đ LLEGEIX, SISPLAU :
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:
Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sĂ, et convido a gaudir del meu treball:
LA PRINCIPAL, de Sabadell
Any 1905 (1)
A veure ... Aquesta Orquestra (no em consta que fessin Cobla, encara que sĂ tocaven sardanes, en formaciĂł d'Orquestra, i perquĂš començaven a estar de moda, el pĂșblic en reclamava) Ă©s de Sabadell, el dĂptic Ă©s de 1905 (ho posava escrit a llapis a l'original) i s'anomenaven La Principal. Es va crear l'any 1905, segons es pot llegir a la Revista de Sabadell, de 21 de Maig d'aquell any.
No tenen res a veure amb
La Principal de Sabadell, creada l'any 1932 al escindir-se uns quants mĂșsics de la
Cobla-orquestra La Principal del VallĂšs, tal com es pot veure documentat mĂ©s avall. PerĂČ precisament per no crear confusiĂł, la incloc en aquesta entrada. Seria doncs, l'
Orquestra La Principal, de Sabadell.
Per les dades que he anat recollint, varen tenir una curta existĂšncia, fins l'any 1908; veig alguns dels seus components en d'altres formacions ja a partir de 1907.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Any 1905 (2)
Part interior del dĂptic, on es relaciona el personal artĂstic i es fa la presentaciĂł en societat de l'Orquestra. Els mĂșsics eren els segĂŒents:
Pere MartĂ (violĂ director), Manel Sans (violĂ solista), Esteve Serra (1er violĂ), Pere Roca (2n violĂ), Joan Casarramona (flauta solista), JesĂșs Cabanas (clarinet solista), AgustĂ Roca (2n clarinet), Alfons Borri i AmigĂł (cornetĂ solista), Josep VilatobĂ i FĂgols* (cornetĂ solista -vaja aquĂ ningĂș volia fer el 2n-), Miquel FarrĂ© i Llonch (fiscorn solista) i Llorenç RegĂ s i SaurĂ (contrabaix).
* També era el representant.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Any 1905 (3)
Part posterior del dĂptic, on es veu el nom de la impremta, Tugas, de Sabadell; per cert, tal com es pot observar, a principis de segle XX s'escrivia Imprempta, amb la "p" entre la "m" i la "t".
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Retrat d'estudi amb passepartout, en el qual hi veiem un mĂșsic menys que en la relaciĂł exposada a [Any 1905 (2)]; concretament formen amb un violĂ menys.
Foto: Antonio Soldevila i LĂłpez de Ochoa*. Arxiu Jaume Nonell.
Faig un detall del retrat, per veure millor els mĂșsics.
Drets: Llorenç Regàs i Saurà (contrabaix), Miquel Farré i Llonch (fiscorn),
Alfons Borri i AmigĂł (cornetĂ), Josep VilatobĂ i FĂgols (cornetĂ i representant), JesĂșs Cabanas (clarinet solista) i AgustĂ Roca (2n clarinet) [els noms dels dos clarinetistes podrien estar girats]
Asseguts: Desconegut (violĂ), Pere MartĂ [i PeydrĂł?] (violĂ director), Desconegut (violĂ) i Joan Casarramona (flautĂ).
Els noms dels dos violins desconeguts estarien entre aquests tres: Manel Sans, Esteve Serra o Pere Roca.
Foto: Antonio Soldevila i LĂłpez de Ochoa. Arxiu Jaume Nonell.
LA PRINCIPAL DE SABADELL
Any 1932 (1)
Cobla-orquestrina creada a partir de la marxa de dos valuosos elements de la
Cobla-orquestra La Principal del VallĂšs: NarcĂs Colom i Molla (
"Ciset") i Josep Jubert i Escapa, que van buscar mĂșsics a correcuita, i en uns pocs mesos van debutar al Teatre Euterpe, de Sabadell, el dia 1 de Desembre de 1932.
Es van desfer l'any 1936, a causa de la guerra incivil. Passada la guerra, alguns dels seus membres van formar part, sota la direcciĂł d'en
Josep Molins i Fà bregas (que també va ser membre de
La Principal de Sabadell), de l'
Orquestrina Melodians, que successivament es convertiria en la
Cobla Molins i la
Cobla Sabadell.
Per gentilesa d'Albert Gutsens, fill d'un dels fundadors de La Principal de Sabadell, en Francesc Gutsens, en Josep Valldaura em fa arribar un tarjetĂł en forma de dĂptic, del quĂš veiem aquĂ la portada, amb els noms dels representants.
Foto: Arxiu Albert Gutsens.
Any 1932 (3)
Segona pĂ gina del dĂptic, en formaciĂł de Cobla.
Darrere: Tomàs Cruselles, Rafael López, Claudi Claveria, Francesc Fortuny, Jeroni Vilallonga i Feliu Fusté
Foto: Arxiu Albert Gutsens.
Tercera pĂ gina del dĂptic, en formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Claudi Claveria (trombó), Francesc Gutsens (jazzband), Francesc Fortuny (helicó), Feliu Fusté (banjo) i Joan Pijoan (piano)
Davant: Rafael LĂłpez (trompeta), TomĂ s Cruselles (trompeta), Josep Jubert (saxo tenor), NarcĂs Colom ["Ciset"] (saxo alt), Emili ["Miliu"] Masoliver (saxo alt) i Jeroni Vilallonga (violĂ).
Foto: Arxiu Albert Gutsens.
Darrera pĂ gina del dĂptic, amb el text de presentaciĂł. Ăs una mica recargolat, perĂČ amb un llenguatge culte i curĂłs, que mereix ser llegit. No obstant, i parlo per experiĂšncia, doncs a mĂ m'ha passat alguna vegada, estic segur de que el que va dissenyar el dĂptic es devia estirar els cabells quan va veure que en la penĂșltima paraula l'impressor es va descuidar una "o", posant afectusa en lloc d' afectuosa ...
Foto: Arxiu Albert Gutsens.
Cartell i detall en formaciĂł d'Orquestrina.
Ostres quina gracia trobar el teu blog. Josep Jubert Escapa era el meu avi.
ResponElimina