T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 31 de maig del 2013

MODERNA MONNÉS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Finals del segle XIX
Cobla-orquestra fundada a Esparreguera l'any 1885 per Feliu MonnĂ© i BatallĂ©, que procedia de l'Orquestra Nois d'Olesa, prenent al llarg de la seva existĂšncia (fins a finals dels anys 30) els segĂŒents noms:
La Esparraguerense [sic], Moderna Monnés, Monnés i Antiga Monnés (crec que l'ordre és aquest).
Darrere (sis components, començant pel noi que toca el cornetí): Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut.
Davant (vuit components, començant pel contrabaix): AgustĂ­ MonnĂ© i BatallĂ© [?], Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Feliu MonnĂ© i BatallĂ©, Desconegut, Desconegut i Desconegut.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1905
Drets: AgustĂ­ MonnĂ© i BatallĂ© [?], Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (cornetĂ­), Desconegut (cornetĂ­), Desconegut (fiscorn), Desconegut (clarinet) i Desconegut (flauta; es va moure i no va sortir del tot a la foto)
Asseguts: Desconegut (violí), Desconegut (violí), Feliu Monné (violí i director) i Francesc Jorba (clarinet).
Foto: Arxiu HistĂČric d'Olesa de Montserrat.



Any 1907 (1)
Aquesta foto la van editar amb format de postal.
Segons la revista Scherzando, en la seva ediciĂł de Maig de 1907, en aquest any precĂ­s van començar a tocar sardanes, i al diari La Publicidad, de 30 de Maig de 1907, a la pĂ gina 4 es comenta que han adquirit els instruments tĂ­pics de Cobla.. Identifico, amb certes reserves, i basant-me parcialment en l'alineaciĂł de 1909 i 1910:
Darrere: Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetí), Martí Saló i Parals (1er cornetí), Julià Soler i Puigsech* (1er fiscorn), Llorenç Regàs i Saurí (2n fiscorn), Lluís Serra (trombó) i Agustí Monné (contrabaix)
Davant: Enric Rovira (flabiol), Ramon Serra (2n tible), Privat Reinés (1er tible), Francesc Jorba (1er tenor) i Desconegut (2n tenor). Potser Feliu Monné no tocava a la Cobla ...
* Veure bioigrafia a la pàgina 37 d'aquest enllaç.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1907 (2)
Revers de la postal, on MartĂ­ SalĂł escriu a la seva esposa Maria Ramell, per comunicar-li que ben aviat tota la famĂ­lia es podrĂ  instal·lar a Esparreguera.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1908 (1)
La informaciĂł Ă©s extreta d'un dĂ­ptic, la cĂČpia del qual no tĂ© prou qualitat per reproduir-lo aquĂ­. Poso els instruments que tocaven a l'Orquestra i a la Cobla:
Drets: JuliĂ  Soler (fiscorn solista i 1er fiscorn), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetĂ­ i 2n cornetĂ­), MartĂ­ SalĂł (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), LluĂ­s Serra (2n violĂ­ i trombĂł), Francesc Jorba (2n clarinet i 1er tenor) i Privat ReinĂ©s (flauta solista i 1er tible)
Asseguts: Ramon Serra (violĂ­ solista i 2n tible), Iu Alavedra i Ferrer* (clarinet solista i 2n tenor), Feliu MonnĂ© (violĂ­ director i contrabaix), Llorenç RegĂ s (contrabaix i 2n fiscorn) i Enric Rovira (1er violĂ­ i flabiol).
La data de naixement que posa la ViquipÚdia ha d'estar equivocada, doncs aquí té més de tretze anys.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1908 (2)
Foto d'estudi, feta amb el mateix decorat de fons que la foto anterior.
Drets: JuliĂ  Soler (fiscorn solista i 1er fiscorn), MartĂ­ SalĂł (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetĂ­ i 2n cornetĂ­), LluĂ­s Serra (2n violĂ­ i trombĂł), Ramon Serra (violĂ­ solista i 2n tible) i Francesc Jorba (2n clarinet i 1er tenor)
Asseguts: Privat ReinĂ©s (flauta solista i 1er tible), Feliu MonnĂ© (violĂ­ director i contrabaix), Llorenç RegĂ s (contrabaix i 2n fiscorn), Enric Rovira (1er violĂ­ i flabiol) i Iu Alavedra (clarinet solista i 2n tenor).
Foto: Llibre L'Abans d'Esparreguera.


