T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 30 de juliol del 2013

L'ART GIRONÍ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1906
Cobla-orquestra de Girona fundada l’any 1903 per Eduard Rosquellas i Barceló i Joaquim Vidal i Muní ("Vila"), el qual en va ser el primer director almenys fins l'any 1925.
Veig la primera menció d'aquesta formació  a l'hemeroteca en una actuació anunciada per la Festa Major de Salt de 1903 [La Lucha, 5 de Juliol de 1903, pàgina 2].
El flabiolaire: crec que és Enric Sans i Salellas, nascut el 1890, que l'any 1904 marxa a la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc, on el seu pare Fèlix Sans i Camps s'hi havia incorporat l'any anterior.
Eduard Rosquellas, fundador, s'incorpora l'any 1905 a la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc. És possible que les dues formacions, L'Art Gironí i l'Orfeó Cassanenc, compartissin músics, com els Sans, pare i fill.
Consta a l'hemeroteca que Feliu Sans va pertànyer a L'Art Gironí entre 1905 i 1908.
Amb les reserves que implica la identificació tant llunyana en el temps, i comparant amb fotos posteriors, crec que els components són:
Darrere: Pere Aubert i Port, Eduard Rosquellas i Barceló (nascut l'any 1858, que aquí tindria 44 o 45 anys), Francesc Romaguera i Llausàs, Anton Baró i Barbosa (nascut el 1865, oncle de Josep Baró i Güell) i Pau Orri i Hugas
Davant: Enric Sans i Salellas, Pere Carbonell i Perich,  Feliu Sans i Camps (pare d'Enric Sans)) i Principi Romaguera i Llausàs.
No hi ha 2n tible, en desconec la raó. Potser aquell dia tenia pedicura.
Vull afegir algunes dades més, que d'una manera o altra estan relacionades amb els dos fundadors de L'Art Gironí:
1) L'any 1899 Joaquim Vidal ("Vila") i Eduard Rosquellas ja formaven part de l'Orquestra del Teatre Principal de Girona, el primer com a director i el segon com a cornetí solista. [La Lucha, 11 de Febrer de 1899, pàgina 3]
2) L'any 1903 es forma a Girona una Cobla-orquestra anomenada Els fluviolayres del Ter, dirigida per Joaquim Vidal ("Vila"). Podria ser que no hi toqués, i només la dirigís [El Deber, 6 de Juny de 1903, pàgina 18]
3) Durant l'any 1904 Joaquim Vidal ("Vila") forma part com a violí solista de la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc. No toca a la Cobla, només ho fa a l'Orquestra [La Lucha, 26 de Maig de 1904, pàgina 2]
4) L'any 1905 Eduard Rosquellas substitueix com a cornetí a Fidel González, a l'esmentada Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc [La Lucha, 9 de Juny de 1905, pàgina 2]. Crec important remarcar que a partir d'aquest any 1905 ja no apareix a l'hemeroteca aquesta Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc.
5) Entre 1906 i 1909 es va produir a Catalunya el primer gran moviment unitari català, que va unir als diversos grups polítics nacionalistes catalans, carlins i republicans, que tenien en comú el seu catalanisme. Aquesta coalició es va anomenar Solidaritat Catalana. A principis de 1907 es crea a Girona una Cobla, amb el nom de La Solidaritat Catalana, dirigida per Eduard Rosquellas [Diario de Gerona de Avisos y Noticias, 18 de Març de 1907, pàgina 5]. Transcric literalment el text de la notícia:
Se ha organizado en esta ciudad con el título de "La Solidaridad Catalana" una copla para sardanas compuesta toda de profesores, laureados en su mayoría.
Está encargado de las contratas D. Eduardo Rosquellas, Abeuradors 7, 3º
Podria ser que en aquells moments d'ebullició política, amb unes eleccions imminents (21 de Juliol de 1907) que van estar precedides d'una violenta campanya electoral, L'Art Gironí prengués partit pels que finalment van resultar guanyadors, i actuessin amb aquest nom -La Solidaridad Catalana- fins les eleccions.
De la lectura dels punts 3) i 4) se'n pot extreure la hipòtesi de que els anys 1904 i 1905 Joaquim Vidal ("Vila") i Eduard Rosquellas simultanejaven la seva pertinença a L'Art Gironí amb la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc, o van estar només en la formació cassanenca durant aquest període.
Fotos: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1909 (1)
La composició de L'Art Gironí de la temporada 1904-1905 fou la següent: Josep Mª Carbonell i Perich (flabiol), Pere Carbonell i Perich (tible), Narcís Bustins (tible), Josep Baró i Güell (tenora), Principi Romaguera i Llausàs (tenora), Jaume ["Met"] Saló i Bos* (cornetí), Josep Gibert i Barris (cornetí), Juli Armengol i Aupí (fiscorn), Ferran Prunell i Cruz (fiscorn), Joaquim Vidal i Muní ["Vila"] (trombó) i Pau Orri i Hugas (contrabaix).

