T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 21 de maig del 2016

NOVA BARCELONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1932 (1)
Cobla-orquestra creada l'any 1932 per Josep Gravalosa i GeronĂšs. La denominaciĂł exacta de la formaciĂł que es pot veure en els pocs fullets de propaganda existents o en el bombo d'aquesta fotografia Ă©s La Nova de Barcelona, perĂČ a tot arreu eren anunciats com Nova Barcelona.
Aquesta fotografia en concret està dedicada i signada per tots els components a un cineasta la biografia del qual, avui oblidada, no té desperdici, Josep Amich i Bert ("Josep Amichatis"), amb un text escrit a la part superior de la imatge que diu:
Al ilustre autor de "La Borda", "Arlequines de seda y oro" y celebrado director cinematogråfico José Amichatis con afecto y admiración.
Foto: Pellicer. Arxiu Jaume Nonell.


Any 1932 (2)
Detall de la foto anterior, identificant els mĂșsics. Poso l'instrument que sĂ© segur que tocaven (tot i que en devien tocar un a la Cobla i un a l'Orquestra):
D'esquerra a dreta: Antoni Vidal i Compte (trompeta), TomĂ s Sarañana i SentĂ­s (clarinet, saxo alt i tible), Josep Gravalosa i GeronĂšs (flabiol, violĂ­ i possiblement jazzband), Josep MÂȘ Arenas i LladĂł (flauta, saxo alt i clarinet), Ramon Rosell i Mestres (tenora, saxo tenor i flauta), Genoveva Riba i SimĂł* (saxo alt i violĂ­, potser tambĂ© vocalista? -entre els instruments hi ha un embut-), DomĂšnec Oristrell i FĂ bregas (piano, viola i director), Joan Riba i Trepat (trompeta, pare de la Genoveva), Salvador MassĂł i Simon (trompeta, parent de MĂ rius Simon?), Josep Torres i Font (fiscorn i trombĂł) i MĂ rius Simon i MonnĂ© (contrabaix).
Segurament per la Ă­ntima relaciĂł de Josep Gravalosa amb Sant Feliu de GuĂ­xols, una de les moltes actuacions de prestigi que van tenir va ser en la inauguraciĂł del monument a Juli Garreta a la vila ganxona el dia 1 d'Agost de 1932. Trobo informaciĂł de les seva trajectĂČria musical en audicions i aplecs a les hemeroteques fins l'any 1935.
* A partir de 1934 Genoveva Riba va tenir orquestra prĂČpia, actuant preferentment en Sales de Ball de Barcelona, era tota una novetat el fet de que una noia fos mĂșsic i capdavantera d'una orquestra !
Foto: Pellicer. Arxiu Jaume Nonell.


Any 1932 (3)
Fotografia que surt al programa de la Festa Major de Sant Cugat, celebrada del 8 a l'11 de Setembre de 1932. Identifico els mĂșsics amb alguna reserva.
Darrere: Josep Torres (trombĂł), Salvador MassĂł (trompeta), MĂ rius Simon (contrabaix), Joan Riba (trompeta) i Ramon Rosell [?] (piano)
Davant: Josep MÂȘ VilarĂł i Pascual [?] (saxo alt), Josep MÂȘ Arenas (saxo alt), TomĂ s Sarañana (saxo alt), Genoveva Riba (saxo alt), DomĂšnec Oristrell (banjo) i Josep Gravalosa (violĂ­).


