T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 5 d’abril del 2013

LLOBREGAT

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1929 (1)
Segons explica el Diccionari de Cobles d'en Jordi Puerto , en el temps que transcorreguĂ© entre la dissoluciĂł de l' Orquestra L'ArtĂ­stica Llobregatana i la formaciĂł de la Cobla-orquestra La Principal del Llobregat (temporada 1928-1929), van adoptar aquest nom de Cobla-orquestra Llobregat.
Durant quinze anys - de 1914 a 1929 -, l'orquestra L'Artística Llobregatana va tocar per tota la comarca i àdhuc fora dels límits comarcals. Fins i tot sardanes! ... no era estrany que, en sortir d'ofici, davant mateix de l'església hi hagués una audició de sardanes... amb violins!
En formaven part mĂșsics de CornellĂ , entre ells en DĂ­dac VilĂ  i Moragues i Jaume VilĂ  i MĂšlich (fill i nĂ©t de DĂ­dac VilĂ  i Priu, respectivament). Els temps, perĂČ, canvien. Irromp una nova manera de fer mĂșsica: Ă©s el jazz. Els balls de diumenge agafen un altre aire, els conjunts de tres o quatre mĂșsics posen fi a les orquestres mĂ©s nombroses. DesprĂ©s de difĂ­cils disertacions, els mĂșsics decideixen preparar-se adequadament i formar una cobla: La Llobregat. Som l'any 1929.
Si, perĂČ com la farem? En Joan Mas, que tocava el flautĂ­ i la flauta, no hi estava d'acord perquĂš havia d'estudiar un altre instrument, perĂČ entre tots varen aconseguir que agafĂ©s el flabiol. Vicenç Torruella, que era el clarinet segon, passĂ  a tible segon, la tenora fou per en Francesc Figueras VilĂ . Jaume VilĂ  i MĂšlich entrĂ  de tenor segon. A darrere Baldiri DagĂ  i Antoni ArbonĂ©s amb els cornetins, Evarist Ballester amb el fiscorn i, al contrabaix, DĂ­dac VilĂ  i Moragues. El matĂ­ d'un diumenge de març de 1929, a l'escenari de la UniĂł Social de CornellĂ , s'estrenava la Cobla-orquestra Llobregat.
InformaciĂł extreta de la secciĂł HistĂČria, de la web de La Principal del Llobregat.


Any 1929 (2)
CafĂš Concert ... 
M'agrada l'abric i el barret damunt la taula, i l'ampolla de brandy ... I l'espectador de l'esquerra, una mica inclinat i amb la cigarreta a la boca ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!