L'aplaudida cobla «L'Art Gironí» qua guanyà'l segón premi en el concurs de Barcelona, cada nit toca sardanes a la plassa del Marqués de Camps, devant del gran cafè de Novetats de la ciutat de Girona, essent molt aplaudit el triat repertori de sardanes. Té contractades les festes del carrer de la Neu, del Nort y altres, la dels pobles de Sant Gregori, Pont [Major] y alguns altres.
A n'aquesta cobla hi ha en Félix Sans que quan toca la tenora recorda l'immortal Pep Ventura, y en Joseph Saló, el distingit professor de fiscorn.

En aquesta foto, de datació aproximada i que presento amb dos filtres diferents, hi tenim:
Darrere: Jaume ("Met") Saló i Bos*, Francesc Guasch i Poudevida, Joan March i March** (substitut de Josep Saló i Bos), Francesc Romaguera i Llausàs, Joaquim Vidal i Muní ("Vila")*** i Pau Orri i Hugas
Davant: Emili Figueras i Colomer, Sebastià Orri i Hugas, Pere Carbonell i Perich, Josep Baró i Güell i Principi Romaguera i Llausàs.
* Avi de Jaume Saló i Soler, que em proporciona força material gràfic i informació de L'Art Gironí; era germà del també excel·lent músic Josep Saló i Bos, que també va ser component d'aquesta formació fins l'any 1907; els dos germans pertanyen a una nissaga de músics provinents de Sant Martí Vell que es remunta al segle XVII.
** Joan March i March, nascut a Girona el 22 de Maig de 1890, fill de Joan March i Riuró (sastre, de Sarrià de Ter) i Antònia March i Martorell (de Puigverd de Lleida). Va morir a Girona el mes de Febrer de 1919. També era compositor.
**Hi ha una petita ressenya biogràfica seva en aquest enllaç, a l'apartat "Notes". És el mateix enllaç on hi trobem Josep Saló i Bos..

Curiós article trobat a l'hemeroteca de la Vanguardia, del 2-9-1906.
És una mena de crònica d'una actuació de la Cobla L'Art Gironí el dia 30 d'Agost de 1906, en la que va interpretar sis sardanes d'en Juli Garreta en una mateixa ballada-homenatge, a la Rambla de Girona:

