T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 25 de juliol del 2018

ICONOGRAFIA DE LA COBLA: DIBUIXOS I GRAVATS (I)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


ICONOGRAFIA: Estudi descriptiu de monuments figurats, estĂ tues, pintures, medalles, etc., en allĂČ que concerneix l'objecte representat i la manera de representar-lo.

Aquest Ă©s l'objecte de la present entrada, on exposo una sĂšrie de DIBUIXOS I GRAVATS que tenen com a subjecte principal la Cobla. En alguns hi veurem aquesta com a protagonista, en d'altres nomĂ©s hi veurem algun mĂșsic, i en d'altres la Cobla quedarĂ  en un segon o tercer pla, perĂČ sempre present. N'excloc, ĂČbviament, les fotografies prĂČpiament dites, que ja es poden veure en l'apartat corresponent a cada formaciĂł en aquest mateix blog.
Representar una Cobla sencera Ă©s difĂ­cil, fins i tot diria que a l'artista li pot arribar a fer una mica de mandra dibuixar, pintar, esculpir onze mĂșsics amb els seus dotze instruments. Potser Ă©s per aixĂČ que a dins del mĂłn de la Sardana hi ha molta mĂ©s representaciĂł artĂ­stica dels balladors que no pas dels mĂșsics. I quan es plasma la Cobla en alguna obra, moltes vegades Ă©s incompleta.
En aquesta entrada em prenc una llicĂšncia: hi incloc les postals, tan si sĂłn dibuixades com pintades.
Hi ha tres entrades mĂ©s de ICONOGRAFIA, a les quals s'hi pot accedir clicant els segĂŒents enllaços:
Ho agrupo per autors, intentant ordenar-ho cronolĂČgicament; si sĂ© l'autor i l'any, ho posarĂ©, i si sĂ© la procedĂšncia tambĂ©. Unifico el criteri de mides, si les tinc, posant sempre alçada x amplada.
Si algun lector sap més coses de les obres aquí exposades i m'ho vol comunicar ( jlm_54@hotmail.com ), estaré encantat d'afegir-ho.
Donats els meus pocs coneixements tĂšcnics en les arts figuratives, Ă©s possible que algun dels dibuixos exposats en aquesta entrada haurien d'estar en l'entrada corresponent a PINTURES. Si algĂș m'ho suggereix raonadament, no em costarĂ  res canviar una imatge de lloc.
Nota important: Els drets de les il·lustracions sĂłn dels respectius autors, reservats tots els drets. No fer-ne Ășs sense consentiment previ.


DIBUIXOS i GRAVATS (I)
(312 obres)

  

Autor: DESCONEGUT
Segle XVIII
Gravat que representa la Cobla de tres quartans, precursora de la Cobla actual, que trobarem en diverses obres d'aquesta secciĂł; estava composta de Sac de gemecs, Tarota i Flabiol i Tabal. Per aixĂČ es deia de tres quartans, tres mĂșsics que toquen quatre instruments. Curiosament trobo aquesta imatge girada en algunes pĂ gines de la Xarxa, perĂČ aquesta Ă©s la posiciĂł correcta.
Es pot veure en el primer volum del Costumari CatalĂ , del gran etnĂČleg i folklorista catalĂ  Joan Amades.
Per fer una lectura completa d'aquesta entrada, i en general del blog sencer, Ă©s realment just i necessari obrir els enllaços. Si no ho fas, cap problema, perĂČ moltes vegades en lloc de menjar-te un plĂ tan nomĂ©s en rosegarĂ s la pell.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER*
Títol: SARDANA A TORROELLA DE MONTGRÍ

Any 1870
* El seu nom complet Ă©s Josep LluĂ­s Pellicer i FenyĂ©, dibuixant i pintor de Barcelona, entre moltres altres activitats que podem veure clicant l'enllaç. Per cert, per signar alguns dels seus treballs, potser compromesos polĂ­ticament, feia servir el pseudĂČnim "Nyapus".
Aquest dibuix es va fer servir per a la portada del llibret que veiem a la imatge, LES MILLORS SARDANES, recull antolĂČgic amb dos apartats principals: Resum histĂČric de la Sardana i Com s'ha de ballar la Sardana, publicat en primera instĂ ncia l'any 1930, i reeditat l'any 1958 per Editorial MillĂ , de Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: SARDANA A TORROELLA DE MONTGRÍ

Any 1870
Aquesta versió sense acolorir del dibuix, potser més fidel a l'original, es va publicar al llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (Fundació Universal de la Sardana - 1993).


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: LA SARDANA (CATALUÑA)
Any 1903 (1898)
Postal nÂș 570 d'una sĂšrie que entre 1898 i 1904 va publicar l'editorial Hauser y Menet, de Madrid. Sortia encartada en la revista Blanco y Negro, i totes les postals van tenir molt Ăšxit. Aquesta postal reprodueix un dibuix aparegut a la pĂ gina 25 de la mateixa revista Blanco y Negro, en la seva ediciĂł del dia 1 de Gener de 1898, per tant la postal es va publicar mĂ©s tard, desprĂ©s de la mort de l'autor (1901), i Ă©s per aixĂČ que la dato d'aquesta manera: 1903 (1898).
La presento en dues versions: en gris i acolorida. A la pĂ gina 15 del nÂș 2225 del periĂČdic humorĂ­stic L'Esquella de la Torratxa, de 26 de Maig de 1922, surt aquest dibuix, i el titulen Sardana de Festa Major a Camprodon. I jo dic: Ni quito ni pongo rey ... ves a saber si Ă©s Camprodon o no.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: JOSEP LLUÍS PELLICER
Títol: LA SARDANA (CATALUÑA)

Any 1903 (1898)
Al fer una nova impressiĂł es van equivocar, girant la imatge.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: TOMÀS PADRÓ*
TĂ­tol: LA SARDANA

Any 1875
Dibuix que il·lustrava el poema LA SARDANA, de Frederic Soler i Hubert ("SerafĂ­ Pitarra"), premiat amb menciĂł honorĂ­fica en els Jocs Florals de Barcelona, l'any 1875.
* El seu nom complet Ă©s TomĂ s PadrĂł i Pedret, il·lustrador, autor de cĂČmics, caricaturista, pintor i metge de Barcelona.
Foto: Blog El sac de gemecs.


Autor: JAUME PAHISSA*
TĂ­tol: LA SARDANA

Any 1883
Gravat que encapçala el capítol dedicat a la Sardana de la Historia del Ampurdån, de Josep Pella i Forgas (pàgina 45).
* El seu nom complet Ă©s Jaume Pahissa i Laporta, dibuixant i paisatgista de Barcelona, que tambĂ© signava amb els pseudĂČnims Thomas Pijoliu i J. P. Laporta.


A
utor: JOSEP SUBIETAS*
Títol: LO CONTRAPÀS** [sic]
Any 1886
Gravat que presento en dues versions, que representa un Ball en un lloc que podria ser la Plaça de Santa Pau, del qual en faig un detall de la Cobla de tres quartans.
La informaciĂł que trobo a la pĂ gina 393 de la revista LA ILUSTRACIÓ CATALANA, nÂș150, publicada el 15 d'Octubre de 1886, diu el segĂŒent:
LO CONTRAPÀS, QUADRO D'ANTONI DE FERRER***, DIBUIX DE SUBIETAS LLEOPART
* El seu nom complet Ă©s Josep Subietas i Lleopart, dibuixant. Crec que era de Terrassa.. 
** Tot i el tĂ­tol, crec que no Ă©s un ContrapĂ s sinĂł un Ball de Pabordes.
*** Antoni de Ferrer i de Corriol, col·leccionista, era el propietari del quadre.
La segona imatge i el corresponent detall sĂłn d'un retrat que va fer ValentĂ­ Fargnoli i Annetta l'any 1926, i es troben a l'Arxiu Mas del CRDI de l'Ajuntament de Girona.


Autor: LLUÍS URGELLÉS*
Títol: SARDANA EN LA PLAZA DE SANTA COLOMA DE FARNÉS [sic]
Any 1891
Gravat fet a partir d'una fotografia de Rodrigo Carrillo de Albornoz amb una gran quantitat de gent ballant una sardana a la Plaça de la ConstituciĂł (actual Plaça de Farners) de la capital selvatana; trobo que per l'Ăšpoca era tot un rĂ©cord de participaciĂł.
He trobat aquest gravat a la pĂ gina 5 de la revista LA ILUSTRACIÓ CATALANA, nÂș 275, de 31 de Desembre de 1891. La lĂ mina publicada portava un altre tĂ­tol: LA SARDANA, sense fer referĂšncia al lloc.
Llegeixo en un article de Miquel Borrell i Sabater en el programa de la Festa Major de Santa Coloma de Farners de 2001 el segĂŒent:

El ball del ContrapĂ s** el coneixem a travĂ©s d’un dibuix que fĂ©u UrgellĂ©s l’any 1891 per il·lustrar el llibre Las Guillerias [sic]. El dibuix representa el mestre de cerimĂČnies amb la vara, ben bĂ© al començament del carrer del Prat: els balladors, en rotllana oberta, estan units per les mans oscil·lant cap a la dreta i cap a l’esquerra.

Referent al llibre, LAS GUILLERIAS, el trobo exposat en un portal de col·leccionisme, on, a mĂ©s de reproduir unes quantes pĂ gines amb gravats, hi ha aquesta informaciĂł, molt interessant:

LAS GUILLERIAS
por D. Julio Serra
Grabados sacados de fotografĂ­as directas de D. Rodrigo Carrillo de Albornoz
BARCELONA
TipografĂ­a de Luis Tasso
Arco del Teatro, nĂșmeros 21 y 23
1891

Els gravats venen signats tots per Lluís Urgellés.
L'editor era Luis Tasso Serra, no sé si seria familiar de l'autor, Julio Serra.
Poso tambĂ© un detall de la Cobla, que possiblement era Cobla-orquestra La Farnense, amb deu mĂșsics (en aquells moments era bastant habitual no portar trombĂł) disposats en ordre contrari a l'actual, Ă©s a dir, d'esquerra a dreta formaven aixĂ­:
Darrere: 2n fiscorn, 1er fiscorn, 1er cornetĂ­, 2n cornetĂ­ i contrabaix
Davant: 2n tenor, 1er tenor, 1er tible, 2n tible i flabiol i tamborĂ­.
* El seu nom complet Ă©s LluĂ­s UrgellĂ©s i Trias. Hi ha un llibre titulat Hostalrich: Memorias de la guerra de la independencia (1888), de Manuel UrgellĂ©s i Trias, amb il·lustracions de LluĂ­s UrgellĂ©s, el seu germĂ , doncs.
** Ă‰s una Sardana i no un ContrapĂ s. La sensaciĂł que dĂłna el dibuix Ă©s d'una rotllana, i el ContrapĂ s crec que mai era tan multitudinari; a mĂ©s, no era massa corrent que hi haguĂ©s dones dansant el ContrapĂ s.


Autor: SANTIAGO RUSIÑOL*
TĂ­tol: LA COBLA DEL PENSIL
Any 1894
SĂšrie de dibuixos publicats en el nÂș 80 de la revista PĂšl i Ploma, el dia 1 de Setembre de 1901. No Ă©s estrictament una Cobla, perĂČ donat el tĂ­tol que li va posar el seu autor, m'ha semblat adient incloure-la en aquesta entrada.
* El seu nom complet és Santiago Rusiñol i Prats.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: BALLADA NOUCENTISTA (el tĂ­tol Ă©s meu)
Finals de segle XIX
Un bonic gravat que podria estar inspirat en alguna ballada feta al Santuari de la Mare de Déu de la Salut, de Terrades (només és una probabilitat). A remarcar que la Cobla ja porta contrabaix, i no hi ha el sac de gemecs.


Autor: E. VILARDELL*
TĂ­tol: LE BALL [sic] EN ROUSSILLON
Any 1898
Gravat que representa el moment de L'Aixecada d'una dansa. Aquest moment de la dansa el tinc vist a GombrĂšn, CampdevĂ nol i Alpens; perĂČ el que em sembla curiĂłs Ă©s el ballador de l'esquerra que aixeca tot sol a una balladora.
La Cobla sembla força nombrosa, per l'Ăšpoca; igual que els dos segĂŒents, aquest gravat apareix en el llibre LES DANSES POPULAIRES - Archives Internationales de la Danse (1934).
* No he pogut averiguar gaire res d'aquest retratista i gravador. L'any 1886 veig un dibuix seu de l'il·lustre prohom panameny Justo Arosemena Quesada, i l'any 1888 un retrat de SimĂłn BolĂ­var (mort l'any 1830). La majoria de retrats que he vist de Vilardell son recreacions d'obres mĂ©s antigues, i era considerta un referent en el mĂłn del fotogravat durant el darrer quart del segle XIX.


Autor: E. VILARDELL
TĂ­tol: BAILLET [sic] DE CERDAGNE
Any 1898
Dato aquest gravat el mateix any que l'anterior, per aproximaciĂł.


Autor: G. SCHEUL*
TĂ­tol: LU CONTRAPAS [sic]
Any 1898
Gravat amb el mateix format que l'anterior, que trobo també en el llibre LES DANSES POPULAIRES - Archives Internationales de la Danse.
* Poca cosa trobo d'aquest artista, excepte altres obres seves; de la seva biografia, res de res.


Autor: MANUEL MOLINÉ*
Títol: LA COBLA D'EN SADURNÍ
Any 1900
Dibuix satĂ­ric d'una colla de mĂșsics. Tal com passa amb alguna de les imatges anteriors no Ă©s estrictament una Cobla, perĂČ donat el tĂ­tol que li va posar el seu autor, m'ha semblat adient incloure-la en aquesta entrada.
El dibuix es va publicar a la pĂ gina 11 del nÂș 1118 de La Esquella de la Torratxa, del 15 de Juny de 1900. Trobo publicat per primera vegada el nom de La Cobla d'en SadurnĂ­ al setmanari La Tomasa, nÂș 453, pĂ gina 3, de 6 de Maig de 1897. Els mĂșsics porten gorra de plat, cosa que em fa pensar que la denominaciĂł del grup podria fer referĂšncia a la Banda Muncipal de Barcelona, fundada l'any 1886: el sotsdirector de la Banda a partir de 1887, i director a partir de 1897 va ser CelestĂ­ SadurnĂ­ i GurguĂ­, i per tant crec que la referĂšncia a la Banda Municipal Ă©s molt probable.
* El seu nom complet és Manuel Moliné i Muns. Moltes vegades signava amb una "M" o amb tres "M".


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: PARTS DE LA SARDANA
Any 1907
Dibuix d'una dona flabiolaire que apareixia en una postal que explicava les 
REGLAS per ballar la sardana ĂĄ l'ampurdanesa
La dato l'any 1907 pel text escrit a mĂ  a la part inferior. Segurament aquesta postal formava part d'una col·lecciĂł temĂ tica.


Autor: CHARLES BÉTOUT*
TĂ­tol: MUSICIENS DE LA "SARDANA"
Any 1907
Aquarel·la amb dos mĂșsics de Cobla que l'autor, especialitzat en el disseny de vestuari per a representacions operĂ­stiques, va fer per a l'obra La Catalane, de Ferdinand (Fernand) Le Borne, estrenada a Paris. Aquest drama lĂ­ric estĂ  basat en l'obra teatral Terra baixa, d'Àngel GuimerĂ .
* Charles BĂ©tout va ser un dissenyador de vestuari francĂšs que va treballar a l'Òpera de Paris i a la ComĂ©die-Française (ThĂ©Ăątre Français).


Autor: JOAN BAIXAS*
TĂ­tol: UNA COBLA

Any 1907
Dibuix d'una Cobla primitiva publicat a la pĂ gina 55 del Calendari de 1908 del setmanari satĂ­ric ¡Cu-cut!. L'instrument posterior podria ser un sac de gemecs; a l'esquerra hi tenim un buccĂ©n, i a la dreta el flabiol amb tabal. A la firma hi posa 1907.
* El seu nom complet és Joan Baixas i Carraté, pintor i dibuixant de Barcelona.


A
utor: SERAFÍ BASSA*
TĂ­tol: BALLADA DE SARDANES A LLOFRIU

Any 1907 (?)
Ballada de sardanes a Llofriu, on veiem una Cobla molt esquemĂ tica a l'esquerra de la imatge.
És un grafit dibuixat a llapis que es troba en una de les parets de la que va ser la casa de la famĂ­lia Bassa Rocas a Llofriu (actualment Centre Cultural Bassa Rocas). L’Ajuntament de Palafrugell el 2003 va encarregar el treball de recuperaciĂł dels dibuixos i textos que hi ha a les parets de la casa als restauradors JoĂ«lle Lemmens i Toni Ortiz.
* SerafĂ­ Bassa i Rocas (Llofriu, 1892 - Caldes de Montbui, 1922), un dels fills de Joan Bassa i Bosch i Irene Rocas i Romaguera. L'any d'aquest dibuix Ă©s aproximat, seria la primera dĂšcada del segle XX.
Foto: Enric Bruguera. Arxiu Municipal de Palafrugell.


A
utor: PICASSO*
TĂ­tol: HOMBRE DE BIGOTE CON TENORA
Any 1911
Dibuix a ploma amb tinta xinesa i guix negre sobre paper, de 30,8 x 19,7 cm. realitzat a Ceret (Catalunya Nord) l'estiu de 1911 i que es troba al Museu Picasso de ParĂ­s. En la tesi doctoral de Cecilia GarcĂ­a Marco EL IMPULSO CREATIVO DE LA MÚSICA, que podem llegir en aquest enllaç, s'especifica i raona que tot i que en alguns catĂ legs apareix el clarinet com a nom de l'instrument, es tracta realment d'una tenora.
* El seu nom complet Ă©s Pablo Ruiz Picasso, pintor malagueny i universal, creador del cubisme.
Foto: Tesi doctoral de Cecilia GarcĂ­a Marco.


Autor: F. MOTA*
TĂ­tol: LA SARDANA
Anys 10
Postal nÂș 35/6 de la sĂšrie Bailes Regionales de Editorial Blass y Cia, de Madrid. La presento tambĂ© sense marques d'aigua.
* El seu nom complet Ă©s Fernando FernĂĄndez Mota, pintor i dibuixant de Ceuta, afincat a Madrid.
Fotos:
1) Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.
2) El Blog de Father Gorgonzola.


