T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 14 de novembre del 2012

MOLINS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1944
L’any 1940, desprĂšs de la desfeta que va patir tota manifestaciĂł de cultura al nostre paĂ­s (arran de la Guerra Civil), el mĂșsic sabadellenc Josep Molins i FĂ bregas va madurar la idea de formar una Cobla a Sabadell.
Ell tenia al seu cĂ rrec una petita Orquestrina, anomenada Melodian’s, que tocava de tant en tant algun arranjament de sardanes. Per dur a terme el seu projecte va arreplegar mĂșsics que venien de diferents cobles desfetes durant la guerra. Va estar molt de sort ja que va reunir un grup de mĂșsics de gran qualitat, i aixĂ­ va poder debutar el 18 de febrer de 1940 a la Plaça Major de Sabadell, adoptant el nom de Cobla Molins.
En poc temps el nom de Cobla Molins es va fer un lloc important dins l’Ă mbit de la mĂșsica per Cobla i les actuacions de compromĂ­s es van multiplicar (Esbart Verdaguer, Palau de la MĂșsica, viatges a Madrid, ValĂšncia, Bilbao, Sevilla....). En els cercles sardanĂ­stics es començà a anomenar a la cobla com “la petita Bisbal”, comparant-la aixĂ­ amb la cobla mĂ©s famosa del moment: La Principal de la Bisbal.
Pel que fa als components d’aquesta primera cobla Molins, com a curiositat podem dir que malgrat aquests Ăšxits, la cobla va actuar 7 anys sense trombĂł, lloc que va ser encomanat a Joan Parera. TambĂ© cal destacar l’entrada l’any 1944 de l’excel·lent trompetista Josep Auferil i Costa que, amb el pas dels anys, es convertiria en la figura mĂ©s rellevant que ha tingut la cobla en la seva dilatada histĂČria.
Josep Molins compaginava la Cobla amb la feina de Mestre de Capella de la ParrĂČquia de la PurĂ­ssima de Sabadell i a mida que les actuacions es multiplicaven va considerar que no podia amb les dues feines. Per aixĂČ durant l’estiu de 1952, quan ja no era l’intĂšrpret habitual de flabiol de la formaciĂł, va demanar a la cobla Molins que canviĂ©s el nom i es refundĂ©s, escollint ja aleshores el nom de Cobla Sabadell.
Recomano la web de la Cobla Sabadell per a una informaciĂł mĂ©s detallada en quant a la seva histĂČria i evoluciĂł, aixĂ­ com dades biogrĂ fiques i fotografies de Josep Molins.
A la foto hi tenim:
En el centre de la imatge, Josep Molins (flabiol i director), i desprĂ©s, formant la "M" :
Columna esquerra, de dalt a baix: Joan Parera i Reinés (trombó), Damià Lorente (1er fiscorn), Josep Torrellas (2n fiscorn) i Pere Tiana (contrabaix)
Al mig, a banda i banda del director: Salvador Illa (1er tenor) i NarcĂ­s Colom i Molla ["Ciset"] (1er tible)
Columna dreta, de dalt a baix: Francesc Gutsens i Torra (2n tible), Ramon Carbonell (2n tenor), Iu Alavedra i Ferrer (1er trompeta) i Josep Auferil (2n trompeta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!