T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 21 d’agost del 2018

ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


ICONOGRAFIA: Estudi descriptiu de monuments figurats, estàtues, pintures, medalles, etc., en allò que concerneix l'objecte representat i la manera de representar-lo.

Aquest és l'objecte de la present entrada, on exposo una sèrie de representacions artístiques anomenada ALTRES SUPORTS, és a dir, que no les enquadro en PINTURES, DIBUIXOS I GRAVATS o ESCULTURES, i que tenen com a subjecte principal la Cobla. En algunes hi veurem aquesta com a protagonista, en d'altres només hi veurem algun músic, i en d'altres la Cobla quedarà en un segon o tercer pla, però sempre present. N'excloc, òbviament, les fotografies pròpiament dites, que ja es poden veure en l'apartat corresponent a cada formació en aquest mateix blog.
Representar una Cobla sencera és difícil, fins i tot diria que a l'artista li pot arribar a fer una mica de mandra dibuixar, pintar, esculpir onze músics amb els seus dotze instruments. Potser és per això que a dins del món de la Sardana hi ha molta més representació artística dels balladors que no pas dels músics. I quan es plasma la Cobla en alguna obra, moltes vegades és incompleta.
Hi ha tres entrades més de ICONOGRAFIA, a les quals s'hi pot accedir clicant els següents enllaços:
Ho agrupo per autors, intentant ordenar-ho cronològicament; si sé l'autor i l'any, ho posaré, i si sé la procedència també. Unifico el criteri de mides, si les tinc, posant sempre alçada x amplada.
Si algun lector sap més coses de les obres aquí exposades i m'ho vol comunicar ( jlm_54@hotmail.com ), estaré encantat d'afegir-ho.
Nota important: Els drets de les il·lustracions són dels respectius autors, reservats tots els drets. No fer-ne ús sense consentiment previ.


ALTRES SUPORTS
(22 obres)
  
A
utor: BAS*
Títol: II APLEC DE VALLVIDRERA
Any 1908
Vinyeta filatèlica** editada l'any 1908 amb motiu de la celebració del II Aplec de Vallvidrera. Incloc també el dibuix original fet a tinta i ploma.
* El seu nom complet és Joaquim Bas i Gich.
** Una vinyeta filatèlica és un element similar en forma i fabricació a un segell però que no té valor facial ni altra informació que tenen el segells postals que tots coneixem. A més, la seva utilitat és per a causes benèfiques, propagandístiques o polítiques entre altres.
Foto: Arxiu Mel Villalbí.


A
utor: ROCA*
Títol: PERFUMS "LA SARDANA"

Any 1932
Etiqueta de paper fi, amb un grup de sardanistes ballant al voltant d'una font, i amb una Cobla "minimalista" damunt d'una senyera. És una serigrafia de color blau.
És l'etiqueta d'un perfum creat per Domènec Latorre i Soler, de Barcelona, que també era polític i activista catalanista, afusellat per aquest motiu per la púrria franquista l'any 1939.
En presento dues versions, la primera és d'una loció-colònia i la segona seria estrictament d'un perfum.
* El seu nom complet és Antoni Roca i Maristany, dibuixant humorístic i esportiu, pintor i ceramista. Més info en aquest enllaç.
Fotos: 1) Museu del Perfum. Fundació Júlia Bonet (Andorra). 2) Ramon Manent i RodonArxiu de l'autor.


Autor: DESCONEGUT
Títol: CONCURSO REGIONAL DE SARDANAS
Any 1957
Vinyeta filatèlica editada l'any 1957 amb motiu de la celebració d'un concurs de sardanes en el marc dels actes de la IVª Exposició Filatèlica i IIª Numismàtica, que va tenir lloc a Granollers entre el 30 de Maig i el 2 de Juny de 1957.
Es va editar en diversos colors.