A
utor: FERMÍ SAGRISTÀ*
TĂ­tol: LA SARDANA
Anys 10
Postal amb tres balladors en primer terme i un esboç de la Cobla en segon terme (amb els mĂșsics amb les mans canviades, per enĂšssima vegada ...).
* El seu nom complet Ă©s FermĂ­ SagristĂ  i SalamĂł, dibuixant, gravador i caricaturista crec que de Barcelona, doncs hi ha poques dades de la seva biografia. Nascut aproximadament l'any 1867, d'ideologia anarquista, se l'ha descrit com «un dels mĂ©s connotats artistes plĂ stics del moviment llibertari hispĂ nic». A causa d'una il·lustraciĂł seva a la premsa periĂČdica, l'any 1911 se'l va condemnar a nou anys de presĂł, per una sĂšrie de dibuixos recordant els successos de la Setmana TrĂ gica i la figura de Francesc Ferrer i GuĂ rdia. FermĂ­ SagristĂ , a qui se li hauria aplicat la Llei de Jurisdiccions, va ser indultat el Març de 1912 per JosĂ© Canalejas MĂ©ndez, aleshores Ministre de JustĂ­cia d'Espanya. Una sĂšrie d'artistes anglesos van enviar un manifest en favor del seu indult.. MĂ©s info aquĂ­.


A
utor: FERMÍ SAGRISTÀ
TĂ­tol: LA SARDANA
Anys 1929
Postal molt similar a l'anterior, amb un home amb barba amb dos balladors més, i la Cobla, en format minimalista, en segon terme.


Autor: ANTONI ROCA*
TĂ­tol: LA COBLA

Any 1912
En aquesta caricatura d'una Cobla destaca la comicitat que es produeix en la mirada astorada del contrabaixista envers el flabiolaire, que ha deixat el flabiol a terra i s'estĂ  fumant un puro tranquil·lament.
* El seu nom complet és Antoni Roca i Maristany, dibuixant humorístic i esportiu, pintor i ceramista de Barcelona. Més info en aquest enllaç.
Foto: Biblioteca de Catalunya. UG-B-164.


Autor: ANTONI ROCA
Títol: VICENÇ BOU

Any 1929
Caricatura de Vicenç Bou i Geli, publicada a l'Almanac de la Sardana de 1929, encara que aquesta imatge es correspon mĂ©s a les fotos de l'artista que podem veure l'any 1915 en aquest blog a l'entrada de la Cobla-orquestra Montgrins.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: LA SARDANA

Any 1912
Es troba a la pĂ gina 32 del llibre El Pirineo: nuevos cuentos del AmpurdĂĄn, de Josep MÂȘ Folch i Torres. El dibuix Ă©s un dels varis que apareixen en el conte El milagro de la "Sardana".
Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).


Autor: JUNCEDA*
TĂ­tol: EL SARDANISTA IMPENITENT

Any 1915
Dibuix publicat el 10 de Juliol de 1915 il·lustrant un relat de Manuel Folch i Torres que formava part d'una sĂšrie de contes anomenada La Casa del Patufet, de petit format, que s'entregaven encartats en la revista En Patufet. Aquest era el nÂș 171. Aquests contes es van publicar entre 1912 i 1934, i els primers 500 els va il·lustrar Junceda, essent substituĂŻt per Ricard Opisso i Sala i mĂ©s tard per LluĂ­s Mallol i Suazo.
Com podrem veure més avall, va dibuixar vàries vegades una Cobla formada per angelets.
* El seu nom complet Ă©s Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia. Si vas a l'enllaç hi trobarĂ s una biografia força completa d'aquest dibuixant. El seu pare, JosĂ© Junceda, asturiĂ , era militar, concretament CapitĂ  de la Banda d'un Regiment, i tocava la flauta; un seu company de carrera, va ser el padrĂ­ de Joan Junceda: Calixto Granados Armenteros, pare del famĂłs mĂșsic Enric Granados i Campiña. I els primers contactes que va tenir Enric Granados amb la mĂșsica van ser precisament amb JosĂ© Junceda.
Per cert, en aquesta mateixa entrada hi podem veure a Joan Granados i Llimona, nét d'Enric Granados.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez. En Jaume Ă©s dibuixant i un verdader expert en la vida i obra de Junceda, i m'ha assessorat amablement en aquesta entrada.


Autor: JUNCEDA
TĂ­tol: EN TOTHOSABFER

Any 1917
Dibuix publicat en el nÂș 280 de la revista En Patufet l'any 1917. Il·lustrava la portada del conte En Tothosabfer, de Manel Folch i Torres. El posat del tenorista em recorda moltĂ­ssim a Albert MartĂ­ i Galceran, coetani de Junceda, que Ă©s probable que l'haguĂ©s vist actuar, en aquella Ăšpoca estava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal. Com veurem en les imatges segĂŒents, en Junceda coneixia bĂ© la Cobla.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1917
Portada d'un llibret de partitures de sardanes per a piano de la Col·lecciĂł La Sardana Popular, editada per Josep MÂȘ Canals i Panedas. En la imatge segĂŒent, una petita sorpresa que fa referĂšncia a aquesta.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1917
Sempre hi ha "vivillos" ... Si ens fixem en la imatge anterior veurem que una de les sardanes Ă©s Jorn de festa, de Normand SolĂ© i Balbina*. Doncs algĂș, no sĂ© quan, va fer una mena de collage amb el nom d'aquesta sardana i el dibuix de Junceda, perĂČ va tenir la santa barra de signar-ho amb el seu nom: E. Serrallonga. He vist que aquest dibuix es va subhastar no fa pas massa, i no em consta que E. Serrallonga fos un dels pseudĂČnims de Junceda.
* Per cert, si la publicaciĂł original estĂ  ben datada, aquesta sardana la va compondre Normand SolĂ© amb 18 anys. No Ă©s extrany, perĂČ, doncs amb 21 anys ja dirigia l'OrfeĂł de Sants.


Autor: JUNCEDA
Any 1918
Portada del nÂș 8 de la revista D'ACÍ D'ALLÀ, publicada el 10 d'Agost de 1918. Qualsevol mĂșsic hi pot apreciar, deixant de banda l'exageraciĂł prĂČpia de la caricatura, l'autenticitat que es desprĂšn d'aquest dibuix.
Per cert, l'any 2017 la Cobla Sant Jordi va gravar un Cd de sardanes obligades, anomenat precisament així, Obligats, i a la portada es van retratar reproduint -diria que molt fidelment- aquesta imatge. També podem veure més avall, a l'Any 2011, la portada d'un llibre inspirada clarament en el dibuix de Junceda.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1918
He fet un detall d'aquest dibuix, que es va fer servir moltes vegades, com veiem més avall.


Autor: JUNCEDA
Any 1920
AquĂ­ tornem a veure el dibuix de la Cobla, perĂČ ara en un escenari mĂ©s ample, amb un paller, l'esglĂ©sia, un xiprer i les muntanyes de fons, i amb una rotllana de balladors en primer terme. Aquest dibuix era la portada genĂšrica de totes les partitures de sardanes per a piano que publicava (al menys aquell any 1920) l'editorial Iberia Musical, de Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1924
GairebĂ© es pot escoltar el cornetĂ­ tocant una sardana obligada, a davant de tot de la Cobla ... per cert, sembla que Ă©s esquerrĂ . Aquest fantĂ stic dibuix apareixia al nÂș 7 de la revista Bella Terra.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
En aquest Calendari d'en Patufet de 1927 Junceda va il·lustrar un poema de Pere Puig i Llensa, en el que en la tercera pĂ gina parla de la Sardana.
Fotos: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
Detall 1 de la tercera pĂ gina, amb una Cobla d'Angelets.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1927
Detall 2 de la tercera pĂ gina. Un dels mĂșsics, amb la tenora, sembla que ja s'ha cansat de tocar ...
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1928
Portada del nÂș 1 d'Emporion (Recull de velles danses populars de Catalunya).
El dibuix podria representar Torroella de MontgrĂ­, concretament al costat de la Capella de Sant Antoni. Al fons de la imatge es veu el conjunt de muntanyes conegut com El Bisbe mort, format per la muntanya d'UllĂ  i el MontplĂ , que flanquegen el MontgrĂ­, amb el Castell al capdemunt.
Els mĂșsics integren una formaciĂł coneguda com a Cobla de tres quartans, precursora de la Cobla actual, i composta en aquest cas, de davant cap a darrere per: cornamusa (sac de gemecs), oboĂš rĂșstic (tarota) i flabiol i tamborĂ­.
Foto: Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1928
Aquest dibuix el trobo en un article de Pere Castells de 1972 anomenat UNA DANSA DE L'ANTIGOR: EL CONTRAPÀS. És el dibuix que es va emprar per fer la portada que veiem en la imatge anterior, i donat que la darrera ballada del Contrapàs a Torroella de Montgrí es va fer l'any 1923 (no especifica la data exacta), podria ser que aquest dibuix fos d'aquell any.


Autor: JUNCEDA
Any 1929
Tal com comentava abans, algunes imatges es van fer servir moltes vegades. Per exemple en aquest Almanac de la Sardana de 1929 hi surt el dibuix que ja vĂšiem l'any 1917.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1931
Aquest anunci apareixia al programa de la Festa Major de Montblanc de 1931. Veiem que fan servir (sense citar, ai las!, l'autor) el dibuix de Junceda publicat per primera vegada l'any 1918. La Cobla-orquestra Els Montblanquins va ser la primera en adoptar el model de Cobla empordanesa a la Conca de BarberĂ .
Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de BarberĂ . Col·lecciĂł Antoni RosellĂł.


Autor: JUNCEDA
Any 1933
Aquesta vegada la Cobla se'ns mostra en una actuaciĂł nocturna, i potser degut a aquest fet els mĂșsics, al no haver-hi prou llum, tocaven sense partitures, de memĂČria ...
Es pot veure en el nÂș 264 de la revista Barcelona AtracciĂłn, publicada entre Desembre de 1910 i Agost de 1936 per la Societat d'AtracciĂł de Forasters.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Vista parcial i posterior de la Cobla, que il·lustrava la pĂ gina corresponent al mes de Juny del Calendari del Bon Mot d'aquell any 1934, editat per la Lliga del Bon Mot (que els renegaires de l'Ăšpoca anomenaven La Lliga del Bon Rot). Tots els textos del calendari eren de Joan Maragall i Gorina, i els dibuixos de Junceda.
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Full del calendari esmentat en la imatge anterior. Per cert, el dia de Sant Pere era festiu !
Foto: Arxiu del blog Piscolabis Librorum.


Autor: JUNCEDA
Any 1934
Detall de la Cobla, on, per una vegada, Junceda comet un error, concretament en la posiciĂł de les mans del 1er tenor (l'esquerra ha d'anar a dalt i la dreta a baix).
Foto: Arxiu Jaume Bosch i MartĂ­nez.


A
utor: JUNCEDA
Títol: XIII EXPOSICIÓ FILATÈLICA A FIGUERES
Any 1975

El dissabte dia 26 d'Abril de 1975, i dins dels actes de les Fires i Festes de la Santa Creu, de Figueres, es va inaugurar al Casino Menestral la XIII ExposiciĂł FilatĂšlica, dedicada a la mĂșsica, en homenatge a Pep Ventura en el centenari de la seva mort. En aquest sobre commemoratiu, segellat i timbrat, hi podem veure el dibuix que apareixia l'any 1917 a la portada d'un llibret de partitures de sardanes per a piano de la Col·lecciĂł La Sardana Popular, editada per Josep MÂȘ Canals i Panedas. Per conveniĂšncies del disseny, perĂČ, el dibuix es va reproduir girat horitzontalment, de manera que les mans del tenorista queden mal posades.
El revers del sobre tambĂ© l'incloc, donat l'interĂšs histĂČric.
Fotos: 1) Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero. 2) Arxiu Montserrat Mauné.


Autor: ROBERT*
TĂ­tol: EL LLIBRE DE LES SARDANES
, Biblioteca Bonavia, Volum VII
Any 1919
Portada i detall de la primera edició d'aquest llibre de la Biblioteca Bonavia (creada per Salvador Bonavia i Flores i continuada pel seu fill Salvador Bonavia i Panyella ["Jordi Canigó"]), on veiem una Cobla de tres quartans. Aquest dibuix està clarament inspirat en el de Tomàs Padró, que podem veure més amunt (Any 1875)
* El seu nom complet Ă©s Josep Robert i PicarĂ­n, dibuixant barcelonĂ­ conegut tambĂ© pels pseudĂČnims de Arras, Gypsi o Chip.


Autor: ROBERT
TĂ­tol: EL LLIBRE DE LES SARDANES
, Biblioteca Bonavia, Volum VII
Any 1920
Portada i detall de la segona ediciĂł, que mantenia el mateix preu de 60 cts. (de pesseta).


Autor: ROBERT
TĂ­tol: SEGON LLIBRE DE SARDANES, Biblioteca Bonavia, Volum XX

Any 1925
Portada i detall d'un altre llibre amb la temĂ tica de l'anterior, amb el mateix preu de 1919 !


Autor: ROBERT
TĂ­tol: ALMANAC

Any 1981
Portada del disc LP editat l'any 1981 del Grup La Murga, i detall de la mateixa. Van fer servir la portada del llibre de 1925 que veiem en la imatge anterior, amb un bon treball d'acoloriment, encara que el dissenyador de la portada no cita l'autor del dibuix, tot i que ve signat.
Petita venjança: jo tampoc el cito a ell !


Autor: JOSEP VINYALS*
TĂ­tol: ZAIRA

Any 1920
Portada de l'ediciĂł per a piano de la sardana Zaira, de Juli Garreta i Arboix, que s'havia estrenat l'any 1902. L'editorial La Sardana Popular havia estat creada l'any 1919 per Josep MÂȘ Canals i Panedas, tal com podem llegir a la pĂ gina 589 del nÂș 37 de la revista Ressorgiment, d'Agost de 1919. Per tant aquesta ediciĂł Ă©s de 1920. No obstant la primera ediciĂł que es va fer per a piano d'aquesta sardana data de 1906 (veure segona columna d'aquest enllaç de la Revista musical catalana, de l'OrfeĂł CatalĂ ).
* He trobat poques dades d'aquest dibuixant. Aquesta seria una de les seves primeres obres publicades. L'any 1913 Josep Vinyals era un alumne de Dibuix Natural de l'Ateneu Obrer de Barcelona. MĂ©s endavant va destacar com a il·lustrador de llibres per a infants i revistes juvenils com Patufet, i un dels llibres destacats on va col·laborar com a il·lustrador Ă©s HistĂČria de Catalunya, primeres lectures, de Ferran Soldevila i Zubiburu, editat l'any 1935 per l'AssociaciĂł Protectora de l'Ensenyança Catalana.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Feliu de GuĂ­xols. Fons Josep Gravalosa i GeronĂšs.


Autor: RICARD OPISSO*
TĂ­tol:
A L'APLEC DE LA SARDANA (SubtĂ­tol: Puntejant-ne una de les clĂ ssiques d'En Pep Ventura)
Any 1920
En aquest dibuix que sortia a l'Almanac de La Esquella de la Torratxa de 1920 la Cobla queda una mica llunyana, perĂČ es veu a dalt a la dreta, entre el xiprer i la senyera. Ricard Opisso va dibuixar moltes pĂ gines com aquesta, amb temĂ tiques diferents (de caire polĂ­tic, social, municipal, costumista). Oferien una panorĂ mica completa i vital de la Barcelona que va des de la Primera Guerra Mundial a la Guerra Civil Espanyola, i mostraven una gran quantitat de personatges, una multiplicitat d'escenes en un sol ambient, diversos grups de gent, en reuniĂł, en accions diferents, gent en conversa, tot un mĂłn de relacions. Els dibuixos d'aquest estil sĂłn coneguts a la seva obra com Les multituds.
* El seu nom complet Ă©s Ricard Cecili Opisso i Sala, i va crĂ©ixer en un entorn familiar il·lustrat, literari i periodĂ­stic per part paterna i artĂ­stic per la materna.


Autor: RICARD OPISSO
TĂ­tol:
CALENDARI CATALÀ MANELIC
Any 1920
Portada del dietari publicat per Bloc Bonavia, creat per Salvador Bonavia i Flores, comediĂČgraf i editor. En el requadre podem veure un dibuix del mateix Opisso de l'actor Enric BorrĂ s caracteritzat de Manelic, personatge de l'obra Terra baixa, d'Àngel GuimerĂ .
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (FundaciĂł Universal de la Sardana - 1993)


Autor: RICARD OPISSO
TĂ­tol:
CALENDARI CATALÀ MANELIC
Any 1920
Com que la imatge tĂ© bona resoluciĂł, faig un detall de la Cobla, on es veu que nomĂ©s consta de 9 mĂșsics.
Foto: Extreta del llibre ELS ARTISTES I LA SARDANA (FundaciĂł Universal de la Sardana - 1993).


A
utor: RICARD OPISSO
TĂ­tol: FESTA MAJOR D'IGUALADA

Any 1922
Portada del programa de la Festa Major d'Igualada, celebrada del 23 al 27 d'Agost de 1922, amb un dibuix molt similar al CALENDARI CATALÀ MANELIC que veiem una mica mĂ©s amunt, l'any 1920, on fins i tot, a mĂ©s de fer servir una mateixa lĂ­nia de perspectiva, a la part esquerra hi ha un ballador amb barret clar, americana fosca i pantalons clars que coincideix en els dos dibuixos, amb la mateixa posiciĂł de mans, cos i peus.
La Cobla toca des del balcĂł de l'Ajuntament.
Foto: Programa de la Festa Major d'Igualada de 2022.


Autor: RICARD OPISSO
TĂ­tol: GALOP DE CORTESIA - CONCA DE TREMP

Any 1926
Aquesta postal i la segĂŒent formen part d'una sĂšrie anomenada Balls Regionals. TĂ© el nÂș 33.


Autor: RICARD OPISSO
Títol: BALL DE GITANES DEL PENEDÈS

Any 1926
Postal nÂș 37 de la sĂšrie Balls Regionals.


Autor: RICARD OPISSO
TĂ­tol: SARDANES AL PARC

Any 1926
Un altre dibuix de la sĂšrie Les Multituds, amb la Cobla ben visible a la part esquerra de la imatge, tocant en una glorieta. Si no vaig errat crec que Ă©s la del Parc de la Ciutadella, de Barcelona.


