T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 9 de juny del 2016

THE BIRD BOYS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1935 (1)
Cobla-orquestra* d'Igualada, apareguda amb aquest nom l'any 1935. L'any 1933 s'havia format a Igualada la The Nightingale Boys, perĂČ un dels mĂșsics, Ramon Pujol i Roca, va registrar el nom i va formar una nova orquestra posant-li aquest nom. Els mĂșsics restants de la primitiva The Nightingale Boys van prendre el nom The Bird Boys. Ambdues van ser pioneres del jazz orquestral en terres catalanes i van coexistir, amb forta rivalitat, fins entrada la guerra.
D'esquerra a dreta, cap a darrere (6): Salvador Riera (trombĂł), Bartomeu BorrĂ s i Codina (violĂ­), Miquel Prim i Ametller (trompeta, substitut de Ramon Pujol), AdelĂ­ Casulleras i GassĂł (piano, i que tambĂ© esdevindria un conegut fotĂČgraf), Miquel Jordana i Xaubet (bateria) i Pere Morera i PerellĂł (saxo)
D'esquerra a dreta, del mig cap a davant (5): Bonaventura CastellĂ  (saxo), Joan Servitje (contrabaix), Josep ["Pepet"] Mestre (violĂ­), Baldiri Sala (saxo) i Joan Xaus i OlivĂ© (animador, tambĂ© dirigia i tocava el violoncel)
A davant de tot, un grum aguantant el saxo tenor, de cognom Carpi. Era com la mascota del grup, i n'hi va haver dos, en "Periquín" i en "Carpi". El grum es desplaçava amb ells i s'estava a l'escenari; una vegada, quan van arribar a Esparreguera per actuar es van trobar una rebuda excepcional: onze nens vestits igual que el grum, lluïnt fins i tot l'insignia de l'ocellet.
Aquest ocell de paper era el sĂ­mbol de The Nightintale Boys, i ho seria tambĂ© de la Cobla-orquestra Triunfal, que va ser el nom que va prendre la formaciĂł en acabar la guerra civil.
Segons puc veure a la pĂ gina 8 de La Vanguardia, de 17 d'Abril de 1936, tambĂ© feien Cobla.
Foto: Arxiu famĂ­lia Prim.


Any 1935 (2)
Dues versions de la mateixa fotografia*.
Darrere: AdelĂ­ Casulleras (piano), Miquel Jordana (bateria) i Joan Servitje (contrabaix)
Davant, asseguts: Salvador Riera (trombĂł), Miquel Prim (trompeta), Josep ["Pepet"] Mestre (trompeta), Bonaventura CastellĂ  (saxo), Pere Morera (saxo), Baldiri Sala (saxo) i Bartomeu BorrĂ s (saxo).
Davant, d'esquenes, a la dreta: Joan Xaus (director).
Fotos: 1) Arxiu famĂ­lia Prim. 2) Arxiu Jordi Mestre.
* M'explica Josep Montaner i Torres, fill del mĂșsic Joan Montaner i Guix que s'incorporaria a la formaciĂł passada la guerra civil i ja com a Cobla-orquestra Triunfal, que aquesta foto Ă©s una modificaciĂł de la foto de 1934 de The Nightingale Boys, en la qual es va substituir el cap de Ramon Pujol pel de Miquel Prim i van posar el nom de The Bird Boys a la part de davant de la tarima, afegint-hi dos ocellets de paper.


Any 1935 (3)
Durant la Quaresma de 1935 (Març-Abril) van participar en la part musical de la Passió d'Olesa de Montserrat.
A la foto no hi surten tots els mĂșsics.
En segon terme: Bonaventura CastellĂ  i Desconegut
En primer terme: Desconegut [amb boina], Josep ("Pepet") Mestre, Pere Morera, Joan Xaus, Baldiri Sala, Joan Servitje i Desconegut [amb gorra].
Foto: Arxiu Jordi Mestre.


Any 1935 (4)
Acompanyant una processĂł durant la Festa Major d'Albesa, el dia 15 d'Agost de 1935.
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta: Baldiri Sala (clarinet), Desconegut (violĂ­), Pere Morera (saxo alt), Bonaventura CastellĂ  (saxo alt), Joan Xaus (trompeta), Salvador Riera (fiscorn), Miquel Prim (trompeta), Joan Servitje (platerets) i Miquel Jordana (caixa, no es veu sencer).
Aquesta foto va ser publicada, igual que la segĂŒent, en el nÂș 1 (Abril de 1983) de la Revista Ponent, pĂ gines 10 a 14, en un article de Ramon RaĂŻc, on es diu que les fotos sĂłn de la Cobla-orquestra Triunfal, i de 1933. No pot ser ni una cosa ni l'altra, i segurament quan es va escriure l'article no hi havia manera de saber-ho del cert, perĂČ la presĂšncia de Joan Xaus fa que no sigui la Triunfal (aquest mĂșsic no en va arribar a formar part), i la presĂšncia de Miquel Prim fa que com a molt aviat la foto sigui de 1935. Dubto que l'Agost de 1936 es fes Festa Major a Albesa, en plena guerra civil, encara que tambĂ© podria ser.
Foto: Arxiu CastellĂ  Gassol.


Any 1935 (5)
Un altre moment de la processĂł (Festa Major d'Albesa, 15 d'Agost de 1935).
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta: Baldiri Sala (clarinet), Desconegut (violĂ­), Bonaventura CastellĂ  (saxo alt), Pere Morera (saxo alt), Joan Xaus (trompeta), Josep ["Pepet"] Mestre (violĂ­), Salvador Riera (fiscorn), Miquel Prim (trompeta), Joan Servitje (platerets) i Miquel Jordana (caixa).


Any 1935 (6)
Maians, Novembre de 1935. Podrien ser "Eliot Ness i els Intocables", en plena Llei Seca dels Estats Units !
Darrere: Bonaventura CastellĂ , Pere Morera, Josep ("Pepet") Mestre i Joan Servitje
Davant: Salvador Riera, Desconegut, Joan Xaus, Baldiri Sala i Miquel Prim.
Van actuar fins ben entrada la guerra. Acabada aquesta van prendre el nom de Cobla-orquestra Triunfal.
Foto: Arxiu famĂ­lia Prim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!