T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 25 de febrer del 2024

UNIÓ ARTÍSTICA DE TORTELLÀ

                                      👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1942
Cobla-orquestra de Tortellà, de la qual passo a explicar-ne els orígens, amb les dades que he pogut obtenir.
L'any 1956 Ricard Clavaguera i Brunet, un dels músics de la Cobla-orquestra La Principal de Banyoles, declarava a la Revista Usted, de Girona que, acabada la guerra civil, ell estava tocant a la Cobla-orquestra Unió Artística de Tortellà, i amb la incorporació d'alguns músics de Banyoles l'any 1943 van crear la Cobla-orquestra Unió de Tortellà-Banyoles, i que cap el 1944 varen recuperar definitivament el nom de Cobla-orquestra La Principal de Banyoles.
Darrere: Ricard Clavaguera i Brunet (trompeta), Josep Saderra i Puigferrer (1er fiscorn i director), Joan Vergés i Costa (2n fiscorn) i Josep Ventura i Abuli ["Pep Càndi"] (contrabaix)
Davant: Josep Juncà i Avellana (2n tible)*, Adolf Teixidor i Guillamet ["Dolfo"] (1er tible), Roc Marco i Palazón** (1er tenor) i Desconegut (2n tenor).
Els trobo a l'hemeroteca una sola vegada, concretament a la pàgina 5 del diari olotí ¡Arriba España!, en la seva edició del 7 de Novembre de 1942: s'anunciava un Ball pel diumenge dia 8 de Novembre de 1942 al Saló Recreatiu de La Canya.
Joan Anton Abellán i Manonellas en l'article LES COBLES I ORQUESTRES DE LA FESTA MAJOR DE BANYOLES publicat al seu blog TURARIS.net, i al Cartipàs de la Festa Major de Banyoles, Sant Martirià 2008, pp.34-38, explica el següent:

"... amb l'esclat de la guerra i, la incorporació d'alguns dels seus membres al front, la formació [La Principal de Banyoles] es va dissoldre. Un cop acabada la conflagració, però, i depenent de a quin bàndol pertanyia cadascun dels seus components, es va produir una escissió forçada entre els seus membres, de manera que, amb els que foren exclosos, l'any 1940 naixia una altra formació, un quintet que feia ball a l'Esport Bar i que després es convertí en Cobla. Poc a poc, però, la gran majoria de músics de La Principal s'apuntaren a les files del "quintet" i recuperaren el nom de La Principal, mentre que els que l'havien ostentat fins el 1940, agafaren elements de fora i va sortir al carrer amb el nom de Cobla Corominas. L'any 1942, La Principal, tenia una mancança crònica de músics i, poc a poc, va desaparèixer. Aleshores els seus membres i uns quants músics de Tortellà, creen la Cobla Unió o Unió Artística (1943-1946), que a partir de l'any 1947 agafarà el nom de La Principal de Banyoles".

El darrer paràgraf és corroborat per l'anunci del Ball a La Canya citat més amunt.
Amb aquest nom de Cobla-orquestra Unió Artística de Tortellà només van actuar durant la temporada 1942-1943.
* Si mirem bé a l'esquerra de la imatge veurem un tamborí penjat en una cadira. És a dir, podria ser que el flabiolaire hagués fet la foto, o bé que no n'hi hagués, i en Josep Juncà fes els introits i els contrapunts.
** Vaig tocar amb ell a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa. També li vaig dedicar una sardana quan va fer 100 anys: Roc centenari (2015). Va morir a principis de 2021, als 106 anys. Si vas a aquest enllaç, pots escoltar la sardana i veure un resum fotogràfic de la seva vida musical, on no hi surt pas aquesta foto, que he descobert fa poc.
Foto: Arxiu Família de Josep Juncà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!