T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 21 d’agost del 2018

ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ESCULTURES

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


ICONOGRAFIA: Estudi descriptiu de monuments figurats, estĂ tues, pintures, medalles, etc., en allĂČ que concerneix l'objecte representat i la manera de representar-lo.

Aquest Ă©s l'objecte de la present entrada, on exposo una sĂšrie d' ESCULTURES que tenen com a subjecte principal la Cobla. En algunes hi veurem aquesta com a protagonista, en d'altres nomĂ©s hi veurem algun mĂșsic, i en d'altres la Cobla quedarĂ  en un segon o tercer pla, perĂČ sempre present. N'excloc, ĂČbviament, les fotografies prĂČpiament dites, que ja es poden veure en l'apartat corresponent a cada formaciĂł en aquest mateix blog.
Representar una Cobla sencera Ă©s difĂ­cil, fins i tot diria que a l'artista li pot arribar a fer una mica de mandra dibuixar, pintar, esculpir onze mĂșsics amb els seus dotze instruments. Potser Ă©s per aixĂČ que a dins del mĂłn de la Sardana hi ha molta mĂ©s representaciĂł artĂ­stica dels balladors que no pas dels mĂșsics. I quan es plasma la Cobla en alguna obra, moltes vegades Ă©s incompleta.
Hi ha tres entrades mĂ©s de ICONOGRAFIA, a les quals s'hi pot accedir clicant els segĂŒents enllaços:
Ho agrupo per autors, intentant ordenar-ho cronolĂČgicament; si sĂ© l'autor i l'any, ho posarĂ©, i si sĂ© la procedĂšncia tambĂ©.
Si algun lector sap més coses de les obres aquí exposades i m'ho vol comunicar ( jlm_54@hotmail.com ), estaré encantat d'afegir-ho.
Nota important: Els drets de les il·lustracions sĂłn dels respectius autors, reservats tots els drets. No fer-ne Ășs sense consentiment previ.


ESCULTURES
(32 obres)
  
Autor: PERE JOU*
Títol: EL BALL I LA MÚSICA POPULAR (LA SARDANA I LA COBLA)
Any 1920
Fris en relleu de pedra de Montjuïc que es pot veure al Casino Prado Suburense, façana del carrer de Francesc Gumà, de Sitges.
* El seu nom complet Ă©s Pere Jou i Francisco, nascut a Barcelona i molt vinculat a Sitges.


Autor: PERE JOU
TĂ­tol: LA SOLIDARITAT

Any 1924
Font presentada el mes d'Octubre de 1924 a les Galeries Laietanes, de Barcelona, projectada per a la finca La Fontana, de Rupit. Segons una crĂ­tica publicada a la Gaseta de les Arts, que reprodueixo parcial i literalment, amb el catalĂ  de l'Ăšpoca:

La font Ă©s de pedra dura de Sitges, pedrera del recĂł d'en Robert, i representa "La Solidaritat". La columna estĂ  inspirada en els "Xiquets de Valls"; la conca en la "Sardana", la cobla de la qual sona al mig del brollador. L'obra Ă©s feta per a la casa "La Fontana", d'en Albert Fontana, a la regiĂł de Collsacabra, terme de Pruit.


A
utor: IGNASI BUXÓ*
TĂ­tol: LA COBLA
Anys 20
Terracuita policromada, representant part d'una Cobla.
* El seu nom complet Ă©s Ignasi BuxĂł i Gou, que en alguns llocs ve referenciat com a BuixĂł, escultor d'Olot. Home enginyĂłs i creatiu, ha passat a la histĂČria d'Olot com el millor escultor de tipus de la seva Ăšpoca. Juntament amb el seu germĂ  Jeroni, va fundar la Industria ArtĂ­stica BuxĂł Hermanos, una empresa familiar dedicada a les figures de terracota. Les peces dels germans BuxĂł es feien per emmotllament amb argila de la zona de Sant Cosme que ells mateixos preparaven pacientment en els dipĂČsits del pati de casa. GrĂ cies al gran domini del dibuix que des de ben jove va demostrar, l’Ignasi va crear una sĂšrie de personatges molt expressius, als quals no els mancava cap detall, que feien les delĂ­cies del pĂșblic i que va escampar arreu. 
SĂłn figures molt dinĂ miques, plenes de vida; figures rialleres i simpĂ tiques que desprenen optimisme i que meravellen per la seva factura tĂšcnica sempre impecable.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Autor: ARTUR NOVOA*
TĂ­tol: EL PASTOR I LA SIRENA