Sr. Director de LA VANGUARDIA.
Cualquiera que la noche del jueves se hubiese hallado en la Rambla de esta capital, al ver el bullicio y animación de la misma, se hubiera creído transportado por arte de encantamiento á un país imaginario, como el de Jauja pongo por caso, y no en una ciudad del suelo ibero, del que nos vamos á ver precisados á emigrar todos los vecinos que no hayamos logrado un asiento fijo en la mesa del presupuesto.
Si bien durante todo el verano dicho paseo se ha visto muy favorecido por las noches con motivo de bailarse la sardana, baile clásico popular de esta provincia, que se ha hecho de moda, en la que nos ocupa la concurrencia y animación eran extraordinarias, como nunca se había visto, y bien puede decirse, sin pecar más que venialmente de exagerado, que allí se hallaba congregado todo Gerona.
Y la causa que motivó que todos se salieran de sus casillas, sobre ser muy simpática, no podía ser más justificada.
Se trataba de rendir público homenaje de admiración al maestro compositor, laureado en varios certámenes de sardanas, don Julio Garreta, y dadas las simpatías que el mismo goza en ésta, el homenaje resultó entusiasta y unánime y muy superior á las esperanzas de sus iniciadores.
Ejecutáronse, y por cierto con mucho cariño y esmero, por la orquesta «Art Gironí»que con tanto acierto dirige el maestro Vidal, las seis sardanas siguientes: 
«La Rosella»,
«Somni dolç»,
«Agna Rosa»,
«Somni gris»,
«Anyoranca»
y «Boirinas».
Todas ellas obtuvieron ruidosas ovaciones, pero donde el entusiasmo llegó al colmo fue al ejecutarse «Somni gris», de una melodía tan pura y sentimental que tuvieron que repetirla por segunda vez para corresponder al entusiasmo público.
Que yo recuerde, es la primera vez que en ésta se ha rendido un público homenaje de admiración y simpatía á un compositor, y por ello no sólo felicito al señor Garreta, sino también hago votos para que se ofrezcan nuevas ocasiones de aplaudir con justicia á otros maestros de esta tierra.

Queda de usted atento s. s. q. b. s. m.
JUAN PUIG-GALÍ
Gerona 2 de septiembre de 1906


Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1909 (2)
Foto de la mateixa sessió que l'anterior, en el que semblaria la típica tornaboda d'alguna Festa Major; és a dir, el darrer dia de la Festa Major de molts pobles es celebrava en algun paratge campestre, prop d'alguna font, la gent es portava el dinar (veure els cabassos en primer terme), i hi havia com un agermanament amb els músics, als quals convidaven a l'àpat. Em comenta Lluís Brugués i Agustí que segurament és a Palau-sacosta, aleshores municipi independent de Girona.
Drets (amb barret): Joan March, Josep Baró, Sebastià Orri, Jaume ("Met") Saló, Joaquim Vidal ("Vila") i Pere Carbonell
Asseguts (i gairebé ajaguts): Principi Romaguera, Emili Figueras, Francesc Romaguera, Francesc Guasch i Pau Orri.
Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1910 (1)
L'any és aproximat, però clarament anterior a la foto que hi ha més avall (Any 1915). Veiem els músics retratats a la Plaça de l'Oli de Girona, a punt de començar una processó acompanyant la imatge de Sant Corneli, dins els actes de la Festa Major del carrer de la Cort Reial.
Foto: Col·lecció l'Abans de Girona. Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1910 (2)
Amb moltes reserves, i ajudat per en Jaume Saló i Soler, poso les identitats dels músics. En el cas de que hi estiguis realment interessat, benvolgut lector, et recomano obrir la imatge (cal clicar-la amb el botó esquerra).
1.- Sebastià Orri
2.- Narcís Bustins (?)
3.- Josep Baró
4.- Jaume ("Met") Saló
5.- Francesc Romaguera
6.- Pere Carbonell
7.- Principi Romaguera (?)
8.- Josep Mª Carbonell
9.- Pau Orri
10.- Joaquim Vidal ("Vila").
Foto: Col·lecció l'Abans de Girona. Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1915
En aquesta foto, feta el 17 de Juliol de 1915, festa del Carme i del Carrer Ciutadans, de Girona, els músics estan col·locats d'esquenes al nº 18 d'aquest carrer, que és l'edifici conegut com Casa Solterra, seu actual (2017) dels Serveis Territorials de Cultura de Girona. En moltes fotos de principis de segle XX he vist barrets dels músics penjats a la paret de darrere seu.
Darrere: Josep Gibert, Jaume ("Met") Saló, Juli Armengol, Ferran Prunell i Joaquim Vidal ("Vila")
Davant: Josep Mª Carbonell, Narcís Bustins, Pere Carbonell, Josep Baró, Principi Romaguera i Pau Orri.
En aquests primers anys del segle XX tocaven assiduament als Jardins del Teatre Novedades, a la Plaça Marquès de Camps de Girona (barri que aleshores es coneixia com "L'Havana petita"). Alternaven amb diverses projeccions de pel·lícules (on a vegades també hi posaven música), i en un dels molts programes que he pogut consultar a la Biblioteca Pública Carles Rahola, de Girona, els dies 6 i 7 de Juliol de 1912 van estrenar una sèrie de sardanes (el programa parla d'estrenes, de manera concreta) d'autors ben coneguts encara avui dia; escric els títols tal com estan en el programa:
La Font del Cubilà (Ramon Serrat i Fajula), Lo Firater (Felip Vilaró i Carbonell), La Montanyenca (Josep Vicens i Juli ["Xaxu"]), Les goges del Montgrí (Vicenç Bou i Geli), Companyerisme (Felip Vilaró i Carbonell), El repunteig (Josep Serra i Bonal) i Anyoranses (Josep Serra i Bonal).
Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1917 (1)
Celebració de la festivitat de Santa Anna al Carrer Ballesteries, de Girona, el 26 de Juliol de 1917.
Foto: Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1917 (2)
Curiós que el flabiol es col·loqui al costat dels cornetins. També sembla que només hi ha un tible.
Identificacions, amb alguna reserva, basades en la foto de 1915:
Darrere: Josep Mª Carbonell (flabiol), Jaume ("Met") Saló (2n cornetí), Josep Gibert (1er cornetí), Juli Armengol (1er fiscorn), Ferran Prunell (2n fiscorn) i Joaquim Vidal ("Vila") (trombó)
Davant: Pere Carbonell (1er i únic tible), Josep Baró (1er tenor), Principi Romaguera (2n tenor) i Pau Orri (contrabaix).
Foto: Ajuntament de Girona, CRDI.


