Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sĂ, et convido a gaudir del meu treball:
A principis del segle XX la sardana a Barcelona començava a ser apreciada en concursos, concerts i ballades. TambĂ© les editorials de mĂșsica posaven a la venda sardanes per a piano, doncs nâhi havia demanda entre la classe culta, on era habitual que un o mĂ©s membres de la famĂlia tinguessin educaciĂł musical i lâexercissin en reunions i festes privades. En certa manera es pot dir que la sardana estava de moda, la gent tenia ganes dâescoltar-ne i sobretot de ballar-ne. Com que les cobles empordaneses i selvatanes del moment no podien estar sempre tocant al Cap i Casal, era habitual que les orquestres de ball i fins i tot la Banda Municipal en toquessin, tant en sales de concert com al carrer, perĂČ amb els instruments propis i no amb els de cobla.
Lâany 1906 el mĂșsic escalenc resident a Barcelona, LluĂs Sureda i Valls (1861-1938), compositor i instrumentista de flauta i tible i molt implicat en el mĂłn de la sardana â el trobem, per exemple, el 27 de setembre de 1902 com a membre del Jurat del Concurs de Sardanistes, organitzat per la âSociedad recreativa e instructiva Gerundenseâ i celebrat al FrontĂł Comtal durant les festes de la MercĂš de Barcelona â, va fundar la cobla que portaria el seu cognom, la Cobla Sureda. Van fer la seva presentaciĂł al Teatre del Bosc, a GrĂ cia, i els instrumentistes, procedents molts dâells de la Banda Municipal de Barcelona, i que encara no disposaven tots dels instruments tĂpics de la cobla, cosa que van solventar ben aviat, eren:
Josep Salabarnada i Guadayol (2n cornetĂ, que al cap de poc temps va marxar a formar part de l'Orquestra UniĂł ArtĂstica, de Barcelona), Francesc Casals (fiscorn, fent les tasques de 1er cornetĂ), FaustĂ GalĂ i Pons (trombĂł), Eduard SanginĂ©s i Pascual (trombĂł, fent de 1er fiscorn, i a qui podem trobar en aquest blog amb el seu Quartet SanginĂ©s), Josep BurĂ©s (trombĂł, fent de 2n fiscorn), Josep SedĂł (trombĂł baix, fent de contrabaix), LluĂs Prat i Trias (flabiol, pertanyent a una important nissaga olotina, fill de Patllari Prat i SaguĂ©s, i germĂ de Patllari Prat i Trias, fundador de la Cobla-orquesta La Principal Olotina), LluĂs Sureda i Valls (2n tible), Ramon Brunet i Berta (1er tible, excel·lent clarinetista i germĂ del famĂłs clarinetista i tenora Jaume Brunet i Berta ["Jaumet de Roses"]), Francesc Carrera (1er tenor) i Ăngel ManĂ©n i Planas (fagot, fent de 2n tenor, germĂ del compositor i virtuĂłs violinista Joan ManĂ©n i Planas)
A partir dâaleshores van desenvolupar una llarga singladura en el mĂłn de la sardana, en ballades i concerts, i alternant la instrumentaciĂł, doncs al ser Cobla-orquestra podien acompanyar un Ofici, fer una cercavila, amenitzar un ball dâenvelat o sala de ball i tocar sardanes. Van extendre tambĂ© el seu Ă mbit dâactuaciĂł a les festes majors de moltes poblacions properes a Barcelona, i encara mĂ©s lluny, doncs hi ha documentada una actuaciĂł a Olot durant les Festes del Tura de 1908, contractats pel Centre Fontanella.
Aquesta fotografia que presento amb dos detalls ampliats Ă©s la primera coneguda de la Cobla-orquestra Sureda, i porta una inscripciĂł a la part superior que diu:
Audició de Sardanes donada per la cobla Sureda en la Plaça Major
Aquest flabiolaire crec que Ă©s Teodor GrivĂ© i Teixidor, i el primer fiscorn podria ser el seu pare LlĂ tzer GrivĂ© i Mongini, pare dels tambĂ© mĂșsics Juli GrivĂ© i Simon i Josep GrivĂ© i Simon, de mare diferent que Teodor. Aquesta famĂlia provenia de Verges.
Foto: Josep Obradors. Arxiu HistĂČric de Sabadell.