Any 1955
Baix relleu representant el Pastor. El Pastor i la Sirena Ă©s un idil·li empordanĂšs que explicĂ  el poeta Joan Maragall i Gorina en el seu poema inspirat en una vella rondalla empordanesa. L'any 1908 Enric Morera i Viura li va posar mĂșsica en forma de sardana amb el tĂ­tol de L'EmpordĂ , que amb els anys ha esdevingut l'himne d'aquesta comarca.
No tinc clar, encara, on es troba aquesta obra; Ă©s molt possible que estigui a dins o a fora de l'antiga seu de la Caixa de Girona de Figueres (cantonada dels carrers de Monturiol, Ample i de Sant Rafel), inaugurada l'any 1955.
* El seu nom complet és Artur Novoa i Cabra, escultor i marbrista nascut a Espolla i establert de ben jove a Figueres. També va ser un dels fundadors de la Unió Esportiva Figueres, on no només era jugador i capità, sinó que també era entrenador i directiu.
Foto: Fotografia Sala. Publicada a la portada del nĂșmero extraordinari (1388) de la revista figuerenca Vida Parroquial dedicat a les Festes de la Santa Creu de 1966.


Autor: MARTÍ - SABÉ*
Títol: MÚSICS I BALLADORS DE SARDANES
Any 1959
PlafĂł en alt relleu de cerĂ mica que forma part d'un grup de 33 relleus amb 113 figures que hi ha a les tres façanes d'un bloc d'habitatges del carrer de Barcelona, entre la plaça del Poeta Marquina i el carrer de BailĂ©n, de Girona. El tema dels relleus Ă©s "Els oficis". Per a la execuciĂł d'aquest treball, iniciat l'any 1958, MartĂ­-SabĂ© va comptar amb la col·laboraciĂł del conegut ceramista Josep VilĂ  i Clara.
* El seu nom complet és Josep Martí i Sabé, pintor, escultor i dibuixant de Santa Coloma de Farners.
Foto: Josep CasadellĂ  i Turon.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: DOS BALLADORS I UN TENORISTA
Anys 60
Plafó en alt relleu de ferro colat, de 74 cm d'alçada per 61 cm d'amplada màxima, i que deu tenir un pes considerable ! Poso la data per aproximació, comparant amb altres obres que he vist d'aquest estil.
Es troba penjat a la paret d'un domicili particular. No en tinc més dades, i no sé l'autor ni l'any en quÚ es va fer. He trobat la foto a Facebook, i crec que està en venda.


Autor: RAMON SABÍ*
TĂ­tol: MONUMENT A LA SARDANA (L'HOSPITALET DE LLOBREGAT)

Any 1966
De fet, el nom del monument Ă©s L'Hospitalet Ciutat Pubilla 1966, i es coneix popularment com El mĂșsic solitari. Es troba a la Plaça de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat. MĂ©s info en aquest enllaç.
* El seu nom complet Ă©s Ramon SabĂ­ i Serra, escultor d L'Hospitalet de Llobregat.
Foto 1: RamĂłn GonzĂĄlez Molina.
Foto 2: Deosringas (Xavi Carrasco).
Foto 3: CommemoraciĂł del 50Ăš aniversari del nomenament de L’Hospitalet com a Ciutat Pubilla de la Sardana.
Foto 4: CommemoraciĂł del 50Ăš aniversari del nomenament de L’Hospitalet com a Ciutat Pubilla de la Sardana.


Autor: MARTÍ CASTELLS*
TĂ­tol: COBLA EN MINIATURA

Any 1968
Escultura d'una Cobla en miniatura, de terracuita policromada, que es troba al Museu d'HistĂČria de Girona.
* El seu nom complet Ă©s MartĂ­ Castells i MartĂ­, escultor i pessebrista de Barcelona.
Foto: Jordi S. Carrera. Ajuntament de Girona. CRDI.