Any 1920 (1)
Dues versions del mateix retrat d'estudi.
Darrere: Josep Mª Carbonell, Jaume ("Met") Saló, Juli Armengol, Anton Fortuny i Vernis i Ferran Prunell
Davant: Narcís Fullà, Rafel Roig i Ventós, Josep Baró, Pau Orri, Joaquim Vidal ("Vila") i Principi Romaguera.
Foto: Valentí Fargnoli.


Any 1920 (2)
Revers de la foto, on es ressalta la incorporació dels músics Rafel Roig, Anton Fortuny i Narcís Fullà.


Any 1921
Segons consta al Diario de Gerona de Avisos y Noticias, en la seva edició del 20 de Maig de 1921, van actuar a la Festa Major del Barri de Les Pedreres, a Girona, el diumenge dia 22 de Maig d'aquell any. Aquí els veiem, en plena audició (algun músic mirant a càmera), amb la Torre d'Alfons XII de fons.
Darrere: Anton Fortuny (2n cornetí), Jaume ["Met"] Saló (1er cornetí), Juli Armengol (1er fiscorn, només se li veu la campana de l'instrument, però consta al Butlletí del Sindicat d'aquell any, segons m'informa en Jordi Gallegos), Ferran Prunell (2n fiscorn) i Josep Planells i Blanch (contrabaix)
Davant: Josep Mª Carbonell (flabiol), Baldomer Fontané (2n tible, procedent de la Cobla-orquestra La Farnense), Rafel Roig (1er tible), Josep Baró (1er tenor, primera fotografia on el veiem sense mostatxo!) i Principi Romaguera (2n tenor).
Aquella temporada no portaven trombó. L'únic nom de la llista del Sindicat que no he pogut adjudicar a la imatge és el de Joaquim Vidal, podria ser que només exercís el càrrec de director.
Foto: Museu d'Arqueologia de Catalunya (Girona). Col·lecció Enric Botet i Sisó.


