T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 21 d’agost del 2018

ICONOGRAFIA DE LA COBLA: PINTURES

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


ICONOGRAFIA: Estudi descriptiu de monuments figurats, estàtues, pintures, medalles, etc., en allò que concerneix l'objecte representat i la manera de representar-lo.

Aquest és l'objecte de la present entrada, on exposo una sèrie de PINTURES que tenen com a subjecte principal la Cobla. En algunes hi veurem aquesta com a protagonista, en d'altres només hi veurem algun músic, i en d'altres la Cobla quedarà en un segon o tercer pla, però sempre present. N'excloc, òbviament, les fotografies pròpiament dites, que ja es poden veure en l'apartat corresponent a cada formació en aquest mateix blog.
Representar una Cobla sencera és difícil, fins i tot diria que a l'artista li pot arribar a fer una mica de mandra dibuixar, pintar, esculpir onze músics amb els seus dotze instruments. Potser és per això que a dins del món de la Sardana hi ha molta més representació artística dels balladors que no pas dels músics. I quan es plasma la Cobla en alguna obra, moltes vegades és incompleta.
Hi ha quatre entrades més d'ICONOGRAFIA, a les quals s'hi pot accedir clicant els següents enllaços:
Ho agrupo per autors, intentant ordenar-ho cronològicament; si sé l'autor i l'any, ho posaré, i si sé la procedència també. Unifico el criteri de mides, si les tinc, posant sempre alçada x amplada.
Si algun lector sap més coses de les obres aquí exposades i m'ho vol comunicar ( jlm_54@hotmail.com ), estaré encantat d'afegir-ho.
Donats els meus pocs coneixements tècnics en les arts figuratives, és possible que alguna de les pintures exposades en aquesta entrada haurien d'estar en l'entrada corresponent a DIBUIXOS. Si algú m'ho suggereix raonadament, no em costarà res canviar una imatge de lloc.
Nota important: Els drets de les il·lustracions són dels respectius autors, reservats tots els drets. No fer-ne ús sense consentiment previ.


PINTURES
(218 obres)


Autor: ANTOINE GUIRAUD*
Títol: DANSES CATALANES
Any 1860
Aquarel·la que representa un ball tradicional del Rosselló, sota el regnat de Napoleó III. La datació és aproximada, de la dècada de 1860.
* El seu nom complet és Antoine Ferréol Jean Baptiste Guiraud, pintor de Perpinyà.
Foto: Museu d'Art Hyacinthe Rigaud, de Peripnyà.


Autor: MARIÀ VAYREDA*
Títol: EL BALL DEL GAMBETO
Any 1890
Representació del Ball del Gambeto de Riudaura.
* El seu nom complet és Marià Vayreda i Vila, pintor, escriptor, periodista, polític i empresari d'Olot. Signava els seus quadres amb el nom de Marian Vayreda, però en aquest en concret signa Mariano Vayreda.
Foto: Paulí Gispert. Museu d'Art de Girona.


Autor: MARIÀ VAYREDA
Títol: EL BALL DEL GAMBETO
Any 1890
Dos detalls de la mateixa obra, on només es veu bé un músic: el fiscornaire.
Fotos: Paulí Gispert. Museu d'Art de Girona.


Autor: PAU AUDOUARD*
Títol: LA SARDANA
Any 1893
Pintura feta a partir d'una fotografia del propi autor, presentada a la Manifestació Artística de l'Ateneu Barcelonès l'any 1893.
Aquesta pintura es pot trobar al catàleg de la "Manifestación  artística  del  Ateneo  Barcelonés". Barcelona: Imprenta de Henrich y Cía, 1893, p. 59.
* El seu nom complet és Pablo Audouard Deglaire, pintor i fotògraf nascut a La Habana (Cuba) i establert a Barcelona, on ja va signar els seus treballs amb el nom catalanitzat, Pau.


Autor: RAMON PICHOT*
Títol: LA SARDANA (DANSE ESPAGNOLE)
Any 1903-1905
Carbó i pastel sobre paper de de 53 x 62 cm.
Aquestes pintura fetes a Cadaqués pertanyen a la sèrie d'ambient folclòric espanyol que va pintar a partir de 1899, eren unes obres que tenien molta demanda a Paris, on va residir llargament. S'explica molt bé en l'enllaç que podem obrir clicant aquí sota damunt del seu nom.
El segon quadre que veiem aquí va estar exposat l'any 1905 a la Sala VII [coneguda com la Cage aux fauves = Gàbia de les feres, origen del moviment artístic anomenat fauvisme] del Salon d'Automne, al Gran Palau dels Camps Elisis de Paris, i després de formar part de l'important col·lecció d'Art de Julius Stern, avui dia es troba desaparegut.
Podem veure una mica millor l'objecte d'aquesta entrada, la Cobla, en el detall.
Bona part de l'informació d'aquest peu de foto és extreta del Dossier de premsa del Museu Nacional d'Art de Catalunya, per a l'exposició itinerant RAMON PICHOT: De Els Quatre Gats a la Maison Rose, comisariada per  Isabel Fabregat i Marín, doctora en Història de l'Art, i amb el suport de l'Obra Social de La Caixa.
* El seu nom complet és Ramon Antoni Pichot i Gironès, nascut a Barcelona.


Autor: RAMON PICHOT
Títol: SARDANA A LA PLAÇA DE SES HERBES (1)

Any 1920
Oli sobre tela, de 125 x 191 cm. El pintor treballava des de Paris, de memòria, i basant-se en obres seves anteriors. Tant en aquesta obra com en les anteriors i la següent, va alterar els edificis del fons. Aquesta obra va ser presentada al Salon d'Automne de 1921.
Foto: Isabel Fabregat i Marín, col·lecció particular.


Autor: RAMON PICHOT
Títol: SARDANA A LA PLAÇA DE SES HERBES (2)

Any 1920
Una altra variant sobre el mateix tema. La Cobla, encara que llunyana, surt a les quatre imatges d'aquesta sèrie.


A
utor: EMILI VILÀ*
Títol: SARDANES A LLAGOSTERA
Any 1920
Oli sobre tela, de 30 x 38 cm., aproximadament, on es recull el moment de ballar sardanes a la plaça durant la Festa Major de Llagostera, segurament sortint de missa. No acostumo a opinar sobre totes aquestes obres (més de vuit-centes) que conformen la Iconografia de la Cobla que he anat reunint i publicant ... però aquest quadre pintat fa més de cent anys m'encanta, gairebé escolto les notes de la Cobla i em venen ganes d'entrar-hi ...
Extrec de la transcripció de la conferència ESCRIPTORS I ARTISTES A LLAGOSTERA, Un recorregut per tots els racons del terme i pels relats i dibuixos que se n’han fet, de Mariàngela Vilallonga i Vives, el text següent, que em sembla prou il·lustratiu:

El pintor i cartellista Emili Vilà, nascut a Llagostera l’any 1887, es va instal·lar definitivament a Llagostera a la que havia estat la seva casa natal, que va comprar l’any 1965 i va transformar en museu l’any 1967. Aquest quadre de Vilà de l’any 1920 titulat “Sardanes a Llagostera”, descriu bé els costums del poble, les tradicions llagosterenques. Vilà fixa en la seva pintura una de les imatges més característiques, encara avui, de la Festa Major del poble, per la segona Pasqua: les sardanes a la plaça.

En el capítol dedicat a “La morera” del seu llibre Els arbres, Mariàngela Vilallonga evoca la imatge de la Festa Major de Llagostera amb aquestes paraules:

Però, recordar el diumenge de la Festa Major de Llagostera és sobretot recordar les sardanes ballades a la plaça al costat de les moreres empolsades, observadores mudes d’aquella dansa que és el vertader ritual de la nostra raça. I és recordar aquell ventijol primaverenc que s’emporta i ens torna la música i que produeix un so determinat en les branques de les moreres, i que aixeca la sorra de la plaça, i que esbulla els cabells, i que fa voleiar les faldilles, mentre dels instruments de la cobla surten les tonades de “Girona aimada”, “Tossa bonica”, “La Maria de les trenes” o “L’Empordà”, sardanes de Festa Major que omplen tots els nostres sentits de música.

* El seu nom complet és Emili Vilà i Gorgoll, cartellista i pintor de Llagostera, i si cliqueu l'enllaç veureu que va tenir una vida força interessant.


Autora: OLGA SACHAROFF*
Títol: LA SARDANA
Anys 20
Oli sobre tela de 54 x 65 cm.
* El seu nom complet és Olga Nikolàievna Saharova, coneguda com a Olga Sacharoff.


Autora: OLGA SACHAROFF
Títol: LA SARDANA
Anys 20
Aquesta reproducció en escala de grisos la trobo a la pàgina 21 de la revista D'ACÍ I D'ALLÀ, d'Abril de 1927. Crec que tant aquesta obra com l'anterior van ser pintades entre 1924 i 1926.


A
utor: JOSEP OBIOLS*
Títol: MÚSICA POPULAR

Any 1923
La Casa Guarro, al carrer Setantí de Sarrià, és obra de l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt (que també era músic), i fou construïda entre els anys 1921 i 1923 per encàrrec de l’industrial paperer Lluís Guarro i Casas (1876-1950), mecenes i melòman, i també polític. Josep Obiols en pintà la Sala de Música. Els artistes Francesc d’Assís Galí i Fabra, Francesc Xavier Nogués i Casas i Rafael Solanic i Bàlius també col·laboraren en l’obra. Actualment és la seu de la Scuola Italiana Maria Montessori.
En el sostre de la Sala de la Música, Josep Obiols hi va pintar un fresc dividit en quatre parts: Música Sacra, Música Profana, Música Popular i Música Simfònica.
La que presento aquí, Música Popular, mostra una noia tocant el flabiol i el tamborí, i en segon pla tres nenes ballant en rotllana.
* El seu nom complet és Josep Obiols i Palau, pintor, dibuixant i gravador, considerat l'artista més representatiu de la cultura noucentista.
Fotos:
1) Ferran Suñer i Oliveró.
2, 3 i 4) Alfredo Milesi. 
Aquestes tres darreres són extretes, així com bona part de la informació, de la pàgina web dedicada a Josep Obiols, a càrrec de familars seus.


