T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 19 de gener de 2019

ORQUESTRINA PLANAS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Anys 20 (1)
Orquestrina de Solsona, activa entre 1890 i 1934. Les dues fotos que en tinc sĂłn en formaciĂł d'Orquestrina, perĂČ segons llegeixo a les hemeroteques en un principi era Orquestra completa, i es feia referĂšncia a ella tambĂ© com a Banda. Amenitzaven balls d'envelat o de salĂł*, cercaviles, concerts i acompanyaven tambĂ© els Oficis religiosos.
Aquesta magnĂ­fica postal o carnet, com en deien abans, amb l'escut de Solsona a l'esquerra, una lira a la dreta i el Castellvell de Solsona al centre, malauradament no posa els noms dels mĂșsics.
Ja l'any 1904 els veig anomenats com la Banda Planetes, fent referĂšncia al cognom del seu director i de diversos mĂșsics que en formaven part.
El director i fundador d'aquesta formaciĂł era DomĂšnec Planas, i basant-me en les investigacions del solsonĂ­ Josep Albets i Rafart, autor del llibre publicat l'any 2010 HistĂČria musical de Solsona, que va establir les identitats dels mĂșsics de la foto segĂŒent, intento, per comparaciĂł, posar noms a la present fotografia. Interpreto que tots els mĂșsics de cognom Planas eren fills o nebots del director esmentat abans.
A dalt: DomĂšnec Planas, Joan Planas, Amadeu Isanta i Desconegut
A baix: Desconegut, Josep Llort, Ramon Planas, Desconegut i Joan Serres.
* Per exemple veig que el dia 31 de Març de 1907 amenitzaven un ball al Saló del Café Suizo (més tard s'anomenaria CafÚ Dinàmic, crec que ja desaparegut), segons es pot llegir a la pàgina 3 del diari El Montañés, edició del 30 de Març de 1907:
Mañana por la noche habrå baile en el salón del Café Suizo en el que tocarå la orquesta que dirije D. Domingo Planas.
Foto: Arxiu Comarcal del SolsonĂšs. Ajuntament de Solsona.


Anys 20 (2)
A mitjans dels anys 20 les formacions musicals que feien Ball van diversificar la seva instrumentaciĂł, i si bĂ© continuaven amb la mĂșsica que havien fet fins aleshores, una part de les seves actuacions la feien amb els nous instruments i els nous Balls que s'estaven imposant entre el jovent: jazz, en deien.
En segon terme: DomĂšnec Planas (saxo alt), Joan Planas (cornetĂ­) i Amadeu Isanta (clarinet)
En primer terme: Josep Planas (jazz-band, trombĂł i vocalista), Joan Serres (trombĂł), Ramon Planas (violĂ­), Josep Llort (violĂ­) i DomĂšnec Ramonet (contrabaix).
Foto: Arxiu Comarcal del SolsonĂšs. Ajuntament de Solsona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!