DE LA SARDANA DE RIPOLL

Any 1993
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XLè Aplec de la Sardana de Ripoll, celebrat el 18 de Juliol de 1993.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: RICARD SOLER*
Títol: SARDANES A MARTORELL

Any 1993
Portada del disc Sardanes a Martorell, Volum 3, de la Cobla Selvatana, publicat per Audiovisuals de Sarrià el mes de Juliol de 1993, amb motiu de l'elecció de Martorell com a Ciutat Pubilla de la Sardana d'aquell any.
El dibuix fa una clara referència als Diables de Martorell i als músics de Cobla, units en un sol personatge.
* El seu nom complet és Ricard Soler i Amador, dibuixant i il·lustrador de Barcelona.


Autor: VALENTÍ JULIÀ*
Títol: SARDANES D'ANTONI ALBORS I ASINS

Any 1993
Portada i detall del dibuix del Cd de Sardanes d'Antoni Albors i Asins, enregistrat per la Cobla La Principal de La Bisbal l'any 1993. El temple representat és la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona. La Cobla s'endevina en el centre de la imatge.
* El seu nom complet és Valentí Julià i Sadurní, ceramista, dibuixant, escultor i delineant projectista de l'Hospitalet de Llobregat. No és estrany, doncs, que il·lustrés les portades d'aquest i dels altres dos discos (1995 i 1997) dedicats a un altre hospitalenc il·lustre com va ser Antoni Albors i Asins.


Autor: VALENTÍ JULIÀ
Títol: SARDANES D'ANTONI ALBORS I ASINS

Any 1995
Portada i detall del dibuix del Cd de Sardanes d'Antoni Albors i Asins, enregistrat per la Cobla La Principal de La Bisbal l'any 1995. El temple representat és el Temple Expiatori de la Sagrada Família, de Barcelona. La Cobla es veu a la dreta de la imatge.


Autor: VALENTÍ JULIÀ
Títol: SARDANES D'ANTONI ALBORS I ASINS

Any 1997
Portada i detall del dibuix del Cd de Sardanes d'Antoni Albors i Asins, enregistrat per la Cobla La Principal de La Bisbal l'any 1997. El temple representat és el Temple Expiatori del Sagrat Cor, situat al Ttibidabo, de Barcelona. La Cobla s'endevina en el centre de la imatge.


Autor: J. MARTÍNEZ LOZANO*
Títol: XXIIè APLEC DE LA SARDANA DE LLANÇÀ

Any 1994
Cartell del XXIIè Aplec de la Sardana celebrat el 26 de Juny de 1994.
*
El seu nom complet és José Martínez Lozano ("Pepe").


Autor: DESCONEGUT
Títol: IXè APLEC DE LA SARDANA DE LA VALL DE RIBES

Any 1994
Dibuix que apareixia a la portada del programa del IXè Aplec de la Sardana de la Vall de Ribes, celebrat a Ribes de Freser el 7 d'Agost de 1994.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: ESTRENA DE LA COBLA SÚRIA

Any 1995
Programa (i detall) de la presentació de la Cobla Súria, a la Plaça de Sant Joan d'aquesta població bagenca, el Diumenge de Rams, 9 d'Abril de 1995.


Autor: DESCONEGUT
Títol: Xè APLEC DE LA SARDANA DE LA VALL DE RIBES

Any 1995
Portada del programa del Xè Aplec de la Sardana de la Vall de Ribes, celebrat a Ribes de Freser el 6 d'Agost de 1995.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: AZAGRA Y REVUELTA*
Títol: 27è APLEC DE LA SARDANA DE LES ROQUETES

Any 1995
Portada del programa del 27è Aplec de la Sardana de Les Roquetes, celebrat el 15 d'Octubre de 1995.
* En realitat són dos autors: Juan Carlos Azagra García (dibuixant, afincat a Santa Coloma de Gramenet) i Encarna Revuelta Medialdea (mestra d'escola que viu a Barcelona, i que acoloreix els dibuixos d'Azagra). Tal com podem veure en la imatge signen Azagra-Revuelta.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: RAMON*
Títol: IXè APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Any 1996
Portada del programa del IXè Aplec de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols, celebrat el 26 de Maig de 1996.
* El seu nom complet és Ramon Motjé i Mont, dibuixant i pintor de Llagostera.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: RAMON
Títol: 24è APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Any 2011
Portada del programa del 24è Aplec de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols, celebrat el 22 de Maig de 2011, el dia que jo feia 57 anys (dada totalment irrellevant, excepte per a mi, i encara).
El dibuix és de l'any 1992, tal com es pot veure en la firma, i per tant és anterior a la imatge que podem veure immediatament abans d'aquesta; no obstant, en aquest cas agafo com a criteri d'ordre el dels Aplecs.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: COMMEMORACIÓ DEL Xè APLEC DE LA SARDANA DE SANTS

Any 1997
Dibuix que apareixia al programa de la Commemoració del Xè Aplec de la Sardana de Sants, celebrat el 5 d'Abril de 1997.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: QUEL*
Títol: 35è APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1997
Detall de la portada del programa del 35è Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el 13 de Juliol de 1997.
* El seu nom complet és Miquel Ferrés i Bosch, fotògraf i dibuixant d'Olot, que signa "Quel".
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ALBERT CARRILLO*
Títol: LA SARDANA A L'ESCOLA (1er any de cicle superior)

Any 1997
Dibuix que surt en una de les pàgines del Quadern La Sardana a l'Escola (1er any de cicle superior), que és un programa pedagògic i divulgatiu de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona per fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada de les comarques gironines durant l'horari lectiu de les escoles.
Els quaderns de La Sardana a l'Escola van ser elaborats pels mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colon i van obtenir el Premi a la Divulgació Pedagògica de la Sardana atorgat per l'Obra del Ballet Popular.
En els crèdits del quadern posa que aquesta imatge va ser cedida per l'Agrupació Sardanista de Castellfollit de la Roca, que van tenir la idea inicial en un projecte de Joan Daranas ("D'ara") i Joan Rodeja.
* El seu nom complet és Albert Carrillo i Rodeja, il·lustrador i dissenyador de Riudaura.


Autor: JOAN ABRAS*
Títol: SARDANES D'EN RICARD VILADESAU

Any 1997
Portada del disc Sardanes d'en Ricard Viladesau, de la Cobla La Flama de Farners. El dibuix original representant a Ricard Viladesau i Caner**, però, segons es pot veure a la firma, és de 1977.
* El seu nom complet és Joan Abras i Mercader, escultor, pintor i ceramista de La Bisbal d'Empordà. El seu fill és el conegut cantant Miquel Abras.
** Vaig tenir el goig de ser alumne seu de tenora, als anys 70.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XLIVè APLEC DE LA SARDANA DE RIPOLL

Any 1997
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XLIVè Aplec de la Sardana de Ripoll, celebrat el 20 de Juliol de 1997.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ERNEST PUIG*
Títol: BALLEM SARDANES

Any 1997
Aquest dibuix surt a la portada del llibre Ballem Sardanes, que es pot trobar a la Botigueta del Portal Sardanista de la Confederació Sardanista de Catalunya.
* El seu nom complet és Ernest Puig i Rovira.


