T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 13 de desembre del 2022

UNIÓN FARNENSE

                                         👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1943 (1)
Antecedents
Situem-nos mentalment a l'any 1943: a Santa Coloma de Farners havia existit la Cobla-orquestra La Farnense des de 1876, la Cobla-orquestra Juvenil Farnense entre 1895 i 1900 i la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners a partir de 1900.
La Farnense i La Principal van coexistir fins la temporada 1924-1925. Acabada aquesta temporada, La Farnense es desfà, marxant cinc dels seus components a la Unió Artística de Vidreres, un a La Principal de Manresa, un a La Principal de Terrassa, un a La Lira de Sant Celoni, un a la Granollers, i dos a La Principal de Santa Coloma de Farners.
La Principal va sobreviure als desastres de la guerra. Però a partir de la temporada 1947-1948 abandona aquest nom i el canvia pel de Cobla-orquestra La Farnense, i és així com aquesta ressuscita.
Durant els anys 30, abans de la guerra, va existir també a Santa Coloma l'Orquestrina Farners, liderada al piano per Lluís Mon i Pascual, que esdevindria alcalde de 1936 a 1937 i que seria afusellat pel franquisme victoriós i venjatiu l'any 1939.
El dia de Pasqua de 1943 debuta al Cercle Cultural Colomenc Carbó i la seva Orquestra, cobla-orquestra fundada per Josep Carbó i Vidal, que va estar activa fins l'any 1952. Josep Carbó fundaria l'any 1981, també amb deixebles seus, la Cobla La Flama de Farners, que continua el seu camí musical fins a dia d'avui (2022).
Aquesta primera imatge és un retall que es troba a la pàgina 2 del diari Los Sitios de Gerona, de 20 d'Octubre de 1943, i és un comunicat del Sindicato Provincial del Espectáculo on es relaciona les formacions autoritzades i legalitzades per actuar durante el presente año musical, i entre elles hi podem veure la Unión Farnense, de Santa Coloma de Farnés. He posat el títol de l'entrada en castellà, expressament.
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1943 (2)
Resumint, l'any 1943 hi havia a Santa Coloma dues formacions ben vives i actives, La Principal i la d'en Carbó. I n'apareix una altra, la Cobla-Jazz Unión Farnense ... amb una particularitat: cap dels seus components era de Santa Coloma de Farners. 
La guerra havia tingut conseqüències per a tothom, i els músics no n'eren una excepció, molts havien perdut la feina. Lluís Ferrer, un jove músic de Caldes que avui dia qualificaríem com un emprenedor, i que, de 1939, amb quinze anys, fins l'any 1943 havia fundat i dirigit a Caldes de Malavella una petita orquestrina anomenada Melodia, va decidir fer un pas més endavant i formar una cobla-orquestra, comptant ja amb el seu germà Josep, i convencent a vuit músics més, de diverses poblacions, com ara veurem, fundant i dirigint la Cobla-Jazz Unión Farnense:
Darrere: Josep ("Pepito") Reus i Travé [d'Arbúcies], Josep Ferrer i Puigdemont [de Caldes de Malavella, procedent de l'Orquestrina Melodia], Àngel Pont i Montaner [de Verges, acabat de sortir de la Presó de Girona, on formava part de l'Orquestra de la Presó de Girona, que en realitat era Cobla-orquestra], Salvador Callís i Tusell [d'Arbúcies] i Pere Coma i Güell ("Borinot") [d'Arbúcies]
Davant: Desideri Brugués i Gou ("Dèri") [de Sant Martivell, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa], Lluís Ferrer i Puigdemont [de Caldes de Malavella, procedent de l'Orquestrina Melodia], Jaume Campasol i Vallmajó [de Riudarenes], Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell [d'Arbúcies] i Jaume Bassart i Comas [de Sant Feliu de Guíxols]. Els quatre músics d'Arbúcies havien coincidit tots abans de la guerra a la Cobla-orquestra La Arbucienca.
Ignoro per què en Lluís Ferrer la va formar amb seu a Santa Coloma de Farners i no a Caldes de Malavella, potser ho va fer per ser més adient per trobar-se tots plegats i assajar ...
Foto: Arxiu Família Callís.


