T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł, o tambĂ© em pots fer un bizum al 650 05 12 33 (posa-hi el teu nom si ho fas aixĂ­), tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
CasadellĂ  i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

GrĂ cies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 2 de febrer del 2023

ORQUESTRA MOLAS

                                         đŸ‘‰  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Antecedents:
ASSOCIACIÓ CATALANA D'ARTISTES
Article aparegut a la pĂ gina 15 del diari El Diluvio, de 28 de Juliol de 1920, que transcric a continuaciĂł, corregint alguna petita falta d'ortografia:
AssociaciĂł Catalana d'Artistes
Con este tĂ­tulo se ha fundado un grupo de jĂłvenes artistas, con el objeto de organizar manifestaciones de arte en las que tengan parte primordial los autores catalanes. La mencionada entidad propĂłnese agrupar en su seno a los jĂłvenes mĂșsicos, poetas y pintores, habiĂ©ndose empezado por la secciĂłn musical, que la semana Ășltima dio su primer concierto en el salĂłn de actos del "Ateneu EnciclopĂšdic Popular". MĂĄs adelante se efectuarĂĄn exposiciones y fiestas literarias.
Tomaron parte en la primera fiesta las señoritas Mercedes Carreras, soprano; María Comas de Bas, piano, y los señores Juan Farrerons [i Graupera], violín; Emilio Gaya [i Vilagrassa], viola; Alberto Muntaner [i Xumetra], violoncello, e Isidro Molas [i Font], piano.
Primeramente ejecutĂłse el "TrĂ­o" op. 14, nĂșmero 3, de Mozart, siguiendo despuĂ©s una selecciĂłn de "lieder" de Schubert, Gaya y Molas, que cantĂł exquisitamente la señorita Carreras. 
Las dos canciones de los autores Gaya y Molas fueron abundantemente aplaudidas por su bonita inspiraciĂłn y elegancia de estilo.
En Ășltimo tĂ©rmino diĂłse la primera audiciĂłn del "TrĂ­o" en sol menor, para instrumentos de arco, de Isidro Molas, obra que produjo excelente efecto, mereciendo franca acogida.
Todos los intérpretes que tomaron parte en este concierto cumplieron magníficamente, mereciendo los mås calurosos elogios y aplausos por parte del numeroso auditorio allí congregado.

Isidre Molas, que l'any 1919 ja dirigia l'OrfeĂł de Santa Coloma de Gramenet, va ser el director de l'Orquestra SimfĂČnica de l'AssociaciĂł Catalana d'Artistes, formada per mĂ©s de 30 professors. Podem trobar una acurada biografia publicada el Desembre de 1999 al nÂș 480 de la revista Serra d'Or, (pĂ gines 41 a 47) amb motiu del centenari del seu naixement, escrita per un dels seus fills, l'escriptor, historiador i professor universitari Joaquim Molas i Batllori.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori, historiador i polĂ­tic, que va ser catedrĂ tic i cap del Departament de CiĂšncia PolĂ­tica a la Universitat AutĂČnoma de Barcelona. Fill d'Isidre Molas i Font, m'ha assessorat i proporcionat material per fer aquesta entrada.


Any 1921
Ja des del darrer quart del segle XIX, els mĂșsics components de les diverses orquestres clĂ ssiques i simfĂČniques de Barcelona, quan acabava la temporada de concerts constituienen orquestres de petit format per amenitzar els balls, concerts i oficis religiosos a les festes majors d'arreu de Catalunya; alguns exemples: Orquestra Torres, Orquestra Parera, Moderna ArtĂ­stica, UniĂł FilharmĂČnica, Orquestra Escalas i UniĂł ArtĂ­stica.
Una de les primeres actuacions de l'Orquestra Molas que trobo a l'hemeroteca Ă©s a la Festa Major de Badalona, l'Agost de 1921. Llegeixo a la pĂ gina 5 de la revista Joventut, de Badalona, de 20 d'Agost de 1921:

En el Casal Apolo l'orquestra Molas era l'encarregada del programa de balls i dels dos concerts donats en el local social. Sorollosos aplaudiments varen premiar el seu treball.

La formaciĂł era la segĂŒent: Isidre Molas i Font (piano i director), Joan Farrerons* i Graupera (1er violĂ­), Pau Dini i BaldrĂ­s (1er violĂ­), MagĂ­ JenĂ© (viola), Xavier Mateo i Aguilar (contrabaix), Vicenç Arroyo [i PĂ©rez?] (flauta), Josep GimĂ©nez i CarriĂłn (1er clarinet), Josep Artigas (2n clarinet), Josep Ferrer (1er cornetĂ­), Frederic Ramos (2n cornetĂ­) i Arseni Garcia i Campos (fiscorn).
* El cognom d'aquest mĂșsic l'he vist escrit de diverses formes: Ferrerons, Farrerons i Farrarons. Segons he vist en escrits o publicacions de caire oficial, crec que la grafia correcta Ă©s Farrerons.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.


Any 1922
Si mirem bé aquesta fotografia feta a Castellserà l'any 1922, gairebé podem assegurar que es va fer després d'un bon dinar ...
NomĂ©s hi surten nou mĂșsics, i no hi veig Isidre Molas, potser ell va fer la foto. Puc identificar un mĂșsic, ajupit i amb un abric clar: GermĂ  SĂ bat i Soler, un reconegut violinista que mĂ©s endavant formaria part de l'Orquestra Pau Casals, i que tinc retratat en diverses formacions d'aquest blog.
Darrere de tot, el mĂșsic al qual se li veu mĂ©s la camisa blanca podria ser Joan Farrerons.
Les modes, i per tant els gustos i demandes musicals del pĂșblic, van anar evolucionant, i a principis dels anys 30 Isidre Molas va formar l'Orquestrina Molas Band
Foto: Arxiu Antoni SĂ bat i Aguilera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!