Autor: MARTÍ CASTELLS
TĂ­tol: COBLA EN MINIATURA

Any 1968
Detall del 1er tenor de l'escultura que veiem en la imatge anterior.


A
utor: FREDERIC MARÈS*
Títol: L'EMPORDÀ

Any 1971
Part esquerra del gran dĂ­ptic de pedra que presideix l’entrada del Museu de l’EmpordĂ , edificat a Figueres l'any 1971, perĂČ fundat el 1946 i promogut per l'autor de l’obra. El conjunt representa el mite de l'EmpordĂ  per una banda amb l’esment a les arrels grecoromanes, a la dominaciĂł franca des de Carlemany com a pertinença a Europa, seguit pels monjos com a transmissors de la cultura antiga i per l'altra banda ens parla de la sardana, que nasquĂ© a l’EmpordĂ  en el segle XIX i el mite del pastor i la sirena, creat per Joan Maragall a començament del segle XX.
En aquesta part esquerra del dĂ­ptic, amb un fons de muntanyes de les quals en sobresurten uns instruments de Cobla, a la part superior veiem tres dones que ballen una sardana. Al centre un pastor jove que toca el flabiol (amb la mĂ  dreta, per cert ...) i entre les seves cames surten els caps de dues ovelles. A la part inferior una sirena, amb un vel al cap, mira al pastor. A la part inferior esquerra es veu un veler de tres pals sobre les ones del mar. Totes aquestes imatges acompanyades amb versos del poema L’EmpordĂ  de Joan Maragall i Gorina.
* El seu nom complet Ă©s Fredric MarĂšs i Deulovol, escultor i col·leccionista d'art de Portbou.
La primera foto i la informaciĂł detallada sĂłn de Sandra GenĂ­s.


Autor: JOSEP BOSCH ("Piculives")*
Títol: MONUMENT AL MÚSIC (AMER A TOTS ELS SEUS MÚSICS)

Any 1975
"Amer, terra de mĂșsics i presidents", diuen ... BĂ©, jo sĂłc mĂșsic, i d'Amer, on sempre hi ha hagut una tradiciĂł musical ben arrelada des de mitjans dels segle XIX. En aquest mateix blog ho podem veure, clicant els enllaços segĂŒents:
AMER (1) : ORQUESTRA VELLA D'AMER; VICTÒRIA; AMER JAZZ; LA CATALANA; LA PRINCIPAL D'AMER; ELS PETITS i LA PRINCIPAL UNIÓ
AMER (2) : MODERNA
AMER (3) : ELS FERMS; FONTER'S; IAIOS GRUP; ESTRELLES BLAVES i LOS LOCOS DE ILLO TEMPORE
AMER (4) : AMERICAN-JAZZ; MUNDIAL i LA PRINCIPAL AMERENSE
No vaig poder assistir a la inauguraciĂł d'aquest Monument al MĂșsic, doncs el 8 de Novembre de 1975 em trobava a Camposoto (CĂĄdiz), fent el campament del servei militar, pocs dies abans de la mort del dictador Francisco Franco.
Per enaltir la inauguraciĂł es va fer una festa, amb una audiciĂł de sardanes a cĂ rrec de mĂșsics del poble; hi ha un parell de fotos de l'esdeveniment en aquest enllaç.
* El seu nom complet Ă©s Josep Bosch i Puy ("Piculives"), nascut a ArbĂșcies. El vaig conĂšixer personalment a principis dela anys 70, quan vivia en un mas de Sant MartĂ­ de LlĂ©mena.


Autor: JOSEP BOSCH ("Piculives")
Títol: MONUMENT AL MÚSIC (AMER A TOTS ELS SEUS MÚSICS)

Any 1975
Amb el temps va desparĂšixer el flabiol, Ășnic element metĂ l·lic de l'escultura, i aixĂ­ Ă©s com es troba en l'actualitat.
Foto: Soniettte [sic], pseudĂČnim de SĂČnia Oliveras i Artau.


