T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 28 de novembre del 2016

TARRAGONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1927
NotĂ­cia apareguda a la premsa tarragonina el dia l8 de desembre 1927:
Molt probablement el mes de gener (1928) es farĂ  la presentaciĂł de la cobla fundada per la secciĂł Foment de la Sardana de l’OrfeĂł TarragonĂ­. La dirigirĂ  el mestre Josep Gols i Veciana i s’ha decidit donar-li el nom de “Cobla La Principal de Tarragona”.
A la imatge hi tenim una butlleta de l'emissiĂł d'una suscripciĂł en 400 accions de 5 pessetes cadascuna, a fi de poder comprar els instruments.
Foto: Arxiu Germans Ribas.


Any 1928 (1)
Aquesta Cobla-orquestra, de Tarragona, ĂČbviament, va debutar el dia 1 de Gener de 1928, i durant la primera temporada portava el nom de Cobla La Principal de Tarragona (cal remarcar que entre 1914 i 1919 ja havia existit una Cobla-orquestra La Principal de Tarragona, que no tĂ© res a veure amb aquesta).
A partir de la temporada 1929-1930, perden l'apel·latiu "La Principal de", quedant com a Cobla Tarragona. Actuen amb aquest nom fins la guerra civil, en quĂš es desfan, per raons ĂČbvies.
Van debutar al Teatre Principal de Tarragona. Per les crĂČniques que he llegit, en aquesta Ăšpoca tenien un nivell musical força alt.
Retratats en formació de Cobla, aventuro unes possibles identificacions a la fila de davant, d'esquerra a dreta: Desconegut (flabiol), Desconegut (2n tible), Josep Melet i Samper (1er tible), Esteve Piqué i Llorens (1er tenor) i Miquel Martí (2n tenor).
Tinc el nom d'un altre mĂșsic que en podria haver format part en els inicis: Josep Salvador.
Foto: Chinchilla. Arxiu Rafael Vidal i Ragazzon.


Any 1928 (2)
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Desconeguts
Davant: Desconegut (flabiol), Desconegut (2n tible), Josep Melet i Samper (1er tible), Esteve Piqué i Llorens (1er tenor) i Miquel Martí (2n tenor).
Foto: Chinchilla. Arxiu J. Duran.


Any 1928 (3)
Fotografia feta en la mateixa sessiĂł i el mateix estudi que l'anterior, aquesta vegada en formaciĂł d'Orquestra. Ambdues fotos estan datades el dia 11 de Novembre de 1928.
Darrere: Desconeguts
Davant: Desconegut, Miquel Martí, Esteve Piqué, Desconegut, Josep Melet i Desconegut.
Foto: Chinchilla. Arxiu Rafael Vidal i Ragazzon.


Any 1934
Aquesta foto és d'una postal, que en el revers conté una missiva escrita el 30 d'Abril de 1934; per tant la imatge podria ser de 1933 o anterior.
Foto: H. Vallvé.


Any 1948
L'any 1943 es tornen a constituir, i es veuen obligats a actuar sota el nom de Cobla Tarragona de EducaciĂłn y Descanso [Afortunadament no els hi van fer posar "Copla". Penso que avui, Novembre de 2016, ja ens podem anar preparant: en el moment en que, per la nostra desĂ­dia, fracassi el procĂ©s d'independĂšncia, ens fotran una vegada mĂ©s el peu al coll, sense necessitat de cap guerra, doncs ja ens hauran guanyat. I si no ho creieu, el temps em donarĂ  la raĂł]. A partir de 1944, perĂČ, els diaris passen una mica del tema i la majoria de les vegades els veig anunciats com a Cobla Tarragona. A partir de 1962, on els veig programats al 3er Aplec de Reus (25 de Juny de 1962) ja no en tinc notĂ­cies, possiblement van desaparĂšixer. De fet, l'any 1955 ja tocaven molt poc, doncs els mĂșsics pertanyien tambĂ© a la Banda Municipal, a la que havien de donar preferĂšncia, cosa que va propiciar la creaciĂł de la Cobla La Principal del Camp de Tarragona.
Diria que el 2n tible d'aquesta foto Ă©s el 1er tible de l'anterior.
Trobo en el llibre Casal SelvatĂ : EsglĂ©sia i resistĂšncia cultural durant el segon franquisme a una vila del Camp de Tarragona, 1954-1978, de Roser Puig i TĂ rrech, que els contracten el dia 11 d'Agost de 1957, essent-ne els mĂșsics els segĂŒents: Josep Xipell (flabiol), Josep Melet (tible), Josep Ayala (tible), Pere Grant i Llebaria (tenora), Jaume Gelabert (tenora), Josep BaulĂł (trompeta), Vicenç Franquet (trompeta), Pere Grant i Dalmau (trombĂł), Honori Castilla (fiscorn), Josep Fortuny (fiscorn) i Rafel SegĂș (contrabaix)
Foto: Vallvé. Arxiu Salvador Fa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!