T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimecres, 14 de novembre de 2012

LA PRINCIPAL DE SABADELL

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1905 (1)
A veure ... Aquesta Orquestra (no em consta que fessin Cobla, encara que sĂ­ tocaven sardanes, en formaciĂł d'Orquestra, i perquĂš començaven a estar de moda, el pĂșblic en reclamava) Ă©s de Sabadell, el dĂ­ptic Ă©s de 1905 (ho posava escrit a llapis a l'original) i s'anomenaven La Principal. No tenen res a veure amb La Principal de Sabadell, creada l'any 1932 al escindir-se uns quants mĂșsics de la Cobla-orquestra La Principal del VallĂšs, tal com es pot veure documentat mĂ©s avall. PerĂČ precisament per no crear confusiĂł, la incloc en aquesta entrada. Seria doncs, l'Orquestra La Principal, de Sabadell.
Per les dades que he anat recollint, varen tenir una curta existĂšncia, fins l'any 1908; veig alguns dels seus components formant part d'altres Cobles i Orquestres ja a partir de 1907. Semblaria una d'aquelles Orquestres, com l'Orquestra Cabanas, formades per mĂșsics del Gran Teatre del Liceu que, quan acabaven la temporada operĂ­stica i concertĂ­stica al teatre, treballaven durant l'estiu actuant a les Festes Majors de la provĂ­ncia de Barcelona.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1905 (2)
Part interior del dĂ­ptic, on es relaciona el personal artĂ­stic i es fa la presentaciĂł en societat de l'Orquestra. Els mĂșsics eren els segĂŒents:
Pere MartĂ­ (violĂ­ director), Manel Sans (violĂ­ solista), Esteve Serra (1er violĂ­), Pere Roca (2n violĂ­), Joan Casarramona (flauta solista), JesĂșs Cabanas (clarinet solista), AgustĂ­ Roca (2n clarinet), Alfons Borri i AmigĂł (cornetĂ­ solista), Josep VilatobĂ  (cornetĂ­ solista -vaja aquĂ­ ningĂș volia fer el 2n-), Miquel FarrĂ© i Llonch (fiscorn solista) i Llorenç RegĂ s i SaurĂ­ (contrabaix).
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1905 (3)
Part posterior del dĂ­ptic, on es veu el nom de la impremta, Tugas, de Sabadell; per cert, tal com es pot observar, a principis de segle XX s'escrivia Imprempta, amb la "p" entre la "m" i la "t".
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1932 (1)
Cobla-orquestrina creada a partir de la marxa de dos valuosos elements de la Cobla-orquestra La Principal del VallĂšs: NarcĂ­s Colom i Molla ("Ciset") i Josep Jubert i Escapa, que van buscar mĂșsics a correcuita, i en uns pocs mesos van debutar al Teatre Euterpe, de Sabadell,  el dia 1 de Desembre de 1932.
Es van desfer l'any 1936, a causa de la guerra incivil. Passada la guerra, alguns dels seus membres van formar part, sota la direcciĂł d'en Josep Molins i FĂ bregas (que tambĂ© va ser membre de La Principal de Sabadell), de l' Orquestrina Melodians, que successivament es convertiria en la Cobla Molins i la Cobla Sabadell.


Any 1932 (2)
Per gentilesa d'Albert Gutsens, fill d'un dels fundadors de La Principal de Sabadell, en Francesc Gutsens, en Josep Valldaura em fa arribar un tarjetĂł en forma de dĂ­ptic, del quĂš veiem aquĂ­ la portada, amb els noms dels representants.
Foto: Arxiu Albert Gutsens.


Any 1932 (3)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, en formaciĂł de Cobla.
Darrere: Tomàs Cruselles, Rafael López, Claudi Claveria, Francesc Fortuny, Jeroni Vilallonga i Feliu Fusté
Davant: Joan Pijoan, Francesc Gutsens, NarcĂ­s Colom i Molla ("Ciset"), Josep Jubert i Escapa i Emili ("Miliu") Masoliver.
Foto: Arxiu Albert Gutsens.


Any 1932 (4)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic, en formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Claudi Claveria (trombó), Francesc Gutsens (jazzband), Francesc Fortuny (helicó), Feliu Fusté (banjo) i Joan Pijoan (piano)
Davant: Rafael LĂłpez (trompeta), TomĂ s Cruselles (trompeta), Josep Jubert (saxo tenor), NarcĂ­s Colom ["Ciset"] (saxo alt), Emili ["Miliu"] Masoliver (saxo alt) i Jeroni Vilallonga (violĂ­).
Foto: Arxiu Albert Gutsens.


Any 1932 (5)
Darrera pĂ gina del dĂ­ptic, amb el text de presentaciĂł. És una mica recargolat, perĂČ amb un llenguatge culte i curĂłs, que mereix ser llegit. No obstant, i parlo per experiĂšncia, doncs a mĂ­ m'ha passat alguna vegada, estic segur de que el que va dissenyar el dĂ­ptic es devia estirar els cabells quan va veure que en la penĂșltima paraula l'impressor es va descuidar una "o", posant afectusa en lloc d' afectuosa ...
Foto: Arxiu Albert Gutsens.


Anys 30
Cartell i detall en formaciĂł d'Orquestrina.
La foto semblaria de Josep Masana i Fargas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!