Autor: XAVIER NOGUÉS*
Títol: LA SARDANA

Any 1923
Pintura sobre ceràmica de 65 x 91 cm.
Segons m'informa María Antònia Casanovas Giménez, experta en cerámica i Conservadora Responsable de Ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona, aquesta obra pertany a un conjunt de rajoles que va dissenyar l'artista per al Restaurant Can Cullaretas [sic], un dels restaurants més antics de l'estat espanyol.
Poso a continuació un text que m'envia Maria Antònia Casanovas, referent a la decoració d'aquest local:

"L’altre important conjunt de ceràmica decorada per Nogués va ser realitzat el 1923 pel restaurant Can Cullaretas de Barcelona. Aquest local, que va ser fundat el 1786 com una xocolateria, va ser transformat en restaurant poc després de ser adquirit pel conegut hostaler Miquel Regás (1880-1965). L’interiorista Jaume Llongueras (1883-1955), responsable de les reformes, va ser qui va encarregar a Nogués la decoració de les rajoles. L’artista va escollir diferents assumptes ornamentals: pels arrambadors, un fris de rajoles decorades amb el tema de la punta de diamant, un motiu propi del Renaixement. Per la decoració dels murs va dissenyar dos plafons ornamentats amb un gerro florit inspirats en les produccions catalanes del segle XVIII, quatre plafons amb figures femenines vestides amb túniques i mantells, típicament noucentistes, i nou plafons que reprodueixen paisatges bucòlics mediterranis i escenes d’oci  com la pesca, la caça, els jocs infantils, el ball de la sardana i el berenar al camp. Aquests plafons, que van ser concebuts com si fossin pintures - tots ells porten una marc de volutes que enquadra cadascuna de les figures o escenes-, també van ser realitzats a la fàbrica Pujol i Bausis segons consta en els llibres de la manufactura dels anys 1922 a 1926.
A diferencia del fris de Pinell, les escenes de Can Cullaretes no son iròniques ni humorístiques si no més aviat idíl·liques, tot i que es desenvolupen en el mateix ambient mediterrani. Cal destacar la manera amb la que Nogués, gràcies a la seva intuïció, va traslladar el traç ingenu i espontani dels terrissers catalans anònims dels segles XVII i XVIII a les produccions ceràmiques del segle XX.  En ambdós projectes Nogués va utilitzar sempre una policromia poc estrident, aplicada sàviament i tractada amb clarobscurs com si fossin aquarel·les. Les obres, realitzades en un moment de màxima revaloració de l’art de la ceràmica, tant per la temàtica com per l’execució,  son una referencia imprescindible de l’art noucentista".


* El seu nom complet és Francesc Xavier Nogués i Casas. Pintor, dibuixant, gravador, ceramista i ninotaire, nascut a Barcelona. També va signar alguna de les seves obres amb el pseudònim Babel.


Autor: XAVIER NOGUÉS
Títol: LA SARDANA - 1

Any 1939
Oli sobre cartró. Aquest quadre i els tres següents pertanyen a una sèrie dedicada a la Sardana que va publicar cap el final de la seva vida (va morir l'any 1941).


A
utor: XAVIER NOGUÉS
Títol: LA SARDANA - 2

Any 1939
Oli sobre cartró. Aquest quadre es conserva a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú.
Autor: XAVIER NOGUÉS
Títol: LA SARDANA - 3
Any 1940
Oli sobre cartró.


Autor: XAVIER NOGUÉS
Títol: LA SARDANA - 4 (entre sardana i sardana)

Any 1940
Oli sobre cartró.
Aquest quadre el presento abans i després de la restauració que en va fer Voravit Roonthiva, conservador i restaurador de béns culturals, el mes de Setembre de 2012 en el Museu de Montserrat.


Autor: JOSEP Mª SERT*
Títol: LA SARDANA

Any 1927
Oli i pintura daurada sobre fusta de 228 x 318 cm. Costa una mica de veure-hi els músics, estan a la part central inferior, en un empostissat.
* El seu nom complet és Josep Mª Sert i Badia, pintor i decorador barceloní de projecció universal.


Autor: ALFREDO ("MAESTRO") PALMERO*
Títol: LA DOLÇA CATALUNYA. BALLADA DE SARDANES AL PASSEIG DE COLOM (BARCELONA)

Any 1933 (?)
* El seu nom complet és Alfredo Palmero de Gregorio ("Maestro Palmero"), pintor nascut a Almodóvar del Campo (Ciudad Real), establert a Barcelona als anys 40. Té museus a la seva casa natal i en una masia del segle XV a Barcelona.


Autor: ALFREDO ("MAESTRO") PALMERO
Títol: LA DOLÇA CATALUNYA (SARDANES VORA EL MAR)

Any 1979
Oli sobre tela de 89 x 115 cm. Tant aquest quadre com l'anterior són del capítol Dolça Catalunya, catalogats al llibre Maestro Palmero, edición Príncipe (3000 exemplars numerats i signats).


Autor: RAFAEL DURANCAMPS*
Títol: SARDANES A CADAQUÉS

Any 1933
* El seu nom complet és Rafael Durancamps i Folguera, pintor de Sabadell. En un principi signava Rafael Duran i Camps, però va unificar els dos cognoms, afegint-hi Folguera.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: RAFAEL DURANCAMPS
Títol: SARDANES A CADAQUÉS

Any 1945
Seguint amb el mateix motiu (i títol de quadre) al cap d'uns anys. Aquesta vegada la Cobla queda més en segon terme, i a l'ombra (cosa que els músics devien agrair !)


Autor: RAFAEL DURANCAMPS
Títol: VISTA DE CADAQUÉS AMB SARDANES

Anys 40
Oli sobre tela de 80,5 x 116 cm. Veiem la Cobla a l'esquerra de la imatge.


Autor: RAFAEL DURANCAMPS
Títol: PAISATGE LACUSTRE AMB FIGURES

Anys 40
Oli sobre tàblex de 22,5 x 27 cm. La Cobla queda a l'esquerra de la imatge, una mica desdibuixada. Com a curiositat, i en la meva opinió, crec que la muntanya representada és la paret sud i aresta sud-oest (Cresta del Leone) de la muntanya Matterhorn (Cerví, en català, Cervino en castellà i italià, Cervin, en francès), situada als Alps Penins, vista des de Valtournenche. Veure aquest enllaç.


Autor: RAFAEL ESTRANY*
Títol: LA COBLA

Any 1935
Aquarel·la de 54 x 74 cm. A la pàgina 11 de La Vanguardia, edició del 22 de Març de 1935, hi ha un article que resumeix l'estil del pintor en la presentació que va fer d'algunes de les seves obres a la Sala Gaspar, de Barcelona.
* El seu nou complet és Rafael Estrany i Ros, artista polifacètic de Mataró, amb una obra molt vasta de variades tècniques, integrada per aiguaforts, olis, aquarel·les i dibuixos. Més informació i pintures seves en aquest enllaç.


Autor: PUIG JUAN
Anys 40 (?)
Pintura sobre ceràmica formant un mosaic de 4 peces. La dècada la poso per aproximació, comparant amb altres obres.
Foto: La trobo en un portal de venda per Internet.


Autor: ARTURO TEJERO*
Títol: DANSONS LA SARDANE

Any 1950
Pintura emprada per a il·lustrar la caràtula del disc DANSONS LA SARDANE, editat per Le Chant du Monde (França). Poso l'any per aproximació, havent llegit la biografia de l'autor.
* El seu nom complet és Arturo Tejero i Tarradell, pintor nascut a Colera l'any 1924, que l'any 1939 va passar a viure a França, on va ser deixeble d'un altre artista exiliat, Antoni Clavé i Sanmartí. Va morir a Sceaux (França) l'any 1995.


A
utor: VICENÇ ABAD*
Títol: HOMENATGE A BARTOMEU VALLMAJÓ

Any 1951
Pintura sobre ceràmica. La placa és un regal que li van fer al músic i compositor Bartomeu Vallmajó i Soler al seu poble natal, Besalú, en un homenatge celebrat el 25 de Setembre de 1951. El mosaic va ser fet a Ceràmiques Pahissa.
* Es tracta Vicenç Abad i Navarro, ceramista de Castelló de La Plana.


Autor: VICENÇ ABAD
Títol: SARDANA I SARDANISTES

Anys 50
Pintura sobre ceràmica d'una sola peça. Els músics es veuen poc, a dalt a la dreta.
Mosaic comercialitzat per Ceràmiques Pahissa.


Autor: JOSEP FRANCESC RÀFOLS*
Títol: SARDANA

Any 1953
* El seu nom complet és Josep Francesc Ràfols i Fontanals, arquitecte, pintor i historiador de l'art català.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993).


A
utora: AURORA ALTISENT*
Títol: LA COBLA EXECUTANT UNA SARDANA

Any 1956
Oli sobre tela en el què veiem una cobla a dalt del tablado, gent ballant i d'altres amb cistells, tot plegat fa pensar en una tornaboda camperola ...
Vaig trobar una reproducció en blanc i negre d'aquesta obra a la pàgina 98 del Diccionari Breu de la Sardana, de Josep Mª Mas i Solench. Després d'investigar una mica vaig contactar amb el fill de l'autora, Feliu Gasull i Altisent, que té el quadre original a casa seva, i que va tenir l'amabilitat d'enviar-me'n una fotografia.
* El seu nom complet és Aurora Altisent i Balmas, pintora, dibuixant, il·lustradora i escultora de Barcelona, pertanyent a una família eminentment artística en vàries disciplines. Podem trobar més informació d'Aurora Altisent en aquest enllaç.
Foto: Arxiu Feliu Gasull i Altisent.


Autor: JOSEP GUINOVART*
Títol: MURAL A LES LLARS ANNA GIRONELLA DE MUNDET

Any 1957
Part dreta de la pintura mural que es troba a la porta d'accés a la platea del Teatre-Cinema de les Llars Mundet (actualment Campus Mundet). Anna Gironella i Llovet era l'esposa de l'empresari i filàntrop nascut a Sant Antoni de Calonge Artur Mundet i Carbó.
* El seu nom complet és Josep Guinovart i Bertran, pintor, dibuixant i gravador de Barcelona.


Autor: JOAN DE PALAU*
Títol: 5è APLEC DE LA SARDANA DE BANYOLES

Any 1957
Cartell del 5è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el dia 7 de Juliol de 1957.
* El seu nom complet és Joan de Palau i Buxó, dibuixant i pintor de Flaçà, afincat a Banyoles. Més info en aquest enllaç.
Foto: Arxiu Comarcal de Banyoles.


Autor: CHARLES HOMUALK*
Títol: LA SARDANE

Any 1960
Pintura que representa uns sardanistes a Amélie-les-Bains, ballant al so d'una sola tenora.
Aquest motiu d'un tenor fent ballar una rotllana de sardanistes sembla que es va fer servir vàries vegades per diferents autors. Aquest fet el pots constatar donat una ullada a tota aquesta entrada. Però dels que publico, aquest em sembla el més autèntic. Paraula de Déu. Us lloem Senyor.
* El seu nom complet és Charles Homualk de Lille, nascut a Nantes. L'any 1960 és aproximat, tant en aquesta obra com en les següents del mateix autor.
Foto: Editions Gaby 7, Artaud père et fils, avenue de la Close, Nantes.