Autor: FRANCESC ANGLÈS*
TĂ­tol: LA COBLA

Any 1976
Escultura construĂŻda fent servir benes d'escaiola, que es troba al Teatre-Museu DalĂ­, de Figueres, amb les figures de mida natural dels onze mĂșsics d'una Cobla i els seus instruments.
* El seu nom complet Ă©s Francesc AnglĂšs i Garcia, metge i escultor.


Autor: FRANCESC ANGLÈS
TĂ­tol: MONUMENT A LA COBLA

Any 2007
Escultura de bronze construĂŻda fent servir de motllo la que veiem en la imatge anterior, del Teatre-Museu DalĂ­. EstĂ  dedicada a Pere Ros i Salart, i en un principi es va col·locar a la Plaça de la Sardana, de L'Escala, el dia 2 de Juny de 2007.


Autor: FRANCESC ANGLÈS
TĂ­tol: MONUMENT A LA COBLA

Any 2007
L'any 2009, arran d'una aplicació de la Llei de Costes, l'escultura es va traslladar al final del Passeig Lluís Albert (trasllat que va comportar certa polÚmica local). El nou emplaçament és el lloc on tradicionalment se celebra l'Aplec i és visible des del Passeig i des de l'Avinguda Ave Maria.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA*
TĂ­tol: PREMIS CONRAD SALÓ, 1ÂȘ EDICIÓ

Any 1983
Figureta que forma part d'una sÚrie amb tots els instruments de la Cobla; semblaria més un tible que una tenora...
Va ser un dels guardons lliurats en la primera ediciĂł del Premi Mestre Conrad SalĂł de ComposiciĂł de Sardanes per a Cobla, convocat per l'ajuntament de la Bisbal d'EmpordĂ  en homenatge a Conrad SalĂł i Ramell.
* Podem veure informació de Josep Vilà i Clara, de La Bisbal d'Empordà, clicant damunt de l'enllaç.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa, que va ser presentador d'aquest Premi en vĂ ries edicions del mateix.


A
utor: JOSEP VILÀ I CLARA
TĂ­tol: COBLA LA BISBAL JOVE

Any 1990
Cobla de cerĂ mica creada per VilĂ  Clara, Ceramistes, de La Bisbal d'EmpordĂ , com a obsequi pels mĂșsics de la Cobla La Bisbal Jove, que debutava aquell any.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


Autor: JAUME SOLDEVILA*
TĂ­tol: MURAL AL·LEGÒRIC A LA COBLA

Any 1987
Aquesta representaciĂł de la Cobla feta de bronze es troba, juntament amb una Al·legoria a la Sardana, en el mural que forma part del Monument a la Nissaga dels Juanola, ubicat al Parc de PuigterrĂ , de Manresa.
* El seu nom complet Ă©s Jaume Soldevila i Ribera, arquitecte tĂšcnic i artista polifacĂštic de Manresa que ha realitzat nombroses escultures urbanes, aixĂ­ com monuments diversos, lĂ pides, medalles, plaques commemoratives, murals i cartells.


Autor: GUILLEM DURAN*
TĂ­tol: COBLA

Any 1988
Conjunt escultĂČric representant la Cobla, fet a Llançà l'any 1988 i donat al Museu d'HistĂČria de Girona l'any 1990. L'artista feia les seves petites escultures amb filferro, malla, guix i escaiola, amb una resina especial, aplicant-hi desprĂ©s una pintura metal·litzada
* El seu nom complet Ă©s Guillem Duran i Suñer, marbrista, escultor i pintor de Llançà. 
Fotos: Jordi Busquets. Museu d'Historia de la Ciutat de Girona.


A
utor: GUILLEM DURAN
TĂ­tol: COBLA

Any 1991
Obra molt semblant a l'anterior, realitzada l'any 1991.
Foto: Arxiu HistĂČric de Lleida. Fons personal de SebastiĂ  GrĂ cia i Petit.


A
utor: GUILLEM DURAN
TĂ­tol: COBLA

Any 1992
Obra molt semblant a les anteriors, que dato per aproximaciĂł, podria ser una mica anterior o una mica posterior.
Fotos: Jordi Saura, propietari de l'obra. 