Autor: JOAN MARTÍ*
Títol: EL CANT DE LA TENORA

Any 1998
Dibuix al carbó, de 80 x 113 cm.
* El seu nom complet és Joan Martí i Aragonès, pintor i dibuixant de Barcelona, que també signava amb el pseudònim Petronius. Més info en aquest enllaç.
Hi ha una pintura seva molt similar amb el mateix títol i del mateix any (crec), que podem veure a l'entrada PINTURES, d'aquest mateix blog.
Foto: © 2018 by Joan Marti Aragonès.


Autor: ALBERT ROCA*
Títol: 30
è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS
Any 1998
Cartell del 30è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 26 de Juliol de 1998. S'indica que es fa un homenatge a Josep Casas i Busquets, pintor, escriptor, dinamitzador cultural i moltes coses més que podem veure a l'enllaç, nascut a Torroella de Montgrí i establert a Palamós des de ben jove, autor de moltes portades de l'Aplec de Palamós.
* El seu nom complet és Albert Roca i Cama, pintor de Palamós.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: ALBERT ROCA
Títol: 50
è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS
Any 2018
Cartell del 50è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 22 de Juliol de 2018.
Foto: Arxiu Lluís Mercader i Bravo.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXXVIIè APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ

Any 1999
Portada del programa del XXXVIIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el 13 de Juny de 1999.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: JOSEFINA JULBE*
Títol: 47è APLEC DE LA SARDANA DE BANYOLES

Any 1999
Dibuix que apareixia al cartell del 47è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el dia 4 de Juliol de 1999.
* El seu nom completa és Josefina ("Fina") Julbe i Roda, il·lustradora de Banyoles.
Foto: Arxiu Comarcal de Banyoles.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXXIIIè APLEC DEL BAIX CAMP

Any 1999
Portada del programa del XXXIIIè Aplec de la Sardana del Baix Camp, celebrat a Reus el 3 d'Octubre de 1999.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JULI CALATAYUD*
Títol: XXVè APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 1999
Portada del programa del XXVè Aplec de la Sardana de Malgrat de Mar, celebrat el 3 d'Octubre de 1999.
* El seu nom complet és Juli Calatayud i Dalmau, de Malgrat de Mar.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 45è APLEC DE LA SARDANA DE SANT QUIRZE DE BESORA

Any 1999
Portada del programa del 45è Aplec de la Sardana de Sant Quirze de Besora, celebrat el 3 d'Octubre de 1999.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR D'ESPONELLÀ

Any 2000
Dibuix que apareix en un programa de la Festa Major d'Esponellà, celebrada els dies 23 i 24 de Setembre de 2000.


Autor: DANI ESPINOSA*
Títol: PRIMER APLEC DE SARDANES A VILASSAR DE DALT

Any 2000
Portada del programa del 1er Aplec de la Sardana de Vilassar de Dalt, celebrat el 19 de Març de 2000.
* El seu nom complet és Daniel Espinosa i Garcia, pintor i escultor de Vilassar de Dalt.
Foto: Arxiu Grup Sardanista Vilassar de Dalt.


Autor: DANI ESPINOSA
Títol: TERCER APLEC DE SARDANES A VILASSAR DE DALT

Any 2002
Portada del programa del 3er Aplec de la Sardana de Vilassar de Dalt, celebrat el 17 de Març de 2002.


Autor: DESCONEGUT
Any 2000
Caricatura que he trobat a Internet. Desconec l'any exacte.


Autor: DESCONEGUT
Any 2000
Caricatura que he trobat a Internet. Desconec l'any exacte. És un adhesiu.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR

Any 2000
Postal que he trobat a Internet. Desconec l'any exacte. El barrig-barreig és important, doncs podem veure, a més de la Cobla i la rotllana de sardanistes, un globus aerostàtic, focs d'artifici, un àliga, un drac, castellers, havaneres, jotes, una xaranga, correfocs, gegants, capgrossos, cavallets, un Ball de Pabordes ... només hi falta en Wally !


Autor: XXX GASOL
Any 2000
Caricatura que he trobat a Internet. Desconec l'any exacte.
Foto: Símbols.cat.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 26è APLEC DE LA SARDANA DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

Any 2000
Portada del programa del 26è Aplec de la Sardana de L'Hospitalet de Llobregat, celebrat el 22 d'Octubre de 2000.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ANTONI GIRAMÉ*
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2001
Dibuix a tinta de 23 x 33 cm imprès sobre paper Modigliani-Candido New. Va ser un encàrrec de la Fundació Agrupació Mútua, i se'n va fer un tiratge numerat de l'1 al 3500. El primer exemplar d'aquest dibuix va ser lliurat a l'aleshores President de la Generalitat Jordi Pujol i Soley.
* El seu nom complet és Antoni Giramé i Pla, dibuixant i pintor d'Espinelves i establert a Vic.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XLVIIIè APLEC DE LA SARDANA DE RIPOLL

Any 2001
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XLVIIIè Aplec de la Sardana de Ripoll, celebrat el 15 de Juliol de 2001.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: SANTI DALMAU
Títol: XXVIIè APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 2001
Portada del programa del XXVIIè Aplec de la Sardana de Malgrat de Mar, celebrat el 7 d'Octubre de 2001.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: RITA CULLA*
Títol: BALLEM SARDANES

Any 2001
Portada del llibre nº 19 de la Col·lecció Folklore, de Teresa Sabaté i Rita Culla. Si mirem més amunt la imatge Autor: JUNCEDA, Any 1918, veurem que aquesta portada fa homenatge a aquell dibuix.
* El seu nom complet és Rita Culla i Perarnau, il·lustradora i autora de Barcelona, dedicada des de fa molt temps al món del llibre infantil i del material didàctic escolar. Més info en el blog de l'autora i en la pàgina que li dedica l'Editorial Salvatella .
Foto: Editorial M.A. Salvatella, S.A.


Autora: LEILA RIBES*
Títol: 40è APLEC DE LA SARDANA DE SABADELL

Any 2002
Dibuix que apareixia al cartell del 40è Aplec de la Sardana de Sabadell, celebrat el 30 de Juny de 2002.
* El seu nom complet és Leila Ribes i Parera, de Sabadell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XVè CONCURS DE COLLES SARDANISTES DE JUNEDA

Any 2002
Programa (i detall) del XVè Concurs de Colles Sardanistes celebrat a Juneda el 25 d'Agost de 2002, dins dels actes de la seva Festa Major.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXXVIè APLEC DEL BAIX CAMP

Any 2002
Cartell del XXXVIè Aplec de la Sardana del Baix Camp, celebrat a Reus el 15 de Setembre de 2002.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: BIRI*
Títol: 41è APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 2003
Detall del cartell del 41è Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el 13 de Juliol de 2003.
* El seu nom és Pere Rovira i Pons, conegut com a "Biri", dibuixant olotí establert a Sant Cugat del Vallès
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Agrupació Sardanista Olot.


