T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 22 d’abril del 2020

LA JOVENTUT POBLATANA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911 (1)
Cobla-orquestra de La Pobla de Lillet, fundada l'any 1904. Provenia de l'Orquestra de La Pobla, fundada l'any 1895 per Francesc Fàbregas i Oristrell, de 38 anys d'edat en aquells moments, el qual també va crear la fàbrica Xocolata Fàbregas, i va arribar a ser alcalde de La Pobla de Lillet.
A partir de 1904 es crea una nova Orquestra amb el nom de Moderna Poblatana*, formada per elements de la primitiva Orquestra i fills i/o alumnes d'aquells mĂșsics inicials. Amb el nom de Moderna Poblatana s'espolsaven l'apel·latiu de "els vells" amb el qual eren coneguts, incorporant sang nova.
La primitiva formaciĂł va tenir al llarg dels anys els segĂŒents components: Joan Capdevila i Casals ["Joanet de la Caseta"] (director i 1er violĂ­), Ramon TornĂ© i Cunill (2n violĂ­), Manel Costa (1er violĂ­), Anselm Rosell (1er cornetĂ­), Climent RebĂ©s (2n cornetĂ­), Llorenç Capdevila (1er clarinet), Josep CristĂČfol i Rovira ["Pep ManyĂ "] (2n clarinet), Bonaventura Artigas (flautĂ­), Francesc FĂ bregas i Oristrell (fiscorn) i Joan GranĂ©s (tuba).
Aquest dĂ­ptic desplegable Ă©s una joia, tant per l'estat de conservaciĂł com per la informaciĂł que contĂ©. Com es pot veure millor en el segĂŒent detall, posa Any 191; interpreto que estĂ  fet expressament, de manera que el podien aprofitar durant tota la dĂšcada, nomĂ©s afegint la darrera xifra.
Per a fer aquesta entrada compto amb la inestimable ajuda d'Àngel Ruiz i Jounou i Domùnec Ferrer i Amaro, de La Pobla de Lillet.
* A la pĂ gina 5 de La Vanguardia de 20 de maig de 1907 es menciona la intervenciĂł de la Moderna Poblatana durant la Festa de l'Arbre de La Pobla de Lillet, celebrada el dia 9 de Maig d'aquell any.
Foto: Arxiu Josefa ("Pepita") Malaret i Rotllan. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (2)
Primera  pĂ gina del dĂ­ptic, d'estil clarament modernista, amb el detall de l'any que comentava en la imatge anterior. Crec que aquest any Ă©s quan prenen el nom de La Joventut Poblatana.
La primera menciĂł que veig anunciada amb aquest nom Ă©s a la pĂ gina 3 del diari El Puigmal, de Ripoll, de 4 de Febrer de 1911. És una actuaciĂł per les festes de la Candelera de Ripoll:

Dijous Ășltim [2 de Febrer de 1911], festivitat de la Candelera, ‘scelebrĂĄ en el espayĂłs local-teatre del Casino sarau de disfreces, a carrech de la orquesta «Joventut Poblatana» de Pobla de Lillet.

