T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

divendres, 13 de desembre de 2013

MASERAS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1928 (1)
Cobla-orquestra de Montblanc.
Va nĂ©ixer com a quartet i desprĂ©s quintet l'any 1922, convertint-se en Orquestrina l'any 1928, i en Cobla-orquestra l'any 1933, recollint el testimoni de la Cobla-orquestra Els Montblanquins, desfeta l'any 1932.
En aquesta imatge, la tarja de presentaciĂł de l'Orquestrina, de 1928.
El nucli primigeni de mĂșsics provenia de l'Orquestra La Vella, i eren: Gumersind Maseras i Domingo, Joan Maseras i Domingo, Llorença Maseras i Domingo, Josep Maseras i Bertran, Gumersind Maseras i Bertran i Ramon Maseras i FerrĂ©.
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1928 (2)
Revers de la tarja, on s'explica les diferents combinacions instrumentals que poden fer depenent de si els volen llogar amb piano o sense.
També es fa constar el nom del representant, Gumersind Maseras (i Domingo)
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1929
Aquest anunci apareixia al programa de les Festes de Sant Miquel de Montblanc l'any 1929.
Foto: Fons Impremta Requesens (Montblanc).


Any 1933
Rebut per acompanyar un enterrament a Barberà de la Conca, datat el 27 de Juny de 1933 i signat per Gumersind Maseras. Podem observar que en l'encapçalament hi ha els dos noms amb quÚ treballaven, depenent de la feina contractada: Quintet i Orquestrina Maseras i Cobla-orquestra Els Montblanquins. Transcric el text literalment:

He rebut de la comició de actes civics la cantitat de 65 pts per acompañå un antarrament am banda de 8 executans y gastos de viatja.
BarbarĂĄ 27 de 6 de 1933
G Maseras

Les 65 pessetes corresponien a 54 pessetes per la feina i 11 pessetes pel viatge.


Any 1934
Cartell de l'orquestrina ben original, que combina dibuix i fotografia, i que inclou la paraula de moda en aquell moment: Jazz. Aquest cartell podria ser de 1932 o 1933, o fins i tot, per l'aspecte dels mĂșsics comparant amb la foto segĂŒent, una mica anterior.
A dalt, d'esquerra a dreta: Desconegut (saxo alt), Anton Guarro i CortĂ©s (saxo alt), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta) i Desconegut (trombĂł)
A baix: Ramon Maseras i Ferré (bateria) i Gumersind Maseras i Bertran (piano i director).
Foto: Museu Comarcal de la Conca de BarberĂ .


Any 1935
La segĂŒent temporada es produeix un canvi estilĂ­stic en el vestuari, i comencen a ser coneguts tambĂ© com Els Blaus, possiblement pel color de les jaquetes. Canvia tambĂ© la presentaciĂł publicitĂ ria, i aquesta foto Ă©s del mateix disseny que es pot trobar en aquest blog en la majoria d'Orquestrines dels anys 30. L'estĂštica del moment propiciava moltes vegades que en segon terme hi apareguĂ©s dibuixat un mĂșsic o ballarĂ­ negre, mĂ xim exponent de la modernitat jazzĂ­stica que venia de l'altre costat de l'AtlĂ ntic.
D'esquerra a dreta: Ramon Pedrol ["Ramon Joanot"] (trombó), Eloi Dalmau i Marsal (helicó), Desconegut (trompeta), Josep Maseras i Bertran (saxo tenor), Anton Guarro i Cortés (saxo alt), Ramon Maseras i Ferré (bateria) i Gumersind Maseras i Bertran (piano i director).
Com tantes formacions musicals, es van dissoldre amb l'esclat de la guerra civil. Després de la guerra alguns dels components van formar, juntament amb membres de l'Orquestrina The Yankys Boys, la Cobla-orquestra España.
Fotografia Niepce (Reus), Museu Comarcal de la Conca de BarberĂ .


NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentaciĂł extreta dels dos llibres segĂŒents, de NĂșria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la prĂČpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de FrancolĂ­, Sarral i Solivella
CossetĂ nia Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de BarberĂ 
(1936-1979)
CossetĂ nia Edicions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!