T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 2 de setembre del 2021

UNIÓ (Banyoles)

                                     👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1943 (1)
Cobla-orquestra formada bàsicament per músics de Tortellà i de Banyoles. Poso l'any per aproximació, tot i que amb el raonament que faig a continuació és força probable que sigui aquest.
Presento el cartell tal com el té el seu propietari, és a dir, la part de sota queda tallada just on posaria la temporada, el nom del director (Josep Saderra) i el telèfon, que sí que es veu. Per tant, la data podria ser posterior.
Com a curiositat, hi ha una paraula tapada, que si mirem bé veiem que posa "extraordinario" És a dir, primer van posar "Disponemos de Micrófono extraordinario", i després devien veure que era una exageració, i l'impressor va fer el què va poder.
Vull remarcar també el detall de que el cartell no diu d'on són, explícitament, i aquest fet concordaria amb les declaracions que l'any 1956 feia un dels músics de la Cobla-orquestra La Principal de Banyoles, Ricard Clavaguera i Brunet, a la Revista Usted, de Girona, on explicava que acabada la guerra civil ell estava tocant a la Cobla-orquestra Unió Artística de Tortellà, i amb la incorporació d'alguns músics de Banyoles l'any 1943 van crear la Cobla-orquestra Unió de Tortellà-Banyoles, que seria aquesta que podem veure aquí, i cap el 1944 varen recuperar definitivament el nom de Cobla-orquestra La Principal de Banyoles.
La segona imatge és una edició que he fet per a col·leccionistes.
L'any 1942, doncs, existia a Tortellà una formació anomenada Cobla-orquestra Unió Artística de Tortellà, que trobo a l'hemeroteca una sola vegada, concretament a la pàgina 5 del diari olotí ¡Arriba España!, en la seva edició del 7 de Novembre de 1942: s'anunciava un Ball pel diumenge dia 8 de Novembre de 1942 al Saló Recreatiu de La Canya.
La Cobla-orquestra La Principal de Banyoles, nascuda a Banyoles l'any 1919 de la fusió de les Cobles Els Juncans i Els Atrevits* (coneguda aquesta darrera també com a Corominas, i a partir de 1906 com a Unió Banyolina), va prendre definitivament el nom de Principal de Banyoles l'any 1927, sota l'impuls i la batuta de Josep Saderra i Puigferrer.
Joan Anton Abellán i Manonellas en l'article LES COBLES I ORQUESTRES DE LA FESTA MAJOR DE BANYOLES publicat al seu blog TURARIS.net, i al Cartipàs de la Festa Major de Banyoles, Sant Martirià 2008, pp.34-38, explica el següent:

"... amb l'esclat de la guerra i, la incorporació d'alguns dels seus membres al front, la formació [La Principal de Banyoles] es va dissoldre. Un cop acabada la conflagració, però, i depenent de a quin bàndol pertanyia cadascun dels seus components, es va produir una escissió forçada entre els seus membres, de manera que, amb els que foren exclosos, l'any 1940 naixia una altra formació, un quintet que feia ball a l'Esport Bar i que després es convertí en Cobla. Poc a poc, però, la gran majoria de músics de La Principal s'apuntaren a les files del "quintet" i recuperaren el nom de La Principal, mentre que els que l'havien ostentat fins el 1940, agafaren elements de fora i va sortir al carrer amb el nom de Cobla Corominas. L'any 1942, La Principal, tenia una mancança crònica de músics i, poc a poc, va desaparèixer. Aleshores els seus membres i uns quants músics de Tortellà, creen la Cobla Unió o Unió Artística (1943-1946), que a partir de l'any 1947 agafarà el nom de La Principal de Banyoles".