Autor: CHARLES HOMUALK
Títol: DANSE CATALANE

Any 1960



Autor: CHARLES HOMUALK
Títol: DANSE CATALANE Nº 5 (LA CORRANDA)

Any 1960



Autor: CHARLES HOMUALK
Títol: DANSE CATALANE Nº 6

Any 1960


Autor: CHARLES HOMUALK
Títol: LE TOURBILLON

Any 1960
Després d'aquesta sèrie de quadres de Charles Homualk, penso que el músic que toca la tenora es va guanyar bé el sou !


Autor: RAMÓN MACIÁN*
Títol: MÚSICS ACALORATS

Anys 60
Pintura sobre ceràmica formant un mosaic de 4 peces. La dècada la poso per aproximació, comparant amb altres obres.
* El seu nom complet podria ser Ramón Macián Mira, d'Onda (Castelló de la Plana).
Mosaic comercialitzat per Ceràmiques Pahissa.


A
utor: JACINT BOFARULL*
Títol: LA SARDANE ET LA COBLA

Anys 60
Pintura que decora una taula a les Nouvelles Galeries, de Perpinyà.
* El seu nom complet és Jacint Bofarull i Foraster, dibuixant i cartellista nascut a Barcelona, que va viure un temps exiliat al Sud de França. En podem trobar més informació en aquest enllaç, i en aquest altre.
Fotos: Vicenç Dumas.


A
utor: JACINT BOFARULL
Títol: COBLA

Anys 60
Pintura molt similar a l'anterior, que resta en mans d'un particular. El porró potser conté Muscat de Rivesaltes !
Foto: Sergi Tino.


Autor: E. GUY*
Títol: SARDANE AU ROUSSILLON

Anys 60
Un quadre ben bucòlic, amb el Castellet de Perpinyà, al fons.
* No he trobat cap informació d'aquest artista. Hi ha un Édouard Guy, Compte de Passage (Paris 1872-1925), però era bàsicament escultor ... Signava E. Guy, però he vist una signatura seva i no concorda amb la que podem veure en la imatge següent.
Foto: Editions Narbo, Toulouse.


Autor: E. GUY
Títol: SARDANE

Anys 60
Aquest motiu d'un tenor fent ballar una rotllana de sardanistes sembla que es va fer servir vàries vegades per diferents autors. Aquest fet el pots constatar donat una ullada a tota aquesta entrada.


A
utor: SEBASTIÀ CONGOST*
Títol: PREPARANT LA SARDANA
Anys 70
Oli sobre tela de 65 x 81 cm. Tot i que la col·locació dels músics no és ben bé correcta, sí que hi podem veure molt ben expressats els moviments previs a una audició, com el fet de repartir les particel·les, algun músic mirant la seva, un que es posa bé les ulleres, un altre que mira a terra pensant ves a saber què, un que aprofita els darrers instants per llegir el diari ...
Aquesta i les dues obres següents són d'abans de 1977, possiblement de 1975 o 1976.
* El seu nom complet és Sebastià Congost i Pla, un reconegut pintor paisatgista d'Olot.
Foto: Extreta del llibre Galeria d'Artistes - S. Congost, de Fernando Gutiérrez. Arxiu Carles Congost i Feliu.


A
utor: SEBASTIÀ CONGOST
Títol: BALLANT LA SARDANA
Anys 70
Oli sobre tela de 65 x 81 cm. És una continuació de l'escena que veiem en la imatge anterior.
Foto: Extreta del llibre Galeria d'Artistes - S. Congost, de Fernando Gutiérrez. Arxiu Carles Congost i Feliu.


A
utor: SEBASTIÀ CONGOST
Títol: SARDANA DAMUNT L'HERBA
Anys 70
Oli sobre tela de 50 x 61 cm. que recrea una ballada en un entorn bucòlic, amb molts balladors.
Foto: Extreta del llibre Galeria d'Artistes - S. Congost, de Fernando Gutiérrez. Arxiu Carles Congost i Feliu.


Autor: JOSEP VILÀ-CLARA I GARRIGA*
Any 1977
Pintura sobre ceràmica formant un mosaic de 16 peces, de 50 x 100 cm. Segons m'informa David Moret, de l'Arxiu Municipal de Tossa de Mar, es troba darrera l'Església parroquial de Sant Vicenç, a la Plaça de Mossèn Josep Soler de Morell, davant del Casal Parroquial. El mosaic va ser col·locat en aquest indret a mitjans dels anys seixanta pel propietari de la casa Joan Bancells i Sallés (Tossa de Mar, 1909-1972), escultor en ferro. En els baixos de la casa hi tenia un taller-estudi i la seva esposa Gerda una botiga de ceràmica i artesania.
* Fill de Josep Vilà i Clara, de La Bisbal d'Empordà; podem veure una informació més precisa d'aquest mosaic en aquest enllaç.
Foto: Rondaller.cat.


Autor: JOSA*
Títol: LA MÚSICA

Any 1963
Fragment d'una pintura mural realitzada amb guix sobre una base de cola de conill**. Es troba al Casal de la Gent Gran de Palamós, i va ser pintat cap a l'any 1963. El mural complet representa una mena de transició des de la música antiga fins arribar a la Cobla.
* Desconec el seu nom real, era un pintor una mica bohemi que va estar una temporada a Palamós, a qui anomenaven "Josa", i que no té cap relació amb un pintor actual (2018) que porta precisament aquest cognom.
** És un adhesiu natural obtingut mitjançant el processat de teixits conjuntius obtinguts de les despulles del conill, principalment de la pell.


Autor: VÍCTOR DE LA GUARDIA*
Títol: SARDANES SOTA EL MONESTIR DE MONTSERRAT

Any 1964
Pintura a l'oli sobre un plat de fusta de 22 cm. de diàmetre.
* El seu nom complet és Víctor de la Guardia i Roquerías, pintor de Barcelona. Al ser aquest plat una obra menor, segurament d'encàrrec, el va signar només amb el nom de pila.


Autor: EMILI GRAU*
Títol: FÊTE À CATALOGNE

Any 1964
* El seu nom complet és Emili Grau i Sala, pintor, dibuixant i gravador de Barcelona. El títol de l'obra està en francès degut a que després de la guerra civil es va establir durant uns 25 anys a Paris, tornant després a Barcelona.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: JOSEP MOMPOU*
Títol: LA SARDANA

Any 1965
Oli sobre tela de 116 x 81 cm.
* El seu nom complet és Josep Mompou i Dencausse, pintor de Barcelona, germà gran del músic Frederic Mompou i Dencausse.


Autor: JAUME CARBONELL*
Títol: FESTA MAJOR

Anys 60
Acrílic sobre tela de 100 x 100 cm.
* El seu nom complet és Jaume Carbonell i Castell, de Barcelona; pintor, dibuixant, gravador, que també va treballar el camp del vidre esmaltat i pintura sobre ceràmica.


Autor: JAUME CARBONELL
Títol: FESTA MAJOR

Any 2001
Oli sobre tela de 100 x 100 cm.


Autor: AGUILAR MORÉ*
Títol: COBLA

Any 1965
Pintura que il·lustrava el disc BALL VUITCENTISTA, editat per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona l'any 1990.
Aquesta pintura a l'oli es troba en una làmina que va adquirir el membre de la cobla Josep Antoni Sánchez en un mercat de vell a Sevilla. De fet, forma part d'un quadern que porta per nom LA ESPAÑOLADA, i que conté 12 làmines amb pintures d'Aguilar Moré i textos de Rafael Manzano.
* El seu nom complet és Ramon Aguilar i Moré, pintor i dibuixant de Barcelona. Poso aquí l'enllaç de l'obituari que va publicar La Vanguardia el 30 de Setembre de 2015, signat per Josep Playà i Maset, on explica una mica més la vida i obra de Ramon Aguilar.


Autor: AGUILAR MORÉ
TÍTOL: HOMENATGE A DALÍ. SARDANES A PORT LLIGAT
Any 1993

Oli sobre tela de 81 x 110 cm.
El presento en dues versions: a la primera els colors són més vius, però la segona té més resolució.
Em recorda una mica l'estil d'una pintora dels anys 20 que podem veure en aquesta mateixa entrada, Olga Sacharoff.
2ª Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993).


Autor: AGUILAR MORÉ
TÍTOL: VIIè APLEC SARDANISTA DELS ARENYS
Any 2019

Pintura que apareixia al cartell del VIIè Aplec Sardanista dels Arenys, que unifica els Aplecs d'Arenys de Mar i Arenys de Munt. Es va celebrar al Parc de Can Jalpí (Arenys de Munt) el diumenge 7 d'Abril de 2019.


A
utora: EMÍLIA XARGAY*
Títol: MURAL, AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Any 1967
Mural ceràmic i detall de la Cobla. El mes d'Abril de 1967 es va inaugurar l'Aeroport Girona-Costa Brava, situat a Salitja, dins del municipi de Vilobí d'Onyar. Aquest mural forma part de la decoració.
* El seu nom complet és Emília Xargay i Pagès, pintora, ceramista i escultora de Sarrià de Ter.
Foto: Narcís Sans. CRDI, Ajuntament de Girona.


Autor: LLUÍS TURET*
Títol: LA PRINCIPAL DE LA BISBAL

Any 1969
Aquarel·la del segon tible de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, que conreava, i bé, l'Art de la Música i l'Art de la Pintura. En aquesta obra representa la formació bisbalenca, on s'hi pot reconèixer bé l'alineació:
Darrere: Joan Sadurní, Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Martí Teixidor, Josep Puig ("Moreno") i Conrad Saló
Davant: Emili Poch, Lluis Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Narcís Paré i Félix Horcajo.
* El seu nom complet és Lluís Turet i Soler, i si vas a l'enllaç hi podràs veure una mica de biografia, unes quantes fotos i moltes pintures seves. Per cert, llegint el text del vídeo m'he assabentat que també tocava el flabiol, doncs una de les sardanes que il·lustren el reportatge és una obligada d'aquest petit-gran instrument interpretada per en Lluís Turet. Més info en aquest enllaç.



Autor: LLUÍS TURET
Títol: CONRAD SALÓ

Any 1976
Oli sobre tela que té com a protagonista únic a Conrad Saló i Ramell, dirigint segurament a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal amb aquella expressió concentrada, gairebé torturada, que el caracteritzava.
Foto: Arxiu Josep Ramon Prats.


Autor: LLUÍS TURET
Títol: SARDANES A BESALÚ

Any 1978
Aquarel·la que també representa a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, tocant a Besalú.



Autor: LLUÍS TURET
Títol: SARDANA DE CONJUNT

Any 19xx
Aquarel·la que representa la sardana de conjunt d'un Aplec, crec que és el de La Bisbal, en el Passeig Marimon Asprer.


Autor: LLUÍS TURET
Títol: 50 ANYS DE FESTA A BESALÚ

Any 1997
Portada del Cd amb el mateix títol de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.


