T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 21 de gener del 2017

AMERICAN JAZZ - LOS BOHEMIOS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1932 (1)
Orquestrina de Tarragona, pionera en el seu gÚnere. Va suposar una forta influÚncia en els conjunts i orquestrines creats a la capital i a la província després de la guerra civil.
Els veig anunciats per primera vegada a l'American Bar, el 12 de Juny de 1932, i segurament van prendre el nom d'aquest local, situat al carrer Pablo Iglesias, 9. Estava de moda tot allĂČ que venia de l'altre costat de l'AtlĂ ntic, i el bar s'anunciava com "muntat a la moderna". Val a dir que trobo a Tarragona una Perruqueria Americana (al carrer UniĂł, 3), i un American Bar al carrer Pelai, de Barcelona. Del nom American Jazz aplicat a una orquestrina tambĂ© en tinc constĂ cia a Sabadell (1933) i a Amer (1951). Actuaven sovint tambĂ© en els balls organitzats al Teatre Principal, i a les festes locals i de l'entorn mĂ©s proper.
En el folletĂł, a la part dreta s'especifica el tipus de mĂșsica que toquen, i a l'esquerra hi ha dues dades: l'animador era Young Jancs, pseudĂČnim pseudoamericĂ  que feia servir en Josep MÂȘ Juncosa i PanadĂ©s, que mĂ©s tard prendria el nom artĂ­stic de RaĂŒl Abril; l'altra dada Ă©s que el representant era Josep SordĂ©.
Amb data 8 de Setmbre de 2018 m'arriba un correu anĂČnim que m'indica que el primer mĂșsic per la dreta Ă©s JerĂłnimo GarcĂ­a Flores.
Foto: Chinchilla. Arxiu Rafel Vidal i Ragazzon.


Any 1932 (2)

Retrat que es va fer servir pel folletĂł anterior, amb passepartout i sense.
En segon terme: Desconegut (violĂ­) i Desconegut (trombĂł)
En primer terme: Desconegut (saxo alt), Desconegut (piano), Desconegut (jazz-band o bateria), Desconegut (trompeta) i JerĂłnimo GarcĂ­a Flores (saxo alt).
A mĂ©s de Josep SordĂ© tambĂ© hi tocava un germĂ  seu. Altres mĂșsics que en van formar part: els germans Joan i Melcior JuncĂ  i Albert, Honori Castilla, VĂ­ctor Pey i Bou, "Cisquet" i Xxx Duch.
Foto: Chinchilla. Arxiu Joan Ribas i Boix.


Any 1934
En aquesta foto (fantĂ stic el bombo quadrat!) nomĂ©s podria assegurar que l'animador Ă©s l'esmentat Young Jancs. En aquell temps el component d'una orquestra o orquestrina que cantava no era anomenat ni cantant ni vocalista, sino animador, doncs tambĂ© solia explicar els diferents balls que s'anaven succeint durant l'actuaciĂł, i fins i tot Ă©s de suposar, donada la novetat d'una part del repertori, com s'havien de ballar les noves mĂșsiques americanes.
La temporada 1934-1935 van fer una reestructuració a l'orquestrina, de la qual se'n fa ressó el Diari de Tarragona, a la pàgina 5 de la seva edició de 18 de Març de 1934, i que transcric a continuació:

Una nova agrupaciĂł lĂ­rica
No Ă©s nova, en realitat, car es tracta de la notable orquestrina American Jazz, ben aplaudida pel pĂșblic tarragonĂ­.
PerĂČ el conjunt ha estat ara modernitzat i ampliat notablement, per tal de posar-la a l'alçada de les agrupacions del mateix gĂšnere que mĂ©s Ăšxit i acceptaciĂł han tingut i tenen a la nostra terra i fora de Catalunya.
El nostre bon amic el notable artista amate[u]r Sr. Juncosa Ă©s qui, amb una orientaciĂł encertadĂ­ssima, dirigeix la transformaciĂł de "American Jazz", donant-li una tĂšcnica mĂ©s depurada i animant el conjunt de tots els altres aplaudits col·laboradors, amb recursos escĂšnics i lĂ­rics nous. Un dels mĂ©s notables elements incorporats, Ă©s un tercet vocal, que, secundat per l'orquestrina executarĂ  belles i selectes cançons i procurarĂ  donar a conĂšixer tot allĂČ de mĂ©s Ăšxit que en aquest gĂšnere es vagi produint a Europa i AmĂšrica.
La presentaciĂł de l'American Jazz en la seva nova modalitat, tindrĂ  lloc aquesta nit al Teatre Principal, estatge de l'OrfeĂł TarragonĂ­, i ofrenarĂ  un programa selectĂ­ssim i modern, que causarĂ , sens dubte, una impressiĂł d'allĂČ mĂ©s falaguera. AgraĂŻm la invitaciĂł que ens ha estat adreçada per tal d'assistir a la interessant festa lĂ­rica.

Van aguantar bĂ© els embats de la guerra civil, doncs els veig actuant durant tota la guerra, i a finals de 1939 es van canviar el nom (la fĂČbia franquista a tot el quĂš sonĂ©s extranger) pel d'Orquestrina (Los) Bohemios, essent coneguts tambĂ© com RaĂșl y sus Bohemios (RaĂșl era, naturalment, Josep MÂȘ Juncosa, que a partir de 1940 pren el nom artĂ­stic de RaĂŒl Abril), i l'any 1941 eren l'orquestra ofical de RĂ dio Tarragona. Durant aquesta Ăšpoca RaĂŒl Abril compaginava les actuacions amb Los Bohemios i l'Orquestra Els Fatxendes, i l'any 1943 deixa la formaciĂł definitivament per crear la seva prĂČpia orquestra (Orquestra Melodians, i mĂ©s tard RaĂșl Abril y su Orquesta), essent substituĂŻt per Mario Rossi. Aquest va marxar un any desprĂ©s amb una orquestra nova a fer una llarga gira pel Marroc; com a curiositat, un dels mĂșsics que va participar en aquesta gira va ser un jovenĂ­ssim Pedro Iturralde.
No tinc més notícies de l'Orquestrina Los Bohemios a partir de 1943.
Foto: Arxiu Rafel Vidal i Ragazzon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!