T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 6 de novembre del 2013

ELS MONTBLANQUINS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1930 (1)
Cobla-orquestra de Montblanc que adopta per primera vegada a la Conca de BarberĂ  el model de Cobla empordanesa, sota els auspicis del Centre CatalĂ , de Montblanc, entitat constituĂŻda el 27 de Maig de 1930, i continuadora de l'antiga Joventut Nacionalista. L'article primer dels seus estatuts, degudament inscrits al Govern Civil, consignava que
"ve a treballar per a la consecució de l'autonomia de Catalunya. A més tindrà altres finalitats de caràcter cultural"
Les primeres gestions de la Junta del nou Centre CatalĂ  amb exclusiĂł de tota activitat polĂ­tica, degut a les circumstĂ ncies del moment que no ho permetien, van ser doncs de carĂ cter cultural. Es feien treballs preliminars per constituir la SecciĂł Foment de les nostres dances per la qual cosa es va nomenar una comissiĂł organitzadora, integrada per Manuel Ferrer i Malagrida, Josep Monfar i Pellicer, Anton Guarro i CortĂ©s, i Gumersind Maseras i Bertran. La Junta Directiva, d'acord amb alguns elements musicals de la vila, va aconseguir la formaciĂł de la Cobla Els Montblanquins, adquirint l'instrumental necessari.
A la foto podem veure la primera actuació a l'envelat muntat a la Plaça de Catalunya pel Centre Català de Montblanc el 28 de Setembre de 1930, durant les festes de Sant Miquel.
Darrere: Josep EscotĂ© i RuĂ© ["el Josep de cal Coleto"] (2n trompeta), TomĂ s RosellĂł i Comas (1er trompeta), Ramon Pedrol (1er fiscorn), Josep MÂȘ Maseras i FarrĂ© (2n fiscorn), Maties EscotĂ© i RuĂ© [?] (trombĂł) i Eloi Dalmau i Marsal (contrabaix)
Davant: Josep MÂȘ RosellĂł i Garriga (flabiol), Josep Maseras i Bertran (2n tible), Josep Ribes i EscotĂ© (1er tible), Gumersind Maseras i Bertran (1er tenor) i Anton Guarro i CortĂ©s (2n tenor)
Foto: Museu Comarcal de la Conca de BarberĂ .


Any 1930 (2)
Després del seu debut a les festes de Sant Miquel (foto anterior), els veiem anunciats a la Plaça d'en Prat de la Riba, de Montblanc, en un acte promogut pel Centre Català.
Programa extret del diari Aires de la Conca, en la seva ediciĂł de 12 d'Octubre de 1930, pĂ gina 6.


Any 1930 (3)
Tocant sardanes a la Plaça.


Any 1931 (1)
Anunci aparegut al programa de la Festa Major de Montblanc, editat per l'Ajuntament. El dibuix original de la Cobla (1918) Ă©s obra de Joan GarcĂ­a Junceda i Supervia, que signava Junceda.
Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de BarberĂ . Col·lecciĂł Antoni RosellĂł.


Any 1931 (2)
Ballada de sardanes que podria molt bĂ© ser el 15 d'Abril de 1931, l'endemĂ  de la proclamaciĂł de la RepĂșblica.
Darrere: TomĂ s RosellĂł i Comas (2n trompeta), Josep EscotĂ© i RuĂ© ["el Josep de cal Coleto"] (1er trompeta), Ramon Pedrol (1er fiscorn), Josep MÂȘ Maseras i FarrĂ© (2n fiscorn), Maties EscotĂ© i RuĂ© (trombĂł) i Eloi Dalmau i Marsal (contrabaix)
Davant: Josep MÂȘ RosellĂł i Garriga (flabiol), Josep Ribes i EscotĂ© (1er tible), Gumersind Maseras i Bertran (1er tenor i director) i Anton Guarro i CortĂ©s (2n tenor)
Falta el 2n tible, Josep Maseras i Bertran.
Foto: Museu Comarcal de la Conca de BarberĂ .


Any 1933
Rebut per acompanyar un enterrament a Barberà de la Conca, datat el 27 de Juny de 1933 i signat per Gumersind Maseras. Podem observar que en l'encapçalament hi ha els dos noms amb quÚ treballaven, depenent de la feina contractada: Quintet i Orquestrina Maseras i Cobla-orquestra Els Montblanquins. Transcric el text literalment:

He rebut de la comició de actes civics la cantitat de 65 pts per acompañå un antarrament am banda de 8 executans y gastos de viatja.
BarbarĂĄ 27 de 6 de 1933
G Maseras

Les 65 pessetes corresponien a 54 pessetes per la feina i 11 pessetes pel viatge.No em consten més actuacions amb el nom de Els Montblanquins després de la seva participació a l'Aplec de ButsÚnit (Lleida), el mes d'Octubre de 1933.


NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentaciĂł extreta dels dos llibres segĂŒents, de NĂșria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la prĂČpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de FrancolĂ­, Sarral i Solivella
CossetĂ nia Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de BarberĂ 
(1936-1979)
CossetĂ nia Edicions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!