A
utor: JORDI ALSINA*
TĂ­tol: FLABIOLAIRE

Any 1990
Relleu en terracota de 28 x 15 cm. representant un flabiolaire, que es va publicar en el Llibre del XXVIIIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el 10 de Juny de 1990.
* El seu nom complet Ă©s Jordi Alsina i Aleñà, de La Bisbal d'EmpordĂ , i Ă©s un dels artistes (poc reconeguts, diria jo) que mĂ©s vegades ha plasmat la Cobla sencera, sense mandra, fent reconeixibles els instruments, i tambĂ© els posats i els gestos dels mĂșsics.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola. Girona.



A
utors: VENTURA & HOSTA*
TĂ­tol: ELS GEGANTS ESTEVE I ROSER
Any 1995

L'any 1995, commemorant el desĂš aniversari de l'AgrupaciĂł Sardanista de Riudellots de la Selva es va crear en el si d'aquesta agrupaciĂł una colla gegantera amb els seus grallers i timbalers, estrenant els gegants Esteve i Roser, i van ser apadrinats tots plegats pels gegants de VilobĂ­ d'Onyar i els de CassĂ  de la Selva.
Els gegants representen dos mĂșsics de cobla, i van ser Ășnics en aquest aspecte fins l'any 2017, com podem veure en la imatge segĂŒent. La Roser (40 kg, 3,50 m), anomenada aixĂ­ per un dels altars que hi ha a l'esglĂ©sia de Riudellots, porta el flabiol i el tamborĂ­ i l’Esteve (45 kg, 3,60 m), batejat aixĂ­ en honor al patrĂł del poble duu la tenora. Es va fer d'aquesta manera perquĂš aquests dos instruments sĂłn els mĂ©s representatius de la cobla. Si ens hi fixem bĂ©, l’Esteve porta una particel·la de tenora que Ă©s llegible i que correspon a la sardana “Gegants de Riudellots”, de Frederic Guisset i Fontourci; aquesta Ă©s la seva mĂșsica caracterĂ­stica i Ă©s tocada al centre de les places majors.
La informaciĂł l'extrec de la pĂ gina web dels fabricants.
* Ventura & Hosta Ă©s un taller de Navata especialitzat en la construcciĂł i reparaciĂł de figures, objectes, gegants i cap-grossos, bestiari, etc., tant de cartrĂł pedra com de resina. Els artĂ­fexs d'aquest taller sĂłn David Ventura i Bertran i Neus Hosta i Pascual.
Fotos: Colla Gegantera de Riudellots de la Selva.


Autors: VENTURA & HOSTA
TĂ­tol: EL GEGANT PEP VENTURA
Any 2017

L'any 2017 el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el bicentenari del naixement de Pep Ventura com a commemoraciĂł oficial, alhora que Figueres era denominada com a Capital de la Sardana. Aquesta celebraciĂł conjunta va estar organitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’associaciĂł Foment de la Sardana Pep Ventura i la ConfederaciĂł Sardanista de Catalunya, amb la col·laboraciĂł del Departament de Cultura, la DiputaciĂł de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt EmpordĂ .
El dia 2 de Febrer de 2017 es va iniciar oficialment l'Any Pep Ventura, amb la presentaciĂł oficial del Gegant Pep Ventura, culminant un procĂ©s que havia començat l'any anterior a proposta de la presidenta del Foment de la Sardana, Montserrat MaunĂ© i Roca. Vaig tenir el goig de participar en l'esdeveniment tocant cinc sardanes de Pep Ventura en diversos carrers de Figueres amb la Cobla La Principal d'Olot, i estrenant el ball EN PEP DE LA TENORA (Ball del GegantĂł), d'IvĂł JordĂ  i Álvarez.
El Gegant Pep Ventura medeix 3,14 m. d'alçada i pesa 29 kg. A proposta del coordinador, Alfons Gumbau i Masó, es va preveure que el cap del gegant es pogués desmuntar i ser utilitzat, si calia, com a cap-gros, cosa no feta anteriorment en cap altre cas; amb aquest objectiu es va cosir un segon vestuari a mida, tot i que no s'ha fet servir gaire.
La tenora que porta el gegant i la que porta el cap-gros Ă©s obra del mĂșsic i lutier Joan Roca i Estany.
En aquest enllaç els fabricants expliquen el procĂ©s de creaciĂł del gegant. I a mi, que m'agraden les coincidĂšncies, em sembla prou curiĂłs que el cognom Ventura es trobi duplicat en aquesta ocasiĂł: Pep Ventura, protagonista d'aquesta histĂČria, i David Ventura, un dels constructors del gegant (que tĂ© un nĂ©t que es diu Pep Ventura !).
Foto: ConfederaciĂł Sardanista.


