T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 2 de febrer del 2023

MOLAS BAND

                                            👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Anys 30 (1)
Orquestrina de Barcelona creada per Isidre Molas i Font, que l'any 1919 ja dirigia l'Orfeó de Santa Coloma de Gramenet, que va ser un dels fundadors i director de l'Orquestra Simfònica de l'Associació Catalana d'Artistes, formada per més de 30 professors, i creador i director de l'Orquestra MolasPodem trobar una acurada biografia publicada el Desembre de 1999 al nº 480 de la revista Serra d'Or, (pàgines 41 a 47) amb motiu del centenari del seu naixement, escrita per un dels seus fills, l'escriptor, historiador i professor universitari Joaquim Molas i Batllori.
A la part central d'aquest tríptic publicitari hi veiem els retrats dels músics amb els instruments que toquen.
A dalt: Francesc Llauradó [i Mestre?] (saxo tenor, violí concertino i clarinet), Isidre Molas i Font (piano-director, violí i trompeta) i Salvador Fuxart i Bonavila (saxo alt, clarinet, violoncel i bandoneó)
A baix: Pere Girbés i Riera (trombó i violí 1er), Josep Mª Colàs (bateria, vibràfon, xilòfon i contrabaix) i Enric Mainou [i Ribas?] (trompeta, violí i bandoneó).
Isidre Molas va diversificar el seu àmbit com a compositor, creant ballables per a la seva orquestrina: onesteps, tangos, fox-trots, pericons ... precisament en aquest enllaç podem escoltar una creació seva interpretada per l'Orquestra Demon's Jazz: Serenata (pericón español).
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori, historiador i polític, que va ser catedràtic i cap del Departament de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fill d'Isidre Molas i Font, m'ha assessorat i proporcionat material per fer aquesta entrada.


Anys 30 (2)
Portada del tríptic, amb expressió dels noms dels representants, Isidre Molas i Josep Mª Colàs.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.


Anys 30 (3)
Part posterior del tríptic, amb el text de presentació, signat per Isidre Molas.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.


Anys 30 (4)
Posant per la càmera, a punt de fer alguna actuació. Agafant com a referència la foto del tríptic, identifico els músics.
Assegut al piano: Desconegut
Drets, d'esquerra a dreta: Francesc Llauradó, Enric Mainou, Pere Girbés, Isidre Molas i Salvador Fuxart.
Durant aquests anys 30 Isidre Molas, a més d'altres activitats musicals, com la direcció de la Schola Cantorum de Gràcia o l'Agrupació Coral de Música Antiga, va ser nomenat President de la Federació de Sindicats de Músics de Catalunya. Pocs dies abans de l'esclat de la guerra civil, Isidre Molas se sentia amenaçat per haver defensat la independència de la Federació envers les ingerències de la CNT-FAI, i el 13 de Juliol de 1939 va marxar amb part d'aquesta orquestrina cap a Mallorca, per treballar a l'Hotel Formentor, i allà va passar-hi tota la guerra. Per seguir la seva trajectòria musical a Mallorca i a Barcelona, acabada la guerra, recomano anar a l'enllaç de la revista Serra d'Or que hi ha en el primer peu de foto.
Foto: Arxiu Isidre Molas i Batllori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!