T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimecres, 19 de febrer de 2014

XAXU


Any 1932
Cobla-orquestra de Girona fundada per Josep Vicens i Juli ("Xaxu") l'any 1932, i que un any després, al marxar el seu fundador, va passar a anomenar-se La Principal.*

En segon terme, d'esquerra a dreta:

Joaquim Nadal i Riera ["Nyero"], fiscorn, d'ArbĂșcies. Havia tocat en una formaciĂł liderada en un principi per en "Xaxu", la Cobla-orquestra La Principal de Tordera ).
Rafael Laguarda i Sabater, trompeta, de ValĂšncia.
Antoni Barnés i Gultresa**, trombó, de Sant Feliu de Guíxols.
Maurici Herraiz i MarcĂł, trompeta, de Girona.
Josep VilamĂș i Escuder, tible o tenora, i clarinet i saxo, de Girona.
Joan Blanch i Planas, de Girona.
Josep Cunill i Saura, flabiol, clarinet i saxo, de Girona.

En primer terme, d'esquerra a dreta:

SebastiĂ  Prat i Jou***, contrabaix i violĂ­, d'Amer.
Josep Vicens i Juli ("Xaxu"), contrabaix i director, de L'Escala.
Joan Rotllens i Bassets, tible i clarinet, de Sant Feliu de GuĂ­xols.

*
 Tinc documentada una actuaciĂł (era la presentaciĂł de la formaciĂł) de La Principal el dia 15 de Juny de 1933, en la ediciĂł del diari L'Autonomista de 16 de Juny de 1933, pĂ gina 2, en dos breus titulats Alegria republicana i La Principal. Com a curiositat, s'esmenta la presĂšncia a la Cobla d'una dona: Blanca Nadal i Collell (a l'article posa Justa Nadal, perĂČ he comprovat que Ă©s un error; era la filla del mĂșsic Joaquim Nadal i Riera ["Nyero"]). Un altre dels mĂșsics components de La Principal era el Sr. Guasch, segurament Francesc Guasch i Poudevida.
** MĂ©s endavant l'Antoni BarnĂ©s va passar a dirigir La Principal, de Girona; quan feia sardanes a vegades era anomenada Cobla BarnĂ©s. L'any 1952 la Cobla-orquestra Bolero li va comprar el nom, passant a ser la Cobla-orquestra La Principal de Girona. Si vas a aquest darrer enllaç, les primeres fotos de l'entrada (1950 i 1951) corresponen a l'Ăšpoca en quĂš encara era la formaciĂł dirigida per Antoni BarnĂ©s. Una vegada va haver venut els drets del nom de la formaciĂł, Antoni BarnĂ©s no es va pas retirar de la vida artĂ­stica: conservant alguns mĂșsics i incorporant-ne alguns de nous, va fundar, tambĂ© a Girona, la Cobla-orquestra SelecciĂłn.
*** Entre 1902 i 1926 va ser director de la Cobla-orquestra La Principal d'Amer.

Foto: Lux. CRDI, Ajuntament de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!