Autor: LLUÍS VILÀ*
Títol: 21è APLEC DE LA SARDANA DE BANYOLES

Any 1973
Detall del cartell del 21è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el dia 1 de Juliol de 1973.
* El seu nom complet és Lluís Vilà i Vendrell, artista multidisciplinari de Banyoles.
Foto: Arxiu Comarcal de Banyoles.


Autora: TERESA REBULL*
Títol: COMPOSICIÓ

Anys 70
Oli sobre tela de 81 x 100 cm.
* El seu nom real és Teresa Soler i Pi, activista política, pintora i cantautora nascuda a Sabadell. El cognom Rebull era el del seu company Josep.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autora: ANA Mª DE ABADAL*
Títol: SARDANES A L'EMPORDÀ

Any 1974
Oli sobre fusta de 81 x 100 cm.
* El seu nom complet és Anna Mª d'Abadal i Simon, tot i que signava en castellà, Ana Mª de Abadal. Nascuda a Barcelona.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993).


Autor: JORDI CURÓS*
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 1

Anys 70
Oli sobre tela de 60 x 73 cm. Pertany a una sèrie que va pintar en les seves llargues estades a Cadaqués, quan ja estava afincat a Barcelona.
* El seu nom complet és Jordi Curós i Ventura, pintor olotí. Va plasmar la Sardana i la Cobla en diverses ocasions, sobretot a Cadaqués. Era amic de Salvador Dalí, i m'agradaria que llegissis aquesta entrevista de Genís Sinca a Jordi Curós tot passejant per la casa de Salvador Dalí l'any 2014. L'entrevista es titula: On són els grills?.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 2

Anys 70
Oli sobre tela de 60 x 73 cm.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 3

Anys 70
Oli sobre tela.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 4

Anys 70
Oli sobre tela.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 5

Anys 70
Oli sobre tela.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS - 6

Anys 70
Oli sobre tela de 60 x 73 cm.


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA A CADAQUÉS -7

Anys 70
Oli sobre tela de 65 x 81 cm.


A
utor: JORDI CURÓS
Títol: LA SARDANA

Any 1973
Oli sobre tela de 116 x 89 cm.
Gairebé es podria subtitular com "Homes tocant i dones ballant".


Autor: JORDI CURÓS
Títol: SARDANA

Any 1977
En la meva ignorància en temes pictòrics, desconec si també és un oli sobre tela. Crec que el va pintar a Barcelona, i veient les vestimentes podria subtitular-se "La sardana de les vídues". En l'entrada ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS, d'aquest mateix blog, podem veure una altra obra seva de 1977, es tracta d'un vano pintant amb quatre músics de Cobla.


Autor: GLYN JONES*
Títol: CONCERT DE SARDANES - 3

Any 1976
Aquarel·la que surt a la portada del disc Concert de Sardanes - 3, de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
* Pintor i  muralista anglès de qui es pot trobar poca informació a Internet, en tot cas hi ha una biografia en anglès en aquest enllaç.


Autor: GLYN JONES
Títol: CONCERT DE SARDANES - 4

Any 1976
Aquarel·la que surt a la portada del disc Concert de Sardanes - 4, de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.


Autor: GLYN JONES
Títol: SARDANES OBLIGADES, VOLUM 3

Any 1977
Aquarel·la que surt a la portada del disc Sardanes obligades, Volum 3, de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.


Autor: CARLES MADIROLAS*
Títol: SARDANA VERMELLA

Any 1976
Oli sobre tela.
*
El seu nou complet és Carles Madirolas i Casart,  artista plàstic polifacètic de Barcelona: pintor, gravador, ceramista, i autor d'esmalts i vidrieres emplomades.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: JUAN BLANCAFORT*
Títol: BAILANDO LA SARDANA EN UN PUEBLO CATALÁN

Any 1978
Oli sobre tauler de 47 x 61 cm.
* No he trobat res sobre la identitat d'aquest pintor. Podria ser Juan Blancafort ("Sacha"), que va ser dibuixant, entre d'altres mitjans, del TBO en dues etapes diferents, però no concorda gaire l'estil del quadre amb els dibuixos de la revista infantil.


Autor: JOAN CAPELLA*
Títol: COBLA

Any 1978
Pintura emprada l'any 2004 per a il·lustrar la portada del disc 20è Aniversari, de la Cobla Sant Jordi. Aquesta pintura és propietat de Joan Cid i Codina, amic d'infància del pintor, que li va regalar.
* El seu nom complet és Joan Capella i Arenas, pintor neocubista de Montcada i Reixac.


Autor: JOSEP MOSCARDÓ*
Títol: COPLA**

Any 1978
Acrílic sobre tela de 130 x 160 cm.
* El seu nom complet és Josep Moscardó i Fernández, pintor escultor i dibuixant de Barcelona.
** El títol, òbviament, vol dir Cobla, però així és com l'he trobat indexat a la pàgina d'un galerista.


Autor: JOSEP SERRA I LLIMONA*
Títol: SARDANES A(L) PORT DE LA SELVA

Any 1985
Oli sobre tela de 81 x 100 cm.
* Josep Serra i Llimona és un pintor paisatgista, dibuixant i gravador nascut a L'Ametlla del Vallès, i forma part d'una nissaga artística. Pel poc que sé de l'artista, crec que és l'unica vegada que ha pintat una Cobla. En algun moment també va fer il·lustracions per a les revistes Patufet i Cavall Fort.
Més info en aquest enllaç.


Autor: DESCONEGUT
Títol: COBLA

Any 198x
Pintura sobre un panell de ceràmica de 12 peces de 15x15 cm. Es troba en el domicili dels músics Roc Marco i Palazón i Roc Marco i Blanch, de Tortellà. Són pare i fill i he tocat amb tots dos. Va ser un encàrrec del pare, que recentment (Març 2019) ha complert 104 anys, i no recorda qui li va fer. Poso també un detall de la firma, per si algú la reconeix. Pel què he pogut investigar no es tracta de cap ceramista de La Bisbal.
Fotos: Josep Loredo.


Autor: VIVES FIERRO*
Títol: LA COBLA

Any 1986
Oli sobre tela de 81 x 100 cm. que representa una Cobla tocant a Reus. El quadre es troba al Museu de Sofia (Bulgària).
* El seu nom complet és Antoni Vives i Fierro, pintor de Barcelona.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: VIVES FIERRO
Títol: COBLA DE REUS

Any 2013
Aquest quadre es troba al domicili de l'autor.
Foto: Clàudia Vives-Fierro.


Autor: MARTÍ ROVIRA
Títol: PAU I GERMANOR

Any 1987
Composició pictòrica representant que la sardana és signe de pau i de germanor entre els homes i els pobles. Es va publicar en un Butlletí de l'Agrupació Sardanista Santa Anna, de Mataró. No tinc cap dada biogràfica d'aquest artista.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: PAU MORALES*
Títol: COBLA

Any 1989
Acrílic sobre fusta de 49 x 56 cm.
* El seu nom complet és Pau Morales i Albert, pintor, dibuixant, il·lustrador ... i també músic, de Girona. Vaig tocar amb ell en algunes jam session fa anys, i va fer la portada d'un Cd d'un grup del que vaig formar part i que un dia o altre penjaré en aquest blog: Border Line Blues Band.
Foto: Arxiu Pau Morales i Albert.


Autor: PAU MORALES
Títol: SOLISTES LLEGENDARIS (A)

Any 2013
Portada del Cd Solistes llegendaris, vol. 1, de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, editat amb gravacions de 1918 a 2012. L'original és una pintura acrílica sobre conglomerat amb base de textura, de 25 x 25 cm.


Autor: PAU MORALES
Títol: SOLISTES LLEGENDARIS (B)

Any 2013
Portada del Cd Solistes llegendaris, vol. 2, de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, editat amb gravacions de 1924 a 2004. L'original és una pintura acrílica sobre conglomerat amb base de textura, de 25 x 25 cm.


A
utor: ÀNGEL CODINACH*
Títol: SARDANES AL PASSEIG

Any 1990
Oli sobre tela representant una ballada de sardanes al Passeig d'en Blay, a Olot.
* El seu nom complet és Àngel Codinach i Campllonch, pintor d'Olot, principalment paisatgista; no obstant, segons m'explica el fill de l'artista, Josep Maria, a principis dels anys 90 va acceptar fer aquesta obra per encàrrec.
També va treballar com a decorador d'imatges religioses.
Foto: Arxiu Josep Mª Codinach i Bassià.


Autor: J. MARTÍNEZ LOZANO*
Títol: LLANÇÀ CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1991

Any 1990
Oli sobre tela que es va fer servir per a la portada del disc LLANÇÀ CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1991, de la Cobla Montgrins.
* El seu nom complet és José Martínez Lozano ("Pepe"). És el sogre d'un pintor que també podem trobar en aquesta secció, Manel Martínez i Cervera.


Autor: J. MARTÍNEZ LOZANO
Títol: SARDANA A LA PLATJA

Any 1992
Oli sobre tela. Costa de veure-hi la Cobla. Esforça't !


Autor: JOAN CONDINS*
Títol: SARDANA DE CONCURS A LA CATEDRAL

Any 1993
Oli sobre tela de 100 x 100 cm. Exposat a la Casa de la Cultura Hispánica, de Santiago de Chile, del 24 de Setembre al 3 d'Octubre de 1993. La mostra s'anomenava "Els artistes i la sardana"
* El seu nom complet és Joan Condins i Julià, pintor i dibuixant de Barcelona.


Autor: IGNASI MUNDÓ*
Títol: SARDANA I COBLA

Any 1993
Oli sobre tela de 100 x 81 cm.
* El seu nom complet és Ignasi Mundó i Marcet, pintor de Barcelona.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993)


Autor: LESLIE DYKES*
Títol (meu): SARDANES AL BOSC

Any 199x
Oli sobre tela de 80 x 90 cm.
* El seu nom complet és Lelslie James Charrett-Dykes, pintor nascut i format a Londres, i que es va establir ja fa uns anys a Sorède (Les Albères). La seva esposa i els seus fills també són artistes, pintors, escriptors i músics.
Foto: Arxiu Claude Fouché.