Any 1909 
Darrere: Francesc Jorba (clarinet solista i 1er tenor), MartĂ­ SalĂł (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Llorenç RegĂ s (contrabaix i 2n fiscorn), LluĂ­s Serra (2n violĂ­ i trombĂł), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (2n cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Privat ReinĂ©s (flauta solista i 1er tible)
Davant: Enric Rovira (2n violĂ­ i flabiol), Ramon Serra (1er violĂ­ i 2n tible), Feliu MonnĂ© (violĂ­ director i contrabaix), Josep Torres (violĂ­ solista i 2n tenor) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol i Parals* (fiscorn solista i 1er fiscorn).
* Torroella de MontgrĂ­, 1888-1956; va ser fiscoinaire de la Cobla-orquestra Montgrins durant 42 anys; el mestre Josep Blanch i Reynalt li va dedicar la sardana obligada de fiscorn "Els grans marramaus". Pel segon cognom, podria ser que fossin cosins amb MartĂ­ SalĂł i Parals.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1910
Damunt del cap dels mĂșsics de la fila posterior, es veu el nom de la formaciĂł: en aquest moment s'anomenaven Moderna MonnĂ©s.
Darrere: MartĂ­ SalĂł i Parals (1er cornetĂ­), Iu Alavedra (2n clarinet), Desconegut, Francesc Jorba (1er clarinet), Jaume Mas ["Jaumet de Cordelles"] (cornetĂ­ segon) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn)
Davant: Joan Parera i ReinĂ©s (violĂ­ solista), Desconegut* (fiscorn), VĂ­ctor Bertran (director)**, Pau Folguera (flauta) i Llorenç RegĂ s (contrabaix).
* Podria ser Andreu Monné i Duran, fill de Feliu Monné i Batallé.
** Segons explica LluĂ­s Subirana i Rebolloso en el seu article La dinastia musical dels MonnĂ© (apunts per a un esbĂłs biogrĂ fic), la mort de la seva esposa, Caterina Duran i Bonells i d'alguns dels seus fills, com Andreu MonnĂ© i Duran (l'any 1925, als 35 anys), va fer que Feliu MonnĂ© caiguĂ©s en un profund defalliment, que va minar la seva precĂ ria salut, i el va obligar a deixar totes les seves activitats musicals i pedagĂČgiques. AquĂ­ ja no el veiem, essent substituĂŻt per VĂ­ctor Bertran (abans director de diverses orquestres granollerines).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1917 (1)
Part exterior del díptic editat l'any 1917, on ja hi consta la denominació Orquestra Monnés. ImprÚs per la Impremta Pujol, de Barcelona.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (2)
Part interior del dĂ­ptic editat l'any 1917.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (3)
PĂ gina 1 del dĂ­ptic de 1917.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (4)
PĂ gina 2 del dĂ­ptic de 1917, on s'indica que sĂłn els mateixos components de temporades anteriors.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (5)
PĂ gina 3 del dĂ­ptic de 1917, amb la relaciĂł del personal artĂ­stic:
Joan Parera i Reinés (violí solista), Joan Rius (violí primer), Felip Portolés (viola), Andreu Monné i Duran (contrabaix), Alfons Ubach (flauta solista), Francesc Jorba (clarinet solista), Frederic Mayol (clarinet), Francesc Sabatés (cornetí solista), Rafel Bofill i Masjoan (cornetí) i Ramon Mayans i Roca (fiscorn solista).
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1917 (6)
Pàgina 4 del díptic de 1917, on hi consta com a director i representant Feliu Monné i Batallé.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1931 (1)
Postal de la temporada 1931-1932.
AquĂ­ hi torna a sortir el fundador Feliu MonnĂ© i BatallĂ©. Segons explica LluĂ­s Subirana i Rebolloso en el seu article La dinastia musical dels MonnĂ© (apunts per a un esbĂłs biogrĂ fic), la mort de la seva esposa, Caterina Duran i Bonells i d'alguns dels seus fills, com Andreu MonnĂ© i Duran (l'any 1925, als 35 anys), va fer que Feliu MonnĂ© caiguĂ©s en un profund defalliment, que va minar la seva precĂ ria salut, i el va obligar a deixar totes les seves activitats musicals i pedagĂČgiques. No obstant, tal com es pot veure al dors de la postal (imatge segĂŒent), era el director i representant. Dato aquesta foto l'any 1931, doncs disposo d'una imatge digital del passaport que es va fer aquell any, i l'aspecte fĂ­sic Ă©s prĂ cticament el mateix. En principi nomĂ©s reconec a tres dels components.
Darrere: Desconegut, Josep Mata i OrpĂ­, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Davant: Desconegut, Desconegut, Feliu Monné i Batallé, Pere Mañé i Baleta i Desconegut.
Foto: Arxiu Laia Monné.


Any 1931 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Laia Monné.

1 comentari:

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!