El darrer paràgraf és corroborat per l'anunci del Ball a La Canya citat més amunt. Pel que fa a dates, trobo a l'hemeroteca la coexistència de La Unió i La Principal de Banyoles entre 1943 i 1946.
Amb tot el què he explicat fins aquí, i sense tenir més referències que l'hemeroteca, m'inclino a pensar que la formació Unió Artística de Tortellà només va estar activa durant l'any 1942; l'any 1943 formarien la Unió, tal com la veiem aquí, amb reperesentació a Tortellà i a Banyoles, i que l'any 1944 la majoria dels seus membres es van fusionar amb la formació sortida del Quintet de l'Esport Ball, consolidant una Principal de Banyoles que duraria en aquesta tercera època fins l'any 1957, essent refundada de nou l'any 1983 i continuant activa encara a dia d'avui (2021). Val a dir, però, que la Cobla-orquestra Unió, amb els membres que fos, i que desconec, va continuar activa al menys fins l'any 1946.
En Josep Saderra va deixar La Principal de Banyoles, i l'any 1945 va retornar a la Cobla-orquestra Unió, segons es pot llegir a la pàgina 4 del diari Panadés, de 29 d'Agost de 1945.
Foto: Arxiu Joan Gelis.


Any 1943 (2)
Detall dels components, dels quals en vaig conèixer dos personalment, els germans Marco.
Darrere: Pere Tintó*, Ricard Clavaguera i Brunet, Josep Saderra i Puigferrer, Francesc Pujol i Prat ("Lets") i Desconegut (podria ser Joan Fontàs i Ayats ["Patllari"], de Tortellà)
Davant: Desconegut, Roc Marco i Palazón**, Antoni Marco i Palazón i Lluís Sarquella i Torres ("Manoguera").
* A la Cobla-orquestra La Principal Unió, d'Amer, l'any 1918 hi ha un Pere Tintó i Puig, que l'any 1921 encara hi tocava, però no m'atreviria a dir que són la mateixa persona.
** Vaig tocar amb ell a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa. També li vaig dedicar una sardana quan va fer 100 anys: Roc centenari (2015). Va morir a principis de 2021, als 106 anys. Si vas a aquest enllaç, pots escoltar la sardana i veure un resum fotogràfic de la seva vida musical, on no hi surt pas aquesta foto, que he descobert fa poc.
Foto: Arxiu Joan Gelis.


Any 1945 (1)
Cartell de la temporada 1945-1946.
Al mig, a l'esquerra, Josep Saderra
A baix, d'esquerra a dreta: Felicià Juanola i Siqués, Lluís Sarquella ("Manoguera"), Miquel Juncà, Agustí Roca i Faig i Pere Tintó
A la dreta, de dalt a baix: Ricard Clavaguera, Antoni Marco, Roc Marco i Francesc Pujol ("Lets").
Fotos: Josep Félez i Álvarez.


Any 1945 (2)
Darrere: Ricard Clavaguera, Felicià Juanola Josep Saderra [aquí tocava el trombó], Desconegut, Lluís Sarquella ("Manoguera") i Miquel Juncà
Davant: Agustí Roca, Antoni Marco, Pere Tintó, Francesc Pujol ("Lets"), i Roc Marco.


Any 1945 (3)
Aquesta foto es va fer el dia 23 de Juliol de 1945, a les Festes de la Mare de Déu del Carme a Banyoles, la imatge de la qual es pot veure en la fornícula, darrere de la Cobla.
Darrere: Ricard Clavaguera, Felicià Juanola, Josep Saderra, Lluís Sarquella ("Manoguera") i Josep Pujol i Ribas (bolo)*
Davant: Agustí Roca, Pere Tintó, Antoni Marco, Francesc Pujol ("Lets") i Roc Marco.
* Fill d'en Lets, que entraria a La Principal de Banyoles l'any 1952 o 1953. Amb en Josep hi vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla-orquestra Màxim's.


Any 1945 (4)
Un primer pla dels dos tenors, Francesc Pujol ("Lets") i Roc Marco; el segon fiscorn, amb ulleres, és Lluís Sarquella ("Manoguera"), i el contrabaix, Josep Pujol, que suposo que hi aniria de bolo, tal com explico en la foto anterior.
Acabada aquesta temporada 1945-1946, reprendrien el nom de La Principal de Banyoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!