A
utor: JORDI ALSINA*
Títol: SARDANA

Any 1994
Oli sobre cartró que apareixia al Llibre del XXXIIè Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, celebrat el 12 de Juny de 1994.
* El seu nom complet és Jordi Alsina i Aleñà, de La Bisbal d'Empordà, i és un dels artistes (poc reconeguts, diria jo) que més vegades ha plasmat la Cobla sencera, sense mandra, fent reconeixibles els instruments, i també els posats i els gestos dels músics. Podem veure la resta de la seva obra en aquest sentit si anem a la secció d'aquest blog ICONOGRAFIA DE LA COBLA: DIBUIXOS I GRAVATS (II).
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola. Girona.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT*
Títol: LA SARDANE

Any 1995
Pintura al fresc representant una dinàmica rotllana de balladors i una Cobla, que forma part del mural que veiem a la primera imatge, situat a l'exterior de la Casa del Patrimoni i la Memòria (Maison du Patrimoine et de la Mémoire André Abet), a l'edifici de la Cooperativa L’Union Sandalière, de Sant Lloreç de Cerdans.
* És un dibuixant i pintor i  també músic, nascut a Vendôme, a la regió central de França, i establert a Ceret.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES À CÉRET

Any 2009
Jean-Claude Tricot és també un consumat urban sketcher, i tot sovint trasllada al seu quadern unes expressives aquarel·les del seu entorn més proper, com aquesta, pintada el Novembre de 2009 davant del Bar Le Pablo, de Ceret, i les que veiem a continuació.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES À CÉRET

Any 2011
Aquarel·la pintada el dia 24 d'Abril de 2011, davant del Café de France. 
La presento en dues versions.
Fotos: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES À CÉRET

Any 2011
Aquarel·la pintada el dia 24 d'Abril de 2011, davant del Café de France.
La presento en dues versions.
Fotos: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANE ET COBLA

Any 2011
Aquarel·la pintada davant de l'Ajuntament de Ceret el dia 1 de Novembre de 2011.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: COBLA

Any 2015
Aquarel·la pintada a la Place des Tilleuls, de Ceret.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: CHAPELLE SAINT PAUL

Any 2016
Aquarel·la pintada el dia 31 de Gener de 2016 davant la Chapelle de Saint Paul (Reynès).
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: 
SARDANES À CÉRET
Any 2016
Aquarel·la pintada a la Plaça des Nou Raigs, de Ceret.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES À CÉRET

Any 2018
Dibuix fet a Ceret el 23 de Juliol de 2018. Tot i que tinc una secció expressa pels dibuixos, prefereixo posar-lo aquí, a la secció de pintures, amb la resta de la seva obra referent a la Cobla.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: FÊTE DE LA CERISE 
À CÉRET
Any 2021
Aquarel·la pintada durant la Festa de la Cirera, a Ceret.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: CONFLICTE (
SARDANES I COTXES)
Any 2022
Aquarel·la pintada a la Plaça del Barri, o de la República, de Ceret, mostrant el conflicte entre balladors i cotxes mal aparcats.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES À CÉRET

Any 2022
Aquarel·la representant una Cobla i els balladors, una temàtica que domina aquest artista.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: 
SARDANES À CÉRET
Any 2023
Aquarel·la pintada a la Plaça del Barri, o de la República, de Ceret.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: 
LA COBLA
Any 2024
Aquarel·la representant una Cobla en acció, pintada el dia 3 de Març de 2024.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: JEAN-CLAUDE TRICOT
Títol: SARDANES A CÉRET

Any 2024
Aquarel·la representant una Cobla en acció, pintada el dia 31 de Març de 2024.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utora: NÚRIA CATALÀ*
Títol: COBLA PERPINYÀ

Any 1995
Postal promocional de la Cobla Perpinyà i detall de la mateixa, que l'artista va realitzar, aproximadament, l'any 1995, època en que hi anava de flabiolaire el propietari de la foto.
* Tinc molt poques dades d'aquesta pintora, nascuda a Tarragona i establerta a Perpinyà, on va morir el mes de Juny de 2019, als 88 anys. A més d'aquest, tinc uns quants quadres més que podem veure a continuació, però de la majoria en desconec l'any en què van ser pintats.
Poso aquí, per si algú hi està interessat, tres enllaços on hi ha una mica d'informació: enllaç 1enllaç 2 i enllaç 3.
Fotos: Arxiu Marc Fa i Quintana.


Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: SÈRIE SARDANA, Nº 9

Any 1994
Pintura d'una Cobla.


Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: APLEC

Segle XX
Oli sobre tela de 81 x 100 cm.


Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: SÈRIE SARDANA, Nº 12
Segle XXI



Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: SÈRIE SARDANA, Nº 13 - REPIC
Segle XXI



Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: SÈRIE SARDANA - EL SILENCI DE LA TENORA
Segle XXI



Autora: NÚRIA CATALÀ
Títol: ODA A CATALUNYA

Segle XXI.


Autor: NARCÍS BANAL*
Títol: FLABIOLAIRE

Any 1995
Pintura que representa el mestre Anton Moner i Pascal, gran flabiolaire, i pare del no menys gran flabiolaire Pere Moner i Parella. A tots dos els podem trobar en diverses formacions musicals d'aquest blog.
La pintura il·lustrava el cartell del 43è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el 2 de Juliol de 1995.
* El seu nom complet és Narcís Banal i Portas, de Banyoles.
Foto: Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany. Col·lecció Arxiu Municipal de Banyoles.


Autor: SERGEI BARSKOV*
Títol: COBLA

Anys 90
Oli sobre tela, on es veu els dos fiscornaires, el trombó, els tafaners de darrere la Cobla i fins i tot un retratista.
* El seu nom complet és Sergei Sergeevich Barskov, nascut a Nizhnyl, Novogrod, Rússia.


Autor: GAINZA NAPAL*
Títol: LA PRINCIPAL D'OLOT A DOSQUERS

Any 1997
Oli sobre tela.
Durant molts anys la Cobla La Principal d'Olot va amenitzar la Festa Major de Dosquers, que pertany al municipi de Maià de Montcal. Sempre els anava a veure en Ricard Gainza, músic i pintor amb família a Maià, i a vegades portava la seva trompeta i tocava amb ells la sardana del matí. En aquesta ocasió va portar els estris de pintar, immortalitzant en aquest quadre la sardana que es tocava després de l'Ofici, davant de l'església de Dosquers, el dia 25 de Juliol de 1997.
* El seu nom és Ricard Gainza i Giménez, músic militar, trompetista i compositor, i amb un bon catàleg de pintures. Signa (encara avui dia, any 2018) Gainza Napal, que són els cognoms del seu pare, Pablo Gainza Napal. Sembla que ho va decidir fer així perquè el nom era més "comercial".


Autors: GERMANS PALAUJUNCÀ*
Títol: SARDANES A BANYOLES

Any 1997
Oli sobre tela de 27 x 35 cm., que es va fer servir en el cartell del 53è Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat els dies 2 i 3 de Juliol de 2005.
* Els noms complets d'aquests pintors banyolins són Joan i Raimon de Palau i Juncà, fills i deixebles de Joan de Palau i Buxó, dibuixant i pintor que trobem en aquesta mateixa pàgina il·lustrant el cartell del 5è Aplec de la Sardana de Banyoles, l'any 1957. Són bessons, l'un dretà i l'altre esquerrà, i treballen les seves obres a quatre mans, pintant a l'uníson, formant un estil a duo homogeni, d’una única personalitat.
Foto: Arxiu Foment de Banyoles. Col·lecció Joan Parnau.


A
utors: GERMANS PALAUJUNCÀ
Títol: FESTES DE SANT MARTIRIÀ (BANYOLES)

Any 2010
Litografia d'un oli sobre tela, de la qual en faig dos detalls.
El text de la dedicatòria diu el següent, literalment:
FESTA ST. MARTIRIÀ 2010
A l'Amic Josep Farràs i família
Primer tenor i representant de la cobla
ORQUESTA SELVATANA.
En tota la nostra estima
Joan i Raimon de Palau
Foto: Arxiu Josep Farràs i Casòliva.


Autor: JOAN MARTÍ*
Títol: EL CANT DE LA TENORA

Any 1998
Pintura que es va fer servir en el cartell del programa SITGES LA FESTA, de l'any 2000.
* El seu nom complet és Joan Martí i Aragonès, pintor i dibuixant de Barcelona, que també signava amb el pseudònim Petronius. Més info en aquest enllaç.
Hi ha una dibuix seu molt similar amb el mateix títol i del mateix any (crec), que podem veure a l'entrada DIBUIXOS I GRAVATS, d'aquest mateix blog.


Autor: RAMON*
Títol: 12è APLEC DE LA SARDANA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Any 1999
Pintura que sortia a la portada del programa del 12è Aplec de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols, celebrat el 23 de Maig de 1999. Interessant la desproporció dels dos músics de l'esquerra a darrere, en relació a la resta de la Cobla.
* El seu nom complet és Ramon Motjé i Mont, dibuixant i pintor de Llagostera.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ERNEST DESCALS*
Títol: LA COBLA

Any 2000
Oli sobre tela de 27 x 35 cm. Representa una Cobla tocant a la Plaça Porxada de Granollers.
* El seu nom complet és Ernest Descals i Pujol, de Manresa. Més info en aquest enllaç.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ERNEST DESCALS
Títol: MÚSICS

Any 2000
Oli sobre tela de 20 x 33 cm. Pintat a Vilavenut.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ERNEST DESCALS
Títol: SARDANA

Any 2000
Oli sobre tela de 47 x 92 cm. Pintat a Manresa.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ*
Títol: FESTA MAJOR D'ESPINELVES

Any 2001
Oli sobre tela de 33 x 73 cm.
* El seu nom complet és Antoni Giramé i Pla, dibuixant i pintor d'Espinelves i establert a Vic. A dia d'avui -2020- puc afirmar que en el meu blog és el pintor amb més obres on hi surt una Cobla, com veurem a continuació.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: FESTA MAJOR D'ESPINELVES

Any 2002
Oli sobre tela de 33 x 73 cm. En aquesta sèrie d'Antoni Giramé dedicada a la Sardana i a la Cobla, constato un fet que com a músic em reconforta: els músics sempre tocant a l'ombra !
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A VILADRAU

Any 2004
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2007
Oli sobre tela de 33 x 73 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2007
Oli sobre tela de 33 x 73 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2007
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2008
Oli sobre tela de 33 x 41 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2008
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2008
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2012
Oli sobre tela de 33 x 41 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A MOLLÓ

Any 2012
Oli sobre tela de 54 x 65 cm. Les vegades que he tocat en aquesta Plaça !
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2013
Oli sobre tela de 33 x 41 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A ESPINELVES

Any 2013
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES A VILADRAU

Any 2013
Oli sobre tela de 33 x 73 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANTONI GIRAMÉ
Títol: SARDANES AESPINELVES

Any 2013
Oli sobre tela de 27 x 46 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autora: Mª PILAR MARTÍNEZ*
Títol: 18è APLEC DE LA SARDANA DE SITGES

Any 2002
Detall del cartell del 18è Aplec de la Sardana de Sitges, celebrat el 19 de Maig de 2002.
* El seu nom complet és Mª Pilar Martínez i Herrero, dibuixant i pintora de Vilanova i la Geltrú, resident actualment a Cunit.


Autora: M.T. HUGUET*
Títol: LA COBLA TALAMANCA

Any 2003
Oli sobre tela de 65 x 50 cm. que segons m'explica la seva autora va ser pintat l'any 2002 a la Plaça del Raval, de Talamanca, durant la Festa Major. Al fons de la imatge una casa coneguda com Can Prat.
* El seu nom és Maria Teresa Huguet.
Foto: Arxiu de l'autora.