Autor: RICARD OPISSO
TĂ­tol: UNA COBLA

Any 1946
Dibuix al carbó de 46,7 x 60 cm. Un estil ben diferent als dibuixos que vÚiem anteriorment. Molt realista, gairebé sembla una fotografia.
Foto: Centre de DocumentaciĂł de l’OrfeĂł CatalĂ . NĂșmero de registre: CAT CEDOC 1.09.37


A
utor: SALVADOR DALÍ*
Títol: PEP VENTURA I LES BELLES TONADES DE LA RAÇA

Any 1922
Dibuix a llapis sobre paper, del que n'extrec un detall. La primera imatge correspon a la portada d'un llibre de Joan Llongueras i Badia, de l'editorial Publicacions Empordà, vinculada a l'Ateneu EmpordanÚs de Barcelona, que no va arribar a sortir. El llibre portava aquest títol concret: Pep Ventura i les belles tonades de la raça. Salvador Dalí va fer dues faltes d'ortografia en el text, posant: JOA LLONGERAS en lloc de JOAN LLONGUERAS, cosa que no devia fer gaire gràcia ni a l'autor ni a l'editorial.
Trobo aquest dibuix a la pĂ gina 175 del catĂ leg de l'exposiciĂł PEP VENTURA ABANS DEL MITE. QUAN LA SARDANA ERA UN BALL DE MODA, que es va poder veure al Museu de l'EmpordĂ  de Figueres entre Agost i Novembre de 2009, comissariada per Anna Costal i Fornells. En el peu de foto hi ha un text descriptiu del que en desconec l'autor, i que transcric literalment, pel seu interĂšs:

... DalĂ­ hi representa una iconografia interessant. Per una banda, Pep Ventura interpreta un instrument de vent, la seva tenora, tal i com sĂłn representats els sĂ tirs i el seguici del dĂ©u DionĂ­s, perĂČ per l'altra, l'efecte del seu so provoca el mateix resultat que la lira d'Orfeu, que amanseix les feres i els animals del bosc. El bou i la mula evoquen la imatge del naixement de l'infant JesĂșs, i els pastors, embadalits, sembla que sentin la bona nova. Qui Ă©s Pep Ventura: un Ă ngel, el Messies, un semidĂ©u o un sĂ tir?

La imatge de DalĂ­ estĂ  clarament inspirada en el retrat mĂ©s conegut -aleshores- de Pep Ventura, amb els seus pantalons a quadres i la jaqueta fosca (la popular catracĂČlica).
* El seu nom complet Ă©s Salvador Domingo Felipe Jacinto DalĂ­ i DomĂšnech, el genial pintor, escultor, decorador, escriptor i pensador nascut i mort a Figueres.
Foto: Col·lecciĂł particular, Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: ACUDIT

Any 1922
Acudit que apareixia a la pĂ gina 4 del nÂș 2225 del setmanari humorĂ­stic L'Esquella de la Torratxa, del 26 de Maig de 1922. El text fa referĂšncia a la renovaciĂł de la Cobla-orquestra Barcino i al tenor lĂ­ric HipĂČlit LĂĄzaro i Higueras.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AL SO DE LA COBLA

Any 1922
Dibuix publicat a la pĂ gina 17 del nÂș 2225 del setmanari humorĂ­stic L'Esquella de la Torratxa, del 26 de Maig de 1922. Podria ser que aquest dibuix fos una mica mĂ©s antic, 1900-1910.


Autor: J. IBÁÑEZ*
TĂ­tol: SARDANA - NÂș 690

Any 1922
Postal que forma part d'una llarga sĂšrie de temĂ tiques diferents de l'Editorial Victoria [sense accent, el nom era en castellĂ ], de Barcelona, dirigida per NarcĂ­s Coll i Salieti. Les tres postals d'aquesta sĂšrie ofereixen una visiĂł peculiar de la Cobla, amb instruments que no sĂłn ben bĂ© els preceptius; ignoro si pintava de memĂČria.
* No he pogut averiguar res d'aquest artista; hi ha d'altres pintors i dibuixants de cognom Ibåñez i amb el nom que comença per "J", perĂČ no coincideixen amb l'Ăšpoca d'aquest dibuixant i pintor.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: J. IBÁÑEZ
TĂ­tol: SARDANA - NÂș 692

Any 1922
Tal com deia en la postal anterior: instruments peculiars. Impagable el contrabaixista amb ulleres de sol !
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: J. IBÁÑEZ
TĂ­tol: SARDANA - NÂș 693.
No em resisteixo a subtitular-la: MÚSICS I VERRA, TOTS PER TERRA !

Any 1922
SituaciĂł caĂČtica que puc assegurar que s'ha produĂŻt alguna vegada en la realitat.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: DESCONEGUT
Any 1923
Lligant amb el tema angelical de les fotos de 1927 de Junceda, aquĂ­ tenim la portada del dĂ­ptic que va publicar la Cobla-orquestra L'Art GironĂ­ l'any 1923.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Autor: DESCONEGUT
Any 1923
Detall de la portada anterior, on s'aprecia bé l'església de Sant Feliu i la Catedral, que en aquell temps formaven l'skyline de Girona.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Autor: JOAN SANDALINAS*
TĂ­tol: SARDANES

Anys 20
Dibuix fet probablement entre 1924 i 1927.
* El seu nom complet Ă©s Joan Sandalinas i FornĂ s, dibuixant i pintor de Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: LA SARDANE

Anys 20
Poso la data d'aquest dibuix per comparaciĂł amb altres, perĂČ no hi posaria les mans al foc ...
Publicat al llibre La Sardane, d'Henry PĂ©pratx-Saisset, PerpinyĂ , 1956.


A
utor: LLUÍS BUSQUETS*
TĂ­tol: FOMENT DE LA SARDANA

Any 1926
Dibuix a tinta i aquarel·la sobre paper, de 48,4 x 32,2 cm. Aquest cartell anunciava -dins dels diversos actes de les Fires i Festes de Girona d'aquell any- el Festival del Ritme i de la Sardana, que havia de celebrar-se a la Plaça de Braus el diumenge 31 d'Octubre de 1926 a partir de dos quarts de tres de la tarda. 
D'una banda, hi hauria una exhibició de cançons i jocs d'infants pels deixebles de l'Institut Català de Rítmica i Plàstica de Barcelona, del mestre Joan Llongueras i Badia, creador d'un innovador sistema d'aprenentatge musical mitjançant el ritme i el moviment, ideat per l'austríac Émile Jacques-Dalcroze.
Per l'altra banda estava previst un Concurs de Sardanes. Hi participaven les Cobles L'Art GironĂ­, Selvatana i Girona.
... Malauradament la pluja va esguerrar el Festival (i tots els actes de les Fires), i encara que estava previst que en cas de mal temps es fessin els actes al Teatre Principal, aquesta opciĂł no va ser viable.
* El seu nom complet Ă©s LluĂ­s Busquets i Mollera, de Girona, llicenciat en HistĂČria i Arqueologia per la Universitat de Barcelona, Arxiver Bibliotecari Municipal i mĂ©s tard, fins a la seva prematura mort, l'any 1938, als 38 anys, Director del Museu de Sant Pere de Galligants.
Impulsor juntament amb els seus germans Josep Maria i Jaume, tots tres molt vinculats a l'arquitecte precursor del Noucentisme Rafael MasĂł i ValentĂ­, de la Galeria de Bells Oficis, un establiment gironĂ­ dedicat a l'exposiciĂł i venda d'objectes d'art i decoraciĂł destinat a obrir “una nova etapa en la vida ciutadana” i a erigir-se en “llar i santuari de l'art mĂ©s pur”, segons anunciava amb entusiasme el Diario de Gerona l'any 1920.
Segons el Museu d'Art, l'obra Ă©s dels germans Busquets i Mollera, i l'atribueixen a LluĂ­s.
Foto: Museu d'Art de Girona. Col·lecciĂł Busquets Dalmau
ReproducciĂł: Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


A
utor: JOAN DUCH*
Títol: EXCURSIÓ A LA MUNTANYA

Any 1927
Dibuix que representa una colla d'amics d'excursió a la muntanya, un dels quals ha portat una tenora. Es va publicar a La Publicitat, l'any 1927. Si algun dia la pàgina web d'ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) funciona com cal, intentaré esbrinar el context del dibuix.
* El seu nom complet Ă©s Joan Duch i AgullĂł, escriptor, periodista, pintor, decorador i dibuixant de Terrassa.


Autor: JOSEP MÂȘ MASCORT*
Títol: ASPECTE DE LA PLAÇA DE TORROELLA EN UN DIA DE SARDANES

Any 1928
Dibuix inĂšdit publicat en el Llibre de la Festa Major de Torroella de MontgrĂ­ de 1928, en l'article** Torroella i la Sardana, de Josep Castells i Hostench.
* El seu nom complet Ă©s JosĂ© MÂȘ Mascort i Galibern, pintor plenairista i dibuixant de Barcelona establert a Torroella de MontgrĂ­. MĂ©s info, en aquest enllaç.
** Castells, Josep. «Torroella i la sardana (I)». Llibre De La Festa Major De Torroella De MontgrĂ­.


A
utor: JOSEP AMAT*
TĂ­tol: SARDANES AL POBLE ESPANYOL

Any 1928
Dibuix d'una ballada de sardanes a la Plaça del Poble Espanyol, un recinte que concentrava l'essĂšncia arquitectĂČnica i cultural d'Espanya per a impresionar als visitants de l'ExposiciĂł Internacional de Barcelona de 1929.
Segons m'explica el fill de l'artista, Josep Amat i Girbau, el seu pare es va autocaricaturitzar: Ă©s el fiscorn que es veu en el centre de la imatge. Estic gairebĂ© segur de que en aquesta escena tambĂ© hi ha caricaturitzats altres personatges, suposo que polĂ­tics, perĂČ potser tambĂ© algun dels que varen col·laborar en la realitzaciĂł d'aquesta magna obra, com per exemple Miquel Utrillo i Morlius, Francesc Xavier NoguĂ©s i Casas, Francesc Folguera i Grassi, Ramon ReventĂłs i Bordoy..., perĂČ com que no ho tinc clar ho deixo com a hipĂČtesi.
La cobla que hi veiem dibuixada -es veu millor en el detall- Ă©s un clar homenatge al dibuix que va fer Joan Junceda (Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia) a la portada del nÂș 8 de la revista D'ACÍ D'ALLÀ, publicada el 10 d'Agost de 1918, que podem veure en aquesta mateixa entrada.
* El seu nom complet és Josep Amat i PagÚs, pintor i dibuixant de Barcelona, del qual en podem trobar molta més informació a la pàgina web de la Fundació Josep Amat.
Fotos: extretes del Llibre sobre la vida i obra de Xavier Nogués, de Cecília Vidal i Maynou, per cortesia de l'editora Fabiola Alvarado.


Autor: C. LLOBET*
TĂ­tol: CATALUNYA - LA SARDANA

Any 1929
Full informatiu i detall del mateix, editat per l'Abadia de Montserrat, explicant en catalĂ , francĂšs, anglĂšs i alemany (no en castellĂ  ...) quĂš Ă©s la Sardana.
Benvolgut lector, si obres el dibuix del detall amb el botĂł esquerra del mouse i te'l descarregues (botĂł dret i "guardar imatge com") podrĂ s comprovar que un dels balladors estĂ  "content"; no sĂ© si Ă©s degut a una broma de l'autor, a un efecte ĂČptic o simplement que tinc una visiĂł deforme. Si no et descarregues la imatge no ho veurĂ s.
* El seu nom complet és Carles Llobet i Raurich, pintor i dibuixant de Barcelona, fill del també pintor Carles Llobet i Busquets, lleidatà.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autor: A. JUNYENT*
TĂ­tol: VĂš APLEC DE LA SARDANA D'IGUALADA

Any 1929
Portada (i detall) del programa del VĂš Aplec de la Sardana d'Igualada, celebrat el dia 1 d'Abril de 1929, Dilluns de Pasqua Florida, a l'Ermita de la Mare de DĂ©u de la Sala (Jorba).
* El dibuix general de la portada, en el que hi podem veure una sardana quadrada envoltant la Cobla i el text, ve signat per A. Junyent. Podria ser el pintor Albert Junyent i Quinquer (1903-1976), fill de Sebastià Junyent i Sans i nebot d'Oleguer Junyent i Sans, del qual en va ser deixeble. No obstant, tot i que Albert Junyent també signava A. Junyent, la caligrafia és molt diferent, de manera que ho deixo sense confirmar.
Fotos: Biblioteca Central d'Igualada.


Autor: JOSEP ARAGAY*
TĂ­tol: L'ABELLA D'OR

Any 1930
Dibuix que apareixia encapçalant el mes d'Agost del calendari publicat a L'Abella d'Or, un anuari dedicat a L'Empordà.
* El seu nom complet Ă©s Josep Aragay i Blanchar, pintor, ceramista i teĂČric de l'art catalĂ , de Barcelona, que es va establir a Breda.
Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).


Autor: JOSEP ARAGAY
TĂ­tol: FESTA MAJOR

Any 1937
Gravat amb aiguafort que representa una ballada de sardanes a la plaça de la Vila de Breda. Els mĂșsics de la cobla, els balladors i els personatges que omplen la plaça, recorden els ninots que Aragay dibuixava a les revistes satĂ­riques on havia col·laborat. L'escena reprodueix amb fidelitat la façana de l'Ajuntament i l'absis gĂČtic de l'esglĂ©sia. Els paisatges de Breda eren un tema recurrent de l'artista. 
Aquesta obra es troba exposada al Museu Municipal Josep Aragay, de Breda.


Autor: JOSEP ARAGAY
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANT FELIU DE CODINES

Any 1952
El mateix dibux de la imatge de 1930 del mateix autor apareixia a la portada del programa de la Festa Major de Sant Feliu de Codines de 1952.


Autor: JOSEP ARAGAY
TĂ­tol: 23Ăš APLEC DE LA SARDANA DE SANTA COLOMA DE GRAMENET

Any 1977
Cartell del 23Ăš Aplec de la Sardana de Santa Coloma de Gramenet, celebrat el 22 de Maig de 1977, el dia que jo feia 23 anys (dada totalment irrellevant, excepte per a mi, i encara).
Tal com veiem més amunt, el dibuix original era de la'ny 1930.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


 A
utor: JOAN DEULOFEU*
TĂ­tol: FOMENT DE LA SARDANA DE PORTBOU

Any 1932
Dibuix que apareixia a la portada del programa que commemorava el tercer aniversari del Foment de la Sardana de Portbou, celebrat el 21 d'Agost de 1932.
* A l'interior del programa hi consta que Joan Deulofeu era soci d'aquesta entitat i col·laborava fent aquest dibuix de la portada, de clares ressonĂ ncies amb l'estil de Joan Junceda: si anem mĂ©s amunt en aquesta mateixa entrada, JUNCEDA 1917, podrem veure la cadira tombada, la posiciĂł dels dits, l'encreuament de les cames ...
L'Ășnic Joan Deulofeu que he trobat relacionat amb Portbou Ă©s Joan Deulofeu i Arquer, enginyer de Badalona (i tambĂ© polĂ­tic), que l'any 1929 havia acabat la construcciĂł de l'EstaciĂł de Ferrocarril de Portbou. És probable que siguĂ©s tambĂ© l'autor d'aquest dibuix.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FOLKLORE POPULAR: SARDANA

Anys 30
Gravat que té una certa similitud amb el de Joan Castells, que podem veure més avall, als anys 50.


A
utor: JOAQUIM RENART*
Títol: PRÀCTIC DEL SARDANISTA

Anys 30
El mes de Gener de1980 es va publicar a Albons un llibret dedicat a la Sardana anomenat PRÀCTIC DEL SARDANISTA, un text instructiu per a aprendre a comptar i repartir sardanes, amb un recull de textos de diversos autors sobre la sardana, selecciĂł feta per Joan Muxach i ReglĂ , i a la portada hi ha aquest dibuix d'un flabiolaire, que dato per intuiciĂł als anys 30.
* El seu nom complet Ă©s Joaquim Renart i Garcia, dibuixant, pintor i decorador de Barcelona, del qual en podem veure mĂ©s informaciĂł en aquest enllaç.
Foto: Arxiu Esteve Casanovas i Serra.


A
utor: DESCONEGUT*
Títol: COBLA-ORQUESTRA CATALUNYA (LA BISBAL D'EMPORDÀ)

Any 1933
Dibuix que apareixia a la part inferior del cartell de la temporada 1933-1934 editat per la Cobla-orquestra Catalunya, de La Bisbal d'Empordà. El dibuix del tenora i el contrabaix també es van fer servir per la portada dels programes de Festa Major de Cabanes i Lladó de 1946.
* A dalt a l'esquerra hi ha les inicials R. C.
Foto: Quim Tor i Prunell. Arxiu Robert VilĂ  i Farreny.


Autor: VALENTÍ CASTANYS*
TĂ­tol: AUCA DEL PAPER CARLETS

Any 1933
Auca publicada a la pĂ gina 32 de La Veu de Catalunya del diumenge 28 de Maig de 1933. El paper de fumar Carlets va ser una empresa que va apostar fort per la publicitat. Aquesta auca va sortir per primera vegada l'any 1931.
* El seu nom complet Ă©s ValentĂ­ Castanys i BorrĂ s, dibuixant, humorista i comediĂČgraf de Barcelona, molt popular a la premsa generalista, esportiva, infantil ... TambĂ© va destacar per les seves intervencions a la rĂ dio i al teatre.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


Autor: VALENTÍ CASTANYS
TĂ­tol: AUCA DEL PAPER CARLETS

Any 1933
Detall de la vinyeta nÂș 5, on surt, parcialment, una Cobla.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


A
utor: VALENTÍ CASTANYS
TĂ­tol: ELS PROBLEMES DE LA SARDANA

Any 1954
Acudit publicat a la pĂ gina 11 del nÂș 889 la revista Destino, de data 21 d'Agost de 1954. Fa referĂšncia a una polĂšmica que fa uns quants anys va encetar LluĂ­s Albert i Rivas, que propugnava ballar els curts de la sardana amb els braços enlaire. 


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: LA PRINCIPAL OLOTINA

Any 1933
Excel·lent cartell que va publicar la Cobla-orquestra La Principal Olotina per la temporada 1933-1934.
Dins la meva ignorĂ ncia en aquest camp, diria que Ă©s d'un estil proper al cubisme. En el detall podem veure, a l'esquerra, uns camps de conreu, una masia, un bosc i els nĂșvols al cel, i a la part dreta tres mĂșsics amb els seus instruments: flabiol i tamborĂ­, tenora i contrabaix. LlĂ stima no conĂšixer l'autor, per retre-li homenatge.
Foto: Arxiu Emili PallĂ s.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1933
Dibuix que apareix al programa del 1er Aplec de la Sardana de Sant Joan de les Abadesses, celebrat el 30 de Juliol de 1933 al Pla de la Batllia, prop de la Font del Canal.