Autors: VENTURA & HOSTA
TĂ­tol: EL GEGANT PEP VENTURA
Any 2017

Miniatures del Gegant Pep Ventura, que veiem en la imatge anterior. Serveixen com a marxandatge, per si algĂș en vol tenir un record. SĂłn pintades a mĂ , de manera que no n'hi ha capd'igual.
Foto: ConfederaciĂł Sardanista.


Autors: VENTURA & HOSTA
TĂ­tol: EL CAP-GROS PEP VENTURA
Any 2018

El Cap-gros Pep Ventura [veure text de la primera foto d'aquesta sĂšrie] ballant sardanes a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada, el 28 de Gener de 2018.
Fotos: Martí Augé.


Autor: JOAN NOVICH*
TĂ­tol: COBLA D'ARGILA

Any 2008
Escultura d'una Cobla feta amb argila i pintada.
* El seu nom complet Ă©s Joan Novich i PalahĂ­, ("en Joan de Can BlanxĂł"), de La Cellera de Ter, artista amateur vinculat estretament al teixit associatiu i cultural del seu poble.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Novich.


Autora: ROSA SERRA*
TĂ­tol: LA COBLA

Any 2010
Escultura feta de poliester i fibra de vidre que es troba a la Ville de Thuir (Catalunya Nord).
* El seu nom complet Ă©s Rosa Serra i Puigvert, pintora i escultora nascuda a Vic i establerta a Olot.
Foto 1: Martine Sodaigui
Foto 2: Autor desconegut.


Autors: VARIS
TĂ­tol: DANSA ALPENSINA - L'AIXECADA

Any 2012
Escultura de forja dedicada a la Dansa Alpensina, que van crear 135 forjadors a la Fira del Jovent d’Alpens durant la XIÂȘ Trobada internacional de forjadors, sota la supervisiĂł de Miquel Xirau i Enric Pla, inaugurada durant la Festa Major d'Alpens, el mes de Setembre de 2012.
Molta més informació i més fotos en aquest enllaç.


Autor: MIQUEL PALOMERAS*
TĂ­tol: COBLA I BALLADORS
Any 2016

Escultura d'una Cobla i una rotllana de balladors feta amb fusta d'olivera i pintada.
* El seu nom complet Ă©s Miquel Palomeras i Peix, torner jubilat i un bon aficionat del mĂłn de la Sardana, de Vilafant.
Fotos: 1) Montserrat Mauné. La resta són de l'autor.


Autor: RAMON OMS*
TĂ­tol: LA COBLA
SubtĂ­tol (meu): FLABIOLAIRE REPOSANT

Any 2017
Escultura de bronze a tamany real d'una flabiolaire asseguda en un banc, que es troba al Parc Dalmau de Calella. Va ser inaugurada el 4 de Juny de 2017 pel president Carles Puigdemont, amb motiu del 90Ú Aplec de Calella. En aquest enllaç l'autor explica el procés de creació d'aquest monument.
* El seu nom complet Ă©s Ramon Oms i Pons, escultor de Manresa. MĂ©s informaciĂł a la seva pĂ gina web.
Foto: Joan MÂȘ Arenaza.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ*
TĂ­tol: COBLA

Any 2018
Escultura d'una Cobla feta amb fang (sense coure) i pintada. A continuaciĂł faig un detall de cada mĂșsic, ordenant-los d'esquerra a dreta i de darrere cap a davant.
* El seu nom complet Ă©s Salvador PelegrĂ­ i Buixeda, professor d'autoescola jubilat i pessebriste d'Argelaguer, molt aficionat a la mĂșsica.
Fotos: Elies Reverter.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 2n Trompeta

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 1er Trompeta

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - TrombĂł

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 1er Fiscorn

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 2n Fiscorn

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - Contrabaix

Any 2018
Foto: Elies Reverter.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - Flabiol

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 2n Tible

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 1er Tible

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 1er Tenor

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: SALVADOR PELEGRÍ
TĂ­tol: COBLA - 2n Tenor

Any 2018
Foto: MartĂ­ CamĂłs.