Autor: CARL NESJAR*
Títol: FAÇANA LATERAL DEL COL·LEGI D'ARQUITECTES DE CATALUNYA, A BARCELONA

Any 1962
Esgrafiat que forma part del fris de la part inferior de la façana de l'edifici del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, inaugurat a la Plaça Nova de la Catedral, de Barcelona, el 29 d'Abril de 1962; l'arquitecte va ser Xavier Busquets i Sindreu. Aquesta part concreta correspon al Carrer dels Arcs.
L'esgrafiat es va fer sobre uns dibuixos de Pablo Picasso (Pablo Ruiz Picasso). El genial pintor era amic de l'arquitecte Busquets, i va acceptar la seva proposta per realitzar els dibuixos per als frisos que presidirien la façana del COAC. L'artista malagueny va triar la tècnica de l’esgrafiat al doll de sorra, que havia estat utilitzada per primer cop a l’edifici del Govern a Oslo (Noruega). Per tal que Picasso tingués una clara idea de l’entorn de l’edifici, Busquets li va fer arribar fotografies i, fins i tot, una pel·lícula de 16 mm que recollia escenes de la fira de pessebres, trobades de gegants i de castellers realitzades a la plaça.
* Carl Nesjar era un pintor, escultor i fotògraf noruec.
Gairebé la totalitat de la informació d'aquest peu de foto procedeix de la pàgina web del Col·legi d'Arqutectes de Catalunya.
Foto: Yeagov. I entre nosaltres: fa vergonya que no hi hagi a Internet una sola fotografia decent, ben il·luminada i ben enquadrada d'aquesta part del fris, ni, posats a demanar, de les altres dues façanes. Hauré d'anar-hi un dia personalment o enviar-hi algun amic ...


Autor: CLAUDE DURRENS*
Títol: LA SARDANE
Any 1963
Segell posat en circulació a Andorra el 22 de Juny de 1963, dissenyat i gravat per Claude Durrens.
* El seu nom complet és Claude Robert Ernest Durrens, nascut a Cenon (Gironde, France), especialitzat en l'art del gravat aplicat als segells.


Autor: JORDI CURÓS*
Títol: VANO
Any 1977
Vano o ventall on hi va pintar quatre músics de cobla. Podem veure més pintures seves a l'entrada ICONOGRAFIA DE LA COBLA: PINTURES, d'aquest blog.
* El seu nom complet és Jordi Curós i Ventura, pintor olotí. Va plasmar la Sardana i la Cobla en diverses ocasions, sobretot a Cadaqués. Era amic de Salvador Dalí, i m'agradaria que llegissis aquesta entrevista de Genís Sinca a Jordi Curós tot passejant per la casa de Salvador Dalí l'any 2014. L'entrevista es titula: On són els grills?.


Autor: DESCONEGUT
Títol: HOMENATGE: COBLA LA PRINCIPAL DEL LLOBREGAT
Any 1978
Portada del disc editat l'any 1979, on la Cobla La Principal del Llobregat, amb la direcció de Lluís Lloansí i Marill va enregistrar deu sardanes que podem veure en aquest enllaç.


Autor: DESCONEGUT*
Títol: LA SARDANE
Any 1981
Sobre commemoratiu francès del primer dia d'emissió d'una sèrie de segells dedicats a la dansa; el matasegells, de Paris, porta data de 2 de Maig de 1981.
Faig també un detall del dibuix.
* El dibuix ve signat amb les inicials G. L.


Autor: G. JEANJEAN*
Títol: LA SARDANE

Any 1981
Sobre o postal que, tal com en la imatge anterior, commemora el primer dia d'emissió d'una sèrie de segells dedicats a la dansa; el matasegells porta data doble: 16-17 de Maig de 1981, especificant que és d'Amélie les Bains - Palalda
* No puc averiguar cap dada de l'autor del dibuix, ni tan sols el nom de pila.


Autor: JOAN SALVADOR
Títol: Vè APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1981
Banderí del Vè Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1981.
Durant uns quants anys l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró va encarregar a Joan Salvador, que tenia una empresa que s'hi dedicava, la confecció de banderins que ajudaven a finançar les despeses de l'Aplec. Joan Salvador tenia bona mà amb el dibuix i la majoria els va dissenyar a partir d'alguna idea o foto que li facilitava l'Agrupació.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura, que també em proporciona la informació.


