đ LLEGEIX, SISPLAU :
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:
Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sĂ, et convido a gaudir del meu treball:
Orquestrina de Barcelona creada per
Isidre Molas i Font, que l'any 1919 ja dirigia l'OrfeĂł de Santa Coloma de Gramenet, que va ser un dels fundadors i director de l'Orquestra SimfĂČnica de l'AssociaciĂł Catalana d'Artistes, formada per mĂ©s de 30 professors, i creador i director de l'
Orquestra Molas.
Podem trobar una acurada biografia publicada el Desembre de 1999 al nÂș 480 de la revista
Serra d'Or, (pĂ gines 41 a 47) amb motiu del centenari del seu naixement, escrita per un dels seus fills, l'escriptor, historiador i professor universitari
Joaquim Molas i Batllori.
A la part central d'aquest trĂptic publicitari hi veiem els retrats dels mĂșsics amb els instruments que toquen.
A dalt: Francesc LlauradĂł [i Mestre?] (saxo tenor, violĂ concertino i clarinet), Isidre Molas i Font (piano-director, violĂ i trompeta) i Salvador Fuxart i Bonavila (saxo alt, clarinet, violoncel i bandoneĂł)
A baix: Pere GirbĂ©s i Riera (trombĂł i violĂ 1er), Josep MÂȘ ColĂ s (bateria, vibrĂ fon, xilĂČfon i contrabaix) i Enric Mainou [i Ribas?] (trompeta, violĂ i bandoneĂł).
Isidre Molas va diversificar el seu Ă mbit com a compositor, creant ballables per a la seva orquestrina: onesteps, tangos, fox-trots, pericons ... precisament
en aquest enllaç podem escoltar una creació seva interpretada per l'
Orquestra Demon's Jazz: Serenata (
pericón español).
Foto: Arxiu
Isidre Molas i Batllori, historiador i polĂtic, que va ser catedrĂ tic i cap del Departament de CiĂšncia PolĂtica a la Universitat AutĂČnoma de Barcelona. Fill d'Isidre Molas i Font, m'ha assessorat i proporcionat material per fer aquesta entrada.
Portada del trĂptic, amb expressiĂł dels noms dels representants, Isidre Molas i Josep MÂȘ ColĂ s.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.
Part posterior del trĂptic, amb el text de presentaciĂł, signat per Isidre Molas.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.
Posant per la cĂ mera, a punt de fer alguna actuaciĂł. Agafant com a referĂšncia la foto del trĂptic, identifico els mĂșsics.
Assegut al piano: Desconegut
Drets, d'esquerra a dreta: Francesc Llauradó, Enric Mainou, Pere Girbés, Isidre Molas i Salvador Fuxart.
Durant aquests anys 30 Isidre Molas, a mĂ©s d'altres activitats musicals, com la direcciĂł de la Schola Cantorum de GrĂ cia o l'AgrupaciĂł Coral de MĂșsica Antiga, va ser nomenat President de la FederaciĂł de Sindicats de MĂșsics de Catalunya. Pocs dies abans de l'esclat de la guerra civil, Isidre Molas se sentia amenaçat per haver defensat la independĂšncia de la FederaciĂł envers les ingerĂšncies de la CNT-FAI, i el 13 de Juliol de 1939 va marxar amb part d'aquesta orquestrina cap a Mallorca, per treballar a l'Hotel Formentor, i allĂ va passar-hi tota la guerra. Per seguir la seva trajectĂČria musical a Mallorca i a Barcelona, acabada la guerra, recomano anar a l'enllaç de la revista Serra d'Or que hi ha en el primer peu de foto.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
PER RAONS LOGĂSTIQUES NOMĂS PUBLICARĂ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE
GrĂ cies!