Any 1922
Darrere: Anton Fortuny, Jaume ("Met") Saló, Juli Armengol, Ferran Prunell, Joaquim Vidal ("Vila") i Josep Planells
Davant: Josep Mª Carbonell, Baldomer Fontané, Rafel Roig, Josep Baró i Principi Romaguera.
Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1923 (1)
Portada del díptic editat l'any 1923.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1923 (2)
M'agrada tant la portada d'aquest díptic que no he pogut resistir la temptació de fer-ne un detall que es podria titular: Angelets del Cel ballant (i tocant i fins i tot cantant) sardanes a Girona. Em sap greu no saber-ne l'autor.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1923 (3)
A la part central del díptic hi consta el personal artístic llistat a l'esquerra en formació d'Orquestra i de Cobla. A la dreta, el text de presentació de rigor. S'especifica que Joaquim Vidal ("Vila") era el director de l'Orquestra, i Josep Baró director de la Cobla, i ambdós eren els representants.
Relaciono els músics amb expressió dels instruments que tocaven, primer el d'Orquestra i després el de Cobla:
Joaquim Vidal i Muní ["Vila"] (violí i trombó; també era el director); Principi Romaguera i Llausàs (violí i 2n tenor); Josep Mª Carbonell i Perich (violí i flabiol); Ferran Prunell i Cruz (violí i 2n fiscorn); Rafel Roig i Ventós (flauta i 1er tible); Josep Baró i Güell (1er clarinet i 1er tenor); Baldomer Fontané (2n clarinet i 2n tible); Anton Fortuny i Vernis (1er cornetí en les dues modalitats); Jaume ["Met"] Saló i Bos (2n cornetí en les dues modalitats); Juli Armengol i Aupí (fiscorn i 1er fiscorn) i Josep Planells (contrabaix en les dues modalitats).
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1923 (4)
I la pàgina que tanca el díptic, on hi consta el nom dels impressors: Dalmau Carles Pla, S.A.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1924 (1)
Segons es pot veure en l'instrumental davant a peu dels músics, només fan una tímida aproximació a la formació d'Orquestrina que començava a popularitzar-se: podem veure una caixa i una pandereta (és a dir, no era encara el "revolucionari" jazzband, i un embut amb ansa, per cantar algun tema. Els cornetins encara no ha sigut substituïts per les trompetes, no hi ha saxos, ni banjos, ni trombó de vares.
Drets: Jaume ("Met") Saló, Desconegut, Juli Armengol, Ramir Casanovas i Ruíz, Baldomer Fontané i Ferran Prunell
Asseguts: Principi Romaguera, Josep Planells, Joaquim Vidal ("Vila"), Josep Baró i Rafel Roig.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1924 (2)

Revers de la postal anterior, on s'especifica que els representants són Joaquim Vidal ("Vila"), director de l'Orquestra, i Josep Baró, director de la Cobla.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1925 (1)
Darrere: Jaume ("Met") Saló, Principi Romaguera, Rafel Roig, Ferran Prunell, Juli Armengol, Antoni Ferrer i Josep Mª Boix i Risech
Davant: Josep Planells, Baldomer Fontané, Joaquim Vidal i Josep Baró.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1925 (2)
Anunci publicat el dia 1 d'Octubre de 1925 al Suplement Literari de L'Autonomista, pàgina 36. Donat que uns quants músics ja s'estaven preparant per marxar i fundar la Cobla-orquestra Girona la temporada 1926-1927, van fer una reestructuració, i l'anuncien uns quants mesos abans d'acabar la temporada en curs.
Hi ha un parell d'errors: posen M. Paulís, quan hauria de ser N. Paulís (Narcís); i posen Salvi Company, el nom del qual era Ignasi, que no procedia de la Cobla-orquestra La Farnense, perquè aquesta havia perdut el nom al fusionar-se l'any anterior amb la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners, on el podem veure retratat l'any 1925.