Segons es pot llegir a la pà gina 12 de La Vanguardia, edició del dia 15 d'Octubre de 1911, aquell mateix dia es va celebrar un homenatge al mestre Enric Morera i Viura, amb la participació de les cobles Sureda, Barcino i La Principal Barcelonina. Els actes musicals van començar a les 10 del matà a la Plaça Catalunya, de Barcelona, amb una audició conjunta de sardanes, totes del mestre Morera. A la foto veiem un moment d'aquesta actuació matinal de la Cobla Sureda, i l'escenari devia ser compartit, doncs es veu alguns instruments de les altres cobles a la part davantera de la barana. A la tarda, a partir de dos quarts de quatre, hi va haver un Festival al Palau de les Belles Arts, amb la participació de la Banda Municipal, les esmentades cobles, i diferents Ballets, Esbarts, Cors i Orfeons, a més d'unes improvisacions amb orgues elÚctrics a cà rrec del mestre Robert Goberna i Franchi.
A la imatge es pot reconĂšixer bĂ© el flabiolaire, Teodor GrivĂ©, i el segon tible, LluĂs Sureda.
Foto: Alejandro Antonietti. Arxiu fotogrĂ fic de Barcelona. AFB3-117 Editorial LĂłpez.
Aquesta fotografia, doncs, es va fer el diumenge 4 dâoctubre de 1914 a la Font dâen Fargas (Horta, Barcelona), durant lâAplec de Germanor organitzat per la U.F.N.R (UniĂł Federal Nacionalista Republicana).
En el rest de davant es pot reconĂšixer LluĂs Sureda i Valls al segon tible i Ramon Serrat i Fajula al primer tenor (hi anava de substitut, doncs en aquell moment era component i director de la Cobla-orquestra Selvatana). Ăs molt probable que el flabiolaire sigui Teodor GrivĂ©, i el primer fiscorn el seu pare LlĂ tzer GrivĂ©, citats en la foto anterior.
Foto: Frederic Ballell. Arxiu FotogrĂ fic de Barcelona.
Retrat dels anys 20 de la Cobla Sureda, que es troba a la pĂ gina 56 de la Revista Destino, ediciĂł del 4 de Novembre de 1972. A destacar la presĂšncia dâun mĂșsic dâexcepciĂł, que segurament hi anava com a reforç o substitut: just al centre de la fila de darrere hi podem veure Vicenç Bou i Geli amb el trombĂł a les mans. Comparant lâaspecte fĂsic del mestre torroellenc amb fotografies existents de la Cobla-orquestra Montgrins, aquesta imatge crec que Ă©s de 1925, doncs un any desprĂ©s es va afaitar el mostatxo. Altres possibles identificacions: Teodor GrivĂ© (flabiol) i LluĂs Sureda (2n tible). Hi ha un personatge a la fila de davant, entre el primer tible i el primer tenor que no tĂ© cap instrument a les mans, que Ă©s el director, Josep Ricart i Bastida ("Titus").
Foto: Revista Destino.
Anys 30
Dos segells que es feien servir per a marcar el repertori, i que ens podrien convidar a jugar al joc de les diferĂšncies. Penso que aixĂČ significa que la Cobla-orquestra Cathalonia va heretar el material i segurament la clientela de la Cobla-orquestra Sureda quan aquesta es va desfer (a principis dels anys 40), i van fabricar un segell molt similar. O podria ser que nomĂ©s fos una cĂČpia descarada del disseny, doncs a les hemeroteques no hi veig la Cobla-orquestra Cathalonia mĂ©s enllĂ de 1936.
Fotos: Arxiu Jordi Gallegos i CĂłrdoba.
