T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 10 de maig del 2016

QUINTET DEL MASNOU

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1890
Petita Orquestra del Masnou, que actuaven habitualment en els Balls i Concerts de l'Ateneu del Masnou. També eren coneguts com el Quintent de Manel Rossell.
AquĂ­ els podem veure retratats als Jardins de Can Bori*, durant un assaig.
D'esquerra a dreta: Joan Rossell i Maristany (1er violĂ­), Salvador Bosch i Ferrer ["Vadoret"] (2n violĂ­), Grau Bosch i Alsina ["Grau de la flauta"] (flauta), Jaume MarfĂ  i Torrents (contrabaix) i Manel Rossell i Coll (harmĂČnium i director). En primer terme, ajupit: Josep Ventura i EstapĂ© ["de can Targa"] (flautĂ­, alumne de Manel Rossel, i que tot i no formar part de l'Orquestra, surt a la fotografia).
Hi ha un article de Joan Muray i RubiĂł, HistĂČries de la Vila, publicat per a la revista Gent del Masnou, nÂș 153, de gener de 2000, en el qual hi ha uns resums biogrĂ fics dels components, que transcric aquĂ­:

JOAN ROSSELL I MARISTANY (1868-1957)
Del Masnou. Fill de Manuel Rossell i Coll i de CĂ ndida Maristany i Sala, i com el seu pare, tambĂ© fou organista de la parrĂČquia de Sant Pere.
Casat en primeres noces amb Maria Macip i Monteys, i en segones amb Maria Pujadas i Truch, germana del poeta masnovĂ­ per excel·lĂšncia, Joan Pujadas i Truch. D'aquest segon matrimoni tinguĂ© tres fills: Joan, Josep i Manuel. El primer, Joan, tambĂ© estiguĂ© vinculat a la parrĂČquia com a sagristĂ  i membre del Cor.
Va tenir una botiga de queviures (provinent de la primera muller) al Cami Ral (aleshores carrer de Barcelona); feien també butifarres i venien cansalada. Quan va morir, la botiga la va continuar portant el seu fill gran, conegut com en "Juanito Rossell".

SALVADOR BOSCH I FERRER ["VADORET"] (1837-1921)
Del Masnou. Fill de Salvador Bosch ("en Vador coix"), sabater, i de Lluïsa Ferrer. Es va casar amb Àgueda Fàbregas i Maristany, amb qui va tenir quatre noies: Salvadora, Roseta, Treseta i Pepeta.
Tenia una botiga al carrer Sant Francesc d'AssĂ­s (aleshores carrer del Sol), que deuria tenir ja el seu pare.
Va ser un mestre de MariĂ  CabĂșs, que mĂ©s endavant seria un dels primers directors de l'OrfeĂł MasnovĂ­.

GRAU BOSCH I ALSINA ["GRAU DE LA FLAUTA" o "GRAU DE CÂ LA GRAVADA"] (1854-1917)
Del Masnou. Fill de Pau Bosch i d'AntĂČnia Alsina. Va casar-se amb Anna Rossell i Maristany (germana de Joan i filla de Manel, tots dos tambĂ© components del quintet).
Feia de xocolater al carrer dels Mestres (aleshores carrer Santa Anna), venent-la pel Masnou i a clients que tenia a Barcelona, on anava un cop per setmana.

JAUME MARFÀ I TORRENTS (1844-1931)
Del Masnou. Fill de Jaume Marfà i d'Agustina Torrents. Es va casra amb Anna Martí i Pages ("de Can Xapat"), i tingueren tres fills: Josepa, Jaume i Salvador. Aquest darrer va ser alcalde del Masnou de 1936 a 1937, i en les represàlies de la posguerra fou afusellat pels fills de puta franquistes (amb perdó per les senyores prostitutes) el 18 de Novembre de 1939, sense cap mena de judici, faltaria més !
En Jaume tenia una botiga de queviures i era també xocolater [osti quina competÚncia a dins l'orquestra!].

MANEL ROSSELL I COLL (1828-1901)
Nascut a Barcelona, i mort al Masnou. Fill de Manel Rossell i Magina Coll. Va casar-se amb la masnovina CĂ ndida Maristany i Sala, i va tenir cinc fills: Anna (que com ja hem vist va casar-se amb Grau Bosch, flautista del quintet), Manelet, PeretĂł, Juanito (el 1er violĂ­ del quintet) i Rosita.
Era l'organista de l'esglĂ©sia de Sant Pere, i tambĂ© donava classes de mĂșsica.

JOSEP VENTURA I ESTAPÉ ["DE CAN TARGA"] (1877-1936)
Nascut al Masnou, i mort a Tiana. No formava part del Quintet, era un alumne (avantatjat) de Manel Rossell. Casat amb AntĂČnia Ayma i PagĂšs, van tenir una filla, Angelina, coneguda com l'Angelina de can Targa. Teniu una destil·leria de licors a la masia on vivien. Ja adult, va excel·lir en el domini de la flauta, participant en concerts al Liceu de Barcelona.
Va morir afusellat a La Conreria (Tiana), per incontrolats, als inici de la guerra incivil.

* El Sr. Bori tenia un harmĂČnium i espai per assajar; era un home culte i aimant de la mĂșsica, que els hi deixava el jardĂ­ o el salĂł, depenent de l'Ăšpoca, per assajar.
Foto d'autor desconegut, donada per Joan Maresma i Pujadas a l'Arxiu Municipal del Masnou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!