Autor: BIRI
Títol: ACTIVITATS DE LES COLLES SARDANISTES

Any 2005
Portada del programa d'activitats de les Colles Sardanistes Mainada i Galeig de Primavera, previstes per l'Agrupació Sardanista Olot per a l'any 2006.
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Agrupació Sardanista Olot.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FORMACIÓ TÍPICA DE LA COBLA

Any 2003 (aproximadament)
Dibuix emprat en diferents projectes didàctics, el primer dels quals el va endagar la Cobla Baix Llobregat. He parlat amb ells i no en recorden l'autor. Si anem a aquest enllaç, podem jugar a clicar el nom de cada instrument, de manera que ens expliquen detalls de cadascun d'ells.
La segona imatge és una versió que apareix en un programa d'una ballada a Tournefeuille (Haute Garone) del 21 de Maig de 2016.


Autor: DESCONEGUT
Títol: Xè APLEC DE LA SARDANA D'OSSEJA

Any 2003
Dibuix que apareixia al cartell del Xè Aplec de la Sardana d'Osseja, celebrat el 10 d'Agost de 2003.


Autor: DESCONEGUT
Títol: XXVIIIè APLEC DE LA SARDANA DE CORNUDELLA DE MONTSANT

Any 2004
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XXVIIIè Aplec de la Sardana de Cornudella de Montsant, celebrat el 15 d'Agost de 2004.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


 
Autora: NÚRIA AYMÀ*
Títol: AUCA DE LA SARDANA

Any 2005
Aquesta sèrie de dibuixos pertany a l'Auca de la Sardana. Els textos són de Ramon Cuéllar i Sorribes i Joan Vilamala.
* El seu nom complet és Núria Aymà i Comas, il·lustradora i dissenyadora gràfica.
Fotos: La paret de les auques. © Núria Aymà Comas.


Autor: AMADEU CASALS*
Títol: SISÈ APLEC DE LA SARDANA DE VILASSAR DE DALT

Any 2005
Portada del programa del Sisè Aplec de la Sardana de Vilassar de Dalt, celebrat el 20 de Març de 2005, i el mateix dibuix sense retolar.
* El seu nom complet és Amadeu Casals i Pons, pintor de Vilassar de Dalt.
Fotos: 1) Arxiu Francesc Manaut. 2) Arxiu Grup Sardanista Vilassar.


Autor: JULI BATALLÉ*
Títol: XLIIIè APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 2005
Dibuix que apareixia al cartell del XLIIIè Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el 10 de Juliol de 2005.
* El seu nom complet és Juli Batallé i Murlà, pintor d'Olot.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JAUME PRATS*
Títol: VIIè APLEC DE SARDANES DE VILASSAR DE DALT

Any 2006
Cartell del VIIè Aplec de Sardanes de Vilassar de Dalt, celebrat el 19 de Març de 2006.
* El seu nom complet és Jaume Prats i Pons, pintor de Vilassar de Dalt.
Foto: Arxiu Grup Sardanista Vilassar de Dalt.


Autor: JAUME PRATS
Títol: 9è APLEC DE SARDANES DE VILASSAR DE DALT

Any 2008
Cartell del 9è Aplec de Sardanes de Vilassar de Dalt, celebrat el 16 de Març de 2008.
Foto: Arxiu Grup Sardanista Vilassar de Dalt.


Autor: JAUME PRATS
Títol: 9è APLEC DE SARDANES DE VILASSAR DE DALT

Any 2008
Dibuix original que es va fer sevir pel Cartell anterior.
Foto: Arxiu Rosa Mª Prats i Bàrbara.


Autor: FRANCESC ANGLÈS*
Títol: LA COBLA

Any 2006
Dibuix que es va fer a partir de dues escultures que es poden veure en l'entrada ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ESCULTURES, d'aquest blog: la de 1976 que es troba al Museu Dalí de Figueres, i la de 2007 que es pot veure a L'Escala.
* El seu nom complet és Francesc Anglès i Garcia, metge i escultor.


Autor: FRANCESC ANGLÈS
Títol: LA COBLA

Any 2007
Dibuix amb dedicatòria. Es va fer servir per a la portada del llibre que comento en la imatge següent.
Foto: Arxiu Jordi Gallegos i Córdoba, a qui va dedicat el dibuix.


Autor: FRANCESC ANGLÈS
Any 2007
Portada i detall del llibre/Cd Núria Feliu* recita les sardanes més populars. És un treball literari i musical que inclou 23 de les sardanes més conegudes, triades per la mateixa cantant i per l’escriptor Lluís Subirana**
* Núria Feliu i Mestres
** Lluís Subirana i Rebolloso.


Autora: ÀNGELS FIGUEROLA*
Títol: COBLA EN UNA BALLADA DE SARDANES

Any 2008
Dibuix que es pot veure a la pàgina 106 del Llibre del Mestre del projecte REQUETETXEC, obra de Josep Mª Mayol i Puentes i Mª Àntònia Pujol i Subirà, músics i mestres tots dos. Requetetxec és un material didàctic pensat per donar a conèixer els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans a l’alumnat d’educació primària. Està format per divuit unitats didàctiques que presenten de manera visual i auditiva els nostres instruments i conjunts instrumentals, els contextos on actuen i la música que toquen. Els autors d'aquest treball van rebre una Menció Especial del Jurat de Cultura Popular i Tradicional dels Premis Ciutat de Barcelona 2011, per l'alt valor pedagògic i innovador aportat en l'àmbit del coneixement dels instruments i dels grups instrumentals de música popular i tradicional dels Països Catalans.
* El seu nom complet és Àngels Figuerola i Farré, dibuixant i artesana especialitzada en paper maché, de Sant Esteve de Palautordera.


Autora: ÀNGELS FIGUEROLA
Títol: COBLA FENT UN CONCERT

Any 2008
Dibuix que es pot veure a la pàgina 106 del Llibre del Mestre del projecte REQUETETXEC, obra de Josep Mª Mayol i Puentes i Mª Àntònia Pujol i Subirà.


Autora: ÀNGELS FIGUEROLA
Títol: COBLA I SARDANISTES

Any 2008
Dibuix que es pot veure a la pàgina 50 del Llibre del Mestre del projecte REQUETETXEC, obra de Josep Mª Mayol i Puentes i Mª Àntònia Pujol i Subirà.