Any 1933 (1)
Actuant a la Plaça de la Cascada de la Ciutadella, de Barcelona, el dia 13 de Desembre de 1933, amenitzant la festa de les "llucietes" o modistes, que se celebrava cada any en aquest indret per Santa LlĂșcia.
La foto no Ă©s molt bona, identifico els components amb alguna reserva, comparant amb la foto anterior:
Darrere: Joan Riba (trompeta, només se li veu l'instrument i la part de davant del cos), Salvador Massó (trompeta), Josep Torres (1er fiscorn), DomÚnec Oristrell [?] (2n fiscorn), Josep Gravalosa [?] (trombó) i Desconegut (contrabaix, potser de bolo?)
Davant: Genoveva Riba* (flabiol), Josep MÂȘ Arenas (2n tible), MĂ rius Simon (1er tible), Ramon Rosell (1er tenor) i TomĂ s Sarañana [?] (2n tenor).
* Una de les primeres dones que va formar part d'una Cobla, encara que no l'Ășnica: el 15 de Juny de 1933 (diari L'Autonomista de 16 de Juny de 1933, pĂ gina 2) tambĂ© hi ha documentada l'actuaciĂł de Blanca Nadal i Collell a la Cobla-orquestra La Principal de Girona. A la Cobla tocava el flabiol; i era filla del fiscornaire d'aquella formaciĂł, Joaquim Nadal i Riera ("Nyero"), membre d'una nissaga musical d'ArbĂșcies.
Fotos: Josep BrangulĂ­. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1933 (2)
Per les mantes que hi ha penjades a les parets i el micrĂČfon que hi ha damunt dels mĂșsics, es pot deduir que estan en un estudi de gravaciĂł. Desconec qui sĂłn les dues persones que estan a la dreta de la imatge. L'home que estĂ  en mĂ nigues de camisa tĂ© un rellotge a la mĂ , i tots dos l'estan mirant. En la segĂŒent imatge intento establir la identitat dels mĂșsics.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Feliu de GuĂ­xols, Fons Josep Gravalosa i GeronĂšs.


Any 1933 (3)
Detall de la foto anterior.
En el faristol del violoncelista hi ha una mena de carpeta, on es veu unes lletres. Investigant, he arribat a la conclusiĂł de que es tracta d'algun dels molts temes de la banda sonora de la pel·lĂ­cula EL LOCO CANTOR (The Singing Fool), de 1928
Darrere, set instruments de vent: Ramon Rosell (clarinet), Josep Torres (fiscorn), TomĂ s Sarañana (clarinet), Joan Riba (trompeta), Salvador MassĂł (trompeta), Josep MÂȘ Arenas (flauta) i Desconegut (semblaria que toca un clarinet o un saxo)
Al mig, tres instruments de corda: Josep Gravalosa (violĂ­), Genoveva Riba* (violĂ­) i Desconegut (violĂ­ o viola)
Davant: Desconegut (violoncel), Desconegut (contrabaix), Desconegut (harmĂČnium) i Desconegut (director).
Van participar, juntament amb les cobles Antiga Pep i UniĂł ArtĂ­stica de Palafrugell, en el VIĂš Aplec de la Sardana de Mollet del VallĂšs, celebrat el 10 de Juny de 1934 als paratges del bosc de Can Pantiquet. Els honoraris de les cobles, que tenien les despeses pagades, inclĂłs el viatge, van ser:
UniĂł ArtĂ­stica: 455 Pts.
Antiga Pep: 550 Pts.
Nova Barcelona: 366,50 Pts.
* La temporada segĂŒent Genoveva Riba va marxar per formar una orquestra prĂČpia.
Foto: Arxiu Municipal de Sant Feliu de GuĂ­xols, Fons Josep Gravalosa i GeronĂšs.


Any 1935 (1)
Exterior i interior del dĂ­ptic que van editar per a la temporada 1935-1936.
Aquest dĂ­ptic l'he reconstruĂŻt a partir d'unes imatges molt deficients que vaig trobar a internet.


Any 1935 (2)
Portada del dĂ­ptic, on podem llegir que aquesta Ă©s la quarta temporada de la seva existĂšncia, i que hi ha hagut noves incorporacions.


Any 1935 (3)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, amb un retrat del pesonal artĂ­stic que intento identificar en la fotografia Any 1935 (6).


Any 1935 (4)
En aquesta tercera pàgina del díptic veiem el tipus de repertori que oferien, així com el nom del representant, Màrius Simon, i l'adreça on vivia aquest.
També hi consta l'impressor: Impremta Riera, del Carrer Consell de Cent, 351. A l'original no es veu bé el segon dígit, per tant podria ser 301 o 381.


Any 1935 (5)
Quarta pĂ gina que tanca el dĂ­ptic, amb expressiĂł de la temporada, 1935-1936, Amb l'arribada de la guerra incivil es van desfer, com tantes altres formacions.


Any 1935 (6)
Detall de la foto que veiem a Any 1935 (3), i he d'insistir en la mala qualitat que vaig trobar d'aquesta imatge a la xarxa, perquĂš es fa molt difĂ­cil identificar els mĂșsics, i mĂ©s tinguent en compte que hi va haver noves incorporacions aquell any.
Drets: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut i TomĂ s Sarañana
Asseguts: Desconegut, Desconegut, DomĂšnec Oristrell [?], Desconegut, Josep Torres i MĂ rius Simon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!