T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

NOTES:

Si deixas un comentari, posa el teu nom i correu, sisplau, i et podré contestar.

Si et vols descarregar alguna foto, endavant!
Només et demano que si la publiques, citis la font.

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina,
(a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació.

Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

miércoles, 6 de noviembre de 2013

ELS MONTBLANQUINS
NOTA PRÈVIA (escric això el dia 8 de Maig de 2015):
Les circumstàncies personals fan que posi a la venda la casa on visc, en una petita urbanització al mig del bosc, a 10 km d'Amer o La Cellera de Ter (comarca de La Selva), anant cap el Pantà de Susqueda; si algú hi està interessat o coneix algú que ho pogués estar, en aquest enllaç trobarà la descripció, forma de contacte, fotos i tota mena de detalls (la muntanyeta que es veu darrere la tercera foto forma part del terreny de la finca, uns 2000 m2)

COORDINADES GEOGRÀFIQUES :
41º 59’ 4.81” N
02º 33’ 5.71” E

COORDINADES GPS:
Latitud: 41.984669
Longitud: 2.551585

Gràcies per la teva atenció, i ara sí, et convido a gaudir del meu treball:
Any 1930 (1)
Cobla-orquestra de Montblanc que adopta per primera vegada a la Conca de Barberà el model de Cobla empordanesa, sota els auspicis del Centre Català, de Montblanc, entitat constituïda el 27 de Maig de 1930, i continuadora de l'antiga Joventut Nacionalista. L'article primer dels seus estatuts, degudament inscrits al Govern Civil, consignava que
"ve a treballar per a la consecució de l'autonomia de Catalunya. A més tindrà altres finalitats de caràcter cultural"
Les primeres gestions de la Junta del nou Centre Català amb exclusió de tota activitat política, degut a les circumstàncies del moment que no ho permetien, van ser doncs de caràcter cultural. Es feien treballs preliminars per constituir la Secció Foment de les nostres dances per la qual cosa es va nomenar una comissió organitzadora, integrada per Manuel Ferrer i Malagrida, Josep Monfar i Pellicer, Anton Guarro i Cortés, i Gumersind Maseras i Bertran. La Junta Directiva, d'acord amb alguns elements musicals de la vila, va aconseguir la formació de la Cobla Els Montblanquins, adquirint l'instrumental necessari.
A la foto podem veure la primera actuació a l'envelat muntat a la Plaça de Catalunya pel Centre Català de Montblanc el 28 de Setembre de 1930, durant les festes de Sant Miquel.
Darrere: Josep Escoté i Rué ["el Josep de cal Coleto"] (2n trompeta), Tomàs Roselló i Comas (1er trompeta), Ramon Pedrol (1er fiscorn), Josep Mª Maseras i Farré (2n fiscorn), Maties Escoté i Rué [?] (trombó) i Eloi Dalmau i Marsal (contrabaix)
Davant: Josep Mª Roselló i Garriga (flabiol), Josep Maseras i Bertran (2n tible), Josep Ribes i Escoté (1er tible), Gumersind Maseras i Bertran (1er tenor) i Anton Guarro i Cortés (2n tenor)
Foto: Museu Comarcal de la Conca de Barberà.


Any 1930 (2)
Després del seu debut a les festes de Sant Miquel (foto anterior), els veiem anunciats a la Plaça d'en Prat de la Riba, de Montblanc, en un acte promogut pel Centre Català.
Programa extret del diari Aires de la Conca, en la seva edició de 12 d'Octubre de 1930, pàgina 6.
Any 1930 (3)
Tocant sardanes a la Plaça.


Any 1931 (1)
Anunci aparegut al programa de la Festa Major de Montblanc, editat per l'Ajuntament. El dibuix de la Cobla és obra de Joan García Junceda i Supervia, que signava Junceda.
Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Col·lecció Antoni Roselló.


Any 1931 (2)
Ballada de sardanes que podria molt bé ser el 15 d'Abril de 1931, l'endemà de la proclamació de la República.
Darrere: Tomàs Roselló i Comas (2n trompeta), Josep Escoté i Rué ["el Josep de cal Coleto"] (1er trompeta), Ramon Pedrol (1er fiscorn), Josep Mª Maseras i Farré (2n fiscorn), Maties Escoté i Rué (trombó) i Eloi Dalmau i Marsal (contrabaix)
Davant: Josep Mª Roselló i Garriga (flabiol), Josep Ribes i Escoté (1er tible), Gumersind Maseras i Bertran (1er tenor i director) i Anton Guarro i Cortés (2n tenor)
Falta el 2n tible, Josep Maseras i Bertran.
No em consten més actuacions després de la seva participació a l'Aplec de Butsènit (Lleida), el mes d'Octubre de 1933, tot i que, havent plegat ja l'any 1932, en aquesta ocasió podrien ser ja la Cobla-orquestra Maseras.
Foto: Museu Comarcal de la Conca de Barberà.


NOTA:
Aquesta entrada compta amb documentació extreta dels dos llibres següents, de Núria Medrano i Torres, i amb fotografies que m'ha cedit la pròpia autora:


MÚSICS I BALL A LA CONCA DE BARBERÀ
Un segle d'agrupacions instrumentals (1844-1936)
Els casos de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sarral i Solivella
Cossetània Edicions


BALLEM?
Les orquestres a la Conca de Barberà
(1936-1979)
Cossetània Edicions

No hay comentarios:

Publicar un comentario

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!