A
utor: JOSEP VILÀ I CLARA*
TĂ­tol: AUCA DE LA FESTA MAJOR
Any 1934
Vinyeta nÂș 18 de l'Auca de la Festa Major de La Bisbal d'EmpordĂ , publicada en el programa de la Festa Major d'aquell any.
* Podem veure informaciĂł de Josep VilĂ  i Clara, de La Bisbal d'EmpordĂ , clicant damunt de l'enllaç.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XIXù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1981
Portada del programa del XIXĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el 14 de Juny de 1981.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXIIIù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1985
Portada del programa del XXIIIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el dia 9 de Juny de 1985. El dibuix Ă©s molt semblant als de 1981 i 1988, amb lleugeres diferĂšncies en el color i en la postura d'algun dels mĂșsics.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXVù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1987
Portada del programa del XXVĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el dia 13 de Juny de 1987.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOSEP VILÀ I CLARA
TĂ­tol: COBLA
Any 1987
Dibuix que es va emprar per fer la portada del programa del XXVĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el dia 13 de Juny de 1987.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXVIù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1988
Portada del programa del XXVIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el dia 12 de Juny de 1988.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP VILÀ I CLARA
TĂ­tol: 4t APLEC DE LA SARDANA DE MONTGAT
Any 1989
Portada del programa del 4t Aplec de la Sardana de Montgat, celebrat el dia 21 de Maig de 1989.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: JOSEP VILÀ I CLARA
Títol: XXVIIIù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 1990
Dibuix que apareix a la portada del programa del XXVIIIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el dia 10 de Juny de 1990.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: 3er APLEC DE LA SARDANA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1935
Dibuix que apareix al programa del 3er Aplec de la Sardana de Sant Joan de les Abadesses, celebrat el dia 11 d'Agost de 1935.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1935
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1935.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.


Autor: ANTONI OLLÉ*
Títol: BALL DE SARDANES AMB COBLA A LA PLAÇA DEL POBLE

Any 1935
Gravat amb una Cobla i balladors que sembla representar al fons l'EsglĂ©sia de Santa Maria de Bell-lloc, a Santa Coloma de Queralt, que il·lustrava una ediciĂł tardana de l'obra Lena (novela catalana montanyesa), de Carles Bosch de la Trinxeria. La primera ediciĂł Ă©s de 1899.
* El seu nom complet és Antoni Ollé i Pinell.


A
utor: JOAQUIM DANÉS*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE TERRASSA

Any 1936
Portada del programa de la Festa Major de Terrassa de 1936, celebrada del 4 al 8 de Juliol de 1936. L'edifici que veiem en segon terme era l'Escola Industrial de Terrassa, actualment Escola d'Enginyeria.
* El seu nom complet és Joaquim Danés i Carantela, delineant i dibuixant de Terrassa.
Foto: Arxiu Municipal de Terrassa.


A
utor: MANEL SALAS*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SABADELL

Any 1936
Portada d'un dels programes (n'hi havia dos) de la Festa Major de Sabadell, que s'havia de celebrar de l'1 al 5 d'Agost de 1936, cosa que va impedir l'esclat de la guerra civil.
* El seu nom complet Ă©s Manel Salas i Salat (Sabadell, 1916-1942), pintor i dibuixant.
Foto: Arxiu HistĂČric de Sabadell.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA BARCELONA

Any 1936
Caricatura de cinc dels components de la Cobla Barcelona feta durant un concert celebrat a la Salle de l'ancien Conservatoire de Paris, el mes de Novembre de 1936. Aquest dibuix il·lustra l'article La Cobla de Barcelone Ă  Paris, d'Henry Sauveplane, que es pot trobar a la pĂ gina 3 del setmanari Radio LibertĂ©, de 20 de Novembre de 1936.


Autor: JOAN COMMELERAN*
TĂ­tol: MARINADA

Any 1937
Dibuix a tinta i aquarel·la sobre paper de fil de 25 x 32 cm. Testimoni visual de l’actuaciĂł de l’OrfeĂł CatalĂ   del mestre LluĂ­s Millet i PagĂšs, que va executar la sardana Marinada del mĂșsic valenciĂ  Antoni PĂ©rez i Moya, juntament amb la Cobla Barcelona-Albert MartĂ­. La direcciĂł va anar a cĂ rrec del mateix Antoni PĂ©rez i Moya. La van ballar les colles sardanistes “Florida” de Foment de la Sardana i “Roses i clavells” de l’AgrupaciĂł Sardanista. El testimoni grĂ fic de la celebraciĂł que ens ha llegat Commeleran Ă©s un document de primera magnitud, no solament per la representaciĂł animada de la cobla, el pĂșblic i els sardanistes, sinĂł pel paisatge urbĂ  amb els arbres, les cases i l’edifici que ens recorda l’ermita de Santa Madrona al fons de l’escena. I sobretot pels diversos personatges representants. Crida l’atenciĂł, en una escena d’alegria,  on  tots  contemplen  el  ball  i  escolten  els  mĂșsics,  la  figura  fosca  d’una  dona  trista i mentalment absent del panorama festiu. EstĂ  en primer terme a la dreta de l’escena. Va vestida de cap a peus amb roba negra, amb un davantal i un mocador que li cobreix els cabells.
InformaciĂł i fotografia extretes de l'article El compromĂ­s artĂ­stic de Joan Commeleran amb Catalunya durant la guerra civil (1936-1939), de JosĂ© Miguel Santacreu Soler, del Departament d'Humanitats ContemporĂ nies de l'Universitat d’Alacant.
* El seu nom complet Ă©s Joan Commeleran i Carrera,  dibuixant, il·lustrador i pintor de Barcelona, membre d’una famĂ­lia de gran tradiciĂł artĂ­stica, un dels nombrosos artistes plĂ stics catalans oblidats per la tradiciĂł acadĂšmica. El seu compromĂ­s artĂ­stic amb Catalunya durant la guerra civil encara no ha rebut el reconeixement que mereix.


Autor: JOAN COMMELERAN
TĂ­tol: AL MESTRE MILLET

Any 1941
Dibuix a tinta i aquarel·la que es troba a la pĂ gina 288 d'un llibre amb mĂ©s de 500 dedicatĂČries de personalitats del mĂłn de la mĂșsica, arts plĂ stiques, literatura, histĂČria i polĂ­tica i institucions eclesiĂ stiques, adreçades a LluĂ­s Millet i PagĂšs amb motiu del 50Ăš aniversari de la fundaciĂł de l'OrfeĂł CatalĂ .
Foto: Centre de DocumentaciĂł de l'OrfeĂł CatalĂ . MemĂČria digital de Catalunya.


Autor: RICARD FÀBREGAS*
TĂ­tol: COBLA BARCELONA

Any 1938
En plena guerra civil espanyola la Cobla-orquestra Barcelona es va significar molt polĂ­ticament, col·laborant amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, fent dues sortides per donar concerts a Europa, amb la finalitat de recollir fons pel Socors Roig Internacional, i pal·liar aixĂ­ els estralls de la guerra civil. Aquest fet va comportar que, un cop acabada la guerra, no els donessin permĂ­s per actuar fins l'any 1945.
Aquest cartell de 56 x 38 cm. comparteix l'estĂštica del moment, en podem veure molts del mateix estil durant la guerra civil.
* El seu nom complet Ă©s Ricard FĂ bregas i FĂ bregas, dibuixant i pintor de Barcelona.
Fotos: Arxiu Helena FĂ bregas.


Autor: ANTONI CLAVÉ*
TĂ­tol: COBLA CATALUNYA

Any 1938
A mitjans de 1938 el Govern de la Generalitat forma una nova cobla, amb el nom de Cobla Catalunya**, que amb la violinista Rosa Mas i MallĂ©n, la pianista Maria Sierra, el guitarrista Pepe Hurtado, la cantant Conchita MorĂ©n, la seva filla la ballarina Leonor MorĂ©n, i altres artistes van conformar un grup que va fer una gira per França amb la col·laboraciĂł del Partit Socialista FrancĂšs en una campanya Pro-Ajuda a la RepĂșblica Espanyola.
Aquesta és la portada del llibret que van editar, amb disseny i dibuix signats per Antoni Clavé i Sanmartí. Més info d'Antoni Clavé en aquest altre enllaç.
* El seu nom complet Ă©s
Antoni Clavé i Sanmartí, artista multidisciplinari nascut a Barcelona.
** AixĂ­ com la imatge anterior fa referĂšncia a la
Cobla-orquestra Barcelona, la Cobla Catalunya havia estat organitzada al voltant d'Albert MartĂ­ i Galceran, capdavanter de l'altra gran formaciĂł de Barcelona quan va esclatar la guerra, la Cobla-orquestra Barcelona-Albert MartĂ­.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.


A
utor: JOSEP MÂȘ VILA*
TĂ­tol: EN JAUMET

Any 1942
Postal nÂș 4 d'una sĂšrie dedicada a en Jaumet, (Jaume Traveries i Riera), un personatge popular de Sant Hilari Sacalm de 1973.
* El seu nom complet Ă©s Josep MÂȘ Vila i Bassols, dibuixant de Sant Hilari Sacalm.
Foto: Museu de la Postal de Sant Hilari Sacalm.


A
utor: JOSEP MÂȘ VILA
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANT HILARI SACALM

Any 1973
Portada del programa de la Festa Major de Sant Hilari Sacalm de 1973.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Hilari Sacalm.


A
utor: RAOUL DUFY*
TĂ­tol: SARDANE PLACE ARAGO

Any 1942 (1946? 1949?)
Tres dibuixos a llapis sobre paper, de 50 x 65 cm, representant una ballada de sardanes a la Plaça Aragó, de Perpinyà, que l'artista veia des del seu taller.
* Raoul Dufy és un pintor, dibuixant i dissenyador francÚs, del qual en podem trobar molta informació en aquest enllaç.
Fotos: Musée d'Art Hyacinthe Rigaud (Perpignan).


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: LA SARDANE
Anys 40 (aproximadament)

Foto: PĂ©pratx-Saisset, Henry: La sardane. Perpignan, 1956, p. 88.


A
utor: GABRIEL COUDERC*
Títol: LA SARDANE À COLLIOURE

Anys 40
Dibuix a llapis gras de 26 x 34,5 cm. Dato aquest dibuix una mica a ull, podria ser dels anys 30.
* El seu nom complet Ă©s Gabriel Émile Antoine Couderc, pintor de SĂšte (Llenguadoc).


A
utor: PERE CASTELLS*
TĂ­tol: RICARD VILADESAU I CANER

Any 1944
Caricatura de Ricard Viladesau i Caner, en el segon any de la seva estada a la Cobla-orquestra Caravana, de la que n'era membre fundador
* El seu nom complet Ă©s Pere Castells i Pijoan, activista cultural polifacĂštic de Torroella de MontgrĂ­.


Autor: DESCONEGUT*
TĂ­tol: APLEC DE LA SARDANA DE FIGUERES - IIIer CONCURS REGIONAL SARDANISTA

Any 1945
Portada del programa de l'Aplec de la Sardana de Figueres, celebrat el 5 de Maig de 1945, i durant el qual tambĂ© es va celebrar el 3er Concurs Sardanista, presidit per la bandera ESPAÑOLA, nomĂ©s faltaria !
* Tot i que a sota del dibuix hi apareix el nom Montserrat, crec que es refereix a la Papereria i Impremta Montserrat, de Figueres.

Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).


Autor: DESCONEGUT*
Títol: FESTES MAJORS DE LLADÓ I CABANES

Any 1946
A les portades dels programes respectius de la Festa Major de LladĂł i Cabanes hi apareix aquest dibuix. De fet jo toco la tenora, i malgrat els diferents autors que dibuixen el tenorista amb la cadira tombada cap endarrera, us puc dir que ha de ser una posiciĂł una mica incĂČmoda (jo no ho he provat mai).
* Aquest dibuix apareix en aquesta pĂ gina, mĂ©s amunt, l'any 1933, amb el tĂ­tol COBLA-ORQUESTRA CATALUNYA (LA BISBAL D'EMPORDÀ), signat amb les inicials R. C.
Foto: Biblioteca Fages de Climent (Figueres).


A
utor: JOSEP BLAY*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1945
Portada del programa de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses, celebrada del 8 a l'11 de Setembre de 1945, on es veu parcialment una Cobla a la dreta de la imatge.
* El seu nom complet Ă©s Josep Blay i Arnal, dibuixant i pintor de Sant Joan de les Abadesses.
Foto: Biblioteca de Sant Joan de les Abadesses.


Autor: DAVID SANTSALVADOR*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1946
La Cobla, reduĂŻda, acompanyant els Pabordes. Aquesta imatge sortia a dins del programa de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses, celebrada del 7 al 10 de Setembre de 1946. Donat que l'autor va morir a la guerra civil l'any 1938, aquest dibuix i el segĂŒent sĂłn dels anys 30.
* El seu nom real i complet Ă©s DesirĂ©e Santsalvador i Ferrers, dibuixant catalĂ  nascut circumstancialment a Niça.
Foto: Fons de MĂșsica Tradicional. InstituciĂł MilĂ  i Fontanals, Barcelona.


A
utor: DAVID SANTSALVADOR
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Any 1946
El mateix dibuix anterior, ara sĂ­, signat, apareixia a la pĂ gina 11 del programa de la Festa Major de 1949 de Sant Joan de les Abadesses.


Autor: JOSEPH TOMANEK*
TĂ­tol: NIMFES BALLANT AL SO DE LA FLAUTA DE PAN

Anys 40
Oli sobre tela de 88,9 x 138, 4 cm. Ull ! No Ă©s una sardana, ni el mĂșsic que hi ha a la part inferior esquerra Ă©s un mĂșsic de Cobla. PerĂČ no he pogut resistir-me a posar en aquesta entrada aquesta imatge que evoca una sardana. I tot i que el seu autor diu que les que ballen sĂłn nimfes, he vist aquest quadre en mĂ©s d'un lloc amb el tĂ­tol de Ball de les Bruixes. I per reblar el clau de les excepcions, tampoc crec que el mĂșsic estigui tocant una Flauta de Pan.
* Joseph Tomanek Ă©s un pintor nascut a TxecoslovĂ quia
i establert al Estats Units d'AmĂšrica. Una de les seves especialitats eren el nus femenins.




Autor: GEORGES LAVAGNE*
TĂ­tol: COMBO-GILI

Any 1946
Caricatura de la Cobla-orquestra Combo-Gili, de Thuir (Catalunya Nord).D'esquerra a dreta: Marcel Coll, Isidore Mas, Camille Gili, Benjamin Cazenoves, Raymond Bastit, Henri Auriach i Jean Coll.
* Georges Lavagne, dissenyador i cartellista d'Amélie-les-Bains.


Autor: ALFONS RUANO*
TĂ­tol: CARNET DEL SARDANISTA DE SABADELL

Any 1946
Portada i detall del nÂș 5 del Carnet del Sardanista de Sabadell, publicat el 21 d'Abril de 1946. Aquest butlletĂ­ l'editava en un principi Josep Molins i FĂ bregas, impulsor, propietari i director de la Cobla Molins, de Sabadell. A partir de 1947 aquesta publicaciĂł la va editar l'entitat Sabadell Sardanista, creada aquell any.
El dibuix el va demanar Ramon Nonell i CalvĂł a l'Alfons Ruano.
* El seu nom complet Ă©s Alfons Ruano i Gil, dibuixant de Sabadell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa, fill de l'esmentat Ramon Nonell.


Autor: ALFONS RUANO
TĂ­tol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE SABADELL

Any 1958
El mateix dibuix de la imatge anterior es va fer servir per la portada del programa del 1er Aplec de la Sardana de Sabadell, celebrat el 29 de Juny de 1958.
Foto: Arxiu Jaume Nonell i Juncosa.



Autor: ALFONS RUANO
TĂ­tol: 46Ăš APLEC DE LA SARDANA DE SABADELL

Any 2008
I encara trobem el mateix dibuix en el programa del 46Ăš Aplec de la Sardana de Sabadell, celebrat els dies 28 i 29 de Juny de 2008.Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAQUIM MUNTAÑOLA*
TĂ­tol: AUCA DE MONTSERRAT

Any 1947
Auca publicada l'any 1947 amb motiu de la constitució de la Comissió Abat Oliba a instàncies de l'Abat Aureli Maria Escarré i Jané.
* El seu nom complet Ă©s Joaquim Muntañola i Puig, que ha fet riure i somriure a vĂ ries generacions, amb les seves caricatures, novel·les, articles, comĂšdies. MĂ©s info aquĂ­.

Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).



A
utor: AMADOR GARRELL*
Títol: COBLA-ORQUESTRA LA CATALÒNIA

Anys 40
Portada del dĂ­ptic que va fer per a la Cobla-orquestra La CatalĂČnia, de Granollers, on amb tres dibuixos explica clarament que la formaciĂł toca sardanes, concert clĂ ssic i ball.
* El seu nom complet Ă©s Amador Garrell i Soto, dibuixant, pintor i mĂșsic de Granollers, que surt en alguna formaciĂł d'aquest blog.
Foto: Arxiu Jaume VallmajĂł.


Autor: AMADOR GARRELL
TĂ­tol: COBLA-ORQUESTRA BARCELONA

Any 1962
Portada del dĂ­ptic que va fer per a la Cobla-orquestra Barcelona, on amb tres dibuixos explica clarament que la formaciĂł toca ball, sardanes i concert clĂ ssic. 
Jo diria que era una versiĂł actualitzada de la imatge anterior.


Autor: AMADOR GARRELL
TĂ­tol: XVĂš APLEC DE LA SARDANA DE GRANOLLERS

Any 1963
Dibuix que apareix a la portada del programa del XVĂš Aplec de la Sardana de Granollers.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAQUIM MUNTAÑOLA
TĂ­tol: AUCA DE MONTSERRAT

Any 1947
Detall de la vinyeta nÂș 37, on surt, parcialment, una Cobla.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: APLEC DE GERMANOR SARDANISTA

Any 1947
Dibuix que apareixia a la portada d'un dĂ­ptic, el text del qual era el segĂŒent:
En recordança de l´aportaciĂł per a la llĂ ntia que el sardanisme ofrenarĂ  a la Mare de DĂ©u de Montserrat en l´Aplec de Germanor Sardanista del dia 8 de juny de 1947 a la Santa Muntanya.
L'any 1945 s'havia fundat l'Obra del Ballet Popular, entitat capdavantera que organitzaria esdeveniments com la Ciutat Pubilla de la Sardana o el Dia Universal de la Sardana,  i tambĂ© l'ofrena de la LlĂ ntia del sardanisme l'any 1947 amb motiu de l'entronitzaciĂł de la Mare de DĂ©u de Montserrat, el primer gran acte catalanista desprĂ©s de la Guerra Civil.



Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Contrabaix)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentaciĂł de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.



Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Flabiol i tamborĂ­)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentaciĂł de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.



Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA-ORQUESTRA MONTSENY (Tenora)

Any 1947
Dibuix que apareixia al cartell de presentaciĂł de la Cobla-orquestra Montseny, de Tona.
Foto: Arxiu Ramon Batllés.



Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: ESBART VERDAGUER - COBLA SELVATANA

Any 1947
Dibuix que apareixia a la portada del programa del Recital de danses populars catalanes i mĂșsica per a cobla, a cĂ rrec de l'Esbart Verdaguer i la Cobla Selvatana, celebrat el dia 6 de Juliol de 1947 durant la Festa Major de La Seu d'Ugell. Es pot veure el repertori, molt interessant i ben documentat, anant a aquest enllaç. Una curiositat, tinguent en compte que nomĂ©s feia vuit anys que havia acabat la guerra civil: el programa estĂ  editat en catalĂ  i en castellĂ .


