T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 31 de gener del 2019

CIUTAT DE SOLSONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1982 (1)
Cobla de Solsona nascuda l'any 1982. AquĂ­ veiem la primera foto oficial, davant de la sucursal del Banco Central.
Des de 1976 existeix a Solsona una Banda musical anomenada Orquestra PatinfanjĂ s, que acompanya, entre d'altres, els elements folclĂČrics locals (Carnaval, Geganters) i actes religiosos (Corpus). A principis dels anys 80 van decidir ampliar la seva oferta musical formant una Cobla. Els components de la PatinfanjĂ s amb mĂ©s formaciĂł musical, o amb mĂ©s voluntat, van començar els assajos. La manca de recursos econĂČmics per encarar la compra dels instruments propis de la Cobla la van solucionar bescanviant els instruments ja acabats pel subministrament de fusta de ginjoler (la millor per a la fabricaciĂł de tenores i tibles) als constructors. La fusta es va aconseguir amb una recerca exhaustiva per les masies de la comarca i la col·laboraciĂł dels pagesos que la proveĂŻren.
Reforçats per alguns elements veterans de la Cobla-orquestra Diamant Club, dissolta l'any 1962, la primera plantilla de la Cobla Ciutat de Solsona va ser la segĂŒent:
Drets: Manel Morist i Ramonet (trompeta), Joan SubirĂ  i Piñol ["Joan de la Rossa"] (trompeta), Manuel Queralt i Moles (trompeta), Antoni Baena i JuĂĄrez (trombĂł), Joan Cuadrench i Bertran (trombĂł), Josep Manuel Casserras i SolĂ© (fiscorn), Jaume Porredon i Vidal (fiscorn, un escalĂł mĂ©s avall) i Josep MÂȘ Tripiana i Ramonet (contrabaix)
Asseguts: Josep MÂȘ Roure i Figueras ["el Rosset"] (flabiol), LluĂ­s PallarĂ©s i Ramon (tible), Eduard Tamames i Font (tible), Jordi TĂ sies i Planas (tenora) i Pere Rafart i Pellicer (tenora).


Any 1982 (2)
Primera actuaciĂł, el 10 de Setembre de 1982, durant la Festa Major de Solsona, amb gent gravant aquell debut histĂČric. Pels de la E.S.O., abans es gravava amb aparells mĂ©s grans, ja ho veieu !
Darrere: Manel Morist, Joan SubirĂ  ("Joan de la Rossa"), Manuel Queralt, Antoni Baena, Joan Cuadrench, Josep Manuel Casserras, Jaume Porredon i Josep MÂȘ Tripiana
Davant: Josep MÂȘ Roure ("el Rosset"), LluĂ­s PallarĂ©s, Eduard Tamames, Jordi TĂ sies i Pere Rafart.


Any 1982 (3)
Posant bĂ© els papers de la propera sardana ... SĂłn els mateixos mĂșsics de la foto anterior, excepte el trompeta Manuel Queralt, que potser en aquesta sardana no tocava. O potser havia baixat un moment. O potser queda tapat ...


Any 1982 (4)
Un altre moment d'aquella primera actuaciĂł.
Darrere: Josep MÂȘ Tripiana
Davant: Eduard Tamames, Jordi TĂ sies i Pere Rafart.
Foto: Josep Albets i Rafart.


Any 1983
AquĂ­ els veiem a Solsona, durant la Festa Major, el mes de Setembre de 1983.
Darrere: Manuel Queralt, Manel Morist, Joan SubirĂ  ("Joan de la Rossa"), Antoni Baena, Joan Cuadrench, Josep Manuel Casserras, Jaume Porredon i Josep MÂȘ Tripiana
Davant: Josep MÂȘ Roure ("el Rosset"), LluĂ­s PallarĂ©s, Eduard Tamames, Jordi TĂ sies, Pere Rafart i Joan Pelfort i Ribera (tenora). Aquest darrer, de SĂșria, nomĂ©s apareix en aquesta foto i la segĂŒent, i no era membre fundador; en canvi sĂ­ que va ser fundador de la Cobla Cardona.


Any 1984 (1)
El 8 de Gener de 1984 Pere Rafart i Pellicer, membre fundador de la cobla i intÚrpret de tenora, clarinet, fiscorn i piano, va morir d'accident esportiu (practicava el vol en ala delta) amb 24 anys. El 27 d'Octubre d'aquell mateix any, la cobla li va dedicar un Concert, figurant en el programa una sardana de Joan Roure i Jané, que va compondre per aquell dia: "L'Amic Pere".
La foto Ă©s la que podem veure just abans d'aquest programa, de 1983.


Any 1984 (2)
Text de l'homenatge a Pere Rafart.


Any 1984 (3)
Programa del concert esmentat.


Any 1988
L'any 1988 la Cobla es va dissoldre, Ă©s de suposar que les obligacions personals i l'esforç de formar nous mĂșsics van ser determinants. El dia 9 de Setembre de 1988 van participar en la doble ballada tradicional de cada tarda/vespre de la Festa Major de Solsona, que aquell any es va aprofitar per fer un homenatge al mĂșsic Joan Roure i JanĂ©. AquĂ­ els veiem tocant una sardana de conjunt amb La Principal de La Bisbal.
Darrere: Joan SadurnĂ­ (PB), Manuel Queralt (CS), Josep Ramon Prats (PB), Joan SubirĂ  ["Joan de la Rossa"] (CS), Ernest Margall (PB) ... els altres mĂșsics no es distingeixen bĂ©.
Davant: Xavier Plana i Gurina (CS), Pere ParĂ©s ["Pere Zai"] (PB), Desconegut (CS), LluĂ­s Turet (PB), Eduard Tamames (CS), Joan ParĂ©s ["Joan Zai"] (PB), Joan Pelfort (CS), Josep Gispert ["PĂșbol"] (PB) i Albert MonjĂł (PB).
Altres integrants de la Cobla Ciutat de Solsona van ser:
Montserrat Ruiz i Castané (tenora), Salvador Godino (contrabaix) i Xavier Vidal i Requena (trompeta).
Foto: Arxiu Orquestra PatinfanjĂ s.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!