T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

sábado, 8 de septiembre de 2012

ELS VERDS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Anys 20
Orquestrina (més endavant esdevindria Cobla-orquestra) de Mataró, fundada l'any 1925 amb el nom d'Oriental Jazz. És curiós com durant els anys 20 i 30 hi va haver a Catalunya un bon grapat d'orquestrines que prenien el nom d'Oriental Jazz. A més d'aquesta, de Mataró, podem trobar diverses formacions amb el mateix nom a Anglès, Roda de Ter, Girona, GranollersSant Celoni i Parets del Vallès.
En tinc referència a les hemeroteques a partir de 1926, tot i que em consta que van començar a tocar l'any 1925, en format de quartet: piano, violí, violoncel i jazzband. En aquells inicis la dirigia Josep Masuet (i Curto?).
Van esdevenir molt populars, i el fet de portar unes americanes verdes fetes amb el mateix feltre emprat per fer les taules de billar va propiciar que el públic els comencés a anomenar Els Verds, i aquest nom va ser el que va quedar.
Darrere: Josep ["Pep"] Casanovas i Rovira (contrabaix), Amadeu Casanovas (violí), Joan Casas (trompeta) i Josep Escarpenter i Fors (saxo alt)
Davant: Josep Masuet [?] (piano), Lluís Carbó i Eres [?] (violoncel) i Manel Casanovas (jazzband).
Foto: Arxiu Hermínia Casas.


Any 1926
Anunci d'un Ball al Casino del Masnou aparegut a la pàgina 12 de La Vanguardia el 23 de Setembre de 1926.


Any 1927
I un altre anunci, un any després, en el mateix lloc i amb els mateixos protagonistes.


Any 1932 (1)
Els dies 24 i 25 d'Agost de 1932 van actuar a la Societat Recreativa ATENEU BORDILENC, juntament amb la Cobla-orquestra Barcelona-Albert Martí i la cançonetista Glòria Dolly.
Foto: Memòria Digital de Bordils, donació de Can Cinto.


Any 1932 (2)
Detall del programa anterior. Si comparem aquesta foto amb la següent i mirem el bombo del jazz-band, veurem que aquí encara no hi havien afegit la denominació Els Verds, tot i que així són anunciats en el programa. També podem observar que en la foto present eren un septet, i en la següent, un octet. Identifico els músics basant-me en la foto següent.
En segon terme: Josep ["Pep"] Casanovas (contrabaix) i Antoni Pons (piano)
En primer terme: Manel Casanovas (jazz-band), Enric Serra i Alsina (trompeta), Amadeu Casanovas (flauta), Josep Escarpenter (saxo alt) i Desconegut (saxo tenor).


Any 1934
Es pot observar la doble denominació escrita en el bombo del  jazzbandOriental Jazz Orchestrine (els Verds) Mataró.
Amb l'ajuda d'en David Serra (nét del trompetista), passo a identificar els músics:
Darrere: Josep ["Pep"] Casanovas (contrabaix), Miquel Gallego (jazz-band) i Antoni Pons (piano)
Davant: Enric Serra (trompeta), Manel Casanovas (trombó), Amadeu Casanovas (saxos alt i soprano), Josep Escarpenter (saxo alt i clarinet) i Desconegut (saxo tenor, banjo i guitarra).
Foto: Arxiu David Serra.


Any 1935
Aquí ja es retraten sota el rètol de Els Verds.
Darrere: Miquel Gallego, Josep ("Pep") Casanovas i Enric Serra
Davant: Joan Tutó i Diffent*, Manel Casanovas, Antoni Pons, Amadeu Casanovas i Josep Soler i Saurí ("L'avi Soler").
* Podem veure una interessant biografia de Joan Tutó a les pàgines 26 a 41 dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, publicat a Mataró el mes de Febrer de 2020.
Foto: Arxiu David Serra.


Any 1944 (1)
Darrere: Josep ["Pep"] Casanovas (contrabaix), Miquel Gallego (bateria), Joan Casas (trompeta), Alfons Ramírez i Salvador (trompeta) i Manel Casanovas (trombó)
Davant: Simó Comas (piano), Vicenç Badia i Santamaria (violí i director), Isidre Miracle (guitarra, acordió, clarinet i saxo tenor), Amadeu Casanovas (saxo alt i clarinet), Joan Tutó (saxo alt) i Josep Soler ["L'avi Soler"] (saxo alt i clarinet).
Foto: Fons d'imatges de l'Arxiu Museu de Santa Maria (Mataró).


