T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 26 d’octubre del 2013

EXCELSIOR JAZZ (Alcover)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1934 (1)
A principis dels anys 30 existia a Alcover el Quintet Català, creat i dirigit per Joaquim Català, que n'era també el pianista. Els components mes joves d'aquest Quintet tenien moltes ganes d'actuar i de participar a totes les festes majors. Com que Joaquim Català era bastant gran, li van dir a Josep Sendrós per fer de pianista.
AixĂ­ va nĂ©ixer, als anys trenta, l'Excelsior Jazz,  mĂ xim exponent de la mĂșsica orquestral alcoverenca i que va continuar les seves actuacions fins a mitjans dels anys setanta. En aquella Ăšpoca, un dels cinemes de moda a Barcelona era l'Excelsior, per aixĂČ van adoptar aquest nom*. Els seus components inicials eren:
Josep SendrĂłs (piano), Gaspar Bosch (contrabaix i helicĂł), Joaquim BarberĂ  (bateria), Pau Francesch i BarberĂ  ["Pauet"] (trompeta i violoncel), Joan Feliu (trombĂł i violĂ­), TomĂ s Antonio (saxo i clarinet) i Josep MÂȘ BarberĂ  (violĂ­ i trombĂł).
* És curiĂłs, perĂČ aquesta raĂł per l'elecciĂł del nom l'he llegit tambĂ© quan buscava informaciĂł d'aquestes dues orquestrines: Excelsior Jazz (Sant Celoni) i Excelsior (Palafrugell), ambdues tambĂ© dels primers anys 30.


Any 1934 (2)
Com m'agrada aquesta foto ! Si has vist la pel·lĂ­cula "The Shining" (en castellĂ , "El Resplandor"), recordarĂ s on acaba el protagonista, desprĂ©s de mort ... si un dia desapareixo, potser em podran trobar a dins d'alguna d'aquestes fotos, tambĂ© ...
Aquesta foto i l'anterior pertanyen a un cartell (que no tinc en condicions de penjar) on eren anunciats aixĂ­:

Els Cavallers del Ritme
d'Excelsior-Jazz d'Alcover
La Ășnica orquestrina de la provĂ­ncia de Tarragona
que ha actuat a RĂ dio Barcelona * De primer ordre.
Sis anys d'Ăšxit creixent * Art i elegant presentaciĂł.
D I R E C T O R :    J O S E P   S E N D R Ó S
PER A CONTRACTES ADRECEU-VOS A
EXCELSIOR-JAZZ   -   ALCOVER (Tarragona)


Anys 40
Drets: Josep Giné, Josep Sendrós, Joaquim Barberà, Frederic Sans, Gaspar Bosch i Pau Francesch ("Pauet")
Ajupits: TomĂ s Antonio, Ramon Francesch i Josep MÂȘ BarberĂ .
Interessant observar l'estĂštica i el vestuari en aquesta foto, buscant expressament un aire cubĂ ; el mateix passa en la segĂŒent, on semblen mariatxis. Tal com explica un dels components de la formaciĂł, Ramon Manresa, en una entrevista de MÂȘ Soledat Roig publicada pel Centre d'Estudis Alcoverencs, tambĂ© posaven en escena una representaciĂł del Paris noucentista, o l'Espanya torera, i dins de les seves actuacions incloĂŻen esquetxos cĂłmico-musicals. 


Anys 50 (1)
Bona part de la informaciĂł d'aquesta entrada Ă©s extreta dels articles "La mĂșsica d'orquestra. L'Excelsior Jazz", de Fina CavallĂ© i Busquets, i "MĂșsics i orquestres: Josep MÂȘ BarberĂ  i MartĂ­", d'Andreu BarbarĂ  i Josep S. CussĂł.


Anys 50 (2)
Segon violĂ­ per l'esquerra: Josep MÂȘ RosellĂł i Garriga; contrabaix: Josep Comes i Huguet. AmbdĂłs provenien de la Cobla-orquestra España, de Montblanc.
Foto: Fons JR.


Anys 50 (3)
Foto: Fons JR.


Anys 50 (4)
Foto: Fons JR.


Any 1954
En plena "feina" a La Granadella, el mes de Setembre de 1954.
Foto: Fons JR.



Any 1972
Darrera foto oficial. Aquell mateix any van tenir un accident entre Bujaraloz i SĂĄstago (Saragossa). Aquest fet i un cert cansament van propiciar la dissoluciĂł de l'orquestra.
D'esquerra a dreta: Josep Martorell, Josep Solanes, TomĂ s Antonio, Braulio Torner, Josep MÂȘ BarberĂ , Ricardo Ybarra i Antonio FerrĂ©.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!