A
utor: VINCENT PERALTA*
TĂ­tol: LA SARDANE CATALANE

Any 2018
Figures forjades representant una Cobla i els balladors.
* Vincent Peralta Ă©s un artista ceretĂ . Forja escenes de la vida quotidiana a Catalunya a principis i mitjans del segle passat.
Fotos: Arxiu de l'autor.


A
utor: VINCENT PERALTA
TĂ­tol: LA SARDANE CATALANE

Any 2018
Detalls del grup escultĂČric.
Fotos: Arxiu de l'autor.


Autor: JOSEP ALMAR (RATPENAT DE MASCANADA)*
TĂ­tol: NYDIA

Any 2019
Petit grup escultĂČric metĂ l·lic enllaçant un mĂșsic (tenora) i uns balladors (infant, home i dona) que s'enlairen tot dansant. En el cartrĂł de la tenora, la paraula Nydia, sardana de Juli Garreta i Arboix estrenada l'any 1912 per la Cobla La Principal de La Bisbal.
* El seu nom complet és Josep Almar i Pujol, mestre artesà de Sant Feliu de Guíxols, que signa els seus treballs amb el sobrenom d'El Ratpenat de Mascanada. Té una casa-museu, Mascanada, que convido a visitar virtualment en aquest enllaç.
Foto: Josep Almar.


Autor: JOSEP ALMAR (RATPENAT DE MASCANADA)
TĂ­tol: TENORA

Any 2019
I aquĂ­ tenim una altra miniatura, en aquest cas un tenorista amb el seu instrument.
Foto: Josep Almar.


Autor: PERE FUM*
Títol: EL MÚSIC SARDANISTA

Any 2019
Segons descripciĂł del mateix artista:
Aquesta figura representa un mĂșsic sardanista, equipat amb un tamborĂ­ i un flabiol. La xapa de cervesa forma el cap d’aquest amant de les sardanes. El filferro d’un antic estenedor en forma la silueta, i el coure del que havia estat una vella canal d’aigua i un tros de clau de ferro formen els clĂ ssics instruments que es fan servir per tocar la mĂșsica que acompanya la dansa tĂ­pica de Catalunya. El sardanista es troba dempeus sobre un fragment d’una antiga rajola de bany.
* L'autor d'aquestes escultures minimalistes, nascut i resident a Òrrius (Maresme) no desitja revelar el seu nom. És un professional del sector de la construcciĂł jubilat, i fa les seves obres reciclant tota mena de materials que ja han acabat la seva vida Ăștil: amb l’ajuda d’eines com el martell, les alicates, el soldador d’estany, el tallacaps, el trepant o les tenalles, construeix manualment escultures decoratives tan Ășniques com aquesta, i que podem veure a la seva pĂ gina web.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: MARÇAL CASANOVAS*
TĂ­tol: CELEBRANT EL NADAL

Any 2022
Del 18 de Desembre de 2022 al 15 de Gener de 2023 es va fer a TavĂšrnoles la 10ÂȘ Mostra de fragments de pessebres. Una manera ben diferent de mostrar escenes relacionades amb els pessebres de Nadal. Una diferĂšncia formal molt ben presentada i una diferĂšncia estructural, ja que reunia les obres d'arreu de Catalunya, a part dels pessebristes locals.
De l'AssociaciĂł de Pessebristes de MatarĂł, hi havia aquest fragment costumista, amb una Cobla i uns balladors.
* El seu nom complet és Marçal Casanovas i Vives, electricista i reconegut escultor i pessebrista de Mataró.
Fotos: Laura Bosch.


A
utor: MARÇAL CASANOVAS
TĂ­tol: CELEBRANT EL NADAL

Any 2023
De l'1 de Desembre de 2023 al 28 de Gener de 2024, Marçal Casanovas va presentar el mateix treball que veiem en les imatges anteriors a la XXÂȘ Mostra de Pessebres i diorames de Mont-ras.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!