T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 21 de novembre del 2016

GODALL

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1937
Una mica abans de l'esclat de la guerra civil, als baixos del nÂș 6 del Carrer Pons Icart de Tarragona, la gent que prenia la fresca podia escoltar la mĂșsica que assajaven tres noiets de 15, 12 i 10 anys, els germans Pere (piano), Marcel·lĂ­ (violĂ­) i MagĂ­ (violoncel) Godall i Gandia. Era el naixement del Trio Godall. Els seus pares els encoratjaven a cultivar les seves dots i inquietuds musicals, i amb poc temps van aplegar els mĂșsics suficients per crear l'Orquestra Godall.
Van debutar el diumenge 21 de Març de 1937 al Teatre del Centre Federal* en un Festival dedicat al diari Llibertat. Concretament l'anunci que se'n feia el dia abans a la pàgina 2 d'aquest diari deia:

Al Teatre del Centre Federal
Heus acĂ­ el programa del grandiĂłs festival recitat lĂ­rico musical organitzat per l'Orquestrina i VarietĂ©s Godall, amb la col·laboraciĂł del Centre Federal i dedicat al diari "Llibertat", que tindrĂ  lloc demĂ  diumenge a la tarda sota la direcciĂł de Pere Godall.

A continuaciĂł s'exposava tot el programa que, dividit en tres parts, incloĂŻa diverses actuacions, tan de l'Orquestra Godall com del Trio Godall, duets cĂČmics, sardanes cantades, poesia, fragments de sarsuela ... Es va estrenar un pasdoble, compost per Pere Godall, que portava per nom "Llibertat", dedicat al diari del mateix nom. Aquesta va ser la seva primera composiciĂł. L'obra que va obrir la vetllada va ser la "Marxa de l'ExĂšrcit Popular", i la que va tancar el festival va ser "La Santa Espina".

Els noms dels mĂșsics els tinc, encara que no pugui fer-los coincidir tots amb les cares respectives: Pere Godall i Gandia, Marcel·li Godall i Gandia, MagĂ­ Godall i Gandia, Joan NĂșñez i Brunet, Josep Coll, Josep SalvĂ , Pasqual MartĂ­nez, Francesc Colomar, FermĂ­ MartĂ­nez i Eduard Berga.
D'esquerra a dreta: Desconegut (saxo alt), Joan NĂșñez (saxo tenor), Francesc Colomar (contrabaix), Marcel·lĂ­ Godall (saxo alt), FermĂ­ MartĂ­nez (bateria), Desconegut (trompeta), MagĂ­ Godall (trompeta), Desconegut (trombĂł) i Pere Godall (piano)
Acabada la guerra, Pere Godall va fundar les orquestres Continental i Windsor.
FĂ tima PizĂ  i Godall, nĂ©ta de Pere Godall, va publicar l'any 2014 un interessant llibre sobre la vida del seu avi, que va haver de lluitar a la guerra civil formant part de la Lleva (o Quinta) del BiberĂł. El llibre Ă©s: Una vida per recordar. MemĂČries de Pere Godall.
* Ă‰s el Teatre Metropol, situat al nÂș 46 de la Rambla Nova; abans de l'inici de la guerra havia estat el Teatre del Patronat Obrer (1910-1932) i Teatre de l'AcciĂł Popular CatĂČlica (1933-1935).
Foto: Arxiu Rafel Vidal i Ragazzon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!