Autor: ADOLF*
Títol: APLEC DE SANT MEDIR

Any 2008
Aiguafort de 10 x 13,3 cm. Veiem els músics en el centre de la rotllana. a l'Aplec de Sant Medir, que se celebra cada any el dia 3 de Març en els paratges al voltant de l'Ermita de Sant Medir, pertanyent a Sant Cugat del Vallès.
* El seu nom complet és Adolf Priante i Vidal, pintor, dibuixant, gravador i il·lustrador de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès).
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ADOLF
Títol: APLEC SARDANISTA

Any 2018
Dibuix digital anunciant el 43è Aplec de la Sardana de Sant Cugat del Vallès, celebrat el 30 de Setembre de 2018. Aquesta il·lustració es va publicar al setmanari Tot Sant Cugat, i s'hi reconeix l'uniforme de les quatre balladores que formen la rotllana, són de la Colla Aires Gironins, de Girona.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: CARLES SARRATE*
Títol: COBLA A L'HOSPITALET DE L'INFANT

Any 2008
Dibuix fet amb tinta a la canya, completat amb uns tocs d'aiguada (tinta i aigua) amb pinzell, realitzat durant l'actuació d'una Cobla a L'Hospitalet de L'Infant.
* El seu nom complet és Carles Sarrate i Garcia, dibuixant i pintor de Barcelona, afincat a Montmeló, nascut l'any 1959. Va ser deixeble de Narcís Galià i Adell (1971-75) i després de Gonzalo Beltrán Díaz (1975-79). Amb Gonzalo va treballar dibuix del natural, amb èmfasi en la "forma interior" del cos, i olis de gran format, amb influències cubistes, futuristes i altres. Es dedica a l'aquarel·la des de l'any 2000 amb tota mena de temes, i és membre del Cercle Artístic de Sant Lluc, de Barcelona, des del 2004.


Autor: CARLES SARRATE
Títol: COBLA A L'HOSPITALET DE L'INFANT

Any 2008
Aiguada amb pinzell. Feta en el mateix lloc i dia que l'anterior.


Autor: JOU RAMÍREZ*
Títol: AUCA DE LA PRINCIPAL DE LA BISBAL

Any 2009
Auca de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, publicada a la web Rodolins.cat l'any 2009. L'autor dels textos és Ramon Cuéllar i Sorribes.
* El seu nom complet és Josep Mª ("Jou") Ramírez i Burgada, dissenyador gràfic, il·lustrador i pedagog de Lloret de Mar.
Foto: Arxiu Ramon Cuéllar.


Autor: JOU RAMÍREZ
Títol: AUCA DE LA PRINCIPAL DE LA BISBAL

Any 2009
Vinyeta nº 2 de l'Auca, inspirada en la primera fotografia coneguda (Alberto Kern, 1894) de La Principal de La Bisbal.
Foto: Arxiu Ramon Cuéllar.


Autor: JOU RAMÍREZ
Títol: AUCA DE LA PRINCIPAL DE LA BISBAL

Any 2009
Vinyeta nº 16 de l'Auca. El primer dibuixant que va plasmar aquesta imatge del tenorista amb la cadira aixecada de davant i la tenora ben enlaire va ser Junceda (Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia) a la portada d'un llibret de partitures de sardanes per a piano de la Col·lecció La Sardana Popular, editada per Josep Mª Canals i Panedas (1917). Podem veure l'original a dalt d'aquesta pàgina, buscant Junceda, Any 1917.
Foto: Arxiu Ramon Cuéllar.


Autor: JOU RAMÍREZ
Títol: AUCA DE LA PRINCIPAL DE LA BISBAL

Any 2009
Vinyeta nº 24 de l'Auca.
Foto: Arxiu Ramon Cuéllar.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 63è APLEC DE LA SARDANA DE TARADELL

Any 2009
Cartell del 63è Aplec de la Sardana de Taradell, celebrat el 21 de Juny de 2009.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: WILLIAM FENECH*
Títol: COBLA

Any 2009
Carbó i gouache diluït.
* Més informació de William Fenech clicant l'enllaç.
Foto: Arxiu William Fenech.


Autor: WILLIAM FENECH
Títol: LA SANTA ESPINA

Any 2009
Carbó sobre paper.
Foto: Arxiu William Fenech.


Autor: WILLIAM FENECH
Títol: CULTURE CATALANE

Any 2010
Carbó i llapis a l'oli.
Foto: Arxiu William Fenech.


Autor: JORDI BELTRAN*
Títol: CULTURA POPULAR - LA COBLA

Any 2009
Caricatura de l'il·lustrador Jordi Beltran, de la seva sèrie Festa Major.
* El seu nom complet és Jordi Beltran i Vidal.


Autor: LLUÍS CADAFALCH*
Títol: COMPOTA DE COBLA

Any 2010
Caricatura d'una Cobla, emprada en un projecte didàctic de la Cobla Sant Jordi anomenat Compota de Cobla.
* El seu nom complet és Lluís Cadafalch i Pladevall, il·lustrador, pintor, dissenyador i escriptor.


Autor: KAP*
Títol: CONCERT DE PATUM

Any 2010
Cartell del Concert de Patum (Memorial Ricard Cuadra), celebrat el 27 de Maig de 2010 al CAT de Gràcia i el dissabte 29 de juny a la Plaça de Sant Pere de Berga, i va estar dedicat a la música de cobla.
* El nom que hi ha darrere d'aquest conegut pseudònim, Kap, és el de Jaume Capdevila i Herrero, dibuixant i caricaturista de Berga.


Autora: ISABEL MEDINA*
Títol: BOLETES - LA COBLA SENCERA

Any 2010
La contrabaixista Isabel Medina va fer una sèrie de dibuixos per escenificar els vídeos d'algunes sardanes seves, com per exemple "Vora el mar" i "La Plaça del Castell". En presento 14, encara que n'hi ha algun més... totes les caricatures transmeten bon humor !
El seu nom complet és Isabel Medina Cantón, de Mataró.
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - ELS DOS TIBLES

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - EL TENOR

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - EL TENOR FENT UN SOLO LLARG

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - SOLO DE FLABIOL

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - TIBLE, CONTRABAIX, FLABIOL I TROMBÓ

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - TROMPETA I FISCORN

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - EL TIBLE, QUE S'HI GRONXA

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - EL TIBLE, DESPRÉS D'UNA OBLIGADA

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - ELS DOS TROMPETES

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - LA FILA DE DARRERE FENT EL CONTRAPUNT

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - INTERPRETANT LA SARDANA "VORA EL MAR" (1)

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - INTERPRETANT LA SARDANA "VORA EL MAR" (2)

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autora: ISABEL MEDINA
Títol: BOLETES - INTERPRETANT LA SARDANA "LA PLAÇA DEL CASTELL"

Any 2010
Foto: Arxiu Isabel Medina.


Autor: IGAZÁBAL*
TÍTOL: LIIIè APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 2010

Dibuix que apareixia al Cartell del LIIIè Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el dia 30 de Maig de 2010.
* Els seu nom complet és Juan José Mariscal Igazábal, dibuixant, pintor i escultor nascut a La Línea de La Concepción (Cádiz), i establert a Palafrugell. És més conegut com Juan Igazábal.
Foto: Arxiu Juan Igazábal.


Autor: IGAZÁBAL
TÍTOL: LIVè APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 2011

Dibuix que apareixia al Cartell del LIVè Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el dia 29 de Maig de 2011.
Foto: Arxiu Juan Igazábal.


Autor: IGAZÁBAL
TÍTOL: LVIè APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 2013

Cartell del LVIè Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el dia 1 de Maig de 2013.
Foto: Arxiu Juan Igazábal.


Autor: IGAZÁBAL
TÍTOL: LVIè APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 2013

Dibuix original que il·lustrava el cartell anterior.
Foto: Arxiu Juan Igazábal.