Any 1944 (2)
El trio vocal: Joan Tutó, Vicenç Badia i Amadeu Casanovas.
Foto: Fons d'imatges de l'Arxiu Museu de Santa Maria (Mataró).


Anys 50 (1)
Aquí els veiem en formació de Ball.


Anys 50 (2)
I aquí tocant sardanes, suposo que en un Aplec d'Ermita o en un camp de fútbol, sense cadires, és clar! El flabiol és Josep Soler i Saurí ("L'avi Soler")


Anys 50 (3)
Fent una sessió de Ball matinal.


Any 1951 (1)
Cartell de la temporada 1951-1952, en el que es destaca la incorporació del trompetista Jaume Miralles i Toda*
Al mig, destacat: Jaume Miralles (trompeta)
Columna esquerra, de dalt a baix i d'esquerra a dreta:
Manel Casanovas (trombó), Josep Genís (trombó), Josep Soler ["L'avi Soler"] (saxo alt), Lluís Guixeras i Reig (saxo tenor), Joan Giró i Blanch (saxo alt) i Joan Tutó (saxo tenor)
Columna dreta, de dalt a baix i dreta a esquerra:
Josep Casanovas [fill] (bateria), Simó Comas (acordió), Josep Casanovas [pare] (contrabaix), Joan Reverter i Sucarrats, Pau Francesch ["Pauet"] (trompeta) i Jaume Miralles.
Jaume Miralles (pare del reconegut músic Ricard Miralles), era un extraordinari trompetista; et convido a escoltar-lo en aquest enllaç: és un enregistrament de l'any 1946 d'una composició seva, "Estudio de trompeta", amb l' Orquestra Bizarros, dirigida per Augusto Algueró.
Cartell: Arxiu Martí Genís, el qual m'ajuda en la identificació de molts músics en aquesta entrada, doncs és fill d'en Josep Genís, un dels músics destacats d'aquesta formació durant els anys 50.


Any 1951 (2)
Retrat d'estudi de Jaume Miralles que es va fer sevir pels cartells de 1951 i 1952 de la Cobla-orquestra Els Verds.
Foto: Arxiu Família Miralles.


Any 1951 (3)
Actuació a Torredembarra el dia 5 de Setembre de 1951.
Aquesta informació tan precisa em ve donada per en Martí Genís, al que trobem en vàries formacions en aquest blog, i amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot ; un dia que feiem una audició a Figueres, en Martí em va presentar al seu pare, Josep Genís, el qual em va passar fotos i dades molt interessants, reflectides en aquesta entrada i en la corresponent a la Cobla-orquestra Girona.
Amb un públic que s'ho està passant la mar de bé, els músics són els següents:
A la bateria, Josep Casanovas; al contrabaix, Jaume Miralles; darrere del contrabaix hi ha un músic que deu ser en Pau Francesch ("Pauet"), trompeta, i el pianista, Desconegut; al costat del contrabaix, seguint cap a la dreta, en Josep Genís, violí; a davant de tot, Joan Tutó, violí; darrere seu, a l'esquerra, Lluís Guixeras i a la dreta, Joan Giró, violins; Simó Comas toca l'acordió; i a la dreta de tot, Josep Soler ("L'avi Soler"), violí també.
Foto: Arxiu Martí Genís.


Any 1952
Cartell de la temporada 1952-1953. L'original està bastant deteriorat, i m'han passat una foto amb el mòbil, de manera que m'h entretingut una  estona en restaurar-lo digitalment. Després he trobat el segon, en un programa de la Festa Major de 1952 de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.
Al mig, destacat: Jaume Miralles (trompeta)
A baix, també destacat, el representant i fundador: Josep ("Pep") Casanovas
Seguint per l'esquerra en sentit horari: Josep Soler ("L'avi Soler"), Josep Genís, Joan Giró, Manel Casanovas, Joan Tutó, Josep Casanovas, Pau Francesch ("Pauet"), Lluís Guixeras i Simó Comas.
Comparant amb el cartell de la temporada anterior [veure Any 1951 (1)], vull remarcar:
1) En el de 1951 Jaume Miralles, a més d'ocupar la posició central, destacat, també estava entre la resta de músics que l'envoltaven: eren tretze retrats, però dotze músics
2) En el de 1952 no hi apareix Joan Reverter, i no dupliquen la imatge de Jaume Miralles, de manera que ara són 11 retrats i 11 músics
3) També destaco que en el de 1952 ja consta que Joan Tutó és el director.
Fotos: 1) Arxiu Martí Genís. 2) Biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona.