Autor: JAVIER REY*
Títol: XIXè APLEC DE LA SARDANA DE SITGES

Any 2003
Pintura que apareixia a la portada del programa del XIXè Aplec de la Sardana de Sitges, celebrat el 18 de Maig de 2003.
* El seu nom complet és Javier Rey Méndez, pintor gallec establert a Sitges.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: SARDANES
Any 2003
Mosaic ceràmic de 6 peces amb sanefa, pintat en un taller dedicat a souvenirs.
Foto: Ceràmica Artística Socemar, de Calella.


A
utor: DESCONEGUT
Títol: SARDANES
Any 2003
El mateix mosaic ceràmic de 6 peces que veiem a la imatge anterior, pintat a Ceràmica Artística Socemar, de Calella, però amb una altra sanefa, i amb els colors menys pujats. És propietat de Gràcia Soler, una sardanista de Lloret de Mar.
Foto: Rafel Roig de Llobet.


Autor: DESCONEGUT
Títol: SARDANES

Any 2003
Mosaic ceràmic de 12 peces amb sanefa, pintat en un taller dedicat a souvenirs.
Foto: Ceràmica Artística Socemar, de Calella.


Autor: JOAN FERRERÓS*
Títol: SARDANA A CALDES DE MALAVELLA

Any 2004
Aquesta peça única és un mosaic ceràmic de 24 peces, de 900 x 600 cm. en total, que l'artista va dedicar als sardanistes de Caldes de Malavella Sebastià López i Sánchez i Carme Burch i Casablancas, i que tenen a l'entrada de casa seva. Hi podem veure l'església parroquial de Sant Esteve, les termes romanes amb una banyista, unes rotllanes de sardanistes (una ben acolorida, en primer terme, i la resta en segon terme, de color blau), un músic tocant la tenora i dos nens aguantant la particel·la del músic, que pertany a la sardana Malavella, de Francesc Mas i Ros. Segons m'explica en Sebastià, que va ser alumne de Joan Ferrerós quan anava a escola, aquest li va comentar que una vegada la Cobla La Principal de La Bisbal tocava sardanes a l'ermita de Sant Grau i el primer tenor s'havia descuidat l'atril, de manera que Joan Ferrerós i la seva germana Maria li aguantaven la particel·la.
* El seu nom complet és Joan Ferrerós i Pibernat, mestre d'escola, escriptor, dibuixant i ceramista nascut a Llagostera i que després de passar per Caldes de Malavella i Zaragoza es va afincar a La Bisbal d'Empordà.
Foto: Josep Loredo.


A
utor: JOSEP MALATS*
Títol: ORQUESTRA D'ESTIU

Any 2004
Es reconeix perfectament la Plaça Major de Llançà.
* El seu nom complet és Josep Malats i Marbà, pintor de la llum del cel i el mar empordanès, nascut a Viladrau i establert a Llançà des de molt jove.
Foto: Pàgina web de l'autor.


Autor: JOSEP Mª CASADEVALL*
Títol: SARDANES A LA PLAÇA (SARDANES I AMICS)

Any 2006
Acrílic sobre tela de 65 x 81 cm., que representa una ballada a la Plaça Major de Vic, i la colla que ballen són amics del pintor.
* El seu nom complet és Josep Mª Casadevall i Ortiz, nascut a Vic i resident a Girona. Amb el seu fill Isaac (bateria) vaig tocar-hi uns anys en el Conjunt Border Line Blues Band.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: J. FARRÉ*
Títol: XXXIIè APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 2006
Cartell del XXXIIè Aplec de la Sardana de Malgrat, celebrat el diumenge dia 1 d'Octubre de 2006.
* El seu nom complet és Joan Farré i Rabal, pintor (i sardanista) de Malgrat de Mar.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: J. FARRÉ
Títol: XXXVIè APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 2010
Cartell del XXXVIè Aplec de la Sardana de Malgrat, celebrat el diumenge dia 3 d'Octubre de 2010.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: J. FARRÉ
Títol: XXXVIIIè APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 2012
Cartell del XXXVIIIè Aplec de la Sardana de Malgrat, celebrat el diumenge dia 7 d'Octubre de 2012. Un contrabaix en primer terme, i músics en segon terme, a sota del tendal.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: J. FARRÉ
Títol: 44è APLEC DE LA SARDANA DE MALGRAT DE MAR

Any 2018
Cartell del 44è Aplec de la Sardana de Malgrat, celebrat el diumenge dia 7 d'Octubre de 2018. L'artista ha pintat una Cobla damunt de La Pilona, tota una icona de Malgrat de Mar.


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA*
Títol: XXXV APLEC DE LA SARDANA DE LLANÇÀ

Any 2007
Cartell del XXXV Aplec de la Sardana de Llançà, celebrat el 24 de Juny de 2007.
* El seu nom complet és Manel Martínez i Cervera, i és gendre d'un pintor que podem trobar en aquesta entrada també, José Martínez Lozano ("Pepe").


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA
Títol: SARDANES

Any 2008
Oli sobre tela.


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA
Títol: SARDANES NOCTURNES A LLANÇÀ

Any 2014
Acrílic sobre tela, on es reconeix bé alguns dels músics de la Cobla Ciutat de Girona.
Foto: Arxiu Manel Martínez i Cervera.


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA
Títol: DOS TENORS

Any 2015
L'aquarel·lista Manel Martínez va fer aquesta caricatura dels dos tenors de la Cobla La Principal d'Olot el dia 5 d'Abril de 2015, a Llançà. També tinc la foto penjada a l'entrada DIBUIXOS I GRAVATS.
D'esquerra a dreta: Josep Navarro i Zafra i Josep Loredo i Moner (servidor de Vès.).
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: M. MARTÍNEZ CERVERA
Títol: 44è APLEC DE LA SARDANA DE LLANÇÀ

Any 2016
Oli sobre tela, inserit en el programa del 44è Aplec de la Sardana de Llançà, celebrat el 26 de Juny de 2016.
Foto: Arxiu Manel Martínez i Cervera.


Autor: ALAIN VILACÈQUE*
Títol: SARDANES SUR LA PLACE
Any 2008

Pintura acrílica sobre tela de 80 x 80 cm.
*
Alain Vilacèque és un pintor nascut a Perpinyà i establert a Colliure. Segons m'explica ell mateix, la Cobla és un dels temes que més li agrada pintar, siguent català i ballador de sardanes.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ALAIN VILACÈQUE
Títol: COLLIURE EN FÊTES
Any 2009

Pintura acrílica sobre tela de 120 x 80 cm. Es va fer servir com a portada del programa de les Festes de Colliure.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ALAIN VILACÈQUE
Títol: SARDANES À CONSOLATION

Any 2009
Pintura acrílica sobre tela de 80 x 80 cm. Consolation és una ermita del segle XII envoltada d'uns paratges idíl·lics que són un refugi de pau, prop de Colliure, entre mar i muntanya. El quadre està fet al mateix lloc que el que veiem més amunt, d'aquest mateix pintor, Any 2008.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ALAIN VILACÈQUE
Títol: FÊTE À CONSOLATION

Any 2010
Pintura acrílica sobre tela de 80 x 80 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ALAIN VILACÈQUE
Títol: SARDANES À COLLIURE

Any 2015
Pintura acrílica sobre tela de 80 x 80 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ALAIN VILACÈQUE
Títol: COBLA À COLLIURE

Any 2018
Pintura acrílica sobre tela de 100 x 80 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.




Autor: JOAN FÀBREGAS*
Títol: XVIIè APLEC DE LA SARDANA D'AMER

Any 2009
Cartell del XVIIè Aplec de la Sardana d'Amer, celebrat el dia 1 de Maig de 2009.
* El seu nom complet és Joan Fàbregas i Montserrat, pintor amerenc establert a Olot.


A
utor: ANTONI DE P. BOIX*
Títol: EL PUNTEJAR DE LA SARDANA

Any 2010
Oli sobre tela representant una ballada de sardanes a la Plaça Santa Anna de Mataró. La portalada barroca del fons és la de l'església de Santa Anna, que dóna nom a la plaça.
* El seu nom complet és Antoni de Pàdua Boix i Bosch, dibuixant i pintor de Mataró.
Foto: Pere Tió i Casas.


Autor: DAVID MARTÍN*
Títol: BELLPUIG COBLA, 25 ANYS

Any 2010
Pintura acrílica sobre fusta de 200 x 200 cm. que l'artista va pintar en directe durant un concert fet amb motiu del 25è aniversari de la Bellpuig Cobla. El quadre es va fer servir per a la portada del seu Cd 25 Anys.
* El seu nom complet és David Martín i Diez, d'Igualada, i si cliques l'enllaç podràs veure més obres d'aquest dibuixant, pintor i il·lustrador que, segons m'explica, actualment es dedica més als efectes visuals 3D i al camp del vídeo.
Foto: Blog de David Martín.


Autor: JEAN-PIERRE DERUELLES*
Títol: VENDANGE, SARDANE, CARGOLADE, GRILLADE, CAPOUNADE, ETC. ...

Any 2011
Pintura mural a l'oli, d'uns 15 m2, realitzada per a un celler de la regió de Llenguadoc-Rosselló.
* Pintor i dibuixant francès, de Cordes-sur-Ciel.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: S. C. ROBLES*
Títol: LA COBLA

Any 2012
Oli sobre tela de 46 x 61 cm. Són els músics de la Cobla Ciutat de Manresa:
Darrere: Francesc ("Cesc") Molera, Xavier Planas, Martí Zamora, Jordi Aloy, Joan Ramon Quirante i Ezequiel Soriano
Davant: Valentí Vilar, Anna Soler, Albert Xandri, Judit Marmí i Joan Adam.
* El seu nom complet és Salvador Campos i Robles. Més info d'aquest artista aquí.


Autor: FERRÉ VECIANA*
Títol: HOMENATGE A LA SARDANA

Any 2012
Una ballada de sardanes al Cap de la Vila de Sitges. L'artista el va pintar per donar suport a l'associació Amics de la Sardana d'aquesta població. A remarcar la Clau de Sol que es pot veure damunt de l'edifici de la dreta, barrejada amb els núvols.
* El seu nom complet és Jorge Ferré Veciana, nascut al Prat de Llobregat i establert a Sitges; pintor però sobretot metge, que des de la seva vessant artística sempre va col·laborar desinteressadament amb totes les entitats locals.


Autor: CARLOS VILAMITJANA*
Títol: DANZA CATALANA

Any 2013
Obra de 30 x 50 cm. realitzada amb tècniques digitals i subtitulada: La sardana bailada en un entorno rural.
La distribució dels músics és aleatòria, i la posició de les mans de la flabiolaire està invertida; suposo que l'autor, quan va tenir l'obra acabada, va decidir girar-la horitzontalment, pel motiu que fos, i no sé si va ser conscient o no del detall de la posició del flabiol i el tamborí.
* El seu nom complet és Carlos Vilamitjana Pérez, crec que és d'Alacant, i totalment autodidacta.