Autor: IGAZÁBAL
TÍTOL: LVIIIè APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 2015

Dibuix que apareixia al Cartell del LVIIIè Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el dia 1 de Maig de 2015.
Foto: Arxiu Juan Igazábal.


Autora: MIRIAM MASRAMON*
Títol: COBLA DE DONES

Any 2011
Caricatura de la Cobla D Dones, formada l'any 2011, impulsada per l'associació sardanista gironina Amics de la Sardana Terranostra, amb el suport de l'Ajuntament de Girona.  L'any 2013 van canviar el nom per Cobla Pubilla Gironina.
* El seu nom complet és Miriam Masramon i Muntadas, i toca el fiscorn.


Autor: JOAN TORREMILANS*
Títol: 47è APLEC DE LA SARDANA DE SILS

Any 2011
Cartell del 47è Aplec de la Sardana de Sils, celebrat el 17 d'Abril de 2011.
* El seu nom complet és Joan Torremilans i Tarrés, activista cultural i pintor de Sils.


Autor: ÀLIES*
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Portada del llibre El pessebre cantat (Nadales tradicionals catalanes), editat per La Patumaire Edicions. És un recull de nadales amb acords i tablatura de guitarra, i figures de paper retallables, per tal de construir el pessebre. Veiem part d'una Cobla en segon terme.
* El seu nom és Jesús Alises i Valdelomar, grafista, dissenyador, copista de música i també músic (el podem trobar en aquest blog en vàries formacions, com a contrabaixista).
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Aquí tenim el retallable corresponent a la Cobla.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del contrabaix (i el porquet).
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del fiscorn.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del flabiol.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del tenor.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del trompeta.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: ÀLIES
Títol: LA COBLA AL PESSEBRE

Any 2011
Detall del sac de gemecs, que no surt al pessebre. Seria una espècie de bonus track.
Foto: Arxiu Jesús Alises.


Autor: JAUME VALLBONA*
Títol:
XIIIè APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE PALLEROLS
Any 2011
Cartell del XIIIè Aplec de la Sardana de Sant Feliu de Pallerols, celebrat el dia 31 de Juliol de 2011, amb un dibuix fet amb tècnica digital.
* El seu nom complet és Jaume Vallbona i Martí, dissenyador gràfic de Sant Feliu de Pallerols.
Foto: Arxiu Jaume Vallbona.


Autor: JAUME VALLBONA
Títol:
XIIIè APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE PALLEROLS
Any 2011
El dibuix del cartell anterior, sense text, i la foto que va servir de model, corresponent a la Cobla-orquestra Costa Brava; els tres músics que hi surten, d'esquerra a dreta, són: Conrad Rafart, David Bondia i Jesús Tarrida.
Fotos: Arxiu Jaume Vallbona.


Autor: JAUME VALLBONA
Títol:
21è APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE PALLEROLS
Any 2019
El mateix dibuix del cartell de 2011, però girat -suposo que per error- es va fer servir pel cartell del 21è Aplec de la Sardana de Sant Feliu de Pallerols, celebrat el 28 de Juliol de 2019.
Foto: Arxiu Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols.


Autora: LAURA BORRÀS*
Títol: NOTES DE CONCERT

Any 2011
Il·lustració nº 6 del llibre Notes de Concert, de David Puertas i Esteve.
Puc dir que la situació "cames ajudeu-me" a causa de la pluja l'he viscut en primera persona més de deu vegades durant la meva vida musical.
* El seu nom complet és Laura Borràs i Dalmau, il·lustradora de Sant Pere de Ribes. Té moltes obres relacionades amb la música, que juntament amb bona part de la seva obra podem veure en el seu blog.
Foto: Arxiu de l'autora.


Autora: LAURA BORRÀS
Títol: LA BOTIGA MÀGICA
Any 2018
Portada del conte La botiga màgica, de David Puertas i Laura Borràs.
Foto: Revista Musical Catalana.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA SARDANA A L'ESCOLA (2n any de cicle superior)

Any 2012
Dibuix que surt en una de les pàgines del Quadern La Sardana a l'Escola (2n any de cicle superior), que és un programa pedagògic i divulgatiu de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona per fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada de les comarques gironines durant l'horari lectiu de les escoles.
Els quaderns de La Sardana a l'Escola van ser elaborats pels mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colon i van obtenir el Premi a la Divulgació Pedagògica de la Sardana atorgat per l'Obra del Ballet Popular.


Autor: JOSEP Mª PUBILL*
Títol: COBLA

Any 2012
Dibuix que segons m'explica el mateix autor és fet amb tinta xina, acolorint a l'oli el contrabaix i els llacets dels dos músics.
* El seu nom complet és Josep Mª Pubill i Benaiges, artista plàstic autodidacta de Molins de Rei.


Autor: JORDI BORRÀS*
Títol: COBLA

Any 2012
Full del Calendari de Tradicions i Costums publicat per Omnium Cultural l'any 2012.
* El seu nom complet és Jordi Borràs i Abelló, il·lustrador i fotoperiodista de Barcelona. Més informació de l'autor en aquest enllaç.


Autor: JORDI CANELLES*
Títol: VIVÈNCIES I RECORDS

Any 2012
Portada del Cd Vivències i records, gravat l'any 2012 per la Cobla Ciutat de Girona, amb sardanes de la compositora Mª Teresa Monclús i Marquès.
* El seu nom complet és Jordi Canelles i Bertran, dibuixant, pintor, dissenyador gràfic de Ripoll, establert a Sant Joan de les Abadesses.


Autor: DANIEL CASTRO*
Títol: SARDANES DE FESTA MAJOR

Any 2012
Durant la Festa Major de 2012 de Sant Boi de Llobregat l'autor va fer una sèrie de dibuixos de diferents moments de la jornada, que es poden veure en aquest enllaç al seu blog Dibujos, croquis y apuntes reales realizados a pie de calle.
És un dibuix a llapis i aquarel·la, sobre la doble pàgina d'una llibreta, on hi és representada parcialment la Cobla Lluïsos.
* El seu nom complet és Daniel Castro Alonso, il·lustrador i dissenyador gràfic uruguaià, resident a Esplugues de Llobregat.


Autor: DANIEL CASTRO
Títol: FESTA MAJOR DE LA VERNEDA - SANT MARTÍ DE PROVENÇALS

Any 2017
Dibuix a tinta i aquarel·la, sobre la doble pàgina d'una llibreta, en un moment de la IIIª Trobada  de Colles veteranes, amenitzat per la Cobla Ciutat de Terrassa.


Autor del cartell: ANTON RIGAU; Autor del dibuix: JOSEP COLL
Títol: 60è APLEC DE LA SARDANA DE BANYOLES

Any 2012
En aquest cartell del 60è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el dia 1 de Juliol de 2012, el seu autor, Anton Rigau, fa servir la tipologia de lletra de la revista infantil TBO, i el dibuix pertany a un dels millors dibuixants que, al meu entendre, va tenir la revista: Josep Coll i Coll. Podem veure el dibuix de 1984 si anem més amunt en aquesta entrada, en l''apartat dedicat a Josep Coll.
Foto: Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, Col·lecció Arxiu Municipal de Banyoles.


