T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 29 de gener del 2016

UNIÓ ARBUCIENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1918
Cobla-orquestra d'ArbĂșcies.
Darrere: AgustĂ­ Talleda i Masferrer ["AgustĂ­ Ànima"] (1er cornetĂ­), Manel Ferragut i FarĂł (2n fiscorn), Josep Gou i Serra ["en Pepet Fiscorn"] (1er fiscorn), MartĂ­ Bosch i Cros, Tasso GenĂ­s i Josep ["Pepito"] Reus i TravĂ© (flabiol)
Davant: Josep VilĂ  ["el noi Tiga", fill del contrabaixista], Francesc RiumallĂł i Caralt (1er tible i representant), Josep Bosch ["en RabassĂł"], Enric Guasch i Poudevida (1er tenor i director) i LluĂ­s VilĂ  i PagĂšs ["LluĂ­s de can Quirze" o "Avi Tiga"] (contrabaix).
Extrec la segĂŒent informaciĂł de la magnĂ­fica tesi doctoral LA MÚSICA A LA CIUTAT DE GIRONA (1888-1985), de LluĂ­s BruguĂ©s i AgustĂ­, en el capĂ­tol anomenat PanorĂ mica general de la mĂșsica a les comarques gironines:
El 1900 es formen dues cobles a ArbĂșcies:
La Cobla-orquestra Els SerafĂ­ns del Baix Montseny, formada per Joaquim Jovanet Victori, i la Cobla-orquestra Els Castanyers, del barri del castell, dirigida per Enric Guasch i Poudevida, de Santa Coloma de Farners. De seguida es va establir una forta rivalitat entre totes dues. Els Serafins eren dirigits per Francesc VilarĂł i Carbonell, i l'any 1914 es varen canviar el nom pel de Cobla-orquestra La Principal d'ArbĂșcies, mentre que, per imitaciĂł, Els Castanyers passaren a anomenar-se Cobla-orquestra La Moderna, perĂČ com que no volien perdre el seu origen i regust bosquetĂ , tomaren a agafar el nom d'Els Castanyers.
Les dues orquestres simbolitzaven dues formes de vida diferents. En realitat, la rivalitat anava mĂ©s enllĂ  de la mĂșsica, ja que els dos barris representaven formes diferents d'entendre la vida: el de la carretera, amb mĂ©s alfabetitzaciĂł i lligat a activitats menestrals; el del castell, un barri pobre i sense cultura, lligat a feines humils i de bosc. El 1910-11, es varen crear els cors de les respectives orquestres. El primer a aparĂšixer fou La UniĂł Arbucienca, que donava suport a La Principal. Un any mĂ©s tard ja hi havia el cor Germanor, que representava la gent de Guasch. No cal dir que amb l'arribada dels cors la rivalitat es va encendre encara mĂ©s. Fins i tot aquesta va arribar a agafar connotacions polĂ­tiques, ja que els respectius caps tenien tambĂ© idees diferents en aquest sentit. Mentre que en VilarĂł era de caire conservador, Guasch era anarquista. No Ă©s d'estranyar, doncs, que un cop es va instal·lar la dictadura de Primo de Rivera, Guasch haguĂ©s de tocar el dos. Tot i aquesta situaciĂł, l'any 1918 les dues orquestres es fusionaren grĂ cies a i l'impuls d'un dels deixebles de VilarĂł, Francesc RiumallĂł, que s'encarregĂ  de seleccionar els millors elements de les dues orquestres i va fundar la Cobla-orquestra UniĂł Arbucienca, que l'any 1925 va prendre el nom definitiu de Cobla-orquestra La Arbucienca.
Foto: AHMA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!