Autor: SANDRE CIRICI*
TĂ­tol: COBLA BARCELONA

Any 1948
Dibuix promocional per a la Cobla Barcelona.
* Aquest era el nom amb quĂš signava alguns dels seus treballs el crĂ­tic d'art, escriptor, polĂ­tic, pedagog, dibuixant i dissenyador de Barcelona, Alexandre Cirici i Pellicer.


Autor: SANDRE CIRICI
Anys 60
Dibuix que apareix en un Lp de la Cobla-orquestra Barcelona dels anys 60, del segell discogrĂ fic Alhambra. Tot i que no estĂ  signat, hi ha altres portades molt semblants de la mateixa Ăšpoca i de la dĂšcada anterior, del mateix segell i de la mateixa cobla, que signava Zen, amb una mitjalluna al damunt. Zen era una agĂšncia publicitĂ ria d'Alexandre Cirici, i la mitjalluna era una superposiciĂł de les lletres "S" i "C", Ă©s a dir, Sandre Cirici.


Autor: JOSEP QUERALT*
Títol: LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA

Any 1948
Dibuix que il·lustrava l'article LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA, de Josep Manuel PĂ©rez, aparegut a la pĂ gina 7 de la Revista Per Catalunya (Agost de 1945), un butlletĂ­ d'informaciĂł dels catalans a l'exili editat a Niça.
* El seu nom complet Ă©s Josep Queralt i Grau, dibuixant, cartellista i dissenyador de Valls, afincat a Barcelona.
Foto: Universitat AutĂČnoma de Barcelona. Biblioteca de ComunicaciĂł i Hemeroteca General. CEDOC.



Autor: JOSEP MÂȘ DOU*
TĂ­tol: REVETLLA DE SANT PERE - OLOT

Any 1948
Cartell que anunciava la revetlla de Sant Pere en el Barri de l'Eixample Popular, d'Olot. La festa durava tres dies, del 28 al 30 de Juny de 1948.
* El seu nom complet Ă©s Josep MÂȘ Dou i Camps, artista multidisciplinari olotĂ­: pintor, dibuixant, cartellista i fotĂČgraf, a mĂ©s d'historiador.
Foto: Col·lecciĂł de documents efĂ­mers de l’ACGAX (Servei d'Imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa).



Autor: Xxx CASAJUANA*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DEL ROSER DE LA POBLA DE LILLET

Any 1948
Dibuix que apareixia a la portada del programa de la Festa Major de La Pobla de Lillet, celebrada del 2 al 4 d'Octubre de 1948.
* No he trobat el nom complet d'aquest dibuixant, ni sé d'on és, ni res de res ...
Foto: Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.



Autor: DESCONEGUT
Títol: MÚSICS

Any 1949
Gravat d'una estampa de la Sardana, que presento tal com es va publicar i desprĂ©s tal com hauria d'haver-se publicat, amb la posiciĂł correcta de les mans dels mĂșsics damunt dels seus instruments. Em consta que es va imprimir a Girona l'any 1949.
Foto: NÂș 44 de FULLS del Museu Arxiu de Santa Maria (MatarĂł), 1992.



Autor: JESÚS PORTAS*
Títol: FESTA MAJOR DE CASSÀ DE LA SELVA

Any 1949
Xilografia acolorida que apareixia a la portada del nÂș 59 de la revista Llum i Guia, de CassĂ  de la Selva, el Juny de 1949.
* El seu nom  complet Ă©s JesĂșs Portas i Mas, pintor gironĂ­ que col·laborava habitualment en aquesta revista, i per a la qual va fer aquest dibuix en exclusiva.


Autor: JOAN VILANOVA*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1949
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1949.
* El seu nom complet Ă©s Joan Vilanova i Roset, dibuixant i il·lustrador de Manresa.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.


A
utor: JACINT COMELLA*
Títol: AUDICIÓ A CANTONIGROS

Any 1950
Dibuix que il·lustrava un programa de Cantonigros, anunciant una audiciĂł de sardanes pel dia 2 d'Abril de 1950, a cĂ rrec de la Cobla Melodians, de Manlleu.
* El seu nom complet Ă©s Jacint Comella i Mora, dibuixant, pintor i esperantista de Vic.


Autor: JOAN VILANOVA
Títol: BOLETÍN AGRUPACIÓN MANRESA DE FOLKLORE

Any 1952
Capçalera del butlletí que va editar durant força anys l'Agrupació Manresana de Folclore, amb la Cobla dibuixada des d'un angle poc usual.


Autor: JOAN VILANOVA
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE MANRESA

Any 1955
Portada del programa de la Festa Major de Manresa de 1955.
Foto: Arxiu Municipal de Manresa.



Autora: CONSOL CAPDEVILA*
Títol: AMICS DE LA SARDANA DE PREMIÀ DE MAR

Any 1949
Logotip de l'entitat Amics de la Sardana, de PremiĂ  de Mar.
* No he aconseguit cap dada d'aquesta senyora.



Autor: JOSEP BESTIT*
Títol: EL MÚSIC DE LA TENORA

Any 1949
Dibuix que apareix a la pĂ gina 20 del treball d'Inocencio SalmerĂłn i Vargas titulat UniĂłn Recreativa Alianza (L'Hospitalet de Llobregat), publicat l'any 2012.
* El seu nom complet Ă©s Josep Bestit i Carcasona, pintor realista de l,'escola catalana, de Barcelona.



Autor: EDUARD BAIXAULI*
TĂ­tol: FESTES DE SANTA TECLA

Any 1949
Dibuix que apareixia al programa de les Festes de Santa Tecla, de Tarragona, celebrades del 22 al 25 de Setembre de 1949.
* El seu nom complet Ă©s Eduard Baixauli i Morales, jutge i musicĂČleg, nascut a Aranjuez, perĂČ afincat a Tarragona.



Autor: JAUME CASAS*
TĂ­tol: LA SARDANA

Any 1951
Dibuix a la ploma amb tinta xinesa i acolorit. Segons m'explica gent d'Olot el lloc representat Ă©s el passeig de les Fonts de Sant Roc, un dels barris de la vila.
* El seu nom complet Ă©s Jaume Casas i Sargatal, olotĂ­, que va ser pintor, dibuixant, escultor, modelista, ceramista, gravador, professor de Belles Arts, il·lustrador i operari decorador en la indĂșstria d'estatuĂ ria d'Olot.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: OSRAM

Any 1951
Anunci que apareixia a la pàgina 4 de La Vanguardia, el dia 3 de Març de 1951.


A
utor: JOSEP BUYREU*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE PALAFRUGELL

Any 1951
Portada del programa de la Festa Major de Palafrugell, celebrada del 20 al 22 de Juliol de 1951.
* El seu nom complet és Josep Buyreu i Marí, pintor de Barcelona, vinculat també amb Santa Coloma de Farners i finalment establert a Altafulla.
Foto: Xarxa d'Arxius Comarcals, Generalitat de Catalunya.


A
utor: JOSEP BUYREU
TĂ­tol: SANTA COLOMA DE FARNERS, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA

Any 1981
Cartell del pubillatge de la Sardana de Santa Coloma de Farners.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: PERE PUIG*
Títol: PASQUA DE RESURRECCIÓ

Any 1951
Dibuix que apareix a la portada d'un llibret editat pel Centre CatĂČlic d'Igualada, en el que s'anuncia que el Dilluns de Pasqua, 14 de Maig de 1951, es celebrarĂ  a l'Ermita de Nostra Senyora de la Sala (Jorba) el XXVIIĂš Aplec de la Sardana d'Igualada.
No sé
si Ă©s casualitat, perĂČ les dues mans semblen tenir un missatge de mala llet: la mĂ  dreta aixeca clarament el dit del mig, i la mĂ  esquerra aixeca dos dits, fent un clar signe de banyes o cornut.
* El seu nom complet Ă©s Pere Puig i Bosch, dibuixant i impressor d'Igualada, i membre del Grup Ars, d'artistes igualadins.



Autor: PERE PUIG
TĂ­tol: FESTA MAJOR D'IGUALADA

Any 1955
Dibuix que apareixia al programa de la Festa Major d'Igualada, inspirat o copiat de la imatge anterior, fent referĂšncia a les vuit audicions organitzades per la SecciĂł Folklore de l'O.A.R.*, i programades entre el 23 i el 26 d'Agost de 1955, a cĂ rrec de les Cobles La Principal de Bages (Manresa) i Triunfal** (Igualada).
* Obra AtlĂštica i Recreativa, pertanyent a l'AcciĂł CatĂČlica Espanyola.
** Curiosament aquesta Cobla-orquestra sempre es va anomenar a sĂ­ mateixa en castellĂ ; en el programa esmentat, perĂČ, Ă©s anunciada com Triomfal.
Foto: Arxiu LluĂ­s Pont i Torras.


Autor: MANUEL CUYÀS*
Títol: ARRIBADA DELS MÚSICS A LA FESTA MAJOR

Any 1951
Portada del programa de la Festa Major de Sant Andreu de Llavaneres, on es veu l'arribada al poble d'un autobĂșs de lĂ­nia en el qual hi viatgen tambĂ© els mĂșsics que venen a tocar al poble. Aquesta portada es va reproduir en el programa de la Festa Major de Sant Andreu de Llavaneres l'any 2013.
* El seu nom complet Ă©s Manuel CuyĂ s i Duran.
Foto: Arxiu Ajuntament Sant Andreu de Llavaneres.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: EL 1903 A MATARÓ, TOT CANTANT NAIXIA L'ORFEÓ

Any 1978
Vinyeta nÂș 32 de l'Auca publicada l'any 1978, commemorant el 75Ăš aniversari de la fundaciĂł de l'OrfeĂł MataronĂ­. Els textos sĂłn de MÂȘ del Remei Paretilla i Viñals.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: EL 1903 A MATARÓ, TOT CANTANT NAIXIA L'ORFEÓ

Any 1978
Vinyeta nÂș 33 de l'Auca publicada l'any 1978, commemorant el 75Ăš aniversari de la fundaciĂł de l'OrfeĂł MataronĂ­. Els textos sĂłn de MÂȘ del Remei Paretilla i Viñals.
Foto: Museu Arxiu de Santa Maria (MatarĂł).


Autor: MANUEL CUYÀS
TĂ­tol (meu): SARDANES QUE VOLEN

Any 1981
Hi ha una sardana anomenada Hores que volen (de Josep MÂȘ Tarridas i Barri). El que no havia vist mai Ă©s una sardana arrencant el vol ... Al 1er tenor li salta el barret enlaire, de la sorpresa ...
Aquest dibuix apareixia l'any 1981 al ButlletĂ­ de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
TĂ­tol (meu): GRAVANT A LA COBLA

Any 1982
En aquest dibuix aparegut l'any 1982 al ButlletĂ­ de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł hi veiem les peripĂšcies dels que volen gravar una sardana en directe, destorbats per la mainada.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: XIù APLEC DE LA SARDANA DE MATARÓ

Any 1987
Dibuix que apareixia en un banderĂ­ promocional (veure ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS) de l'XIĂš Aplec de la Sardana de MatarĂł, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1987.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol (meu): BUTLLETÍ AGRUPACIÓ SARDANISTA SANTA ANNA

Any 1989
A la pĂ gina 6 del ButlletĂ­ de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł de 1989 hi trobem aquest reguitzell de tenores, suposo que representant una visiĂł parcial d'una sardana de conjunt d'algun aplec.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: MANUEL CUYÀS
Títol: SARDANES A PALAMÓS

Any 2019
Dibuix que apareixia en un banderí promocional (veure ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ALTRES SUPORTS) de l'XIÚ Aplec de la Sardana de Mataró, celebrat el dia 11 d'Octubre de 1987, i que l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós va aprofitar per publicitar les audicions d'estiu de 2019. Naturalment, també veiem aquest dibuix una mica més amunt, precisament l'any 1987.


Autor: XXX DEL REY*
Títol: SARDANAS EN ALTA MONTAÑA

Any 1952
Dibuix que il·lustra un article publicat l'any 1952 per la AsociaciĂłn de Caridad San Vicente de PaĂșl.
* No he aconseguit averiguar el nom de pila del dibuixant.
Foto: AssociaciĂł Cultural ZoĂČtrop - La MemĂČria dels dibuixants.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: TENORA

Any 1952
Dibuix que apareixia a la portada del programa de la Festa Major del Raval (Arrabal) de Santa Coloma de Gramenet, l'any 1952. M'he pres la llibertat de girar-lo horitzontalment, de manera que les mans quedin ben posades.


Autor: PRAT*
VIDA D'EN PEP DE LA TENORA
Any 1953

Entre 1951 i 1958 l'Editorial Barcino va publicar una col·lecciĂł de 17 nĂșmeros anomenada Biblioteca FolklĂČrica Barcino, i el nÂș 8 correspon a la VIDA D'EN PEP DE LA TENORA, explicant la vida i miracles de Josep MÂȘ Ventura i Casas (Pep Ventura), a cĂ rrec de Pere Coromines i Montanya. Molta gent, molts estudiosos de l'obra de Pep Ventura, han passat els ulls per aquesta portada, i potser no han sabut veure que aquĂ­ hi tenim una caricatura d'en Pep tocant la tenora, amb els seus pantalons a quadres que podem veure en les poques fotografies del mĂșsic. El dibuixant el col·loca en el lloc de 2n tenor, per necessitats de perspectiva.
Aquest dibuix pot ser del mateix any 1953 (Pere Prat va morir l'any 1969), o anterior, doncs el seu autor va col·laborar en moltes publicacions (CinĂ©polis, El Lliri Blau, El Sr. Daixonses i la Sra. Dallonses, Esquitx, En Patufet, L’Esquella de la Torratxa, La Tuies, La Piula, Papitu, Virolet), i podria ser que l'Editorial Barcino haguĂ©s manllevat aquest dibuix d'alguna d'aquestes publicacions.
* El seu nom complet Ă©s Pere Prat i Ubach, dibuixant i pintor de Terrassa.
Fotos: Arxiu Jaume Nonell.


A
utor: LLUÍS CAIRÓ*
CARTELL DE LA PRINCIPAL DE LA BISBAL
Any 1953

Cartell DaliniĂ , diria jo !
Si ens fixem bĂ© en el detall, veurem que hi ha dibuixats un mĂșsic amb la tenora, un mĂșsic amb el violoncel, i un mĂșsic amb el saxo. És a dir, que anunciaven les tres formacions possibles: Cobla (Sardanes), Orquestra (de Concert) i Orquestra (de Ball).
Els mĂșsics de La Principal de La Bisbal que hi podem veure sĂłn:
Darrere: Emili Poch, Lliberat Juanals, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Pau Francesch ("Pauet"), Conrad SalĂł i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: Joaquim Sagrera, Laureà Vilà, Francesc ("Paco") Capellas, Martí Teixidor, Àngel Blanch i Francesc Felip ("Paco Xeto").
* El seu nom complet Ă©s LluĂ­s CairĂł i Soms, interiorista, cartellista i tambĂ© mĂșsic figuerenc.


Autor: CASTELLS MARTÍ*
Títol: LA SARDANA - CATALUÑA

Anys 50
Gravat (xilografia) d'aquest artista format a l'escola pictĂČrica de Santa Coloma de Queralt. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, arribant a ser gravador oficial de l'Arxiu HistĂČric de Barcelona i del Poble Espanyol, on, essent un artista reconegut en el treball de la fusta, va formar part del grup d'artesans que s'hi va establir amb tallers cara al pĂșblic per a la divulgaciĂł de la tĂšcnica xilogrĂ fica.
Aquest gravat pertany a l'Úpoca en que va publicar 10 estampas españolas, i podria formar-ne part, no ho he pogut concretar.
* El seu nom complet Ă©s Joan Castells i MartĂ­ ["Thelis"] (1906-1980), i no n'he trobat cap biografia a Internet.


Autor: CASTELLS MARTÍ
Títol: LA SARDANA - CATALUÑA

Anys 50
Faig un detall emmarcat de la imatge anterior. Tant aquest quadre com el segĂŒent podrien ser dels anys 40.


Autor: CASTELLS MARTÍ
TĂ­tol: SARDANA

Anys 50
Gravat (xilografia) de 40,5 x 103,5 cm.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA
Anys 50

Dibuix que apareixia en un programa de la Festa Major de Sant Pere de Ribes, a la dĂšcada dels 50.
Foto: 111 ANYS DANSANT EN CERCLE - HistĂČria i context de la sardana a Ribes, d'Andreu M. Miret.


Autora: M. D. SALMONS*
Any 1954
Postal infantil, amb una visiĂł, doncs, infantil d'una Cobla i una Sardana. Editada per JBR, pertany a la SĂšrie 40.
* El seu nom real Ă©s Maria Dolors Salmons i Llatas, dibuixant catalana a qui trobo fent aquestes postals i il·lustrant contes infantils a partir dels anys 40.
Foto: Arxiu Museu de la Postal, de Xavier Romero.