- El dia 4 de juny de 1906 es fa la IIIa Festa de la MĂșsica Catalana al Teatre Novetats de Barcelona. Interpreten una sardana del mestre CassiĂ Casademont i Busquets
- El dissabte 21 de juliol de 1906 actuen al Tibidabo en el marc de les festes organitzades per la âReal Sociedad ColombĂłfila de Barcelonaâ
- El divendres 7 de desembre de 1906 actuen a la Societat âEl Foment Autonomista CatalĂ de Barcelonaâ, al Carrer Casp, 56
- El dijous 30 de maig de 1907 toquen en una multitudinĂ ria âFesta Nacional Catalanaâ, organitzada per la âUniĂł Catalanistaâ
- El dia 25 de juny de 1907 a les 9 del vespre es va fer un Concert al Teatre Principal de Barcelona en el que sâacomiadava de la ciutat la Rondalla Gallega âAiriños dâa miña terraâ; hi va haver una intervenciĂł de lâOrfeĂł CatalĂ interpretant Les Flors de Maig, dâAnselm ClavĂ©, i al final una intervenciĂł de la Cobla Sureda interpretant la sardana La Santa Espina, dâEnric Morera i Viura
- El 28 i 29 de Juny de 1907 actuen al Tibidabo de Barcelona a lâExposiciĂł dâArtistes Independents, i a la Plaça Reial de Barcelona per a la âSecciĂł del Foment de la Sardana de lâAssociaciĂł Popular Catalanistaâ-
Any 1908 (1)
El dia 26 dâAbril de 1908 el Foment de la Sardana del Districte VIĂš de Barcelona, secciĂł Fivaller, va organitzar al Parc GĂŒell una festa en honor dels mĂ©s distingits compositors de sardanes del moment; es pot veure la crĂČnica d'aquest esdeveniment a la pĂ gina 15 del nÂș 1375 del setmanari La IlustraciĂłn ArtĂstica, del 4 de Maig de 1908.
A la foto hi tenim:
Darrere: Juli MĂ©ndez, AgustĂ CardĂșs i Baguer, Josep LĂłpez i Franch i Francesc Peracaula i MasaguĂ©
Al mig: Josep Estela i Moret, Josep Molins i Lanas, Josep Rovira i Feliu Monné i Batallé
Davant: Josep Casanovas i Gafarot ("Paixero"), Eusebi Guiteras i Guiu, LluĂs Sureda i Valls i Eusebi Bosch i Humet.
Si mirem els enllaços, veurem que una bona colla d'aquests compositors eren de les comarques gironines.
Van intervenir-hi les cobles: La Farnense (Santa Coloma de Farners), Sureda (Barcelona), Moderna MonnĂ©s (Esparreguera), Serafins del Baix Montseny (ArbĂșcies), La Pubilla (Sant Andreu), La Badalonina (Badalona), LâAliança Vigatana (Vic), La Principal de Peralada (Peralada), La Nova Catalana (Granollers) i La UniĂł Cassanenca (CassĂ de la Selva).
Explica el setmanari que es van tocar sardanes dels segĂŒents autors [els escric tal com els anomena la crĂČnica]: Sureda, Guiteras, VilarĂł, Rigau, Comella, Riera, Rovira, LĂłpez Franch, Estela, âPaixeroâ, Molins, "Xaxu", Pitxot, Pujol, CardĂșs, Serra, Tresserras, MonnĂ© i Frigola.
Foto: Josep BrangulĂ.
Any 1908 (2)
Detall de la fotografia anterior, una de les poques que podem trobar de LluĂs Sureda i Valls.
Foto: Josep BrangulĂ.
- El mes de Setembre de 1908 actuen a Olot per les Festes del Tura. Es menciona al setmanari La Comarca que el director Ă©s Josep Serra i Bonal, i el nom dâalguns solistes: Josep Porquet i Porter (violĂ), NicolĂĄs Luengo i Mendoza (clarinet), Joan Pedrol i Palau (cornetĂ solista de la Banda Municipal de Barcelona) i FaustĂ GalĂ i Pons (fiscorn, a qui el cronista recorda haver vist a Olot amb lâOrquestra Torres, de Barcelona; personalment crec que el cronista el confon amb el fiscornaire Francesc ["Paco"] CufĂ)
- El dia 10 dâoctubre de 1908 la Cobla Sureda intervĂ© tocant una sardana del mestre Joan Baptista Lambert i Caminal en una funciĂł especial de lâobra de teatre âJoventut de prĂncepâ de Wilhelm Meyer-Förster, que comptava amb l'actriu Margarida Xirgu i SubirĂ en el paper protagonista. El lloc era el Teatre Principal, de Barcelona, i la sardana portava el mateix tĂtol que lâobra.
