👉 LLEGEIX, SISPLAU :
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:
Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:
Cobla formada en el si de la Banda del Regimiento de Infanteria Alcántara nº 33, de Girona, amb joves que hi feien el servei militar i amb militars de carrera.
La foto està feta el dia 1 de Gener de 1951 als jardins del Govern Militar de Girona, festejant l'onomàstica del General de Divisió
Manuel Baturone i Colombo, cap de la 41ª Divisió estacionada a Girona, i per tant Governador militar, en un esdeveniment que explico en les imatges següents.
Els tres personatges vestits de paisà de darrere: General Manuel Baturone [?],
Bartomeu Vallmajó i Soler i Jordi Valls i Bustins, de la Colla Sardanista Girona.
Els músics, que en la seva majoria van destacar en diverses formacions gironines que podem trobar en aquest blog, són:
Darrere: Josep Forcada i Estrany,
Emili Juanals i Roqué, Joaquim (
"Quimet") Coma i Parcet, Ramon Font i Mateu i Ildefons Remollo i Neco
Davant:
Enric Baró i Ribas, Josep Vilar i Crous
*, Antoni Abenójar i Rodríguez, Joan Mulí i Jou i Francesc Batlle i Soler.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2022- toquem junts a l'
Orquestrina Calidæ.
Foto: Salvador Crescenti. Arxiu Josep Vilar i Crous.
Díptic anunciant un "Recital de Danzas", del qual en faig quatre detalls a continuació, per a una millor lectura.
Fotos: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
Portada del díptic, on s'anuncia el Recital de Danses, amb aquests participants: l'Esbart Dansaire Girona, la Colla Girona i la Cobla del Regimiento Alcántara nº 33. El motiu de la festa era l'onomàstica del General Manuel Baturone, i es feia als jardins del Govern Militar.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
A la pàgina 2 del díptic s'hi pot llegir les dates de fundació de l'Esbart Dansaire Girona (1946) i de la Colla Girona (1947), amb les fites aconseguides.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
Pàgina 3 del díptic amb el programa. És la primera vegada que veig anunciat el galop "El meu promès", de Bartomeu Vallmajó, que era el director musical de l'espectacle. La coreografia anava a càrrec de Josep Torres i Estruch.
La darrera sardana, "Mirant el mar"*, de Bartomeu Vallmajó, que va ser de Germanor, és a dir, ballada per la Colla Girona i el públic assistent, estava dedicada a l'esposa del General, Pilar Rivas i Hernández de Baturone.
* Aquesta sardana havia estat estrenada el 24 d'Agost de 1949, recordant que l'esposa del General Manuel Baturones, Pilar Rivas, havia esta proclamada Pubilla de la Sardana en el 1er Concurs de Sardanistes celebrat a Llançà just un any abans, el 24 d'Agost de 1948.
Fotos: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
Contraportada del díptic, imprès per Dalmau Carles Pla.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
L'any 1954 la Cobla de la Banda encara estava activa, i en aquesta fotografia, que presento en dues resolucions, hi trobem músics que surten en aquest blog, per exemple n'hi ha cinc que van estar a la
Selvatana.
Darrere: Miquel Cabruja i Font [
"Lin"] (2n trompeta), Antoni Rabasco (1er trompeta), Joan Pi i Ventós (1er fiscorn, segurament feia el paper de trombó), Josep Mercader i Molla (1er fiscorn), Teodor [
"Teo"] Parella i Surroca (2n fiscorn) i
Agustí Prunell i Mitjà (contrabaix
*)
Davant:
Pere Fontàs i Puig (flabiol), Josep Torrentó (2n tible), Antonio Abenójar i Rodríguez (1er tible), Ramon Arnau i Serrano (Director), Francesc [
"Paco"] Cadanet i Matas (1er tenor) i Marcel Rahola i Quirch (2n tenor).
* Si ens hi fixem bé, Agustí Prunell posa les mans com si estigués tocant el contrabaix.
Foto: Arxiu Montse Coll.
Els tres fiscornaires es van fer una foto en el mateix esdeveniment de la foto anterior.
D'esquerra a dreta: Joan Pi i Ventós (1er fiscorn, segurament feia el paper de trombó), Josep Mercader i Molla (1er fiscorn) i Teodor ["Teo"] Parella i Surroca (2n fiscorn).
Foto: Arxiu Montse Coll.
Ignoro fins quan va estar operativa la Cobla de la Banda. L'any 1976, el Director de la Banda era Francisco García i Pérez-Boraita, i va decidir incloure en el repertori alguna sardana, música que li agradava. Aprofitant que entre els educandos hi havia tres músics que tocaven la tenora, que són els que veiem a la foto, va fer uns arranjaments incloent aquests tres instruments.
El 2 de Juliol de 1976 el diari Los Sitios, de Girona, va organitzar una festa d'homenatge a l'Exèrcit Espanyol, i un dels actes va ser un concert de la Banda del Regimiento Alcántara nº 33 a la Societat Hípica de la Devesa. En aquest concert es van tocar sardanes, i van acompanyar balls típics catalans interpretats pel Grupo de Coros y Danzas de la Sección Femenina.
Poso dues fotos molt similars amb un detall de cadascuna. Amb l'ajuda del músic i bon amic Fernando Vivero, un dels clarinets, puc posar nom a tots els músics.
Darrere: José García i Camacho (trompeta), Antonio García del Río Segura (trompeta), Manel Xxx (trompeta), Josep Jáimez i Mellizo (trombó), Vicenç Silvestre i Medina (trombó), Fernando Vivero i Archidona (clarinet Sib), Joaquin Sánchez i Sanchis (clarinet Sib) i Josep Pellicer [i Sánchez?] (clarinet Mib, o requinto)
Al mig, els tres tenors, ben coneguts en les cobles i orquestres de les comarques gironines: Josep Mª Brugué i Font, Martí Camós i Segura i Jordi Pujol i Casademunt
Dirigint: Ricardo Gainza i Giménez.
Fotos: Narcís Sans. CRDI. Ajuntament de Girona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE
Gràcies!