Autora: MÂȘ ROSA BORGUÑÓ*
Títol: AUCA DELS BORGUÑÓ ALS PREMIS DE S'AGARÓ

Any 1954
Vinyeta de l'auca relacionada amb els Premis de la Sardana de S'AgarĂł que va escriure MÂȘ Rosa Borguñó dedicada al seu pare AgustĂ­ Borguñó i Pla el dia del seu sant, l'any 1954, que podem veure en la seva totalitat en aquest enllaç. AgustĂ­ Borguñó i Pla era cosĂ­ i representant artĂ­stic d'AgustĂ­ Borguñó i Garriga, mĂșsic, director i compositor que vivia als Estats Units d'AmĂšrica i enviava les seves composicions al seu cosĂ­ per quĂš les divulguĂ©s i presentĂ©s a concurs. Aquell any, doncs, va guanyar el primer i segon premi del Concurs de S'AgarĂł, que va recollir el seu cosĂ­, i la filla d'aquest va fer aquesta auca.
* El seu nom complet Ă©s MÂȘ Rosa Borguñó i ClĂșa.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: CULTURA I FOLKLORE

Any 1954
Portada de la Revista Cultura i Folklore. A la part inferior esquerra posa Cardedeu, vetlla (o revetlla) sardanista.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: XIIĂš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1954
A la portada del programa del XIIĂš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 20 de Juny de 1954 hi apareixia aquest dibuix, clarament inspirat en la portada de la revista que veiem a la imatge anterior.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
Títol: VIIÚ APLEC DE LA SARDANA DE MOLLET DEL VALLÈS

Any 1954
Cartell del VIIĂš Aplec de la Sardana de Mollet del VallĂšs, celebrat el di 3 d'Octubre de 1954.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ANGUERA*
Títol: DIDÓ I TERESINA AMB ELS TITELLES
Any 1955

Pintura sobre paper, signada l'any 1955 amb aquesta dedicatĂČria:
A DidĂł i Didona
amb tot l'afecte
Anguera
1955
DidĂł i Teresina eren els noms artĂ­stics dels titellaires Ezequiel ViguĂ©s i Mauri (una vida de pel·lĂ­cula, es pot veure clicant l'enllaç) i Teresa Riera i Llisas. Hi ha tambĂ© una pĂ gina web que estĂ  dedicada a mantenir viva la seva memĂČria.
La caricatura representa a DidĂł tocant una sardana que ballen els seus titelles, sota l'atenta mirada de Teresina, i Ă©s un regal que li va fer Anguera amb motiu del seu 75Ăš aniversari: a la campana de l'instrument s'hi pot llegir: 75 anys.
* El seu nom Ă©s Abel Anguera i Puig, de Vilanova i la GeltrĂș.
Foto: Centre de DocumentaciĂł i Museu de les Arts EscĂšniques. Copyright © 2018.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: XIVĂš APLEC  DE LA SARDANA DE CARDEDEU
Any 1956

Portada del programa del XIVĂš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1956. Repareu, nens i nenes, que en aquells moments el catalĂ  brillava per la seva absĂšncia: Villa de Cardedeu.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: ANTONI SÀBAT*
Títol: CARICATURA DE CONRAD SALÓ
Any 1956

Caricatura de Conrad SalĂł i Ramell, aleshores director i 2n fiscorn de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
Segons em comenta l'autor, durant la Festa Major d'Arenys de Mar, el Juliol de 1956, va fer dues caricatures del mestre, una per Conrad SalĂł i una per quĂš li signĂ©s, cosa que Conrad SalĂł va fer encantat, doncs, a mĂ©s del regal que li feia aquell jove de 21 anys, tambĂ© li tenia simpatia per ser fill del reconegut violinista GermĂ  SĂ bat i Soler, que fou membre de l'Orquestra de Pau Casals perĂČ que no va ser aliĂš al mĂłn de la Cobla-orquestra, i aixĂ­ surt en vĂ ries formacions del meu blog.
* El seu nom complet Ă©s Antoni SĂ bat i Aguilera, Enginyer TĂšxtil especialitzat en Teixits de Punt, de Barcelona, i afincat actualment -ja jubilat- a L'Espluga de FrancolĂ­. Sempre li ha agradat dibuixar, pintar aquarel·les i fer caricatures. Ha fet alguna exposiciĂł perĂČ es considera un aficionat.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: SERGE KAMKÉ*
TĂ­tol: UNA SARDANE SUR LA LOGE
Any 1956 (aproximadament)

El tĂ­tol del dibuix fa referĂšncia a la Llotja de PerpinyĂ .
* De Serge Kamké només em consta que va néixer l'any 1921, probablement a Perpinyà.
Foto: PĂ©pratx-Saisset, Henry: La sardane. Perpignan, 1956, p. 19.


Autor: SANTI SURÓS*
Títol: TRACTAT D'INSTRUMENTACIÓ PER A COBLA
Any 1957

Dibuix que apareix a la portada del llibre Tractat d'instrumentaciĂł per a Cobla, de Joaquim Serra i Corominas, en les edicions de 1957 i 1974.
* El seu nom complet Ă©s Santiago SurĂłs i Forns, pintor i dibuixant de Barcelona, fundador entre d'altres de l'AssociaciĂł d'Artistes Actuals.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: COBLA
Any 1957

Dibuix que es va publicar a la pĂ gina 13 de la Revista Miranda, butlletĂ­ del Centre cultural de Llançà nÂș 13, del primer trimestre de 1957, il·ustrant un article de Miquel Fa i Caula que portava per tĂ­tol "Tenora, tiple [sic] i flabiol". És un article molt florit, escrit en castellĂ , adreçat especialment als estiuejants, per a donar-los a conĂšixer el mĂłn de la Sardana, el significat que tĂ© per a nosaltres.
Tinc la teoria de que el dibuixant es va inspirar en la portada del Programa de la Festa Major de LladĂł o en la del Programa de la Festa Major de Cabanes (amb el mateix dibuix, de 1946), que podem veure mĂ©s amunt en aquest mateixa entrada. PerĂČ aquĂ­ hi va posar algun mĂșsic mĂ©s, i va errar a l'hora de situar les mans del tenorista.
Foto: Biblioteca de Llançà.


Autor: LLUCIÀ NAVARRO*
Títol: MÚSICS
Any 1958

RepresentaciĂł d'una Cobla de tres quartans. Es diu aixĂ­ perquĂš sĂłn tres mĂșsics que toquen quatre instruments: Flabiol i tamborĂ­, Tarota i Sac de gemecs.
* El seu nom complet Ă©s LluciĂ  Navarro i RodĂłn.


A
utor: FRANÇOIS SALVAT*
TĂ­tol: LA COBLA CATALANE
Any 1958

Dibuix d'una Cobla Rossellonesa (a la que potser li faltaria el tible -o prima-), que il·lustra un dels capĂ­tols del llibre Couleurs du Vallespir, d'Horace Chauvet.
* François Salvat, pintor i il·lustrador francĂšs, nascut a AmĂ©lie les Bains el 12 de Juliol de 1892 i mort a Argenville en Beauce el Novembre de 1974.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: APLEC DE SANT FELIUET DE VILAMILANS
Any 1958

Portada del programa de l'Aplec de Sant Feliuet de Vilamilans* (a prop de Rubí, com especifica el text, tot i que pertany a Sant Quirze del VallÚs) que va tenir lloc el dia 7 d'Abril de 1958. No era el primer, perquÚ des dels anys 20 fins l'any 1936, i deprés des de 1950 fins a l'actualitat s'ha vingut celebrant.
* Abans es coneixia com Vilamilanys.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: SARDANA CURTA ...? SARDANA LLARGA ...?
Any 1959
M'ha arribat a les mans un retall de diari, concretament de "El Correo Catalån", d'Abril de 1959, on hi havia un encÚs debat sobre si calia o no escurçar les tirades de les sardanes. Es veu que es va fer una votació entre divuit persones, que en el retall de diari no diu qui eren, i que onze van votar a favor de la reducció de tirades (de deu a set), sis hi van votar en contra i una va votar en blanc. En aquest retall s'hi pot veure també dues opinions ben contrastades, que transcric literalment:

LA PROYECTADA REFORMA
DE LA DANZA CATALANA

LA VOZ DE LA TENORA

"Toda reforma atenta contra la unidad geogrĂĄfica de la sardana" (Luis Albert, Barcelona)
"Hay que suprimir la monotonĂ­a de escuchar seis veces los mismos llargs y cuatro los curts" (Conrado SalĂł, La Bisbal)

I el dibuix que presento aquĂ­ il·lustrava l'article.
Foto: Arxiu Foment de la Sardana Pep Ventura (Figueres).


Autor: ALBERT*
TĂ­tol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE L'ERMITA DE PARET-DELGADA
Any 1959

Cartell (i detall) del 1er Aplec de l'Ermita de la Mare de DĂ©u de Paret-Delgada (Selva del Camp), celebrat el 31 de Maig de 1959. Hi ha un article d'AgnĂšs Toda i Bonet a la revista Caramella 21 (pĂ gines 39 a 47) que parla dels aplecs celebrats en aquesta ermita.
* El seu nom complet Ă©s Albert Bastardes i Porcel, arquitecte i dissenyador de Barcelona establert a MatarĂł.


Autor: JOAN RIU*
TĂ­tol: IIIer APLEC DE LA SARDANA DE GIRONA
Any 1959

Portada del programa del IIIer Aplec de la Sardana de Girona, celebrat el 14 de Juny de 1959.
* El seu nom complet es Joan Riu i MatĂł**, de Girona. Delineant industrial i professor de Dibuix TĂšcnic Industrial i MecĂ nica, essent el primer president del Col·legi de Delineants de Girona. L'any 1990 va fundar el grup gironĂ­ d’aquarel·listes Blanc i Vermell creat per fomentar el coneixement de la pintura amb aquarel·la a la provĂ­ncia de Girona, i l'any 1993 va ser soci fundador, tresorer i desprĂ©s president de l’AgrupaciĂł Amics de l’Aquarel·la de Girona i Comarques. TambĂ© va ser cofundador de l'entitat Amics de la Sardana, i va col·laborar a la secciĂł cultural del G.E. i E.G., on va promoure el Concurs de Dibuix Infantil que encara ara es celebra durant les Fires de Girona. 
** En podem veure una petita biografia a la pàgina 21 d'aquest enllaç
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: J. GIRALT*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE CUBELLES
Any 1959

Portada del programa de la Festa Major de Cubelles de 1959.
* El seu nom complet Ă©s Jeroni Giralt i Coma. Era un sastre de Barcelona que estiuejava habitualment a Cubelles, i que tot i ser un dibuixant amateur Ă©s autor tambĂ© de la part grĂ fica de molts Goigs. Aquell any 1959 tambĂ© va decorar la Sagristia de l'EsglĂ©sia Parroquial de Cubelles, segons podem llegir a la HistĂČria de Cubelles, de Mn. Joan AvinyĂł. L'any anterior tambĂ© va participar, juntament amb la seva filla Elisa, en la confecciĂł dels vestits dels gegants Abdon i Assumpta, segons podem llegir a la pĂ gina 25 del llibret L'Abdon i l'Assumpta, 50 anys dels gegants de Cubelles (1958-2008), de NĂșria Fonoll, Antoni Pineda, Joan Pujol i Joan Vidal.
Foto: Miscel·lĂ nia Cubellenca de Festa Major (pĂ gina 10), publicada pel Grup d'Estudis Cubellencs - Amics del Castell, presidit per Joan Vidal i UrpĂ­.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 4 SARDANES À DANSER

Any 1960
Portada del disc de la Cobla La Principal de Girona anomenat 4 Sardanes Ă  danser. La Cobla dibuixada es veu a la dreta de la imatge.


Autor: JOSEP MÂȘ BAIGES*
TĂ­tol: JAUME ALEMANY, TENORA

Any 1960
Caricatura del mĂșsic Jaume Alemany i FerrĂ©, a qui podem veure en aquest blog a les fotos de 1932 i 1934 de l'entrada corresponent a la Cobla Catalunya, de Reus. Aquesta cobla, per raons ĂČbvies [Ă©s a dir, pel fĂ stic que els hi feia i els hi ha fet sempre als espaÑols el nom de la nostra terra], passada la guerra incivil va haver de canviar-se el nom, passant a ser la Cobla Reus. Podem trobar mĂ©s informaciĂł d'aquest mĂșsic i tambĂ© del dibuixant a l'entrada corresponent del blog de la Cobla Reus Jove.
* El seu nom complet Ă©s Josep MÂȘ Baiges i JansĂ , dibuixant, artista i compositor de sardanes nascut a Riudoms i afincat a Reus.


Autor: JOSEP MÂȘ BAIGES
TĂ­tol: LA SARDANA

Any 1961
Portada d'un disc de la Cobla-orquestra Maravella editat l'any 1961 per Iberofon.


Autor: JOSEP MÂȘ BAIGES
TĂ­tol: SARDANA INFANTIL

Any 1974
Dibuix que apareix a la pĂ gina 161 del llibre LA SARDANA BALLADA A REUS, de Francesc Salas i Borrell.


Autor: JOSEP MÂȘ BAIGES
TĂ­tol: COBLA MIRANTFONT

Any 1988
Dibuix promocional que l'artista va fer per a la Cobla-orquestra Mirantfont, de La Fatarella.
Foto: Arxiu Ramon Rius.


Autor: JOSEP MÂȘ BAIGES
TĂ­tol: XIIĂš APLEC DE LA SARDANA DE MARTORELLES

Any 1990
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XIIù Aplec de la Sardana de Martorelles, celebrat el 2 de Setembre de 1990. Òbviament es tracta d'una reproducció del dibuix promocional de la Cobla Mirantfont que podem veure a la imatge anterior.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: MARIA RIBOT*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE PALAFRUGELL

Any 1961
Gravat sobre linĂČleum amb motius relatius a la Festa Major de Palafrugell que apareix a la portada de la Revista de Palafrugell de Juliol de 1961.
* El seu nom complet Ă©s Maria Ribot i Gasull, pintora i gravadora de Palafrugell.


Autora: MARIA RIBOT
Títol: SARDANES A LA PLAÇA

Any 1961
Gravat sobre linĂČleum d'una ballada de sardanes, amb el campanar de Sant MartĂ­ de Palafrugell al fons.


Autora: MARIA RIBOT
TĂ­tol: PERSONATGES DE PALAFRUGELL

Any 1962
Gravat sobre linĂČleum, on surten sintetitzats tots els personatges de la societat palafrugellenca lliurats a la seva activitat a la portada de la Revista de Palafrugell de Gener de 1962: la mestressa de casa fregint el peix, el pagĂšs llaurant el camp, el carrador de taps de suro treballant, el caçador, el pescador, el pescador, el lletraferit i el mĂșsic de cobla tocant la tenora, tots plegats englobats al voltant del campanar de Sant MartĂ­ de Palafrugell.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FESTES DE NOSTRA DONA DEL TURA
Any 1962

Portada i detall de la mateixa, del programa de les Festes de Nostra Dona del Tura, d'Olot, el mes de Setembre de 1962. Aquest dibuix es va fer servir durant bastants anys per programes similars.
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. AgrupaciĂł Sardanista Olot.


Autor: RAMON CREUS*
TĂ­tol: AUCA DELS TORRONS ROIG D'AGRAMUNT
Any 1962

* El seu nom complet Ă©s Ramon Creus i Boncompte.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


Autor: RAMON CREUS
TĂ­tol: AUCA DELS TORRONS ROIG D'AGRAMUNT
Any 1962

Detall de la vinyeta nÂș 11. Els textos sĂłn de Jordi Viladot i Puig.
Foto: Arxiu LluĂ­s Giralt i LlordĂ©s (GrafĂČpata).


Autor: JOSEP MOMPOU*
TĂ­tol: SARDANA - 1

Any 1963
Esboç al carbĂł. L'any que posa la signatura Ă©s 1966, perĂČ la informaciĂł que trobo en una pĂ gina especialitzada posa 1963. TĂ© mĂ©s lĂČgica, doncs com podem veure en l'entrada ICONOGRAFIA DE LA COBLA: PINTURES d'aquest blog, Josep Mompou va pintar un oli anomenat La Sardana l'any 1965, i seria normal que els apunts fossin anteriors.
* El seu nom complet Ă©s Josep Mompou i Dencausse, pintor de Barcelona, germĂ  gran del mĂșsic Frederic Mompou i Dencausse.


Autor: JOSEP MOMPOU
TĂ­tol: SARDANA - 2

Any 1963
Esboç a llapis de carbó i gouache, molt similar a l'anterior.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: EL LLIBRE DE LA SARDANA

Any 1964
Portada de la 2ÂȘ ediciĂł d'aquest llibre de Josep Miracle i Montserrat publicat originĂ riament l'any 1953.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANTS

Any 1964
Dibuix que apareixia en una de les pĂ gines del programa de la Festa Major de Sants (Barcelona), celebrada entre el 22 d'Agost i el 5 de Setembre de 1964.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE SANTS

Any 1965
Dibuix que apareixia en una de les pĂ gines del programa de la Festa Major de Sants (Barcelona), celebrada entre el 21 d'Agost i el 4 de Setembre de 1965. El flabiolaire i el tiblaire, amb les mans canviades (igual que el tenora del dibuix anterior), quĂš hi farem !


A
utor: FELIP VILÀ*
TĂ­tol: FLABIOLAIRE

Any 1965
Dibuix que apareix en un article d'Eugeni Molero i PujĂłs a la pĂ gina 18 de la revista Tramuntana, de Lloret de Mar, el Juliol de 1965. Curiosament il·lustra una breu semblança biogrĂ fica del mĂșsic vidrerenc Joan Llobet i Camps, gran intĂšrpret de tenora. Ignoro perquĂš hi van posar el dibuix d'un flabiolaire.
* El seu nom complet Ă©s Joan Felip i VilĂ , dibuixant de Figueres, establert de ben jove a Ceret.


Autor: JAUME BACH*
TĂ­tol: IIIer APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1965
Cartell que anunciava el IIIer Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el dia 11 de Juliol de 1965.
* El seu nom complet és Jaume Bach i Sastre, humorista gràfic, cartellista i dissenyador gràfic d'Olot. Més info en aquest altre enllaç.
Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa. AgrupaciĂł Sardanista Olot.


Autor: JAUME BACH
TĂ­tol: XVIIĂš APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1979
Cartell que anunciava el XVIIĂš Aplec de la Sardana d'Olot, celebrat el dia 8 de Juliol de 1979.
Foto: Col·lecciĂł de documents efĂ­mers de l’ACGAX (Servei d'Imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa).


Autor: VICENTE BLANCO*
TĂ­tol: LA SARDANA. BARCELONA

Anys 60
Gravat a l'aiguafort de 27 x 18 cm., que l'autor va copiar i modificar de la postal que podem veure en aquesta mateixa entrada (Any 1903), amb el títol LA SARDANA (CATALUÑA).
* El seu nom complet Ă©s Vicente Blanco PĂ©rez, gravador, nascut a Burjassot el 15 d'Abril de 1933, i del qual en podem veure un breu currĂ­culum escrit a mĂ quina per ell mateix cap a la meitat d'aquesta pĂ gina.
Foto: Cortesia d' ARTE.PLUS, botiga de quadres online.


Autor: MANUEL SABATÉ*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE LA POBLA DE LILLET

Any 1967
Dibuix que apareixia al programa de la Festa del Roser de La Pobla de Lillet, l'any 1967. També es va emprar en programes de sardanes en anys posteriors.
* El seu nom complet Ă©s Ricard Manuel i SabatĂ©, dibuixant, pintor, il·lustrador i professor de Belles Arts. És de Sant Joan de Vilatorrada, establert a Manresa.
Foto: Blog La Pobla d'abans.


A
utor: SERGI MAS*
TĂ­tol: PRIMER APLEC DE LA SARDANA DE LES VALLS D'ANDORRA

Any 1967
Cartell que anunciava el primer Aplec de les Valls d'Andorra, celebrat el 25 de Juny de 1967.
* El seu nom complet Ă©s Sergi Mas i Balaguer, escultor, ceramista, pintor, gravador i escriptor nascut a Barcelona i establert al Principat d'Andorra.


Autor: FRANCESC XAVIER VILA*
TĂ­tol: LOGOTIP

Any 1968
Logotip de l'AgrupaciĂł Sardanista Avi Xaxu, de L'Escala, fundada l'any 1968.
* El seu nom complet Ă©s Francesc Xavier Vila i MitjĂ , pintor i escultor de L'Escala.


A
utor: FRANCESC XAVIER VILA
TĂ­tol: LA SIRENA I EL MARINER

Any 1982
Dibuix que apareixia a la portada del programa del VIIĂš Aplec de la Sardana de L'Escala, celebrat el 30 de Maig de 1982.
Foto: Biblioteca de L'Escala.