- El diumenge dia 8 de novembre de 1908 participen al FrontĂł Comtal de Barcelona en un festival dedicat a lâ âAssociaciĂł Catalana de BeneficiĂšnciaâ
- Els dies 1 i 2 dâAgost de 1911 van fer unes ballades a la Plaça Major de Sabadell, durant la Festa Major. Nâhi ha constĂ ncia grĂ fica, com hem vist a la foto Any 1911, tocant a dalt dâuna espĂšcie de glorieta, que de tant adornada no deixa veure gairebĂ© els mĂșsics. Hi ha molta concurrĂšncia, i la majoria de balladors sĂłn homes.
- El dia 15 dâOctubre de 1911 van participar en l'homenatge que es va fer al mestre enric Morera, si anem a la foto Any 1911 (2) en podem llegir mĂ©s detalls.
- A les tres de la tarda del diumenge 4 dâoctubre de 1914 actuen a La Font dâen Fargas (Horta, Barcelona) en un Aplec de Germanor organitzat per la U.F.N.R. (UniĂł Federal Nacionalista Republicana), tal com explico a la foto Any 1914
- El divendres 12 de maig de 1916 a les 10 de la nit actuen al Carrer ValĂšncia de Barcelona, interpretant quatre estrenes de Josep Serra i Bonal. El mateix autor forma part de la cobla com a primer fiscorn, en aquells moments ja desvinculat de La Principal de Peralada, i el primer tenor Ă©s Josep Bigas i LlansĂł (en la crĂČnica corresponent es fa esment de que Ă©s el tenor solista de La Principal de Peralada, la qual cosa significa que hi tocava com a substitut). La quarta sardana sâanuncia de lluĂŻment, amb un premi de 25 Pts. per a la colla guanyadora
- El dia 15 dâoctubre de 1916 participen en el Festival de Confraternitat catalano-aragonesa acompanyant lâOrfeĂł de Graus
- El divendres 29 de juny de 1917 actuen al Palau de les Belles Arts de Barcelona, amb motiu de lâExposiciĂł dâArt FrancĂšs. Ăs una festa dedicada a la Dansa Popular Catalana, i comparteixen escenari amb La Principal de CassĂ i LâEsbart CatalĂ de Dansaires, tots sota la direcciĂł dâAureli Capmany i FarrĂ©s
- El diumenge 19 de juny de 1921, actuen a les 11h davant del Casal del Centre, en plena rambla de Vilanova i la GeltrĂș, en un acte dâafirmaciĂł nacionalista organitzat per la Juventut Nacionalista âEls AlmogĂ versâ del âCentre CatalĂ â, per a commemorar el primer aniversari de la seva fundaciĂł
- Durant la temporada 1924-1925 es van incorporar a la formaciĂł els mĂșsics Ramon Elias (clarinet) i Josep Ricart i Bastida [âTitusâ] (violĂ i director); no hi ha constĂ ncia de quin instrument tocaven a la cobla, i segurament el director no en tocava cap. Altres components dâaquella temporada eren: LluĂs Sureda i Valls (tible), Teodor GrivĂ© (flabiol), LluĂs Prat i Trias (violĂ), Joan Pedrol i Palau (cornetĂ) i FaustĂ GalĂ i Pons (trombĂł i fiscorn)
- Lâany 1925 entra a la formaciĂł Joaquim Mestres i Tarradas (violĂ), i trobem lâOrquestra Sureda intervinguent el divendres 21 dâagost de 1925 a RĂ dio Barcelona en un concert dirigit per LluĂs Sureda, en el qual sâinterpreta: Fantasia, de lâĂČpera Faust (Charles Gounod), Capricho Español Gran Jota (JosĂ© del Hierro) â aquestes dues amb un protagonisme destacat al violĂ del recentment incorporat Joaquim Mestres â, Minuetto (Giovanni Bolzoni) i Lysistrata (Paul Linke)
- La darrera notĂcia que trobo a les hemeroteques Ă©s un anunci de juny de 1939 a La Vanguardia, en el qual consta Josep Ricart i Bastida ("Titus") com a representant, doncs LluĂs Sureda i Valls havia mort lâany anterior, concretament el 31 dâagost de 1938.
Com sempre, Josep, un excel·lent treball, que no tĂ© preu. Continua aixĂ, i a veure si aviat es fa justĂcia en aquest paĂs i els "peixos grossos i mediĂ tics", disposen de 5 minuts per observar i valorar aquesta ingent feina, de molt profit per al nostre poble i les seves gents. Felicitats ÂĄ
ResponEliminaGrĂ cies !
Elimina