Any 1926 (1)
Portada del díptic de la temporada 1926-1927.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1926 (2)
I aquest és el personal que va començar la temporada 1926-1927. Dos d'ells, però, van plegar abans d'acabar la temporada, com explico més endavant. Poso l'instrument de Cobla i d'Orquestra, i la procedència dels músics que debutaven:
A dalt: Narcís Costa i Horts [2n tible i 1er clarinet, procedent de la Cobla-orquestra Iluro, de Mataró], Principi Romaguera i Llausàs [2n tenor i violí],  Jaume ("Met") Saló i Bos [2n cornetí] i Narcís Paulís i Vila [flabiol i violí, procedent de la Cobla-orquestra Barcelona]
Al mig: Josep Baró i Güell [1er tenor i 2n clarinet], Agustí Cervera i Marquès [trombó i violí; antic membre de la Cobla-orquestra Antiga Pep, era el director] i Rafel Roig i Ventós [1er tible i flauta]
A baix: Ignasi Company i Falcó [1er cornetí, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners], Vicenç Pericàs de la Encina [1er fiscorn i fiscorn -en formació d'Orquestra només n'hi havia un-, procedent de la Cobla-orquestra La Moderna, de Granollers], Genís Miàs [contrabaix, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Peralada] i Joan Costa i Barbosa [2n fiscorn i viola; procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Bordils, on havia coincidit amb el seu fill Narcís Costa i Horts de 1918 a 1920].
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1926 (3)
En aquesta tercera pàgina del díptic hi tenim el text de presentació de la nova temporada, on podem veure que els representants eren Josep Baró i Rafel Roig, i també Joan Noguera Solé, a Barcelona. Aquest a més, va ser un gran divulgador de la sardana, també compositor, i va promoure l'Arxiu de la Sardana. Va ser el representant a Barcelona de moltíssimes formacions gironines.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1926 (4)
I la pàgina que tanca el díptic, on hi consta el nom dels impressors: Dalmau Carles Pla, S.A.
Foto: Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona).


Any 1927 (1)
Postal de la temporada 1927-1928. 
Tal com avançava a la foto [Any 1926 (2)], abans d'acabar l'any hi va haver dos canvis. Aquella temporada l'havia començat com a 1er tenor en Josep Baró, però va haver de deixar la formació per les diverses ocupacions musicals i acadèmiques que tenia, essent substituït per Pasqual Mulí, segons explica el Diario de Gerona de Avisos y Noticias de 28-11-1926, a la pàgina 5En Pasqual Mulí va debutar el 29 de Novembre de 1926 en una audició que van fer a la Rambla de Girona.
Més breu va ser l'estada d'Agustí Cervera: encara que surti a la foto [Any 1926 (2)] no crec que arribés a començar la temporada, doncs segons es pot llegir al Diario de Gerona de Avisos y Noticias el 20 d'Abril de 1926: ... La orquesta cobla l'Art Gironí ha confiado la dirección de la misma al notable violinista y compositor A. Sagols..
Poso primer l'instrument d'Orquestra i després el de Cobla.
Darrere: Jaume ("Met") Saló [trompeta], Vicenç Pericàs [fiscorn], Narcís Costa [clarinet i tible], Ignasi Company [trompeta], Joan Costa [viola i fiscorn] i Pasqual Mulí i Siqués [clarinet i tenora]
Davant: Narcís Paulís [violí i flabiol], Rafel Roig [flauta i tible], Alfred Sagols i Rubau [director, violí solista i trombó]*, Principi Romaguera [violí i tenora] i Genís Miàs [contrabaix].
Sembla que hi havia certa inestabilitat en el lloc de director, doncs Alfred Sagols només hi va estar de l'Abril de 1926 a l'Abril de 1927 (veure aquest enllaç). O sigui que devia ser: fer-se la foto ... i cap a casa !
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior. Conté una dada important que vull destacar, i és que ja han fet el canvi que van anar fent totes les formacions de finals dels anys 20 i principis dels anys 30: substitueixen el cornetí per la trompeta.
Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1927 (3)
Com que ja s'havien fet la postal per a la temporada 1927-1928 [Any 1927 (1) i (2)], i van decidir prescindir -desconec les raons- del director Alfred Sagols i Rubau, varen fer aquesta altra foto on  hi apareix Narcís Cla i Vilar, que acabava de fer una llarga estada a Londres com a violinista, que prenia el seu relleu com a director, violí solista i trombó, tot i que a la Cobla ell era més efectiu com a flabiolaire o tible, però aquestes places ja estaven cobertes.
Darrere: Principi Romaguera, Rafel Roig, Vicenç Pericàs, Joan Costa, Jaume ("Met") Saló i Pasqual Mulí i Siqués [1er tenor i 2n clarinet]
Davant: Narcís Paulís, Narcís Costa, Narcís Cla i Vilar [trombó -a la Cobla-, violí i director, com el seu efímer predecessor], Ignasi Company i Genís Miàs.
Foto: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1927 (4)
Segons informa el Diario de Avisos y Noticias de 15 de Juliol de 1927, el dia 9 d'aquell mes van començar una petita gira pel sud de França que els va dur a Narbona i Tolosa, havent-la d'escurçar, doncs tenien possibilitat d'actuar en més llocs del Llenguadoc i la Provença. El cas és que el dia 17 tenien contracte a Celrà i van haver de tornar. Llegeixo que també tenien projectada una anada a Paris, el mes de Novembre, que no sé si van portar a terme.
A la foto i detall els trobem a Narbona, envoltats de gent, moltes noies amb vestits folklòrics i públic en general, devia ser una mena de festival.
Darrere: Jaume ("Met") Saló, Ignasi Company, Vicenç Pericàs i Joan Costa
Davant: Narcís Cla*, Narcís Costa, Rafel Roig, Pasqual Mulí, Principi Romaguera i Genís Miàs.
* En Narcís Cla deixava el trombó -aquí van sense aquest instrument- i passa a flabiol, doncs en Narcís Paulís havia marxat a la Cobla-orquestra Montgrins.
Fotos: Arxiu Jaume Saló i Soler.