A
utor: JOSEP ANTONI LÓPEZ*
Títol: COBLA A MAUREILLAS

Any 2013
Oli sobre tela de 54 x 65 cm. que segons m'explica el seu autor va pintar prenent com a model una fotografia feta durant una actuació de la Cobla-orquestra Marimba a Maureillas-las-Illas (Morellàs) l'any 1994, on ell hi tocava el 1er tenor, i on jo els havia anat a ajudar com a 2n tenor en més d'una ocasió.
* El seu nom complet és Josep Antoni López i Álvarez, músic i compositor de Girona, i pintor aficionat.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT*
Títol (meu): SARDANES SOTA ELS ESTELS

Any 2013
Pintura acrílica sobre tela, de 40 x 40 cm.
* El seu nom real és Claude Fouché, pintor de Sournia, implicat també en el món de la Sardana, havent format part de la Colla Cireres de Céret.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT
Títol: ROSSELLÓ ALEGRE

Any 2013
Pintura acrílica de 20 x 20 cm., que va servir per a la portada del programa del 60è Festival de Sardanes de Céret, celebrat del 21 al 23 de Juliol de 2017. El títol fa referència a una sardana escrita per Olivier Marquès i Nebot, primer tenor actual -2020- i des de la seva fundació l'any 2003 de la Cobla Tres Vents.
Fotos: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT
Títol: AIRES DE PRIMAVERA*

Any 2014
Pintura acrílica de 30 x 30 cm.
* L'autor m'explica -Juny de 2020- que no tenia títol, i que li posés el d'alguna sardana meva, i així ho he fet.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT
Títol: LLUM DE LLUNA

Any 2014
Pintura acrílica i collage, de 20 x 20 cm., dedicada a la Cobla Tres Vents.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT
Títol: CONCURS A PRATS DE MOLLÓ

Any 2017
Cartell (i detall) del 1er Concurs de composició de sardana balladora, celebrat a Prats de Molló el dissabte dia 20 de Maig de 2017. Es reconeix bé algun dels membres de la Cobla Tres Vents, que fan servir el detall a la seva pàgina de Facebook.
El quadre és una pintura acrílica sobre paper de 29,7 x 21 cm (A4), que l'autor va oferir a Llilian Perez i Musson, fiscornaire de la dita Cobla, que també toca (i bé !) el sac de gemecs.
Fotos: Arxiu de l'autor.


Autor: IPOLIT
Títol: EL LYS I LA ROSA

Any 2017
Acrílic sobre tela de 40 x 40 cm., que porta el nom de la sardana d'Olivier Marquès estrenada el 26 de Juliol de 2017.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: ANDRÉ GARRIGUES*
Títol: BARCELONE: LES DANSEURS DE SARDANES

Any 2014
Aquarel·la de 40 x 30 cm. que l'artista va pintar després de retratar diversos moments d'una ballada de les que es fan habitualment els diumenges al matí davant de la Catedral de Barcelona. Pel què em comenta ell mateix es va sentir atret pel so de la Cobla, i la quantitat de balladors que hi havia, concentrats en la dansa i satisfets d'estar junts.
* André Garrigues és un pintor de Toulouse, especialitzat en l'aquarel·la, i del qual en podem trobar més informació a la seva pàgina web.


Autor: CARLES AROLA*
Títol: LA PRINCIPAL DE SA BARDISSA**

Any 2014
Pintura mural. Aquest és un nom fictici, per a una Cobla-orquestra fictícia ...
M'explico: el 8 de Novembre de 2014 es va inaugurar a la Plaça Major de Calonge la finalització de dos grans murals encarregats per l'Ajuntament, on hi ha representats els fills adoptius i predilectes de Calonge - Sant Antoni, els músics més destacats del municipi i diverses persones que al llarg de la seva vida han tingut una vinculació especial amb la Plaça Major. L’artista va utilitzar la tècnica de trompe-l’oeil que produeix una il·lusió òptica enganyant a la vista i produïnt l’efecte de relleu i profunditat.
Està pintat a la façana del Cercle Calongí de Calonge, situat a la Plaça Major. En aquest mural va voler homenatjar els músics més rellevants que ha tingut el municipi i que van tenir la música com a passió o com a professió i varen portar el nom del municipi arreu.
En el finestral esquerra hi tenim a: Lluís Moreno i Pallí i Adrià Sardó i Parals
Part central, darrere: Josep Mercader i Corriols, Josep Pijoan i Galceran ["en Pitu Xicu"], Enric Vilà i Armengol i Amadeu Cuadrado i Alguacil
Part central, davant: Josep Colom i Molla, Jaume Esteve i Homs ["Met refilaire"], Juli Esteve i Homs, Agustí Faig i Pericay, Miquel Faig i Solana i Enric Dalmau i Carbonell
En el finestral dret hi ha: Antoni Ros i Marbà i Ricard Viladesau i Caner***
* El seu nom complet és Carles Arola i Vera
**
El nom de la Cobla el va proposar l'Amadeu Cuadrado.
*** Va ser el meu primer mestre de tenora.


Autor: CARLES AROLA
Títol: MIQUELETS, MÚSICS I DANSAIRES

Any 2019
Pintura mural al carrer Anselm Clavé, d'Olesa de Montserrat fet a petició de l’Ajuntament, per tal de donar un altre aire a l’entrada del municipi pel carrer Argelines.
S'hi pot veure dues balconades plenes de gent que simbolitzen una família de Miquelets d’una banda i de l’altra, uns participants de l’Esbart Olesà i músics de la Cobla Vila d’Olesa. A la part central uns capitells amb una noia i el Carles Arola, l'autor, pintant, immortalitzant la seva imatge, tal com ha fet en altres murals com el de Tarragona, un dels més populars. A la part baixa del mural es pot veure un fotògraf i una diligència que porta estiuejants cap a La Puda. Arola explica que el mural és un compendi d’imatges dels segles XVIII, XIX i XX.


Autor: SANTIAGO DE LLOBET*
Títol: SARDANA - FLABIOL I TAMBORÍ

Any 2014
Aquarel·la sobre paper de 30 x 40 cm.
* El seu nom complet és Santiago de Llobet i Masachs, historiador, antropòleg, genealogista i pintor, i té una petita sèrie, amb tres obres que presento aquí, dedicada a captar músics de Cobla en el moment de tocar.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: SANTIAGO DE LLOBET
Títol: SARDANA - TENORA I TIBLE

Any 2014
Aquarel·la sobre paper de 30 x 40 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: SANTIAGO DE LLOBET
Títol: SARDANA - FISCORN

Any 2014
Aquarel·la sobre paper de 30 x 40 cm.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN MANEL SALICHS*
Títol: MIRANT I EMMARCANT EL TEMPS, Nº 23

Any 2015
Aquarel·la sobre paper Canson de 42 x 65 cm. que forma part d'una sèrie de 54 obres del mateix autor, amb el títol indicat. Representa a la Cobla Mataró, que solia tocar els dissabtes d'estiu als anys 50 i 60 a la Plaça Flors i Calcat (Plaça del Casino), d'Arenys de Mar.
* El seu nom complet és Joan Manel Salichs i Abad, pintor i dibuixant d'Arenys de Mar.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: FERNANDO FONT DE GAYÀ*
Títol: LA COBLA A LA PLAÇA VELLA

Any 2016
Aquarel·la pintada en una llibreta o agenda, durant la Festa Major de Terrassa de 2016, a principis dels mes de Juliol. L'extrec de la pàgina web de Jaume Olivet.
* El seu nom complet és Ferran Font de Gayà i Serra, pintor i ceramista de Terrassa.


Autor: FERNANDO FONT DE GAYÀ
Títol: COBLA JOVENÍVOLA DE SABADELL

Any 2018
El dia 21 d'Octubre de 2018 es va celebrar a Terrassa un Concurs de Colles Sardanistes, combinat amb una trobada d'Urban Sketchers, concretament els USK de Terrassa, i un dels treballs és aquesta aquarel·la.


Autor: DANIEL BRULL*
Títol: SITGES, LA FESTA

Any 2016
Pintura que es va fer servir com a cartell per a il·lustrar l'edició de 2016 del Festival Sitges la Festa.
* El seu nom complet és Daniel Brull i Pruna, artista de Sitges.


A
utor: RELATS*
Títol: LA PRINCIPAL D'OLOT

Any 2016
Aquarel·la pintada durant una audició a Sant Quirze de Besora de la Cobla La Principal d'Olot, el dia 19 de Juny de 2016.
* El seu nom complet és Pere Relats i Puyal, dibuixant i pintor de Centelles.
Foto: Andreu Pujol i Serradelarca. Arxiu de l'autor.


A
utor: RELATS
Títol: LA PRINCIPAL D'OLOT

Any 2016
Aquarel·la pintada durant una audició a Sant Quirze de Besora de la Cobla La Principal d'Olot, el dia 19 de Juny de 2016.
Foto: Andreu Pujol i Serradelarca. Arxiu de l'autor.


Autor: RELATS
Títol: LLUÏSOS COBLA

Any 2018
Aquarel·la pintada durant el 53è Aplec del Turó de Puigsagordi, de Centelles, el dia 1 de Maig de 2018. Representa la Lluïsos Cobla, de Taradell. Segons membres de la Cobla, l'alineació d'aquell dia era la següent:
Darrere: Jaume Coma, Josep Maria Puig, Ignasi Garolera, Jordi Donet, Ramon Casanova i Johnatan Aldunate
Davant: Pep Pastor, Carles Casanova, Xevi Capdevila, Marina Porta i Pau Vila.
Foto: Andreu Pujol i Serradelarca. Arxiu de l'autor.


Autor: RELATS
Títol: COBLA PREMIÀ

Any 2018
Aquarel·la on veiem la Cobla Premià actuant al Passeig de Centelles durant la Festa Major, el dijous 30 d'Agost de 2018.
Foto: Andreu Pujol i Serradelarca. Arxiu de l'autor.


Autor: CARLOS ZAÑARTU*
Títol: LA COBLA

Any 2016
Pintura digital de 70 x 100 cm.
* El seu nom complet és Carlos Zañartu Bezanilla, arquitecte, pintor i dissenyador nascut a Santiago de Chile i instal·lat a Barcelona, on és Subdirector d'Edificació a la Diputació de Barcelona.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autora: NINA BACH*
Títol: TUTUTS!

Any 2017
Aquarel·la que es va fer servir per anunciar l'espectacle Tututs!, de la Cobla Bisbal Jove.
* El seu nom complet és Nina Bach i Pujol, i és alumna de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Olot.