Autor: PERE SAIS*
Títol:
44è APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS
Any 2012
Cartell del 44è Aplec de la Sardana de Palamós, celebrat el 22 de Juliol de 2012.
* El seu nom complet és Pere Sais i Pascalet, pintor -especialment d'icones- de Palamós.


Autor: JOSEP UBIA*
Títol:
AUCA DEL 25è APLEC DE SANT VICENÇ DE JONQUERES
Any 2012
Auca i dos detalls de la vinyeta nº 8. Es tracta de l'Auca del 25è Aplec a l'antiga església de Sant Vicenç de Jonqueres, organitzat per l'Associació de Veïns de la Creu Alta. Els textos són de David Laudo i Cortina.
La vinyeta il·lustra la participació en el primer Aplec de la Cobla Sabadell, l'any 1987.
* El seu nom complet és Josep Ubia i del Amo, dibuixant, pintor i dissenyador de Sabadell.
Foto: Blog de l'autor.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA PRINCIPAL DEL ROSSELLÓ

Any 2012
Logotip de la Cobla La Principal del Rosselló.
Foto: Pàgina web de la Cobla.


Autora: Mª ANTÒNIA*
Títol: COBLA COSSETÀNIA

Any 2012
La Cobla Cossetània tocant al Barri de Sant Jordi de Torredembarra.
* De moment no tinc cap dada de l'artista.
El dibuix es pot trobar en aquest enllaç.


Autora: Mª ANTÒNIA
Títol: SARDANES DE FESTA MAJOR

Any 2012
Festa Major dels Munts, a Torredembarra, el dia 19 d'Agost de 2012.
El dibuix es pot trobar en aquest enllaç.


Autor: POLLUX*
Títol:
THE TAMBORÍ AND FLABIOL PLAYER
Any 2012
Dibuix fet amb tinta i aquarel·la.
El seu nom complet és Paul Morris, dibuixant i pintor nascut a Beverley (Anglaterra) i establert a Los Ángeles, California (EE.UU.). Tal com veiem en aquesta i en les quatre imatges següents, l'artista ha recreat els instruments més característics de la Cobla, deixant de banda el contrabaix, el trombó i la trompeta, que són comuns a altres formacions.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: POLLUX
Títol:
THE FISCORNAIRE
Any 2012
Dibuix fet amb tinta i aquarel·la.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: POLLUX
Títol:
THE TENORA PLAYER
Any 2016
Dibuix fet amb tinta i aquarel·la.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: POLLUX
Títol:
THE TIBLE PLAYER
Any 2016
Dibuix fet amb tinta i aquarel·la.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: POLLUX
Títol:
FLABIOL I TAMBORÍ
Any 2017
Dibuix fet amb tinta i aquarel·la, en el qual proposa una visió més abstracta que l'anterior dedicada als mateixos instruments.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: FRANCESC CARDENYES*
Títol: MARE UUT

Any 2013
Contraportada del Cd editat el Febrer de 2013 amb un combinat musical ben especial: el quartet de Folk-jazz Kaulakau i la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. El títol del disc és Mare Uut, i si anem a l'enllaç hi podem veure tots els crèdits (músics participants, producció, gravació, disseny ...). I també podem escoltar el tema Rinotmeto (Franco Molinari), espectacular !
* El seu nom complet és Francesc Cardenyes i Parés, dissenyador gràfic, dibuixant i també músic de Sant Pol de Mar.


Autor: NORMAN SÁNCHEZ*
TÍTOL: FESTA MAJOR DE LLAGOSTERA
Any 2013

Cartell (i detall) de la Festa Major de Llagostera, celebrada dels dies 17 al 21 de Maig de 2013. Està inspirat en la col·lecció de llibres creats per Martin Handford On és Wally?. En el cartell, a part de Wally s’hi pot identificar una trentena de personatges de Llagostera, entre polítics, veïns, veïnes i membres d’entitats del municipi. Per cert, en aquesta mateixa entrada podem veure dos dibuixos molt semblants: SARDANES AL PARC (1929) de Ricard Opisso i Sala i LA FESTA MAJOR DE VILATREJÚ (1978), de Tísner (Avel·lí Artís i Gener); tots tres poden entrar en el gènere "grans multituds".
* El seu nom complet és Norman Sánchez i Ribas, de Llagostera, il·lustrador, pintor i professor de l'Escola de Belles Arts de la mateixa població.
Foto: pàgina de l'autor.


Autor: ORIOL FLO*
TÍTOL: COBLA A LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 2013

* El seu nom complet és Josep Oriol Flo i Martínez, músic i urban sketcher.


Autor: ADRIÁN ALONSO*
Any 2013
1er Premi del 32è Concurs de Dibuix Escolar 2013 del Centre Cultural de Terrassa.
* El seu nom complet és Adrián Alonso i Bautista, i en el moment de fer el dibuix tenia 11 anys, i era alumne de l'Escola Sant Andreu, de Borrassà.


Autor: XAVI ROQUETA*
TÍTOL: COBLA
Any 2014

Dibuix que il·lustrava un article de Josep Pujol a la Revista de Girona, nº 285, titulat La Cobla Principal de la Bisbal i la Cobla Ciutat de Barcelona, referents sardanístics de primer ordre.
* El seu nom complet és Francesc Xavier Roqueta i Bona, dissenyador, pintor, escultor i dibuixant de Girona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: GIRA I GIRA

Any 2014
Portada del Cd Gira i Gira, un projecte promogut pel Grup Sardanista Montserrat, de Lleida, i GR3 (plataforma cultural i de lleure) interpretat pel grup Polcasol3, acompanyats per la Bellpuig Cobla.


Autor: DESCONEGUT
Títol: GIRA I GIRA

Any 2014
Detall de la imatge anterior.


Autor: SERGI CUGAT*
Títol: MÚSIC DE COBLA

Any 2015
Cartell i detall del Concert de Nadal celebrat a la Sala Mozart de Calella el 20 de Desembre de 2015, que dins dels actes culturals de la Capitalitat de la Sardana 2015 va servir també com a homenatge a Josep Riera i Transachs, president de l'Agrupació Sardanista de Calella, que havia mort el mes de Juliol d'aquest any.
És una il·lustració realitzada a mà però directament dibuixada amb la tableta digital. Els colors són aquests perquè es tractava dels colors corporatius de la imatge de Calella Capital de la Sardana 2015.
L'autor va agafar com a model una fotografia d’algun Aplec de Calella que li van passar des de l’Ajuntament, i a mi em sembla que aquest músic podria ser en Jaume Call i Duran, que aleshores tocava amb la Cobla Iluro, de Mataró.
* El seu nom complet és Sergi Cugat i Garriga ("Cugui", tal com signa els seus treballs), dissenyador gràfic de Calella.