A
utor: FRANCESC XAVIER VILA
Títol: JOAN LASSÚS

Any 1986
Portada del programa de l'XIĂš Aplec de la Sardana de L'Escala, celebrat el 25 de maig de 1986, i dedicat al mĂșsic i fotĂČgraf escalenc Joan LassĂșs i Colomeda.
Foto: Arxiu DiputaciĂł de Girona.


A
utor: FRANCESC XAVIER VILA
Títol: LLUÍS ALBERT

Any 1988
Portada del programa del XIIIĂš Aplec de la Sardana de L'Escala, celebrat el 22 de Maig de 1988, i dedicat al mĂșsic, musicĂČleg i compositor escalenc LluĂ­s Albert i Rivas.
Foto: Arxiu DiputaciĂł de Girona.


A
utor: FRANCESC XAVIER VILA
Títol: ENRIC VILÀ

Any 1992
Portada del programa del XVIIĂš Aplec de la Sardana de L'Escala, celebrat el 31 de Maig de 1992, i dedicat al mĂșsic i compositor Enric VilĂ  i Armengol.
Foto: Arxiu DiputaciĂł de Girona.


A
utor: FRANCESC XAVIER VILA
TĂ­tol: FISCORNAIRE

Any 1994
Portada del programa del XIXĂš Aplec de la Sardana de L'Escala, celebrat el 29 de Maig de 1994.
Foto: Arxiu DiputaciĂł de Girona.


Autor: SENTÍS*
TĂ­tol: FESTA MAJOR DE TARRAGONA

Any 1968
Dibuix que apareixia al programa de les Festes de Sant MagĂ­ i Santa Tecla, de Tarragona, l'any 1968, il·lustrant un article que parlava de la Sardana.
* El seu nom complet Ă©s Hermini SentĂ­s i Estivill, pintor de Tarragona.


Autor: DESCONEGUT
Any 1969
Portada del ButlletĂ­ nÂș 26 de TranvĂ­as de Barcelona.


Autor: DESCONEGUT
Títol: FESTA MAJOR DE CASSÀ DE LA SELVA

Any 1972
Dibuix que apareixia a la pĂ gina 45 del nÂș 64 de la revista Llum i Guia, de CassĂ  de la Selva, el Maig de 1972. Suposo que per desconeixement del tipĂČgraf aquest dibuix surt girat a la revista, perĂČ aquesta Ă©s la posiciĂł correcta.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: FLABIOLAIRE I ROTLLANA

Any 1972
Dibuix que apareix en un programa de la Festa Major de Sant Andreu del Palomar, l'any 1952.


Autor: GRANADOS LLIMONA*
TĂ­tol: COBLA 72

Any 1972
Dibuix al carbĂł sobre paper.
* El seu nom complet Ă©s Joan Granados i Llimona (1931-2005), dibuixant, il·lustrador i pintor nascut a Barcelona i afincat, siguent encara un nen, a Sant Joan les Fonts. No trobo molta informaciĂł de la seva biografia, i curiosament a la ViquipĂšdia hi ha una entrada que parla d'ell, nomĂ©s en alemany !
Els seus antecedents familiars semblaria que el van encaminar cap a l'Art, doncs era fill del mĂșsic VĂ­ctor Granados i Gal, a qui podem trobar en aquest blog en l'Orquestrina Granados, nĂ©t d'Enric Granados i Campiña (mĂșsic) i Joan Llimona i Bruguera (pintor), i per tant nebot-nĂ©t de l'escultor Josep Llimona i Bruguera. Era una famĂ­lia d'artistes, ja es veu; per exemple, al seu germĂ  Gabriel Granados i Llimona el podem trobar a l'Orquestra La Nueva, de TortellĂ , l'any 1950, a la Cobla-orquestra Marimba, de TortellĂ , l'any 1951 i al Conjunt Novel, d'Olot, els anys 60.


Autor: GRANADOS LLIMONA
TĂ­tol: HOMENATGE A LA SARDANA

Any 1985
Dibuix a la cera sobre paper, de 65 x 90 cm.


Autor: AGUILAR MORÉ*
TĂ­tol: COBLA

Anys 70
Extrec aquest dibuix de la pĂ gina 4 del nÂș 276 del ButlletĂ­ Salt Sardanista (Febrer de 2015), no sĂ© si el van publicar incomplet, o realment va dibuixar nomĂ©s una part de la Cobla ...
* El seu nom complet és Ramon Aguilar i Moré, pintor i dibuixant de Barcelona. Poso aquí l'enllaç de l'obituari que va publicar La Vanguardia el 30 de Setembre de 2015, signat per Josep Playà i Maset, on explica una mica més la vida i obra de Ramon Aguilar.


Autor: NARMAS*
Títol: RESSÓ DE LA SARDANA

Any 1974
Capçalera d'una pĂ gina de la Revista Àncora, de Sant Feliu de GuĂ­xols. Era una pĂ gina fixa d'aquesta revista que des de 1972 fins ben entrats els anys 80 explicava biografies de mĂșsics, notĂ­cies relacionades amb la Sardana i histĂČries de cobles. Els textos eren de Gerard Fabregat i GaniguĂ©, sardanista ganxĂł.
El dibuix del tenorista tocant amb desimboltura, assegut en una cadira de balca que s'aguanta amb les dues potes laterals, apareix per primera vegada l'any 1974. Segons llegeixo a la seva biografia, era admirador del dibuixant Junceda (Joan Enric Garcia-Junceda i Supervia), i aquest tenorista estĂ  clarament inspirat en el dibuix que podem veure en aquesta mateixa pĂ gina, concretament la imatge que tĂ© com a peu de foto "Autor: JUNCEDA, Any 1918". TambĂ© va fer servir els pseudĂČnims El Greco, JosĂ© BadĂ­a Montiflores i TomĂĄs Yunque. A mĂ©s de ser fill predilecte de Sant Feliu de GuĂ­xols, el Teatre Auditori d'aquesta poblaciĂł porta el seu nom des de 2012.
* El seu nom real Ă©s NarcĂ­s Masferrer i BuixĂł, dibuixant, mestre i actor de Sant Feliu de GuĂ­xols.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1976
Fragment de l'Auca dels Aplecs de la Sardana, publicat en el cartell del 24Ăš Aplec de la Sardana de Banyoles, celebrat el 4 de Juliol de 1976.


Autor: JOSEP PUIGMAL*
TĂ­tol: XV APLEC DE LA SARDANA DE FIGUERES

Any 1976
Portada del llibret del XV Aplec de Figueres, celebrat el dia 2 de Maig de 1976, en el qual es va homenatjar el mĂșsic figuerenc Jaume Cristau i Brunet, gran intĂšrpret de contrabaix, de manera que la portada tĂ© tot el sentit.
* El seu nom complet Ă©s Josep Puigmal i Pairot, dibuixant i fotĂČgraf aficionat de Figueres, que en aquells moments era membre del Foment de la Sardana Pep Ventura, del qual en va ser president, i que va passar a residir a Vilafant, essent-ne membre de l'Ajuntament durant uns anys.
Foto: Foment de la Sardana Pep Ventura.


Autor: DESCONEGUT
Títol: 3er APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1977
Cartell del 3er Aplec de la Sardana de Cerdanyola del VallÚs, celebrat el 13 de Març de 1977.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: 1er APLEC DE LA SARDANA DE REIXAC

Any 1977
Cartell del 1er Aplec de la Sardana de Reixac, celebrat el 26 de Juny de 1977. El mateix disseny, canviant ĂČbviament el text i les Cobles, es va fer servir pel VIĂš Aplec de la Sardana de Reixac, celebrat el 27 de Juny de 1982.


A
utor: TRAÇ*
TĂ­tol: AUCA DE L'APLEC DE SANT MEDIR

Any 1977
Vinyeta nÂș 22 de L'Auca de L'Aplec de Sant Medir (o les faves que van florir), realitzada amb motiu del CongrĂ©s de Cultura Catalana de 1977.
* Traç és un estudi de grafisme de Sant Cugat del VallÚs, format per Joan Tortosa, Carles Martínez i Ramon Tubau.
Foto: Ajuntament de Sant Cugat.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1978
Vinyeta nÂș 7 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1978, corresponent a l'Aplec de Sant Jaume de Llierca, que es celebrava el dia 23 d'Abril d'aquell any.
Foto: Rodolins.cat.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1978
Vinyeta nÂș 15 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1978, corresponent a l'Aplec d'AnglĂšs, que es celebrava el dia 18 de Juny d'aquell any.
Foto: Rodolins.cat.


Autor: JOAN DOMINGO*
Títol: FESTES DE SANT MAGÍ

Any 1978
Dibuix que apareix a la pĂ gina 9 del programa de les Festes de Sant MagĂ­ i de Santa Tecla de Tarragona, celebrades els mesos d'Agost i Setembre de 1978.
* El seu nom complet Ă©s Joan Domingo i RĂșbies, dibuixant, pintor i il·lustrador d'Esplugues de Llobregat, del que no en trobo massa informaciĂł.
Foto: Hemeroteca de la Biblioteca Municipal de Tarragona.


A
utora: PILARÍN BAYÉS*
Any 1973
Segons fonts properes a l'autora, aquesta imatge sortia en un dels 6 llibres de la col·lecciĂł HistĂČria de Catalunya, que es va publicar l'any 1973 a cĂ rrec de l’editor MartĂ­n Casanovas, l’historiador Oriol VergĂ©s i la dibuixant PilarĂ­n BayĂ©s.
* El seu nom complet Ă©s Pilar BayĂ©s i de Luna, i en podem trobar mĂ©s informaciĂł a la seva pĂ gina web.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Dibuix que apareix a la capçalera de l'Auca de Tona, Ciutat Pubilla de la Sardana 1978, amb textos de NĂșria AlbĂł i Corrons i dibuixos de PilarĂ­n BayĂ©s. L'Auca fa 621 x 44 cm. i es va imprimir a DavĂ­-Vic.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Vinyeta nÂș 9 d'aquesta Auca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: AUCA DE TONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA 1978

Any 1978
Vinyeta nÂș 20 d'aquesta Auca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: INSTRUMENTS DE LA COBLA

Any 1980
El dibuix sembla formar part d'algun projecte didĂ ctic, o bĂ© Ă©s una il·lustraciĂł d'un dels molts contes infantils que l'autora ha publicat.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: INSTRUMENTS DE LA COBLA

Any 1980
SeqĂŒĂšncia de dos dibuixos molt similars en els que es convida a assenyalar els errors que trobem en el primer:
Rest de darrere: el Contrabaix ha d'anar a la dreta, els Fiscorns i les Trompetes estan intercanviats de lloc, i el TrombĂł hauria de figurar entre les Trompetes i els Fiscorns ben posats
Rest de davant: el Flabiol toca a mans canviades el flabiol i el tamborĂ­.
Personalment crec que dels rĂštols de cada instrument s'hauria de canviar els dels Cornetins (en desĂșs fa molts anys) i posar-hi Trompetes. I en el rĂštol del contrabaix, en lloc de "Berra" hauria de posar "Verra".


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: LA PRINCIPAL DEL POBLE MOLL

Any 1981
Doble pĂ gina (108 i 109) d'un llibre que tinc fa mĂ©s de 30 anys: La Principal del Poble Moll: any 2590, de MÂȘ Dolors AlibĂ©s i Riera, il·lustrat profusament per PilarĂ­n BayĂ©s.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: AUCA DE LES NOCES D'OR DE L'APLEC DE LA ROSA A LURDES I EL CASTELL DE TONA

Any 1992
BĂ©, el tĂ­tol ja ho diu tot. Vinyeta nÂș 20 d'aquesta Auca, que porta textos de MossĂšn GenĂ­s PadrĂłs, que afegeix a la seva signatura el text: FESTES DE CINQUAGESMA, 7-8 - 1992.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol (meu) : LA SARDANA DE L'HOSTESSA

Anys 90
Postal editada probablement als anys 90, on en una audiciĂł a ran de mar veiem la Cobla, els turistes que fan fotos i una rotllana de dansaires amb vestits folclĂČrics on s'hi ha afegit una hostessa de vol de KLM. I els gats, que surten gairebĂ© en tots els dibuixos de PilarĂ­n BayĂ©s.


A
utora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: CALENDARI D'AUDICIONS DE SARDANES

Any 2000
Contraportada del llibret editat per la UniĂł d'Entitats Sardanistes de les comarques gironines, amb el calendari d'audicions, concerts i aplecs de sardanes d'aquell any 2000.
Foto: Arxiu Esteve Casanovas i Serra.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: PETITA HISTÒRIA DE LES SARDANES AL VENDRELL, CIUTAT PUBILLA

Any 2002
PilarĂ­n BayĂ©s il·lustra aquest llibre escrit per MÂȘ Pilar LĂłpez i Serra, on es fa palĂšs el record dels vendrellencs i vendrellenques que van participar en la consolidaciĂł i la recuperaciĂł de la Sardana al seu poble. Aquest Ă©s un llibre d'Editorial MediterrĂ nia, de la sĂšrie Petites HistĂČries.


Autora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: 62Ăš APLEC  MERCAT DEL RAM

Any 2002
Detall de la portada del programa del 62Ú Aplec Mercat del ram, celebrat a Vic el 24 de Març de 2002.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Títol: PETITA HISTÒRIA DEL BALL DE CAVALLETS, GEGANTS I MULASSA DE SANT FELIU DE PALLEROLS

Any 2006
Les vegades que he tocat aquests Balls amb la Cobla La Principal d'Olot ! En aquest llibre d'Editorial MediterrĂ nia, de la sĂšrie Petites HistĂČries, PilarĂ­n BayĂ©s il·lustra els textos de Jordi Llorach parlant de la farĂ ndula santfeliuenca.


Autora: PILARÍN BAYÉS
Any 2007
Crec que la imatge tĂ© alguna cosa a veure amb Terrassa, no en sĂ© res mĂ©s. I no puc demanar la col·laboraciĂł de l'autora perquĂš malauradament tĂ© un filtre (secretĂ ria, ajudant?) que ho impedeix. QuĂš hi farem!
El dibuix en sĂ­ Ă©s un acudit, amb els llocs intercanviats entre els mĂșsics i els balladors ...


A
utora: PILARÍN BAYÉS
TĂ­tol: 2n APLEC DE LA SARDANA D'HOSTALRIC
Any 2023

Dibuix -signat l'any 2023- que surt a la portada del programa del 2n Aplec de la Sardana d'Hostalric, celebrat el diumenge 21 d'Abril de 2024.


A
utor: TÍSNER*
Títol: LA FESTA MAJOR DE VILATREJÚ

Any 1978
Làmina que forma part d'una sÚrie publicada al diari La Vanguardia durant 1977 o 1978. Aquestes làmines es van reunir l'any 1978 en un llibre, LES NOSTRES COSES, amb uns deliciosos textos del mateix Tísner. També faig un detall de la Cobla.
L'escena, que ell mateix enquadra dins l'estil grans multituds, popularitzada pel seu admirat (que no imitat) Ricard Opisso i Sala (com podem veure mĂ©s amunt, l'any 1926, en el dibuix titulat SARDANES AL PARC), representa la irrupciĂł d'una banda de majorettes en una ballada de sardanes, provocant l'astorament dels balladors. El lloc estĂ  inspirat en la poblaciĂł d'Abrera, i VilatrejĂș era el nom d'un poble imaginari inventat per TĂ­sner i el seu germĂ  en la seva infantesa.
* El seu nom real Ă©s Avel·lĂ­ ArtĂ­s i Gener, periodista, escriptor, ninotaire, escenĂČgraf, traductor, enigmista, director artĂ­stic de publicitat i corrector de catalĂ , de Barcelona, que a mĂ©s del pseudĂČnim TĂ­sner, tambĂ© signava amb els dos cognoms units, ArtĂ­s-Gener.


Autor: JOAN ORS*
TĂ­tol: XXVIIĂš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1978
Dibuix que apareixia a la portada del programa del XXVIIĂš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 18 de Juny de 1978. L'autor recrea dibuix antic.
* El seu nom complet Ă©s Joan Ors i Casanovas, dibuixant de Cardedeu.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: IIIer APLEC DE LA SARDANA D'ARENYS DE MAR

Any 1984
Es tracta d'un dibuix molt semblant a l'anterior, que apareixia al programa del IIIer Aplec de la Sardana d'Arenys de Mar, celebrat el diumenge dia 1 d'Abril de 1984. No estic ben segur de l'autoria de Joan Ors, perĂČ per les dates podria ser ...
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 33Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1984
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 33Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1984, que proposa l'estil d'un gravat antic.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 36Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1987
Cartell del 36Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el dia 21 de Juny de 1987.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 39Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1990
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 39Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 1990.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 43Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1994
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 43Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 19 de Juny de 1994.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 47Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1998
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 47Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 1998.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 48Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 1999
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 48Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 20 de Juny de 1999.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 49Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2000
Dibuix que apareixia a la portada del programa del 49Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 18 de Juny de 2000.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: SARDANES A CARDEDEU - 6

Any 2001
Portada del Cd editat l'any 2001 Sardanes a Cardedeu - 6, de la Cobla Montgrins, commemorant el 50Ăš Aplec de la Sardana.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: SARDANES A CARDEDEU - 7 

Any 2005
Dibuix que apareixia a la portada del Cd editat l'any 2005 Sardanes a Cardedeu - 7, de la Cobla Montgrins, commemorant els 35 anys de l'AgrupaciĂł Sardanista Cardedeu.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 56Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2007
Dibuix que apareixia al cartell del 56Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 2007.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 57Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2008
Portada del progarma del 57Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 15 de Juny de 2008. Tant en aquest dibuix com en el de 2014 hi ha un clarinet en lloc d'una tenora, perĂČ la intenciĂł Ă©s el quĂš compta.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 58Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2009
Portada del programa del cartell del 58Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 2009.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 60Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2011
Portada del programa del cartell del 60Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 19 de Juny de 2011.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 61Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2012
Dibuix que apareixia al cartell del 61Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 17 de Juny de 2012.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 62Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2013
Dibuix que apareixia al cartell del 62Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 16 de Juny de 2013.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 63Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2014
Dibuix que apareixia al cartell del 63Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 15 de Juny de 2014. Tant en aquest dibuix com en el de 2008 hi ha un clarinet en lloc d'una tenora, perĂČ la intenciĂł Ă©s el quĂš compta.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: JOAN ORS
TĂ­tol: 64Ăš APLEC DE LA SARDANA DE CARDEDEU

Any 2015
Dibuix que apareixia al cartell del 64Ăš Aplec de la Sardana de Cardedeu, celebrat el 21 de Juny de 2015.
Foto: Arxiu de l'autor.


