T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 2 de febrer del 2023

ORQUESTRA MOLAS

                                         👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Antecedents:
ASSOCIACIÓ CATALANA D'ARTISTES
Article aparegut a la pàgina 15 del diari El Diluvio, de 28 de Juliol de 1920, que transcric a continuació, corregint alguna petita falta d'ortografia:
Associació Catalana d'Artistes
Con este título se ha fundado un grupo de jóvenes artistas, con el objeto de organizar manifestaciones de arte en las que tengan parte primordial los autores catalanes. La mencionada entidad propónese agrupar en su seno a los jóvenes músicos, poetas y pintores, habiéndose empezado por la sección musical, que la semana última dio su primer concierto en el salón de actos del "Ateneu Enciclopèdic Popular". Más adelante se efectuarán exposiciones y fiestas literarias.
Tomaron parte en la primera fiesta las señoritas Mercedes Carreras, soprano; María Comas de Bas, piano, y los señores Juan Farrerons [i Graupera], violín; Emilio Gaya [i Vilagrassa], viola; Alberto Muntaner [i Xumetra], violoncello, e Isidro Molas [i Font], piano.
Primeramente ejecutóse el "Trío" op. 14, número 3, de Mozart, siguiendo después una selección de "lieder" de Schubert, Gaya y Molas, que cantó exquisitamente la señorita Carreras. 
Las dos canciones de los autores Gaya y Molas fueron abundantemente aplaudidas por su bonita inspiración y elegancia de estilo.
En último término dióse la primera audición del "Trío" en sol menor, para instrumentos de arco, de Isidro Molas, obra que produjo excelente efecto, mereciendo franca acogida.
Todos los intérpretes que tomaron parte en este concierto cumplieron magníficamente, mereciendo los más calurosos elogios y aplausos por parte del numeroso auditorio allí congregado.

Isidre Molas, que l'any 1919 ja dirigia l'Orfeó de Santa Coloma de Gramenet, va ser el director de l'Orquestra Simfònica de l'Associació Catalana d'Artistes, formada per més de 30 professors. Podem trobar una acurada biografia publicada el Desembre de 1999 al nº 480 de la revista Serra d'Or, (pàgines 41 a 47) amb motiu del centenari del seu naixement, escrita per un dels seus fills, l'escriptor, historiador i professor universitari Joaquim Molas i Batllori.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori, historiador i polític, que va ser catedràtic i cap del Departament de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fill d'Isidre Molas i Font, m'ha assessorat i proporcionat material per fer aquesta entrada.


Any 1921
Ja des del darrer quart del segle XIX, els músics components de les diverses orquestres clàssiques i simfòniques de Barcelona, quan acabava la temporada de concerts constituienen orquestres de petit format per amenitzar els balls, concerts i oficis religiosos a les festes majors d'arreu de Catalunya; alguns exemples: Orquestra Torres, Orquestra Parera, Moderna Artística, Unió Filharmònica, Orquestra Escalas i Unió Artística.
Una de les primeres actuacions de l'Orquestra Molas que trobo a l'hemeroteca és a la Festa Major de Badalona, l'Agost de 1921. Llegeixo a la pàgina 5 de la revista Joventut, de Badalona, de 20 d'Agost de 1921:

En el Casal Apolo l'orquestra Molas era l'encarregada del programa de balls i dels dos concerts donats en el local social. Sorollosos aplaudiments varen premiar el seu treball.

La formació era la següent: Isidre Molas i Font (piano i director), Joan Farrerons* i Graupera (1er violí), Pau Dini i Baldrís (1er violí), Magí Jené (viola), Xavier Mateo i Aguilar (contrabaix), Vicenç Arroyo [i Pérez?] (flauta), Josep Giménez i Carrión (1er clarinet), Josep Artigas (2n clarinet), Josep Ferrer (1er cornetí), Frederic Ramos (2n cornetí) i Arseni Garcia i Campos (fiscorn).
* El cognom d'aquest músic l'he vist escrit de diverses formes: Ferrerons, Farrerons i Farrarons. Segons he vist en escrits o publicacions de caire oficial, crec que la grafia correcta és Farrerons.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.


Any 1922
Si mirem bé aquesta fotografia feta a Castellserà l'any 1922, gairebé podem assegurar que es va fer després d'un bon dinar ...
Només hi surten nou músics, i no hi veig Isidre Molas, potser ell va fer la foto. Puc identificar un músic, ajupit i amb un abric clar: Germà Sàbat i Soler, un reconegut violinista que més endavant formaria part de l'Orquestra Pau Casals, i que tinc retratat en diverses formacions d'aquest blog.
Darrere de tot, el músic al qual se li veu més la camisa blanca podria ser Joan Farrerons.
Les modes, i per tant els gustos i demandes musicals del públic, van anar evolucionant, i a principis dels anys 30 Isidre Molas va formar l'Orquestrina Molas Band
Foto: Arxiu Antoni Sàbat i Aguilera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!