Autores: BEA I SÍLVIA GIL*
Títol: LA LLEGENDA DE LA SARDANA

Any 2015
Portada del Cd que acompanya el llibre del mateix nom. Història novel·lada que narra els inicis de la dansa catalana.  El text és de Josep Martínez i Cots, les il·lustracions són de Bea i Sílvia Gil, i la música va a càrrec de la Cobla La Principal de La Bisbal, amb 20 sardanes emblemàtiques que sintetitzen l'alt contingut artístic de la música per a cobla.
* Els seus noms complets són Bea i Sílvia Gil i Gómez.


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA*
Títol: DOS TENORS

Any 2015
L'aquarel·lista Manel Martínez va fer aquesta caricatura dels dos tenors de la Cobla La Principal d'Olot el dia 5 d'Abril de 2015, a Llançà.
D'esquerra a dreta: Josep Navarro i Zafra i Josep Loredo i Moner (servidor de Vès.).
* El seu nom complet és Manel Martínez i Cervera.


Autora: Mª MONTSERRAT RIBÀS*
Títol: 15è APLEC DE LA SARDANA DE SANT PERE DE RIBES

Any 2015
Cartell del 15è Aplec de la Sardana de Sant Pere de Ribes, celebrat el 31 de Juliol de 2015.
* El seu nom complet és Mª Montserrat Ribàs i Guimerà, pintora de Barcelona.


Autora: MONTSERRAT GINESTA*
Títol: LA FESTA

Any 2016
Dibuix que apareix a la pàgina 22 del llibre Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges, editat l'any 2016 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Política Lingüística).
* El seu nom complet és Montserrat Ginesta i Clavell, dibuixant i il·lustradora de Seva, especialitzada en l'escriptura i la il·lustració de llibres per a infants.


Autor: DETLEF SURREY*
Títol: INVITATION SARDANE

Any 2016
Dibuix fet durant una ballada a Perpinyà el 4 de Juliol de 2016. Al costat de la cobla hi ha un cartell que posa Invitation Sardane, i aquest és també el títol que li posa l'autor.
* És un dibuixant alemany, de Berlin, concretament, poso aquí l'enllaç a la seva pàgina web.


Autor: LINSKY*
Títol: COBLA FOMENT DEL MONTGRÍ

Any 2016
En aquesta caricatura feta durant el mes d'Agost de 2016 es reconeix molt bé als músics de la Cobla Foment del Montgrí:
Darrere: Pol Bonet, Pau Torrent, Miquel Clapés, Ignasi Comas, Lluís Subiranas i Jordi Bonaventura
Davant: Marc Fa, Nuri Comas, Vicenç Dumas, Jaume Font i Roser Serrano.
* El seu nom és Joan Pau Andreu i Rouch, de Portbou, i també és músic.
Foto: Arxiu Marc Fa.


Autor: JAUME PLA*
Títol: SARDANES PER NADAL A SOLSONA
Any 2016
Dibuix fet al carbonet i tocs de sanguina de la ballada de sardanes de Sant Esteve feta a la plaça Major de Solsona el 26 de Desembre de 2016. Aquest dibuix va guanyar el catorzè Concurs de postals de Nadal convocat per la regidoria de Cultura.
* El seu nom complet és Jaume Pla i Benlliure, dibuixant i pintor manresà establert a Solsona.
Foto: Ajuntament de Solsona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: SEGUICI POPULAR FESTIU DEL PRAT - AMICS DE LA SARDANA
Any 2017
Dibuix que es pot trobar a l'Exposició del Seguici Popular Festiu del Prat de Llobregat, i del qual en desconec l'autor.
Foto: Amics de la Sardana, del Prat de Llobregat.


Autora: ARIADNA BENJUMEA*
Títol: 60è APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA

Any 2017
El dia 1 de Maig de 2017 es va celebrar el 60è Aplec de la Sardana de Girona als Jardins de la Devesa. Durant el matí es feia la 39ª Trobada Sardanista Infantil, i es van lliurar els premis del XXXè Concurs de Dibuix, i pel què he pogut averiguar aquest va ser el que va guanyar. Tinguent en compte que l'autora en aquell moment tenia 12 anys, opino que és excel·lent.
El dibuix va servir com a portada del programa de l'Audició de Sardanes organitzada per Amics de la Sardana Terranostra a la Rambla de Girona el 17 de Desembre de 2017.
* El seu nom complet és Ariadna Benjumea i Pérez, de Salt.


Autor: DESCONEGUT*
Títol: XXXVIIè APLEC DE LA SARDANA DE CAMBRILS

Any 2017
Cartell del XXXVIIè Aplec de la Sardana de Cambrils, celebrat el 26 d'Agost de 2017.
* A la part superior dreta del dibuix podem veure l'enèsima reproducció de la cobla que va dibuixar Junceda l'any 1918, que trobem en aquesta mateixa pàgina.


Autor: JAUME GUBIANAS*
Títol: 40è APLEC DE LA SARDANA DE NAVÀS

Any 2017
Cartell del 40è Aplec de la Sardana de Navàs, celebrat el dilluns dia 28 d'Agost de 2017.
* El seu nom complet és Jaume Gubianas i Escudé, dibuixant i il·lustrador de Navàs.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: RELATS*
Títol: COBLA PREMIÀ

Any 2017
Dibuix a tinta xina on veiem la Cobla Premià actuant al Passeig de Centelles durant la Festa Major, el divendres 1 de Setembre de 2017.
* El seu nom complet és Pere Relats i Puyal, dibuixant i pintor de Centelles.
Foto: Andreu Pujol i Serradelarca. Arxiu de l'autor.


Autor: SERGIO MORATO*
Títol: 20è APLEC DE LA SARDANA DE CAMPDEVÀNOL

Any 2018
Cartell del 20è Aplec de la Sardana de Campdevànol, celebrat el 16 de Juny de 2018.
* El seu nom complet és Sergi Morato i Domínguez, és dibuixant i dissenyador gràfic de Vic.


Autora: NÚRIA SANAGUSTÍN*
Títol: 46è APLEC DE LA SARDANA DE LLANÇÀ

Any 2018
Cartell del 46è Aplec de la Sardana de Llançà, celebrat el 24 de Juny de 2018. La tènica emprada és una barreja d'aquarel·la, dibuix i collage.
* El seu nom complet és Núria Sanagustín i Aijón, pintora (i sardanista) de Llançà.


Autora: NÚRIA SANAGUSTÍN
Títol: 46è APLEC DE LA SARDANA DE LLANÇÀ

Any 2018
Detall de l'aquarel·la que es va fer servir pel cartell. En el programa hi ha publicat un petit poema de la mateixa autora del dibuix:
Els colors del nostre Cel i amb la força de l'amor.
Sentiments compartits.
El so de les cobles i el compàs dels balladors.
Sempre de la mà.
De les mans sempre units
.


Autora: BERTA HONTORIA*
Títol: LA COBLA
Any 2018
Dibuix desplegable, formant una mena de diorama, que és un dels treballs que van fer els alumnes de l'Escola de Sant Feliu de Pallerols. Està exposat al Restaurant Câ la Matilde, al mateix poble. El dibuix està copiat del que podem veure més amunt, l'any 2003, amb el títol de Formació típica de la Cobla, i forma part d'un projecte didàctic.
* El seu nom complet és Berta Hontoria i Bueno.