Any 1953 (1)
Darrere: Josep Casanovas (pare), Josep Genís, Manel Casanovas, Jaume Miralles i Alfons Sabaté
Davant: Simó Comas, Josep Casanovas (fill), Lluís Guixeras, Joan Tutó, Joan Giró i Josep Soler ("L'avi Soler").
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1953 (2)
Postal publicitària, amb la imatge d'un dels músics amb més carisma de la formació, que també era el representant per Barcelona. A Mataró, com veiem a la imatge següent, el representant era Josep Casanovas.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1953 (3)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


    Any 1954
Fotos individuals dels components, extretes d'un cançoner de l'any 1956. No obstant, crec que les fotos dels músics corresponen a la formació de 1954, exceptuant [veure Any 1955 (2)] el darrer, Joaquim Arabía i Reverter ["Quimet"].
De dalt a baix, i d'esquerra a dreta, i amb l'instrument que tocaven al Ball:
Ernest Margall i Fabrellas (trompeta), Josep Casanovas (bateria), Josep Genís (trombó), Josep Joli i Blanch (contrabaix), Joan Giró (saxo alt), Josep Soler ["L'avi Soler"] (saxo alt), Joan Tutó (saxo tenor), Jaume Vivolas i Viñals ["Met Cuca"] (trompeta), Lluís Guixeras (saxo tenor), Lluís Vivas (trompeta), Manel Casanovas (trombó), Pere Martínez (saxo baríton), Simó Comas (piano) i Joaquim Arabía Reverter ["Quimet"] (trompeta i veu). 
T'hi has fixat, quants bigotets ? Estaven de moda, sí senyor !
De tant en tant veia en Josep Joli (ha mort aquest any 2019), i, a més d'una posició perfecte en les mans, a l'hora d'agafar el contrabaix (o el violí), i d'un caràcter jovial, encara conservava el bigotet ... I també portava un programa de ràdio els dilluns i dijous, de 10 a 11 del matí, a Ràdio Cabanes.


Any 1955 (1)
Cartell de la Temporada 1955-1956.
Arxiu Martí Genís.


Any 1955 (2)
Full de presentació de principis de la temporada 1955-1956, amb expressió dels noms dels components i els instruments que tocaven. Els quatre darrers músics d'aquesta llista s'incorporaven aquella temporada).
Joan Tutó i Diffent (violí director, saxo i tenora), Simo Comas i Vives (piano, acordió i trombó), Josep Soler i Saurí ["L'avi Soler"] (violí, saxo i flabiol), Lluís Guixeras i Reig (saxo, clarinet i tenora), Joan Giró i Blanch (saxo, clarinet, violí i tible), Pere Martínez i Ibáñez (saxo baríton, clarinet, violí i tible), Lluís Vivas [al fulletó hi posa Vives] i Felices  (trompeta i violí), Josep Genís i Dalmau (trombó, fiscorn i violí), Joan Pujol i Amat [al fulletó hi posa Jordi] (trombó, fiscorn i violí), Josep Joli (contrabaix i violí), Pedro Pirfano i Zambrano (vocalista, a vegades tocava la tenora), Joaquim Borràs i Bonsoms (trompeta i violí), Joaquim [al fulletó hi posa Josep] Arabía Reverter ["Quimet"] (trompeta i violí) i Òscar Hernández i Tudela (bateria, violí i trombó).
Els representants eren Joan Giró i Lluís Vivas.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1955 (3)
Pedro Pirfano, vocalista. Era músic militar, i alguna vegada també agafava la tenora; va arribar a ser director de l'Orfeó Pamplonés, de l'Orquestra Simfònica de Bilbao i del Conservatori de Música de Biscaia. Es pot veure la seva biografia clicant aquí.


Any 1955 (4)
D'esquerra a dreta: Pedro Pirfano (guitarra), Simó Comas (acordió) i els violins: Joan Tutó, Joaquim Arabía, Josep Soler ("L'avi Soler"), Josep Genís, Lluís Vivas, Joan Pujol, Josep Joli, Joan Giró i Joaquim Borràs.


Any 1955 (5)
D'esquerra a dreta: Josep Genís (trombó), Joan Pujol (trombó), Joaquim Borràs (trompeta), Lluís Vivas (trompeta) i Joaquim Arabía ["Quimet"] (trompeta).


Any 1955 (6)
Els cinc saxos, d'esquerra a dreta: Lluís Guixeras, Josep Soler ("L'avi Soler"), Pere Martínez, Joan Tutó i Joan Giró.