Autor: JOAN SALVADOR
Títol: 8è APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1984
Banderí del 8è Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el 14 d'Octubre de 1984.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOAN SALVADOR
Títol: 10è APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1986
Banderí del 10è Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el 12 d'Octubre de 1986.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA*
Títol: PREMIS CONRAD SALÓ, 2ª EDICIÓ

Any 1985
Aquest plat ceràmic va ser un dels guardons lliurats en la segona edició del Premi Mestre Conrad Saló de Composició de Sardanes per a Cobla, convocat per l'ajuntament de La Bisbal d'Empordà en homenatge a Conrad Saló i Ramell.
Al mig del plat es pot veure una Cobla de tres quartans, precursora de la Cobla actual, i composta de Sac de gemecs, Tarota i Flabiol i Tamborí. Per això es deia de tres quartans, tres músics que toquen quatre instruments. Curiosament aquesta imatge està girada en aquest plat i en algunes pàgines de la Xarxa, però la posició correcta seria girant-la horitzontalment. Es pot veure en el primer volum del Costumari Català, del gran etnòleg i folklorista català Joan Amades.
* Podem veure informació de Josep Vilà i Clara, de La Bisbal d'Empordà, clicant damunt de l'enllaç.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa, que va ser presentador d'aquest Premi en vàries edicions del mateix.


Autor: JAUME SOLDEVILA*
Títol: AL·LEGORIA DE LA SARDANA

Any 1987
Clauer que recrea la representació de la Cobla feta de bronze que es troba, juntament amb una Al·legoria a la Sardana, en el mural que forma part del Monument a la Nissaga dels Juanola, ubicat al Parc de Puigterrà, de Manresa. L'escultura original la podem veure en aquest mateix blog anant a aquest enllaç.
* El seu nom complet és Jaume Soldevila i Ribera, arquitecte tècnic i artista polifacètic de Manresa que ha realitzat nombroses escultures urbanes, així com monuments diversos, làpides, medalles, plaques commemoratives, murals i cartells.
Foto: Arxiu Anna Ballesteros i Garriga.


Autor: MANUEL CUYÀS*
Títol: XIè APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1987
Banderí de l'XIè Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1987.
Durant uns quants anys l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró va encarregar a Joan Salvador, que tenia una empresa que s'hi dedicava, la confecció de banderins que ajudaven a finançar les despeses de l'Aplec. Joan Salvador tenia bona mà amb el dibuix i la majoria els va dissenyar a partir d'alguna idea o foto que li facilitava l'Agrupació. En aquest cas, però, el dibuix és de Manuel Cuyàs.
* El seu nom complet és Manuel Cuyàs i Duran.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


A
utor: JOSEP CASAMADA*
Títol: PREMI RAMON SERRAT

Any 1992
Organitzat per l’ASERT, Agrupació Sardanista d’Entitats Recreatives de Terrassa, l'any 1987 es va convocar el Premi Ramon Serrat per a Joves Compositors de Cobla, amb la col·laboració dels ajuntaments de Terrassa i Sant Joan de les Abadesses. Se'n va fer tres edicions (1987, 1989 i 1992), que premiaren tres promeses que han esdevingut músics reputats en el món de la música per a cobla i les sardanes: Joan Josep Blay i Máñez amb Cançó de falda per l'albada, Joan Jordi Beumala i Sampons per Ofrena a Lleida i Jordi Molina i Membrives amb Capvespre.
El trofeu que veiem a la imatge, amb un detall de la Cobla i la cara de Ramon Serrat i Fajula, de metacrilat i planxa de coure, amb peu de travertí, correspon a la tercera i darrera edició.
* El seu nom complet és Josep Casamada i Biosca, dibuixant i escultor de Terrassa.
Foto: Arxiu Jordi Molina.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA COBLA
Any 2000 (APROXIMADAMENT)
Adhesiu. No en tinc la data de publicació.