A
utora: MARTA MONTASELL*
Títol: LA SARDANA

Any 2017
Oli sobre tela de 65 x 75 cm., en el que fa servir un punt de vista poc habitual.
* El seu nom complet és Marta Montasell i Colomer, pintora de Sant Cebrià de Vallalta.
Foto: Arxiu de l'autora.


Autor: WILLIAM FENECH*
Títol: LA COBLA

Any 2017
Oli sobre tela de 100 x 81 cm.
* Més informació de William Fenech clicant l'enllaç.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: WILLIAM FENECH
Títol: ON SE SOUVIENT DE TOI !

Any 2020
Oli sobre tela de 92 x 73 cm. Quadre que l'autor ha dedicat al centenari del naixement de Jordi Barre (Argelers de la Marenda, Rosselló, 7 d'abril del 1920 - Pontellà, 16 de febrer del 2011), un cantant nord-català i un dels cantautors més emblemàtics de la Nova cançó a Catalunya del Nord. Aquest quadre s'hauria d'haver exposat el mes d'Abril de 2020 a la Médiathèque de Céret, però degut a la pandèmia del Coronavirus (COVID-19) s'ha hagut d'ajornar l'esdeveniment.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: WILLIAM FENECH
Títol:
IL ÉTAIT UNE FOIS ... À CÉRET
Any 2021
Oli sobre tela de lli de 80 x 80 cm., inspirat en el llibre «La Mecque du Cubisme» d'Yves Duchâteau. Segons explica el propi autor: 
"Vaig construir aquesta obra com un curtmetratge que ressegueix part de la vida de Déodat de Séverac, durant el centenari de la seva mort".
Foto: Edició de Quim Tor i Prunell. Collection du Musée de La Musique à Céret - Centre Internacional de Música Popular.


Autor: PIERRE THOMAS*
Títol: SARDANE

Any 2017
Acrílic de 40 x 50 cm.
Aquest motiu d'un tenor fent ballar una rotllana de sardanistes sembla que es va fer servir vàries vegades per diferents autors. Aquest fet el pots constatar donant una ullada a tota aquesta entrada.
* No tinc cap informació de l'autor.


Autora: Mª ROSA MATEO*
Títol: APLEC DE LA SARDANA DE L'HOSPITALET

Any 2017
Pintura que apareixia al cartel del XLIIIè Aplec de la Sardana Ciutat de L'Hospitalet (al qual, curiosament hi vaig assistir com a espectador), celebrat el diumenge dia 22 d'Octubre de 2017. Està inspirada en el Músic solitari, nom popular amb què es coneix el Monument a la Sardana anomenat L'Hospitalet Ciutat Pubilla, 1966, de Ramon Sabí i Serra, que es troba a la Plaça de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, i que podem veure en aquest blog en l'apartat ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ESCULTURES.
* El seu nom complet és Maria Rosa Mateo i Marco, de L'Hospitalet de Llobregat.
Foto: Arxiu de l'autora.


Autor: BENET NADAL*
Títol: 48è APLEC DE LA SARDANA DE PORTBOU

Any 2018
Cartell del 48è Aplec de la Sardana de Portbou, celebrat el 12 d'Agost de 2018.
* El seu nom complet és Benet Nadal i Mas.


Autor: FELIP PLANAS*
Títol: PLAÇA NOVA, TERRASSA

Any 2018
El dia 21 d'Octubre de 2018 es va celebrar a Terrassa un Concurs de Colles Sardanistes, combinat amb una trobada d'Urban Sketchers, concretament els USK de Terrassa, i un dels treballs és aquesta aquarel·la.
* El seu nom complet és Felip Planas i Prats, Urban Sketcher de Terrassa.


Autora: MARTA GALOBARDES*
Títol: COLLA AMUNT I CRITS

Any 2018
El dia 21 d'Octubre de 2018 es va celebrar a Terrassa un Concurs de Colles Sardanistes, combinat amb una trobada d'Urban Sketchers, concretament els USK de Terrassa, i un dels treballs és aquesta aquarel·la.
* El seu nom complet és Marta Galobardes i Galobardes, Urban Sketcher de Terrassa.


Autor: JORDI SANAHUJA*
Títol: COBLA DE TRES QUARTANS

Any 2018
Mural de 30x45 cm fet amb sis rajoles de ceràmica de 15x15 cm.
* El seu nom complet és Jordi Sanahuja i Ferrer, pintor i dissenyador gràfic d'Igualada.
Foto: Taller d'Artesania Art de la Terra, d'Igualada.


Autora: JUDY BLANKENSHIP*
Títol: COBLA FOMENT DEL MONTGRÍ A BESALÚ

Any 2019
Aquarel·la.
* Judy Blankenship és una reconeguda fotògrafa i escriptora canadenca, especialitzada en temes ètnics, i que en el seu darrer viatge a les comarques gironines va descobrir la cultura i la llengua catalanes.
Foto: Arxiu Cobla Foment del Montgrí.


Autora: Mª CARME COMPAÑÓ*
Títol: COBLA PREMIÀ

Any 2019
Aquarel·la pintada durant una ballada d'estiu a Can Muntanyola, de L'Ametlla del Vallès.
* El seu nom complet és Mª Carme Compañó i Torelló. Pertany a l'Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya; no en tinc cap més dada, i crec que és de Barcelona.


Autor: CHRISTOPHE DESRAYAUD*
Títol: SARDANE 1

Any 2020
Pintura acrílica sobre unes estovalles d'hule (el suport preferit d'aquest artista) de 140 x 220 cm. L'obra està inspirada en una fotografia que l'autor va fer durant una ballada a la Plaça Jean Jaurès de Colliure, per les festes de Sant Vicenç, el dia 17 d'Agost de 2016; els músics són els de la Cobla Mil·lenària.
Si anem a aquest enllaç podem veure una filmació a càmera ràpida de la realització de l'esboç d'aquesta obra, que s'hauria hagut d'exposar a l'Antic Ajuntament de Colliure del 8 de Maig al 28 de Juny de 2020. Degut a la pandèmia que marcarà aquest any per sempre, s'ha ajornat l'exposició sine die.
* Cristophe Desrayaud és un pintor d'Issoire. També és monitor de submarinisme, i fa temps que va deixar d'exercicir com a odontòleg per dedicar-se exclusivament a la pintura.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utora: ESTELA DE ARENZANA*
Títol: CASAL CATALÀ DE TOLOSA

Any 2020
Pintura presentada al Concurs de Cartells per a la Diada de Catalunya de 2020, organitzat pel Casal Català de Tolosa de Llenguadoc.
* El seu nom complet és Estela Martínez de Arenzana, il·lustradora d'Igualada, establerta a Barcelona.
Foto: Arxiu de l'autora.


A
utora: CAROLINE CAVALIER*
Títol: COBLA

Any 2021
Pintura acrílica sobre tela de lli de 70 x 100 cm., que l'autora va crear en directe el dia 17 d'Agost de 2021 a Saint Cyprien (Sant Cebrià de Rosselló) durant una actuació de la Cobla Mil·lenària, en el marc dels actes de les "NITS D'ESTIU" MARCHÉ NOCTURNE D'ARTISANS D'ART ET DANSES TRADITIONNELLES SARDANES.
* Caroline Cavalier és una pintora, escultora i dissenyadora gràfica nascuda a Brive-la-Gaillarde, formada a Perpinyà i a Elne, i establerta a Banyuls dels Aspres. Es podria considerar adscrita a l'Escola de Figuració Lliure, sorgida a França a finals dels anys 70.
Foto: Arxiu de l'autora.


A
utor: QUIM MOYA*
Títol: PINTANT SARDANES, BALLANT COLORS

Any 2021
Composició digital feta l'any 2021 a Artés, i que servia pel Cartell per a l'estrena de l'espectacle PINTANT SARDANES, BALLANT COLORS. L'artista es deixa portar per la música interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell, pintant una obra original relacionada amb l’entorn on es realitza el Concert.
* El seu nom complet és Quim Moya i Matas, artista visual de Barcelona, establert a Avinyó (Bages).
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: QUIM MOYA
Títol: PINTANT SARDANES, BALLANT COLORS

Any 2023
Poso en primer lloc la imatge tal com m'ha arribat, i després la giro horitzontalment, per veure les mans del músic en posició correcta. És obvi que és la mateixa silueta del cartell anterior.
Dibuix inspirat en l'obra "Sardana", de Pablo Picasso, fet durant un assaig amb ceres sobre paper, projectant l'ombra d'un músic
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: EDUARD BARROBÉS*
Títol: COBLA REUS JOVE

Any 2022
Aquarel·la pintada a peu dret durant una ballada a Vilafranca del Penedès el dia 16 de Gener de 2022.
* El seu nom complet és Eduard Barrobés i Meix, dibuixant, pintor, il·lustrador, dissenyador gràfic, retratista i calígraf, de Vilafranca del Penedès.
Foto: Arxiu Cobla Reus Jove.


A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: COBLA REUS JOVE

Any 2022
Aquarel·la pintada el 13 de Febrer de 2022.
Foto: Arxiu de l'autor.



A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: COBLA MARICEL

Any 2022
Aquarel·la pintada el 20 de Febrer de 2022, que la Cobla Maricel, de Sitges, té com a encapçalament del seu blog.
Foto: Arxiu Cobla Maricel.


A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: COBLA REUS JOVE

Any 2022
Aquarel·la pintada el 20 de Març de 2022.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: COBLA CATÀNIA

Any 2022
Aquarel·la pintada el 12 de Juny de 2022 al Parc del Tívoli, de Vilafranca del Penedès, d'on és la Cobla Catània.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: SARDANES AMB LA COBLA CATÀNIA

Any 2023
Aquarel·la pintada el 23 de Novembre de 2023 a Vilafranca del Penedès.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utor: EDUARD BARROBÉS
Títol: COBLA REUS JOVE

Any 2023
Aquarel·la pintada a Vilafranca el 10 de Desembre de 2023.
Foto: Arxiu de l'autor.


A
utora: NÚRIA RIBA*
Títol: BALCONS IL·LUSTRATS

Any 2023
Visió parcial d'una Cobla, que es troba a la part central i superior del mural dedicat al dibuixant balaguerí Frederic Letamendi i Ollé ("Leta")**, quart lliurament del projecte Balcons il·lustrats del Centre Històric de Balaguer. Es pot veure al Carrer dels Teixidors, d'aquesta ciutat.
* El seu nom complet és Núria Riba i Bosch, dibuixant i pintora d'Igualada.
** Podem veure la Cobla on s'inspira aquest fragment dibuixada al complet en aquest mateix blog, en la secció ICONOGRAFIA DE LA COBLA: DIBUIXOS I GRAVATS (II), buscant a la pàgina: Letamendi.
Fotos: Arxiu de l'autora.

1 comentari:

  1. FABULÓS. EXTRAORDINARI. GRÀCIES PER MANTENIR AQUESTA PÀGINA.
    maltimires@gmail.com

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!