T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 13 de desembre del 2013

LA VELLA (Montblanc)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1910
Orquestra de Montblanc. AquĂ­ tenim les tres cares escrites d'un dĂ­ptic datat aproximadament l'any 1910.
Els components indicats a la segona pĂ gina sĂłn:
Macià Maseras i Farriol (violí), Gumersind Maseras i Domingo (violí), Jaume Bordell (viola), Eloi Dalmau (contrabaix), Josep Guarro (flauta), Josep Ribas (clarinet), Raimon Fort (clarinet), Josep Escoté (cornetí), Joan Gondolbeu (cornetí) i Joan Maseras i Domingo (fiscorn).
Segons explica NĂșria Medrano i Torres en el seu article Dades inĂšdites sobre la trajectĂČria de l’orquestra La Nova, de Montblanc (1910-1917):
A mitjan segle XIX existia a Montblanc una Ășnica agrupaciĂł instrumental, La MĂșsica del Coleto. En dividir-se en dos l’any 1850 en sorgiren la MĂșsica Nova, fundada pel nunciet Andreu Miquel GallofrĂ© (Montblanc, 1826-?) i la MĂșsica Vella, sota la direcciĂł del coleto Jaume EscotĂ© GelambĂ­ (Montblanc, 1824-1887).
A partir d’aquest moment s’inicia una llarga trajectĂČria de les dues formacions, a cops separades i a cops unides. En les etapes de divisiĂł la rivalitat era forta, ja que ambdues estaven adscrites a entitats diferents i formaren unes agrupacions corals que van potenciar encara mĂ©s la competĂšncia. El trencament definitiu es produeix el 1883.
La Nova perdura fins el 1921, tot i que alguns mĂșsics continuen fins el 1923, en una nova formaciĂł filial anomenada Banda La Montblanquina, dirigida per Joan CausĂ­ Prats (Montblanc, 1881-1949), i La Vella realitza l’Ășltim concert el 1930.
Foto: Museu Comarcal de la Conca de BarberĂ .


Any 1918
En aquesta foto de l'Orquestra, feta concretament el dia 28 de Setembre de 1918, i que presento en dues versions, hi podem veure:
Drets: Eloi Dalmau i Marsal (contrabaix i tuba), Josep EscotĂ© i RuĂ© ["el Josepet de cal Coleto"] (cornetĂ­), Joan Gondolbeu ["en Joan de la Gaseta"] (cornetĂ­), Josep Moix i Comas (clarinet), Josep Ribes i EscotĂ© (clarinet), Josep Guarro i Figuerola (flauta) i Joan AnglĂšs i CatalĂ  (fiscorn)
Asseguts: Jaume EscotĂ© i Òdena (violĂ­, piano idirector), Ramon Vives i Poblet (violĂ­), Jaume Bordell i Casas (violĂ­, viola i trombĂł) i Josep Riber (violĂ­).
Foto: Arxiu particular de Teresa Ribas i Roset.


Any 1921
ProcessĂł amb motiu de l'acte d'inauguraciĂł de les escoles nacionals, pagades pel patrici Josep Balcells i Cortada, a MontornĂšs de Segarra. Hi va assitir ValentĂ­ Carulla i Margenat, rector de la Universitat de Barcelona, entre altres autoritats locals.
Darrere: Desconegut (violí), Josep Ribes (violí), Jaume Bordell (violí) i Jaume Escoté (violí, una mica més enrere)
En segon terme: Josep Guarro (flauta), Josep Moix (clarinet) i Josep Riber (clarinet)
Davant: Joan Gondolbeu ["en Joan de la Gaseta"] (cornetĂ­), Josep EscotĂ© ["el Josepet de cal Coleto"] (cornetĂ­), Desconegut (fiscorn).
Foto: BrangulĂ­. Arxiu Nacional de Catalunya.


NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentaciĂł extreta dels dos llibres segĂŒents, de NĂșria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la prĂČpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de FrancolĂ­, Sarral i Solivella
CossetĂ nia Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de BarberĂ 
(1936-1979)
CossetĂ nia Edicions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!