Any 1944
Aquesta foto, de la que en faig un detall, es va fer a Vilopriu el dia 29 de Juny de 1944, i observem algun canvi en l'alineació.
Darrere: Salvador Callís i Tusell, Cosme Company i Gironès*, Lluís Ferrer i Puigdemont, Josep ("Pepitu") Reus i Travé, Joan Fontanella i Gispert** i Pere Coma i Güell ("Borinot")
Davant: Josep Ferrer i Puigdemont, Jaume Campasol i Vallmajó, Josep Font i Grau***, Vicenç Ferrer i Llausàs ("Granota") i Jaume Bassart i Comas.
Després de la primera temporada van marxar: Desideri Brugués i Gou ("Dèri"), a la Cobla-orquestra Florida de Girona; Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell, a la Cobla-orquestra Emporitana de Verges; i Àngel Pont i Montaner a la Cobla-orquestra L'As d'Anglès. 
Acabada aquesta temporada també van plegar: Josep ("Pepitu") Reus i Travé, que es probable que no exercís més com a músic i es dediqués al negoci familiar, a la Fonda Reus, d'Arbúcies, i Jaume Campasol i Vallmajó, que més endavant aniria a l'Orquestra Jadris, de Caldes de Malavella.
* Era de Torroella de Montgrí, debutava, amb 16 anys, i era fill del músic Ignasi Company i Falcó, trompetista que també s'incorporaria a la formació la temporada següent. Acabada la temporada, en Cosme va anar a la Cobla-orquestra Montgrins com a vocalista i trompeta.
** Era de Sant Feliu de Guíxols. Abans de la guerra estava a l'Orquestrina Catalònia Jazz, d'aquella població, i acabada la guerra va estar un temps exiliat a França. La temporada següent va anar a l'Orquestra Jadris, de Caldes de Malavella.
*** Josep Font i Grau procedia de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
Fotos: Arxiu Família Callís.


Any 1945
Darrere: Salvador Callís i Tusell, Ignasi Company i Falcó, Lluís Ferrer i Puigdemont, Josep ("Pepito") Cristòfol i Parals, Pere Coma i Güell ("Borinot") i Pere Clapés i Jané
Davant: Josep Ferrer i Puigdemont, Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la flauta"), Josep Font i Grau, Vicenç Ferrer i Llausàs ("Granota") i Jaume Bassart i Comas.
No tinc més fotografies ni informació per saber si van estar actius la temporada 1946-1947, que en tot cas seria la darrera. A continuació explico la trajectòria d'alguns dels músics, una vegada acabada la curta vida de la Cobla-jazz Unión Farnense:
- Salvador Callís i Tusell va marxar a la Cobla-orquestra Jadris de Caldes de Malavella.
- Ignasi Company i Falcó, que substituia el seu fill Cosme, va retornar a la Cobla-orquestra Montgrins.
- Lluís i Josep Ferrer i Puigdemont van passar a formar part de la Cobla-orquestra Montgrins, de la qual el primer en seria director; en Josep en va marxar l'any 1949 a la Cobla-orquestra Jadris, de Caldes de Malavella, i els dos germans l'any 1951 van formar la Cobla-orquestra Maravella, també amb en Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell.
- Josep ("Pepito") Cristòfol i Parals va retornar a la Cobla-orquestra Montgrins.
- Pere Coma i Güell ("Borinot") va passar a formar part de la Cobla-orquestra Montgrins.
- Pere Clapés i Jané, d'Arbúcies, va marxar a la Cobla-orquestra Caravana i més endavant (1953) es va incorporar a la Cobla-orquestra Maravella.
- Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la flauta") va retornar a la Cobla-orquestra Montgrins.
- Josep Font i Grau, originari de Bordils però resident a Torroella de Montgrí, va retornar a la Cobla-orquestra Montgrins.
- Vicenç Ferrer i Llausàs ("Granota"), de Flaçà, va passar a formar part de la Cobla-orquestra Mendoza de Figueres.
- Jaume Bassart i Comas va anar a la Cobla-orquestra La Principal de Badalona.
Foto: Museu de la Mediterrània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!