Any 1928 (1)
L'any 1928 es va organitzar al Parc Bosc Municipal de Figueres (inaugurat feia vuit anys) un Festival per recollir fons per fer un monument a Pep Ventura, amb l'actuació de sis Cobles: Antiga PepLa Principal de Peralada, MontgrinsLa Principal de La BisbalL'Art Gironí i Selvatana. Hi va haver una sardana de Conjunt, que va ser dirigida pel mestre Eduard Toldrà.
Drets: Jaume ("Met") Saló, Ignasi Company, Salvi Pumareda i Ferrer, Joan Costa, Lluís Abella i Solà [o Sala?] i Genís Miàs
Asseguts: Narcís Cla (director a partir d'aquesta temporada, i només aquesta temporada, doncs l'any següent formarà part de la Cobla-orquestra Barcelona-Albert Martí), Narcís Costa, Rafel Roig, Pasqual Mulí i Principi Romaguera.


Any 1928 (2)
Entre el 28 d'Octubre i el 5 de Novembre de 1928, durant les Fires de Girona, hi va haver diversos actes i exhibicions folklòriques, tal com es pot veure en aquest reportatge del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona. En aquestes cinc imatges preses a la Plaça de Braus podem veure les Cobles L'Art Gironí i La Principal de Peralada tocant una sardana de conjunt (en el vídeo es pot veure les seqüències en el minut 36:07 i el minut 36:39).
S'hi pot identificar gairebé la majoria de components indicats en la foto Any 1928 (1).


Any 1930
El mes de Setembre de 1929 s'anunciava la dissolució de L'Art Gironí, tal com es pot llegir en aquest article del Diario de Gerona de Avisos y Noticias, de 10 de Setembre de 1929. No obstant, en notícia apareguda el 10 d'Octubre en el mateix diari, s'anunciava la seva continuïtat.
Tinc documentades actuacions durant l'any 1930, cap durant l'any 1931, i una sola actuació anunciada en el Diario de Gerona de Avisos y Noticias, de 2 de Novembre de 1932 (en un certament musical i literari on van interpretar una sardana de Xavier Montsalvatge i Bassols titulada Puigsacalm); possiblement ja s'havien dissolt l'any 1931, i aquí col·laboraven en una reaparició puntual.
L'any 1930 Rafel Roig i Ventós marxa a la Cobla-orquestra Selvatana, i entren els seus dos fills Rafel i Miquel Roig i Gimeno. Al Diario de Gerona de Avisos y Noticias, pàgina 1 de la seva edició de 22 de Gener de 1930 hi ha el següent escrit:
La orquesta-cobla "L'Art Gironi" ha quedado integrada por el  profesorado siguiente:
Orquesta:

[Josep] Reus [i Travé]; Abella, [Narcís] Cassà [i Tarinas, conegut també com "Tutut"] y [Pere] Magret [i Alsina]: violines; [Jaume] Puig [i Lleonart]: flauta; [Eleuteri] Alou [i Masanas] y [Josep] García [i Serra]: clarinetes; [Joaquim] Sais [i Fabrellas] y [Rafel] Roig [i Gimeno]: trompetas; [Salvi] Pumareda: fiscorno; y [Miquel] Roig [i Gimeno]: contrabajo.
Cobla:
García y Alou: tenores; Magret y Puig: tiples; Reus: flaviol; Sais y Roca*
: trompetas; Pumareda y Cassà: fiscornos; Abella: trombón; y Roig: contrabajo.
Con la nueva formación de nuestra entidad, pasará a ser esta, registrada en el Sindicato como a orquesta-cobla de segunda categoría, empezando su actuación, pasado el próximo Carnaval. Seria de desear que la constitución actual de "'L'Art Gironí", fuese una cosa transitoria y que muy pronto, recobrara aquel prestigio que por su notable actuación se habia conquistado.
Nuestra ciudad bien ha de contar en que lo mismo la aplaudida cobla "Girona" que "L'Art Gironí", se mantengan siempre al nivel que les corresponde haciendo que su labor artística, sea inspirada cada día más y más, hacia una progresión francamente ascendente
.
No obstant els bon desitjos de la crònica, no van anar gaire més enllà de 1930. Sic transit gloria mundi !.
Els músics que podem veure en aquesta valuosa imatge, són els següents, amb expressió de l'instrument que tocaven en formació de Cobla i en formació d'Orquestra.
Darrere: Rafel Roig i Gimeno [trompeta], Joaquim Sais i Fabrellas [trompeta], Salvi Pumareda i Ferrer [fiscorn], Narcís Cassà i Tarinas ("Tutut") [fiscorn i violí], Lluís Abella i Solà (o Sala?) [trombó i violí] i Miquel Roig i Gimeno [contrabaix]
Davant: Josep ("Pepitu") Reus i Travé [flabiol i violí], Jaume Puig i Lleonart ("Met dels ocells") [tible i flauta], Pere Magret i Alsina [tible i violí], Josep Garcia i Serra [tenora i clarinet] i Eleuteri Alou i Masanas [tenora i clarinet].
* És un error, en lloc de Roca hauria de dir Roig.
Foto: Lux. Arxiu Esteve Casanovas i Serra.

5 comentaris:

  1. Hola Josep,

    tú no em coneixes, però he arribat al teu blog i només volia dir que és molt intereressant per recuperar la memòria " oblidada " i que gràcies a la gent que ens interessem, jo des de la meva vessant d'arxivera musical, anem aclarint aquests aspectes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, Anna, moltes gràcies pel teu comentari. Si ho creus convenient, escriu-me a jlm_54@hotmail.com a veure si podem intercanviar material !
      Josep

      Elimina
  2. Anónimo6/3/17 18:37

    Hola Josep,
    Sóc en Josep Freixas del conjunt Robert's de Girona, he arribat al teu blog gràcies a les indicacions del meu bon amic Paco Camarasa.
    Veig que també tens informació meva de l'Orquetra de Càmara, La Brasil i la Ferrer.
    M'ha fet molta il·lusió de veure-ho, et felicito i et dono les gràcies.

    ResponElimina
  3. Gràcies, Josep.
    Si vols pots contactar-me al correu jlm_54@hotmail.com
    Potser pots aportar alguna foto.

    ResponElimina
  4. Felicitats pel blog Josep!
    N'hem fet ressò al compte de Twitter de l'Arxiu
    https://twitter.com/AHGirona/status/1105409017667571713

    ahg.cultura@gencat.cat

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!