T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 19 de gener del 2023

FA-SOL-MI-JAZZ

                                  👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1935 (1)
Orquestrina d'Igualada fundada l'any 1935.
L'any 1933 s'havia creat a Igualada la Cobla-orquestra The Nightingale Boys (Els Nois Rossinyols), que l'any 1935 va patir una escissió, i d'allà en va sortir la Cobla-orquestra The Bird Boys (Els Nois Ocells).
És en aquest context que surt una nova formació, que tot i tenir menys components que les abans esmentades, dóna una idea de l'ambient musical igualadí d'aquells primers anys 30.
Varen fer el seu debut a La Pobla de Claramunt el Diumenge de Pasqua, 21 d'Abril de 1935, i l'endemà dia 22, Dilluns de Pasqua, varen tocar a Santa Coloma de Queralt. Les dades d'aquest debut les extrec de la pàgina 2 del Diari d'Igualada del 25 d'Abril de 1935.
Faig també una versió acolorida de la foto, en la qual només puc identificar el primer músic per l'esquerra, Joan Domingo i Bartrolí (bateria), gràcies a les indicacions del seu nét, Joan Domingo i Peña.
Podem observar també que al bombo, igual que veurem en el revers, posen Jaz, amb una sola zeta ...
Foto: Riba. Biblioteca Central d'Igualada.


Any 1935 (2)
Revers de la postal anterior, amb el text de presentació, i on hi consta els instruments que tocaven (piano, violí, saxo i jaz = bateria) i el nom del representant, que interpreto que també era un dels músics, Mateu Torruella. També indiquen que poden augmentar el nombre de components.
L'impremta era la de Nicolau Poncell.
Foto: Biblioteca Central d'Igualada.


Any 1935 (3)
A la pàgina 3 del Diari d'Igualada, edició del 6 de Juny de 1935, s'esmenta que han estat contractats per anar a tocar a Les (Vall d'Aran), per les festes de Sant Joan i Sant Pere (del 23 al 29 de Juny) ... com devien xalar aquells músics joves, una setmana a pan y cuchillo ... !
En el mateix article s'explica que el director de la formació és Ramon Jaume i Borràs. Aquest era un músic de més edat, que tinc retratat -ben jovenet- a l'Orquestra Terpsícore, també d'Igualada, on també hi tocava el seu pare, Ramon Jaume i Armengol.
Dels músics que surten a la foto d'aquesta postal només en tinc dos de ben identificats.
D'esquerra dreta: Desconegut (trombó), Desconegut (trompeta), Joan Domingo i Bartrolí (bateria), Jaume Artigas i Miralda [?] (saxo), Josep Vilanova i Domènech (saxo) i Wifred Artigas i Miralda [?] (piano). No hi surt l'esmentat director Ramon Jaume, que només els assessorava i dirigia en els assajos, i segurament també els acompanyava en les actuacions.
Segons m'explica el nét del bateria, propietari d'aquesta foto, hi podria haver també entre els components: els germans Jaume i Wifred Artigas i Miralda, i Pere Borràs i Codina. Els dos germans els tinc en d'altres entrades de formacions igualadines (com per exemple l'Orquestrina Dinàmica i l'Orquestrina Regis Club), i aquí els poso amb un interrogant.
Foto: Arxiu Joan Domingo i Peña, nét del bateria.


Any 1935 (4)
Revers de la postal anterior feta a l'Impremta Miranda. Hi consta Alexandre Bernades com a representant, possiblement era un dels músics.
Foto: Arxiu Joan Domingo i Peña.


Any 1935 (5)
Aquesta foto també podria ser de 1936, en tot cas, amb l'arribada de la guerra incivil es van dissoldre, com gairebé totes les formacions igualadines. Un detall que he observat en d'altres fotografies de principis de segle XX en què els músics arriben a un poble en el transport que sigui, és que molts d'ells portaven una espècie de gavardina (guardapols) damunt del vestit "de tocar".
Aquí es van retratar darrere del petit camió que els transportava, on hi veiem el bombo de la bateria, ben lligat, alguns estoigs, i una lona amb el nom de la formació.
Identifico, amb les reserves pertinents, d'esquerra a dreta: Jaume Artigas [?], Ramon Jaume, Joan Domingo, Josep Vilanova, Desconegut, Desconegut i Wifred Artigas [?].
Foto: Arxiu Joan Domingo i Peña.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!