Foto: Arxiu Pepita Malaret. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (3)
Relació del personal artístic en la segona pàgina del díptic. Poso primer l'instrument d'Orquestra i després el de Cobla. I poso també el cognom tal com s'escriu a sota de cada fotografia de la quarta pàgina.
Pere Puig i ParĂ©s* (violĂ­ director i 1er tenor), Bonaventura BartĂ©s (1er violĂ­ i 2n tible), Joan BartĂ©s (2n violĂ­ i 2n fiscorn), Emili TarrĂ©s (1er clarinet i 1er tible), Josep Capdevila (2n clarinet i 2n tenor), Ramon Viñas (flauta i flabiol), Josep CristĂČfol i Rovira ["Pep ManyĂ "]** (1er cornetĂ­), Isidre CamprubĂ­ (2n cornetĂ­), Ramon Torner i Cunill (fiscorn i 1er fiscorn) i Isidre CristĂČfol i Rovira ["Sidret ManyĂ "] (contrabaix).
* L'any 1925 seria un dels fundadors de la Cobla-orquestra Nova Ripollesa, de Ripoll.
** Josep CristĂČfol va marxar al cap de poc temps a Berga, on seria un dels puntals de l'Orquestra Nova Harmonia i la Cobla-orquestra La Principal del BerguedĂ .
Foto: Arxiu Pepita Malaret. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (4)
A la tercera pĂ gina del dĂ­ptic hi tenim el tĂ­pic text de presentaciĂł i bones intencions, i hi consta el nom dels dos representants: Pere Puig i Josep CristĂČfol ("Pep ManyĂ ").
Tot i que hi ha constĂ ncia de la formaciĂł de l'Orquestra l'any 1904, no seria fins aquest any 1911 que es constituirien com a Cobla-orquestra.
Foto: Arxiu Pepita Malaret. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (5)
Retrats individuals dels mĂșsics a la quarta pĂ gina del dĂ­ptic. D'esquerra a dreta i de dalt a baix:
Bonaventura BartĂ©s (1er violĂ­ i 2n tible), Joan BartĂ©s (2n violĂ­ i 2n fiscorn), Emili TarrĂ©s (1er clarinet i 1er tible), Pere Puig (violĂ­ director i 1er tenor), Josep Capdevila (2n clarinet i 2n tenor), Josep CristĂČfol ["Pep ManyĂ "] (1er cornetĂ­), Ramon Torner (fiscorn i 1er fiscorn), Ramon Viñas (flauta i flabiol), Isidre CristĂČfol ["Sidret ManyĂ "] (contrabaix) i Isidre CamprubĂ­ (2n cornetĂ­).
Foto: Arxiu Pepita Malaret. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1911 (6)
Primer anunci de la formaciĂł que trobo a les hemeroteques, concretament a la pĂ gina 4 del setmanari ripollenc El Pirineu CatalĂ , en la seva ediciĂł del 16 de Setembre de 1911. L'impressor es va equivocar en el nom del representant a Ribes, i hi va posar Ramon Serrat. Ramon Serrat i Fajula aleshores ja era un destacat mĂșsic que havia viscut a Ribes de Freser l'any 1908, perĂČ l'any 1911 es trobava a CassĂ  de la Selva (Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca) desprĂ©s de passar per Granollers (Cobla-orquestra Sendras).


Any 1911 (7)
La pĂ­fia es va esmenar a partir del 4 de Novembre de 1911, posant bĂ© el nom del representant a Ribes de Freser: Ramon Roca. Aquest tambĂ© era mĂșsic, i dirigia el Quintet Ripoll-Ribes.
L'anunci es va continuar publicant fins el 17 de Maig de 1913.


Any 1914 (1)
La Pobla de Lillet: ballada de sardanes a la Plaça del Molí de la Vila, durant la Festa Major.
Presento la foto en dues resolucions diferents.
Fotos: Arxiu Pere Boixader. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1914 (2)
Detall dels mĂșsics de la foto anterior (2ÂȘ).
Basant-me en la foto de 1911, provo d'identificar alguns mĂșsics.
Darrere: Ramon Torner (1er fiscorn), Joan BartĂ©s (2n fiscorn) i Isidre CristĂČfol ["Sidret ManyĂ "] (contrabaix)
Davant: Pere Puig (1er tenor) i Josep CristĂČfol ["Pep ManyĂ "] (2n tenor, que havia canviat d'instrument).
Foto: Arxiu Pere Boixader. Blog Tempus Fugit, de La Pobla de Lillet.


Any 1918
En un portal de col·leccionisme trobo una carta datada el 12 d'Octubre de 1918 que el director de La Joventut Poblatana (no es veu el nom) adreça a algĂș, possiblement una comissiĂł de festes o un ajuntament. La baixa qualitat de la imatge no em permet publicarla, perĂČ sĂ­ que en vaig poder extreure l'encapçalament, que reprodueixo aquĂ­.
Regirant per les hemeroteques, la darrera notĂ­cia d'una actuaciĂł que trobo d'aquesta formaciĂł Ă©s la seva participaciĂł en la Diada nacionalista celebrada a La Pobla de Lillet el diumenge dia 19 de Setembre de 1920. Podem veure la notĂ­cia ampliada a la pĂ gina 7 del diari La Veu de Catalunya, ediciĂł del dimarts 21 de Setembre de 1920.
Pel quÚ he pogut esbrinar, no van durar gaire més enllà de 1922.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!