T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 6 de desembre del 2012

LA JUVENIL FARNENSE

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1897
Cobla-orquestra impulsada l'any 1892 per Bonaventura Frigola i Fajula, organista de la parròquia de Santa Coloma de Farners, i fundada l'any 1895 per Jeroni Serrat i Brugada. Val a dir que tot i el què es pot llegir en els articles que transcric més avall, Jeroni Serrat, músic que havia estat del Regiment a Girona i que l'any 1893 va ser nomenat Mestre de Música de l'Hospici Provincial, ja es trobà molta feina feta (per Bonaventura Frigola). Ell els va ensenyar els secrets dels instruments de plaça, però tenien ja coneixements musicals més que suficients.
Altrament, també es parla en aquests articles de la joventut dels seus membres, però a la foto hi surten joves i veterans, un d'ells segurament és el propi Jeroni Serrat, intueixo que és un dels cornetins o un dels fiscorns. La foto no pot ser més enllà de 1897, doncs la següent temporada (1898) Josep Gravalosa va entrar a formar part de la Cobla-orquestra La Farnense, i la seva identificació és corroborada per la seva pròpia néta, Enriqueta Gravalosa i Ferrer. A més, Joan Jovanet només hi va estar aquesta temporada concreta.
L'any 1899 el director era Ramon Puigblanquer i Carbonell.
Identifico els músics, amb alguna reserva:
Darrere: Josep Carreras i Coll, Josep Solà, Joan Vidal i Delàs, Manel Mercader i Corriols [?] i Joan Tomàs i Estrach
Davant: Josep Gravalosa i Geronès*, Martí Torras i Trias ("Riteto"), Joan Jovanet i Victori (director, només hi va estar una temporada)**, Joan Martí i Carreras i Desconegut.
* La néta de Josep Gravalosa, Enriqueta Gravalosa i Ferrer, m'explica que aquest és el seu avi.
Aquesta fotografia, i d'altres molt interessants, apareixen al Calendari de 2013, editat per Vitraris (Grup de Cultura i Tradició), de Vidreres.
** Joan Jovanet i Victori, (Lloret de Mar, 24 de Gener de 1851 - Vidreres, 4 de Maig de 1938). Va formar part també, com a clarinetista, d'una Orquestra de Vidreres entre 1894 i 1896, i com a tible i clarinetista, de la Cobla-orquestra La Farnense (1898). Pertany a una interessant nissaga de músics que l'historiador Jordi Bautista i Parra va recollir en el seu llibre LES COBLES D'EN COSTA I D'EN JOVANET DE CALONGE (1863-1866). Si hi estàs interessat, pots llegir-lo en aquest enllaç.

HEMEROTEQUES:
Al diari "La Lucha", de 14 d'Abril de 1895 (pàgina 2) es pot llegir una carta que transcric (literalment, igual que les següents, respectant l'ortografia de l'època) a continuació:

Desde Santa Coloma [de Farners, òbviament]
Para que el público pueda enterarse de las diversiones que durante los dias de Pascua celebra esta importante villa, le llamo la atención desde las columnas de LA LUCHA.
Se celebrará en dichos dias, segun he tenido ocasión de saber por unos prospectos que se han repartido, la inauguración oficial de una orquesta que en el corto espacio de tres ó cuatro meses ha organizado, enseñando á los individuos que la forman, el reputado maestro don Gerónimo Serrat; habrà conciertos, serenatas, pasacalles y bailes. En los conciertos serán obligadas de algun instrumento ú otro, todas las piezas exceptuando alguna de conjunto.
Espero que los hijos de esta floreciente villa que viven fuera de ella, contribuirán con su presencia á animar las fiestas que se celebren que serán por demás escojidas y variadas.
S.C.M.

El diari "El Baluarte", en la seva edició de 14 d'Abril de 1895 (pàgines 3 i 4), fa aquesta crònica del debut de la jove orquestra:

Con grandes esfuerzos y mucha constancia, el inteligente profesor de música [aquest adjectiu d'intel·ligent era molt emprat a finals del segle XIX per referir-se amb respecte a una persona en les cròniques o articles dels diaris] D. Gerónimo Serrat ha organizado en la villa de Santa Coloma de Farnés una nueva orquesta, titulada La Juvenil Farnense, compuesta de jóvenes que apenas cuentan diez y siete abriles. Tanto el distinguido maestro director, como sus aplicados discípulos, han sabido aprovechar el tiempo adelantando rápidamente en sus estudios, pues á los cinco meses de haber dado principio á los mismos harán su debut con el programa que publicamos a continuación:
Orquesta La Juventud Farnense [aquí el periodista té un lapsus, posant Juventud en lloc de Juvenil], su maestro-director D. Gerónimo Serrat y demás compañeros músicos de dicha orquesta, tienen el gusto de hacer la inauguración ofical hoy, dia 14 de los corrientes [14 d'Abril de 1895], á cuyo objeto ponen en conocimiento del público que se celebrarán los siguientes festejos:
Dia 14, á las 11 de la mañana gran concierto en el salón de baile de la calle Nueva, ejecutándose las piezas del siguiente programa.- 1º Sinfonía obligada de violines.- 2º Introducción y americana obligada de flautín.- 3º Sinfonía obligada de clarinete.- 4º Walz intitulado El Lirio.- A las 3 de la tarde, baile público en el expresado salón, en donde se dará á conocer al público un repertorio escogido. A las 8 y media de la noche, gran serenata frente a las Casas Consistoriales en honor al dignísimo Ayuntamiento, tocándose las siguientes piezas: una de conjunto, otra de fiscorno y el walz Los Baturros; dando fin á estas fiestas inaugurales de la orquesta La Juventud Farnense [altre cop el lapsus] con un nutrido pasa-calle y gran baile en el espresado salón.
Dia 15.- A las 3 de la tarde, baile público.

