T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 5 d’octubre de 2013

L'AVENÇ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1880
Retrat de Manel Saderra i Rovira, que tĂ© a veure amb la histĂČria de la mĂșsica a Sant Feliu de Pallerols, tal com podem llegir en el peu de foto segĂŒent.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Saderra.


Any 1905
Cobla-orquestra de Sant Feliu de Pallerols fundada a principis del segle XX per Manel Saderra i Rovira, amb alumnes seus, inclós el seu fill gran Josep, Ramon Paulís i Pujol, Frederic Bars, Conrad Vila i Saderra i Josep Vila ("Jepet del CafÚ"), entre d'altres. El nom encara no era L'Avenç, sino "La Nova", per contraposició a "La Vella", que és on tocava inicalment, i de la qual se'n té molt poca informació.
Nascut a la poblaciĂł garrotxina el 24 de Desembre de 1853, flequer d'ofici i mĂșsic d'aficiĂł, i casat l'any 1881 amb Teresa Puigferrer, de la qual cosa ja pots haver deduĂŻt que es tracta del pare de dos grans mĂșsics de l'Ă mbit sardanista: Josep Saderra i Puigferrer i Manel Saderra i Puigferrer (i de nou germans mĂ©s, val a dir!). Va morir a TortellĂ  l'any 1917.
La foto primera tĂ© una dedicatĂČria autĂČgrafa d'en Ramon PaulĂ­s (1878-1962, pare d'en NarcĂ­s PaulĂ­s i Vila) que l'any 1951 va regalar-la, juntament amb una ressenya dels components de la farĂ ndula santfeliuenca, a l'Ajuntament. El text -literal- Ă©s el segĂŒent:
Al Magnifich Ajuntament de Sn Feliu de Pallarols, ab tot el meu entusiasme, per les nostres tradicions. =Juny 1951=  RamĂłn Paulis
La segona foto Ă©s un detall de la primera, on es veuen clarament quatre mĂșsics de "La Nova" al costat del capitĂ  dels cavallets, en Josep Picart i Iglesias ("Pep Sant"); de dreta a esquerra: tenora, contrabaix, flabiol (possiblement el mateix Ramon PaulĂ­s) i fiscorn (quina barbassa que me'n porta!).
La façana amb la fornícula, on s'hi veu una creu, correspon a l'actual local "L'Esbart".


 
Any 1932
Cap el 1906 en Manel Saderra i Rovira marxa a TortellĂ , on serĂ  encarregat d'una fĂ brica tĂšxtil, i on neix el seu onzĂš fill, en Manel. La direcciĂł passa aleshores a mans del seu cosĂ­ Josep GimĂ©nez i Saderra, i al cap de poc temps passen a anomenar-se La Principal de Sant Feliu de Pallerols; durant l'any 1931 s'anomenen Renaixement Hostolench, i mĂ©s tard s'escindeixen en La Principal Vella i La Principal Nova (eren temps convulsos, veig!). L'any 1932 es tornen a fusionar, ara sĂ­ amb el nom de L'Avenç; l'any 1934 (mĂ©s convulsions!) es desfan, donant lloc a dues noves orquestrines que arriben fins l'any 1938. DesprĂ©s de la guerra civil es reconstitueixen breument en una cobla de sis mĂșsics, fins que amplien a onze i mĂ©s tard a catorze, renaixent aixĂ­ La Principal de Sant Feliu de Pallerols. Els components de la foto sĂłn:
Darrere:
Josep Serrat i Bars (1901-1982, "Pep de l'Estanc") [2n trompeta]
Pius Serrat i Quer (1906-1991, "Piu de can MĂČnic") [1er trompeta]
Pere Colomer i Costa (1905-1958, "Peret Baldiri") [1er fiscorn]
Josep Guardiola i Corriols (1906-?, "CodolĂłs") [2n fiscorn]
Climent Serrat i Campasol (1911-?, "Climent") [contrabaix]
Davant:
Lluís Giménez i Giralt (1914-1979, "Lluís Ximenes") [flabiol]*
LluĂ­s Rovira i Mayola (1910-1967, "Lino") [2n tible]
Joan Vila i Colomer (1901-1952, "Joan Conrado") [1er tible]**
Josep Giménez i Giralt (1901-1943) [1er tenor]***
Joan Oliva i Vilamañà (1912-1976, "Joan Arturo") [2n tenor]
* Fill de Josep GimĂ©nez i Saderra (1874-1924, "Botiguer"), mĂșsic i calderer, nascut a Roquetes (Tarragona)
** Fill de Conrad Vila i Saderra-1869 - ?), tambĂ© mĂșsic
*** Fill de Josep GimĂ©nez i Saderra (1874-1924, "Botiguer"), germĂ  de LluĂ­s GimĂ©nez i Giralt, i pare de LluĂ­s GimĂ©nez i Colomer, conegut, igual que el seu oncle, com en "LluĂ­s Ximenes" , a qui conec personalment, i que va formar part de la Principal de Sant Feliu de Pallerols durant tota l'existĂšncia d'aquesta.
NOTA: Tota aquesta informaciĂł tant precisa, aixĂ­ com les fotos, m'han estat gentilment proporcionades per l'amic Xavier Banti, de Sant Feliu de Pallerols, i estan basades en el text:
HISTÒRIA (MOLT) RESUMIDA
DE LA MÚSICA I ELS MÚSICS
A SANT FELIU DE PALLEROLS
(1870-2000)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!