Autor: DESCONEGUT
Títol: CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA - COBLA
Any 2000 (APROXIMADAMENT)
Pin (insignia). No en tinc la data de publicació.
1ª Foto: Simbolscat.com.


Autor: DESCONEGUT
Títol: LA COBLA
Any 2000 (APROXIMADAMENT)
Pin (insignia). No en tinc la data de publicació.
Foto: Simbolscat.com.


Autora: CÉCILE MILLET*
Títol: LA SARDANE (LANGUEDOC-ROUSSILLON)

Any 2011
Dibuix que apareix en una sèrie de segells anomenada La France comme j'aime. Carnet "Fêtes et traditions de nos régions". Région Sud-Ouest. Es va posar en circulació el 30 de Maig de 2011. De fet, com es pot veure en la primera d'aquestes tres imatges, el dibuix de la Cobla (una mica naïf, val a dir, com moltes de les que són representades en les meves seccions d'Iconografia de la Cobla) no forma part de cap segell, sino de la làmina de presentació de la sèrie.
* Cécile Millet és una il·lustradora, professora d'anatomia artística de Paris, i amb una extensa titulació que podem llegir clicant l'enllaç.


Autors: PIERRETTE ET ALAIN PAGÈS*
Títol: COBLA BELLA

Any 2016
Muntatge formant una Cobla de les populares nines Bella, una marca de nines francesa existent entre 1946 i 1984, objecte de culte i de col·leccionisme. Es van exposar l'Agost de 2016 a la Sala L'Avenir, de Sant Llorenç de Cerdans, en els actes d'agermanament d'aquesta vila rossellonesa amb la garrotxina Tortellà. Podem veure l'article que parla d'aquest esdeveniment en aquest enllaç.
* No tinc dades dels encarregats de vestir i disposar les nines.
Foto: Jean Dabat.


Autor: DAVID FERNÁNDEZ*
Títol: COBLA DE CLICKS

Any 2017
Segons explica Anna Font en el seu article al Diari de Girona de 13 d'Octubre de 2017:
Els Clicks de Playmobil sobreviuen al pas del temps després de 40 anys des que es van començar a comercialitzar a Espanya i continuen movent aficionats de totes les edats. Els amants d'aquestes figures tenen una cita a la Casa Empordà de Figueres, on s'organitza la primera Fira dedicada a la joguina, organitzada per l'associació Riude&Clicks i Casino Menestral.
En aquesta seqüència de quatre fotografies veiem un diorama representant una Cobla i uns balladors.
* El seu nom complet és David Fernández i López, de Lloret de Mar.
Fotos: Riude&Clicks. David Fernández.


Autor: XAVIER IBORRA*
Títol: ADIFOLK

Any 2017
Xapa metàl·lica de 5 cm. de diàmetre, amb el dibuix d'un contrabaixista. Emprada pel merxandatge d'Adifolk, és obra de CREA2, estudi de disseny especialitzat en esdeveniments culturals.
* El seu nom complet és Xavier Iborra i Ribé, artista i dissenyador gràfic de Montblanc, i segons m'explica ell mateix el dibuix forma part d’un sistema d’identificació visual de les categories que ha definit Adifolk per a representar les tradicions de cultura popular catalana, i no té un suport específic.


A
utor: PASCAL COMELADE*
Títol: COBLISM 2.0

Any 2021
Collage que l'autor va realitzar per a la portada del disc COBLISM 2.0, de Raph Dumas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Seria més aviat una Cobla Rossellonesa.
A darrere hi podem veure Batman (bombardí), Jacint Verdaguer i Santaló ["Mossèn Cinto Verdaguer"] (trompeta) i un personatge que és un ull amb barret de copa (contrabaix). 
A davant un altre personatge estrany que sembla un cargol (tible), Mickey Mouse (tible), Fèlix el Gat (tenora) i una calavera (tenora). Els personatges amb ulls estranys són obra del músic i dibuixant Daniel Johnston.
* El seu nom complet és Pascal Paul Vincent Comelade, músic, dibuixant i pintor de Montpeller, resident actualment a Ceret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!