Autor: MARTÍ VIVES*
Títol: LA COBLA A PUIGCERDÀ

Any 1979
Dibuix de 368 x 600 cm que sembla fet a l'aiguada, representant una ballada de sardanes a PuigcerdĂ . EstĂ  datat concretament el 20 de Maig de 1979.
* És mĂ©s conegut amb la grafia francesa, Martin VivĂšs, doncs aquest dibuixant i pintor, descendent de catalans, va nĂ©ixer a Prada de Conflent (1905) i va morir a Sant CebriĂ  de RossellĂł (1991). Es va significar molt en la ResistĂšncia francesa durant la Segona Guerra Mundial, i va ser tambĂ© conservador del Museu d'Art Jacint Rigau, de PerpinyĂ .


A
utor: ENRIC MARQUÈS*
TĂ­tol: TENORISTA AMB ULLERES

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 4 del diari El Punt, de 14 de Juliol de 1979.
* El seu nom complet Ă©s Enric MarquĂšs i Ribalta, pintor, cartellista, dibuixant, grafista, escriptor, periodista i activista antifranquista, de Girona. Va ser tambĂ© un dels fundadors del Punt Diari, i podem trobar-ne una mica mĂ©s d'informaciĂł en aquest article de Pau Lanao.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: COBLA

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 5 del diari El Punt, de 21 de Juliol de 1979. Les siluetes dels mĂșsics semblen inspirades en alguna fotografia dels anys 30, quan encara el trombĂł es col·locava al costat del contrabaix.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TENORISTA AMB ULLERES DE SOL

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 5 del diari El Punt, de 29 de Juliol de 1979. Jo hi veig a Ricard Viladesau i Caner.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: FISCORNAIRE

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 8 del diari El Punt, de 4 d'Agost de 1979. Aquest fiscornaire em fa pensar molt en Josep Puig i CastellĂł ("el Moreno"). El dibuix estĂ  girat horitzontalment.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TROMPETISTA

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 4 del diari El Punt, de 25 d'Agost de 1979.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: CONTRABAIXISTA

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 4 del diari El Punt, de 15 de Setembre de 1979. El contrabaixista queda en segon terme.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: FLABIOLAIRE

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 4 del diari El Punt, de 22 de Setembre de 1979. AquĂ­ sĂ­ que no hi ha dubte, Ă©s en LluĂ­s Buscarons i Pastells.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: SARDANA DE CONJUNT: FLABIOLAIRES

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 8 del diari El Punt, de 29 de Setembre de 1979. Tant en aquest dibuix com en el del TENORISTA AMB MOSTATXO, que veurem desprĂ©s, proposa una imatge una mica retro, en aquesta foto el flabiolaire del mig recorda molt a Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł").
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: SARDANA DE CONJUNT: CONTRABAIXISTES

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 8 del diari El Punt, de 14 d'Octubre de 1979. 
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


Autor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TENORISTA AMB MOSTATXO

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 6 del diari El Punt, de 21 d'Octubre de 1979.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: COBLA ANTIGA

Any 1979
Dibuix publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 6 del diari El Punt, de 3 de Novembre de 1979. Aquest dibuix estĂ  clarament inspirat en la fotografia de 1902 de La Principal de Peralada, que podem veure clicant l'enllaç, amb la particularitat de que va girar la imatge original, cosa que podem observar clarament en el contrabaixista, que aquĂ­ tĂ© l'arquet a la mĂ  esquerra.
Foto 1: És el gravat original. Museu d'HistĂČria de Girona.
Foto 2: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TENORISTA I CONTRABAIXISTA

Any 1979
Dibuix publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 23 del diari El Punt, de 29 de Novembre de 1980.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TROMBONISTA

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 11 del diari El Punt, del dia 1 de Desembre de 1979. Poques vegades el trombĂł Ă©s protagonista en les fotografies o altres representacions grĂ fiques de la Cobla.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.



A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: FLABIOLAIRE I GEGANTA

Any 1979
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 20 del diari El Punt, de 22 de Desembre de 1979. Aquest dibuix estĂ  inspirat en una foto feta al flabiolaire Jordi LeĂłn i Royo, publicada a La Vanguardia. Segons m'explica ell mateix, entre 1970 i 1980 va acompanyar la sortida dels Gegants de la Ciutat de Barcelona per les festes de la MercĂš.
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: TROMPETISTA I FLABIOLAIRE

Any 1980
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 20 del diari El Punt, de 9 de Febrer de 1980. 
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: EL MATEIX FLABIOLAIRE D'ABANS

Any 1980
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 20 del diari El Punt, de 23 de Febrer de 1980. El dibuix estĂ  girat, Ă©s a dir, el flabiol es toca amb la mĂ  esquerra. No obstant, les inicials de l'autor estan bĂ©, de manera que no entenc massa l'error, que tambĂ© passa en els dibuixos que veiem mĂ©s amunt [COBLA ANTIGA] i [FISCORNAIRE]. 
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


A
utor: ENRIC MARQUÈS
TĂ­tol: ALA ESQUERRA DE LA COBLA

Any 1981
Dibuix al carbonet publicat en un article de Robert RoquĂ© sobre la Sardana, a la pĂ gina 20 del diari El Punt, de 14 de Març de 1981. 
Foto: Ajuntament de Girona. SGDAP.


Autor: RAMON BUFÍ*
TĂ­tol (meu): COBLA I ESPECTADORS

Any 1979
Dibuix d'una Cobla en plena actuaciĂł fet des d'un lateral, de manera que no es veu els balladors perĂČ sĂ­ els espectadors, ben abrigats, devia ser a l'hivern; el de darrere del contrabaix, assegut, dĂłna la sensaciĂł de que tĂ© fred.
* El seu nom complet és Ramon Bufí i Mas, pintor, dibuixant i gravador de Granollers, que entre d'altres mestres va tenir-ne un que també té representació en aquest blog: Amador Garrell i Soto.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: HOMENATGE A LA COBLA LA PRINCIPAL DEL LLOBREGAT

Any 1979
Dibuix que apareix a la portada del disc editat per la Cobla La Principal del Llobregat amb motiu del seu 50Ăš aniversari.


Autor: JOSEP CASAS*
TĂ­tol: IVt APLEC DE LA SARDANA DE LLEIDA

Any 1979
Dibuix que apareixia a la portada del programa del IVt Aplec de la Sardana de Lleida, celebrat el 21 d'Octubre de 1979.
* El seu nom complet és Josep Casas i Busquets, nascut a Torroella de Montgrí i establert a Palamós des de ben jove, pintor, escriptor, dinamitzador cultural i moltes coses més que podem veure a l'enllaç.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XVIIIù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1986
Portada del programa del XVIIIĂš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 27 de Juliol de 1986.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (1)
Portada del programa del XXĂš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 24 de Juliol de 1988. He trobat el llibre d'aquest Aplec, de manera que publico a continuaciĂł tots els dibuixos que hi va fer Josep Casas, un veritable mestre a l'hora de plasmar la Cobla en els seus dibuixos.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (2)
Sona la tenora ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (3)
El de la verra sembla emprenyat ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (4)
... I el tenor enjogassat ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (5)
Cobla a tota mĂ quina ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (6)
Siluetes musicals ...
No estic segur al 100% de que aquest dibuix sigui d'en Josep Casas ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (7)
Doncs aixĂČ: Veniu, veniu ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (8)
Bell poema !


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (9)
Refila que refilarĂ s ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (10)
Innocùncia pastoril. És el mateix dibuix que podem veure del mateix autor l'any 1979, i podria ser que no fos d'ell ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (11)
Patim, patam, patum ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (12)
... homes i dones del cap dret ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (13)
... patim, patam, patum ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (14)
... no trepitgeu ...


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1988 (15)
... en Patufet !


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXIIù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1990
Portada del programa del XXIIĂš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 22 de Juliol de 1990.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


A
utor: JOSEP CASAS
Títol: XXIIù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1990
A l'interior del programa hi ha una petita biografia de Vicenç Bou i Geli, signada pel mateix autor de la caricatura del mĂșsic que il·lustra, entre d'altres imatges, aquesta biografia.
Foto: Arxiu Antoni Romero


Autor: JOSEP CASAS
Títol: XXIIIù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1991
Portada del programa del XXIIIĂš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 28 de Juliol de 1991, i dedicat al mĂșsic Enric VilĂ  i Armengol.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 25ù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1993
Portada del programa del 25Ăš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 25 de Juliol de 1993, i dedicat al mĂșsic Ricard Viladesau i Caner.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 26ù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1994
Portada del programa del 26Ăš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 24 de Juliol de 1994, i dedicat al mĂșsic LluĂ­s Albert i Rivas.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 27ù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1995
Portada del programa del 27Ăš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 23 de Juliol de 1995, i dedicat al mĂșsic Josep Viader i Moliner, a qui vaig conĂšixer personalment.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: JOSEP CASAS
Títol: 29ù APLEC DE LA SARDANA DE PALAMÓS

Any 1997
Portada del programa del 29Ăš Aplec de la Sardana de PalamĂłs, celebrat el 27 de Juliol de 1997, i dedicat al mĂșsic LluĂ­s Cotcho i GĂŒell, a qui vaig conĂšixer personalment.
Foto: Arxiu LluĂ­s Mercader i Bravo.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1980
Vinyeta nÂș 7 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1980, corresponent a l'Aplec de Flaçà, que es celebrava el dia 16 de Març d'aquell any.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: AUCA DELS APLECS DE LA SARDANA

Any 1980
Vinyeta nÂș 17 de l'Auca dels Aplecs de la Sardana de 1980, corresponent a l'Aplec de Caldes de Malavella, que es celebrava el dia 11 de Maig d'aquell any.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Autor: JOSEP COLL*
TĂ­tol: APLEC DE LA SARDANA DEL MASNOU

Any 1980
Aquest dibuix va ser un encĂ rrec de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł a Josep Coll. Es va publicar l'any 1980 encartat dins el ButlletĂ­ de l'agrupaciĂł. El "ButlletĂ­" anual va editar-se des del 1973 fins al 1989, coordinat per Miquel Bruguera i Planas. Es va fer servir per la portada del programa del 27Ăš Aplec de la Sardana del Masnou, celebrat el 28 de Març de 1999. Em sembla realment deliciosa l'escena, amb el gat i el gos ballant i el contrabaixista i gent del pĂșblic mirant-ho.
* El seu nom complet Ă©s Josep Coll i Coll, un dibuixant que conservo en el meu imaginari particular com un dels millors, que ja em feia riure i somriure quan jo tenia pocs anys i la meva Ă via LluĂŻsa em portava el TBO tots els dimecres quan baixava de pagĂšs per anar al mercat d'Amer.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
TĂ­tol (meu): ... AQUEST JOVENT JA NO TOCA AMB LA "TREMPERA" D'ABANS ...

Any 1980
Dibuix que apareixia l'any 1980 al ButlletĂ­ de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
TĂ­tol (meu): SARDANES A PLUJA BATENT

Any 1983
Dibuix que apareixia l'any 1983 al ButlletĂ­ de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna de MatarĂł.
Foto: Arxiu Joaquim Dorda i Ventura.


Autor: JOSEP COLL
Títol: SARDANES A LA PLAÇA MAJOR DE BANYOLES

Any 1984*
Dibuix que reprodueix fidelment la Plaça Major de Banyoles (abans de la seva remodelaciĂł) en una ballada de sardanes. Va ser un obsequi de l'AgrupaciĂł Sardanista Santa Anna, de MatarĂł, al mĂșsic i compositor Manel Saderra i Puigferrer. Si anem mĂ©s avall, a l'any 2012, veurem que aquest dibuix es va fer servir en el cartell del 60Ăš Aplec de la Sardana de Banyoles.
* Aquest any 1984 Josep Coll i Coll va morir.
Foto: Arxiu Magdalena Saderra i Bonal.


Autor: JOAN VIDAL*
TĂ­tol: XXXVIĂš APLEC DE LA SARDANA DE BADALONA

Any 1980
Cartell del XXXVIĂš Aplec de la Sardana de Badalona, celebrat el 21 de Setembre de 1980.
* El seu nom complet Ă©s Joan Vidal i MorĂ©, caricaturista, decorador i escenĂČgraf de Badalona.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN*
Títol: 6Ú APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1980
Dibuix que apareixia al cartell del 6Ú Aplec de la Sardana de Cerdanyola del VallÚs, celebrat el 9 de Març de 1980. Malauradament no puc posar tot el cartell, doncs no l'he trobat sencer.
* El seu nom complet Ă©s Àlvar Francisco i BallarĂ­n, de Cerdanyola del VallĂšs, ballarĂ­, mestre i director coreĂČgraf de la Colla de Gitanes de l’Esbart i President d’Honor en els Ășltims anys de la Colla de Gitanes i Antics Dansaires de Cerdanyola.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN
Títol: 7Ú APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1981
Portada del programa del 7Ú Aplec de la Sardana de Cerdanyola del VallÚs, celebrat el 8 de Març de 1981. El dibuix és una recreació d'una imatge antiga.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: ÀLVAR F. BALLARÍN
Títol: 21Ú APLEC DE LA SARDANA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Any 1995
Cartell del 21Ú Aplec de la Sardana de Cerdanyola del VallÚs, celebrat el 12 de Març de 1995.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: DESCONEGUT
TĂ­tol: CONCERT A FIGUERES

Any 1981
Portada del programa del VĂš Concert de Sardanes i MĂșsica per a Cobla, celebrat a la Sala JuncĂ ria, de Figueres, i organitzat per la Colla Sardanista Figueres.
Foto: Arxiu Josep Mir i Vila.


Autor: JOAN SEGURA*
TĂ­tol: ANUNCI DEL BANC DE SABADELL

Any 1981
Dibuix anunciant el Banc de Sabadell aparegut en els Llibres dels Aplecs de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ  de 1982 a 1984.
* El seu nom complet Ă©s Joan Segura i Bonet, nascut a Sant Jaume Sesoliveres (Anoia) i establert a Sabadell. Graduat en disseny grĂ fic i il·lustraciĂł per l’Escola Massana i Doctor en CiĂšncies de la InformaciĂł i Publicitat per la UAB, on va exercir com a professor associĂąt. Va treballar un parell d'anys al Banc de Sabadell..
Agraeixo la informaciĂł del nom de l'artista, facilitada per l'Arxiu HistĂČric Banc de Sabadell (AHBS).
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOAN FERRERÓS*
TĂ­tol: LA BISBAL, PRIMITAVA FONTANETUM

Any 1981
Dibuix que apareixia al llibret del XIXÚ Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empordà, amb l'església, el castell i el riu Daró.
* El seu nom complet és Joan Ferrerós i Pibernat, mestre d'escola, escriptor, dibuixant i ceramista nascut a Llagostera i que després de passar per Caldes de Malavella i Zaragoza es va afincar a La Bisbal d'Empordà.


A
utor: JOAN FERRERÓS
Títol: CONRAD SALÓ

Any 1982
Dibuix recordant el recent traspĂ s de Conrad SalĂł i Ramell, que apareixia al llibret del XXĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ , celebrat el 13 de Juny de 1982.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOAN FERRERÓS
TĂ­tol: CONTRABAIX, FLABIOL I BALLADORS

Any 1993
Dibuix aparegut en el Llibre del XXXIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOAN FERRERÓS
TĂ­tol: CONTRABAIX

Any 1993
Dibuix aparegut en el Llibre del XXXIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOAN FERRERÓS
TĂ­tol: TENOR ASSEGUT

Any 1993
Dibuix aparegut en el Llibre del XXXIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


Autor: JOAN FERRERÓS
Títol: COBLA, BALLADORS I PÚBLIC

Any 1994
Dibuix aparegut en el Llibre del XXXIIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


A
utor: JOAN FERRERÓS
Títol: PLAÇA DE LA SARDANA

Any 1995
Dibuix aparegut en el Llibre del XXXIIIĂš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOAN FERRERÓS
TĂ­tol: EL JUEU QUE VA TORNAR-SE'N A CASA

Any 2009
Auca (i detall) que apareixia a la pĂ gina 95 del Llibre de l'Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ  de 2009. El dibuix estĂ  dedicat als novells pares AdriĂ  Puig i Sra.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


A
utor: JOAN FERRERÓS
TĂ­tol: 
49ù APLEC DE LA SARDANA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
Any 2011
AucCartell del 49Ăš Aplec de la Sardana de La Bisbal d'EmpordĂ .
Foto: Arxiu NĂșria Felip i Jacas.


Autor: MIQUEL PLANA*
TĂ­tol: XIXĂš APLEC DE LA SARDANA D'OLOT

Any 1981
Cartell del XIXĂš Aplec de la Sardana d'Olot.
* El seu nom complet Ă©s Miquel Plana i CorcĂł, pintor i bibliĂČfil olotĂ­.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


A
utor: ORIOL BALTÀ*
TĂ­tol: XĂš APLEC DE LA SARDANA DE TERRASSA

Any 1981
Cartell i detall del XĂš Aplec de la Sardana de Terrassa, celebrat el 27 de Setembre de 1981.
* El seu nom complet Ă©s Oriol BaltĂ  i Josa, i en aquells moments era un nen, alumne del Taller d'Art Francesc Abad, i amb aquest dibuix va guanyar el primer premi del CinquĂš concurs de cartells anunciadors pel XĂš Aplec de la Sardana de Terrassa. Actualment -2021- Oriol BaltĂ  Ă©s un reconegut ornitĂČleg.
Foto: Arxiu Muncipal de L'Hospitalet de Llobregat.


Autor: JOSEP MÂȘ MADORELL*
TĂ­tol: KOBLA PIN TORESKA

Any 1982
Vinyeta del llibre Aventures encara mĂ©s extraordinĂ ries d'en Massagran, de Josep MÂȘ Folch i Torres, amb guions adaptats pel seu fill, Ramon Folch i Camarasa. Editorial Casals, 1982.
* El seu nom complet Ă©s Josep MÂȘ Madorell i MuntanĂ©, dibuixant de Molins de Rei.


Autor: DESCONEGUT
TĂ­tol: XXXĂš APLEC DE LA SARDANA DE RIPOLL

Any 1983
Cartell del XXXĂš Aplec de la Sardana de Ripoll, celebrat el 17 de Juliol de 1983.
Foto: Arxiu Francesc Manaut.


Autor: JOSEP MINISTRAL*
TĂ­tol: APLEC DE LA SARDANA AL PARC DE FIGUERES

Any 1984
Dibuix a carbĂł inspirat en imatges de l'Aplec de Figueres, publicat per il·lustrar un escrit del periodista Jordi JordĂ  i Casademont en el llibret Suite Figarias III, dedicat a l'Aplec de Figueres de 1984. Si mires bĂ© el dibuix veurĂ s que el contrabaixista Ă©s en Jaume Cristau i Brunet.
El seu nom complet Ă©s Josep Ministral i AgustĂ­, pintor i escultor de BorrassĂ , establert a Figueres.

Per veure més obres d'aquest apartat, anar a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!