Hi va haver un intent de boicot per part de no se sap qui. El diari "El Baluarte", de 21 d'Abril de 1895 (pàgines 8 i 9) fa una crònica del concert inaugural de La Juvenil Farnense, i al final de la mateixa fa esment d'aquest intent una mica barroer i força malintencionat:

Sr. Director de EL BALUARTE.
Santa Coloma de Farnés 20 de Abril de 1895.
Muy Sr. mío y de mi aprecio: Respecto del programa que se dignó insertar en el periódico de su digna dirección, correspondiendo al próximo pasado domingo [14 d'Abril], tengo la mas completa satisfacción de manifestar á V. que se llevó á feliz término y con un lleno extraordinario en todos los actos detallados en el mismo y verificados por la nueva orquesta que se vió obligada a repetir la mayoría de los bailables y piezas de concierto y serenata á instancias repetidas del público, que no cesaba de aplaudir y admirar la pulcritud con qué eran ejecutadas por aquellos jóvenes músicos, las difíciles piezas obligadas a distintos instrumentos.
Esto es lo que sucedió aunque pese al malintencionado que mandó fijar  unos pasquines fechados el 12 de los corrientes, que mas le valiera no inmiscuirse en tales asuntos y permanecer en el mutismo, que obrar de un modo tan solapado y vergonzoso.
Aquí no se trata de una competencia á la orquesta vieja [Cobla-orquestra La Farnense], pues sobradamente sabe toda la provincia que tal vez es la que goza de mas fama dentro de la misma; aquí lo que se trata de demostrar si es ó nó cierto lo dicho en EL BALUARTE del dia 14 del que rije, en su sección de crónica.
Hoy en vista del excelente resultado de la nueva orquesta podemos decir mas y es que de no ser ciertas las relevantes cualidades que adornan á su activo director Sr. Serrat, y de la mucha afición de sus jóvenes discípulos, no se les hubiera confiado la ejecución de las piezas obligadas debidas al estro [estro, tan en català com en castellà vol dir inspiració] de un maestro que ocupa dentro del arte musical el primer puesto en nuestra provincia.
Resulta de todo, que el Sr. Serrat ha sembrado con feliz resultado una buena semilla musical que á no tardar dará óptimos frutos.
Repito una y mil veces que son superiores los adelantos que han hecho los individuos que componen la nueva orquesta, sobresaliendo el profesor de contrabajo [Josep Carreras]. Un aplauso á todos ellos y que continuen en la senda emprendida seguros de llevar á feliz término su empresa y cosechar honra y provecho.
Para que los lectores de su ilustrado periódico se convenzan de la mala intención del individuo autor de los pasquines citados, copio uno que textualmente dice:

"La Junta de Festejos"
"Participamos al público de esta villa, que la orquesta La Juventud Farnense, no podía ejecutar con toda perfección el Gran Concierto, Gran Serenata y demás bailes anunciados en el programa, por hallarse indispuestos todos los concertistas de dicha orquesta y principalmente su reputado maestro D. Gerónimo Serrat. No dudamos que el ilustrado público, los dispensará de tan grandes compromisos,  toda vez que ya saben que su reputado maestro alcanzó una gran ovación al ejecutar una pieza obligada de cada instrumento delante de un numeroso é inteligente público la primera vez que vino en esta de Santa Coloma [això és així, va guanyar unes oposicions a Mestre de Música de l'Hospici Provincial davant d'un altre gran músic de l'època, Francesc Perich i Escosa, l'any 1893].- La Junta.- Santa Coloma de Farnés12 Abril 1895."

Hasta otra Sr. Director, se despide de V. su affecmo.
El Corresponsal.

També se'ls anomenava l'Orquestra dels músics petits, per contraposició a l'Orquestra dels Vells (que com podem veure en les cròniques periodístiques feia referència a la Cobla-orquestra La Farnense).
Van estar actius fins l'any 1900, passant alguns dels seus membres (1895) a la Cobla-orquestra La Farnense, i essent fundadors alguns d'ells (1900) de la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners.
Agraeixo a Jaume Nonell i Juncosa que m'hagi proporcionat les notícies trobades en hemeroteques (després d'una bona dosi de temps i paciència). De fet, l'any 2017 va publicar als Quaderns de la Selva un documentadíssim article sobre aquesta formació, que recomano llegir en aquest enllaç: Cobles i orquestres a la Selva. El cas de la Juvenil Farnense.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Fons Josep Gravalosa i Geronès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!