T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimarts, 15 d’abril de 2014

LA BISBALENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1930
De la magnĂ­fica col·lecciĂł del Museu de la Postal, d'en Xavier Romero, m'arriba el testimoni grĂ fic d'aquesta Cobla-orquestra de La Bisbal, que tambĂ© era coneguda com La Bisbalense (la pugna catalĂ -castellĂ  no Ă©s pas cosa recent, ja se sap). Fundada*  a mitjans dels anys 20, la temporada 1933-1934 van canviar el nom pel de Cobla-orquestra Catalunya de La Bisbal.
Identifico, amb certes reserves:
Darrere: Narcís Marjanedas i Fàbrega (1er trompeta), Miquel Gumbert i Martí (2n trompeta) Josep Nierga i Puignau (2n fiscorn i viola), Enric Hereu i Sallés (1er tible i flauta) i Josep Cané i Ribot (contrabaix)
Davant: Salvador Batlle i Font (1er tenor, clarinet i representant), Josep Busquets i Gispert (2n tenor i violĂ­), Jaume PonsatĂ­ i Cabarrocas (flabiol i violĂ­), Joan Rotllens i Bassets (2n tible i clarinet) i Josep Buxeda i Bofill ["Bufa"] (1er fiscorn).
* Veure peu de foto de la imatge segĂŒent:


Any 1930 (text de presentaciĂł)
Tot i que en el Diccionari de Cobles de Jordi Puerto es fa esment d'aquesta formaciĂł l'any 1926, sembla ser que aquest any 1930 havien assolit la 2ÂȘ Categoria i aquest text donava a entendre que es presentaven al pĂșblic com a Cobla-orquestra per primera vegada ... aquests detalls nomĂ©s els podrien corroborar els implicats, que, ĂČbviament, ja no podran fer-ho.


Any 1931 (1)
Cartell que van publicar la temporada 1931-1932, imprÚs per Impremta Jovés, de La Bisbal.
Foto del cartell: Quim Tor i Prunell. Arxiu Robert VilĂ  i Farreny.


Any 1931 (2)
Postal que van publicar aquella mateixa temporada.
Foto: Emili Casas i Masbernat.Any 1931 (3)
Fotografia original que es va fer servir pel cartell i la postal de 1931. És curiĂłs perĂČ ja hi havia uns quants canvis respecte a l'any anterior ...
Drets: Joan Saliner i March (2n trompeta), Miquel Gumbert i MartĂ­ (1er trompeta), MartĂ­ Riera i Colomer* (1er fiscorn), Enric Argelich i Sais ("Pirro") (2n fiscorn i violĂ­) i Josep CanĂ© i Ribot (contrabaix)
Asseguts: NarcĂ­s Coll i Matas (flabiol i violĂ­), Enric Hereu i SallĂ©s (2n tible i flauta), Jaume Saliner i Calsat [pare del 2n trompeta] (1er tible, clarinet i representant), Salvador Batlle i Font (1er tenor, clarinet i representant), Josep Roca i Carbonell (2n tenor i violĂ­).
* Segons es pot veure en el blog de Rosa MÂȘ Masana, MartĂ­ Riera, que als anys 20 actuava amb la Cobla La Vella de La Bisbal, tocava amb un fiscorn de 4 vĂ lvules, no gaire habitual, i que per aquesta caracterĂ­stica podia fer notes mĂ©s greus que els de 3 vĂ lvules, els mĂ©s comuns. Aquest fiscorn encara el conserva la famĂ­lia VilĂ  Riera, a La Bisbal, i es pot veure en l'enllaç.
Foto: Emili Casas i Masbernat. Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ /Fons Emili Casas/257.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!