T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 6 de juny del 2024

GABY JAZZ

                                                 👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1939
Orquestrina de Ribesaltes [Rivesaltes], formada per Pere Masats i Vilata l'any 1939, i que va tenir poca durada. Faig una mica d'història dels orígens:
Pere Masats va ser fundador, l'any 1924 de l'Orquestrina L'As d'Anglès, essent-ne pianista i director, i quan la formació es va convertir en Cobla-orquestra, també va tocar el trombó i el segon tenor. L'any 1931 va ser proclamat alcalde de la vila d'Anglès, càrrec que va ostentar durant un any i vuit mesos, essent més tard primer tinent d’alcalde, i representant de l’Ajuntament al Consell Local de 1ª Ensenyança. Durant la guerra civil va ser Secretari del Jutjat Popular Local fins l’acabament de la contesa. Pere Masats es veu obligat a marxar a França, advertit de que algú té especial interès en denunciar-lo pel seu passat polític. A Ribesaltes és acollit a casa d’uns vells amics, els germans Feliu Reverter, naturals d’Anglès, els quals porten anys residint i treballant a la Catalunya Nord. S'hi està aproximadament fins a finals de 1939, i en aquest curt període hi organitza la Grand Orchestre Gaby Jazz de Ribesaltes.
Gràcies a la col·laboració del Foment Sardanista de Ribesaltes, i en especial de Marie Betriu Baxellerie i del seu oncle Émile Betriu, he pogut esbrinar la identitat dels músics que acompanyaren a Pere Masats en aquesta efímera aventura musical:
Darrere: Roger Trayter i Pere Masats i Vilata
Davant: Marcel Salles*, Étienne Bascou**, Robert Donnadieu i Jean Riu***.
* Cosí de la mare de Marie Betriu Baxellerie
** Etienne Bascou va ser alcalde d'Ansinyà [Ansignan] entre 1935 i 1977, i pare de l'actual [2024] alcalde de Ribesaltes, André Bascou.
*** Jean Riu va ser l'avi de Jean-Yves Riu, president de l'entitat Músics de Ribesaltes. Segons informacions de l'Ajuntament de Ribesaltes, després de la Segona Guerra Mundial l'orquestrina es va refer, amb el nom d'Orchestre Jean Riu.
Aquesta entrada és deutora en gran part de la biografia de Pere Masats feta per Miquel Tarrés i Serra, del Grup d’Estudis de la Vall d’Anglès.
Foto: Arxiu Municipal d'Anglès. Fons Família Masats.