T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 5 de juliol del 2018

ORQUESTRA DEL PO

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:

Any 1910
Orquestra d'Olesa de Montserrat, fundada al darrer terç del segle XIX. Tenia mĂșsics de qualitat i era una bona competidora de l'Orquestra Nois d'Olesa.
Cap a 1835 dos mĂșsics autodidactes d'Olesa que ja portaven temps tocant junts, el clarinetista Xxx Figueras ("l'avi Figueras" i tambĂ© "Jan Xic") i el violinista cec Anton Bayona, van decidir formar una orquestra; un dels mĂșsics escollits era Jaume Pascual ("el Boy" i tambĂ© "Po"), que tenia formaciĂł musical i va ensenyar als nous components; donat el seu mestratge, aquesta formaciĂł era coneguda com Orquestra del Boy. MĂ©s tard va arribar a Olesa un mĂșsic italiĂ  desterrat, de nom Eugenio, professor de clarinet, que acabĂ  d'instruir els integrants de l'orquestra, formant-ne part ell mateix. No feien una orquestra completa, d'onze mĂșsics, com manaven els cĂ nons de l'Ăšpoca, perĂČ tot i aixĂ­ van actuar molts anys. Els components inicials eren: Jaume Pascual ("el Boy" i tambĂ© "Po"), Eugenio (el clarinetista italiĂ ), Jaume Tort, Joan Ribas ("Ganso"), N. Badia i Pau Pujol.
Entre 1874 i 1876, Jaume Pascual ("el Boy" i tambĂ© "Po"), [funcionari de Correus] i Agapit Cortada [cafeter, fill de Pau Cortada i Singla, un dels artĂ­fexs de la fundaciĂł dels Nois d'Olesa], van ensenyar mĂ©s mĂșsics, i van organitzar l'Orquestra del Po, que va tenir molt bona acollida, i van estar actius durant uns quaranta anys. Alguns dels components d'aquella primera formaciĂł van ser: Jaume Pascual ("Po"), Joaquim Pascual, Joan Pascual, Josep Pascual ("Xiquet") -aquests tres darrers fills d'en Jaume-, Agapit Cortada, FĂšlix Cortada (fill de l'anterior, que va arribar a ser un contrabaixista de prestigi), Emili Martinella ("Ganxet", estanquer, nebot de Jaume Pascual) i Josep Matas i Tort.
Tota aquesta informaciĂł tan precisa l'extrec de diversos articles de premsa olesana dels anys 20 i 30, recollits i comentats en el llibre MĂșsics i Orquestres d'Olesa, de LluĂ­s Duran i Duran.
A la fotografia, extreta del mateix llibre, crec identificar-hi amb certesa un mĂșsic, i deduir-ne algun altre.
Drets: Desconegut, Josep Boada i Badia ("Xelmo")*, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Asseguts: Desconegut, Desconegut, Emili Martinella ("Ganxet")**, Desconegut i Desconegut***.
* Es pot veure una mica de biografia d'aquest prestigiós cornetí, amb foto inclosa, a la pàgina 2 del setmanari El Mirador, edició del dijous 7 de Febrer de 1935, en aquest enllaç.
** Dedueixo que Ă©s Emili Martinella ("Ganxet"), del qual em consta que va ser director d'aquesta formaciĂł. Puc estar equivocat, i per tant no s'ha d'agafar aquesta dada com paraula de DĂ©u ...
*** Aquest darrer mĂșsic podria ser Joan Pujol i BatallĂ©.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!