Any 1955 (7)
D'esquerra a dreta: Óscar Hernández (bateria), Josep Joli (contrabaix) i Simó Comas (acordió).


Any 1955 (8)
Darrere: Òscar Hernández (bateria) i Josep Joli (contrabaix)
En segon terme: Joaquim Arabía ["Quimet"] (trompeta, que no es veu), Joaquim Borràs (trompeta), Lluís Vivas (trompeta), Josep Genís (trombó) i Joan Pujol (trombó)
Davant: Simó Comas (piano), Pedro Pirfano (cantant), Pere Martínez (saxo baríton), Joan Tutó (saxo tenor), Joan Giró (saxo alt), Josep Soler ["L'avi Soler"] (saxo alt) i Lluís Guixeras (saxo tenor).
Per cert, hi va haver un temps en què els cantants consideraven un signe d'elegància cantar amb la mà a la butxaca de l'americana ...


Any 1955 (9)
En Joaquim Arabía ("Quimet") és el primer a l'esquerra de la fila de davant, la resta de músics, com per exemple en Josep Genís (primer a l'esquerra de la fila de darrere), o en Simó Comas, a l'acordió són els mateixos de les fotos precedents.


Any 1956 (1)
Cartell de la temporada 1956-1957.
A dalt: Joan Tutó, Lluís Guixeras, Joan Bofill i Grau ("el Nano"), Desconegut i Pedro Pirfano
Segona fila: Josep ("Pitu") Moriscot i Pons, Josep Soler ("L'avi Soler") i Òscar Hernández
Tercera fila: Joaquim Arabía ("Quimet")
A baix: Pere Martínez, Josep Genís, Simó Comas, Albert Teixidor i Casanovas i Joan Giró.


Any 1956 (2)
El 27 d'Abril de 1956 van estrenar la sardana "Les Santes de Mataró" de Salvador Comas i Mas, dedicada a les patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana, que es veneren en aquesta festa mataronina. L'estrena es va fer al Teatre Monumental, en el marc d'una obra de Josep Comas (pare del compositor); també es feia un homenatge a la Cobla-orquestra Els Verds amb motiu del seu 25è aniversari.
Es reconeix fàcilment als músics Albert Teixidor (trompeta), Joaquim Arabía ["Quimet"] (trompeta) i Simó Comas (trombó). 
Els balladors són de la Colla Ilurenca, entre els quals hi podem veure, amb corbata i de cara a la càmera, al mateix Salvador Comas, que és el propietari d'aquesta fotografia.


Any 1957
Cartell de la temporada 1957-1958, amb un disseny molt similar al de la temporada anterior, i que presenta a dalt a la dreta un dibuix de Manuel Cuyàs i Duran.
A dalt: Enric Cabruja i Font, Lluís Guixeras, Joan Pujol i Joan Bofill ("el Nano")
Segona fila: Josep ("Pitu") Moriscot, Josep Soler ("L'avi Soler") i Òscar Hernández
Tercera fila: Joaquim Arabía ("Quimet")
A baix: Pere Martínez, Josep Genís, Simó Comas, Albert Teixidor i Joan Giró.
Foto: Arxiu Enric Cabruja i Font.


Any 1958 (1)
Portada del díptic que van fer l'any 1958*, fet a la Impremta Mas, de Mataró.
* Aquest any el poso per aproximació, basant-me en fotos anteriors i posteriors. He de dir que la Cobla-orquestra Els Verds se'm resisteix a l'hora d'establir les dates, degut a que les poques fonts directes que he consultat no disposaven d'aquesta informació precisa.
Foto: Arxiu Enric Cabruja i Font.


Any 1958 (2)
A l'interior del díptic es relaciona el personal artístic, diferenciant les noves incorporacions dels components de la temporada anterior. El primer o primers instruments citats per a cadascú corresponen a la formació de Ball i Concert, i el darrer és el que tocaven a la Cobla.
Músics de la temporada anterior:
Simó Comas i Vives: director, piano, acordió i trombó
Joan Giró i Blanch: saxo alt, clarinet, violí i tible
Lluís Guixeras i Reig: saxo tenor, clarinet, violí i tenora
Pere Martínez i Ibáñez: saxo baríton, flauta, flautí, clarinet i tible
Enric Cabruja i Font: saxo tenor, violí i tenora
Josep Genís i Dalmau: trombó, violí i fiscorn
Joaquim Arabía i Reverter: trompeta (orquestra), bateria, violí i trompeta (cobla)
Albert Teixidor i Casanovas: trompeta (orquestra), violí i trompeta (cobla)
Òscar Hernández i Tudela: cantant, bateria, tímpanis, violí i trombó
Josep Moriscot i Pons: contrabaix
Músics incorporats aquesta temporada:
Ernest Clariana i Julià: saxo alt, violoncel, clarinet, violí i flabiol
Celso Guirao i Noguerol: trombó, violí i fiscorn
Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa"): trompeta
Foto: Arxiu Enric Cabruja i Font.


