T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimecres, 14 de febrer de 2018

LA UNIÓN BERGADANA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1900
Orquestra de Berga, primera formaciĂł musical documentada a la ciutat; concretament en el llibre PATUM, d'Albert Rumbo i Soler, es menciona que l'any 1889 interpretaven la mĂșsica de La Patum. Aquesta orquestra, fundada per Francesc Sala i Guitart i dirigida per Enric Font i mĂ©s tard per Jaume Sala, va ser coneguda popularment com “Els Saletes” perquĂš tenia 5 components d’una mateixa famĂ­lia (Francesc Sala i els seus quatre fills: Josep, Francesc, Ramon i Jaume Sala i Casals).
Van estar vinculats des dels seus inicis a la Patum de Berga, fins al punt que la gent cantava: "Quan s'acabin Els Saletes, La Patum a fer punyetes".
A la foto hi ha:
A l'esquerra dos baixos de metall, possiblement bombardins i tres de percussiĂł
Asseguts darrere: quatre mĂșsics de la secciĂł de metall
Davant, asseguts, d'esquerra a dreta: Francesc Sala i Guitart [?] (corneta), Jaume Sala i Casals (corneta, amb 13 anys), Desconegut (clarinet), Enric Font i Masfarré [1859-1939] (clarinet), Desconegut (flauta) i Desconegut (flautí). Dret, al costat del flautí, hi ha un noiet que podria ser un dels germans Sala Casals.
L'any 1907 van canviar-se el nom, convertint-se en l'Orquestra Nova Harmonia, la qual més tard esdevindria la Cobla-orquestra La Principal del Berguedà.
Aquesta entrada, com gairebé totes les de Berga, és deutora del magnífic i molt ben documentat article LA SARDANA A BERGA, de Martí Villegas i Pons.
Foto: Arxiu de l'Àmbit de Recerques del Berguedà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!