T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 22 d’octubre del 2023

ARMÒNICA AGRAMUNTESA

                                                 👉  LLEGEIX, SISPLAU :

 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1919
La creació, a finals dels anys deu, d'aquesta nova formació musical d'Agramunt devia ser una veritable novetat per la gent d'aquells temps, acostumats a les tradicionals bandes, com per exemple la Banda Municipal d'Agramunt, creada l'any 1890 i dissolta al cap de poc temps "... car era càrrega massa pesada per l'Ajuntament i massa nombrosa per sortir plegats la seva trentena de professors a fer Festes Majors fora vila.", o la Banda L'Armonia (1910).
Els onze components de l'orquestra -la majoria gent jove- volien trencar motlles i posar-se al dia per poder oferir millor servei musical. A més de la feina habitual d'una Orquestra, acompanyaven les actuacions de les artistes-cupletistes que lluïen el seu art en els cafès cantants locals: Cal Rumbo (carrer Sió, 14) i sobretot a Câ l'Enric (carrer Sió, 8). També tocaven (normalment els diumenges a la tarda) als balls que se celebraven al cafè de Cal Falsé (plaça del Mercadal, 10) i, com no, al Cafè Salón. Les seves actuacions, amb el temps, arribaren fins a poblacions del Pirineu de Lleida i Osca, on tenien molt bon cartell.
Aquí només hi veiem vuit músics:
D'esquerra a dreta: Ricard Ros i Llauder ("Mundí"), Ramon Niubó ("de Cal Fusté"), Ramon Mora i Solsona, Ramon Ribera i Valls, Pau Ros i Estany ("Misoia"), Josep Carnicé [que era de Tàrrega], Miquel Ribera i Oromí ("Miquel del Salón") i Jaume Martorell i Aluja.
La informació que podem trobar en aquesta entrada i en totes les entrades referents a formacions musicals d'Agramunt, és deutora, gairebé íntegrament, de l'exhaustiu treball de Jaume Cots i Solé publicat a la Revista Sió (Agramunt) sota el títol Un segle de la vida musical d'Agramunt (1890-1990).
Foto: Revista Sió (Agramunt).


Any 1922
Targeta de propaganda de 1922, en el revers de la qual (que no tinc) es podia llegir: 
Tenim el gust de oferir-li la nostra Orquestra que segueix constituïda per artistes verament selectes i quins asseguren la categoria i l'exit de l'Orquestra.
Foto: Revista Sió (Agramunt).


Any 1924
Fotografia oficial de l'any 1924. 
Darrere: Jaume Ribera ("Grill"), Miquel Gasull i Solé, Ramon Mora i Solsona, Jaume Martorell i Aluja, Francesc Saladrigues i Oller [de Bellpuig] i Joan Solé i Pons ("Calderer")
Davant: Ramon Mir i Valls, Gaspar Grau ("Gasparó de Puigverd"), Ramon Ribera i Solanes, Josep Nadal i Valls i Ramon Niubó ("de Cal Fusté").
L'any 1926 es desfan, i alguns dels seus membres passen a formar part de la Cobla-orquestra Montagrins, i al cap de poc temps els que queden es reorganitzen, creant l'Orquestra-orquesgtrina La Principal d'Agramunt.
Foto: Revista Sió (Agramunt).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!