Any 1959 (1)
Darrere: Pere Xxx (bateria, de Granollers), Joaquim Arabía (trompeta), Pere Rabaseda i Serrallonga ["Pere Llebre"] (trompeta) i Albert Teixidor (trompeta)
Al mig: Josep ["Pitu"] Moriscot (contrabaix), Enric Bosch i Quintana (trombó i cantant), Celso Guirao (trombó) i Pere Vergés i Plademunt (trombó)
Davant: Simó Comas (piano), Lluís Guixeras (saxo tenor), Santiago Salip (saxo tenor), Joan Giró (saxo alt), Ernest Clariana (saxo alt) i Pere Martínez (saxo baríton).
Moltes fotos d'aquesta entrada són extretes d'un blog que hi havia (i que ja no existeix) dedicat a Joaquim Arabía Reverter ("Quimet"), músic de Mataró.


Any 1959 (2)
Mateixos components que la foto Any 1958 (1).


Any 1959 (3)
Mateixos components que la foto Any 1958 (1).


Any 1959 (4)
Darrere: Joaquim Arabía ("Quimet"), Pere Rabaseda ("Pere Llebre"), Albert Teixidor, Simó Comas, Enric Bosch, Pere Vergés i Celso Guirao.
Davant: Ernest Clariana, Pere Martínez, Joan Giró, Lluís Guixeras, Santiago Salip i Josep ("Pitu") Moriscot.


Any 1959 (5)
Foto parcial en formació de Cobla.
Darrere: Joaquim Arabía ("Quimet"), Pere Rabaseda ("Pere Llebre"), Albert Teixidor, Simó Comas, Enric Bosch i Pere Vergés
Davant: Joan Giró, Lluís Guixeras i Santiago Salip.
Foto: Arxiu Enric Bosch.


Any 1959 (6)
Passejant per Mataró.
Drets: Enric Bosch, Albert (?) Oleart, Albert Teixidor, Pere Vergés i Santiago Salip
Assegut: Pere Xxx.
Foto: Arxiu Enric Bosch.


Any 1959 (7)
Passejant per Mataró.
D'esquerra a dreta: Josep ("Pitu") Moriscot, Pere Xxx, Simó Comas, Enric Bosch, Albert Teixidor i Santiago Salip.
Foto: Arxiu Enric Bosch.


Any 1962
Cartell de la temporada 1962-1963.
Destacat a la dreta, el cantant, Josep Mª Planes
A dalt: Amado Guirao i Noguerol, Lluís Guixeras, Celso Guirao i Noguerol i Antoni Noguerol (oncle de Celso i Amado)
Al mig: Joan Almirall i Pruna, Ernest Clariana i Julià i Alexandre Port i Serra ("Sandro")
A baix: Desconegut, Desconegut, Salvador Santamans Juvell, Robert Viñals i Gispert ("el Guapo") i Joan Giró.
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1963
Cartell de la temporada 1963-1964.
De fet em va arribar la foto sensa el rètol i una mica malmesa, degut a que el cartell estava enganxat en una paret, i al treure'l es va estripar en un parell de punts. El rètol l'he afegit jo.
Els components són més o menys els del cartell anterior, amb excepció del cantant, que veiem en el centre de la imatge, entre els dos acordions: Manuel ("Manu") Macià i Vilà, acabat d'arribar del servei militar. La composició feta pel dissenyador fa que la majoria de músics surtin dues vegades, amb instrument de vent i instrument de corda. Per exemple, el cantant també el podem veure a la dreta de la imatge, una mica d'esquenes i tocant el contrabaix.
Foto: Barber. Arxiu Manuel Macià i Vilà.Anys 60
Darrere: Albert Teixidor, Desconegut, Ernest Clariana i Julià i Lluís Guixeras i Reig
Al mig: Simó Comas i Vives, Joan Giró, Amado Guirao i Noguerol i Joaquim Arabía i Reverter
Davant: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut, Antoni Noguerol i Celso Guirao i Noguerol.
Es van desfer l'any 1966.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!