Autor: DESCONEGUT
Títol: SARDAXOU ROCK A LLORET

Any 2018
Dibuix fet durant la 2ª Trobada d'USK (Urban Sketchers) a l'Ermita de les Alegries, de Lloret de Mar, el diumenge 16 de Setembre de 2018. Els dos músics representants són de la Cobla Contemporània. Malauradament molts treballs d'aquest tipus de dibuix no van signats.


Autor: DESCONEGUT
Títol: TENORA PLAYER

Any 2018
Dibuix d'un tenorista que presento en escala de grisos i en color, que he trobat en una pàgina japonesa d'instruments folclòrics de tot el món.


Autora: CHANTAL CANTAGRILL*
Títol: LA COBLA-PAYS CATALAN

Any 2018
Dibuix digital fet a partir d'alguna fotografia. El presento tal com està publicat en una pàgina web anomenada Esperit Català, i girat (sense retolar), que seria la posició correcta.
* No tinc dades de Chantal Cantagrill, a qui vaig escriure per demanar-li permís i alguna dada tècnica, i no m'ha respost.


Autor: RAÚL DEAMO*
Títol: PARC DE LA MARQUESA

Any 2018
Dibuix fent servir tècniques d'urban sketcher, una mica més perfeccionat, amb l'acoloriment dels balladors. Fet el dia 20 de maig de 2018 al Parc de la Marquesa (barri de Collblanc), durant el 6è Aplec de la Sardana de L'Hospitalet de Llobregat.
* El seu nom complet és Raúl Deamo i Fajol, de L'Hospitalet de Llobregat, realitzador audiovisual, dissenyador gràfic, dibuixant i guionista d'historietes. En podem veure més informació a la seva pàgina web.


Autor: VÍCTOR MORCILLO*
Títol: 46è APLEC DE LA SARDANA DE CELRÀ

Any 2018
Cartell del 46è Aplec de la Sardana de Celrà, celebrat el dia 11 de Març de 2018.
* El seu nom complet és Víctor Morcillo i Ribas.


Autor: JORDI LÓPEZ*
Títol: LA SANTA ESPINA O LA SARDANA DE LA LLIBERTAT

Any 2018
Cartell i detall del programa editat pel Concert de Sardanes per a Cobla i Cors, celebrat el diumenge 18 de Novembre de 2018 a La Sala, d'Argentona, dins els actes de commemoració del 120è aniversari de la Coral Llaç d'Amistat. Segons em comenta l'autor, es va inspirar en l'escultura de bronze de Francesc Anglès i Garcia que representa una Cobla, situada al Passeig Lluís Albert, de L'Escala, i que es pot veure en aquest mateix blog (veure Francesc Anglès, Any 2007, en aquest enllaç)
* El seu nom complet és Jordi López i Vila, dibuixant i dissenyador gràfic d'Argentona.


Autor: JORDI LÓPEZ
Títol: LA SANTA ESPINA O LA SARDANA DE LA LLIBERTAT

Any 2018
Cartell alternatiu i esbós de la Cobla.


Autor: ÉDOUARD MONNEAU*
Títol: SARDANE DU NOUVEL AN

Any 2019
A Céret es fa cada any la Sardana d'Any Nou, el dia 1 de Gener. En el text que es pot veure en el dibuix posa: La Principal del Rosselló devant la mairie de Céret. 1-1-19.
* El seu nom complet és Édouard Monneau i Domènech, estudiant francès d'Antropologia a la Universitat de Barcelona.


Autor: 3DU ABARCA*
Títol: COBLA CIUTAT DE GIRONA A GRANOLLERS

Any 2019
El dia 23 d'Abril de 2019 la Cobla Ciutat de Girona va actuar a la Plaça Porxada de Granollers, i en aquest dibuix, que per una vegada acompanyo amb una fotografia del mateix esdeveniment, hi podem veure en Jordi Pujol (2n tenor) i l'Alberto Rodriguez (contrabaix).
* El seu nom complet és Eduardo Abarca i Valenzuela, dibuixant i pintor nascut a Córdoba (Argentina) i establert a Granollers.
Fotos: Arxiu de l'autor.


Autora: MERITX*
Títol: 40è APLEC DE SARDANES A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS

Any 2019
Cartell (i detall emmarcat del dibuix) del 40è Aplec de Sardanes a Palau-solità i Plegamans, celebrat el diumenge 9 de Juny de 2019.
* El seu nom complet és Meritxell Timoneda i Simon, dibuixant amateur de Palau-solità i Plegamans.


Autor: JAUME ROURE*
Títol: COBLA JUVENIL CIUTAT DE SOLSONA

Any 2019
Dibuix commemoratiu del 25è aniversari de la fundació de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, que tindria lloc l'any següent. Es reconeix bé el director de la Cobla, Albert Fontelles-Ramonet.
* El seu nom complet és Jaume Roure i Gilibert, pintor i dibuixant de Lleida.


Autora: PILAR*
Títol. FESTA MAJOR DE SANT CELONI

Any 2019
Dibuix fet el 7 de Setembre de 2019 durant l'activitat Dibuixem Sant Celoni, que va organitzar La Clau/Art Pintors, del Casal Popular del Baix Montseny,  per la Festa Major.
* El seu nom complet és Pilar Bultó i Serra, urban sketcher de Badalona.


Autora: PARNAU*
Títol: ... I EN VA SORTIR TOT AIXÒ !

Any 2019
Dibuix i detall del mateix, fet amb tècnica mixta, tinta i pintat digitalment, publicat a la pàgina 63 del nº 59 de la revista La Llera del Ter (tardor-hivern de 2019), en la secció LA IL·LUSTRACIÓ.
* El seu nom complet és Marta Puig i Parnau, arquitecta i il·lustradora de Madremanya. Podem veure altres treballs de l'autora a la seva pàgina d'Instagram i a la seva Web/portafoli.


Autora: EULÀLIA PANYELLA*
Títol: 45è APLEC DE LA SARDANA - CIUTAT DE L'HOSPITALET

Any 2019
Cartell del 45è Aplec de la Sardana Ciutat de L'Hospitalet, celebrat el diumenge dia 20 d'Octubre de 2019. Està inspirat en el Músic solitari, nom popular amb què es coneix el Monument a la Sardana anomenat L'Hospitalet Ciutat Pubilla, 1966, de Ramon Sabí i Serra, que es troba a la Plaça de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, i que podem veure en aquest blog en l'apartat ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ESCULTURES.
* El seu nom complet és Eulàlia Panyella i Ferreres, filòloga, de Barcelona.


Autora: MONTXU ALSINA*
Títol: CONTRABAIXISTA

Any 2020
Dibuix del contrabaixista de la Cobla La Principal d'Olot, Oriol Coromina i Terricabras, fet el dia 25 de Febrer de 2020.
* El seu nom complet és Montserrat Alsina i Cantalozella, sketcher (i intèrpret de saxo) de Santa Coloma de Farners.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!